07 marts, 2013

RMX: Lana Del Rey - Summertime Sadness (Ryan Hemsworth Remix)


Lana Del Rey - "Summertime Sadness" (Ryan Hemsworth Remix) [Interscope]
(no official release info)

Tā vien šķiet, ka viss, kam pieskaras jaunais kanādiešu producents Raiens Hemsvorts, pārvēršas, ja ne gluži par zeltu, tad kaut ko vērtīgu noteikti. Janvārī Hemsvorts parūpējās par mēneša labāko remiksu, līdz nepazīšanai pārveidojot Cat Power singlu „Manhattan”, bet tagad pieķēries šovasar Rīgā gaidāmajai porcelāna princesītei Lanai Del Rejai. Oriģinālā „Summertime Sadness” nav no spēcīgākajiem gabaliem jau tā ne dižajā dziedātājas debijas albumā „Born To Die”, bet Hemsvorta rokās pārtapis par grūvīgu, interesantu un viscaur baudāmu skaņdarbu. Ja Lana Del Reja pierunātu Hemsvortu pārtaisīt visu albuma skanējumu, es, visticamāk, pat aizietu uz viņas koncertu Arēnā Rīga. Pretējā gadījumā es pagaidīšu, līdz uz Rīgu atbrauks pats Raiens Hemsvorts.

A-LIST: Drake - 5AM in Toronto


Drake - "5AM in Toronto" [Young Money]
(possibly from f/c LP "Nothing Was the Same", out in 2013)

Tik daudz ūdeņu aiztecējis un uzlecošo r’n’b zvaigžņu saradies, ka ir jau aizmirsies tālais 2010.gads, kad Kanādas mūziķis Dreiks sevi spoži pieteica ar debijas albumu „Thank Me Later”. Tagad pat šķiet jocīgi, ka vēl pirms trim gadiem pasaule neko nezināja ne par Frenku Oušenu, nedz arī The Weeknd, kura pirmos ierakstus mūzikas prese aizgūtnēm pielīdzināja tieši Dreika daiļradei. Tas savukārt mums lika aizmirst kādu ļoti svarīgu lietu, proti, Dreiks atšķirībā no dziedātājiem Ābela Tesfeja (The Weeknd) un Oušena ir arī talantīgs reperis!

Spēris pārus nedrošus sānsoļus un pirms mēneša izdevis pagalam viduvēju skaņdarbu „Started From The Bottom”, ne mani vien Dreiks vedināja domāt, ka savu vietu hip-hop/r’n’b hierarhijā viņš ir zaudējis. Līdzīgi kā pirms trim gadiem ar lielu un daudzus šokējošu triumfu atgriezās Kanjē Vests, arī Dreiks jaunākajā trekā „5AM In Toronto” spilgti apliecina, ka viņa talants nav nekur zudis. Atbilstoši nosaukumam, šis ir vēlas nakts/agra rīta apbružāts, bet enerģijas un emociju pildīts darbs, kurā Dreiks repo kā Nas labākajos laikos. Kopā ar muzikālo noformējumu atsauc atmiņā vienu no izcilākajiem 90’to gadu hip-hop gabaliem. Bravo!

Šogad Dreiks plāno izdot trešo albumu "Nothing Was the Same". Vai "5AM in Toronto" tur būs iekļauts, nemāku teikt, bet ļoti ļoti ceru uz to.


A-LIST: Port St. Willow - Soft Light Rush (ii)


Port St. Willow - "Soft Light Rush (ii)" [Downtown]
(from f/c LP "Holiday" deluxe edition, out April 2nd)

Kad Morisejam iznāk piecpadsmitā labāko dziesmu izlase, vai sesto reizi tiek pārizdots kāds slavenāks The Cure albums, labākajā gadījumā nāk smiekli. Taču, kad ierakstu leibls pārizdod kādu ļoti gaumīgu albumu, kas tādu vai citādu iemeslu dēļ nepelnīti palicis nepamanīts, var tikai priecāties. Diez vai citādi AMGmusic uzzinātu par Ņujorkas mūziķi Nikolasu Prinsipu jeb Port St. Willow, ja aprīlī dienasgaismu atkārtoti neieraudzītu viņa pirms gada izdotais debijas albums „Holiday”.

Kā izrādās, Port St. Willow ir bērnības draugs un vēlāk arī sadarbības partneris The Antlers solistam Pīteram Silbermanam. To nesaku nejauši, jo lieku galvu ķīlā, ka tieši ar The Antlers Jums radīsies pirmās asociācijas, ja „Soft Light Rush (ii)” būs pirmā iepazīšanās ar Port St. Willow. Viegls, gaisīgs, bet reizē arī melanholiski skumjš un smeldzīgs skaņdarbs, balstīts uz akustisko ģitāru un Nika falsetu, bet vietām eleganti papildināts ar trombonu un trompeti, ko iespēlējis Viktors Nešs. 2.aprīlī „Holiday” būs iespēja novērtēt ar otro piegājienu.

Lapalux feat. Kerry Leatham - Without You


Lapalux feat. Kerry Leatham - "Without You" [Brainfeeder]
(from f/c LP "Nostalchic", out March 25th)

25 gadus vecais Eseksas producents Stjuarts Hovards jeb Lapalux pērn debitēja ar diviem EP uz leibla Brainfeeder, ko vada ietekmīgais mūziķis Flying Lotus. Martā sagaidāms Lapalux debijas albums „Nostalchic”. Gada sākumā talantīgais producents jau atrādīja divus, jāsaka, visai garāmejošus singlus, bet – trīs lietas, labas lietas – jaunākais „Without You”, kas tapis kopā ar Keriju Lītamu, nogurdinošas dienas vakarā strādā apbrīnojami.

A-LIST: The Pleroma - Кімната


The Pleroma - "Кімната" [self-released]
(from EP "Shum", out now)

Parasti mūsdienās notiek otrādi – vispirms kaut ko gardu uziet un ar citiem padalās mūzikas blogeri, bet pēc tam tas (veiksmes gadījumā) atrādās arī lielākos medijos. Šajā gadījumā jāatsaucas uz TVNet mūzikas apskatnieku Jāni Žildi, kas uzgājis varen baudāmu jaunās krievu (un ne tikai) neatkarīgās mūzikas blogu, kurā savu pērli atradis arī šī raksta autors. Starp citu, ja kādam vēl ir azotē kāda interesanta krievu mūzikas bloga adrese, būšu ļoti pateicīgs, ja padalīsities. Atzīšos – Austrumeiropas mūzikas lauciņš man ir mazliet tumša bilde, ko gribētos apgaismot...

Atgriežoties pie minētā bloga One Age Radio, tas pirms pāris nedēļām apkopojis, viņuprāt, desmit labākos jaunos māksliniekus, starp krievu blicēm iekļaujot arī divas no Ukrainas. Tieši ukraiņu duets The Pleroma, kas turklāt dzied ukraiņu valodā, iekrita ausīs visvairāk. Pirms pāris nedēļām Konstantīns un Sveta limitētā daudzumā izdeva savu jaunāko EP ar nosaukumu „Shum”, ko var par velti lejupielādēt arī grupas SoundCloud vietnē. Godīgi sakot, nav nekas īpašs šajā sešu skaņdarbu mini-albumā, taču pirmais treks „Kimnata” („Telpa”) ir vienkārši lielisks. Krievu mūzikas apskatnieki The Pleroma nostāda shoegaze plauktā, bet vismaz šis skaņdarbs daudz vairāk atbilst post-punk raksturojumam ar ļoti interesantu vokāla rečitēšanu, kas savukārt nedaudz atgādina Ladytron.

A-LIST: Rustie - Slasherr


Rustie - "Slasherr" [Numbers]
(from f/c single "Triadzz / Slasherr", out March 18th)

30 gadus vecais Glāzgovas producents Rasels Vaits jeb Rustie ar mūziku sācis nodarboties pirms 15 gadiem, jau priekšlaicīgi aizraujoties ar tādiem stiliem kā dubstep un wonky, kas deju zālēs kļuva populāri vēlāk. 2011.gadā pazīstamais elektroniskās mūzikas leibls Warp izdeva Rustie debijas albumu „Glass Swords”, kurā, cita starpā, atradās arī viens skaņdarbs ar Alūnu Frānsisu no šogad uzspīdējuša dueta AlunaGeorge vokālistes lomā.

AMGmusic Rustie līdz šim vairāk kotējies kā remiksu autors, un arī viņa jaunākais skaņdarbs „Slasherr” sākotnēji atstāja iespaidu kā gana baudāms, taču ne ar ko īpašu neizlecošs treks. Lauzti ritmi, reiviski un hipnotizējoši sintezatori utt. Taču uzvarošais šī skaņdarba brīdis pienāk pēc otrās minūtes, kad parādās balēriskas pludmales noskaņas, un, kad tām vēl pievienojas spēcīga basu līnija, „Slasherr” nostrādā kā tāda ekstazī tablete – pēkšņi BOOM un IR!

Small Black - Free at Dawn


Small Black - "Free at Dawn" [Jagjaguwar]
(from f/c LP "Limits of Desire", out May 14th)

Bruklinas kvartets Small Black savu karjeru sāka pagājušās desmitgades beigās, pievienojoties tolaik aktuālajam pludmales noskaņu pildītajam chill-wave mūziķu sarakstam, kas veltin vēlās no Amerikas Savienotajām Valstīm. Maijā grupa atgriezīsies ar otro studijas albumu „Limits of Desire”, kura pirmais singls „Free at Dawn” liecina, ka Small Black vairāk tuvinās electro-pop skanējumam, atsaucoties uz New Order un Cut Copy stilistiku.

A-LIST: Kylesa - Unspoken


Kylesa - "Unspoken" [Season of Mist]
(from f/c LP "Ultraviolet", out May 24th)

Nav jau nekāds noslēpums, ka AMGmusic nav lieli smagās rokmūzikas, kur nu vēl metāla cienītāji. Tamdēļ jo lielāks prieks atrast kādreiz šī mūzikas stila kompozīciju, kas ne tikai iekļūst A-LISTē, bet pat stabili pretendē uz Nedēļas Singla statusu.

Kylesa ir sludge metal/psych rock apvienība no ASV Džordžijas štata, dibinājusies pirms 12 gadiem. Tiesa, vairāki grupas dalībnieki jau pirms tam bija iesituši roku mūzikā, darbojoties citās apvienības tālajos 90’tajos gados. Šo divpadsmit gadu laikā Kylesa izdevuši piecus albumus, no kuriem kritiķu lielāko atzinību izpelnījās tieši pēdējais, 2010.gadā izdotais „Spiral Shadow”. Maijā sekos sestais albums „Ultraviolet”, kura pirmais singls „Unspoken” ir klāt.

Visticamāk, „kārtīga metāla” faniem šis būs komercradio staciju materiāls ala Metallica „The Black Album” garā, bet AMGmusic sajūsmina „Unspoken” noskaņa, kas tiešām nedaudz atsauc atmiņā 90’to gadu sākumposmu un tā laika alternatīvo mūziku.

George FitzGerald - Thinking of You


George FitzGerald - "Thinking of You" [Hotflush]
(to be released as single on March 18th)

Nu jau pāri 50 gadiem leģendārajam BBC Radio 1 sestdienas vakara raidījuma Essential Mix vadītājam Pītam Tongam, bet viņa ietekme deju mūzikā joprojām ir gana liela. Jāatzīstas, nu jau gadus septiņus šim raidījumam nepievēršu uzmanību, bet jaunākais EM sahaipotais mākslinieks ir pelnījis ievērību. Londonas producents Džordžs Ficdžeralds jau pērn nonāca arī AMGmusic uzmanības lokā ar pāris skaņdarbiem un remiksu Džesijas Vēras trekam „No To Love”, bet, šķiet, „Thinking of You” ir jaunā talanta pagaidām jaudīgākais darbs.

Milk Music - Cruising With God


Milk Music - "Cruising With God" [Fat Possum]
(from f/c LP "Cruise Your Illusion", out April 2nd)

Pirms diviem gadiem uzspīdējušais Vašingtonas kolektīvs Milk Music aprīlī izdos ilgi gaidīto debijas albumu „Cruise Your Illusion”. Janvārī jau piedāvājām noklausīties albuma pirmo singlu „I’ve Got a Feeling”, kam tagad seko ne mazāk pulsējošs rokmūzikas skaņdarbs „Cruising With God”.

06 marts, 2013

FEBRUĀRIS 2013: SINGLU TOP 20


Sveiciens!

Februāris atkal bijis muzikāli ļoti saturīgs mēnesis, pienesot klāt 13 jaunas A-LIST kompozīcijas. Tās un septiņas citas labākās no aizvadītā mēneša varat noklausīties zemāk piedāvātajā AMGmusic FEBRUARY 2013 miksteipā. Lejupielādē un klausies uz veselību! Starp citu, 8.martā pēc pāris mēnešu pārtraukuma atkal uzspēlēšu NABAKLAB, tai skaitā šo to no šeit miksteipā iekļautā. Tiekamies!

P.S. Turpmāk vairs nebūs atsevišķas sadaļas mēneša labāko remiksu pieciniekam, tā vietā saraksts + mēneša mikss pievienots zemāk. Par Februāra Singlu plašāk var lasīt šeit, bet par Februāra Remiksu – šeit.

FEBRUĀRA SINGLU TOP 20:

20.Golden Donna - "Machete Bathtub" [All Hell]
19.Young Galaxy - "Fall for You" [Paper Bag]
18.DOM - "H o t . l i m i t" [tba]
17.Purity Ring - "Grammy" (Soulja Boy cover) [self-released]
16.FTSE & Bipolar Sunshine - "A Little Sumthin" [self-released]
15.Fainting by Numbers - "A Stone In The Ground" [Moshi Moshi]
14.Pharaohs feat. Maria Minerva - "Miraculous Feet" [100% Silk]
13.Youth Lagoon - "Mute" [Fat Possum]
12.Pleasure Leftists - "Elephant Men" [Katorga Works]
11.James Blake - "Retrograde" [Republic]
10.Vox Mod feat. Palaceer Lazaro - "Iridescent Asteroid Mists" [self-released]
9.SZA - "ICE.MOON" [self-released]
8.Keep Shelly In Athens - "Madmen Love" [Cascine]
7.Yeah Yeah Yeahs - "Sacrilege" [Polydor]
6.!!! - "Slyd" [Warp]
5.AlunaGeorge - "Attracting Flies" [Island]
4.HAIM - "Falling" [Polydor]
3.Lady Lamb the Beekeeper - "Bird Balloons" [Ba Da Bing!]
2.CHVRCHES - "Recover" [Virgin]
1.David Bowie - "The Stars (Are Out Tonight)" [Columbia]




FIVE BEST REMIXES OF THE MONTH:

5.Bat For Lashes - "A Wall" (Other Nature Remix) [Parlophone]
4.Young Galaxy - "Pretty Boy" (Peaking Lights Remix) [Paper Bag]
3.Team Ghost - "Curtains" (Canblaster remix) [wSphere]
2.Goldroom - "Sweetness Alive" (Future Unlimited Remix) [self-released]
1.Depeche Mode - "Heaven" (Owlle Remix) [Sony Music]

FEBRUĀRIS 2013: 5 ALBUMI

FIVE BEST ALBUMS OF THE MONTH:


5.Grouper – „The Man Who Died In His Boat”












Release date: 25/02/2013
Label: Kranky
AMG rating: 8/10

„The Man Who Died In His Boat” (pagaidām gada labākais albuma nosaukums!) patiesībā nav īsti dēvējams par jaunāko Portlendas ambientās mūzikas pārstāves Lizas Harisas jeb Grouper ierakstu. Albuma materiāls tapis 2008.gadā, kad mūziķe ierakstīja savu pirmo kritiķu plaši novērtēto plati „Dragging a Dead Deer Up a Hill”, taču līdz šim tā arī palika neizdots. Līdz pēdējai detaļai atkailināts, intīms un trausls albums, kas noteikti pelnījis vietu ne tikai Harisas labāko darbu augšgalā, bet arī blakus izcili skaistajam Džuliannas Bārvikas 2011.gada „The Magic Place”.



4.FIDLAR – „FIDLAR”












Release date: 04/02/2013
Label: Mom & Pop
AMG rating: 8/10

Lai saprastu, par un ap ko grozās Losandželosas surf-punk apvienības FIDLAR debijas albums, pietiek paskatīties uz dažiem dziesmu nosaukumiem. „Cheap Beer” („I drink cheap beer / So what? FUCK YOU!”), „Stoked and Broke” („I just wanna get really high / Smoke weed until I die”), „Whore” („Why did you go betray me? / You’re such a whore!”) utt. Arī zem citiem, mazliet mānīgākiem nosaukumiem ir dziesmas par lētu alu, draņķīgām tabletēm, darbu, kas riebjas, tusēšanu 25 stundas diennaktī un pamuļķiem draugiem – mans mīļākais teksts dziesmā „Max Can’t Surf”: „Max can’t surf, Max can’t surf / He gets really stoned and tries to make it work / But god knows HE’S GOT NO BALANCE!”. Naivi un truli? Varbūt, bet dažreiz šāds jaunības maksimālisms ir tieši tas, kas uzlādē, un „FIDLAR” pavisam noteikti ir šī mēneša jautrākais albums. Ja dzīve sit pa galvu un sirdi, kādreiz der apsēsties, attaisīt „lētu alu”, nospļauties uz visu un nedaudz padzīvot šodienai. Tas attīra!



3.Foals – „Holy Fire”












Release date: 11/02/2013
Label: Transgressive

Lielāk, plašāk, himniskāk” ir ļoti bīstams virziens grupai, kas drīzāk pieder mūzikas gardēžu ēdienkartei nekā čārtu tabulu iekarotājiem. Mēs taču labi atceramies, kas notika ar Kings of Leon, The Killers un gala beigās arī ar Muse. Tieši tamdēļ vēl lielāku apbrīnu raisa tās grupas, kas, izvēloties šo „stadionu ceļu”, tomēr pamanās neiebraukt auzās, un faktiski vienīgais, ko „Holy Fire” sakarā var pārmest Foals, ir, ka tas brīžiem pat punkts punktā seko „Total Life Forever” shēmai. Pāris hīti, ar ko piepildīt komcerstaciju raidlaikus (šeit „My Number”, „Bad Habit”), smeldzes pilni lēnie ar tendenci „uzsprāgt” beigās (šeit „Late Night” un „Milk & Black Spiders”) un kāds pārsteigumiņš (šeit roķīgais pirmais singls „Inhaler”).



2.Autre Ne Veut – „Anxiety”












Release date: 25/02/2013
Label: Software

Autre Ne Veut pieņemts pievienot t.s. „new r’n’b” lauciņā blakus How To Dress Well, Frank Ocean un Miguel. Protams, šeit viscaur jūtami soulmūzikas un r’n’b elementi, taču saukt šo par r’n’b albumu būtu, maigi izsakoties, neprecīzi. Tad jau drīzāk „Anxiety” var salīdzināt ar 80’to gadu popmūziku, piemēram, Prince, kura vēsmas gaisā jūtamas ne tikai dēļ brīžiem spiedzošā vokāla, bet arī elektriskās ģitāras iestarpinājumiem. Paklausieties kaut vai „Don’t Ever Look Back” noslēgumu! Tāpat arī albuma grandiozitāte un plašums (šis ir pirmais Autre Ne Veut albums, kas ierakstīts īstā studijā, nevis guļamistabā) drīzāk atgādina Madonnas ierakstus, nevis, teiksim, Grimes.

Bet visprecīzāk būtu teikt, ka šis ir 2013.gadu lieliski raksturojošs popmūzikas ieraksts, par ko noteikti jāpateicas arī albuma producentam un Artura tuvam draugam Danielam Lopatinam (no Ford & Lopatin un Oneohtrix Point Never), kas esot sākumposmā bijis galvenais Autre Ne Veut skolotājs skaņu pasaulē. Ja Ašina vokāls un melodiskums ir „Anxiety” sirds un dvēsele, tad šīs „so 2013” ritmu un skaņu programmatūras fonā ir albuma prāts un muskuļi, kopā radot vienu veselu, spēcīgu kopumu. Albuma lielākā pēcgarša ir apziņa, ka popmūzika nav nekāds lamuvārds, tā var būt un arī ir māksla. Trausla un spēcīga vienlaikus.



1.Nick Cave & The Bad Seeds – „Push The Sky Away”












Release date: 18/02/2013
Label: Bad Seed Ltd.

Nick Cave & The Bad Seeds piecpadsmitais studijas albums „Push The Sky Away” atkal ir interesants pavērsiens. Saturiski tas pat attāli nelīdzinās „Dig Lazarus, Dig!!!”, arī ambiciozitātes ir mazāk nekā, piemēram, 2004.gada dubultalbumā „Abattoir Blues”. Drīzāk šo var pielīdzināt sentimentālajam 2001.gada darbam „No More Shall We Part”, taču, kamēr tas bija trausls, pārlieku garīgs un snauduļojošs, „Push The Sky Away” ir spilgts, bagātīgs, vienlaikus nepārspīlējošs albums. Tāds, kādu klausītājs visvairāk sagaida no mūziķa, kura karjera pārsniegusi 30 gadu slieksni, kurš sevi ir pierādījis dažādās lomās un kurš necenšas par varītēm mūs pārsteigt vai – vēl trakāk – mēģināt atgriezties jaunībā.

Ja kāds baidījās, kas notiks ar The Bad Seeds, kad 2009.gadā aizgāja viens no tās centrālajiem mūziķiem, Miks Hārvijs, šīs bailes var droši nolikt malā. Noir-rock karalis Niks Keivs šajā albumā ir fantastiskā formā, un muzikāli šis noteikti ir iespaidīgākais Keiva & The Bad Seeds darbs kopš 90’tajiem gadiem. Turklāt plates izskaņā tā pamanās pat mazliet nošokēt. Es nudien neatceros, kad Keivs būtu radījis tik atkailinātu un sirdi plosošu skaņdarbu, kāds ir „Push The Sky Away”. „You gotta just keep pushing on / Push the sky away,” Keivs ir ne mazāk zinošs dzīves skolotājs, kā Leonards Koens.