12 aprīlis, 2013

ALBUMS: Kurt Vile – Wakin On A Pretty Daze


Kurt Vile – "Wakin On A Pretty Daze"
Release date: 08/04/2013
Label: Matador
AMG rating: 8/10

Māksla mēdz radīt maldinošu priekšstatu par tās autoru. Nīla Janga un Toma Petija daiļrades ietekmētais Filadelfijas patriots Kurts Vails, kurš nekautrējas izdot EP ar vāciņa attēlu, kurā pats redzams piedzēries un atlūzis, kura daiļradē nereti saklausāmas narkotiskas psihodēlijas iezīmes, izrādās, ir priekšzīmīgs ģimenes cilvēks. Var arī otrādi paskatīties – garlaicīgs personāžs uzreiz nenozīmē, ka viņa mūzika būs garlaicīga.

Tā dēvēto dziesminieku lielākā nelaime ir tā, ka katrs otrais, kam skapī stāv akustiskā ģitāra un ir izdots vismaz viens singls, sevi pieskaita pie dziesminiekiem. Turklāt indie/folk mūzika, kaut arī ar visādām piešpricēm, nav tas pateicīgākais mūzikas stils eksperimentiem un novitātēm. Ilgu ceļu sava skanējuma meklējumos nogājis arī Kurts Vails, kam „Wakin On A Pretty Daze” ir jau piektais studijas ieraksts, neskaitot vairākus EP un dalību grupā The War On Drugs.

Līdz šim lielākoties tikai žanra cienītāju apmīļotam māksliniekam izdot gandrīz 70 minūšu ierakstu ir visai ambiciozs (lasi – riskants) solis. Taču Vails savus dūžus izmet jau pirmajā dziesmā – deviņarpus minūšu garajā gandrīz-tituldziesmā „Wakin On A Pretty Day”, kas mierīgi varētu beigties ap piekto minūti, bet spītīgi turpinoties apliecina, ka Vailam uzturēt noskaņu un neapnikt ilgākā posmā padodas bez jebkādas piepūles. Ja albumam izskanot tas piemirstas, mūziķis to atgādina vēlreiz – pēdējā, desmit minūšu garajā, romantisma piepildītajā „Goldtone”.

Kādā pasenā intervijā Vails stāstīja, ka viņam patīk spert mazus solīšus, vērot kļūdas, no tām mācīties un pašam meklēt savu ceļu. Albums „Wakin On A Pretty Daze” atstāj tieši šādu iespaidu – pilnīgu mieru, nesteigšanos, teju vai mazu nirvānu, kuru ik pa laikam satricina kāds ritmiskāks skaņdarbs. No tādiem īpaši izceļams aktuālais singls „Never Run Away” ar lipīgāko piedziedājumu, kādu Kurts pagaidāms sacerējis, kā arī „Shame Chamber” ar spalgajiem kliedzieniem starp piedziedājumu un pantiņu, kas sākotnēji liek pat iztrūkties. Iztrūkties no patīkama pārsteiguma, nevis miega, jo albuma melodijas ir tik plūstošas, ka neļauj pat iesnausties. Tās liek paklausīgi šūpoties 70 minūšu garumā.

Veiksmes atslēga, kā zināms, ir darbs + talants dažādās proporcijās. Kurts Vails noteikti nav no izcilākajiem talantiem, taču klausīties, kā viņš savā piektajā albumā sasniedz lielisku rezultātu, ir patiesa bauda. Vēl lielāka bauda ir par to pat nedomāt un vienkārši ļauties mūzikai, kas ir vienlīdz labs skaņu celiņš kā priekšzīmīgai atpūtai ģimenes dārzā, tā kopīgai dūmu kūpināšanai ar draugiem no hipiju apcirkņiem.

Pictureplane - Pure War


Pictureplane - "Pure War" [WaterTower Music]
(from f/c compilation "Injustice: Gods Among Us", out April 22nd)

Grimes slimības dēļ Latvijas skatītāji pērnā gada rudenī nesagaidīja uzreiz divus piesolītus lieliskus jaunos māksliniekus. Pirmkārt, protams, pašu kanādiešu dziedātāju, bet otrkārt arī Denveras mūziķi Trevisu Edžediju jeb Pictureplane, kam bija paredzēts iesildīt Grimes koncertu Rīgā.

Picturplane savos darbos nebaidās plaši eksperimentēt ar visdažādākajiem elektroniskās mūzikas paveidiem. Synth-pop melodijas, noise-pop cienīgi trokšņi, rave/trance sintezatori, witch-house noskaņas, drum’n’base ritmu cilpas – nereti tas viss pat tiek izmantots vienā skaņdarbā, piemēram, izcilajos 2011.gada singlos „Real Is A Feeling” un „Post Physical”.

Viņa jaunākais gabals „Pure War” ir viens no tumšākajiem Pictureplane darbiem, kas arī visnotaļ saprotams, ņemot vērā, kam domāta šī dziesma. Video spēļu ražotāji NetherRealm Studios nupat izlaiduši jaunu spēli „Injustice: Gods Among Us”, kuru pavada attiecīgs skaņu celiņš. Bez Picturpelane saundtrekā atradīsit arī MSTRKRFT, Portugal. The Man, Killer Mike un pat Depeche Mode!

11 aprīlis, 2013

Mark E - Fake Bitches


Mark E - "Fake Bitches" [Young Adult]
(from f/c compilation "House Slippers", out April 23rd)

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no Birmingemas producenta Marka Evetsa jeb Mark E. Paskatoties interneta mūzikas veikalos, redzams, ka Marks izdevis vairākas plates arī 2012.gadā, bet AMGmusic viņš pēdējoreiz atzīmējās 2010.gadā ar fantastisko remiksu Metjū Dīra dziesmai „Little People (Black City)”, kas iekļuva tā gada AMGmusic 20 labāko klubu mūzikas skaņdarbu izlasē. 23.aprīlī leibls Young Adult izdos astoņu treku kompilāciju „House Slippers” (mājas čībiņas redzamas arī uz izlases vāciņa!), kurā būs arī jaunākais Mark E skaņdarbs, kas nosaukts par godu pārkrāsotām jaunkundzēm uzpūsti glamūrīgos naktsklubos – „Fake Bitches”. Pats gabals gan nav ne uzpūsts, ne pārkrāsots. Minimāls, bet velkošs club-house, kas ļoti atgādina hausmūzikas scēnu pirms desmit gadiem.

The Juan MacLean - You Are My Destiny


The Juan MacLean - "You Are My Destiny" [DFA]
(released as a 12" vinyl on April 9th)

Vēl gan sniegs tikai sāk kust, un līdz pilnvērtīgam pavasarim kāds laiciņš jāpaciešas, bet pēdējās nedēļās sāk iebirt tik daudz lieliskas klubu mūzikas, ka ikvasaras vīkendu ballītes ar sauli, vaļējiem logiem un šampanieti šķiet jau ar roku aizsniedzamas. Amerikāņu elektroniskās mūzikas pārstāvis The Juan Maclean pēdējo albumu izdeva 2009.gadā, un pa lielam kopš tā laika nav licis par sevi manīt. Toties jaunais singls „You Are My Destiny” ar bijušo LCD Soundsystem dalībnieci Nensiju Vengu vokālistes lomā ir kārtīgs laba garastāvokļa uzjundītājs. Singla versija cirkulēja apkārt jau kādu pusotru nedēļu, bet speciāli nogaidīju līdz vinila plates iznākšanai, jo likās, ka šis treks jāizbauda visā pilnībā. Tā arī ir! Turklāt plates b-pusē remikss no vēl viena sen nedzirdēta, bet AMGmusic savulaik ļoti populāra producenta – Nika Fančulli.

Miles Kane - Don't Forget Who You Are


Miles Kane - "Don't Forget Who You Are" [Columbia]
(from f/c LP "Don't Forget Who You Are", out June 3rd)

Lai arī pirms tam darbojies grupās The Little Flames un The Rascals, plašākai pasaulei britu mūziķis Mailzs Keins kļuva pazīstams, pateicoties draudzībai ar Arctic Monkeys solistu Aleksu Tērneru. Abu izveidotais duets The Last Shadow Puppets 2008.gadā izdeva ļoti solīdu albumu „The Age of the Understatment”, turklāt Tērners palīdzēja sarakstīt lielāko daļu materiāla Keina debijas solo platei „Colour of the Trap”, kas tika izdota pirms diviem gadiem. Jūnijā Keins atgriezīsies ar otro studijas albumu „Don’t Forget Who You Are”, ko ievada pārsteidzoši enerģisks un lipīgs pirmais singls.

A-LIST: Tove Lo - Habits


Tove Lo - "Habits" [self-released]
(no official release info)

Daudzskaitlīgajam gaumīgo zviedru popdziedātāju pūlim, par kuru sen jau varētu izdot veselu enciklopēdiju, pievienojusies jauna dāma – Tūve Nilsone jeb Tove Lo no Stokholmas. Viņas jaunākais singls „Habits”, kas nupat papildināts ar videoklipu, kurā bariņš skumju meiteņu ļaujas viskija un šampanieša izklaidēm (alkohols un meitenes – divas lietas, ko dievina AMGmusic!) pēc laikam jau izjukušām attiecībām. Pagaidām Tove Lo ir bez ierakstu līguma, taču, ja pasaulē ir taisnība, šim singlam viņai vajadzētu tādu sagādāt. Un tad jau pēc diviem gadiem šo dziesmu spēlēs arī Star FM! :-) (atvainojos kolēģiem, bet man joprojām uzjautrina joks par Likes Lī singla iekļaušanu pleilistē kā jaunumu pusotru(!!) gadu pēc tā izdošanas).



PAPILDINĀTS (12.04.2013.):

Tā jau ir – kad pirmoreiz (vai trešoreiz) klausies kādu dziesmu, pirmais, kas iekrīt ausīs, ir melodija un dziesmas uzbūve, teksts paliek otrā plānā. Taču, kad iedziļinies tajā, dziesma var, vai nu iegūt papildus punktus, vai tieši pretēji – tos zaudēt. Šajā gadījumā Tūves Lo bonus punkts dziesmu ieceļ AMGmusic A-LISTē. Nekāda ģeniāla dzeja vai filosofijas gudrība jau „Habits” nav. Taču „I gotta stay HIGH / All the time / To keep you off my mind” ir tik sasodīti vienkārši un patiesi, ka nebrīnīšos, ja ne man vienīgajam šis piedziedājums varētu pielipt uz ļoti ilgu laiku, turklāt kalpot arī kā laba atbilde uz dažu cilvēku muļķīgi uzdotiem jautājumiem no sērijas: „A kāpēc Tu tā...?”.

Tikmēr esam arī atraduši šādu tādu informāciju par pašu Tūvi Nilsoni. Viņai ir 24 gadi un savu muzikālo karjeru sākusi, piedaloties dažādās rokgrupās, līdz nonākot pie lēmuma sākt solo karjeru. Mājās izveidojusi pati savu ierakstu studiju, kur pirms diviem gadiem arī tapuši pirmie demo ieraksti. Kļūdījos apgalvojot, ka Tūve ir bez ierakstu līguma. Patiesībā viņa jau 2011.gadā nonākusi Warner Bros uzmanības lokā, kas arī deva iespēju pastrādāt ar Niki & The Dove producentu Elofu Lēlvu un Aleksandru Kronlundu, kas savulaik rakstījis dziesmas pat Britnijai Spīrsai. Viss iepriekš minētais liek domāt, ka Tove Lo varētu aiziet pa greiziem ceļiem, bet pagaidām „Habits” ir vēl viens paraugs, ka t.s. „komerciālā popmūzika” var būt emocionāla un lieliski nostrādāta.

A-LIST: Hooded Fang - Graves


Hooded Fang - "Graves" [Full Time Hobby]
(from f/c LP "Gravez", out May 27th)

Pirms desmit gadiem, pateicoties lokomotīvēm The Strokes un The White Stripes, sākumā ASV, bet mirkli vēlāk jau visu pasauli pāršalca jauns garāžroka vilnis. Pēdējos gados manāmas līdzīgas tendences, tiesa, ar zināmām niansēm. Piemēram, vieni no šī gada spožākajiem debitantiem Parquet Courts garāžroku miksē ar 70’to gadu punk-rock sastāvdaļām, vēl vairākas apvienības izmanto noise/lo-fi skanējumu, bet Hooded Fang – līdzīgi kā kalifornieši Wavves – piemaisa saulainas un bezrūpīgas surf-rock noskaņas.

Toronto grupa Hooded Fang jau gadiem teju nemitīgi koncertē pa dažādiem Kanādas klubiem un festivāliem. Viņu kontā arī divi albumi, pēdējais no tiem – „Tosta Mista” – iznāca precīzi pirms gada. Jaunā albuma pirmais singls ir apbrīnojami lipīgs darbs ar piedziedājumā atkārtojošos rindiņu „So many faces and they’re all the same / Why you’re looking at me?”, kuru beigās papildina – it kā tā jau lipīguma nebūtu gana! – pavisam vienkāršs „ba pa pa pa...”. Vasara, kur tu esi?

10 aprīlis, 2013

Close feat. Charlene Soraia & Scuba - Beam Me Up


Close feat. Charlene Soraia & Scuba - "Beam Me Up" [!K7]
(from f/c LP "Getting Closer", out June 11th)

Ne vien reiz vien pieredzēts, ka slaveniem un pat ļoti slaveniem dīdžejiem/producentiem debijas albumi iznāk, kad karjera stiepjas jau otrajā gadu desmitā, tāpēc tikai sākotnēji var pabrīnīties, ka 11.jūnijā gaidāmais 35 gadus vecā Close albums „Getting Closer” būs pirmais viņa karjerā, vismaz ar šādu segvārdu.

Close ir britu dīdžejs Vils Sols, kas ne tikai guvis ievērojamus panākumus kā dīdžejs (bijis ilgus gadus rezidents leģendārajā Londonas klubā „End”), bet remiksējis veselu plejādi citu pazīstamu mākslinieku, ieskaitot The Juan MaClean, Little Dragon, Scuba u.c. Tieši Scuba jeb slavenā elektroniskās mūzikas leibla Hotflush dibinātājs Pols Rouzs ņēmis viesdalību šajā burvīgajā, nakts epicentram piestāvošajā prog-house trekā „Beam Me Up”. Vokālistes lomā Šarlīne Soraija. Singls tiks izdots 22.aprīlī uz leibla !K7.

Theophilus London feat. Menahan Street Band - Rio


Theophilus London feat. Menahan Street Band - "Rio" [Warner]
(to be released as a single on April 16th)

Jauno Ņujorkas reperi un r’n’b dziedātāju Theophilus London pirmoreiz iepazinām 2010.gada nogalē, kad leibls Green Label Sound piedāvāja viņa, Solanžes Noulzas un Devona Hainsa kopīgu singlu „Flying Overseas”. Kopš tā laika Theophilus noslēdzis līgumu ar lielo koncernu Warner Bros. un izdevis arī debijas albumu, tiesa, ne visai augstu novērtētu kā no pircēju, tā mūzikas apskatnieku puses. Tāpat mūziķis kādu laiku padzīvojis arī slavenākajā Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro, kuras iespaidā arī tapis jaunākais singls „Rio” kopā ar Menehan Street Band. Ļoti gaisīga un patīkama retro soulmūzika, kas labi iederas 2013.gada pavasara noskaņās.

Vår - The World Fell


Vår - "The World Fell" [Sacred Bones]
(from f/c LP "No One Dances Quite Like My Brothers", out May 14th)

Vår ir duets, ko veido Eliass Benders Rēnenfelts no grupas Iceage, kas spēlē aukstu, griezīgu un drūmu pankroku, un Loke Rābeks no grupas Sexdrome, kas darbojas metāla lauciņā. Zinot abu pamatnodarbošanos, jo interesantāk klausīties Vår materiālu. Saglabājot zināmu post-punk struktūru, duets nomaina ģitāras pret sintezatoriem, radot krietni melodiskāku un noskaņas ziņā gaišāku (protams, cik nu gaiša tā var būt, ja vokālists ir Rēnenfelts!), ritmisku 80’to gadu stilistikā ieturētu electro-goth kokteili. 14.maijā leibls Sacred Bones izdos dueta debijas albumu „No One Dances Quite Like My Brothers”.

A-LIST: TNGHT - Acrylics


TNGHT - "Acrylics" [Warp]
(released as a single on April 8th)

Droši vien vēl ilgi pārdzīvošu, ka pagājušā gada Positivus festivālā neredzēju TNGHT uzstāšanos. Īsti neticu, ka viņi bija visa festivāla lielākā nagla, taču, cik ir tādu gadījumu, kad Latvijā var baudīt vienus no karstākajiem debitantiem mūzikā, kuriem vēl pat nav iznācis debijas ieraksts. EP „TNGHT” iznāca divas dienas pēc festivāla, un to noklausoties, škrobe tikai palielinājās. Ja nebūtu kārtējais ģeniālais Burial darbs, TNGHT debijas EP būtu jāsauc par 2012.gada labāko.

TNGHT jeb skotu dīdžejs/producents Hudson Mohawke (pēc pases datiem Ross Birčards) un viņa Kanādas kolēģis Lunice (pilnajā vārdā Luniss Fermins Pjērs) kopš tā brīža bijuši uz izķeršanu, tamdēļ pat jābrīnās, ka cīņu biedri atraduši laiku, lai ierakstītu jaunu singlu. „Acrylics” principā spēlē uz tām pašām stīgām, kuras izraustīja visi četri „TNGHT” treki, taču tieši tās mazās niansītes (šajā gadījumā zīdaiņu rotaļlietu skaņas, distortēti un Klaxons atgādinošie izsaucieni „Deeejay!”) padara gabalu īpašu. Viss pārējais – šokējoši masīvais ritms un kāpjošie acid-rave sintezatori – sevi ir pierādījis, bet strādā joprojām perfekti.

A-LIST: W.H.I.T.E. - I Wasn't Afraid


W.H.I.T.E. - "I Wasn't Afraid" [Aagoo Records]
(from f/c LP "III", out May 28th)

28.maijā savu trešo studijas albumu „III” izdos Kalifornijas mūziķis W.H.I.T.E. Noklausies un lejupielādē bez maksas pirmo singlu „I Wasn’t Afraid”.

W.H.I.T.E. ir Losandželosas eksperimentālā popmūziķa Korija Tomasa Hansona skatuves vārds, ar kuru viņš uzstājas jau gandrīz piecus gadus. Viss sākās 2008.gada vasarā, kad tolaik vēl mācoties skolā, Korijs nopircis lētus elektroniskās mūzikas instrumentus, torentu vietnēs nokačājis dažas mūzikas programmas un sācis eksperimentēt ar skanējumu, mazāku uzmanību pievēršot mūzikas saturam. Šādi tapuši W.H.I.T.E. pirmie divi albumu – 2009.gada „Sunna” un 2011.gada „Twin Tigers”.

Pēc mākslas skolas beigšanas Hansons nodevies mūzikai pilnībā, lielākoties braukājot apkārt un uzstājoties, gan kā solo mākslinieks, gan arī pavadošais mūziķis Mikal Cronin, kas, starp citu, arī arvien biežāk gozējas mūzikas kritiķu bloknotos un šogad izdos jaunu albumu. Ne velti augstāk minēju eksperimentus un uzsvaru likšanu uz skanējumu, jo „I Wasn’t Afraid” visupirms pārsteidz ar ļoti spēcīgu un gaišu melodiju, kas ir kā radīta pavasarim.

A-LIST: oOoOO feat. M.L. - Stay Here


oOoOO feat. M.L. - "Stay Here" [Nihjgt Feelings]
(from f/c LP "Without Your Love", out June 24th)

Kāds vispār vēl atceras tādu mūzikas stilu kā „witch-house”? Precīzi pirms trim gadiem „raganu hausa” vilnis ar SALEM priekšgalā vēlās no Amerikas Savienotajām Valstīm, taču jau pusotru gadu vēlāk kopā ar visu SALEM (ņemot vērā viņu dzīves stilu, diez, vēl dzīvi vispār?) klusu pazuda.

Viens no redzamākajiem 2010.gada debitantiem un witch-house pārstāvjiem bija Sanfrancisko mūziķis Kristofers Deksters Grīnspens, kas uzstājās ar teju neizrunājamu segvārdu oOoOO, un izdeva ļoti gaumīgu EP „oOoOO” uz ierakstu izdevniecības Tri Angle. Tagad mūziķis nodibinājis pats savu leiblu, ar vēl neizrunājamāku nosaukumu „Nihjgt Feelings”, kura pirmais vārds, acīmredzot, ir „night”, kas uzrakstīts ļoti stiprā dzērumā.

Jaunā leibla pirmā relīze būs paša oOoOO debijas albums „Without Your Love”, kas iznāks 24.jūnijā. To ievada skumjš, bet vienlaikus pasakaini skaists pirmais singls „Stay Here”, kas liek domāt, ka witch-house stils ir sekmīgi inkorporējies post-dubstep ēras r’n’b mūzikā. Šādi varētu izklausīties sadarbība starp Burial un How To Dress Well, ja pasaulei ko tādu izdotos piedzīvot.

The National - Demons


The National - "Demons" [4AD]
(from f/c LP "Trouble Will Find Me", out May 20th)

20.maijā ar sesto studijas ierakstu „Trouble Will Find Me” atgriezīsies Bruklinas apvienība The National. Turpinājumā izcilajai 2010.gada platei „High Violet” būs dzirdami arī vairāki interesanti viesmākslinieki, ieskaitot St. Vincent un Sufjanu Stīvensu. Vakar grupa izdeva albuma pirmo singlu „Demons”, ko varētu dēvēt par tipisku The National dziesmu – vidēja tempa, kāpjoša un sentimenta pilna kompozīcija ar Meta Berningera viegli depresīvo baritonu centrā.

09 aprīlis, 2013

RMX: Vondelpark - California Analog Dream (Factory Floor Remix)


Vondelpark - "California Analog Dream" (Factory Floor Remix) [R&S]
(from digital single "California Analog Dream", out now)

Ar katru gadu arvien spēcīgāk klubu mūzikas lauciņā sevi piesaka jau 2005.gadā dibinātais Londonas trio Factory Floor. Apvienības kontā jau bija divi albumi, kad trijotne pirmoreiz ar singlu „Two Different Ways” pirms pusotra gada atrādījās arī AMGmusic. Gada sākumā uz DFA leibla iznāca Factory Floor jaunākais singls „Fall Back”, bet vēl grūvīgāks, baudāmāks un interesantāks ir viņu rīmeiks tautiešu Vondelpark nupat izdotajam singlam „California Analog Dream”.

RMX: CYMBALS - The Natural World (Brackles remix)


CYMBALS - "The Natural World" (Brackles remix) [Tough Love]
(no official release info)

Kamēr mēs joprojām gaidām kādu informāciju par Londonas kolektīva CYMBALS otro studijas albumu, piedāvāju nobaudīt remiksu izcilajam janvāra singlam „TheNatural World”. Miksu veidojis Rinse FM dīdžejs un producents Robs Kemps jeb Brackles. Tikmēr par oriģinālu joprojām varat atdot savu balsi (vai pat divas, ja nav žēl!) Radio NABA Top 25.

08 aprīlis, 2013

A-LIST: Weekend - Mirror


Weekend - "Mirror" [Slumberland]
(from f/c LP "Jinx", out July 23rd)

Kad 2010.gadā iznāca Sanfrancisko kolektīva Weekend debijas albums „Sport”, kritiķu domas dalījās, kurā mūzikas novirzienā iedalīt grupu – šūgeiza vai noizpopa. Kā jau vienmēr šādās reizēs, tā ir problēma tikai mūzikas žurnālistiem, jo Weekend nedomāja ieciklēties uz kaut ko vienu. Viņu 2011.gada EP „Red” aizskāra vēl kādu plašu mūzikas lauciņu – postpanku 80’to gadu mērcē.

Starp citu, par Weekend nedaudz stāstīju NMA raidījumā pērnā gada novembrī. Toreiz grupa ierakstīja smeldzīgu kaverversiju Weekend solista tēva Toma Dērkana grupas Half Church dziesmai „Paradise”. Interesantā kārtā Weekend jaunākais singls „Mirror” visvairāk līdzinās tieši minētajai Half Church dziesmai. Viscaur ala agrīno The Cure garā ieturētais skaņdarbs jau tā ir no visām pusēm skaists, bet otrajā daļā emocionāli uzsprāgst, liekot miljoniem mīlestības nāvējoši caurdurtu siržu īpašniekiem sāpīgi pievienoties divām rindiņām, kas atkārtojas vairākkārtīgi: „I feel sick, sick, sick, sick / In my heart”.

A-LIST: Pharmakon - Crawling on Bruised Knees


Pharmakon - "Crawling on Bruised Knees" [Sacred Bones]
(from f/c LP "Abandon", out May 14th)

Jau pirms pāris nedēļām kādā no amerikāņu mūzikas blogiem nejauši uzdūros vienam ļoti savdabīgam un interesantam skaņdarbam, kas gan attiecīgajā brīdī šķita krietni par smagu un monotonu, tamdēļ noliku atvilktnē vēlākam laikam. Minētā dziesma bija „Crawling On Bruised Knees” no Pharmakon, par kuru pēdējās nedēļās runā arvien vairāk un vairāk mūzikas apskatnieku.

Zem segvārda Pharmakon paslēpusies 22 gadus veca ņujorkiete Margarēta Čardieta, kas ar mūziku nodarbojas jau kopš agriem tīņu gadiem. Tiesa, meitenes muzikālā vēsture ir vēl senāka - viņa uzaugusi panku ģimenē. Tētis mūziķis un māte gleznotāja nav kautrējušies ar visu zīdaini doties uz pagrīdes pankroka klubiem, kur nereti nācies mazajai Margarētai pat mainīt netīros autiņus. Vēlāk, kad paaugusies līdz padsmitnieces vecumam, nelegālus un puslegālus panku klubus Mārgareta sāka apmeklēt pati.

Pašas Pharmakon mūziku gan nekādi nesaistīsi ar pankroku. Viņas leibls Sacred Bones, kas maijā izdos debijas albumu „Abandon” (jaunietes kontā gan ir vairāki pašas izdoti CD un kasetes), nāk palīgā, piedāvājot terminus „power electronics” un „death industrial”. Varat Pharmakon krāmēt kaut vienkārši griezīga electro-noise lauciņā, bet viņas uzstāšanās ar jaudīgajiem trokšņiem, kurus papildina neticami spalgi kliedzieni, ir gana iespaidīgas, lai neteiktu vairāk. Pati Mārgareta uzsver, ka viņas mūziku vislabāk ir uztvert koncertos, bet patīkami baiso noskaņu var labi sajust arī motoriskajā singlā „Crawling On Bruised Knees”.

A-LIST: Cold Cave - God Made the World


Cold Cave - "God Made the World" [Heartworm]
(released as a single on March 29th)

Strādājot pie turpinājuma lieliskajam 2011.gada albumam „Cherish The Light Years” un esot bez jauna ierakstu līguma, jau pērnā gada rudenī Veslijs Eisolds jeb Cold Cave pirms trešās ilgspēlējošās plates solīja vairākus singlus. Savu solījumu viņš ir turējis, un 2012.gada „A Little Death To Laugh” un šī gada marta „Oceans With No End” pagājušās nedēļas nogalē pievienojās jaunākais „God Made The World”. Muzikāli radot tiešas asociācijas ar New Order 80’to gadu stilistiku, šis ir viens no gaišākajiem Cold Cave darbiem.

When Saints Go Machine feat. Killer Mike - Love And Respect


When Saints Go Machine feat. Killer Mike - "Love And Respect" [!K7]
(from f/c LP "Infinity Pool", out May 13th)

Dāņu electro-pop ansamblis When Saints Go Machine prot pārsteigt, kā pozitīvā, tā negatīvā ziņā. Iešūpojot savu 13.maijā gaidāmo trešo studijas ierakstu „Infinity Pool”, kvartets pārsteidz atkal, radot teju vai hip-hop skaņdarbu. Pieaicinātā repera lomā Atlantas mūziķis Killer Mike, kas pērn izdeva vienu no 2012.gada labākajiem žanra albumiem „R.A.P. Music”. Rezultāts? Pārsteidzoši veiksmīgs!

Deerhunter - Monomania


Deerhunter - "Monomania" [4AD]
(from f/c LP "Monomania", out May 7th)

Pēc divarpus gadu pārtraukuma, kura laikā grupas līderis Bredfords Kokss paspēra kārtējo sānsoli ar savu solo projektu Atlas Sound, ar jaunu albumu maijā atgriezīsies psihodēliskā roka ansamblis Deerhunter. Albuma pirmais singls, tituldziesma „Monomania”, ir tik tālu no pēdējā albuma „Halcyon Digest” (2010) skanējuma, cik vien Deerhunter varētu aiziet – ass, raupjš un nenopulēts garāžroks divos cēlienos.

Dutch Uncles - Slave to the Atypical Rhythm (Grace Jones cover)


Dutch Uncles - "Slave to the Atypical Rhythm" (Grace Jones cover) [Memphis Industries]
(to be released on Record Store Day 2013)

Britu indie-pop kvintets Dutch Uncles ne reizi vien presē salīdzināts ar Talking Heads. Taču, manuprāt, nevienā singlā (grupas albumus mazāk pārzinu) Dutch Uncles nav tik ļoti atgādinājuši Deivida Bērna vadīto ansambli, kā... kaverversijā 1985.gada Greisas Džonsas slavenajam hītam „Slave to the Rhythm”. Singls tiks izdots par godu ikgadējai Ierakstu Veikalu Dienai, kas šogad tiks atzīmēta 20.aprīlī.