21 februāris, 2013

ALBUMS: Nick Cave & The Bad Seeds - Push The Sky Away


Nick Cave & The Bad Seeds – „Push The Sky Away”
Release date: 18/02/2013
Label: Bad Seed Ltd.
AMG rating: 9/10

Niks Keivs mīl mūziku, bet ne tik daudz runāt par to. Vai runāt vispār. Tamdēļ Notikums ar lielo „N” bija mūziķa piekrišana veselu stundu veltīt sava talanta cienītājiem, lai tiešsaistē atbildētu uz dažādiem jautājumiem tviterī. Viens no jautājumiem bija: „Kā Jūsu dziesmu rakstīšanu ir ietekmējusi narkotiku lietošana?” Uz to Keivs godīgi atbildēja, ka sākotnēji tas ļoti palīdzējis, tad netraucējis, bet beigās ietekmējis katastrofāli.

Pašam māksliniekam jau, protams, labāk zināms, kā noteiktā posmā viņš juties, bet tas joks ar Keivu ir tāds, ka, manuprāt, nekādas narkotikas, mīlestības vai citi traki dzīves pagriezieni nevar sabojāt viņa unikālo spēju radīt vienu lielisku albumu pēc otra. Vai tas būtu narkotisku sapņu/murgu iespaidā radīts apcerējums (skatīt 80’to gadu daiļradi), vai sāpīga šķiršanās (1997.gada „The Boatman’s Call”), vai galīga atbrīvošanās no heroīna, ko Keivs periodiski lietojis 20(!!) gadus, vai mēģināšana Grinderman stilistiku pārcelt uz The Bad Seeds pēdējā albumā „Dig, Lazarus, Dig!!!” pirms pieciem gadiem. Viss ir vairāk vai mazāk izdevies nevainojami.



Grupas piecpadsmitais studijas albums „Push The Sky Away” atkal ir interesants pavērsiens. Saturiski tas pat attāli nelīdzinās „Dig Lazarus, Dig!!!”, arī ambiciozitātes ir mazāk nekā, piemēram, 2004.gada dubultalbumā „Abattoir Blues”. Drīzāk šo var pielīdzināt sentimentālajam 2001.gada darbam „No More Shall We Part”, taču, kamēr tas bija trausls, pārlieku garīgs un snauduļojošs, „Push The Sky Away” ir spilgts, bagātīgs, vienlaikus nepārspīlējošs albums. Tāds, kādu klausītājs visvairāk sagaida no mūziķa, kura karjera pārsniegusi 30 gadu slieksni, kurš sevi ir pierādījis dažādās lomās un kurš necenšas par varītēm mūs pārsteigt vai – vēl trakāk – mēģināt atgriezties jaunībā.

Ja kāds baidījās, kas notiks ar The Bad Seeds, kad 2009.gadā aizgāja viens no tās centrālajiem mūziķiem, Miks Hārvijs, šīs bailes var droši nolikt malā. Noir-rock karalis Niks Keivs šajā albumā ir fantastiskā formā, un muzikāli šis noteikti ir iespaidīgākais Keiva & The Bad Seeds darbs kopš 90’tajiem gadiem. Turklāt plates izskaņā tā pamanās pat mazliet nošokēt. Es nudien neatceros, kad Keivs būtu radījis tik atkailinātu un sirdi plosošu skaņdarbu, kāds ir „Push The Sky Away”. „You gotta just keep pushing on / Push the sky away,” Keivs ir ne mazāk zinošs dzīves skolotājs, kā Leonards Koens.

RMX: Team Ghost - Curtains (Canblaster Remix)


Team Ghost - "Curtains" (Canblaster Remix) [wSphere]
(from f/c EP "Curtains", out February 25th)

Nikolā Fromažo 2001.gadā kopā ar cīņu biedru Entoniju Gonzalesu dibināja vienu no pēdējās desmitgades slavenākajām franču apvienībām – M83. Tiesa, pēc trim gadiem un diviem albumiem viņam tas apnika, un Fromažo pievērsās citiem projektiem, līdz 2007.gadā nodibināja jaunu grupu Team Ghost. Martā klajā nāks apvienības otrais albums „Rituals”, kura singls „Dead Film Star” (precīzāk – šī singla Tepr remikss) sasniedza labus panākumus Radio Naba Top 25.

Vēl pirms albuma Team Ghost mūs palutinās ar 4 treku EP „Curtains”, kur jau atkal atrodams viens remikss, kas man šķiet daudz baudāmāks par oriģinālu. Remiksa autors ir Team Ghost tautietis Sedriks Stefens jeb Canblaster, kura pamatdarbs ir Parīzes kvartetā Club Chavel. Ar dziesmas oriģinālu šo miksu saista enerģijas līmenis, taču muzikāli šis ir pavisam cits gabals, kas noteikti atmaidzinās sirdis un atbrīvos kājas tiem, kam tuvs 90’to gadu pirmās puses acid-house. Skābi, narkotiski, galvu reibinoši un jaudīgi!

A-LIST: Lady Lamb the Beekeeper - Bird Balloons


Lady Lamb the Beekeeper - "Bird Balloons" [Ba Da Bing!]
(from f/c LP "Ripley Pine", out February 25th)

Paskatoties, kas vakar uzvarēja (un bija nominēti) BRIT Awards sadaļā „labākā britu grupa”, uznāca patiesa smieklu lēkme. Biju iedzēris alu un labā garastāvoklī. Citādi, protams, tas ir ļoti skumji. Viena lieta, ka britu „eksperti”, dodot balvas visādiem mamfordiem (nu bija tak alternatīva – The xx!), paši mēģina iznīcināt savu mūzikas industriju, bet ir arī otra lieta – objektīvāka – ar rokmūziku salās patiešām ir skumji jau vismaz gadus piecus.

Kāpēc šāds ievads par britu rokmūziku pie singla, kuras autore ir mūziķe no ASV? Britu salās šobrīd spēcīgāko jauno rokgrupu vada sievietes – Savages. Un arī pāri okeānam arvien vairāk patiesākas emocijas ar ģitāru rokās pēdējos gados pauž tieši dāmas. Lady Lamb the Beekeeper jeb Alija Spaltro gan biežāk asociēta ar folkmūzikas žanru, taču pirmais singls no jau nākamnedēļ gaidāmā jaunā albuma „Ripley Pine”, ir viens no pēdējā laika eksplozīvākajiem (galvenokārt, tieši minēto emociju ziņā) ģitārmūzikas darbiem, kuru, lai cik tas nebūtu banāli, gribētos salīdzināt ar PJ Harvey labākajā formā. Vai sievietes glābs rokmūziku?

Shy Girls - Under Attack


Shy Girls - "Under Attack" [self-released]
(no official release info)

R’n’B mūzikas stils pēdējos gados piedzīvojis ne tikai milzīgas stilistiskas pārmaiņas un transformācijas, tam arvien vairāk sāk pievērsties baltie cilvēki. Nākam pirmdien iznāks Autre Ne Veut albums „Anxiety”, kas, iespējams, pretendēs uz žanra labākās plates nosaukumu 2013.gadā, bet pirms dažām dienām pie AMGmusic apvāršņa parādījās jauns talants Shy Girls.

Zem pseidonīma Shy Girls paslēpies jauns puisis no Portlendas vārdā Dens Vidmārs, kurš pa dienu strādā „normālu darbu”, bet vakaros, pārnākot mājās, pievēršas sirdslietai – mūzikas radīšanai. Līdz šim viņa kontā ir viens EP „Sex In The City”, kam nu seko jauna dziesma „Under Attack”. Kāds anonīms interneta komentētājs bija uzrakstījis: „Ja The Weeknd un Džastinam Timberleikam piedzimtu muzikāls bērniņš, tas izklausītos šādi.” Vēl trāpīgāk es laikam nemācēšu pateikt. Interesanti, ka pie lielākajām ietekmēm Vidmārs min grupu Boyz II Men, jo 90’to gadu stilistika šeit līst pārpārēm.

20 februāris, 2013

A-LIST: Vox Mod feat. Palaceer Lazaro - Iridescent Asteroid Mists


Vox Mod feat. Palaceer Lazaro - "Iridescent Asteroid Mists" [self-released]
(from f/c LP "SYN-AESTHETIC", out April 2nd)

Kamēr hip-hop miljonāri un smagsvari vēl bauda dziļo ziemas miegu (vai atiet no jaungada svinībām), par pirmo 2013.gada iespaidīgo žanra skaņdarbu jāparūpējas eksperimentālākiem māksliniekiem. Vox Mod ir Sietlas producents Skots Pārkers, kas jau vairākus gadus nodarbojas ar futūristisku, savdabīgu hip-hop bītu veidošanu. Aprīļa sākumā beidzot iznāks mūziķa debijas albums „SYN-AESTHETIC”, kurā piedalīsies arī vairāki viesmākslinieki, tai skaitā kolorītā Sietlas hip-hop dueta Shabazz Palaces reperis Išmaels Batlers jeb Palaceer Lazaro, kurš dzirdams pirmajā singlā.

„Iridescent Asteroid Mists” nudien atbilst savam nosaukumam. Te ir gan varavīksnes krāšņums, gan kosmisks plašums. Mūsdienās tas nav nekāds jaunums, ka mūzikas stili krustojas, savienojas un saplūst viens otrā, bet nodalīt, vai šis ir hip-hop žanrā vietojams treks vai tomēr electro ar repa elementiem, nav viegli. Spoži un masīvi sintezatori + Palaceer Lazaro reps ļoti atgādina to garšīgo hip-hop saldo ēdienu, ko varējām baudīt jau 2011.gada Shabazz Palaces debijas albumā „Black Up”. Vien šis skaņdarbs ir vēl krāšņāks un melodiski pievilcīgāks.

A-LIST: Keep Shelly In Athens - Madmen Love


Keep Shelly In Athens - "Madmen Love" [Cascine]
(released as a single on February 19th)

Šķiet, par nevienu grupu, kurai vēl nav iznācis pat debijas albums, AMGmusic lapās neesmu tik bieži runājis, kā par grieķu duetu Keep Shelly In Athens. Kā nu ne, ja šogad apritēs trīs gadi, kopš apvienība nonāca mūsu redzeslokā, un AMGmusic fonotēkā gozējas septiņi KSIA singli un divi EP jeb mini-albumi, nemaz nerunājot par remiksiem, ko viņi veidojuši Porcelain Raft, Blood Diamonds, Maribel u.c. Ak, jā, vēl arī sadarbības ar Mmoths un The New Division... Beidzot gaidīšanas mokām saredzama gaisma tuneļa galā – grupa noslēgusi līgumu ar leiblu Cascine un sola šogad albumu.

Rakstot par pēdējo Keep Shelly In Athens EP „Our Own Dream”, paudu prieku, ka grupa mēģina variēt ar skanējumu. Tas gan bija visai nosacīti, jo vienalga viscaur ierakstam saglabājās lēna, brīžiem skumja, brīžiem sapņaini maiga noskaņa. Toties jaunākais singls „Madmen Love”, kas ir debijas albuma pirmais priekšvēstnesis, absolūti pārsteidz. Tas ir viennozīmīgi vistumšākais grieķu darbs, kāds dzirdēts. „Madmen Love” sākas kā naksnīgs un auksts electro darbs ar dubstep iezīmēm, turklāt to nesaldina arī līdz šim ierasti veldzējošais Sāras vokāls, kas šeit ir ledains un vēl elektroniski izskaistināts. Taču visa sāls seko pēc trešās minūtes, kad gabals – tas gan tipiski Keep Shelly In Athens – atverās kulminācijai un uz brīdi pat ieslīd... rave/trance pasaulē. Diez, ko tad varam sagaidīt no albuma?!

Fainting by Numbers - A Stone In The Ground


Fainting by Numbers - "A Stone In The Ground" [Moshi Moshi]
(to be released as a 12" vinyl on April 15th)

Hot Chip galvenais vokālists Aleksis Teilors, protams, nav tik ļoti aizņemts vīrs dažnedažādos blakusprojektos, kā viņa kolēģis grupā Džo Godards, bet reizi pa reizei arī paspīd ar ko ļoti baudāmu. Tā pirms dažiem gadiem, lielā mērā pateicoties Teilora vokālam, par AMGmusic A-LIST treku kļuva WIN WIN skaņdarbs „Interleave With You”, bet tagad mūziķis apvienojies ar vācu minimal-techno pārstāvi un slavenā leibla Kompakt dalībnieku Justusu Kēnki. Aprīlī iznāks abu projekta Fainting By Numbers singla plate, no kuras mūsu rīcībā šobrīd ir b-pusē iekļautais „A Stone In The Ground”. Ne mazākās smaržas no minimal vai techno. Absolūti skaista un krāšņa synth-pop balāde, kas lieliski iederētos arī sadaļā „šūpuļdziesmas”.

Young Galaxy - Fall for You


Young Galaxy - "Fall for You" [Paper Bag]
(from f/c LP "Ultramarine", out April 8th)

Kanādas indie-pop ansamblim Young Galaxy, acīmredzot, tik ļoti iepaticies strādāt ar zviedru producentu Denu Lisviku (viņš producēja grupas iepriekšējo albumu „Shapeshifting”), ka jaunās plates ierakstīšanas nolūkos grupa devusies uz Lisvika dzimto Gēteborgu (atceraties, stāstīju Jums par šo mūžīgās saules un nebeidzamo pludmales ballīšu pilsētu Eiropā?). Janvārī AMGmusic jau piedāvāja Jums noklausīties gaidāmās plates pirmo singlu „Pretty Boy”, kam tagad seko otrais – „Fall For You”. Young Galaxy injicē sevī arvien vairāk skandināviskus elementus, un tas mūs, protams, priecē. Starp citu, ja var ticēt amazon.co.uk, albuma relīzes datums no 22.aprīļa pārcelts uz 8. Kas arī priecē.

CH: Fascism – Emilia’s Dream (2010/2012)


Fascism – „Emilia’s Dream” [self-released]
(available as a free download)

Atceros, vēl pirms gadiem pieciem sešiem, kad nevarēju dabūt kādu dziesmu (da jebkādā formātā), tā bija teju vai maza traģēdija. Tagad, kad internets piedāvā burtiski visu, šāda situācija ir pat mazliet patīkama, vismaz nostalģiska. Vienīgais no AMGmusic 2012.gada Top 100 singliem, kas nebija manā rīcībā, bija Fascism skaņdarbs „Emilia’s Dream”. Turklāt piebildīšu, ka šajā mūzikas pārbagātības laikmetā parasti tādus singlus vienkārši izmetu no galvas. Sak, ja nevarat to piegādāt, ejiet... Bet „Emilia’s Dream” bija tik fantastisks skaņdarbs, ka es vienkārši to nevarēju ignorēt.

Par to, kā, pateicoties Grimes, es vispār tiku līdz šim skaņdarbam, esmu aprakstījis šajā AMGmusic nedēļas izlasē, kur „Emilia’s Dream” kļuva par nedēļas singlu. Bet tagad par interesantāko. Meklējot informāciju par pilnīgi citu skaņdarbu, atkal nokļuvu mūzikas blogā Gorilla vs Bear, kur par lielu pārsteigumu atklāju, ka uz manu lūgumu pēc šīs dziesmas jau pirms gada ir atbildējis pats Fascism dalībnieks Denis Kierans, atsūtot savu e-pastu. Izmantojot situāciju, uzdevu viņam arī pāris jautājumus. Kā jau man likās, Fascism vairs neeksistē. Viņu vienīgais digitālais albums ir bandcamp vietnē pieejamais „Dark Days White Nights”, no kura arī nāk „Emilia’s Dream”. Šobrīd viņi ar Dženiku Lonsburiju (otra puse no Fascism) un vēl diviem cilvēkiem nodibinājuši jaunu grupu Double Date.

Jau pirms gada ievēroju, ka „Emilia’s Dream” sākas ar kādas sievietes tekstu skaidrā krievu valodā, turklāt Fascism bandcamp vietnē pie tagiem jeb grāmatzīmēm rakstīts „russian federation”. Tad nu mans otrs jautājums Denisam bija: kāda saistība ar Krieviju? Izrādās, viņš tiešām ir kanādietis (dzimis Halifaksā, šobrīd dzīvojot Toronto), taču kādu laiku esot dzīvojis Sanktpēterburgā, kur, starp citu, arī tapušas visas Fascism dziesmas. Turklāt Emīlija nav izdomāts tēls, bet gan Denisa paziņa, ko viņš saticis Krievijā. Nevēlējos jaukties dziļāk mūziķa personīgajā dzīvē un nejautāju sīkāk.

Viņš pasveicināja Latviju, es izteicu cerību, ka kādreiz varbūt redzēsim Double Date dzīvajā. Bet pats galvenais – es beidzot esmu ticis pie kvalitatīva MP3 lieliskajam singlam „Emilia’s Dream”. Dziesmai ir videoklips, bet atļāvos šo treku ievietot arī AMGmusic soundcloud vietnē. Ja paslīdēja garām pirms gada, noklausies tagad:

Brolin - Reykjavik


Brolin - "Reykjavik" [Double Denim]
(from f/c EP "Cundo", out March 25th)

Jaunais un pagaidām inkognito noslēpumainību glabājošais Londonas producents Brolin līdz šim bija zināms, pateicoties divām dziesmām savā soundcloud vietnē, kas abas veltītas pilsētām – Ņujorkai un Lisabonai. Ticis pie līguma ar Double Denim Records, jaunietis martā izlaidīs debijas EP "Cundo", ko ievada... vēl viena dziesma par pilsētu. Interesanti, ka gabals, kas veltīts aukstajai Reikjavīkai, ir ritmiskākais un siltākais no līdz šim izlaistajiem Brolin darbiem. Pasaulē ir vēl tūkstošiem pilsētu, tāpēc jādomā, ka par šo puisi mēs vēl dzirdēsim.

19 februāris, 2013

Shlohmo feat. How To Dress Well - Don't Say No


Shlohmo feat. How To Dress Well - "Don't Say No" [Friends of Friends]
(from f/c EP "Laid Out", out March 5th)

Pirms mēneša AMGmusic jau rakstīja, ka Losandželosas bedroom/lo-fi producents Henrijs Laufers jeb Shlohmo martā atgriezīsies ar jaunu piecu treku EP „Laid Out”. Tolaik piedāvāju Jums skaņdarbu „Later”, pieminot, ka kārdinošākais EP gabals varētu būt sadarbība ar Tomu Krellu jeb How To Dress Well, kas pēc dažiem mēnešiem sniegs koncertu arī Rīgā. Tagad šī dziesma, kas saucas „Don’t Say No”, ir klāt un iztiek bez pārsteigumiem – Shlohmo lauztie ritmi chill-out mērcē komplektā ar Toma ārpasaulīgo falsetu darbojas tieši tik patīkami, cik mēs iedomājāmies.

VIDEO: CYMBALS - The Natural World


CYMBALS - "The Natural World" [Tough Love]
(directed by Miles Langley)

Vēl nav pagājuši divi mēneši, bet es joprojām palieku pie domām, ka Londonas kvarteta CYMBALS „The Natural World” varētu būt spēcīgs kandidāts uz gada labākā singla nosaukumu. Nupat grupa prezentējusi dziesmas video. „Gangbang Style” ir bērniem un iesācējiem. Lūk, šādu deju iemācieties! Protams, tā nevar sacensties ar šādu šedevru, bet tomēr.

Klipā redzamais vīrs ir profesionāls dejotājs no Francijas (Jeime Flor), ar ko CYMBALS solists Džeks Kleverlijs iepazinies pirms dažiem gadiem Parīzē. Kleverlijs reiz ienākusi prātā, kā viņš pats saka, "pilnīgi traka ideja", ka Flors pēc dziesmas teksta varētu izstrādāt horeogrāfiju. Kā viņam tas izdevies, skaties zemāk.

Phoenix - Entertainment


Phoenix - "Entertainment" [Glassnote]
(from f/c LP "Bankrupt!", out April 22nd)

Franču kvartets Phoenix varbūt nav tik daudz presē kultivēts kā viņu tautieši Daft Punk, M83 vai pat Air, taču gandrīz visi albumi vienmēr tikuši atzīti no kritiķu puses. Jo īpaši pēdējais, 2009.gadā izdotais „Wolfgang Amadeus Phoenix”, kas ne tikai iekļuva vairāku mūzikas žurnālu tā gada labāko albumu Top 50, bet pat saņēma Grammy balvu par gada labāko alternatīvās mūzikas ierakstu. Atzīšos, vairāk esmu uz „Jūs” ar Phoenix daiļradi, kas man drīzāk patikusi atsevišķu singlu izskatā. Par radio un, ļoti iespējams, arī vasaras festivālu hītu grupa parūpējusies arī ar pirmo singlu no gaidāmā albuma „Bankrupt!”, kas iznāks aprīlī.