04 februāris, 2011

JANVĀRA REMIKSU TOP 10

TOP 10 REMIXES OF THE MONTH


10.MNDR - "Jump In" (Discmann's Off The Wagon Remix) [Trouble]
(available as a
free download)
Jump In (Discmann's Off The Wagon Remix)-MNDR by Discmann

9.Magick Mountain - "Plains" (Physical Therapy Praise Mix) [Pop Manifesto]
(available as a
free download)
Plains (Physical Therapy Praise Mix) by Magick Mountain by The Pop Manifesto

8.Lykke Li - "I Follow Rivers" (Dave Sitek Remix) [LL Recordings]
(from f/c digital single "I Follow Rivers", to be released on February 14th)
(available as a
free download)
Lykke Li - I Follow Rivers (Dave Sitek Remix) by LykkeLi

7.Cut Copy - "Take Me Over" (Flight Facilities Remix) [Modular Recordings]
(from "Take Me Over" digital single, out now)
Cut Copy - Take Me Over (Flight Facilities Remix) by flightfacilities

6.Sleigh Bells - "Tell Em" (Diplo Remix) [Mad Decent]
(available as a
free download)
Sleigh Bells-Tell Em (Diplo Remix) by diplomaddecent

5.Hercules And Love Affair - "My House" (Stopmakingme Remix) [Moshi Moshi]
(from "Blue Songs" LP limited edition, out on January 31st)
Hercules & Love Affair - My House (Stopmakingme Remix) by moshi moshi music

4.Cold War Kids - "Mine Is Yours" (Passion Pit Remix) [V2]
(available as a
free download)
Cold War Kids - Mine Is Yours (Passion Pit Remix) by Pretty Much Amazing

3.Grouplove - "Colours" (Captain Cuts Remix) [Atlantic]
(available as a
free download)
GROUPLOVE - Colours (Captain Cuts Remix) by handclapmovement

2.Adele - "Rolling In The Deep" (Jamie xx Remix) [XL]
(from digital single, released on January 17th)
Rolling In The Deep (Jamie XX Remix) by Freedom Or Death

1.Lykke Li - "I Follow Rivers" (The Magician Remix) [Atlantic]
(from 7'' vinyl single, out on February 14th)

Lykke Li "I Follow Rivers" The Magician Remix by TheMagician

JANVĀRA EP TOP 5

EP TOP 5 JANVĀRĪ

5.Julio Bashmore – „Everyone Needs A Theme Tune” EP

Release date: 10/01/2011
Label: PMR
AMG rating: 7/10


Ja ar britu rokmūziku pēdējos gados ir, kā ir, tad elektroniskās mūzikas lauciņā pa jaunam talantam parādās vai katru mēnesi. Šis ir jaunietis no Bristoles, kas savā debijas EP „Everyone Needs a Theme Tune” spēlējās ar tech-house, deep-house un šobrīd tik aktuālajiem dabstepa ritmiem. „Battle For Middle You” – viens no janvāra labākajiem deju trekiem!



4.Shadow Dancer – „Murder Room”EP
Release date: 24/01/2011
Label: Boys Noize Records
AMG rating: 7/10


80’to gadu Detroitas tehno šobrīd neapšaubāmi ir modē. Ar to, 90’to gadu house mūziku un arī 80’to gadu synth-pop savā jaunākajā EP nodarbojas brāļi Pols un Als Ferjeri jeb Shadow Dancer no Mančestras. EP centrālā odziņa ir space-disco krustojums ar electro-pop otrajā trekā „Parallax”.



3.Star Slinger – „Rougue Cho Pa” EP
Release date: 05/01/2011
Label: self-released
AMG rating: 7/10

Esmu savā dzīvē daudz saskāries ar cilvēkiem, kuriem principiāli riebjas, kā viņi paši apgalvo, hip-hops. Tādos brīžos man vienmēr gribas piedāvāt viņiem noklausīties kaut ko no INSTRUMENTĀLA hip-hopa. Aptuveni tā arī varētu raksturot Mančestras producenta Star Slinger EP „Rougue Cho Pa”, kas, tāpat kā visas viņa relīzes, ir pieejama par baltu velti. Uzmanību! EP centrālais treks „Do It Myself”, ja to klausīsieties skaļi, var izsaukt nevajadzīgus pārpratumus ar Jūsu mājiniekiem. Noklausieties uz austiņām un sapratīsit, kāpēc.



2.Beth Ditto – „Beth Ditto” EP
Release date: 10/01/2011
Label: Deconstruction
AMG rating: 8/10


Nedaudz vairāk kā gads apgājis, kopš jūsmojām par Simian Mobile Disco aktuālo singlu „Cruel Intentions”, kas tapa kopā ar The Gossip solisti Betu Dito, kā klāt ir pati Beta Dito ar pirmo solo ierakstu, kurš tapis sadarbībā ar... jā, uzminējāt, ar Simian Mobile Disco. Londonas duets ar spožo producentu Džeimsu Fordu priekšgalā, kuru nereti dēvē par t.s. „jaunā reiva” kustības aizsācēju, parūpējies par ļoti gaumīgu electro/house noskaņās ieturētu EP māksliniecei, kura līdz šim vairāk saistījusies ar rokmūziku un pankiem. Savā debijas EP Beta Dito izklausās pēc pieredzes bagātas house mūzikas dziedātājas, kura tā vien katru sestdienas vakaru uzstājas glamūros klubos pie mikrofona vai pat aiz DJ pults.



1.The New Division – „The Rookie” EP
Release date: 11/01/2010
Label: The New Division
AMG rating: 8/10


Esmu parādā The New Division. Tikai laika trūkuma dēļ šomēnes tā arī netapa neviens raksts par šo ļoti talantīgo Kalifornijas kvintetu, kuru es kādā piektdienas vakarā tviterī paspēju kronēt par „Šā brīža pārliecinoši labāko 80's new-wave revival grupu”. Neskatoties, ka minētajā piektdienas vakarā biju tā kā nedaudz iemalkojis ko grādīgāku, no saviem vārdiem neatsakos joprojām. Izlieto (lasi – neuzrakstīto) vairs nesasmelsi, tāpēc Jums vienkārši atliks man uzticēties uz vārda. Ja jums ir sirdij tuvs šis 80’tajos gados dzimušais mūzikas virziens, tad The New Division ir lielas cerības kļūt par jūsu jauno mīļāko grupu. Būtībā visi(!) seši EP „The Rookie” skaņdarbi ir bezgala skaisti, gaisīgi un, kā jau tas new wave piederas, līdz kaulam romantiski.



VĒL ŠOMĒNES IZVĒRTĒJĀM:

Com Truise – „Cyanide Sisters” EP [Ghostly International]
AMG rating: 6/10

Wavves & Best Coast – „Summer Is Forever” EP [Mexican Summer]
AMG rating: 6/10

M.I.A. – „Internet Connection Remixes” EP [Interscope]
AMG rating: 3/10

JANVĀRA ALBUMU TOP 5

ALBUMU TOP 5 JANVĀRĪ

5.British Sea Power – „Valhalla Dancehall”

Release date: 10/01/2011
Label: Rough Trade
AMG rating: 7/10

Par izteiktu koncertgrupu uzskatītā Braitonas jautruļu apvienība British Sea Power pirms trim gadiem nokaitināja snobiskākos mūzikas kritiķus ar stadionisku, ala U2 stilā ieturētu albumu „Do You Like Rock Music?”, kas toties citviet, piemēram, AMGmusic izpelnījās labas atsauksmes. Tāpēc jo priecīgāks ir fakts, ka arī jaunākais, pašā gada sākumā izdotais albums „Valhalla Dancehall” turpina iesāktajā garā. Šeit ir pilns ar līdzi dziedamiem un dejojamiem, melodiskiem skaņdarbiem, kas tā vien prasās pēc vasaras un festivālu sezonas.



4.Iron & Wine – „Kiss Each Other Clean”
Release date: 24/01/2011
Label: 4AD
AMG rating: 7/10


Jūs jau noteikti zināt, ka ir jānotiek kaut kam īpašam, lai AMGmusic minētu cildenus vārdus par folkmūzikas ierakstu, vai ne? Tieši ar skepsi ir izskaidrojams fakts, kāpēc ar rezervēti izturējos pret citur apjūsmoto amerikāņu dziesminieka Semjuela Bīma jeb Iron & Wine jaunāko albumu „Kiss Each Other Clean”. Taisnības labad, nepalīdzēja arī, manuprāt, ne īsti veiksmīgā plates pirmā singla izvēle („Walking Far From Home”). Tomēr, noklausījies visu albumu, biju spiests mest skepsi pie malas. Dzīvīgs un pat nedaudz popsīgs, taču jebkurā gadījumā baudāms un augstvērtīgs ieraksts. Bez tam skaņdarbs „Rabbit Will Run” ir viens no ģeniālākajiem 2011.gada skaņdarbiem pagaidām.



3.Adele – „21”
Release date: 24/01/2011
Label: XL
AMG rating: 8/10


Vai, cik es biju nesaudzīgs pret jauno angļu dziedātāju Adeli. Gan 2008.gadā, kad iznāca viņas slavinātais debijas albums „19”, kas man gan tad, gan arī tagad šķiet pārāk vienveidīgs un prātā nepaliekošs, gan arī vēl pērnā gada beigās, kad nesaklausīju neko izcilu arī viņas jaunajā singlā „Rolling In The Deep”. Tiesa, manas domas par šo dziesmu vēlāk stipri uz labo pusi mainīja Džeimijs Smits no The xx. Gluži kā gadījumā ar Iron & Wine, arī par Adeli, noklausījies viņas otro šāvienu „21”, esmu spiests mest savu negatīvismu pie malas. Šis ir viscaur pārdomāts, pieaudzis, nostrādāts un izcilām melodijām bagāts popmūzikas ieraksts. Nākošais albuma singls „Set Fire To The Rain” vispār ir satriecošs! Meisijas grejas, ališas kīzas un dafijas var droši apsēsties.



2.Suuns – „Zeroes QC”
Release date: 10/01/2011
Label: Secretly Canadian
AMG rating: 8/10


Savā debijas albumā Kanādas krautroka cienītāji un eksperimentētāji Suuns demonstrē apbrīnojamu māku apvienot krautroka tumšos un motoriskos ritmus kopā ar skaļām progroka izpausmēm un indī frīku raksturīgo spēju vienlaikus būt arī melodiskiem un jautriem. Visas minētās nianses vismaz manā galvā šo rasolu atļauj ierindot arī experimental / art rock lauciņā. Vietām (it īpaši aktuālajā skaņdarbā „Arena”) dzirdēti pamatoti pārmetumi par Clinic kopēšanu, taču grupai, kas tikai meklē savu ceļu mūzikas plašajā pasaulē, šis ir nenoliedzami spēcīgs sākums, kas spēj būt interesants, māksliniecisks un rotaļīgs vienlaikus.

Plašāk par albumu šeit.



1.Destroyer – „Kaputt”
Release date: 24/01/2011
Label: Merge
AMG rating: 8/10

Vienlaikus jautrs un skumjš ir šis albums, kurā netrūkst ne ironisku piezīmju („Wasting your days, chasing some girls, alright / Chasing cocaine through the backrooms of the world all night” dziesmā „Kaputt”), ne arī skumju nopūšanos („Listen, I’ve been drinking / As our house lies in ruin / I don’t know what I’m doing / Alone, at the dark” noslēdzošajā 11 minūtes garajā „Bay of Pigs”). Turklāt tā arī nekļūst skaidrs, kurā brīdī Beihārs ir nopietns, bet kurā jau atkal savā ironiskajā stilā vien joko. Pirmais 2011.gada aukstos vakaros sirdi sildošais ieraksts ir klāt. Tagad atliek tikai ielaist to sevī. Ticiet man, tas ir tā vērts!

Vairāk par albumu lasi šeit.



VĒL ŠOMĒNES IZVĒRTĒJĀM:

Anna Calvi – „Anna Calvi” [Domino]
AMG rating: 7/10

Wire – „Red Barked Tree” [Pink Flag]
AMG rating: 7/10

Cloud Nothings – „Cloud Nothings” [Wichita]
AMG rating: 6/10

Fujiya & Miyagi – „Ventriloquizzing” [Full Time Hobby]
AMG rating: 5/10

JANVĀRA TOP 20

Heijā-meijā!

Akurāt pirmdien noslēdzās pirmais 2011.gada periods, ko mēs mēdzam apzīmēt kā janvāri. Par godu tam – kā jau visus iepriekšējos gandrīz 15 gadus – ir tapis arī AMGmusic Singlu Top 20, kurā esam apkopojuši un sarindojuši svarīguma secībā labākās dziesmas no pirmajām četrām šī gada dziesmu izlasēm. Uzreiz jāsaka, ka janvārī A-LISTĒ iekļuva vien 16 kompozīcijas, kas nozīmē, ka četras dziesmas pielasījām klāt no labākajām B-LISTES kompozīcijām, kuru kopskaits janvārī bija 32. Attiecīgi šīs četras dziesmas ierindotas no divdesmitās līdz septiņpadsmitajai vietai.

Kā jau stāstīju, turpmāk arvien vairāk uzmanības veltīsim dienas jaunumiem un nedēļas izlasēm, tāpēc mēneša topā bez gariem komentāriem – lai skan mūzika! Ja ir vēlme palasīt ko vairāk par konkrēto skaņdarbu, tad var parakāties AMGmusic arhīvā – pavisam noteikti izdosies visu vajadzīgo uziet. Nu, ko? Dāmas un kungi, lūk, pirmais 2011.gada AMGmusic TOP 20!


AMG TOP 20 IN JANUARY 2011


20. Fujiya & Miyagi - "YoYo" [Full Time Hobby]
(released as a 7" single on January 10th)

Braitonas elektroniskās un krautroka mūzikas krustojums vārdā Fujiya & Miyagi pievīla ar savu trešo studijas albumu „Ventriloquizzing”, taču aktuālais singls „YoYo” ir dziesma, ko no šīs stipri viduvējās plates patiešām var izcelt.
FUJIYA & MIYAGI - Yoyo by Pias France


19.Foster The People - "Helena Beat" [self-released]
(from EP "Pumped Up Kicks", out now)
(available as a
free download)

Losandželosas trijotne Foster The People, ko britu žurnāls NME pērn iekļāva savā 2010.gada labāko jauno mākslinieku Top 50, jau pērn laida klajā saulainu EP ar nosaukumu „Pumped Up Kicks”. Šo dziesmiņu atradīsit tur. MGMT faniem noteikti ies pie sirds!
Foster the People - Helena Beat by HD2010


18.Kim Ann Foxman - "Creature" [MR.INTL]
(released as a digital single in October 2010)

Neskatoties uz faktu, ka tikai nupat kā klajā nācis jaunākais Hercules and Love Affair albums, grupas vokāliste Kima Anna Foksmena tuvākajā laikā piedāvās savu solo lolojumu. Tikmēr mēs šomēnes uzgājām jau pērn izdoto albuma pirmo singlu „Creature”. House mūzikas noskaņas šeit vēl izteiktākas kā Hercules jaunajā platē!

Kim Ann Foxman - Creature by hotunes


17.Rainbow Arabia - "Without You" [Kompakt]
(from f/c debut LP "Boys and Diamonds", out on February 28th)

Vēl viena electro-pop blice no Losandželosas, kas šomēnes debitē AMGmusic! Rainbow Arabia līdz šim varēja lepoties ar diviem EP, kas iznāca attiecīgi 2008. un 2009.gadā. 28.februārī precētais pāris izdos arī debijas albumu „Boys and Diamonds”, kura pirmais singls vinila formātā iznāks nedēļu iepriekš.
RAINBOW ARABIA -WITHOUT YOU by Kompakt


16.Alex Winston - "Choice Notes" [HeavyRoc Music]
(released as a digital single on August 3rd, 2010)


Tā mēdz gadīties gadu sākumos, ka atklājās visādas garām palaistas lietas vēl no iepriekšējā gada. Detroitas dziedātājas Aleksas Vinstones singls „Choice Notes” esot kļuvis ārkārtīgi populārs pagājušajā vasarā, pateicoties Hyundai reklāmai. Hmm, būs laikam jāsāk skatīties reklāmas. Šogad gaidāms mūziķes debijas albums.
Choice Notes by Alex Winston


15.Belle and Sebastian - "I Want The World To Stop" [Rough Trade]
(released as a digital single on February 28th)

Biju starp tiem, kas ar nepacietību pērn gaidīja jauno Belle and Sebastien albumu „Write About Love” un biju arī starp tiem, kas albumā bija vīlies. Tamdēļ jo lielāks prieks, ka kā nākošo singlu skotu apvienība izvēlējusies, manuprāt, albuma labāko dziesmu „I Want The World To Stop”, kas gan singla formātā iznāks vien februāra beigās.



14.Keep Shelly In Athens - "Hauntin' Me" [Transparent]
(from f/c 7'' vinyl single "Hauntin' Me', out on February 21st)
(available as a
free download)

Ārkārtīgi neparocīgā laikā grieķu duets Keep Shelly In Athens izdeva savu debijas EP „In Love With Dusk” – decembrī, mēnesī, kad visa uzmanība pievērsta gada topu veidošanai. Lieku reizi pateikšu, ka EP ir vienkārši lielisks. Savukārt „Hauntin’ Me” ir pilnīgi jauns skaņdarbs, kas februārī tiks izdots arī vinila singla formātā, kas varbūt varētu nozīmēt, ka varam gaidīt pilnu albumu? Viena no pēdējo mēnešu spēcīgākajām debijām!
Keep Shelly in Athens - Hauntin' Me by Keep Shelly in Athens


13.M.I.A. - "GET AROUND" [self-released]
(from "VICKI LEEKX" mixtape, released in December 2010)
(available as a
free download)

Reabilitējoties par salīdzinoši neveiksmīgo pērnā gada albumu „MAYA”, šrilankiešu izcelsmes skandalozā mūziķe M.I.A. 31.decembrī. saviem cienītājiem uzdāvināja miksteipu „VICKI LEEKX”, kurš gan joprojām mani nespēja līdz galam aizraut, toties noslēdzošais treks „GET AROUND” kļuva par pirmo 2011.gada treku, kam AMGmusic piesprauda nozīmīti „A-LIST”.
M.I.A. - "Get Around" by halfchannel


12.Grouplove - "Colours" [Canvasback]
(released as a digital single on January 7th)


Lūk, arī pirmie šī gada debitanti no pēdējās desmitgades mūzikas Mekas, Ņujorkas. Duets Grouplove, ko veido Hanna Hūpere un Kristians Zukoni, šomēnes laida klajā savu, vismaz jau gadu veco hītu „Colours”, kas beidzot pa īstam iepaticies arī AMGmusic bargajiem kritiķiem.
Grouplove - 'Colours' by Tim Chester NME


11.The Starlings - "Weight In Gold" [Civil Music]
(released as a digital single on December 20th, 2010)


Talk Talk un Human League tendences turpinās arī 2011.gadā, un Šefīldas jaunieši The Starlings vismaz ar šo singlu šīs tendences turpina ļoti prasmīgā manierē. Žetons arī producentam Ričardam Norisam (viena puse no pazīstamā dueta Beyond The Wizards Sleeve).
Starlings - Weight in Gold (Radio Edit) by STARLINGS


10.Arches - "This Isn't A Good Night For Walking" [self-released]
(from f/c debut album, coming out later this year)
(available as a
free download)

Lai arī Ņūdžersijas dueta Arches jaunākā kompozīcija „This Isn’t a Good Night For Walking”, manuprāt, daudz labāk piestāvētu rudenim (iespējams dēļ izraisītajām atmiņām par jauko 2009.gada rudens himnu „While You Wait For The Others” no grupas Grizzly Bear), arī sniegots janvāris nav „labs laiks pastaigām”. Pie attiecīga noskaņojuma šis skaņdarbs spēj TĀ apburt, ka viss pārējais sāk šķist mazsvarīgs...



9.BRAHMS - "Add It Up" [self-released]
(from f/c debut album, coming out later this year)
(available as a
free download)

Pagājušajā gadā iesildījuši tādas AMGmusic jau zināmas grupas kā Passion Pit, Sleigh Bells un Class Actress, ņujorkieši BRAHMS šogad beidzot sasparojušies debijas albumam, kura iznākšanas datums gan vēl nav precizēts. „Add It Up” ir ne tikai šobrīd par velti pieejams gaidāmās plates priekšvēstnesis, bet arī skaņdarbs, kas kalpos kā perfekts debijas singls, ar ko iepazīstināt sevi plašākai pasaulei.



8.Destroyer - "Kaputt" [Merge]
(from LP "Kaputt", out now)


Pirmais no 2011.gada vis-vis-gaidītākajiem albumiem nepievīla! Dens Beihārs un viņa apvienība Destroyer parūpējušies ne tikai par janvāra labāko albumu, bet arī pirmo stabilo pretendentu uz gada albumu topa augstākajām vietām. Albuma viena no centrālajām asīm ir arī laiskā 80’to gadu popmūzikas manierē ieturētā balāde „Kaputt”, kuras videoklips, starp citu, arī ir pieminēšanas vērts!



7.Hunx and his Punx - "Lovers Lane" [Hardly Art]
(from f/c LP „Too Young To Be in Love”, to be released this year)
(available as a
free download)

Lustīgākās mēneša dziesmas godu noteikti pelnījusi Losandželosas četrotne Hunx and his Punx ar tās ļooti interesanto līderi Setu Bogartu priekšgalā. Tiem AMGmusic lasītājiem, kam vēl saldā atmiņā 2009.gada dzērāj-himna „Bow Down and Die” no The Almighty Defenders, varētu iet pie sirds arī šis skaņdarbs. Arī šī dziesma vislabāk jābauda ar lielu viskija glāzi un jautrā kompānijā.



6.Smith Westerns - "All Die Young" [Fat Possum]
(from debut album "Dye It Blonde", out now)


Viens no janvāra albumiem, ko slavē daudzviet, bet ko nepaguvu vēl noklausīties, bija jauno čikāgiešu Smith Westerns par „glemroka reanimēšanu” dēvētais debijas albums „Dye It Blonde”. Noteikti to izdarīšu februārī, jo aktuālais singls „All Die Young” piedāvā ne tikai teicamu noskaņu, bet arī stadionisku, līdzi-dziedamu piedziedājumu dziesmas noslēgumā. Tāda sajūta brīžiem, ka Marks Bolans būtu augšāmcēlies...



5.The Naked & Famous - "Punching In A Dream" [Polydor]
(released as a digital single on December 2nd, 2010)


Jaunie jaunzēlandieši The Naked & Famous kļuva par vienu no maniem šī mēneša atklājumiem, pārlapojot britu žurnāla NME sarakstu ar potenciāli spožākajiem 2011.gada talantiem. Klausoties šos (un nemaz nerunājot par Džeimsu Bleiku, Esben and the Witch u.c. spīdekļiem un talantiem) atliek vien kārtējo reizi pabrīnīties par BBC un viņu „Sound of...2011”. Šos labprāt redzētu kādā Latvijas festivālā. Teicams debijas singls, ar ko sevi pieteikt plašākai auditorijai – lipīgs, saulains un līdz kaulam melodisks elektro-popa paraugs.



4.Zoo Kid - "Out Getting Ribs" [House Anxiety]
(from "Out Getting Ribs" 7", released in July 2010)

Joprojām neticami šķiet, ka pirmajam AMGmusic jaunās sadaļas „Best New Artist” varonim Ārčijam Māršalam aka Zoo Kid ir tikai 16 gadi... Ļoti pieaudzis, pat nedaudz noguris, dzīves apbružāta cilvēka dziedājums, nemaz nerunājot par smeldzi, kas saklausāma „Out Getting Ribs”... Presē jau salīdzināts gan ar Idiot Glee, gan The xx, gan ar tādu leģendu kā Morisejs, Zoo Kid nešaubāmi ir viens no lielākajiem talantiem britu mūzikā, kāds pēdējo gadu laikā ir dzirdēts. Dod Dievs, lai šis jaunietis talantu nepazaudētu un turpinātu tikpat pārliecinoši! Tad jau neizpaliks arī pirmās vietas AMGmusic topos.



3.Lykke Li - "I Follow Rivers" [LL Recordings]
(from f/c LP "Wounded Rhymes", out in March)


Tā vien izskatās, ka Zviedrija savā pārvaldībā 2009.gadā iegūto lauciņu „Labākā Izpildītāja” netaisās atdot arī 2011.gadā. Ko iesāka Fever Ray pirms diviem gadiem un Robina pērn, to visas iespējas šogad turpināt Likei Lī. Martā gaidāms talantīgās dziedātājas otrais studijas ieraksts „Wounded Rhymes”, kuru par Notikumu ar lielo N padara tā otrais singls „I Follow Rivers” – pirmais šī gada izcilais popmūzikas hīts, kas ne par matu neatpaliek no labākajiem Robinas skaņdarbiem. Atkal jau jājautā: „NU, KO VIŅI TUR ZVIEDRIJĀ ĒD???”.



2.Gil Scott Heron and Jamie xx - "I'll Take Care Of U" [Beggars]
(from f/c remix album "We're New Here", out in February 2011)


„We’re New Here” – ģeniālā un apbrīnojamā jaunā talanta, Džeimija Smita no The xx remiksēto Džila Skota Herona pērnā gada albuma versiju – varēs iegādāties no 21.februāra, ko ar lielu nepacietību gaidām arī mēs. Atgādināšu, ka 2010.gada nogalē no šī albuma jau tika izdots viens singls – „NY Is Killing Me”, kas jau tad izsauca mūsu sajūsmu. Bet šis jaur ir KAUT KAS! Džeimijs Smits savos nedaudz vairāk kā 20 gados ir kļuvis par šī laikmeta vienu no nenoliedzami spožākajiem producentiem. Fenomenāli.



1.Light Asylum - "Dark Allies" [self-released]
(from tour-only EP „In Tension”, released in 2010)
(available as a
free download)

Light Asylum ir Šenonas Fančesas un Bruno Kovjello duets no Ņujorkas, kas līdz šim vairāk bijuši dzirdami koncertos un redzami videoklipos. Pagaidām viņu vienīgā relīze ir koncertos piedāvātais EP „In Tension”, kurā tad arī var atrast ģeniālo skaņdarbu „Dark Allies”, kas visu savu sešu minūšu laikā burtiski spridzina dzirdes kārpiņas un sirds stīgas. Fančesas vokāls komplektā ar aukstajiem 80’to gadu sintezatoriem un monotono basu rada neatkārtojamu un vārdos būtībā neizsakāmu sintēzi. Dziesmas laikā nepamet sajūta, ka tūlīt apstāsies vai nu laiks, vai nu sirds... Atkārtošos, ko rakstīju tviterī: THIS IS ABSOLUTELY FUCKING BRILLIANT!!!

Starp citu, pati Greisas Džonsas līdziniece Šenona Fančesa arī nav pirmo dienu ar pīpi uz jumta. Viņa savulaik bijusi dance-punk kolektīva !!! turnejas vokāliste un dzirdama arī mums labi zināmajā hītā „Heart of Hearts”, kas joprojām ir visu laiku veiksmīgākais !!! singls AMGmusic vēsturē, 2007.gada martā izcīnot 3.vietu. Tas viss, protams, nav salīdzināms ar viņas sirdi plosošo performanci šeit.

Nedēļas Izlase (31.01.11.-06.02.11.)

AMGmusic Nedēļas Izlase #5 (31.01.2011. – 06.02.2011.)

Sveicināti!

42 jaunas dziesmas, desmit jauni remiksi, vairāki albumi un ļoti skumja ziņa par The White Stripes ēras oficiālu noslēgumu – tāds ir bijis šīs nedēļas sausais atlikums. Jā, četrdesmit divas jaunas dziesmas nav nekāds joks. Dēļ noslimotās nedēļas sakrājušās vairākas dziesmas, kas tādu vai citādu iemeslu dēļ neizskanēja iepriekšējā izlasē, tāpēc ir pievienotas šai nedēļai, kurā arī, protams, netrūka daudz interesantu un arī spožu jaunumu.

Starp citu, ja vēl neesat pamanījuši, ir sācies jauns mēnesis – otrais 2011.gadā. Tas var nozīmēt un arī nozīmē tikai vienu – jau šovakar celsim galdā pirmo AMGmusic 2011.gada Top 20. Tāpat piedāvāsim arī aizvadītā mēneša labākos piecus albumus un, mūsuprāt, spožākos remiksus. Kaut kad arī derētu sarīkot pirmo šī gada AMGmusic ballīti (pat setliste jau gatava!), bet, kā teica viena depresīva un neizlēmīga egoiste vienā slavenā filmā: „Par to es domāšu rīt!”.

Līdz ar to ķeramies aši klāt Nedēļas Izlasei #5! Tajā šoreiz uzreiz astoņi A-LIST skaņdarbi, tai skaitā Nedēļas Dziesma. Tāpat viens skaņdarbs no Nedēļas Albuma, kura godā šoreiz Hercules and Love Affair ar savu otro mēģinājumu „Blue Songs”, kā arī Nedēļas Remikss un mazs veltījums pēdējās desmitgades izcilākajai rokgrupai. Sākam!


TRACK OF THE WEEK:

Fleet Foxes - "Helplessness Blues" [Bella Union]
(from f/c LP "Helplessness Blues", out on May 3rd)
(available as a
free download)

Bez nekādām reklāmām, bez nekādiem priekšvārdiem. Tā vienkārši šo pirmdien visus pārsteidza 2008.gada spīdekļi Fleet Foxes, pēc gandrīz divu gadu klusuma perioda (protams, ja neskaita koncertus) piedāvājot jaunu singlu no maijā gaidāmā grupas otrā studijas albuma „Helplessness Blues”. Spriežot pēc šīs albuma tituldziesmas, mēs varam sagatavoties spēcīgam turpinājumam. Šis nav jauns „White Winter Hymnal”, taču ļoti spēcīgs pierādījums, ka Robina Peknolda pulveris ir sauss. 21.gadsimta melodiskākā un dvēseliskākā folkmūzikas grupa ir atgriezusies ar vērienu!
Fleet Foxes - Helplessness Blues by subpop


A-LISTED TRACKS:

James Blake - "The Wilhelm Scream" [Polydor]
(from f/c LP "James Blake", out on February 14th)
(released as a 12" vinyl single on March 7th)


Nedēļā, kad pienākušas pirmās arī sliktās recenzijas (Drowned In Sound) par neprātīgi gaidīto Džeimsa Bleika debijas albumu, manas ekspektācijas vienalga ir augstas – albumam tiek pārmests, ka tas ir vairāk līdzīgs viņa pērnā gada „Klavierwerke” EP nekā „CMYK” EP. Man pirmais patika labāk. Jā, „Limit To Your Love” (1.vieta AMGmusic Top 20 decembrī) noskaņās turpinās arī otrais albuma singls „The Wilhelm Scream”, kurš arī pēc desmitās noklausīšanās reizes manī izraisa apbrīnu un skaudīgu nopūšanos. 2011.gada pagaidām labākās skaņas autors.
Wilhelms Scream by waveofsounds


The Kills - "Satellite" [Domino]
(from f/c LP "Blood Pressures", out on April 4th)


Atšķirībā no The Dead Weather garīgā līdera Džeka Vaita, kurš šonedēļ pasludināja par mirušu savu pirmo grupu The White Stripes, amerikāņu zvaigžņu kvarteta soliste Elisone Moshārta gan atgriezusies pie saknēm – dueta The Kills, kurā bez viņas darbojas arī mazliet skandalozais britu ģitārists Džeimijs Hinss. Jau stāstīju, ka man joprojām gaišā atmiņā ir abu iepriekšējais albums „Midnight Boom”, bet jaunais singls „Satellite” līgani turpina iemīto taciņu. Veiksmīga atgriešanās!
The Kills - Satellite by DominoRecordCo


Tribes of the City - "Svet Diskotek" [Platforma Records]
(released as a digital single on January 17th)


Neskatoties, ka 2009.gadā aktīvi cirkulēja baumas par pēdējās desmitgades labākās Latvijas grupas Tribes of the City izjukšanu (es pat pagājušajā naktī to VĒLREIZ redzēju sapnī! Goda vārds!), grupa ir atpakaļ ar jaunu singlu, turklāt sola arī šogad izdot labāko singlu izlasi... vinila platē! Ja sākotnēji, šo electro-pop stilā ieturēto un krievu mēlē dziedāto skaņdarbu uztvēru kā joku, pēdējās dienās piedziedājuma „Svet diskotek / Napomnjil mnje...” izvērties par vienu no dungotākajiem pantiņiem. Godīgi sakot, es pat neatteiktos no šāda Tribes of the City skanējuma vēl kādā dziesmā. Tiesa, atšķirībā no „Paralelli”, kur krievu valoda bija vienkārši pērle, šim daudz labāk tomēr piestāvētu angļu valoda.
Tribes of the city свет дискотек by Tribes of the city


A-LISTED TRACKS FROM PREVIOUS WEEK:

Harry’s Gym - "Old Man" [Sonic Cathedral]
(released as a digital single on January 24th)


Kādu labu laiciņu nebijām neko dzirdējuši no Norvēģijas. Lūk, dāmas un kungi, AMGmusic beidzot debitē Bergenas (šķiet, citās Norvēģijas pilsētās laikam mūziku vispār nesacer...) kvartets Harry’s Gym ar nupat kā Lielbritānijā izdoto singlu „Old Man” no gaidāmā otrā studijas albuma. Atšķirībā no saulainajiem zviedru indī-pop scēnas trekiem, šeit jau ir manāms arī Rokyksopp mūzikā nereti saklausāmais skandināvu aukstums un melanholija.
Harrys Gym- Old Man by Splendour


Koudlam - "See You All" [Luv Luv Luv]
(released as a digital single on January 24th)


Šo pavisam noteikti jāsauc par nedēļas interesantāko atklājumu! Franču mākslinieks ar segvārdu Koudlam, ar kuru man pilnībā sakrīt mīļāko dzērienu sortiments (uz žurnālistu jautājumu: „Kāds ir jūsu mīļākais dzēriens?” viņš atbildēja, ka viskijs vakarā un alus no rīta), piedāvā kaut ko pa vidu starp psychedelic disco un to, ko es mēdzu dēvēt par drunk-pop (ala Hunx and his Punx vai The Almighty Defenders). Vienkārši eksellenti pavelkošs bīts un stipri dzēruša cilvēka iespaidu atstājošs vokāls: „I can see you all / I can see you aaaaalllll”. Kājas tā vien nes dejot. Būs noteikti par šo cilvēku jāparok kas vairāk!
Koudlam - See You All by samanthalo


Purity Ring - "Ungirthed" [self-released]
(available as a
free download)

Kas notiek, kad savieno electro-house ar hypnagogic-pop un pievieno post-dubstep mērci? Sanāk kaut kas stipri līdzīgs Purity Ring debijas skaņdarbam „Ungirthed”, kas jau paspējis izpelnīties milzu mīlestību no mūzikas gaumes noteicēja Amerikā – Pitchfork.
Ungirthed by PURITY RING


The Vaccines - "Post Break-Up Sex" [Columbia]
(from f/c debut LP "What Did You Expect From The Vaccines?", out on March 21st)
(released as a digital single on January 21st)


Apgāžot šajā dziesmā izskanošo pārliecību, varētu jau veltīt veselu rindkopu tam, cik forša lieta tomēr ir pēc-šķiršanās sekss (nu, taisnības labad jāsaka, ka sekss kā tāds ir forša lieta, neatkarīgi no attiecību statusa), bet svarīgākais ir tas, ka britu jaunā rokmūzikas cerība The Vaccines turpina iepriecināt! Decembrī jūsmojām un dejojām pie Londonas kvarteta enerģiskā debijas singla „Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra)”, savukārt turpinājums sanācis labākajās britu pab-balāžu noskaņās. Atliek vien gaidīt martu, kad veikalos nonāks grupas debijas albums „What Did You Expect From The Vaccines?”.
The Vaccines – Post Break-Up Sex by UniversalMusicPublishing


ALBUM OF THE WEEK:

Hercules and Love Affair – „Blue Songs” [Moshi Moshi]
AMG rating: 7/10
Albuma apskatu lasi šeit.


Atšķirībā no nākošajām nedēļām, kas sola veselu kaudzi ar iespaidīgiem albumiem, februāra pirmajā nedēļā par Nedēļas Albumu pasludinām plati, kas saņēmusi visai pieticīgu vērtējumu 7/10. Jā, Hercules and Love Affair otro studijas ierakstu „Blue Songs” nevar nekādā ziņā dēvēt par triumfu (atkārtošos – es gan neuzskatu, ka par tādu var dēvēt viņu debijas albumu), taču tajā atrodamas pāris spēcīgas pērles, kas lieti iederēsies nedēļas nogaļu ballītēs. Viens no šādiem skaņdarbiem ir „Visitor”.
Visitor by moshi moshi music


REMIX OF THE WEEK:

The Hood Internet – „Sprawl Of Glass (Arcade Fire vs Blondie)” [self-released]
(available as a
free download)

Nedēļas Remiksa godā šoreiz meš-aps. Lai atvieglotu dīdžejiem dzīvi, kuriem visu laiku pēc Arcade Fire „Sprawl II” nospēlēšanas bija jārakājas savā plašajā plašu kastē, meklējot Blondie 1979.gada singlu „Heart of Glass”, Čikāgas dīdžeju duets The Hood Internet abas dažādo laikmetu disko himnas ir apvienojis vienā. Tagad tas saucas „Sprawl Of Glass” un pavisam noteikti skanēs teju vai katrā AMGmusic 2011.gada rīkotajā ballītē. Kamēr apniks. Ja apniks.
The Hood Internet - Sprawl Of Glass (Arcade Fire x Blondie) by hoodinternet


NEWS OF THE WEEK:

R.I.P. THE WHITE STRIPES (1997-2011)
(sīkāk lasi šeit)

Aizēnojot tādas svarīgas ziņas kā amerikāņu finanšu giganta Citigroup savā paspārnē pārņemto mūzikas izdevniecības milzi EMI, kā arī Bīvisa un Batheda atgriešanos MTV (par to varēsim vairāk papriecāties vasarā, kad MTV sola jaunās sērijas) ekrānos, par Nedēļas un – es nešaubos – arī mēneša ziņu parūpējās Džeks un Mega Vaiti, kas oficiāli darīja zināmu par The White Stripes spožās karjeras galu.

No vienas puses, protams, ir skumji. The White Stripes ir sava laikmeta liecība, kas liekama vienā plauktā ar The Beatles 60’tajos, Pink Floyd 70’tajos, Depeche Mode 80’tajos un Nirvana 90’tajos. No otras puses, varbūt tiešām labāk ir aiziet, kad visa grupas daiļrade vēl ir gaišā piemiņā un nav izdots NEVIENS slikts albums. Reti kuram māksliniekam ir dūša pieņemt šādu soli. Tiesa, par patiesajiem The White Stripes izjukšanas iemesliem mēs vēl iespējams tikai uzzināsim.

Lai nu kā tur arī nebūtu, šīs nedēļas apskatu beigsim ar dziesmu, kas, lai arī nav The White Stripes pašu radīta (tās autore ir 70’to gadu populārā dziedātāja Dollija Pārtone, kura „Jolene” sacerēja, uzzinot par vīra romānu ar kādu rudmatainu bankas darbinieci), tomēr kļuva par pirmo slavenā Detroitas dueta #1 AMGmusic topos. Turklāt šis skaņdarbs kļuva arī par Gada Singlu 2004.gada noslēguma topā.

03 februāris, 2011

REMIX: Arcade Fire vs Blondie



The Hood Internet – „Sprawl Of Glass (Arcade Fire vs Blondie)” [self-released]
(available as a
free download)

Tā vairs nebija nekāda Arcade Fire albuma „The Suburbs” recenzija, ja tajā netika atzīmēts kāds ausīs krītošs fakts. Proti, ka albuma lielākais hīts – „Sprawl II” – ritmiski un noskaņas ziņā ir ļoti uzkrītoši līdzīgs Blondie klasiskajam „Heart of Glass”. Tāpēc nebija jau grūti paredzēt, ka drīzumā varam gaidīt kādu mešapu no šīm divām dziesmām. Esam sagaidījuši! Turklāt jaunajam Čikāgas dīdžeju duetam The Hood Internet divus minētos dažādo laikmetu disko darbus ir izdevies sapludināt, manuprāt, ļoti atzīstami un veiksmīgi. Ballīšu himna nedēļas nogalei ir kabatā!

The Hood Internet - Sprawl Of Glass (Arcade Fire x Blondie) by hoodinternet

VIDEO: Young Galaxy - "We Have Everything"



Young Galaxy – „We Have Everything”
(dir. Sinbad Richardson)

Pateicoties diviem vairāk nekā lieliskiem skaņdarbiem pērn („Peripheral Visionaries” – 8.vieta novembra topā; „Cover Your Tracks” – 3.vieta decembra topā), jaunais kanādiešu apvienības Young Galaxy albums „Shapeshifting” kļuvis par vienu no tuvākās nākotnes AMGmusic gaidītākajiem ierakstiem. Nu jau vairs daudz nav palicis – zviedru producenta Dena Lisvika producētā plate veikalu plauktos nonāks jau pirmdien.

Tikmēr mūsu rīcībā nonācis ļoti interesants, animēts klips albuma skaņdarbam „We Have Everything”, kuru audio formātā Jūs, starp citu, varat par velti lejupielādēt šeit. Klips ar tās savādo un skumjo, rozā lielveikala strādnieci Dženiferu galvenajā lomā sava neloģiskuma un arī zīmēšanas rokraksta dēļ visvairāk atsauc atmiņā klasisko Radiohead klipu „Paranoid Android”. Tiesa, Radiohead klipa varonim piedzīvojumi bija vēl raibāki un dīvaināki.

VIDEO: jj - "Money On My Mind"



jj – „Money On My Mind”
(dir. Andres Leroi)

Nav jau tā, ka es būtu kāds pīpēšanas propogandas loceklis, bet pretsmēķēšanas kampaņas aktīvisti mani ir noveduši tik tālu, ka es kā mazs bērns priecājos par katru šī neapšaubāmi ļaunā netikuma reklāmu (esmu auns pēc horoskopa – ļoooti spītīgs!). Jaunāko zviedru narkotiskā dueta jj videoklipu „Money On My Mind” savā ziņā var dēvēt par „Marlboro” izsmalcinātu divu minūšu reklāmu. Bet ne jau tur slēpjas klipa sāls. Vēl ir redzama arī viskija pudele un ļoti simpātiska modele (Stefānija Antonija Marija). Ko VĒL vairāk vajag?!

Kas attiecas uz pašu dziesmu, tad tā, protams, ir jj apdare 2009.gada izcilākā albuma ievadskaņdarbam „Intro”. Jāpiekrīt, ka arī man nedaudz skumdināja, ka vienam no šīs plates centrālajiem trekiem trūka vokāla. Tagad šo netaisnību ir labojusi jj balss Elina Kastlandere. Manuprāt, viena no jj visu laiku veiksmīgākajām kaverversijām, kas savulaik kalpoja kā b-puses skaņdarbs singlam „Let Them” un kuru par baltu velti var lejupielādēt šeit.

ALBUMS: Hercules and Love Affair - "Blue Songs"

Hercules and Love Affair – "Blue Songs"

Release date: 31/01/2011
Label: Moshi Moshi
AMG rating: 7/10


Gatavojot šo mazo pārdomu rakstu par Hercules and Love Affair otro studijas albumu „Blue Songs”, kā jau parasti, ielūkojos AMGmusic arhīvā, lai paskatītos, ko tad esmu pirms trim gadiem rakstījis par šā Ņujorkas kolektīva debijas ierakstu. Liels bija mans pārsteigums, ka atšķirībā no visiem citiem mūzikas kritiķiem un mīļotājiem, esmu bijis visai skarbs pret tolaik sacelto ažiotāžu ap šo grupu. Atzīme 6/10 gan tagad ir pārzīmēta uz 7/10, bet tas vienalga nemaina faktu, ka arī pēc trim gadiem palieku pie domām, ka albuma pārslavināšana bija stipri pārspīlēta.

Atgādināšu, ka pirms trim gadiem Hercules and Love Affair apvienību sastādīja tās radītājs, Ņujorkas dīdžejs un producents Endijs Batlers un mūziķe Kima Ana Foksmena, kuriem asistēja divi vokālisti Nomi Ruiza un pazīstamais Entonijs Hegartijs no Antony & The Johnsons, kura balss būtībā arī padarīja lielisko singlu „Blind” par tāda mēroga hītu, kāds tas kļuva. Savukārt šajā albumā Ruizu un Hegartiju ir nomainījuši Ereja Negrota un Šons Raits. Taču tas viss vēl būtu sīkums salīdzinājumā ar to, kā ir mainījies Hercules and Love Affair skanējums.

Hercules and Love Affair 2011 (Endijs Batlers otrais no labās)

Ja debijas ierakstu var droši dēvēt par 70’to gadu disko mūzikas reanimējumu 21.gadsimtā, tad „Blue Songs”, kā to ļoti precīzi iezīmēja jau pirmais singls „My House”, ir absolūts house ieraksts, turklāt tāds house, kādu jaunākā paaudze diezin vairs atceras. Šeit par pamatu ir 80’to gadu Čikāgas un Sanfrancisko house mūzikas bāze, ko vislabāk var saklausīt jau pieminētajā „My House” un arī tam sekojošajā „Answers Come In Dreams”.



Atmetot dažādas sīkākas nianses, šeit arī slēpjas jautājums, kurš no abiem projekta albumiem Jums ies vairāk pie sirds. Ja esat disko mūzikas cienītājs, diezin vai būsit sajūsmā par „Blue Songs”, taču, ja jūsu kaislība ir house mūzika, domāju, ka šis ir albums tieši Jums. Turklāt, kas mani priecē visvairāk, šeit var atrast pāris ļoti patīkamus pārsteigumus. Pirmais paslēpts jau albuma piektajā trekā „Boy Blue”, kas iesākas ar akustisko ģitāru kā neadekvāts alt.country skaņdarbs, bet noslēdzas kā smeldzīgs lēnais ala Depeche Mode „Little 15” noskaņās.

Savukārt otrs patīkamākais pārsteigums ir plates noslēguma dziesma „It’s Alright”, kuru vecākas paaudzes deju mūzikas mīļotāji atpazīs kā 80’to gadu Sterling Void house mūzikas klasiku, savukārt tādam 90’to gadu paaudzes produktam kā šī raksta autoram, atmiņā atausīs 1989.gadā izdotā šīs dziesmas Pet Shop Boys kaverversija. Taču, kamēr Pet Shop Boys savā versijā bija saglabājuši house mūzikas noskaņu un grūvu, Hercules and Love Affair versijā „It’s Alright” ir kļuvusi par sešu minūšu garu, ārkārtīgi relaksējošu un skaistu balādi, kas ar savu „It’s gonna be alright / Cause the music plays forever on and on” tik lieliski iederētos daudzu albumu noslēgumos.

„Blue Songs” var pārmest atsevišķu „filleru” iekļaušanu albumā – pie tādiem gribētos pieskaitīt neizteiksmīgos „Falling” un „I Can’t Wait”, var pārmest t.s. čīzīgumu (lētumu) dziesmā „Step Up”, kas tapusi kopā ar Bloc Party solistu Keli Okereki, taču visā visumā šis ir, pirmkārt, gana pozitīvs un enerģisks albums piektdienas mājas ballītei (ko vien vērts ir gabals "Visitor"! Jumtu var noraut tā vien!), kas pavisam noteikti aizdzīs lietus mākoņus no jūsu garastāvokļa debesīm. Otrkārt, kalpos kā labs iegansts, lai parakātos plašajā 80’to gadu house mūzikas diskogrāfijā un atrastu sev ko jaunu un atklājošu. Manuprāt, šis ne par matu nav sliktāks albums, kā tā priekšgājējs pirms trim gadiem.

02 februāris, 2011

R.I.P. The White Stripes (1997-2011)



2011.gada 2.februāris izvērtās skumja diena mūzikai. Nē, paldies Dievam, neviens nav miris. Ja vien par mirušu mēs neuzskatām grupu, kas paziņo par savu izjukšanu. Grupas rodas un izjūk – tas nebūtu nekas jauns un ievērības cienīgs, ja vien... Ja vien šoreiz nebūtu runa par, kā ļoti trāpīgi šodien tviterī izteicās Džefs Barovs (Portishead), „pēdējo patiesi izcilo indī grupuThe White Stripes.

Detroitas apvienība pamatoti tiek uzskatīta par iepriekšējās desmitgades izcilāko grupu. The White Stripes bija pēdējā grupa, kas radās vēl pirms-interneta ērā (90’to gadu nogalē), spēlēja īstu un līdz kaulam patiesu rokmūziku, taču pamanījās kļūt arī par mūziķiem, kas piepilda stadionus, kurus atskaņo lielākās mūzikas televīzijas un radiostacijas un kuru albumi gozējās topu augšgalos. Tieši The White Stripes kļuva par tādu kā etalonu neatkarīgajai mūzikai, kā apliecinājumu, ka rokenrols vēl ir dzīvs.

Tieši ar Džeka un Megas Vaitu duetu tika atvērtas durvis garāžas rokmūzikas vilnim, kas sāka velties ap 2001.gadu, kad mūzikas kritiķi jau aizgūtnēm rakstīja par The White Stripes pirmajiem trim albumiem, tai skaitā izcilajiem „De Stijl” un „White Blood Cells”. Tolaik vēl tika uzskatīts, ka grupas dalībnieki, kā viņi paši apgalvoja presei, ir māsa un brālis, ar ko varēja izskaidrot vienādos uzvārdus. Tikai vēlāk tika uzieti šķiršanās dokumenti, kas liecināja, ka Džeks un Mega tomēr ir bijuši vīrs un sieva.

Lai arī pēdējais The White Stripes albums „Icky Thump” iznāca tālajā 2007.gadā, šī ziņa ir negaidīta un nomācoša. Pirmkārt, tāpēc, ka vēl nesen presē bija lasāms, ka duets gatavojas ierakstīt jaunu plati un doties atkal koncertturnejā. Otrkārt, tāpēc, ka no šīs izcilās grupas būtībā tā arī nesagaidījām nevienu viduvēju (par vājiem nemaz nerunāsim!) albumu, ar kādiem parasti var lepoties citas slavenas grupas savas karjeras pilnbriedā vai norietā. No otras puses, varbūt tā arī labāk – atstāt aiz sevis tikai izcilas liecības?

Par The White Stripes izjukšanas iemesliem vēl noteikti dzirdēsim neskaitāmas teorijas (ja vien kāds no grupas locekļiem tuvākajā laikā nesniegs kādu atklātu interviju), bet pagaidām pieturēsimies pie oficiālā paziņojuma, kas, lai arī nepasaka neko konkrētu, tomēr būtībā pieturas pie iepriekšējā rindkopā izvirzītās teorijas par skaistā un izcilā mantojuma nesabojāšanu. Grupa aiz sevis atstājusi 6 studijas albumus, vienu koncertalbumu, divus DVD, divus EP, 26 singlus un neskaitāmas fantastiskas atmiņas un emocijas. Tai skaitā par IZCILO koncertu Rīgā, „Sapņu Fabrikā” 2005.gada pavasarī. Tur bija tā laime un gods pabūt arī man.


Zemāk piedāvāju savu tulkojumu oficiālajam The White Stripes preses paziņojumam:

The White Stripes vēlas darīt zināmu, ka šodien, 2011.gada 2.februārī, grupa ir oficiāli beigusi savu darbību un vairs neradīs jaunus ierakstus un neuzstāsies koncertos.

Iemesls nav meklējams mākslinieciskajā nesaderībā vai vēlmes turpināt trūkumā, nedz arī veselības likstās, jo Mega un Džeks jūtas ļoti labi un ir pie labas veselības.

Tas ir vairāku iemeslu kopums, bet galvenokārt tāpēc, lai pasargātu to skaisto un īpašo, kas bija šai grupai. Lai tas nekad nemainītos.

Mega un Džeks vēlas pateikties ikkatram fanam un cienītājam par viņu lielisko atbalstu, ko tie ir snieguši The White Stripes intensīvās un neticamās 13 gadu karjeras laikā.

Third Man Records turpinās izdot iepriekš neizdotos studijas un koncertu ierakstus savā „Vault Subscription” ierakstu klubā un caur citiem kanāliem.

Gan Mega, gan Džeks cer, ka fani šo ziņu neuztvers ar skumjām, bet gan saskatīs tajā pareizu soli, kas darīts aiz cieņas un mīlestības pret mākslu un mūziku, ko grupa ir radījusi.

To paturot prātā, grupa vēlas pasacīt sekojošo:

„The White Stripes vairs nepieder Megai un Džekam. The White Stripes tagad pieder Jums, un Jūs varat darīt ar to, ko vēlaties. Mākslas un mūzikas skaistums ir tajā, ka tā spēj dzīvot tik ilgi, kamēr cilvēki to vēlas. Paldies, ka bijāt kopā ar mums. Jūsu ieguldījumu mēs nekad neaizmirsīsim un mēs esam patiesi pateicīgi.”

Ar cieņu,
Mega un Džeks Vaiti,
The White Stripes



AMGmusic vārdā vēlos izteikt visdziļāko pateicību The White Stripes par lieliskajiem ierakstiem, neatsveramo ieguldījumu mūzikā un neaizmirstajiem muzikālajiem ceļojumiem, kuri man sākās 2002.gadā ar singlu „Dead Leaves and the Dirty Ground” un turpinājās 2003.gadā ar perfekto albumu „Elephant”. Bez The White Stripes mūzikas dzīve nebūtu tāda, kāda tā ir bijusi – tas ir skaidrs par 100 procentiem. Turklāt ne tikai mazajā AMGmusic, bet arī visā plašajā pasaulē. Kaut kas liels ir šodien noslēdzies. Neskumsim, bet ļausim grupas mūzikai dzīvot ilgi. Dzīvot mūžīgi.

AMGmusic vārdā,
Atis Žagars.

„Dead Leaves and the Dirty Ground” video:


„Jolene” (Dolly Parton cover) live:


„Seven Nation Army” live at MTV Awards 2003:



The White Stripe statistika AMGmusic topos:

1."Hotel Yorba"
(neiekļuva topā 2001.gada novembrī)
2."Dead Leaves & The Dirty Ground"
(8.vieta 2002.gada septembrī)
3."7 Nation Army"
(8.vieta 2003.gada maijā)
4."I Just Don't Know What To Do With Myself"
(8.vieta 2003.gada oktobrī)
5."The Hardest Button To Button"
(4.vieta 2003.gada decembrī)
6."Jolene"
(1.vieta 2004.gada novembrī, GADA SINGLS 2004.gadā)
7."Blue Orchid"
(1.vieta 2005.gada jūnijā)
8."My Doorbell"
(1.vieta 2005.gada septembrī)
9."The Denial Twist"
(2.vieta 2005.gada novembrī)
10."Icky Thump"
(5.vieta 2007.gada jūnijā)
11."You Don't Know What Love Is"
(4.vieta 2007.gada septembrī)
12."Conquest"
(4.vieta 2008.gada janvārī)

01 februāris, 2011

A-LIST: James Blake - "The Wilhelm Scream"

James Blake - "The Wilhelm Scream" [Polydor]
(from f/c LP "James Blake", out on February 14th)
(released as a 12" vinyl single on March 7th)



Nav. Ja runājam par jaunajiem māksliniekiem, nu nav šobrīd skaļāka vārda britu mūzikā par Džeimsu Bleiku. Lai man piedod Džeimijs un viņa The xx! Jaunais producents, kurš pērn sevi pieteica kā izcili talantīgs un oriģināls elektroniskās un dabstepa mūzikas producents, jau pērnā gada beigās burtiski apsēdināja uz pakaļas visus mūzikas apskatniekus ar pasakaini skaistu kaverversiju Leslijas Feistas singlam „The Limit To Your Love”, kurā Bleiks vairāk atgādināja... Entoniju Hegartiju nekā dabstepa(!) jauno talantu.

Pēc „The Limit To Your Love”, kad jau vairs vispār nevarēja saprast, ko tad vēl gaidīt no šī mākslinieka, Džeimss Bleiks pārsteidz vēlreiz. Pārsteidz ar izcilu sava iepriekšējā EP „Klavierwerke” ambientās mūzikas sajaukumu ar iepriekšējā singla „The Limit To Your Love” vokāla spozmi, kā rezultātā tapis naksnīgs, ārkārtīgi minimāls, taču perfekti noproducēts singls, kura atslēga un nagla jau atkal ir teicamais dabstepa noskaņu savienojums ar Bleika vokālu: „I don't know about my dreamin' anymore / All that I know is I'm fallin', fallin', fallin', fallin'”. Visgaršīgāk to visu var sajust tieši zemāk ievietotajā video materiālā no dzīvās uzstāšanās BBC Radio 1 sesijas ietvaros.

Klausoties Džeimsa Bleika daiļradi, rodas neizbēgama sajūta, ka jaunietis ar katru savu nākošo singlu burtiski ņirgājas sejā par britu „mūzikas speciem”, kas divas dažādas „2011.gada spožāko debitantu” balvas vēl pagājušajā mēnesī aizsūtīja uz nekurieni (lasi – Džesijai Džei). Izņemiet, dārgie angļu draugi!

A-LIST: The Kills - "Satellite"

The Kills - "Satellite" [Domino]
(from f/c LP "Blood Pressures", out on April 4th)


Neskatoties uz faktu, ka muzikāli arī par The Kills – tāpat kā par Fleet Foxes – neko nebijām dzirdējuši kopš 2009.gada, šī dueta vārds gan no mūzikas preses virsrakstiem nebija nozudis arī nosacītās dīkstāves laikā. Soliste Elisone Moshārta paspēja izdziedāties kārtējā Džeka Vaita projektā The Dead Weather (nepilna gada laikā tika izdoti uzreiz divi albumi, kurus papildināja arī apjomīgas koncertturnejas), savukārt ģitārists Džeimijs Hinss daudz un dikti gozējās pa dzeltenās preses slejām, pateicoties tam, ka, nomainījis Pītu Dohertiju, kļuva par jauno supermodeles Keitas Mosas boifrendu. Interesanti, ka Mosa savā ziņā iejaukusies arī jaunā The Kills albuma darba procesā – dzeltenā prese pērn rakstīja, ka kāda strīda laikā karstasinīgā modele ielidinājusi baseinā Hinsa klēpjdatoru, kurā bija glabājušās sešas nule kā sacerētas The Kills dziesmas...

Lai nu kā, bet The Kills ceturtais studijas albums tagad ir ierakstīts, samiksēts un būtībā gatavs izdošanai. Jaunā plate ar nosaukumu „Blood Pressures” veikalos nonāks pašā aprīļa sākumā, bet jau šobrīd mūsu rīcībā nonācis albuma pirmais singls „Satellite”, kas būtībā turpina 2008.gada albumā „Midnight Boom” iesākto mīkstāko un melodiskāko šī amerikāņu dueta skanējumu, kas drīzāk sasaucas ar The Dead Weather blūzisko pusi, nekā ar The Kills debijas albuma garage-rock griezīgo un trakulīgo skaņu. Pagaidām „Satellite” iespējams vien noklausīties, bet jau martā šī dziesma tiks piedāvāta oficiāli kā pirmais jaunā albuma singls.

The Kills - Satellite by DominoRecordCo

A-LIST: Fleet Foxes - "Helplessness Blues"

Fleet Foxes - "Helplessness Blues" [Bella Union]
(from f/c LP "Helplessness Blues", out on May 3rd)
(available as a
free download)


Šogad apritēs trīs gadi kopš kāda neticama fakta – par AMGmusic Gada Albumu kronējām vienu sasodīti skaistu folkmūzikas ierakstu. Melošu un stipri, stipri pārspīlēšu, ja apgalvošu, ka esmu liels šī mūzikas novirziena speciālists, bet ne pirms tam, ne arī pēc tam neko tik dvēselisku un emocionāli spēcīgu no folkmūzikas vairs neesmu dzirdējis. Spriežot pēc jaunākā Fleet Foxes singla, mums ir visas iespējas sagaidīt ko tikpat baudāmu arī šovasar.

Atšķirībā no citiem 2008.gada spīdekļiem – Vampire Weekend – Fleet Foxes pēdējos divus gadus ir bijuši gana klusi un arī tagad bez lielas reklāmas un skaļām fanfarām Sietlas apvienība vakar salīdzinoši kautrīgi ar mūzikas preses starpniecību ne tikai darīja zināmu, ka maijā iznāks fantastiskā debijas albuma turpinājums, kas sauksies „Helplessness Blues” (vāciņa bildīti skatīt augstāk!), bet arī uzdāvināja mums visiem šīs plates pirmo singlu – tituldziesmu. Lejupielādējiet savu MP3 šeit vai arī noklausieties to zemāk.

Robins Peknolds vēl pērn intervijā izteicās, ka jaunais albums būšot "ne tikai lēnāks, bet arī mazāk „popsīgs” par iepriekšējo." Nezinu, tieši ko viņš saprot ar vārdu salikumu „mazāk popsīgs”, bet klausoties gaidāmā albuma pirmo singlu, rodas sajūta, ka šis bārdainais un skumjais vīrs gluži vienkārši nemāk sarakstīt nelipīgas melodijas. Negribu apgalvot, ka šis ir pats lieliskākais Fleet Foxes darbs, jo tā tik tiešām nav, bet kāds neizskaidrojams skaistums un melanholisks patiesums staro arī no šī singla.

Fleet Foxes - Helplessness Blues by subpop