15 augusts, 2013

A-LIST: SZA - Julia


SZA - "Julia" [Top Dawg Entertainment]
(from f/c EP "Z", out this fall)

Izskatās, ka AMGmusic acu priekšā atkal būs attīstījies viens muzikāls talants (kā man patīk rakstīt šādus teikumus!). Februārī tolaik vismaz Latvijā nevienam nezināmā Seintlūisas mūziķe SZA piedāvāja burvīgu kompozīciju „ICE.MOON” no tobrīd vēl tikai gaidāmā EP „S”. Tas vēlāk aprīlī izpelnījās 8/10 no AMGmusic, bet rudenī būs klāt triloģijas otrā daļa „Z” (atļauts minēt, kā sauks triloģijas noslēdzošo daļu).

Rakstot par „ICE.MOON” minēju, ka dziesma ir „vispieejamākā un tiešākā balāde” no SZA skaņdarbiem. 23 gadus jaunā meitene joprojām sajūsminās par džezu, Bjorku un dažādām avangardiskām lietām, bet jaunākais singls „Julia” ir... tīra popmūzika. Droši vien, ka lieli nopelni ir producentam Fēliksam Snovam (viņš producēja arī vairākus EP „S” skaņdarbus), kura aranžējums ir vienkārši burvīgs, sākot ar kristālaino sintezatora skanējumu, kas kopā ar ekselento bungu mašīnas ritmu liek SZA izklausīties pēc popmūzikas toņa noteicējas, nevis debitantes bez ierakstu līguma.

EDIT: Nupat SZA noslēgusi līgumu ar Interscope Records paspārnē esošo Top Dawg Entertainment, kur savu karjeru sāka arī Kendriks Lamārs un Schoolboy Q.

Perera Elsewhere - Bizarre


Perera Elsewhere - "Bizarre" [Friends of Friends]
(from f/c EP "Bizarre", out September 9th)

Nekas daudz pagaidām nav zināms par Perera Elsewhere, kuras internetā atrodamā diskogrāfija sastāv no precīzi vienas dziesmas. Esot dzimusi Londonā, bet dzīvojot Berlīnē, kur arī tapis viņas debijas albums. Tas iznāks vēlāk rudenī, bet jau septembra sākumā leibls Friends of Friends piedāvās dāmas debijas EP „Bizarre”, kur būs iekļauti remiksi no tik interesantiem un AMGmusic lapās ne reizi vien pieminētiem māksliniekiem kā igauņu mūziķe Maria Minerva un narkotisku mākoņu apņemtais britu duets Hype Williams. Tikmēr atklātībā nodots dziesmas oriģināls, ko arī varētu raksturot kā narkotisku un hipnotisku. Nesen rakstīju par jauno britu meiteni FKA twigs. Šādi varētu izklausīties tvigza, ja savas sāpes nomainītu pret labu devu trankvilizatoru un marihuānas.

Los Porcos - Sunshine


Los Porcos - "Sunshine" [Caledonia Records]
(to be released as a 12" vinyl on September 15th)

Vēl tikai pirms mēneša AMGmusic rakstīja par bijušās grupas WU LYF solista Elerija Džeimsa Roberta lielisko debiju solo mākslinieka statusā. Tolaik cita starpā pieminēju, ka arī pārējie grupas dalībnieki nav pametuši mūziku novārtā, bet gan turpina kā trio ar nosaukumu Los Porcos. Ja ar Eleriju Džeimsu viss būtu skaidrs, tad Los Porcos vēl taustās pēc sava skanējuma, un, šķiet, beidzot ir kaut ko sataustījuši. Jaunākais singls „Sunshine”, kas septembrī tiks izdots arī vinilā, ir ļoti tīkams un vasarīgs jaht-roks, kas noderēs ballītēs ne tikai uz ūdens.

14 augusts, 2013

A-LIST: Big Sean feat. Kendrick Lamar & Jay Electronica - Control (HOF)


Big Sean feat. Kendrick Lamar & Jay Electronica - "Control (HOF)" [G.O.O.D. Music]
(no official release info)

Divi vārdi – Kendriks Lamārs. Jā, „Control (HOF)” ir jaunākais Big Sean skaņdarbs, kas gan nesankcionētu semplu izmantošanas dēļ diemžēl nebūs jaunā repera pavisam drīz gaidāmajā otrajā studijas albumā „Hall Of Fame”. Bet... divi vārdi. Kendriks. Lamārs.

Grūti pateikt, vai Big Sean vajadzētu apvainoties, ka viņa skaņdarba visi apbalvojumi aiziet Kendrikam, vai tomēr priecāties par milzīgo ažiotāžu, kas sacelta ap „Control (HOF)”. Domājams jau, ka pēdējais variants, taču Kendriks ir nozadzis ballīti. Visi, kas ir kaut mazākajā mērā saistīti ar hip-hop mūziku un nav bijis slinkums, šķiet, jau paspējuši tā vai citādi reaģēt uz Kendrika tekstu, kura bridžā jau ir „I don’t smoke crack / Motherfucker, I sell it”, taču tas ir tikai sākums.

Tā vien liekas, ka šī singla noplūdināšana internetā vienlaikus ar jauno Breaking Bad sezonas sākšanos, nav tīra nejaušība. Pērn, kad iznāca izcilais Kendrika debijas albums „good kid, M.A.A.D City”, viņa pieticība, vienkāršums un pat šķietama kautrība bija kā Volteram Vaitam pirmajā sezonā. Savukārt šeit viņš ir absolūts Haizenbergs, krāmējot virsū un izaicinot visus, kas vien ienāk prātā. Sākot ar „es esmu islāmists, kas ēd cūkgaļu” un „es esmu tikpat svarīgs, cik Pāvests”, turpinot ar „es esmu Ņujorkas (hip-hop) karalis, es ceļu latiņu, jūs netiekat līdzi”.

Vienīgais mīnuss, ka pagaidām šis hīts, kas satricinājis visu twitter mūziķu pasauli, pieejams tikai cenzētā versijā, kas diezgan traucē to izbaudīt visā pilnībā. Bet šovs sanācis uz 10 ballēm! Pat lieliskais Jay Electronica, kas izpildās trešajā pantiņā, palicis ēnā.

A-LIST: FKA twigs - Water Me


FKA Twigs - "Water Me" [Young Turks]
(from f/c EP "EP2", out September 9th)

Nav brīnums, ka 25 gadus jaunā mūziķe un dziedātāja no Anglijas FKA Twigs pērn paskrēja garām AMGmusic vērīgajām acīm un ausīm. Savu vienīgo relīzi, četru treku EP, kas turklāt iznāca uz t.s. baltā leibla, meitene izdeva decembrī, kad visa mūzikas preses uzmanība vairāk vērsta uz neskaitāmiem gada topiem. Toties šonedēļ, kad beidzot relīzi izdevās noklausīties, varu nešaubīgi teikt, ka „EP” ir bijis viena no izcilākajām mazajām platēm 2012.gadā.

Mūzikas presē Twigs (tagad FKA jeb „formerly known as” Twigs) pielīdzināta gan The xx, gan Massive Attack, bet man drīzāk prasītos salīdzinājums ar tumšāku un mītiskāku versiju par Grimes. Gana minimāls muzikālais noformējums (te arī saprotamas atsauces uz The xx vai Džeimsu Bleiku), bet ārkārtīgi personisks un vietām stindzinoši atkailināts izpildījums, kas FKA Twigs padara par unikālu šā brīža r’n’b lauciņā. Faktiski drīzāk pat viņas mūzika aizskar aukstas trip-hop teritorijas. Uz XL paspārnē esošā subleibla Young Turks (kas pasauli pirms četriem gadiem iepazīstināja ar The xx) 9.septembrī iznāks viņas otrais EP2.

13 augusts, 2013

A-LIST: Cyril Hahn - Raw Cut


Cyril Hahn - "Raw Cut" [PMR]
(from f/c LP "Perfect Form", out October 7th)

Vislielākais prieks ir, kad Tu atrodi kādu izcilu gabalu pavisam nejauši, turklāt vēl pirms tas ir nokļuvis lielāko mūzikas mēdiju uzmanības lokā. Tiesa, Šveicē dzimušais un šobrīd Kanādā, Vankūverā mītošais producents Sirils Hāns nav nekāds nepamanīts talants. Šogad daudz kur slavēti viņa remiksi, turklāt tādām šā brīža zvaigznēm kā Džesija Vēra, HAIM un Solānža Noulza. 7.oktobrī leibls PMR (tas pats, kas pērn izdeva Džesijas Vēras lielisko debijas albumu, savukārt šogad – Disclosure plati „Settle”) laidīs klajā Sirila debijas singlu „Perfect Form”, kam b-pusē būs šāds treks „Raw Cut” – vārdos grūti ietērpjams, minimāls, bet ārkārtīgi interesants darbs, kas atsauc atmiņā gan kaut ko no 90’to gadu pirmās puses, gan pagājušās desmitgades tendences.

A-LIST: ELVI/DUNIAN - IUNO


ELVI/DUNIAN - "IUNO" [self-released]
(no official release info)

Ar jaunu skaņdarbu klāt arī spožākais pašmāju elektroniskās mūzikas duets ELVI/DUNIAN. Pagājušā gada spožākie debitanti latviešu mūzikā, kas pērn AMGmusic atzīmējās ar uzreiz diviem A-LIST skaņdarbiem, joprojām partizāniski klusē par gaidāmo debijas relīzi, taču pēdējo nedēļu laikā atrādījušies ar uzreiz vairākiem skaņdarbiem savā SoundCloud vietnē. No tiem noteikti spēcīgākais ir „IUNO”, kas vistuvāk pielīdzināms līdz šim viņu izcilākajam darbam „Hit Happens”. Neviens Latvijā jau sen nav radījis tik atmosfērisku house mūziku ar apbrīnojami izcilu vokāla semplu izmantošanas izjūtu. Atkārtošos – ja ELVI/DUNIAN būtu no UK vai ASV, jau sen būtu starp pieprasītākajiem producentiem pasaulē.

A-LIST: Drake feat. Majid Jordan - Hold On We're Going Home


Drake feat. Majid Jordan - "Hold On We're Going Home" [Cash Money]
(released as a single on August 7th)

2011.gadā tik ļoti spoži debitēja Kanādas jaunais r’n’b talants Ābels Tesfejs jeb The Weeknd, ka ar savu otro albumu fonā pat palika viņa tautietis, daudz slavenākais mūziķis Dreiks, turklāt vēlāk sekojošie singli arī atstāja zināmu vilšanos. Divus gadus vēlāk situācija ir kardināli mainījusies. No The Weeknd kādu laiku interesants nav dzirdēts, bet Dreiks bez liela pompa pierāda, kāpēc viņu kopā ar Frenku Oušenu šobrīd uzskata par lielākajām zvaigznēm un modes noteicējiem r’n’b lauciņā. Jau martā Dreiks izdeva izcilu singlu „5 AM In Toronto”, kas bija tāds vairāk tumšs hip-hop skaņdarbs, bet tagad nākošais pārsteigums – uz disko pusi orientēts ļoti gaumīgs singls „Hold On We’re Going Home”. Gaidāms, ka septembrī varētu iznākt Dreika trešais albums „Nothing Was The Same”.

Keep Shelly In Athens - Oostende


Keep Shelly In Athens - "Oostende" [Cascine]
(from f/c LP "At Home", out September 16th)

Grieķu duets Keep Shelly In Athens akurāt trīs gadus pēc spožās debijas izdos savu pirmo albumu „At Home”, tas iznāks 16.septembrī. Jau februārī grupa iesildīja gaidāmo plati ar pirmo singlu „Madmen Love”. Klāt ir nākošais singls ar nosaukumu „Oostende”, un tas ir zināmā mērā netipisks Keep Shelly In Athens – skaisti melanholisks un nostalģisks indie, bez grieķiem raksturīgajiem uzrāvieniem un nesošām skaņu sienām.

JŪLIJS 2013: 5 ALBUMI

PIECI LABĀKIE ALBUMI JŪLIJĀ:

5.AlunaGeorge – „Body Music”












Release date: 26/07/2013
Label: Island
AMG rating: 7/10

Gada sākumā iekļūšana BBC Sound of 2013 saraksta 2.vietā un vairāki veiksmīgi singli, no kuriem īpaši jāizceļ „Attracting Flies”, noteikti varēja radīt zināmu spriedzi Alunai Frānsisai un Džordžam Rīdam, un lielas ekspektācijas klausītājiem. Tamdēļ nav brīnums, ka debijas albumu „Body Music” britu žurnāls NME nodēvējis par „neizmantotu iespēju”. Albuma spēcīgākie skaņdarbi jau ir zināmi, savukārt pārsteigumu šeit pietrūkst. No vienas puses varētu vainot Rīda vienpersonisko producēšanu, taču patiesībā tieši neuzbāzīgais skanējums ir šīs plates lielākais pluss, kas to padara par gana gaumīgu, ausij tīkamu klausāmvielu.



4.Daughn Gibson – „Me Moan”












Release date: 08/07/2013
Label: Sub Pop
AMG rating: 7/10

Mūzikas kritiķu domas par Dona Gibsona albumu „Me Moan” dalās divās nometnēs – ir tādi, kas albumu aizgūtnēm slavē, un ir daudz atturīgāk domājošie. Tam šoreiz ir triviāls izskaidrojums – ne visi ir dzirdējuši mūziķa pagājušā gada debijas albumu „All Hell”, kas tad arī atnesa līgumu ar pazīstamo mūzikas leiblu Sup Pop. Proti, arī šeit bijušais kravas mašīnu šoferis turpina sapludināt kantri mūzikas klišejas ar tumšāku elektroniku, taču albumam pietrūkst tās jaudas un oriģinalitātes dzirksteles, kas sprakšķēja „All Hell”. Taču ar visu to „Me Moan” uz jūlija albuma fona ir ļoti patīkams darbs, kas atgādina UNKLE krustojumu ar Niku Keivu un kādas tautiskās mūzikas ansambli.



3.Weekend – „Jinx”












Release date: 22/07/2013
Label: Slumberland
AMG rating: 8/10

Pēc pirmajiem diviem singliem – eksplozīvā, sirdi plosošā „Mirror” un salīdzinoši saulainā „It’s Alright” – varēja šķist, ka Kalifornijas trio Weekend būs devušies arvien ciešākos post-punk apskāvienos. No vienas puses tas ir drošs solis un plašāk atvērtas durvis, no otras – katrs mazliet paslinks žurnālists Tevi salīdzinās ar The Cure un Joy Division. Taču pirmie priekšstati izrādījušies mānīgi. Post-punk pamatnes šeit tiešām dzirdamas izteiktāk, nekā debijas ierakstā, taču noise un šūgeiza klātbūtne ir joprojām. Turklāt visus šos komponentus, ko izmanto arī, piemēram, The Twilight Sad vai A Place To Bury Strangers, Weekend ir savienojuši tā, ka grupu nevar sajaukt ar kādu citu. Reti kurš šūgeiza/post-panka ieraksts skan tik viegli, nepiespiesti un gaisīgi. Manuprāt, solis uz priekšu.



2.El-P and Killer Mike – „Run The Jewels”












Release date: 01/07/2013
Label: Fool’s Gold
AMG rating: 8/10

Pagājušais gads hip-hopam noteikti vērtējams kā ļoti veiksmīgs. Par Kendrika Lamāra debijas plati vispār nerunāsim, bet ļoti veiksmīgus ierakstus izdeva arī Killer Mike un viens no alternatīvākajiem šā brīža hip-hop meistariem El-P, kurš, starp citu, bija arī Killer Mike albuma producents. Šogad abi apvienojušies kopīgā duetā Run The Jewels un izdevuši tāda pat nosaukuma debijas albumu. „Run The Jewels” attaisno visas cerības, ko no Killer Mike un El-P sadarbības augļa varētu vēlēties – tas ir spēcīgs, masīvs un viscaur pārliecinošs kā skanējumā, tā arī izpildījumā. Taču tieši starp pulsējošajiem bītiem un griezīgajām skaņām ik pa laikam izpeldošie piedziedājumi (skatīt „Run The Jewels” un jo īpaši „DDFH”) šo plati padara tik ļoti baudāmu un stabili liekamu starp 2013.gada hip-hop labākajiem ierakstiem.



1.Fuck Buttons – „Slow Focus”












Release date: 22/07/2013
Label: ATP Recordings
AMG rating: 9/10

Kad es 2009.gadā rakstīju par Bristoles dueta Fuck Buttons otro studijas albumu „Tarot Sport”, uzsvēru, ka neesmu dzirdējis nevienu tik melodisku drone mūzikas albumu. To pašu zināmā mērā var teikt par „Slow Focus”, bet lielāks akcents jāliek uz to, ka es nevarēju iedomāties, ka drone mūzikas grupa spēj radīt divus tik uzskatāmi atšķirīgus albumus. Nav jau tā, ka „Tarot Sport” būtu albums, ko šūpuļdziesmu vietā likt zīdaiņu iemidzināšanai, bet „Slow Focus” teju vai šokē ar savu tumšumu un apokaliptisku nolemtību.

Šī melnā noskaņa ir lielākā atšķirība no iepriekšējiem Fuck Buttons darbiem, jo pārējie elementi ir palikuši. Skaņdarbi joprojām ir gari, izstiepti, bet tikai tamdēļ, lai vēl saasinātāk un ar lielāku baudu („The Red Wing” gadījumā pat orgasmu) sagaidītu kulmināciju, kas parasti izskan ar tādu jaudu, ka pie spēcīgākas skaņu aparatūras varētu arī paģībt. Savukārt pats patīkamākais ir albuma izskaņa. „Hidden XS” noteikti ir episkākais no plates trekiem, kurš it kā izved no melna tuneļa un iededz mazu gaismu, kuras tālākā izmantošana jau paliek klausītāja ziņā, jo plate ir galā.

JŪLIJS 2013: SINGLU TOP 20


Sveiciens!

Ak, šī trakā, trakā festivālu sezona vismaz man un AMGmusic beidzot ir noslēgusies. Milzīgs PALDIES gan Positivus, gan Laba Daba organizatoriem – abi pasākumi šogad bija vairāk nekā izdevušies! Līdz ar to beidzot var atgriezties ikdienā, un sākt atkal vētīt jaunos singlus un albumus. Pirms tam gan, kā vienmēr noslēgsim iepriekšējo mēnesi ar AMGmusic singlu Top 20 un pieciem labākajiem remiksiem jūlijā.

Kā jau to pirms manis atzīmējuši daudzi mūzikas apskatnieki, jūlijs ir bijis viennozīmīgi vājākais mēnesis 2013.gadā ierakstu ziņā. It īpaši, ja mēs salīdzinām ar neprātīgi spēcīgo šī gada pirmo pusi. Par to liecina kaut vai tas, ka tikai septiņas dziesmas šomēnes nokļuvušas AMGmusic A-LISTĒ. Bet nu šis tas muzikāli gards jau bija, un tas noklausāms zemāk, kā allaž, vienā pusotru stundu garā miksteipā. Patīkamu klausīšanos (un lejupielādēšanu) un tiekamies jau rīt ar jaunajiem singliem!


2013 JŪLIJA SINGLU TOP 20:

20.TV Ghost - "Elevator" [In The Red]
19.Windhand - "Woodbine" [Relapse]
18.I Break Horses - "Denial" [Bella Union]
17.Man Man - "Head On" [Anti-]
16.The Orwells - "Who Needs You" [East End]
15.The Preatures - "Is This How You Feel?" [Universal]
14.Sam Smith - "Safe With Me" [PMR]
13.Autre Ne Veut - "On & On" [Adult Swim]
12.Jackson and His Computerband - "Vista" [Warp]
11.Annie - "Invisible" [Pleasure Masters]
10.George FitzGerald - "I Can Tell (By the Way You Move)" [Double Six]
9.Earl Sweatshirt feat. Casey Veggies & Vince Staples - "Hive" [Columbia]
8.Postiljonen - "Atlantis" [Best Fit Recordings]
7.Chelsea Wolfe - "We Hit a Wall" [Sargent House]
6.Mazzy Star - "California" [Rhymes of an Hour]
5.Friends - "The Way" [Lucky Number]
4.Ariel Pink and Jorge Elbrecht - "Hang on to Life" [Mexican Summer]
3.Beck - "I Won't Be Long" [Fonograf Records]
2.Forest Swords - "The Weight Of Gold" [Tri Angle]
1.dead girlfriends - "words with friends" [self-released]




FIVE BEST REMIXES OF THE MONTH:

5.Purity Ring - "Amenamy" (Jon Hopkins Remix) [4AD]
4.Local Natives - "You & I" (Local Natives Remix) [Frenchkiss]
3.Portugal. The Man - "Purple Yellow Red & Blue" (Passion Pit Remix) [Atlantic]
2.Daft Punk - "Doin It Right" (Bird Peterson Remix) [self-released]
1.Bryan Ferry - "Don't Stop the Dance" (Eric 'Dr. Dunks' Duncan Remix) [Virgin]