18 marts, 2011

Nedēļas Izlase (14.03.11.-20.03.11.)

AMGmusic Nedēļas Izlase #11 (14.03.2011. – 20.03.2011.)

Sveicināti!

Viena nedēļa trakāka par otru – tā, lūk, iesācies šis gads mūzikā un AMGmusic dzīvē. Turklāt šodien pat nevaru izteikt cerības uz mierīgāku dzīvi nākamajā nedēļā, tādēļ, ka labi zinu, ka tā nebūs. Proti, pēc nedēļas AMGmusic svinēs jau savu 15.dzimšanas dienu, kas nozīmē arī pamatīgu sagataves posmu. Pamatīgajam sagataves posmam klāt nāk negulētas naktis un dienas, un kopā tas viss rada ne tās labākās emocijas.

Bet nu jau par sliktām emocijām mēs parasti runājam AMGmusic Nedēļas Apskatos (Izlasēs). Tieši pretēji – par labām. Tiesa, arī šonedēļ mūzikā neiztika bez vienas skaļas sēru vēsts – otrdien 41 gadu vecumā ar sirdstrieku, kas saistīta ar ilgstošu slimību, mūžīgā aizgāja talantīgais un populārais amerikāņu hip-hop un r’n’b mūziķis Nate Dogg. Tāpat starp šīs nedēļas centrālajām ziņām bija arī vēsts par savulaik arī AMGmusic ļoti aktuālās deju mūzikas apvienības Faithless galu – grupas 15 gadu kopdzīve oficiāli beigusies.

Toties pozitīvāku skatu uz dzīvi šajā nedēļā palīdzēja vērst vairāki jauni singli un albumi, kas priecēja mūsu ausis. Šonedēļ gan ar visiem trakumiem un raizēm nesanāca apskatīt patiesi interesanto Džulianas Barvikas albumu „The Magic Place”, kā arī nepretenciozo un bezbēdīgo britu jauniešu The Vaccines debijas plati (abi vienlīdz dēvējami par Nedēļas Albumiem). Toties starp 32(!) jaunajiem singliem AMGmusic mapītē uzreiz astoņas kompozīcijas ierakstītas kā „A-LIST” skaņdarbi. Tātad arī šonedēļ – līdzīgi kā pirms septiņām dienām – Nedēļas Izlase sastāv pamatā no šiem jaunajiem singliem + Nedēļas Remikss, kā arī viena brīnumjauka kaverversija. Āā, un mazs pārsteigums noslēgumā.

AIZIET!


TRACK OF THE WEEK:

Arcade Fire - "City With No Children" [Mercury]
(from LP "The Suburbs", out now)
(released as a digital single on March 14th)


Būšu pavisam godīgs. Šī man bija stulba diena. Stulba. Kas jādara stulbās dienās? Pareizi. Jāuzliek kaut kas sirdi sildošs, mīļš, nedaudz viegli lirisks un dvēseli atsvaidzinošs. Kas gan vēl labāk varētu atbilst visiem šiem rādītājiem, kā viens no sirsnīgākajiem skaņdarbiem pērnā gada AMGmusic Gada Albumā „The Suburbs”. Jā, patīkama sakritība – tieši šonedēļ Arcade Fire kā ceturto singlu no albuma izdod dziesmu „City With No Children”.

Atmetot malā visas subjektīvās lietas un pārlūkojot šīs nedēļas singlu sarakstu, kurā gan netrūkst daudz labu dziesmu (skatīt zemāk!), nākas arī objektīvi atzīt, ka arī vairāk nekā pēc pusgada Arcade Fire skan vienkārši izcili! Arī izrauta no konteksta (albuma), „City With No Children” ar savu proletārisko piedziedājumu („I feel like I've been living in / A city with no children in it / A garden left for ruin by a billionaire inside / Of a private prison”) un sentimentālo, taču vienlaikus ritmisko melodiju, prot pārliecināt. Nu, AMGmusic savas Gada Balvas (Arcade Fire saņēma balvu arī kā Gada Labākā Grupa) tāpat vien nedod.



A-LISTED TRACKS:

Bosco Delrey - "20 Flight Dub" [Mad Decent]
(from f/c LP "Everybody Wah", out on March 28th)
(available as a
free download)

Līdzīgi kā pirms nedēļas R.E.M. pēdējā brīdī izrāva Nedēļas Singla godu no Wolfram & Constantin rokām, šonedēļ par mata tiesu nācās piekāpties Bosco Delrey. Šis Ņūdžersijā dzimušais mūziķis ir kļuvis par jaunāko zvaigzni, ar ko līgumu parakstījis slavenā producenta Diplo leibls Mad Decent, un jau pēc nedēļas gaidāms arī mākslinieka debijas albums „Everybody Wah”. Analogie sintezatori, dabstepīgi bungu mašīnu ritmi, lo-fi ģitāras un ļoti savdabīgais dziedājums, lai cik tas dīvaini neizklausītos, bet tiešām – piekrītu Diplo – skaņas ziņā rada asociācijas ar... Elvisu Presliju, kurš piedzīvojis 2011.gadu un kļuvis par Toma Jorka labāko draugu.
Bosco Delrey- 20 Flight Dub by maddecent


Four Tet - "Pinnacles" [Text Records]
(from split 12'' vinyl with Daphni, out now)
+
Daphni - "Ye Ye" [Text Records]
(from split 12'' vinyl with Four Tet, out now)


Londonas producents un mūziķis Kīrans Hebdens jeb Four Tet sev piederošo leiblu Text Records nieka divās nedēļas padarījis par karstāko mūzikas punktu uz šīs planētas. Nepietiek ar to, ka pirms nedēļas beidzot taustāmā formātā 12 collu vinila plates (tās gan nu jau izpārdotas!) izskatā tika izdots vairāk nekā lieliskais dubultais singls „Ye Ye / Pinnacles”, kurā vienu pusi aizpilda Daphni (viņā arī Dens Sneits, viņš arī Caribou) skaņdarbs „Ye Ye”, bet par otru celiņu parūpējies pats leibla īpašnieks, šonedēļ uzzinājām, ka pavisam drīz iznāks Four Tet sadarbība ar... Burial(!) un... Tomu Jorku(!!).

Par minēto trīs dažādo, bet katru savā ziņā ģeniālo un mūzikā progresīvi domājošo mūzikas Guru kopējo plati „Ego/Mirror” parunāsim plašāk nākamnedēļ. Šajā izlasē iekļāvu uzreiz abus plates „Pinnacles / Ye Ye” skaņdarbus. Pirmais piedāvā Four Tet ekselentu spēlēšanos ar džezu un IDM jeb inteliģento deju mūziku, kopā radot neatkārtojamu skaņu un noskaņu buķeti, kamēr otrais zināmā mērā turpina Dena Snaita iesākto pērnā gada Caribou albumā „Swim” – kāpjošs, dobjš un masīvs minimal house un house-tech krustojums. Kā tajā reklāmā – divi vienā!
Pinnacles by Four Tet
Daphni - Ye Ye by Caribouband


Wiz Khalifa - "The Race" [Atlantic]
(from f/c LP "Rolling Papers", out on March 29th)


Arī AMGmusic tomēr nespēj būt snobisks un palikt malā saceltajai ažiotāžai ap jauno Pitsburgas reperi Kameronu Tomazu jeb Wiz Khalifa. Par pilnīgu zaļknābi mūzikā šo kalsno (beidzot kāds reperis ar man līdzīgu miesas uzbūvi!) jaunieti gan nevar uzskatīt. Patiesībā viņa kontā ir veseli divi uz neatkarīgiem leibliem izdoti albumi, taču tikai pērn, pateicoties ļoti augsti novērtētajam miksteipam „Kush & OJ”, kā arī noslēgtajam līgumam ar Atlantic Records, Wiz Khalifa no liela talanta ir kļuvis par bez-piecām-minūtēm-superzvaigzni. Parasti šādās situācijās esmu liels skeptiķis, bet pēc „The Race” noklausīšanas arī es nespēju pretoties ārkārtīgi saulaini noproducētajam, gandrīz vai ideālajam vasaras popmūzikas hītam. Saule, pludmale, mazliet zāles un vienkārši labs garastāvoklis.



Love Inks - "Skeleton Key" [City Slang]
(from f/c LP "E.S.P.", out on May 10th)
(available as a
free download)

Kopā ar kādu mistisku jaunu ūber-talantu, par ko sīkāk pastāstīšu nākamnedēļ, šīs nedēļas patīkamākais atklājums man bija Ostinas (pilsēta ASV, Teksasas štatā) trio Love Inks, kas šobrīd atrādās savas dzimtās pilsētas slavenajā SXSW festivālā, bet maijā izdos debijas albumu „E.S.P.”. Pirmās asociācijas, pateicoties ievadošajai ģitārai, raisās ar mazliet ritmiskāku The xx, taču turpinājums vairāk sasaucas ar vēl nesen iepazīto grieķu duetu Keep Shelly In Athens. Katrā ziņā savos blociņos varam droši atzīmēt burtus „E.S.P.” un datumu „desmitais maijs”.
Love Inks - Skeleton Key by Miilk


Oupa - "Forget" [self-released]
(from f/c EP, set to be released in summer)
(available as a
free download)

Kad nu visi mūzikas speci steidza jauno britu grupu Yuck saukt par „90’to gadu alternatīvā roka un grandža atdzīvinātājiem”, ar lielu nepacietību gaidīju kvarteta debijas albumu. Sagaidījis to, biju vīlies. Toties viens no grupas līderiem Daniels Blumbergs, kā izrādās, ir sasodīti labs noskaņu meistars. Oupa ir viņa solo projekts, zem kura izkārtnes vasarā tikšot izdots arī mini albums jeb EP. Pirmais singls „Forget” ir neticami skaista, sērīga un atkailināta šūpuļdziesma, kas noteikti veldzēs sirdis visiem romantiķiem.
Forget by oupa


Marissa Nadler - "Baby, I Will Leave You In The Morning" [self-released]
(from f/c LP „Marissa Nadler”, out in June)
(available as a
free download)

Ja nenodotu ieraksta kvalitāte un tas, ka man ir acis, ar kurām es redzu, kas rakstīts pie šī MP3 faila, nudien nodomātu, ka esmu uzdūries kādam nedzirdētam 60’to vai 70’to gadu popmūzikas ierakstam. Bostonas folkmūzikas dziedātājai Marisai Nadlerei līdz šim esmu metis līkumu – kaut kā pārlieku vienveidīgi un prātā nepaliekoši šķituši viņas skaņdarbi (man gan oponē „kritiķu karaļi” Pitchfork, kas dziedātājas pēdējos divus albumus novērtēja ar 8/10). Diezin vai manu skepsi mainīs viena dziesma, bet fakts ir tāds, ka šis ir visu laiku smeldzīgākais skaņdarbs, ko es no šīs jaunās sievietes esmu dzirdējis. Būs vien vasarā jānoklausās arī dziedātājas jaunākais veikums.



REMIX OF THE WEEK:

Sacred Animals - "Chosen Seed" (Keep Shelly in Athens remix) [Delphi Label]
(from EP "Welcome Home - Remixes",
available for free)

Nu jau pat vairs neatceros, kādu relīzi es meklēju internetā, kad pavisam nejauši uzdūros šim skaņdarbam. Paiet garām kādam nedzirdētam Keep Shelly In Athens remiksam nebija manos spēkos, un Paldies Dievam, ka tā. Visu laiku ģeniālākā Grieķijas elektroniskās mūzikas grupa turpina priecēt un iedvesmot. Šis ir rīmeiks īru grupas Sacred Animals dziesmai „Chosen Seed”, kas pieejams gan kā par velti lejupielādējams MP3, gan kā CD ar vēl trīs trekiem. Saulrieta mūzika skan garšīgi arī ziemā!
Sacred Animals 'Chosen Seed' (Keep Shelly in Athens remix) by The Delphi Label


COVER OF THE WEEK:

Ellie Goulding - "Heartbeats" (The Knife Cover) [Bootleg]
(Recorded live at BBC Radio 1 Live Lounge)


Kaverversijas principā nav labais tonis. Kaverversijas kaverversijām jau parasti velk uz farsu. Bet Elija Goldinga, paviesojoties BBC Radio 1 un izpildot tur The Knife dziesmu „Heartbeats” tādā manierē, kā to pirms pieciem gadiem paveica zviedru mūziķis Hosē Gonsaless, pierāda, ka mūzika, melodija un noskaņa stāv pāri visam. Protams, ka The Knife oriģināls ir nepārspējams un tāds tas arī paliks, bet tik un tā... Kas to būtu domājis, ka zviedru negantie un izteikti drūmie elektroniskās mūzikas pārstāvji parūpēsies par vienu no skaistākajām 21.gadsimta mīlas balādēm?!
Ellie Goulding - "Heartbeats" by vinylandvodka


CLASSIC VIDEO:

Mr. Tape aka Modris Skaistkalns (1991)

Tie, kam pirmie muzikālie piedzīvojumi sākās ap 1993./1994.gadu, Modri Skaistkalnu atcerēsies kā vienu no labi sākušās, bet turpmākajos gados sevi pilnībā degradējušās grupas 100.debija dalībniekiem. Taču vēl pirms tam viņš bija ļoti talantīgs dīdžejs, par kuru esmu dzirdējis leģendas. Leģendas no sērijas „viens no labākajiem Eiropā tolaik”. Kā smejies, labāk vienreiz redzēt, nekā simts reizes dzirdēt. Tad nu lai kā vēstures stunda kalpo šis VIMEO pirms dažām nedēļām ievietotais klips, kurā redzams, ko 1991.gadā Modris varēja izdarīt ar diviem lenšu magnetafoniem, kuros turklāt bija sarakstīts materiāls no radio (nopirkt jau no hip-hop/house mūzikas neko nevarēja tolaik!). Apbrīnojami. Tāds, lūk, mans atvadu sveiciens draugiem, laptopu cienītājiem! :)

World Hip Hop Classic's #7 - Mr. Tape (1991) from DanceGalaxy DJ Shop on Vimeo.

17 marts, 2011

Nedēļas Video Izlase (14.03.-20.03)

Nedēļas Video Izlase (14.03.-20.03.)


Trešajā AMGmusic video izlasē ne tik daudz ģeniālu, interesantu un profesionālu videoklipu, cik enerģijas, jaunas mūzikas un garām palaistu lietu, par kurām bija jāuzraksta jau iepriekš. Šoreiz viens pašmāju klips (jau otrais trešajā izlasē!), fragments no Ņujorkas synth-punk kolektīva Le Tigre enerģijas pārkvēlināta koncerta, ieskats koncertā uz mēness, kā arī psihodēlisks video no kāda jauna talanta.


Parara – „Just a Figure of Speech” [self-released]
(rež. Reinis Traidās)


Šī gada janvārī AMGmusic tā arī neatrada laiku, lai pāris vārdos pastāstītu par jauno grupu Parara, ko pašmāju mēdiji stādīja priekšā kā „matemātiskā roka (no math-rock – A.Ž.) grupu no Valmieras”. Tad apvienība piedāvāja demo EP ar trim interesantiem un Latvijas mērogā svaigi skanošiem skaņdarbiem. Pagājušās nedēļas beigās trijotne nākusi klajā ar videoklipu jaunai dziesmai „Just a Figure of Speech”. Patīkami arī tas, ka grupa, šķiet, vēl ir savas skaņas meklējumos, jo jaunākais treks daudz vairāk velk uz post-rock pusi ala Mogwai gaumē.

Klipa režisors ir Reinis Traidās, kas iepriekš bijis vairāk zināms kā reklāmas rullīšu pārzinis (viņa kontā reklāmas Tele 2, b/k VEF, Aldaris, Ādažu Čipsi u.c.). Turklāt klipa lielākais pluss ir tas, ka tas uzņemts dzīvajā Ģertrūdes ielas teātrī. Kā norāda paši grupas dalībnieki, tādējādi viņi centušies videoklipā „iemūžināt unikālo enerģiju, kas piemīt "Parára" un ģitārista Edgara Rubeņa sadarbībā radītajam skaņdarbam”. Manuprāt, godam tas ir izdevies. Laika trūkumcietējus gan brīdinu, ka klips ir astoņas minūtes garš. Bet ir tā vērts!



Le Tigre – „Deceptacon” (live) [Mr. Lady]
(rež. Kerthy Fix)

Kamēr divi no par feministu pankgrupu dēvētās apvienības Le Tigre dalībniekiem šogad turpina karjeru zem nosaukuma MEN (februārī viņu kopīgais singls ar Entoniju Hegartiju izcīnīja 18.vietu AMGmusic singlu topā), kompānija Oscilloscope Laboratories aprīlī piedāvās DVD „Who Took the Bomp?: Le Tigre On Tour”, kurā iemūžināta grupas 2004.gada koncertturneja. Šobrīd atklātībā nonācis himniskās dziesmas „Deceptacon” video, kurā varam pārliecināties par fantastisko enerģiju, kas valda grupas koncertos, kā arī par to, ka Katlīnas Hannas balss dzīvajā izklausās vienkārši sensacionāli!



Chris Taylor, Solange & Twin Shadow – „Kenya” [RAIN]
(rež. Natalie Johns)

300 miljoniem afrikāņu nav pieejas dzeramajam ūdenim. Puse Āfrikas iedzīvotāju cieš no ar netīru ūdeni un antisanitāriem apstākļiem saistītām slimībām, un 2014.gadā cilvēku skaits, kam nebūs piekļuves dzeramajam ūdenim, sasniegs 47 miljonus,” – šādi iesākas preses relīze jaunākajam labdarības singlam „Kenya”, kura autori ir indie mūzikā labi zināmie Kriss Teilors no grupas Grizzly Bear, Solanže Noulza (māsai tai otrai Noulzai – Bejonsī) un AMGmusic balvai „Gada Debija” pērn nominētais Twin Shadow. Patīkami, ka šoreiz klips nav veidots kā šokējošu kadru kopums, bet gan uzsvars likts uz skaistajiem Āfrikas dabas skatiem un zinātkārajiem afrikāņu pusaudžiem skolas solos. Dziesmu pret ziedojumiem var lejupielādēt šeit.



Dirty Beaches – „Golden Desert Sun” [Italian Beach Babes]
(rež. Jacqueline Lachance)


AMGmusic nevar vairāk klusēt par jauno uzlecošo mūzikas zvaigzni Aleksu Žangu Hungtai jeb Dirty Beaches. 29.martā uz leibla Zoo Music iznāks jaunā talanta debijas albums „Badlands”, kuru ar milzu nepacietību gaida teju vai katrs mūzikas blogeris. Būs interesanti paklausīties un novērtēt, vai saceltais haips būs bijis pamatots, bet pagaidām teicamas un savādas emocijas ir spējis radīt katrs no Dirty Beaches internetā publicētajiem trekiem. „Golden Desert Sun” bija psihodēliskā 50'to / 60’to gadu popmūzikas manierē spēlējošā Žanga Hungtai debijas septiņu collu singls, kas iznāca uz Italian Beach Babes leibla pagājušā gada nogalē. Kopā ar šonedēļ piedāvāto videoklipu tas nudien raisa narkotiskas un halucinogēnas emocijas.

Dirty Beaches - Golden Desert Sun from Jacqueline Lachance on Vimeo.


Lykke Li – „I Know Places” (live on the moon) [LL]
(rež. ?)


Diez vai mēs ticēsim Likei Lī uz vārda, ka šis video klips ir uzņemts uz mēness (nav dzirdēts, ka tur tagad ļautu uzstāties bez skafandriem), bet varam taču uz dažām minūtēm izlikties, vai ne? Zviedru popmūzikas jaunās princeses otrais studijas albums „Wounded Rhymes” jau nopērkams mūzikas veikalos, kritiķi aiz sajūsmas lec gaisā. Man laikam vēl vajadzīgs laiks, lai pierastu pie šādas intīmas un trauslas Likes. Tomēr „I Know Places” izklausās gana skaisti. Arī uz mēness.

P.S. Tā arī neizdevās sadzīt pēdas, kas tad ir šī mēness koncerta režisori... Ja kādam ir info, padalieties, lūdzu!