30 novembris, 2013

A-LIST: ceo - WHOREHOUSE


ceo - "WHOREHOUSE" [Modular]
(from f/c LP "WONDERLAND", out February 2014)

Ēriks Berglunds jeb ceo – viens no slavenā leibla Sincerely Yours dibinātājiem un nu jau pajukušā zviedru dueta The Tough Alliance dalībniekiem – nākamā gada februāri izdos turpinājumu lieliskajam 2010.gada debijas albumam „White Magic”. Jaunais albums sauksies „WONDERLAND”, tā producēšanā piedalījušies arī mūziķe Kendala Johansone, kas pirms dažiem gadiem radīja vienkārši satriecoši skaistu kaverversiju Big Star dziesmai „Blue Moon” (nopietni, tā pretendē uz visu laiku izcilākās kaverversijas titulu), kā arī producents Dens Lisviks, kas bija atbildīgais skaņu vīrs lieliskajā Young Galaxy martā izdotajā albumā „Ultramarine”.

Dziesma iesākas ar kāda vīra teikto: „And I felt like I opened Pandora’s box and now I have to close it,” nedaudz atgādinot Daft Punk „Giorgio By Moroder” ievadu. Šī ļaunuma lāde patiešām jau pēc 20 sekundēm ir aizvērusies, jo tālāk seko tipisks ceo ar visām no tā izrietošajām sekām. „Baby, I’m so lost inside a whorehouse,” tīksmi dzied Berglunds, un viņu papildina kaut kas, kas izklausās pēc bērna balss (iespējams, vienkārši high-pitched vokāls). Es pat nezinu, vai šī tiešām ir himna prostitūtām (lai gan viņas jau SEN to būtu pelnījušas par savu smago, atbildīgo un noderīgo darbu), bet dziesmas lieliski atbilst albuma nosaukumam „WONDERLAND”. Stampājošie bīti, izcili lipīgā melodija un tikai zviedriem raksturīgās sintezatoru skaņas rada sajūtu, ka esi krāsainā (skatīt albuma vāciņu augstāk!) un rotaļīgā pasaku pasaulē. Pieaugušo pasaku.

A-LIST: DJ Rashad - I Don't Give a Fuck


DJ Rashad - "I Don't Give a Fuck" [Hyperdub]
(from f/c LP "Double Cup", out October 21st)

Par vienu no 2013.gada izcilākajiem elektroniskās mūzikas albumiem parūpējies Čikāgas producents DJ Rashad. Rašāds ar mūziku nodarbojas jau vairāk nekā desmit gadus, izdodams arī vairākas izlases, EP un singlus. Taču tikai šogad noslēdzis līgumu ar kolorīto Londonas leiblu Hyperdub, un „Double Cup” būtībā jāsauc par mūziķa debijas albumu. Tas izdevies varen krāsains, spēlējoties gan ar tradicionālo Čikāgas house mūziku, gan deviņdesmito gadu break-beat ritmiem un rave noskaņām.

„I Don’t Give a Fuck”, kas augusta vidū tika izdots kā albuma pirmais singls, ir dezinformējošs plates ievads, jo absolūti neatspoguļo „Double Cup” saturu. Taču savu divarpus minūšu garumā tas vienlaikus ir viens no enerģijas piesātinātākajiem albuma trekiem. Balstīts uz Tupac Shakur balss sempliem no 1992.gada filmas „Juice” („I don’t give a fuck about you / I don’t give a fuck about myself”), skaņdarbs spridzina ar dobjiem basiem un trīcoši pīkstošām skaņām, radot teicamu, agresīvi tumšu noskaņu.

A-LIST: Danny Brown feat. A$AP Rocky - Kush Coma


Danny Brown feat. A$AP Rocky - "Kush Coma" [Fool's Gold]
(from f/c LP "Old", out this year)

Viens no interesantākajiem gada singlu topu veidošanas elementiem ir atskārsme par iepriekš līdz galam nenovērtētiem gabaliem. Viens no tādiem šogad bijis arī Denija Brauna „Kush Coma”, kura maģiju pa īstam spēju novērtēt vien oktobrī, kad iznāca repera albums „Old”. Nav jau tā, ka AMGmusic būtu pavisam nenovērtējis „Kush Coma”. Marihuānas oda martā ir iekļuvusi labāko singlu izlasē, bet absolūti nepelnīti nav iekļauta A-LIST sarakstā.

Rakstot par jebkuru no Denija Brauna ierakstiem, ir grūti nepieminēt zāli. Arī šajā dziesmā stāsts ir par to. „Kush” ir marihuānas paveids, kas pārsvarā izplatīts Afganistānā, Pakistānā un Indijā. „Close my eyes, feel like I’m going down / In an elevator at 90 miles an hour,” izjūtas apraksta Brauns, taču šoreiz viņš nav tas, kurš spēlē galveno lomu. Tas ir maģiskais, tumšais, narkotiski biedējošais piedziedājums, kas mazliet ievelk transā.

Albuma versijā gabals ir pagarināts par pusotru minūti, un ar pantiņu piedalās arī A$AP Rocky.

Planningtorock - Human Drama


Planningtorock - "Human Drama" [Human Level]
(from f/c LP "All Love's Legal", out February 2014)

Nākamā gada februārī jaunu albumu izdos Vācijā dzīvojošā britu mūziķe Džanīna Rostrone jeb Planningtorock. Viņa gan vairs neesot Džanīna, bet Džema (jā, zapte), jo daudz foršāk ir ielikt vārdu, kam nav dzimuma. Lai man piedod... kā tagad labāk un neaizskaroši pateikt... cilvēciskais radījums Zapte, bet rakstot latviešu valodā man diemžēl nav izvēles, un kāds no dzimumiem tomēr jāizvēlas. Ja atceramies, oktobrī iznāca The Knife singla „Full of Fire” fantastisks remikss no Planningtorock, kas tika nosaukts „Let’s Talk About Gender Baby”. Peripetijas ap dzimumiem turpinās arī jaunākajā singlā „Human Drama”, bet, ja atmet šo nu jau par apnicīgu kļuvušo tematiku jeb apsēstību, pats skaņdarbs ir pat ļoti baudāms.

Dornik - Rebound


Dornik - "Rebound" [PMR]
(to be released as a single in early 2014)

Ar jauniem talantiem turpina iepazīstināt Londonas elektroniskās mūzikas leibls PMR Records. Pērn viņi izdeva lielisko Džesijas Vēras debijas albumu „Devotion”, bet šogad laiduši klajā Disclosure, Sirila Hāna un Sema Smita relīzes. Jaunākais piedāvājums ir pagaidām vēl salīdzinoši anonīms r’n’b mūziķis ar segvārdu Dornik. Jūnijā mūziķis debitēja ar relaksējoši naksnīgo skaņdarbu „Something About You”, savukārt nākamā gada sākumā izdos pirmo oficiālo singlu „Rebound”, ko varam nobaudīt jau šobrīd.

William Onyeabor - Good Name (Joakim Remix)


William Onyeabor - "Good Name" (Joakim remix) [Luaka Bop]
(available as a free download)

Oktobra pašā izskaņā slavenā mūziķa un grupas Talking Heads līdera Deivida Bērna vadītais leibls Luaka Bop izdeva septiņdesmito gadu nigēriešu funk mūziķa Viljama Onjeabora karjeras retrospektīvu „Who Is William Onyeabor?”. Jāsaka, ka jau šis desmit minūšu garais oriģināls ir ļoti labs materiāls un muzikālais noformējums ballītēm 2013.gadā, bet vēl ritmiskāku skaņdarbu „Good Name” padarījis slavenais franču producents Joakim.

A-LIST: Mutual Benefit - Golden Wake


Mutual Benefit - "Golden Wake" [Other Music]
(from f/c LP "Love's Crushing Diamond", out January 2014)

Lai gan mūziķu biogrāfijas nedrīkstētu ietekmēt dziesmu vērtēšanu, vienmēr ir patīkamāk rakstīt par māksliniekiem, kas tā īsti pēc panākumiem, vismaz šķietami, nav tiekušies. Džordans Lī ir tāds klejojošais mūziķis/tusētājs, kas pēdējo gadu laikā nomainījis vairākas dzīvesvietas (šobrīd apmeties Bruklinā), ceļojis un uzstājies kur un ar ko vien bijis iespējams. Arī savu debijas albumu „Love’s Crushing Diamond” viņš sākotnēji bija plānojis izdot vien kasetes formātā nelielā tirāžā, kā arī interneta bandcamp vietnē. Tur arī Mutual Benefit ieraksts pamanīts un nākamā gada sākumā (ASV jau decembrī) gan plates, gan CD formātā to izdos leibls Other Music.

Aktuālais singls „Golden Wake” ir mīļš un silts kā tāds plīša lācītis. Elektroniskās ērģeles sākumā atgādina Beach House daiļradi, bet, kad pievienojas Džordana Lī trīcošais falsets, atmiņā nāk šī gada lieliskie Youth Lagoon un Phosphorescent ieraksti. Turklāt ņemot vērā aizvadītās nedēļas traģiskos notikumus Zolitūdē, šī dziesma sildīja arī ar piedziedājuma rindām: „We weren’t made to be this way / We weren’t made to be afraid”.

Majical Cloudz - Savage


Majical Cloudz - "Savage" [Matador]
(released as a single on November 19th)

„Savage” nav pavisam jauns Majical Cloudz gabals. Šī dziesma tapusi aptuveni tad pat, kad viss materiāls šogad izdotajam lieliskajam debijas albumam „Impersonator”. Arī koncertos šī dziesma esot spēlēta, tiesa, vēl atkailinātākā versijā – vien klavieres un smeldzīgais Devona Velša vokāls. Sākotnēji publicējot šo dziesmu, Velšs rakstīja, ka nevēloties stāstīt, par ko tā ir. Kas ir visai interesanti, jo dziesma sākas ar rindiņām: „Listen to this song / I want you to know it’s how I feel”. Paveroties dziesmas lirikā gan top skaidrs, ka tā ir dziesma par draudzību. „High on LSD with you / Running up the mountain to the moon / I love you,” izskan pirmajā nosacītajā piedziedājumā, bet nākamajos LSD tiek aizvietots ar alkoholu un „ķimikālijām”. Ja kāds zina, kas ir LSD, tad sapratīs, ka šī narkotika tiešām prasa blakus visuzticamāko personu, tamdēļ nav šeit izvēlēta nejauši.

Maximo Park - Brain Cells


Maximo Park - "Brain Cells" [Daylighting]
(from f/c LP "Too Much Information", out February 2014)

Tagad, kad jau pagājis zināms laiciņš, var droši teikt, ka 2005.gads bija viens no interesantākajiem britu rokmūzikā šajā gadsimtā. Togad vesela strīpa ar jaunām un daudzsološām grupām laida klajā debijas albumus – Bloc Party, Babyshambles, Editors, Kaiser Chiefs, arī Arctic Monkeys debitēja ar izcilu singlu. Uz šī fona pat mazliet nepamanīti palika Maximo Park no Ņūkāslas. Diemžēl gandrīz visas minētas grupas (atskaitot Arctic Monkeys) ar katru nākamo ierakstu latiņu laida arvien zemāk. Tai skaitā Maximo Park. Tieši tamdēļ liels prieks, ka jaunais singls „Brain Cells”, kas ievada februārī gaidāmo piekto studijas albumu „Too Much Information”, ir ļoti atsvaidzinošs un ievērojami atšķirīgs darbs.

26 novembris, 2013

A-LIST: Death Grips - Whatever I Want (fuck who's watching)


Death Grips - "Whatever I Want (Fuck who's watching)" [self-released]
(from LP "Government Plates", out now)

Pagājušajā gadā AMGMusic diezgan daudz ir stāstīts par skandalozajiem pohujistiem no Kalifornijas, hip-hop trijotni Death Grips. Pirmkārt, viņu gabals „Deep Web” pērn oktobrī kļuva iekļuva A-LISTē. Otrkārt, viņi pērn izdeva divus lieliskus albumus, kas abi iekļuva AMGmusic gada labāko albumu Top 40. Treškārt, viņi salecās ar ierakstu gigantu Sony Music un otro albumu vienkārši nopludināja internetā, kas, protams, noveda pie līguma laušanas. Turklāt uz tā albuma vāciņa bija attēlots vīrieša dzimumloceklis.

Death Grips savas provokācijas turpina arī 2013.gadā. Skaļākā no tām notika augustā, kad grupa vienkārši neieradās uz plānotajām uzstāšanām Čikāgā un festivālā Lolapalooza. Turklāt nevis tāpēc, ka kāds būtu saslimis vai kādas tehniskas ķibeles, bet absolūti apzināti un, kā teiktu prokurori, ar iepriekšēju nodomu. Proti, tas esot bijis plāns – uz skatuves uzlikt aprīkojumu, palaist fonā mūziku, bet pašiem vienkārši tur neatrasties. Lieki teikt, ka cilvēki bija visai dusmīgi. Tikmēr jau pavasarī vīdēja informācija, ka Death Grips strādā pie jauna albuma, un trešdienas vakarā kā zibens no skaidrām debesīm tas arī tika izdots. Nosacīti „izdots”, jo jau atkal grupa to vienkārši ielika internetā lejupielādei bez maksas. Absolūts albuma hailaits paslēpts pēdējā, gandrīz septiņu minūšu garajā trekā „Whatever I Want (fuck who’s watching)”.

Doc Daneeka feat. Ratcatcher - Walk On In


Doc Daneeka feat. Ratcatcher - "Walk On In" [Numbers]
(released as a single on November 4th)

Velsas house mūzikas (jeb „rhythm and bass”, kā viņš par sevi pats izsakās) producents Doc Daneeka izdevis jaunu plati uz leibla Numbers. Tā paša leibla, kas savulaik izdevis arī Jamie xx, bet šogad jau atzīmējies AMGmusic A-LISTē ar divām lieliskām relīzēm no Rustie un Sophie. „Walk On In”, kas tapis sadarbībā ar Velsas kolēģi Ratcatcher ir burvīgs, pat klasiski skanošs house mūzikas darbs.

Eagulls - Tough Luck


Eagulls - "Tough Luck" [Partisan]
(from f/c LP "Eagulls", out March 2014)

Augustā AMGmusic vērsa jūsu uzmanību kādam jaunam punk-rock kolektīvam Eagulls no Līdsas. Singls „Nerve Endings” savulaik arī visai veiksmīgi startēja Radio Naba Top 25. Šonedēļ tika izziņots, ka grupas debijas albums „Eagulls” iznāks 2014.gada 4.martā. Un kopā ar šo ziņu tika prezentēts arī otrais albuma singls „Tough Luck”.

A-LIST: Eyedress - Nature Trips


Eyedress - "Nature Trips" [Abeano]
(from f/c EP "Supernatural", out December 2nd)

Nav man tādas precīzas uzskaites, cik pasaules valstu mūziķu skaņdarbi ir bijuši AMGmusic Nedēļas Singli, bet par 200% esmu pārliecināts, ka no Filipīnām vēl neviens nav ticis šādā godā. Eyedress ir 23 gadus jauns guļamistabas producents no Filipīnu galvaspilsētas Manilas, īstajā vārdā Idris Visunja. Pirms mēneša šis jaunietis atzīmējās ar gana kvalitatīvu remiksu Sapphire Slows skaņdarbam „Can I Get Out of This Silence”, kas būs iekļauta japānietes nākamnedēļ gaidāmā debijas albuma luksus versijā. Tikmēr pašam Eyedress decembrī iznāks debijas EP „Supernatural”, no kura šobrīd varam nobaudīt skaņdarbu „Nature Trips”. „Yeah, I’ve been doing drugs / Cause I don’t give a fuck / I just wanna forget everything that’s making me feel so bad”.

AUTOBAHN - Force Fed


AUTOBAHN - "Force Fed" [Tough Love]
(from f/c EP "AUTOBAHN 1", out November 11th)

AUTOBAHN ir pavisam jauna grupa no Līdsas, kas nesen izpelnījās plašāku ievērību, iesildot Ziemeļīrijas grupu Girls Names viņu Lielbritānijas turnejā. Pagaidām par šiem jauniešiem nav zināms nekas plašāk, kā vien tas, ka pirmdien iznāks kvinteta debijas EP „AUTOBAHN 1”. Un šonedēļ atklātībā tika nodots tā skaņdarbs „Force Red”, kas ir agresīvs un trokšņains, mazliet industriāls krustojums starp pankroku un postpanku.

Broken Bells - Holding On For Life


Broken Bells - "Holding On For Life" [Columbia]
(from f/c LP "After The Disco", out January 2014)

Broken Bells jeb daudzpusīgais producents Danger Mouse un The Shins solists Džeimss Mērsers – par abiem labu laiku nekas nebija dzirdēts. The Shins pēdējais pēdējais albums „Port of Morrow” iznāca pirms vairāk nekā pusotra gada, bet Danger Mouse, šķiet, vispār pēdējoreiz tika manīts spageti vesterna projektā „Rome” kopā ar Danielu Lupi. Ak, jā, baumo, ka viņš būs nākamgad gaidāmā jaunā U2 albuma producents. Lai nu kā, bet abi ir ierakstījuši turpinājumu 2010.gada debijas albumam „Broken Bells”, kas tiks izdots 2014.gada janvārī. Šis ir pirmais singls „Holding on for Life”.