22 augusts, 2013

A-LIST: Glasser - Shape


Glasser - "Shape" [True Panther]
(from f/c new LP, out this October)

Pirms vairākiem gadiem vienā no savām pirmajām intervijām Kamerona Mezirova jeb Glasser norādīja, ka dziesmas rakstot ļoti lēni. Iespējams tāpēc viņas pēdējais un vienlaikus arī pirmais albums „Ring” iznāca pirms trim gadiem. Tiesa, bijušas arī pāris ļoti veiksmīgas sadarbības – ar Džonu Talabotu pirms diviem gadiem, kā arī ar Chad Valley dziesmā „Fall 4 You” precīzi pirms gada.

Otra lieta, ko norādīja Kamerona, ka sākotnēji viņa radot dziesmām atmosfēru un tikai tad top struktūra. Ja viņas debijas ierakstā tieši uzbūve un dziesmu apstrāde nepārliecināja līdz galam, tad jaunākais singls „Shape” ir absolūts kontrasts. Pēc ievada sekojošie spēcīgie basi, elektroniskais minimālisms, uz kā fona vēl spilgtāk izceļas Mezirovas vokāls, ir nostrādāti līdz izcilībai. Noteikti ne tikai man, klausoties „Shape” prātā vispirms atausīs Bjorkas albums „Homogenic”, bet piekritīsit – tā nekad nevar būt slikta pazīme. Jaudīgākais Glasser darbs pagaidām. Oktobrī sekos arī pilns albums.

Lemonade - Skyballer


Lemonade - "Skyballer" [self-released]
(released as a single on August 20th)

Ņujorkas trio Lemonade ir savā ziņā elektroniskās mūzikas hameleoni. 2009.gadā viņi sāka ar deju zāļu grāvēju „Big Weekend”, kas izklausījās pēc Shamen modernizētas versijas. Sekoja slavenākie singli „Softkiss” un „Neptune” divus gadus vēlāk, kas bija samtaina, bet joprojām dinamiska popmūzika, savukārt šī gada pavasarī izdotais singls „Perfect Blue” elementi sliecās uz dubstep/woozy pusi. Jaunākais Lemonade darbs „Skyballer” ir zināma atgriešanās pie deviņdesmito sākumposma popmūzikas, tiesa, ar raustītu ritmisko zīmējumu, kam noteikti savu roku pielicis šīs dziesmas producents un leibla Night Slugs boss L-Vis 1990.

Holy Ghost! - Okay


Holy Ghost! - "Okay" [DFA]
(from f/c LP "Dynamics", out October 7th)

Ja tā rūpīgāk ieklausās Ņujorkas synth-pop dueta Holy Ghost! 2011.gada debijas albumā, 80’to gadu popmūzikas nianses lielā skaitā atrodamas arī tur, taču tās aizēnoja brīžiem nevajadzīgā aizraušanās ar french-house klišejām. Oktobrī Holy Ghost! atgriezīsies ar otro studijas albumu „Dynamics”, kura katrs singls pagaidām zināmā mērā pārsteidz. „Dumb Disco Ideas” – atbilstoši nosaukumam – bija nebēdīgs DFA stilā ieturēts disko, savukārt otrais singls „Teenagers In Heat”, kas gan nebūšot iekļauts albumā, izklausījās pēc Džordžio Morodera kaverversijas. Tipisks astoņdesmito sintpops turpinās arī jaunākajā dziesmā „Okay”, kas varētu būt viens no dueta lipīgākajiem gabaliem karjerā.

School of Night - Lying


School of Night - "Lying" [Transgressive]
(from f/c EP "School of Night", out October 14th)

Laikmetā, kad teju vai nereāli izsekot jaunās mūzikas kalniem, kas rodas arvien no jauna ik pēc dienas, ir mazliet neierasti ilgoties pēc jauna materiāla no kādas konkrētas grupas. Laikam jau joprojām muzikālās garšas kārpiņas kņudina emocionāli piesātinātais un izcilais 2011.gada albums „Burst Apart”, jo tieši pirms dažām dienām iedomājos, ka dikti gribētu atkal kaut ko no The Antlers jaunu dzirdēt. Gluži The Antlers šis vis nav, bet School of Night ir minētā Ņujorkas trio dalībnieka Dārbija Sīsī jauns solo projekts. Oktobrī viņš laidīs klajā savu debijas EP, un tā ievadošais skaņdarbs „Lying” nudien skan ļoti līdzīgi The Antlers.

Windhand - Orchard


Windhand - "Orchard" [Relapse]
(from f/c LP "Soma", out September 17th)

Tā vien liekas, ka ņem, kuru stilu gribi, 2013.gads ir spēcīgs pilnīgi visos mūzikas virzienos. Tai skaitā metāla lauciņā, kas – ko tur, ko slēpt – nekad nav bijusi AMGmusic stiprā puse. Taču dažiem ierakstiem pat es nevaru paiet garām. Gada albumu topā noteikti būs jāatrod vieta lieliskajam Deafheaven ierakstam „Sunbather”, bet pirms kāda laika uzmanību piesaistīja Ričmondas doom-metal kolektīvs Windhand, kas septembrī izdos savu otro studijas albumu „Relapse”. Jau tā pirmais singls, jūlijā iznākušais „Woodbind” ne tikai iepriecināja, bet pat atrada vietu AMGmusic Jūlija Singlu Top 20 (kad tas vēl ir bijis?!), taču vēl jaudīgāks šķiet jaunākais skaņdarbs „Orchard”. Teikt, ka nones jumtu, varbūt būtu pārspīlēti, bet kaut kas šajā skaņdarbā ir tāds, kas hipnotizē un uz visām sešām minūtēm neatlaiž.

21 augusts, 2013

Ejecta - Jeremiah (the Denier)


Ejecta - "Jeremiah (the Denier)" [Driftless]
(released as a single on August 20th)

Džoels Fords, ko pazīstam kā vienu pusi no dueta Ford & Lopatin (vēl pirms tam viņi saucās Games), pirms gada aktivizējās ar segvārdu Airbird. Klāt jauns gads, un klāt arī jauns Forda projekts ar nosaukumu Ejecta. Tas atkal ir duets, šoreiz kopā ar vokālisti Liannu Makomberu no Neon Indian. Ja Ford & Lopatin ir izteikti retro/VHS-ēru atgādinošs elektroniskās mūzikas projekts, Airbird mazliet nopulētāks electro/house hibrīds, tad pēc pirmās „Jeremiah (the Denier)” minūtes šķita, ka Fords devies pavisam komerciālās popmūzikas virzienā. Tomēr ievads ir mānīgs, jo tālāk jau seko tipiskāki Forda 80’to gadu sintezatori, vēlāk arī elektriskā ģitāra (vai tās sempls), kopā radot burvīgu, saulainu un viegli sentimentālu noskaņu. Novembrī Ejecta sola arī debijas albumu.

Alex Smoke - Dust


Alex Smoke - "Dust" [R&S]
(from f/c EP "Dust", out September 2nd)

Glāzgovas minimal-techno producenta Alex Smoke pēdējais albums tika izdots 2010.gadā, un kopš tā laika pagājušajā desmitgadē aktīvi plates izdevušais dīdžejs bijis salīdzinoši kluss. 2.septembrī uz slavenā britu elektroniskās mūzikas leibla R&S iznāks jauns EP „Dust”, un šobrīd varat noklausīties tā tituldziesmu. „Dust” – atbilstoši nosaukumam – ir putekļains jeb mazliet netīrs, dūmakains electro, kas izklausās pēc ELVI/DUNIAN remiksa kādam Dirty Beaches skaņdarbam.

M.I.A. - UNBREAK my Mixtape


M.I.A. - "UNBREAK my Mixtape" [Interscope]
(from f/c LP "Matangi", out November 5th)

Kā tāds dadzis acīs ierakstu kompānijām droši vien ir internets. Ja atceramies, vēl pērn Death Grips, sadumpojušies pret Sony Music, nopludināja savu pēdējo albumu internetā bez atļaujas. Līdzīgus draudus Interscope Records izteica M.I.A., kuras jaunākais albums „Matangi” neesot apmierinājis kompānijas klerkus, jo bijis... pārāk pozitīvs. Acīmredzot draudi nostrādājuši, jo jau pirms kāda laika Interscope paziņoja, ka 5.novembrī „Matangi” tiks izlaists. Savukārt tagad mēs varam pārliecināties, par kādu pozitīvismu runāja leibla bosi, jo jaunākais skaņdarbs „UNBREAK my Mixtape” nudien ir M.I.A. neraksturīgi gaišs, agrīno 90’to gadu house/jungle pusi atgādinošs mīlas gabals, kurā turklāt samplēti BlurTender” un Kārenas DaltonesI Love You More Than Words Can Say”.

Young Galaxy - Crying My Heart Out (Edit)


Young Galaxy - "Crying My Heart Out" (Edit) [Paper Bag]
(to be released as a single on August 27th)

Zviedriski skanošais Vankūveras synth-pop kvintets Young Galaxy aprīlī izdeva savu ceturto studijas ierakstu „Ultramarine”. Septembra beigās leibls Paper Bag piedāvās šī albuma luksusa izdevumu, kura otrajā diskā būs apkopoti dažādi remiksi, kā arī piecas albumā neiekļautas kompozīcijas, tai skaitā pērnā gada hīts „Youth Is Wasted On The Young” un jaunākais singlu „Crying My Heart Out”. Pēdējais oriģinālajā versijā būšot gandrīz astoņu minūšu garumā, bet šobrīd uzmanībai nodota saīsinātā radio versija.

20 augusts, 2013

A-LIST: Janelle Monae feat. Miguel - Primetime


Janelle Monae feat. Miguel - "Primetime" [Atlantic]
(from f/c LP "The Electric Lady", out September 9th)

Pirms trim mēnešiem jaunais amerikāņu r’n’b mūzikas talants Miguels palīdzēja šī paša mūzikas stila veterānei Meraijai Kerijai radīt vienu no savas karjeras pēdējās dekādes labākajiem gabaliem. Žanelli Monē pie veterānēm vis nepieskaitīsi, tomēr viņas ļoti augstu novērtētais debijas albums „The ArchAndroid” iznāca jau pirms trim gadiem.

Ne velti vispirms pieminēju Miguelu un tikai pēc tam Žanelli Monē. Viņas debijas albums un principā arī gaidāmās plates pirmie singli „Q.U.E.E.N.” un „Dance Apocalyptic” ir novietojami alt-r’n’b, neo-soul plauktiņos, katrā ziņā tuvāk Maikla Džeksona un Prinsa agrīnajai daiļradei, nekā minētajai Meraijai Kerijai un, piemēram, Ališai Kīzai. Pilnīgs pretstats ir jaunākais singls „Primetime”, kas ir kā 90’to gadu r’n’b balāde, ieturēta šo divu vārdu salikuma vislabākajā nozīmē. Turklāt Miguela uznāciens šeit ir tikpat iespaidīgs kā principā galvenā loma „#Beautiful”.

Eagulls - Nerve Endings


Eagulls - "Nerve Endings" [Partisan]
(to be released as a 7" vinyl on September 30th)

Līdsas punk-rock kolektīvs Eagulls debitēja jau 2011.gadā, bet vismaz šo rindu autora uzmanību piesaistīja 2013.gada janvārī, kad iznāca viņu pēdējais singls „Moulted”. Nē, dziesma īpaši prātā nepalika, toties tai pievienotais, ar roku rakstītais vēstījums gan. Visu necitēšu, bet cita starpā tur bija apvainojumi Lielbritānijas grupām, kuras „sūkā viena otrai pim***s un laiza preses pārstāvju klit***s” un tamlīdzīgas lietas, kas, protams, piestāv pankroka grupām. Toties muzikāli interesants ir jaunākais grupas darbs „Nerve Ending”, kas perfekti iederas blakus šī gada Savages izcilajam debijas ierakstam. Eagulls debijas albums gaidāms nākamgad, bet 30.septembrī uz leibla Partisan Records tiks izdots šis singls vinila formātā ar Killing Joke dziesmas „Requiem” kaverversiju b-pusē.

Polica - Chain My Name


Polica - "Chain My Name" [Memphis Industries]
(from f/c LP "Shulamith", out October 21st)

Mineapolisas tumšās elektroniskās mūzikas apvienība Polica, kas tikai pērnā gada sākumā izdeva savu debijas albumu „Give You The Ghost”, oktobrī atgriezīsies ar turpinājumu „Shulamith”. Pirms kāda laika gaidāmo plati ieskandināja pirmais singls „Tiff”, kas tapa kopā ar Bon Iver. Šobrīd grupa piedāvā otro singlu „Chain My Name”, un tas pamatīgi pārsteidz. Jau „Tiff” uz visa melanholijas fona bija pamanāms blīvāks 80’to gadu funk/popmūzikas piesitiens, taču „Chain My Name” ir noteikti ritmiskākais Polica skaņdarbs, kas tuvojas klasiskai electro-pop receptei.

19 augusts, 2013

YACHT - Party At The NSA


YACHT - "Party At The NSA" [self-released]
(released as a single on August 15th)

Saulainais Portlendas electro-pop duets YACHT, kas pirms četriem gadiem paviesojās arī Latvijā, 15.augustā izdeva jaunu singlu. Visi dziesmas ienākumi tiks ziedoti labdarības organizācijai „Electronic Frontier Foundation”, kas aizstāv anti-uzraudzības programmu un cīnās par cilvēku privātajām tiesībām digitālajā pasaulē. Arī šādu politiski motivētu dziesmu YACHT pamanījušies pārvērst par bezbēdīgu ballīšu himnu.

Wymond Miles - Passion Plays


Wymond Miles - "Passion Plays" [Sacred Bones]
(to be released as a 7" vinyl soon)

Vaimonds Mailzs ir Sanfrancisko indie-rock kolektīva The Fresh & Onlys ģitārists. Pagājušā gada oktobrī viņš izdeva savu solo debijas albumu „Under The Pale Moon” un precīzi gadu vēlāk laidīs klajā jau otru „Cut Yourself Free”. Ja pērnā gada ieraksts, godīgi sakot, bija salīdzinoši pablāvs, tad jaunā albuma pirmais singls „Passion Plays” ir emocionāli daudz jaudīgāks.