10 decembris, 2013

2013: GADA REMIKSI (10.-1.vieta)


2013.GADA REMIKSU TOP 20
10.-1.VIETA

10.Alt-J - "Dissolve Me" (Planet of Sound Remix) [Infectious]
(from single "Dissolve Me")

Iepriekš vairākām slavenām britu grupām (Kasabian, Hard-Fi) veidojuši neoficiālus remiksus, šogad plašāku uzmanību no AMGmusic izpelnījās anonīmā Londonas komanda ar nosaukumu Planet of Sound ar jau pavisam oficiālu rīmeiku pagājušā gada veiksmīgo debitantu Alt-J singlam „Dissolve Me”. AMGmusic tolaik rakstīja: „Ar vasaras elpu apveltīto londoniešu remiksu droši var papildināt ballīšu izlases.”. Marta remiksu topā ieņēma 2.vietu.


9.Cat Power feat. Angel Haze - "Manhattan" (Ryan Hemsworth Remix) [Matador]
(no official release info)

Jaunais kanādiešu producents Raiens Hemsvorts jau pērn izpelnījās mūzikas apskatnieku uzmanību, gan pateicoties savam EP „Last Words”, gan remiksiem tādiem māksliniekiem kā Kanye West, Grimes, Frank Ocean u.c. Tomēr viņa lielā debija bija tieši šogad, kad beidzot tika izdots pilnais debijas ieraksts „Guilt Trips”. Savukārt pašā gada sākumā viņš iesildījās ar lielisku remiksu pērnā gada Cat Power albuma „Sun” singlam „Manhattan”. AMGmusic tolaik rakstīja: „Pieaicinot citu jauno uzlecošo zvaigzni – reperi Angel Haze – Hemsvorts radījis atmosfērisku electro-pop balādi ar r’n’b esenci.”. Janvāra remiksu topā ieņēma 1.vietu.


8.Depeche Mode - "Heaven" (Owlle Remix) [Sony Music]
(from "Heaven" maxi-single)

Bazildonas synth-pop milžu Depeche Mode jaunais albums „Delta Machine” iznāca tikpat viduvējs, kā tā trīs singlu daudzie remiksi, starp kuriem arī tādi slaveni vīri kā Blawan, Jacques Lu Cont, Maps un pat Nicolas Jaar. Tamdēļ patīkams pārsteigums, ka par labāko no visiem n-tajiem remiksiem parūpējās līdz šim mazpazīstamā franču producente (jā, vienīgā šajā topā!) Owlle jeb Frānsa Pikulē, kas vecišķo balādi „Heaven” ietērpa atsperīgos un saulainos house mūzikas bītos. AMGmusic tolaik rakstīja: „Lūk, ŠĀDS „Heaven” jau ir daudz baudāmāks un interesantāks.”. Februāra remiksu topā ieņēma 1.vietu.


7.Daft Punk - "Doin It Right" (Bird Peterson Remix) [self-released]
(available as a free download)

Grūti pateikt, vai pie vainas stingrie autortiesību likumi vai vienkārši bijība pret Daft Punk, bet no viņu šī gada izcilā albuma „Random Access Memories” vēl jūlijā, kad jau bija pagājuši divi mēneši kopš šis albums neatstāja atskaņotāju, tā arī nebiju sagaidījis nevienu atbilstošu remiksu, ko uzspēlēt diskotēkās. Tā nu aiz gara laika izdomāju pasērfot SoundCloud – sak, varbūt kāds pašdarbnieks būs ko vērtīgu sarūpējis. Amerikāņu producentu Bird Peterson gluži par amatieri nenosauksi - viņa kontā vairāki desmiti remiksu. „Doin It Right” jau oriģinālajā versijā pārsteidz un pat šokē ar to, cik vienkāršība var būt elpu aizraujoša un episka. Tamdēļ Bird Peterson šeit nav sarežģījis lietas, vien pievienojis slīdoši kosmiskākus sintezatora tembrus un masīvākus basus, kas remiksa vidū jau tā himnisko skaņdarbu padara vienkārši atbilstošāku deju zālēm, jo neko vairāk šai izcilajai melodijai nemaz nav iespējams pielikt. Jūlija remiksu topā ieņēma 2.vietu.


6.Bryan Ferry - "Don't Stop the Dance" (Eric 'Dr. Dunks' Duncan Remix) [Virgin]
(from EP "Don't Stop the Dance")

Braiena Ferija astoņdesmito gadu hīts „Don’t Stop The Dance” šo gandrīz 30 gadu laikā piedzīvojis neskaitāmus remiksus, kas tomēr ātri aizmirsušies un palikuši dziļā ēnā šai burvīgi skumjajai balādei. Losandželosā dzimušais un Ņujorkā mītošais dīdžejs un producents Ēriks „Dr. Dunks” Dankans, šķiet, atradis īsto recepti. Vienpadsmit ar pusi minūšu (jā, apsveicu ar gada garāko Top 20 iekļuvušo remiksu!) garais rīmeiks iemieso teju visas emocijas un vēlmes, ko no „Don’t Stop The Dance” varētu vēlēties. Klasisks house mūzikas ritms sākumā, džeziski naksnīgs vidus, kurā kādas dāmas un paša Ferija vokāla sempli sapludināti tā, it kā viņš būtu pavairāk iedzēris un murmulētu, un visbeidzot pasakaini skaista izskaņa ar saksofonu un piedziedājuma atkārtojumu. Jūlija remiksu topā ieņēma 1.vietu.


5.Parachute Youth - "Can't Get Better Than This" (Finnebassen Remix) [Warner]
(from single "Can't Get Better Than This")

AMGmusic rakstīja: „Parachute Youth (Sidnejas/Londonas trio, kura centrā pazīstamais producents un dīdžejs Sems Litlmors jeb Sam La Moore) singls „Can’t Get Better Than This” oriģinālā tika izdots vēl 2012.gada sākumā, un būtībā arī bija pat ļoti neslikts, gaumīgs electro-pop gabals. Taču norvēģu producents Finnebassen (Fins Peders Vangs) ir pamanījies radīt vienkārši pasakainu, visumā minimālu deep-house remiksu, precīzi izvēloties oriģināla labākās sastāvdaļas – sintezatora tēmu un piedziedājuma rindiņu „Can’t Get Better Than This”. Deep-house vispār ir unikāls elektroniskās mūzikas paveids, kas spēj vienlaikus būt gan ļoti silts, gan romantisks, gan mazliet sentimentāls, un visas trīs īpašības izcili strādā šajā skaņdarbā.” Un būtībā pat grūti vēl, ko piebilst. Aprīļa vidū atklātībā nodotais remikss bija pirmais, ko saucu par „Gada Remiksu pagaidām”. Tolaik gan neiedomājos, ka jau pēc dažām dienām tiks izdots kas vēl jaudīgāks... Aprīļa remiksu topā ieņēma 1.vietu.


4.Boys Noize - "XTC" (The Chemical Brothers Remix) [Boysnoize Records]
(from single "XTC / Ich R U")

Tas notika 2010.gadā. Togad iznāca pagaidām pēdējais The Chemical Brothers studijas albums „Further”. Albumam nebija ne vainas, bet to stipri aizēnoja viens fantastisks remikss singlam „Swoon”, ko izveidoja... vācu producents Boys Noize. Lieki teikt, ka šis remikss bez variantiem arī uzvarēja 2010.gada labāko remiksu kategorijā, kas tolaik gan mums vēl saucās „Deju Zāļu Himna”. Trīs gadi riņķī, un The Chemical Brothers ir atdevuši parādu, radot elpu aizraujošu rīmeiku Boys Noize singlam „XTC”, kas oriģinālā, maigi izsakoties, nebija īpaši baudāms. Mančestras deju mūzikas leģendas pierāda, ka pulveris vēl ir sauss, un atgādina 2008.gada koncertu, kad man likās - no basu radītajām vibrācijām tūlīt apstāsies sirds. AMGmusic rakstīja: „Šis rīmeiks (...) ir negaidīta un galvu reibinoša atgriešanās 90’to gadu rave un acid noskaņās, kas nonesīs jumtu ne vienai vien ballītei šogad.”. Marta remiksu topā ieņēma 1.vietu.


3.The Knife - "Let's Talk About Gender, Baby" (Planningtorock Rework) [Mute]
(released as a single on October 14th)

Pēc septiņu gadu pauzes šogad uz skatuves (gan pārnestā, gan tiešā nozīmē) atgriezās ietekmīgākais skandināvu elektroniskās mūzikas duets The Knife. Tiesa, droši vien tikai retais gaidīja, ka jaunais albums „Shaking The Habitual” būs teju 100 minūšu garš, vietām psihopātisks tumšas tehno mūzikas manifests. Savukārt septembrī Boltonas/Berlīnes producente Planningtorock tomēr parūpējās, lai The Knife jaunā albuma skaņdarbus var atskaņot arī mierīgākos deju plačos un pat radiostacijās. „Full of Fire” ir pārtapis par „Let’s Talk About Gender, Baby” un līdz nepazīšanai mainījies arī muzikāli. AMGmusic tolaik rakstīja: „Ja The Knife oriģināls ir industriāls tehno, balstīts uz griezošu un aukstu ritmu, tad Planningtorock rīmeiks ir lipīgs diskotēku hīts, balstīts uz vienkāršas un lipīgas sintezatora tēmas.”. Septembra remiksu topā ieņēma 1.vietu.


2.Pulp - "After You" (Soulwax Remix) [Rough Trade]
(released as a 12” vinyl on April 20th)

Nonākam līdz vienīgajam producentu duetam, kas AMGmusic labāko remiksu Top 10 bija pagājušajā gadā, un turpat, tikai vairākas vietas augstāk atrodas arī šogad. Pērn viņi radīja disko versiju jau tā disko noskaņās ieturētajam Arcade Fire 2010.gada skaņdarbam „Sprawl II (mountains beyond mountains)”, bet šogad ķērušies pie Pulp. Brāļi Dīvoli jeb Soulwax no Beļģijas bija viens no populārākajiem un arī ražīgākajiem deju mūzikas projektiem pagājušās desmitgades pirmajā pusē, taču pēdējos gados kvantitāti aizstāj ar kvalitāti. Viņu pēdējais albums datēts ar 2007.gadu, bet pēdējos gados vispār radījuši vien pāris remiksus. AMGmusic tolaik rakstīja: „Šis ir ne tikai viens no pagaidām 2013.gada izcilākajiem remiksiem, bet viens no Soulwax karjeras labākajiem darbiem, būtībā no oriģināla saglabājot vien, kā jau allaž, izcilo Džāvisa balsi.”. Zināt, kas ir pats interesantākais? Skaņdarba oriģināla producents ir Džeims Mērfijs. Khm, khm. Skatīt zemāk. Aprīļa remiksu topā ieņēma 2.vietu.


01.David Bowie - "Love Is Lost" (Hello To Steve Reich By James Murphy Remix) [Columbia]
(from LP "The Next Day" deluxe edition)

Gan klausoties LCD Soundsystem ierakstus, gan skatoties dažādas intervijas, vienmēr pārņem sajūta, ka Džeimss Mērfijs īpaši neiespringst uz sasniegumiem. Varbūt pie vainas ir viņa mānīgi rāmais, omulīgais vienkārša tusētāja izskats, varbūt tas, ka ar izdoto ierakstu daudzumu 43 gadus vecais producents nekad nav pārspīlējis, allaž kvalitātei piešķirot galveno nozīmi. Šogad, kad pēdējais (un vismaz pagaidām tas tiešām arī paliks pēdējais) LCD Soundsystem albums ir jau divarpus gadus vecs, bet neko citu muzikāli Mērfijs nav pasācis, par viņu jārunā gan gada labāko albumu sakarā, gan arī par vienu no desmitgades izcilākajiem remiksiem.

AMGmusic rakstīja: „Mērfijs, kurš ar remiksiem nebija nodarbojies sešus gadus, intervijā BBC Radio 6 atzinis, ka vienmēr no oriģināla ir centies saglabāt tikai vokālu, ap kuru lipināt kopā pārējos ingredientus. Tā tas ir arī šajā gadījumā, kad teju trešdaļa no 10 minūšu garā remiksa būtībā balstīta uz komponista Stīva Reiha 1972.gada skaņdarba „Clapping Music” bāzes. Savukārt miksa vidū mēs izdzirdam klasiskā 1980.gada Bovija „Ashes To Ashes” sintezatora skaņas. Pārējais ir Džeimss Mērfijs, kas, pilnībā pārveidojot skaņu, pratis izcilā veidā saglabāt oriģināla svinīguma un arī zināmas nolemtības auru. Izcili. „OH WHAT HAVE YOU DONE?”. Oktobra remiksu topā ieņēma 1.vietu.