23 jūlijs, 2010

Nedēļas Singlu Apskats (19.07.-25.07.)

Beidzot arī festivālu sezona aiz muguras. URRĀ. Var sākt domāt par darbiem, par darbiem un par darbiem vēlreiz. Par festivāliem nākamnedēļ parunāsim vairāk. Šobrīd, kamēr vēl nav pavisam oficiāli sācies jauns vīkends, par šīs nedēļas jaunajiem singliem.


SINGLE OF THE WEEK

Oberhofer - "Away FRM U"
Release date: 17/01/2010
Label: self-released (free download)
AMG rating: 9/10


Ir kādreiz svētīgi parakāties savā MP3 failu mapītē, nevis visu virknē izmest ārā, lai atbrīvotu vietu jauniem ierakstiem. Šādā „tīrīšanas” reizē atklāju, ka jūnija sākumā AMGmusic fonotēkā ir iepeldējis kāds briljants. Patiesi – briljants!

Patiesību sakot, jau toreiz piefiksēju, ka šis singls ir daudzsološs un prasa atkārtotu noklausīšanos, taču kaut kā par Oberhofer tomēr piemirsās. Saņēmis ziņu, ka augusta sākumā jaunā amerikāņu blice beidzot laidīs klajā savu pirmo oficiālo singlu (tā būs dziesma ar savdabīgo nosaukumu „o0Oo0Oo”), nolēmu, ka nav nekādas jēgas vēl vairāk marinēt „Away FRM U”. Šis singls ir pārāk lielisks, lai nonāktu aizmirstības valstībā.

Klausoties „Away FRM U” un iedziļinoties tā divu pantu tekstā, ir tiešām grūti noticēt, ka apvienības Oberhofer pamatā ir kāds 19gadīgs(!!) bruklinieties, vārdā Breds Oberhofers, kurš tikai gada sākumā internetā par velti piedāvāja lejupielādēt savu pirmo EP „o0Oo0Oo” (tieši šī EP tituldziesma arī būs pirmais oficiālais singls). Klusi nočukstējis „labāk vēlāk nekā nekad” šonedēļ šo EP nolādēju arī es, un, ziniet, - ticiet man – pie indie mūzikas durvīm ir dzimusi jauna zvaigzne!

Oberhofer skanējumu gribētos raksturot kā Animal Collective eksperimentālisma, The Pains of Being Pure At Heart indie-pop un art-punk (ala No Age) krustojumu, kam ir viena izteikta, dominējoša un ļoti svarīga īpašība – MELODISKUMS. Starp citu, runājot par Animal Collective ietekmi Oberhofer mūzikā – iesaku Jums bez šīs dziesmas no EP „o0Oo0Oo” lejupielādēt arī „I Could Go”. Ģeniāli.

Vislabāk gan novelciet visu EP, kurā atrodamas septiņas kompozīcijas, visas augstākminētās dziesmas ieskaitot.

Dziesmas dzīvā versija:



PĀRĒJIE ŠĪS NEDĒĻAS SINGLI:

Clock Opera - "A Piece Of String"
Release date: 12/07/2010
Label: Maman Records
AMG rating: 8/10

Clock Opera – četri jaunieši no Londonas, kas iepriekš bija vairāk zināmi kā veiksmīgi remiksētāji (miksējuši The Golden Filter, Au Revoir Simone u.c. apvienību singlus), laiduši klajā savu ilgi loloto debijas singlu „A Piece Of String”. Turklāt singls ir sanācis pat ļoti baudāms, kas noteikti patiks elektroniskās mūzikas cienītājiem. Papildu pluss no manis par teicamajiem remiksiem, kas iekļauti singlā. Īpaši jāizceļ minimālais, liriskais un neuzbāzīgais Julien Plaisir de France remikss, kuru noteikti iekļaušu AMGmusic jūlija deju miksā.



Four Tet - "Angel Echoes"
Release date: 19/07/2010
Label: Domino
AMG rating: 7/10

Nezinu, cik godīgi ir pie šīs nedēļas singliem iekļaut Four Tet skaņdarbu „Angel Echoes” tā oriģinālajā albuma versijā, jo patiesībā šonedēļ veikalu plauktos nonāca plate ar diviem šīs dziesmas remiksiem (vienu no tiem – Caribou miksu – jau iekļāvu jūnija mēneša miksā, turklāt gribu to ieteikt Jums atkārtoti – fascinējošs, maģisks, dobjš un masīvs darbs!), tomēr negribējās atstāt nepamanītu faktu, ka Four Tet atkal piedāvā ko jaunu. Starp techno producentiem šis britu dīdžejs šogad ir viens no ievērības cienīgākajiem māksliniekiem. Albuma versijai gan pietrūkst tās odziņas, ko „Angel Echoes” ir dāvājis Caribou, tomēr arī šis ir labs apliecinājums, kamdēļ Four Tet albumu „There Is Love In You” daudzi dēvē par vienu no gada spēcīgākajiem elektroniskās mūzikas albumiem.



Toro Y Moi - "Leave Everywhere"
Release date: 19/07/2010
Label: Carpark Records
AMG rating: 7/10

Kārtīgu pārsteigumu saviem faniem ir sarūpējis par jaunā mūzikas novirziena chillwave vienu no pamatlicējiem uzskatītais amerikāņu mūziķis Čezviks Bandiks jeb Toro Y Moi (nosaukumu izrunā kā „toro i muā”; tas ir spāņu un franču valodas krustojums – spāniski „toro y” nozīmē „bullis un...”, savukārt „moi” franču valodā apzīmē „es”). „Leave Everywhere” nav ne smakas no pērnā gada rudens hīta „Blessa” relaksācijas un čilīguma. Tā vietā jaunais singls vairāk atgādina... The Drums. Vai tas ir tikai tāds sānsolis jautrībai, uzzināsim diezgan drīz – Bandiks otro studijas plati sola jau šī gada beigās.



Crocodiles - "Sleep Forever" [Fat Possum; 19/07/2010]
AMG rating: 7/10

Joprojām stipri nožēloju, ka pagājušā gada vasarā neiekļāvu singlu apskatā Crocodiles debijas singlu „I Wanna Kill” – vienu no lipīgākajiem un melodiskākajiem pērnā gada noise-pop skaņdarbiem – nešaubos, ka tolaik Crocodiles iegūtu augstu vietu AMGmusic topā. „Sleep Forever” ir jau trešais Sandjego apvienības singls no pagājušā gada debijas albuma „Summer Of Hate”.



Crystal Fighters - "In The Summer" [Zirkulo; 19/07/2010]
AMG rating: 7/10


Crystal Antlers, Crystal Castles, Crystal Stilts – tās ir tikai dažas pēdējo gadu apvienības, kuru nosaukumā atrodams vārds „crystal”. Tas tā kā mīnuss. Pluss – „In The Summer” ļoti pielīpošs un savdabīgs folkmūzikas kombinējums ar paskarbu electro, kas noteikti noderēs vasaras dārza ballītēs.



The Pipettes - "Call Me" [Fortuna Pop!; 19/07/2010]
AMG rating: 7/10

Tā arī neesmu noklausījies (un diez vai to darīšu) The Pipettes otro studijas plati, kritiķu diezgan nesaudzēto „The Pipettes vs The Earth”, taču jau otrais singls pēc kārtas nopelna 7/10 no AMGmusic. Nu saulaini tak! Un jautri! Disko noskaņojums jau nebeidzas tikai tāpēc, ka Scissor Sisters pamet Latviju.



VĒL ŠONEDĒĻ:

Japandroids - "Younger Us" [Polyvinyl; 19/07/2010]
AMG rating: 6/10

How To Dress Well - "Ready For The World" [Lefse; 20/07/2010]
AMG rating: 6/10

I Blame Coco - "Self Machine" [Island; 12/07/2010]
AMG rating: 6/10

School of Seven Bells - "Windstorm" [Full Time Hobby; 19/07/10]
AMG rating: 6/10

Jamie Lidell - "I Wanna Be Your Telephone" [Warp; 19/07/2010]
AMG rating: 5/10