22 novembris, 2012

A-LIST: Just Friends - Avalanche



Just Friends - "Avalanche" [Clown & Sunset]
(from LP "Don't Break My Love", out now)

Pirms nedēļas ar misēkli kādas interneta mūzikas tirdzniecības vietnē aizsākās neliela epopeja ap „jaunu Nikolasa Džāra” skaņdarbu. Proti, interneta vietnēs tika nopludināts kāds treks no Get Lost piektās kompilācijas, kas tika uzrādīts kā Nikolasa Džāra „Play The Drums For Me”, lai gan patiesībā bija sajaukti dziesmu numuri, un minētais darbs bija NU treks „Earth”. Uz šo kļūdu gandrīz uzķērās arī AMGmusic – labi, ka brīnumainā kārtā nostrādāja intuīcija, un es informāciju pārbaudīju vēlreiz.

Toties šonedēļ gan esam saņēmuši jaunu skaņdarbu no fantastiskā pērnā gada debijas albuma „Space Is Only Noise” autora. Turklāt šoreiz šaubas vairs nerodas, jo tas jau ir tipisks Nikolass Džārs, kādu mēs viņu pazīstam. „Avalanche”, kas tapusi kopā ar Sašu Spīlbergu (jā, meitiņa tam pašam slavenajam režisoram), ir pasakaina kaverversija klasiskajam Leonarda Koena 1971.gada skaņdarbam „Avalanche”. Šis kavers, starp citu, ļoti limitētā daudzumā bija pieejams platē „Don’t Break My Love”, kas ļoti limitētā skaitā iznāca maijā. Šonedēļ Džārs uz sava leibla „Clown & Sunset” šo miksteipu izdevis arī digitāli.

Kā jau varat noprast, no oriģināla šeit palicis visai maz – tikai dziesmas vidū Saša iedziedas „Well I stepped into an avalanche / It covered up my soul”, taču Nikolasa Džāra radītās hipnotizējošās atmosfēras fonā izdara to tik dūmakaini un trausli, ka palikusī dziesmas bāze jeb skelets nudien neraisa asociācijas ar Koena 70’to gadu daiļradi. Drīzāk ar kādu satriecoši skaistu, 21.gadsimta ambient mūzikas skaņu celiņu, kas tapis satiekoties diviem dzīvē nosalušiem draugiem. Ne velti, ieraksts tapis zem "Just Friends", nevis Nicolas Jaar & Sasha Spielberg...

Machinedrum - Whatnot



Machinedrum - "Whatnot" [Innovative Leisure]
(from f/c compilation "Ouroboros", out November 27th)

Pēc brīvdienām (jo īpaši, ja tās ir garas) pirmā darba diena nereti iesākas jau dziļā pēcpusdienā. Ņemot vērā gadalaiku aiz loga, tas būtībā nozīmē jau sākt darba lietas diezgan lielā tumsā, ko vēl paspilgtina tāds kā drebulis. Aprakstu Jums AMGmusic ofisa ainiņu šajā otrdienā, kad pirmoreiz noklausījos jauno amerikāņu producenta Trevisa Stjuarta jeb Machinedrum skaņdarbu „Whatnot”. Šis skaņu celiņš ir vienlaikus skumjš, harmonizējoties ar pēc-svētku atmosfēru, bet tajā pašā laikā arī kaut kā patīkami sildošs un apskaujošs. „Whatnot” būs iekļauts nākamajā nedēļā gaidāmajā izlasē „Ouroboros”, ko kompilējis Kalifornijas dueta Lazer Sword dalībnieks Low Limit.

Parquet Courts - Borrowed Time



Parquet Courts - "Borrowed Time" [Dull Tools]
(from LP "Light Up Gold", out now)

Pateicoties publikācijām dažos ietekmīgos mēdijos, šonedēļ daudzu mūzikas blogu ažiotāžas centrā ir jauns Teksasas/Bruklinas kolektīvs Parquet Courts, kura centrā ir ģitārists un dziedātājs Endrjū Sevidžs – iepriekš pazīstams kā Fergus & Geronimo līderis. Parquet Courts debijas albums „Light Up Gold”, ko pielīdzina Ramones, Television u.c. 70’to lipīgās Ņujorkas punk-rock ēras mūzikai, gan tika izdots jau vasaras beigās, bet, veiksmes stāstam turpinoties, nebrīnīšos, ja ieraksts tiks pārizdots atkārtoti. Katrā ziņā „Borrowed Time” ir viens no jautrākajiem pēdējo mēnešu ģitārmūzikas darbiem.

21 novembris, 2012

A-LIST: Kārlis Kazāks - Atstāj mani tepat



Kārlis Kazāks - "Atstāj mani tepat" [self-released]
(from f/c LP "Gultnes", out January 11th)

Kārlis Kazāks ir viens no tiem ļoti retajiem gaišuma un skaidrības pārpildītajiem dziesminiekiem, kas ne tikai nešķebina un neatgrūž depresīvus ciniķus, bet pat spēj uzrunāt tos. To Kārlis spoži apliecināja pagājušā gada lieliskajā albumā „16 Stundas” (8/10 no AMGmusic + tituls „Gada Labākais Latviešu Mūzikas Ieraksts”), un tikpat nepiespiesti to viņš izdara arī jaunākajā singlā „Atstāj mani tepat”. Ir dziļa pārliecība, ka Kazāks ar rindām „Atstāj mani tepat un iezīmē labi / Lai atrast vari, ja ieaugšos” ir domājis pilnīgi ko citu nekā saklausu es, bet tā jau ir talantīga dzejnieka/mūziķa pazīme.

11.janvārī ar vienīgo koncertu Nacionālajā teātri tiks prezentēts jeb „atvērts” Kārļa trešais albums „Gultnes”. Jo daudzsološāku šo pasākumu solās padarīt pieaicinātie viesmūziķi, tai skaitā Latvijas mūzikas leģendas Juris Kroičs un Gints Sola. Turklāt nopērkot biļeti uz koncertu, Tu komplektā saņemsi arī „Gultnes” kompaktdiska formātā. Izmanto to, jo „Atstāj mani tepat” norāda, ka 2013.gadā mēs no Kārļa saņemsi vēl vienu burvīgu ierakstu.

Weekend - Paradise (Half Church Cover)



Weekend - "Paradise" (Half Church Cover) [Body Double]
(available as a free download)

1980.gadā, mūziķis Toms Dērkans, bēgot no Londonas, ieradās Kalifornijā, kur nodibināja apvienību Half Church. Šī post-punk vienība pastāvēja vien piecus gadus, kuru laikā sarakstītais materiāls ievietojas vienā vinila platē („In Turmoil” EP). 22 gadus vēlāk leibls Captured Tracks šo plati pārizdos, pievienojot piecas iepriekš neizdotas dziesmas. Tā ir stāsta pirmā puse.

Stāsta otrā puse ir par Toma Dērkana dēlu Šonu. Arī viņš ir mūziķis un līderis Kalifornijas lo-fi apvienībā Weekend, kas AMGmusic ļoti iepriecināja 2010.gadā ar debijas albumu „Sports”. Lai godinātu minēto tēva grupas pārizdevumu, kā arī paša tēva, kura vairs nav starp mums, piemiņu, Šona grupa ir ierakstījusi smeldzīgu kaverversiju dziesmai „Paradise”.