02 aprīlis, 2010

NEDĒĻAS SINGLS (29.03.-04.04.)

SINGLE OF THE WEEK

Delorean - "Stay Close"
Release date: 24/03/2010
Label: True Panther
AMG rating: 8/10


Ar jauno, bet sevi jau spoži apliecinājušo spāņu apvienību Delorean no Barselonas Jūs pirmoreiz iepazīstināju pērnā gada vasarā, tad norādot, ka kvarteta debijas EP „Ayrton Senna” ir perfekts skaņu celiņš saulainai vasarai. Nu, ko? Pavasaris ir ieslēdzis trešo ātrumu, saule sāk jau pamatīgi sildīt, un Delorean ir klāt ar jaunu singlu – priekšvēstnesi jūnija sākumā gaidāmajam grupas debijas albumam „Subiza”.

Laikam jau citādi nevarēja būt, ka nedēļā, kad ne tikai kalendārā, bet arī aiz loga ir iestājies gadalaiks, kad vairs ne par kādu cenu negribas palikt mājās, bet gan doties ar pilnu krūti ievilkt plaušās un nāsīs smaržojošo gaisu, par Nedēļas Singlu kļūst šis – līdz kaulam saulainais un izcili pozitīvais „Stay Close”, ko, starp citu, ļoti neticami augstu novērtējis arī viens otrs pazīstams un prestižs amerikāņu mūzikas portāls.

Delorean debijas albums jau kādu laiku cirkulē internetā (atgādinu vēlreiz – iznākšanas datums ir... JŪNIJĀ!), bet es tomēr pagaidīšu vasaru, jo man šķiet, ka „Subiza” būs vispiemērotākais tieši šim gadalaikam. Tikām varam pabaudīt vēlreiz jauko pirmo singlu, kas, starp citu, ir pieejams pilnīgi par velti. Varat dziesmu lejupielādēt, piemēram, šeit:
http://stereogum.com/315082/delorean-stay-close/mp3s

Nedēļas Singlu Apskats (29.03.-04.04.)

The Drums - "Best Friend" [Moshi Moshi; 29/03/2010]

AMG rating: 8/10

Tik ilgi gaidīju šo The Drums dziesmu beidzot iznākam oficiāli plates izskatā, ka nedēļā, kad tas beidzot ir noticis, šis singls vairs tik ļoti neuzrunā. Paldies Dievam, digitālajā singlā ir divi b-puses skaņdarbi, kas ir burtiski PERFEKTI. Tas tomēr liek vēlreiz un vēlreiz mazo platīti „Best Friend” likt uz repeat atskaņotājā.

Atgādināšu, ka The Drums ir nākošā jaunā grupa aiz The xx, par kuru es turpinu un nevaru vien beigt sajūsmināties. Viss sākās pērnā gada rudenī ar izcilo post-punk un indie pop sajaukumu dziesmā „I Felt Stupid”, kas diezgan pelnīti tika arī nominēts 2009.gada AMGmusic balvai kā labākais „DMS skaņdarbs”. Vēlāk (pašā gada izskaņā) tas iznāca arī singla formātā un pelnīti ieguva 1.vietu AMGmusic Decembra Top 20. Joprojām uzskatu to par vienu no pēdējo gadu fantastiskākajiem gabaliem.

Pirms tam gan Ņujorkas kvartets paspēja arī izdot EP „Summertime”. Starp citu, tieši šis EP ieies AMGmusic vēsturē kā iemesls, kāpēc šogad AMGmusic Awards pievienosies jauns apbalvojums – Gada Labākais EP – tik ĻOTI man gribējās šo mazo plati kaut kādā veidā apbalvot. Tur atrodams arī pagaidām, šķiet, slavenākais The Drums skaņdarbs – „Let’s Go Surfing”.

„Best Friend”, kas, kā stāsta paši grupas dalībnieki, patiesībā esot viens no pirmajiem gabaliem, ko viņi vispār kopā sarakstījuši, tagad skaitās kā pirmais oficiālais singls no vasarā gaidāmā puišu debijas albuma (tam pagaidām vēl nav pat nosaukums), kas – un par to es nešaubos jau tagad – būs viens no 2010.gada vasaras centrālajiem notikumiem mūzikā. Katrā ziņā AMGmusic pavisam noteikti!

Piebildīšu tomēr vēlreiz, ka NOTEIKTI iegādājieties visu šo singlu kopā ar tā b-puses skaņdarbiem. „You’re The One That Makes Me Happy” ir vienkārši vārdiem neaprakstāmi debešķīgs!



The National - "Bloodbuzz Ohio" [4AD; 25/03/2010]
AMG rating: 8/10

Viena no pēdējās desmitgades visaugstāk novērtētākajām amerikāņu indie rock apvienībām The National maijā atgriezīsies ar jauno – pēc skaita piekto – studijas albumu „High Violet”, kas sekos 2007.gada platei „Boxer”, ar kuru man sanāca pirmā iepazīšanās ar The National.

Bruklinas divu brāļu pāru + solista Meta Berningera apvienības jaunākais singls „Bloodbuzz Ohio” gan taustāmā formā iznāks vien 3.maijā, taču jau kopš pagājušās nedēļas nogales tas ir pieejams MP3 veidolā, turklāt par baltu velti. Bez tam Jums pat ir iespēja izvēlēties sev tīkamāku dziesmas iegūšanas veidu – lejupielādēt 192kbp versiju bez nekādām saistībām un ķēpāšanās, vai arī iegūt 320kbp versiju komplektā ar singla vāciņa bildīti, bet tādā gadījumā Jums būs jāziedo sava e-mail adrese un jāsaņem links e-pastā: http://highviolet.com/

Ir vērts to darīt. Jo dziesma ir ļoti skaista!



Owen Pallett - "Lewis Takes Off His Shirt" [Domino; 29/03/2010]
AMG rating: 7/10

Nav jau pirmā reize, kad ir jāiznāk ļoti labam singlam, lai Žagars beidzot saņemtos noklausīties visur citur augsti novērtētu albumu. Šajā gadījumā esmu apsolījis pats sev nedēļas nogalē beidzot izvērtēt janvārī izdoto Ouvena Paleta jaunāko studijas albumu „Heartland”, no kura nāk arī šis singls – mīlīgais „Lewis Takes Off His Shirt” ar vienu no šīs nedēļas lipīgākajiem piedziedājumiem.

Kanādiešu mūziķis Ouvens Palets agrāk bija pazīstams kā apvienības Final Fantasy, kas faktiski bija viņa solo projekts, līderis. Tiesa gan, jau pirms savas solo karjeras bija paspējis atzīmēties vairākos projektos un sadarbībās, tai skaitā arī iespēlējot vijoli Arcade Fire mega-slavenajā albumā „Funeral” 2004.gadā. „Heartland” ir viņa trešais solo albums (pirmie divi gan izdoti zem Final Fantasy nosaukuma).



VĒL ŠONEDĒĻ IR VĒRTS NOKLAUSĪTIES:

A Place To Bury Strangers - "Ego Death" [Mute; 01/03/2010]
AMG rating: 7/10


Nekad neesmu bijis un joprojām neesmu skaļa un griezīga noise rock piekritējs, bet ir kaut kas maģisks šajā ņujorkiešu kolektīvā, kas piesaista. Visticamāk, tās ir zināmās shoegaze noskaņas un pat atsauksmes uz man tik tuvo kolektīvu Joy Division.

Biju palaidis garām faktu, ka marta sākumā iznāca A Place To Bury Strangers digitāls EP „Ego Death”. Tajā bez albumā atrodamās „Ego Death” tiksiet arī pie pāris pat ļoti baudāmiem remiksiem, no kuriem visvairāk gribētos izcelt elektrizēto un masīvo Figo remiksu, kurā teicami savienota post-punk un shoegaze atmosfēra kopā ar deju zālēm atbilstošiem basiem. Ko vēl vairāk vēlēties, pavadot nakti klubā?



Pure Ecstasy - "Voices" [Acephale Records; 29/03/2010]
AMG rating: 7/10


Beidzot arī pavisam oficiāli esam sagaidījuši pirmo jaunās Teksasas apvienības Pure Ecstasy singlu. Lo-fi spēlējošā trijotne sev uzmanību pievērsa gada sākumā ar ļoti gaumīgo skaņdarbu „Easy”, kam tagad seko stilistiski ļoti līdzīgais „Voices”. Arī šis atstāj iespaidu kā perfekts gabals, pārrodoties mājās no visu nakti pludmalē pavadītas ballītes. Liriski, romantiski, viegli apreibuši un mazliet noguruši.



Glass Candy - "Feeling Without Touching" [Italians Do It Better; 15/03/2010]
AMG rating: 7/10


Liels bija mans pārsteigums, uzzinot, ka Glass Candy nav vis nekādi debitanti, bet kopā muzicē jau kopš... 1996.gada! Sākotnēji gan ASV, Portlendā dibinātā grupa vairāk spēlējusi noise rock ieturētu mūziku. No tās transformējusies uz pasmagu electro-pop, līdz nonākusi pie šī skanējuma – viegla, neuzbāzīga synth-pop, new wave un italo disco sajaukuma, kas perfekti iederas leiblā Italians Do It Better.

Viss EP „Feeling Without Touching” gan ir nedaudz garlaicīgs ar savām daudzajām un liekajām instrumentālajām dziesmu versijām, bet tituldziesmai nav ne vainas. Atliek gaidīt jaunāko grupas albumu.



Matthew Herbert - "Leipzig" [Accidental; 29/03/2010]
AMG rating: 7/10


Jaunākais singls no pagaidām, šķiet, skandalozākā šī gada britu mūziķa. Nezinātājiem pastāstīšu, ka Metjū Herberts vasarā grasās izdot albumu „One Pig”, kas būs konceptuāls albums par kādas cūkas dzīvi. Tas nozīmē, ka albumā būs ierakstītas skaņas, cūkai dzimstot, cūkai dzīvojot un ēdot, kā arī cūku nokaujot. Protams, ka kantoris PETA, par kuru AMGmusic jau sen ir pārsmējies (piedodiet, esmu cinisks un nihilistisks!), ar ārprātā izvalbītām acīm un ķērcošām rīklēm pret to skaļi iebilst un protestē. Acīmredzot mums visiem jādzīvo ar domu, ka cūkas patiesībā dzimst varavīksnē vai kādā rūķu valstībā, dzīvi pavada Kanāriju salās, klausoties džezu un malkojot piena kokteiļus ar Svarovski kristāliem rotātās glāzes, un... NEMIRST, un neviens un nekādos apstākļos tās nekauj. NEKAUJ, es saku!

Lai nu kā tur būtu ar cūkām un „One Pig”, šis ir pavisam cits skaņdarbs no pavisam cita albuma. „Leipzig” ir pirmais singls no albuma „One One”. Visnotaļ interesants un avangardisks elektroniskās mūzikas darbs, ko varētu definēt kā microhose sajaukumu ar indie-pop. Izteikti māksliniecisks un interesants arī dziesmas video.



Bombay Bicycle Club - "Evening/Morning" [Island; 08/03/2010]
AMG rating: 7/10


Ļoti pārliecinoši pērn AMGmusic debitējusī (albums „I Had The Blues But I Shook Them Loose” saņēma 7/10 novērtējumu, singls „Dust on the Ground” iekļuva Jūlija Top 10) Kraučendas apvienība Bombay Bicycle Club piedāvā trešo singlu no debijas ieraksta – dziesmu „Evening/Morning”, kas 2008.gadā bija Bombay Bicycle Club debijas singls. Tagad pārizdots ar jaunu b-puses dziesmu „Jewel”.




PĀRĒJIE ŠĪS NEDĒĻAS SINGLI:

Lawrence Arabia - "Apple Pie Bed" [Co-operative Music; 29/03/2010]
AMG rating: 6/10

Plan B - "She Said" [679 Recordings; 29/03/2010]
AMG rating: 6/10

Crocodiles - "Neon Jesus" [Fat Possum; 22/03/2010]
AMG rating: 6/10

Blitzen Trapper - "Heaven and Earth" [Sub Pop; 23/03/2010]
AMG rating: 6/10
free download

Glasser - "Tremel" [Young Turks; 29/03/2010]
AMG rating: 5/10

Stone Temple Pilots - "Between The Lines" [Atlantic; 23/03/2010]
AMG rating: 5/10
free download

Scouting For Girls - "This Ain't A Love Song" [Sony Music; 29/03/2010]
AMG rating: 5/10

31 marts, 2010

HAPPY BIRTHDAY, AMGMUSIC!

Es jau biju aizmirsis, kā tas ir – pamosties pie atvērta loga un svaiga gaisa, fonā čivinot putniņiem un austot saulei! Pavasaris beidzot ir klāt ne tikai kalendārā, bet arī gaisā. Par to šonedēļ vislielākais prieks. Ir tomēr labums no tās stundas griešanas turpu šurpu divreiz gadā.

Grūti pateikt, vai pavasaris bija pie vainas arī 1996.gadā, bet tieši marta pēdējā nedēļā pavisam oficiāli dzima tas, ko šobrīd dēvējam par AMGmusic. Proti, beidzot ar datētu laiku uz papīra pierakstīju desmit labākās dziesmas, sarindojot tās no desmitās līdz pirmajai pozīcijai. Tā tas viss turpinājās līdz pat 2004.gadam, kad no nedēļas topa pārgāju uz mēneša topu. Vēl pēc pāris gadiem arī aizsākās AMGmusic blogošana internetā, kas tagad izskatās tā, kā Jūs to šeit redzat.

Jau kaut kur minēju, ka par šo visu interesanto procesu, kas ir aizņēmis 14 gadus no manas dzīves, turklāt par ko es faktiski joprojām neesmu saņēmis nekādu materiālu labumu, top maza izmēra grāmata. Tā kā nākamgad svinēsim samērā apaļu jubileju (15 gadi), esmu apņēmies līdz šī gada beigām to arī pabeigt. Pagaidām – bez fanfarām un skaļiem tostiem – vien vēlos atzīmēt, ka 31.marts ir oficiālā AMGmusic dzimšanas diena. HIP-HIP-URRĀĀĀ!

Tā kā joprojām nekas nav uzlabojies ekonomiskajā ziņā, arī šogad – līdzīgi kā pērn – nekādas balles par godu šim notikumam nebūs. Diemžēl. Neskatoties uz to visu, ja nu kādam tomēr ir vēlme apsveikt mani svētkos, kuri, lai cik tas dīvaini neizklausītos, man savā ziņā ir nozīmīgāki par nesen tikpat klusi nosvinēto paša dzimšanas dienu, esiet laipni gaidīt ciemos sestdien. Kā mani vai AMGmusic atrast, gan jau, ka zināt. Piektdien noteikti sagatavošu arī īpašu setlisti ar AMGmusic pēdējo gadu nozīmīgākajām dziesmām. Varbūt, ka būs arī kāds šampanieša malks...


Kas attiecas uz pagājušo nedēļu, par to paklusēšu. :) Pasākums bija kontrastu pilns, vismaz man. Bet es ļoti ceru, ka visi tomēr palika gana apmierināti, jo tieši tas ir svarīgākais. AMGmusic un jaunajai mūzikai ar pilnu krūti varēšu pievērsties jau tuvākajās dienās, tā lai piektdien būtu gatavs nedēļas singlu apskats. Starp citu, nākamnedēļ celsim galdā AMGmusic 2010.gada Marta Top 20. Pie tā ķeršos klāt jau pirmdien.

Ar visiem pērnās nedēļas trakumiem un izmaiņām dienas grafikā, arī šonedēļ izpaliks nedēļas „Classic Hit”. Toties tā vietā no manis Jums šodien sveiciens DJ Kaos – „Love The Nite Away” (Tiedye Remix) izskatā! Nudien nebiju gaidījis, ka šis pagājušā gada viens no AMGmusic labākajiem DMS skaņdarbiem kļūs par hailaitu manā īsajā Igo iesildīšanas setā pasākuma sākumā. No otras puses – kas tur ko brīnīties? Es taču teicu, ka šis ir perfekts skaņdarbs sestdienas ballītei! ;)

PRIECĪGU AMGMUSIC DZIMŠANAS DIENU! TEV UN MAN! ;)