11 jūlijs, 2013

JŪNIJS 2013: 5 ALBUMI

FIVE BEST ALBUMS OF THE MONTH:

5.Jagwar Ma – „Howlin”












Release date: 10/06/2013
Label: Marathon Artists
AMG rating: 8/10

Izplatītākais Sidnejas kolektīva Jagwar Ma apzīmējums interneta mūzikas žurnālos ir „psihodēliskās elektroniskās popmūzikas” grupa, kas ir visai plašs jēdziens, tātad nepasaka tā īsti neko. Piemēram, „Uncertainty” izklausās kā modīgs 21.gadsimta disko mūzikas skaņdarbs ala DFA Records mākslinieku manierē, mazliet naivais un ritmiskais „The Loneliness” sasaucas ar sērfpopa noskaņām, „Did You Have To” ir narkotiski nomierinoša popmūzika The Drums gaumē, bet „Four” varētu būt izņemts no kādas rave/house mūzikas kompilācijas. Kā šis viss turas kopā? Pat pārsteidzoši labi. Šo muzikālo kokteili apvieno tieši vasarīgums un pozitīvās emocijas, kas neatstājas vēl ilgi pēc albuma izskanēšanas.



4.Disclosure – „Settle”












Release date: 03/06/2013
Label: PMR
AMG rating: 8/10

Brāļu Hovarda un Gaja Lorensu dueta Disclosure debijas albums „Settle” ar tā pirmajiem singliem varēja radīt nepareizu priekšstatu. Vairāk nekā stundu garā ieraksta galvenais motīvs gan ir house mūzika un tās tekstūra, taču šis ir sen nedzirdēti veiksmīgs kokteilis, kurā sapludināti atvēsinoši deep-house/glitch-electro un uzvelkoši old-school garage/house ritmi, radot vienu no 2013.gada izcilākajiem vasaras deju mūzikas ierakstiem.



3.Deafheaven – „Sunbather”












Release date: 10/06/2013
Label: Deathwish
AMG rating: 8/10

Pārliecinoši 2013.gada un viens no pēdējās piecgades kritiķu visaugstāk novērtētajiem albumiem ir no metāla mūzikas lauciņa. Sanfrancisko kolektīvs Deafheaven teju pajuka, kad pēc nenovērtētā debijas albuma un tam sekojošās finansiālās krīzes grupu pameta trīs dalībnieki, atstājot dibinātājus Džordžu Klārku un Keriju Makoju divatā. Tā vietā, lai mestu plinti krūmos, abi kopā ar jaunu bundzinieku ir radījuši piepildītu, krāsainu, pat melodisku metāla un post-roka kausējumu, kas noteikti neliks vilties arī tiem mūzikas cienītājiem, kas ar šādu virzienu ir uz Jūs.



2.Sigur Ros – „Kveikur”












Release date: 17/06/2013
Label: XL
AMG rating: 8.5/10

Ko varēja gaidīt no grupas, kas vēl pirms gada izdeva savu karjeras vājāko albumu, pēc kura iznākšanas to pamet viens no tās dalībniekiem? Katrā ziņā ne to, ko mēs esam saņēmuši – vienu no izcilākajiem Sigur Ros albumiem, katrā ziņā spēcīgāko kopš 2005.gada „Takk”. Sen islandieši nav skanējuši tik vitāli, izslāpuši, pat netīri brīžiem. „Kveikur” varētu būt grupas tumšākais ieraksts, kas gan nenozīmē, ka Sigur Ros pazaudējuši sirsnību un episkumu melodijās. Kur vēl labāks brīdis, lai pabaudītu Sigur Ros dzīvajā Positivus festivālā?



1.Kanye West – „Yeezus”











Release date: 24/06/2013
Label: Def Jam
AMG rating: 9/10

Pašpārliecības Kanjē Vestam nekad nav trūcis. Šķiet, tikai viņš pēc viena no grandiozākajiem ierakstiem hip-hop vēsturē ar nākamo varētu startēt pilnīgi citā virzienā, turklāt sākt iespringt tikai tad, kad līdz albuma izdošanai atlikušas divas nedēļas un divām dziesmām sacerētu tekstus divas stundas pirms albuma nodošanas. Protams, visticamāk, ka tas viss (tāpat kā izvēlēšanās neizdot singlus, albumu izdot bez vāciņa noformējuma) ir vienkārši reklāmas triks. Kuru tas interesē? Kanjē Vests uguņo!

Paša balss, Bon Iver klātbūtne (turklāt trijās no albuma desmit dziesmām!) un kārtējā fantastiskā semplu izvēle ir tās trīs lietas, kas liek noticēt, ka „Yeezus” izdevis tas pats mākslinieks, kas pirms trim gadiem „My Beautiful Dark Twisted Fantasy”. Šis ir ekstrēmākais un dārdošākais Vesta albums viņa karjerā, kurā hip-hop mūziku brīžiem nomāc griezīgas electro, acid-house un pat industrial mūzikas skaņas. Savukārt pats Kanjē ārdās tik monstrāli, kā to sen nav darījis.

Viņš ir lielīgs, nebaidās būt vulgārs un egocentrisks. Te nav ne smakas no zināmās melanholijas un pārdomām, kas caurvija iepriekšējo plati. Kanjē apzinās, ka ir karalis hip-hopā šobrīd, bet tā vietā, lai sēdētu uz lauriem, apliecina, cik ārkārtīgi talantīgs ir, un gūst baudu no tā. „Kanjē Vests ne vienmēr dod mums to, ko mēs vēlamies, bet viņš vienmēr dod to, kas mums vajadzīgs,” rakstīja kāds mūzikas žurnālists, un tam jāpiekrīt.

Atsevišķs stāsts varētu būt par liriku, kurai jau atkal netrūkst kritiķu. Lielākoties jau pamatoti, jo tā nekad nav bijusi Yeezus spēcīgākā puse. Taču arī šeit netrūkst izcilu vietu, un man personīgi tuvākais ir albuma lēnākais numurs „Hold My Liquor”:

„Bitch I'm back out my coma, waking up on your sofa
When I park my Range Rover, slightly scratch your Corolla
Okay, I smashed your Corolla, I'm hanging on a hangover
Five years we been over, ask me why I came over
One more hit and I can own ya, one more fuck and I can own ya
(...)
Then her auntie came over, skinny bitch with no shoulders
Tellin' you that I'm bogus, bitch you don't even know us
„Baby girl, he's a loner, baby girl, he's a loner
Late night organ donor, after that he disown ya
After that he's just hopeless, soul mates become soulless
When he's sober it's over and...” BITCH, I'M BACK OUT OF MY COMA!”

10 jūlijs, 2013

JŪNIJS 2013: SINGLU TOP 20


Sveiciens!

Laikam es tiešām esmu ļoti naivs cilvēks. Jau kuru gadu pašā vasaras karstumā, tuvojoties festivālu sezonai, es uzņemos dažādus pienākumus pilns pārliecības, ka šogad jau nu TOČNA izdosies visu izdarīt tā, lai neviena joma neciestu. Protams, katru gadu tas noved pie totāla haosa un tam sekojošas prokrastinācijas (tagad dikti modīgs vārds!). Pēc nedēļas jau sākas Positivus festivāls, neilgi pēc tam arī Laba Daba 2013, tāpēc es nemaz necentīšos solīt, ka tuvākajās nedēļās AMGmusic atgriezīsies ierastajās sliedēs. Toties tas noteikti notiks augustā!

Atgriežoties un noslēdzot jūnija mēnesi, nekas īpaši jauns, ko pateikt, nav. Arī šis mēnesis perfekti turpināja 2013.gada tradīcijas, piedāvājot veselu lērumu izcilu albumu (par tiem nākamajā rakstā), un arī ne mazums singlu. Kā jau ierasts, AMGmusic Top 20 lejā ne tikai apskatāms, bet arī noklausāms aptuveni pusotru stundu garā miksteipā.

Lai jums ārkārtīgi skaista vasara, jo īpaši tuvākās nedēļas! Pirms Positivus AMGmusic ieliks savu ceļvedi šī gada festivālam (10 must-see acts), savukārt par šīs nedēļas svarīgākajiem ierakstiem parunāsim piektdien Radio NABA Nedēļas Mūzikas Apskatā. Pagaidām!


2013 JŪNIJA SINGLU TOP 20:

20.Flaamingos - "All I Wanna Do Is Live" [Felte]
19.Teenage Mothers - "Mother Satan" [Heart Throb]
18.Todd Terje - "Strandbar (disko)" [Olsen]
17.Lone - "Airglow Fires" [R&S]
16.Cyril Hahn feat. Shy Girls - "Perfect Form" [PMR]
15.Freddie Gibbs feat. Problem - "One Eighty Seven" [self-released]
14.Paul White feat. Homeboy Sandman - "Find A Way" [One-Handed]
13.Delorean - "Spirit" [True Panther]
12.Austra - "Painful Like" [Domino]
11.Forest Swords - "Thor's Stone" [Tri Angle]



FIVE BEST REMIXES OF THE MONTH:

5.Lindstrom - "Vos-sako-rv" (Fred Falke Remix) [Smalltown Supersound]
4.CHVRCHES - "Gun" (Groundislava Remix) [Virgin]
3.Mt. Eden - "Sierra Leone" (AraabMUZIK Remix) [Ultra]
2.Keep Shelly In Athens - "Madmen Love" (Braxton/Palmer Remix) [Cascine]
1.Shine 2009 - "Eurozone" (CFCF Remix) [Cascine]