13 februāris, 2014

A-LIST: Paradigma - Tā aka


Paradigma - "Tā aka" [self-released]
(available as a free download)

Tiem, kam šķiet, ka es esmu ļoti kategorisks un tendēts uz pārspīlējumiem, varu atklāt, ka skolas laikā ar mani un manu „melns-balts” attieksmi bija daudz trakāk. Vairs neatceros, kurā klasē tas bija, bet tad, kad bija, jāmācās par Frici Bārdu (man tajā laikā – „melns”), es to nedarīju vienkārši principiāli. Par šo tīnisko glupīgu, protams, saņēmu vairākus vieniniekus. Lai šo visu dumjo spītību padarītu vēl uzskatāmāku, kad pienāca laiks mācīties par Eduardu Veidenbaumu (man tajā laikā – balts), tā iespringu, ka par domrakstu, dzejas analīzi un pašu dzejoļu mācēšanu no galvas sekoja vairāki desmitnieki. Bet ne par mani, Eduardu un Frici šis stāsts.

Šis stāsts ir par patīkamāko pārsteigumu latviešu mūzikā 2014.gadā sākumā – par synth-pop/minimal-wave projektu Paradigma, kura autors ir mūzikas un analogo sintezatoru entuziasts Uldis Zemzars, kurš, starp citu, bija līderis savulaik diezgan pazīstamajā grunge apvienībā Grindstones. Nu jau gadus sešus Uldis ir stipri aizrāvies ar elektronisko mūziku un pērn laida klajā arī dažus instrumentālus skaņdarbus, kam tīri labi veicās Radio NABA LV Top 10. „Tā Aka”, kuras pamatā ir pieminētā Friča Bārdas dzeja, ir Paradigma pirmais gabals ar vokālu, taču es joprojām uzskatu, ka tā ir tikai daļa no dziesmas veiksmes stāsta. Saturiski it kā minimāli būvētais skaņdarbs, kas sastāv no divām daļām, ir viens no lipīgākajiem un vienlaikus kvalitatīvākajiem synth-pop gabaliem, ko es pēdējos gados latviešu mūzikā esmu dzirdējis, turklāt piedziedājuma vilnis un arī vokāla tembrs kaut kur stilistiski atgādina post-punk garu ala Aurora gaumē.

Un atgriežoties pie dziesmas teksta – tas ir vienkārši lielisks! „Pie tumši dziļas akas / Kluss enģels raudāja / Un viņa asara akā / Kā zvaigznīte iekrita / Ir gājušas dienas un naktis / Bet akā vēl zvaigznīte mirdz / Ak, klusais eņģeli, vai zini / Tā aka ir mana sirds”. Ir vērts ne tikai man no jauna atvērt šī izcilā dzejnieka grāmatas.

P.S. Uldis ļoti laipni atbildēja uz dažiem AMGmusic jautājumiem par muzikālo pagātni un šo konkrēto skaņdarbu. Šo mazo interviju publicēšu rīt.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru