18 novembris, 2010

CLASSIC HIT: November 2000

Ainars Mielavs & The Waterboys – "On My Way To The Big Light" [Upe]


Katru mēnesi pirms „Klasiskā Hīta” raksta gatavošanas ir interesanti nodarboties ar minēšanu, vai es pats bez skatīšanās arhīvā atceros, kas konkrētajā mēnesī un konkrētajā gadā atradās 1.vietā AMGmusic topā. I domādams es neizdomātu, ka pirms apaļiem desmit gadiem topa augšgalā ir gozējies Ainars Mielavs ar manis pilnīgi piemirsto dziesmu „On My Way To The Big Light” – tolaik skaļo kopdarbu ar The Waterboys līderi Maiku Skotu. Bet statistika, kā vienmēr, nemelo.

2000.gadā Ainars Mielavs bija paspējis izdot tikai vienu solo albumu (to pašu "Es Nāku Uz Taviem Smiekliem", kurā kā bonus dziesmu arī var atrast „On My Way To The Big Light”) un nebija sevi kā mūziķi pilnībā diskreditējis melomānu vidū. Pat vēl vairāk – bija pagājuši tikai daži gadi, kopš Jauns Mēness pajukšanas, tādējādi vēl svaigā atmiņā bija fantastiskie šīs leģendārās grupas darbi. Pats par sevi saprotams, ka Latviešu Bono sadarbību ar vairāk vai mazāk, bet tomēr britu mūzikas zvaigznēm The Waterboys es uztvēru kā kaut ko grandiozu un svarīgu. Biju pat tik naivs, ka pilnā nopietnībā cerēju, ka šis singls varētu ielauzties Lielbritānijas pirktāko singlu Top 40. Lieki piebilst, ka dziesma tur vispār netika izdota...

Par dziesmas tapšanas vēsturi diezgan izsmeļoši savā SoundCloud vietnē raksta pats Maiks Skots. Visu nepārstāstīšu, bet īsumā: dziesmas idejas autors ir Ainars Mielavs, kurš Skota kungam palūdzis uzrakstīt dziesmas vārdus, savukārt mūzikas autori ir pats Mielavs un... protams, Gints Sola. Dziesma tikusi ierakstīta Rīgā, un te arī ir Maika Skota stāsta interesantākā daļa par to, ar kādu neviltotu apbrīnu mūsu mūziķi uzņēmuši Skota līdzi paņemtos skaņu efektu tehniskos aparātus. :) Jā, 2000.gadā mēs vēl dzīvojām diezgan lielā tumsā.

Šajā „On My Way To The Big Light” versijā Maiks Skots gan dzirdams visai minimāli. Viņš iespēlējis ritma ģitāru un iedziedājis bekvokālu, ko īpaši labi var saklausīt dziesmas izskaņā. Minētajā rakstā Skots apgalvo, ka tā arī nekad nav radījis The Waterboys versiju šai dziesmai, taču kaut kāda versija ar Skota vokālu galvenajā lomā tomēr ceļo internetā, ko piedāvāšu Jums noklausīties zemāk. Vēl tikai viens lūgums tiem, kas ir reģistrējušies SoundCloud vietnē – pasakiet Maikam Skotam, ka viņš vienā lietā kļūdās – latviski viņa vārdu neraksta „Maik Skotu”, bet gan „Maiks Skots”. Acīmredzot tas latviešu avīzes raksts, par ko mūziķis tā sajūsminās, būs minējis Skota kungu akuzatīva formā. :)

Sākotnēji diezgan skeptiski vērtēju atzīšanās rakstu, ka pirms nieka desmit gadiem AMGmusic Top 40 1.vietā bijis Ainars Mielavs, bet... Ir taču Valsts Svētki, un galu galā mēs visi kādreiz bijām jauni un naivi, vai ne? Un, treškārt, šis tomēr ir un paliek pēdējais Mielava skaņdarbs, ko var ierindot viņa labāko dziesmu apkopojumā. Tālāk sekoja uz leju vien, uz leju vien...

ĪSTĀ versija:



Versija ar Maika Skota vokālu:



CITI 2000.GADA NOVEMBRA HĪTI:

1) Fatboy Slim – „Sunset (Bird of Prey)” [Skint Records]

Labu konkurenci Mielava un Waterboys skaņdarbam sastādīja vairāki deju mūzikas skaņdarbi, no kuriem visvairāk jāizceļ Fatboy Slim tā laika aktuālais „Sunset (bird of prey)”. Šī dziesma tai laikā man bija īpaša ar izmantotajiem The Doors dziesmas (patiesībā – dzejoļa!) „Bird Of Prey” sempliem. Man bija 16, un The Doors 2000.gada rudenī kļuva par vienu no lielākajām muzikālajām kaislībām. Savukārt Normens Kuks, kurš pēc vairākiem gadiem atceļos arī uz Latviju, tai laikā baudīja karjeras lielo slavu – „Sunset (bird of prey)” bija pirmais singls no visu tik ļoti gaidītā mūziķa trešā albuma „Halfway Between The Gutter and The Stars”.



2) SuReal – „You Take My Breath Away” [Cream Records]

SuReal „You Take My Breath Away” bija viens no daudzajiem tai laikā AMGmusic aktuālajiem euro-dance skaņdarbiem, kas šeit izcīnīja augstas vietas (jau esmu stāstījis, ka 2000.gada lielākā ietekme uz mūsu topu bija Lielbritānijas Top 40). SuReal bija zināmā producenta Langes, ko es ilgu laiku kļūdaini uzskatīju par vācu producentu (patiesībā viņš ir anglis – Stjuarts Langelāns), blakusprojekts – sadarbība ar Urban Cookie Collective dalībnieku Rohanu Hītu un kādu Stīvu Longu. Starp citu, „You Take My Breath Away” tik tiešām muzikāli ļoti atgādina Urban Cookie Collective un skan tīri neko arī pēc desmit gadiem!



3) Placebo – „Slave To The Wage” [Virgin]

Jā, tieši tā. 2000.gada nogalē ar singlu „Slave To The Wage” tā pa īstam sākās Placebo uzvaras maršs AMGmusic topos, kas patiesībā turpinājās vēl pagājušajā gadā (albums, protams, bija izgāšanās, bet singli izcīnīja augstas vietas!). Pirmoreiz gan Placebo vārds AMGmusic izskanēja jau 1999.gada pavasarī, pateicoties mega-hītam „Every You Every Me”, bet tieši sākot ar „Slave To The Wage” VISI(!) nākošie singli līdz pat 2010.gada „Bright Lights” iekļuva AMGmusic Top 10. Vēl pēc pusgada Placebo atbrauca arī uz Latviju, nospēlējot vienu no neaizmirstamākajiem koncertiem mūsu platuma grādos, un jauna muzikāla mīlestība manā sirdī bija dzimusi.

16 novembris, 2010

REMIX: Korallreven x Lissvik


Dan Lissvik

Korallreven – „Honey Mine” (Lissvik Remix) [Acephale]
(free download)


Zviedru duets Korallreven pagājušās Nedēļas Singlu Apskatā nopelnīja 8/10 (pēc jaunās, nākamā gada sistēmas – iekļuva AMGmusic A-Listē) ar dziesmu „Honey Mine”, savukārt cita zviedru dueta Studio dalībnieku Denu Lisviku nācās pieminēt jaunākā un teicamā Young Galaxy singla sakarā. Kad zviedri apvieno spēkus vienkopus, tad sanāk, lūk, šāds viegls, balērisks pop skaņdarbs, kas tā vien sauc pēc saulrieta pludmalē. Līdz šādām ekstrām gan mazliet vēl jāpaciešas... Lejupielādējiet remiksu šeit, vai paklausieties to zemāk:

REMIX: Jay-Z x The Prodigy


Jay-Z / Liam Howlett from The Prodigy

Jay-Z – „99 Problems” (The Prodigy Remix) [Roc Nation]
(no official release information)


Vakar radiostacijās debitējis jaunākais The Prodigy remikss Jay-Z 2004.gada hītam „99 Problems” no tā laika kulta albuma „The Black Album”. Pagaidām nav informācijas, kad šis varētu būt pieejams legālai lejupielādei, bet, kā, manuprāt, precīzi min pitchfork žurnālisti, tam droši vien ir sakars ar novembra beigās gaidāmo Jay-Z labāko dziesmu izlasi „The Hits Collection”. Pagaidām tikai paklausīties šeit:

MP3: British Sea Power - Living Is So Easy


British Sea Power

British Sea Power - Living Is So Easy [Rough Trade]
(from f/c LP „Valhalla Dancehall”, out in 2011)


2008.gada komerciāli (un arī AMGmusic vērtējumā) veiksmīgā „Do You Like Rock Music?” albuma īpašnieki un tā paša gada Positivus festivāla ciemiņi British Sea Power janvārī atgriezīsies ar piekto studijas albumu „Valhalla Dancehall”. Jau pirms mēneša grupa iepriecināja fanus ar EP „Zeus”, kurā apkopoti, ja tā drīkst izteikties, ierakstu sesiju pārpalikumi, bet tagad klāt pirmais singls no janvārī gaidāmā albuma.

Atšķirībā no pompozajiem un grandiozajiem iepriekšējā albuma „Do You Like Rock Music?” (ne velti, pateicoties šim albumam, grupa ieguva iesauku „U2 atdarinātāji”) skaņdarbiem, „Living Is So Easy” atgādina kādu draudzīgu un mazbudžeta lo-fi indie pop grupu no Zviedrijas vai vismaz Bruklinas. Taču tas tikai palielina ekspektācijas saistībā ar gaidāmo albumu. Lejupielādējiet dziesmu apmaiņā pret savu e-pasta adresi šeit:

VIDEO: Sleigh Bells - Riot Rhythm


Sleigh Bells

Sleigh Bells – „Riot Rhythm” [Mom + Pop]
(from LP „Treats”, out now)

Uzreiz jāsāk ar to, ka man nezināmu iemeslu dēļ šis esot NEOFICIĀLS videoklips amerikāņu šī gada vienai no labākajām jaunajām noise-pop apvienībām Sleigh Bells. Parasti ar vārdiņu „neoficiāls” mēs saprotam amatieru vai pat grupas fanu veidotu video darbu vai – sliktākajā gadījumā – kādas filmas kadru, piekombinētu konkrētai dziesmai. Šajā gadījumā klips ir pat vairāk nekā profesionāls, pat vēl vairāk – tajā filmējies mums jau labi zināmais jaunais aktieris Īens Hamriks, ko atceramies no slavenā M.I.A. videoklipa „Born Free”.

„Born Free” klips jaunajam rudmatainajam puisim beidzās diezgan traģiski – džindžeru mednieki izšķaidīja viņam smadzenes. Šajā, režisora Bo Miroseni veidotajā klipā, beigas ir krietni laimīgākas. Turklāt klips kalpo kā laba mācība skeptiķiem, kuriem liekas, ka šahs ir tāda viegla spēle, ko spēlē briļļaini profesori, kas neapmeklē svaru zāles. Pilnīgas muļķības. Starp citu, Sleigh Bells šonedēļ laiduši klajā arī jaunu (vecu?) singlu, bet par to gan parunāsim, kad būs pienācis laiks Nedēļas Singlu Apskatam.