26 novembris, 2010

Nedēļas Singlu Apskats (22.11.-28.11)

Sveiciens novembra pēdējā piektdienā!

Klāt ir AMGmusic singlu apskats, kuru šoreiz neceļas roka saukt par „kārtējo”. Šis ir ĪPAŠS nedēļas singlu apskats, un ne jau tāpēc, ka tajā atrodama vienīgā dziesma 2010.gadā, kas nopelnījusi maksimālo AMGmusic vērtējumu. Vēl īpašāku šo singlu apskatu padara fakts, ka TAS IR PĒDĒJAIS AMGMUSIC SINGLU APSKATS. Un ne tikai šogad, bet VISPĀR. Skumīgs fakts, protams, bet... tāda nu situācija ir. Lai kā man to gribētos, bet diemžēl viens un bez nekādiem iztikas līdzekļiem pavilkt AMGmusic es vairs nespēju, tāpēc pienācis laiks pārmaiņām.

Es zinu, ka šī ir jau trešā nedēļa pēc kārtas, kad es runāju par pārmaiņām, bet nepasaku, par kādām tieši, taču atkārtoti solu par to tuvāk pastāstīt pirms Ziemassvētkiem. Šobrīd ir tikai uzmetums, kā AMGmusic varētu darboties 2011.gadā, kura apstiprinājumam man vēl ir vajadzīgs laiks. Katrā ziņā viens ir pavisam skaidrs – no mūzikas es nekad neatteikšos, un AMGmusic darbība (vai mana iesaistīšanās jebkādā citā ar jaunās mūzikas apskatiem un cilvēku priecēšanas ar kvalitatīvu mūziku saistītā projektā) apstāsies tikai tad, kad apstāsies mana sirds. Tāpēc es ticu, ka nav ļaunuma bez labuma, un nākamais gads – tieši otrādi – būs vēl interesantāks un, cerams, sakārtotāks.

Labi, sentimentālām rindām vēl šogad atliks laiks – tas būs ap Ziemassvētkiem, kad galdā celsim AMGmusic Gada Topu. Vēl pirms tam – 10.decembrī tiks paziņoti pretendenti šī gada AMGmusic Balvām. Savukārt jau nākamnedēļ gada pēdējais – Novembra Top 20, kā arī labāko albumu un EP apkopojums. Bet tagad gan ķeramies klāt šīs nedēļas aktualitātēm. 20 dziesmas, kuru starpā septiņas kompozīcijas ar ļoti augstu vērtējumu un, kā jau teicu, viena – ar izcilu. AMGmusic vēsturē pēdējais Singlu Apskats formātā, kādā tas bijis ierasts, izskatās šādi:


SINGLE OF THE WEEK:

Crystal Castles feat Robert Smith - "Not In Love"
Release date: 06/12/2010
Label: Polydor
AMG rating: 10/10


Ziemassvētki šogad tiešām atnāca agrāk. Ja esam pavisam precīzi, tad 26.oktobra vakarā, kad internetā parādījās jau pa dienu izsludinātais jaunais Crystal Castles singls – sadarbība ar The Cure solistu Robertu Smitu dziesmā „Not In Love”. Sitiet mani nost, bet man joprojām šis skaņdarbs rada neizskaidrojami dīvainu Ziemassvētku noskaņu, pat vairāk nekā šonedēļ uzkritušais sniegs.

Ļoti reti ir tā, ka kādu jaunu dziesmu gribās klausīties vēl un vēl un vēl un vēl un vēl. Un neapnīk! Turklāt šis nav kāds ultra-sarežģīts Animal Collective skaņdarbs, kurā ar katru nākošo klausīšanās reizi varētu atrast jaunas detaļas, kurām pievērst uzmanību un domāt, kā gan es to nedzirdēju iepriekš. Kur tad ir izskaidrojums „Not In Love” maģijai? Perfektā sadarbībā, lūk, kur! Mūsu priekšā ir lieliska melodija, perfekts un aktuāls izpildījums, un Roberts Smits, kurš, kā jau teicu, šķiet, ir vienīgais, kas tik skaisti un izjusti varētu nodziedāt šī skaņdarba vārdus.

„Not In Love” NAV Crystal Castles dziesma, kā varētu šķist, un kā likās arī man, kad pavasarī klausījos grupas otro albumu. Kā izrādās, tā ir aizmirsta astoņdesmito gadu synth-rock jeb pūdeļ-roka dziesma, kuras autori arī vismaz man neko neizsaka – Kanādas new wave grupa Platinum Blonde, kuras kontā gan ir vairāki albumu un salīdzinoši liela popularitāte 80’tajos gados dzimtajā Kanādā. Interesanti, ka internetā jau cirkulē baumas, ka grupa varētu atkal apvienoties (grupa pajuka 1990.gadā) un nākamgad doties jaunā koncertturnejā. Jā, kāpēc gan neizmantot situāciju?

Crystal Castles šo dziesmu iekļāva savā maijā izdotajā otrajā studijas albumā „Crystal Castles”, kas, starp citu, ir viscaur lielisks un noteikti iekļūs AMGmusic Gada Albumu Top 20. Tomēr „Not In Love” albuma versija nav salīdzināma ar šo versiju. Kāpēc? Tāpēc, ka albuma versijā nav divas galvenās šī singla unikalitātes īpašības. Nepārprotiet, tā joprojām ir skaista melodija, turklāt ļoti labi iederas plates izskaņā kā melanholiska un salīdzinoši lēna kompozīcija, kuras vokāls (albumā dziesmu ļoti kompjuterizētā balsī iedziedājis Crystal Castles galvenais dziesmu autors Ītens Kats) vairāk vai mazāk atrodas fonā. Kamēr singla versijā tas spēlē galveno lomu.

Otrs iemesls, kāpēc šīs divas versijas nav salīdzināmas, ir sintezators. Noklausieties dziesmu un sapratīsit, par kādu sintezatoru es runāju. Starp citu, biju tik ļoti aizrāvies ar dažādiem jauniem un andergraundiskiem stiliem kā drone, noise, indie-electronica, ka nepamanīju kādu patiesībā ausīs krītamu lietu, uz ko man norādīja kāds labs draugs, kad es viņam pirmoreiz atskaņoju „Not In Love”. Viņš izsaucās: „Tas tak ir trance!”. Jā, nekas šajā dzīvē nenotiek tāpat vien, un arī tāds šķietami jēls un nevajadzīgs 90’to gadu mūzikas stils kā trance spēj dot fantastiskus augļus, jo to māk pareizi pielietot. Un Crystal Castles māk! Un kā vēl māk!

Varētu runāt vēl gari un plaši par dažādajām šīs nepilnas četras minūtes garās dziesmas niansēm, kuru tomēr ir diezgan daudz un katra savā – perfektā – vietā, taču nobeigumā tomēr gribas vēlreiz pieskarties dziesmas lirikai. Ne tikai lirikai, bet tam, ar kādu sāpi un izjustu nolemtību („We were lovers / Now we can’t be friends / Fascination ends”), un caur asarām atrastu pozitīvismu („Cause it’s hot inside / Isn’t that enough?”) to visu izdzied melanholijas karalis Roberts Smits. Tas ir vienkārši vārdiem neaprakstāmi, jo vārds „skaisti” vien šeit neder.


P.S. Singls oficiāli iznāks tikai 6.decembrī (tāpēc arī šobrīd manā rīcībā nav singla vāciņa), taču es izvēlējos šo dziesmu iekļaut vēl gada pēdējā apskatā, jo ir pavisam skaidrs, ka 2010.gada Singlu Apskats bez „Not In Love” nebūtu nekāds 2010.gada Singlu Apskats. Galu galā šī ir viena no nozīmīgākajām šī gada dziesmām.




CITI NEDĒĻAS LABĀKIE SINGLI:

Robyn - "Indestructible" [Konichiwa]
AMG rating: 8/10


Kāda Madonna? Kāda Kailija Minoga? Kāda Lady Gaga?!? Jau pirms trim gadiem man bija pilnībā skaidrs, ka šobrīd talantīgākā popmūzikas dziedātāja ir zviedru meitene Robina, un šogad ar trim albuma „Body Talk” daļām viņa šo manu apgalvojumu ir trekni jo trekni pasvītrojusi. „Indestructible” var droši pievienot Robinas labāko singlu pulciņam, kur gozējas gan 2007.gada mega-hīts „With Every Heartbeat”, gan šī gada teicamais „Dancing On My Own”, gan vēl vesels lērums dziesmu, kuru uzskaitei šeit nav vietas. Nākamnedēļ veikalos nonāks „Body Talk” pēdējais – apvienotais – sējums, kuram noteikti būs jābūt katra popmūzikas cienītāja fonotēkā.



Grinderman - "Worm Tamer" [Mute Records]
AMG rating: 8/10

Viena no šīs nedēļas centrālajām mūzikas ziņām noteikti bija tā, kurā Niks Keivs ir citēts kāda žurnāla intervijā, atzīstoties, ka nākamgad varam sagaidīt jaunu Nick Cave & The Bad Seeds albumu, neskatoties pat uz to, ka dziesmas topošajai platei vēl nemaz neesot sākts rakstīt. Kamēr The Bad Seeds briest, tikmēr klāt ir otrais singls no pēdējā Grinderman albuma „Grinderman 2”, kas man personīgi ir starp jaunās plates favorītiem. Šāds, šķietami noguris, bet tomēr agresīvs, ar viskija dvašu caur skandām starojošs Keivs mums patīk vislabāk. Un novērtējiet videoklipā Vorena Elisa bārdu! Tā arī mums patīk!



DB Tha General feat. Husalah - "Real Pain" [Bad Mouth Ent.]
AMG rating: 8/10

Nu jau vairs nav nekāds noslēpums, ka šis ir bijis izcili veiksmīgs gads hip-hopam AMGmusic. Arvien vairāk un vairāk kvalitatīvas preces sasniedz mūsu ausis, un šis ir viens no pēdējo nedēļu stabili labākajiem gabaliem. DB Tha General ir jauns reperis no Ņujorkas, kura konkrētais skaņdarbs „Real Pain” ļoti atsauc atmiņā labākās 90’to gadu hip-hop atmiņas, piemēram, Cypress Hill daiļradi. Bet, protams, lielākais dziesmas pluss ir tā centrālais sempls. Portishead!!! Nekad nebūtu iedomājies, ka Portishead var tik organiski izklausīties hip-hop skaņdarbā. No otras puses – ne velti Portishead pārstāvēto stilu sauc TRIP-hop.



Austra - "Beat and the Pulse" [One Big Silence]
AMG rating: 8/10


Ar tik latvisko vārdu Austra apveltītā apvienība no Toronto ir jaunākais dziedātājas un mūziķes ar tik... latvisko uzvārdu Stelmanis (tieši tā arī angliski raksta – Katie Stelmanis!) projekts. Savulaik sākusi karjeru, piedaloties 2008.gada grupas Fucked Up albumā „The Chemistry Of Common Life”, bet pirms gada izdevusi arī vienu solo singlu, tagad meitene nodibinājusi grupu, un „Beat and the Pulse” ir tās debijas singls, kas ļoti jau nu atsauc atmiņā neseno Zola Jesus albumu. Pavisam drīz varam gaidīt šādas gotiskās mūzikas jaunu apzīmējumu. Nu-goth varbūt?



Is Tropical - "South Pacific" [V2]
(
free download)
AMG rating: 8/10

Nedēļas kāpējs. Ja sākotnēji „South Pacific” kaut kā neiepatikās, tad šodien jau šo varu saukt par nedēļas klausītāko dziesmu. Is Tropical ir pavisam jauns projekts no Londonas, kas vēl nesen iesildīja LCD Soundsystem, bet šobrīd atrodas tūrē kā Mystery Jets iesildītāji, šonedēļ beidzot laiduši klajā debijas singlu „South Pacific”, kas vietām atgādina Crystal Castles, vietām – Passion Pit, bet vēl brīžiem liekas, ka tā ir elektroniska atbilde uz White Lies.



French Films - "Golden Sean" [GAEA Records]
(
free download)
AMG rating: 8/10

Gods un slava internetam! Nekad mūžā nebūtu domājis, ka grupa ar šādu nosaukumu (tak jau asociējas ar Franciju!) un šādi spēlētu mūziku, kas ļoti stipri atgādina The Pains of Being Pure At Heart un The Drums, varētu nākt no... Somijas! Ja tā pavisam godīgi, es līdz šim vispār nezināju nevienu daudzmaz sakarīgu rokgrupu no šīs valsts, bet prieks, ka par pirmo kļūst French Films, kuru debijas singls „Golden Sea” nudien skan ļoti, ļoti gaumīgi un melodiski. Bez tam dīvainā kārtā arī somu akcents nav jūtams nevienā brīdī.



The National - "Terrible Love" [4AD]
AMG rating: 8/10

Vai varētu būt vēl lieliskāka un atbilstošāka dziesma pēdējam AMGmusic singlu apskatam? „And I can’t fall asleep / Without a little help / It takes a while to settle down / My shivered bones / Until the panic’s out”. The National šonedēļ kopā ar bonus disku, kurā iekļautas b-puses dziesmas un daži dzīvie treki, pārizdeva savu lielisko albumu „High Violet”, kas, starp citu, ir tikai viens no trim šī gada albumiem, kuri no AMGmusic saņēmuši 9/10. „Terrible Love” nav pats labākais albuma skaņdarbs, bet skaists bez gala.



PĀRĒJIE ŠĪS NEDĒĻAS SINGLI:

Jay Electronica feat. Jay-Z & The Dream - "Shiny Suit Theory" [Roc Nation]
(free download)
AMG rating: 7/10

Gorillaz feat Daley - "Doncamatic (All Played Out)" [EMI]
AMG rating: 7/10

PO PO - "Let's Get Away" [Mad Decent]
(free download)
AMG rating: 7/10

Pogo - "Wishery" [self-released]
(free download)
AMG rating: 7/10

Club 8 - "Closer Now" [Labrador]
AMG rating: 7/10

The Human League - "Night People" [Wall of Sound]
AMG rating: 7/10

Wolf Gang - "Lions In Cages" [Atlantic]
AMG rating: 7/10

Duffy - "Well, Well, Well" [Polydor]
AMG rating: 7/10

Zola Jesus - "Poor Animal" [Souterrain Transmissions]
AMG rating: 7/10

Twin Sister - "All Around And Away We Go" [Double Six]
AMG rating: 7/10

The Coral - "Walking In The Winter" [Deltasonic]
AMG rating: 6/10

David E Sugar - "Flea Market" [Sunday Best]
AMG rating: 6/10

25 novembris, 2010

ALBUMS: Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Kanye West – "My Beautiful Dark Twisted Fantasy"

Release date: 22/11/2010
Label: Def Jam
AMG rating: 9/10


Pasakiet godīgi, kurš no Jums vēl gada vidū nopietni domāja, ka Kanjē Vests 2010.gada beigās būs starp reālākajiem pretendentiem uz gada albuma titulu teju vai visus zināmākajos mūzikas žurnālos? Es noteikti ne. Pat ne vasaras sākumā, kad atklātībā parādījās visnotaļ veiksmīgais un baudāmais atgriešanās singls „Power”. Bet te nu mēs esam sniegotā novembra izskaņā. „My Beautiful Dark Twisted Fantasy” ir iznācis, un saņem 9/10 no AMGmusic – atzīmi, kuru bez Vesta šogad ir nopelnījuši vēl tikai divi albumi (neskaitot izlases un pārizdevumus, protams).

Neticībai bija ļoti liels pamatojums. Pirmkārt, repera iepriekšējais albums, kurš noteikti bija neveiksmīgākais punkts viņa karjerā – ar auto-tune un minimal efektiem pārstilizētais ieraksts „808’s & Heartbreak”. Pārdzīvojis sāpīgu šķiršanos no draudzenes un savas dzīves lielāko traģēdiju – mātes negaidīto nāvi, – Kanjē platē izklausījās noguris, nekoncentrējies un iegrimis eksperimentos, kuriem nedz viņš, nedz viņa fani nebija īsti gatavi. Tiesa gan, atskatoties uz šo ierakstu divus gadus vēlāk, nākas secināt, ka albums nebūt nav vērtējams kā vājš. Tas tāds vienkārši izskatās uz pārējo Vesta albumu fona.

Otrkārt, Kanjē Vests sevi labprātīgi un neapskaužami bieži nolika pa sitienam žurnālistiem. Kā, piemēram, pagājušā gada septembrī, izlecot uz skatuves 2009.gada MTV Video Music Awards ceremonijas laikā un paziņojot, ka Teilore Svifta nav pelnījusi tikko viņai pasniegto balvu, jo Bejonsē esot labākais video pasaulē. Lieki teikt, ka pēc šā gadījuma (un tas ne tuvu nebija pirmais Vesta biogrāfijā) talantīgais reperis sevi nostādīja mūzikas lielākā āksta lomā, par kuru neņirgājās tikai retais. Jāatzīstas, ka arī AMGmusic Vestam pirms gada veltīja visai nievājošas rindas...

Kanye West

Uz visām šīm neveiksmēm un paša kļūdām Vests atbildēja kā centīgs paraugskolēns, kurš rūpīgi studējis grāmatu „Ko darīt mūziķim, kuru neviens vairs neņem par pilnu?”. Vests, sasmēlies jaunas muzikālas iedvesmas, ieskaitot Bon Iver teicamo 2008.gada sāpju pilno debijas albumu „For Emma, Forever Ago”, devās prom no visu acīm uz Havaju salām, lai – kā tagad izrādās – radītu ne tikai savas karjeras, bet visa hip-hop žanra vienu no svarīgākajiem un neatkārtojamākajiem ierakstiem. Precīzi vienu gadu vēlāk no repera-klauna Vests ir pārvērties par reperi-karali. Viņa triumfs ir neapšaubāms. Es pat teiktu – apbrīnojams.

Pēdējā, albuma iznākšanai veltītajā koncertā Ņujorkā, Vests savas nu jau slavenās desmit minūšu garās runas beigās pateicās „ģimenei”, ar to domādams visus albuma tapšanā iesaistītos draugus, domubiedrus un kolēģus. Vietā, jo diez vai „Twisted Fantasy” skanētu tik maģiski bez RZA, Jay-Z, Nikijas Mināžas, Džona Ledženda, Kid Cudi, Pusha T, Džastina Vernona un vēl veselas plejādes viesmākslinieku, kas katru dziesmu šajā platē padara īpašu un baudāmu. Turklāt, atšķirībā no citiem hip-hop albumiem, kuros nereti sapulcētie viesmākslinieki šķiet kā vienkārša piespraude izkārtnei, izklausoties pēc pusstundu pirms koncerta sapulcināta amatieru orķestra, šeit viss skan harmoniski un savā vietā.

Kanye West - "Dark Fantasy"

Kādā intervijā Kanjē Vests esot izteicies, ka viņš nekad nebūšot tik varens kā Maikls Džeksons, jo viņš īsti neprotot dziedāt un dejot. Godīgi sakot, manuprāt, arī repošanas mākslas ziņā Vests nav pats spēcīgākais, taču viņam ir ieroči, kuru priekšā citi hip-hop pārstāvji nobāl, un tie ir semplu izvēle, kā arī bītu un mūzikas izjūta. Tie izpaužas jau albumu ievadošajā trekā „Dark Fantasy”, kuras lielākais trumpis ir 80’to gadu Maika Oldfīlda dziesmas „In High Places” sempls „Can we get much higher?”, svinīgi atklājot nepilnas 70 minūtes garo un aizraujošo muzikālo ceļojumu. Starp labākajiem sempliem jāmin arī leģendāro prog-rokeru King Crimson dziesmas „21st Century Schizoid Man” izmantošana trekā „Power” un Bon Iver skaņdarba „Woods” pārveidošana himniskajā „Lost In The World”. Lai gan, būtībā šeit katrā dziesmā sempli spēlē ļoti nozīmīgu lomu.

Ja platē ir kāds skaņdarbs, kas man tiešām šķiet mazliet vienmuļš, tad tas ir kopā ar Kid Cudi izpildītais „Gorgeous”, kuram nudien pietrūkst kādas odziņas, toties pēc tam albums praktiski ar katru dziesmu arvien pieņemas spēkā, savu kulmināciju sasniedzot tieši noslēdzošajā „Lost In The World”, kas samiksēta kopā ar Džila Skota Herona runu „Who Will Survive In America?”. Pa vidu šim dzirdēsit gan popsīgo, taču pozitīvi lādēto, zvaigžņu vispiesātinātāko (piedalās 11(!) viesmākslinieki, Eltonu Džonu un La Roux ieskaitot) dziesmu albumā „All of the Lights”, gan agresīvo, bet perfekti būvēto „Monster”, kuras lielākās zvaigznes ir Nikija Mināža un Bon Iver, gan skaisto soul balādi „Devil in a New Dress”, piedaloties Rikam Rosam, gan, protams, arī plates viennozīmīgi lielāko pērli – „Runaway”.

Tieši ar „Runaway”, septembra vidū uzstājoties 2010.gada MTV Video Music Awards, Kanjē Vests deva pirmos mājienus, ka viņš ir atgriezies spoži un triumfāli. Vēl šodien atceros savu pārsteigumu pirmdienas rītā, kad ar teju vai atplestu muti noskatījos viņa performanci, novērtējot dziesmu kā izcilu un gaidot, kas nu tagad būs – vai es esmu sajucis prātā, vai arī citi saklausīs to, ka „Runaway” ir neticami skaists, masīvs, pat monumentāls darbs, kādi māksliniekiem parasti rodas reizi mūžā. Turklāt šoreiz Kanjē Vests ir lielākā un gandrīz vienīgā zvaigzne. Jā, teicams ir Pusha T uznāciens („24/7 365 pussy stays on my mind / I, I, I, I did it, alright, alrigh, I admit it...”), neizsakāmi skaists ir stīgu instrumentu fons (jo īpaši jau garajā albuma versijas izskaņā), taču Kanjē šajā dziesmā nudien izklausās pēc hip-hop karaļa. Pārliecinoša, asprātīga, patiesa un cilvēciska.

"Runaway" dzīvajā raidījumā "Saturday Night Live"

Protams, ja ir ļoti liela vēlēšanās, arī šim albumam var atrast utis. Šajā gadījumā par tām varētu kalpot albuma teksti, kuri – tipiski Vestam – ir pārpludināti ar seksu, nievājošām frāzēm par sievietēm, apvainošanos uz puspasauli, egocentrismu un pašslavināšanu. Taču vienlaikus Vests tādējādi izceļ savu dabisko harizmu un aizrauj pats ar savu pārliecību, ka viņš tiešām IR labākais, kas ar mūziku ir noticis. Var tam piekrist un var tam, protams, arī nepiekrist, taču jau tas, ar kādu stāju un bērnišķīgu naivumu un pārliecību viņš tic pats sev, iedvesmo. Jau atkal nāk prātā Maikls Džeksons – pāraudzis bērns un perfekcionists. Ja Kanjē tiešām nemāk dejot un dziedāt, tad vismaz rakstura un pārliecības ziņā viņš ir baisi līdzīgs leģendārajam popmūzikas karalim.

Šis ir bijis visnotaļ liels gads hip-hopam. Katrā ziņā pavisam noteikti AMGmusic kontekstā. Ar fantastiskiem albumiem mūs ir priecējis gan Big Boi, gan The Roots kolektīvs, nemaz nerunājot par daudzajiem dubstep atvasinājumiem un witch-house ierakstiem, kuru sastāvdaļu virtenē noteikti minams arī hip-hops, bet Kanjē Vests šai 2010.gada hip-hop uzvaras tortei ir uzlicis perfektāko garnējumu, kāds vispār ir iedomājams. „My Beautiful Dark Twisted Fantasy” ir 2010.gada „The Black Album” – plate, kas pavisam droši ieies vēsturē kā sava stila ikona.

Starp citu, Kanjē izdos albumu arī 2011.gadā. Tajā būs apkopotas viņa projekta „GOOD Fridays” iepriekš internetā par velti piedāvātās dziesmas, un tas tapis sadarbībā ar nereti par hip-hop karali dēvēto Jay-Z. Ziniet, kāds būs albuma nosaukums? „Watch The Throne” („Uzmani Troni”). Zīmīgi, dāmas un kungi. Zīmīgi.

Kanye West feat Bon Iver - "Lost in the World"

24 novembris, 2010

EP: Shine 2009 - Associates

Shine 2009 – "Associates" EP

Release date: 30/08/2010
Label: EXPO
AMG rating: 8/10


Kamēr man joprojām svaigā atmiņā vasaras paša sākuma teicamu saulrieta ballīšu noskaņu rosinošais hīts „New Rules”, kurš – nu jau tas ir skaidrs par 100% - ir arī garantējis sev vietu AMGmusic Gada Singlu Top 20, citviet mūzikas presē ir paslīdējis garām fakts, ka augusta priekšpēdējā dienā uz leibla EXPO iznācis somu dueta Shine 2009 debijas EP „Associates”. Tamdēļ vēl jo lielāks prieks Jums šo EP ieteikt no savas puses.

Maija Singlu Top 20, kur pieminētais „New Rules” stabili ierindojās 20.vietā ar atzīmi 9/10, singla apskatu beidzu ar jautājumu: „Vai varētu būt tā, ka 80’to gadu popmūzikas vilni beidzot nomainīs 90’to gadu tendences?”. Jautājums vietā, jo šis 18 minūšu garais ieraksts ne tikai skan burvīgi un melodiski, tas ar iedomātas laika mašīnas spārniem pārceļ klausītāju precīzi 20 gadus senā vēsturē.

Shine 2009

Kāds noteikti saklausīs madčesteras stila iezīmes ala Happy Mondays stilā, kāds atradīs mazliet dejiskāku salīdzinājumu un teiks, ka dziesmas „Higher” sintezators ir nosperts no Crystal Waters dziesmas „Gypsy Woman”, bet vēl kāds teiks, ka tās visas ir muļķības, un „Associates” EP ieturēts balēriskas skandināvu popmūzikas stilā, kuru aizgūtnēm var atrast, piemēram, zviedru leibla Labrador relīzēs. Jaukākais, ka visiem būs taisnība.

Ievadošais „Naturally” nudien sasaucas ar Happy Mondays 1990.gada daiļradi, jo īpaši ritma ziņā un arī piedziedājuma niansēs, „Higher” izklausās it kā būtu izņemts no kādas noputējušas 1991.gada „Dance Music” izlases, savukārt mazās platītes neapšaubāmais hailaits „New Rules” caur skandām šķietami izstaro sauli un ielej mazliet glāzē vēsu šampanieti. Turklāt visām trim dziesmām ir ļoti lipīgi un grūvīgi (drīkst teikt „šūpīgi”?) piedziedājumi, kas pagaidām ir somu dueta vislielākais pluss.

2010.gadā viņiem ir izdevies iekļūt „Labāko Jauno Talantu” sarakstā AMGmusic. Ko atnesīs 2011.gads Shine 2009 sakarā? Gaidīsim.

Video: "Higher"


Video: "New Rules":

23 novembris, 2010

Nedēļas Singlu Apskats (15.11.-21.11)

Sveiciens otrdienā!

Ak, Šīs Bīstamās Novembra Beigas! Nē, es nerunāju par strauji tuvojošos ziemu ar visām no tā izrietošajām sekām un problēmām (jau atkal man ir iesnas, sāp kakls...). Es runāju par AMGmusic gada saspringtāko posmu, kad IT KĀ būtu vēl jāklausās un jāvērtē jaunākie ieraksti, bet prāts un zemapziņa tā vien čukst, ka jāsāk gatavot uzmetumi Gada Topiem un Gada Balvai. Tā nu pēdējās nedēļās jaunākās mūzikas apskati palikuši mazliet novārtā pamesti (tam gan arī liels sakars ar milzu brīvdienām pagājušajā nedēļā). Turklāt, kā jau esmu ieminējies, no nākamā gada AMGmusic formātā būs visnotaļ ievērojamas pārmaiņas, darbs pie kurām arī prasa laiku.

Tāpēc es nemēģināšu mānīt sevi un citus, bet pateikšu pavisam godīgi: šī ir priekšpēdējā nedēļa, kad piedāvāšu Singlu Apskatu, turklāt saīsinātā formātā – bez plašiem komentāriem. Jau nākamnedēļ mēģināšu apkopot Novembra Top 20 (tiesa, tā ieskaitē ies arī 29.novembra nedēļas singli), bet no 6.decembra līdz pat 2011.gadam AMGmusic lapā atradīsit tikai un vienīgi 2010.gada topus un apskatus. Savukārt ar 2011.gada janvāra pirmajām dienām mēģināsim haotisko bardaku kārtot pa plauktiņiem un piedāvāt jaunu, manuprāt, pārskatāmāku un sakārtotāku formātu. Par to sīkāk gan pastāstīšu tad, kad būs pabeigti lielie darbi pie šī gada apkopojuma.


Kā jau būsit ievērojuši, saistībā ar manu aizņemtību un arī lielo brīvdienu skaitu izpalika pagājušās nedēļas singlu apskats. Būtu diezgan netaisnīgi šīs dziesmas nepieminēt vispār, jo starp 24 pagājušajā nedēļā atlasītajiem singliem, veselas deviņas dziesmas nopelnīja augsto atzīmi 8/10, tai skaitā arī Nedēļas Singls. Tāpēc ļoti īsi par pagājušās nedēļas dziesmām, ko nedrīkst laist garām!


SINGLE OF THE WEEK:

The New Divison - "Starfield"
Release date: 08/11/2010
Label: self-released (
free download)
AMG rating: 8/10


Par pagājušās nedēļas labāko singlu kronējām vēl vienu šī gada debitantu The New Division jaunāko darbu „Starfield”. Electro-pop apvienība no saulainās Losandželosas jau pērn izdeva debijas EP, kuru gan mūzikas kritiķi vietām pasteidzās nodēvēt par pārāk atklātu Depeche Mode kopēšanu. Jaunākais EP „The Rookie” pieejams jau vairākas nedēļas grupas SoundCloud vietnē. Tā galvenā dziesma „Starfield” vairs ne tuvu neizklausās pēc Depeche Mode, tā drīzāk atgādina melanholiskāku New Order vai elektrizētāku vēl vienu šī gada jauno zvaigžņu Wild Nothing daiļradi. Katrā ziņā gana rudenīgi un skaisti, lai mums patiktu, un „The Rookie” iekļūtu „Obligāti Noklausāmo Materiālu” sarakstā. UPDATE!!! Jaunākais EP vēl NAV pieejams, bet drīzumā gaidāms. Tas, ko es noturēju par EP, ir tikai divi ar EP nesaistīti remiksi minētajā SoundCloud vietnē.



VĒL ŠONEDĒĻ JĀDZIRD:

Young Galaxy - "Peripheral Visionaries" [Paper Bag]
(
free download)
AMG rating: 8/10


Tikai pirms nedēļas atzīmējušies jaunajā un pagaidām eksperimentālajā, bet no nākamā gada aktīvā lietošanā ieviestajā sadaļā „A-List” (tajā krāsim dziesmas, kas pelnījušas būt gada labāko dziesmu izlasēs, bet sīkāk pastāstīšu janvārī), kanādiešu kvartets Young Galaxy tikai nedaudz zaudēja pagājušās nedēļas cīņā par Nedēļas Singla lauriem. Un tomēr viņu dziesma „Peripheral Visionaries”, kuru, kā jau stāstīju, producējis lieliskais zviedru producents Dens Lisviks, ir viena sasodīti lipīga un mīļa dziesmiņa, kas ieturēta labākajās zviedru indīpopa tradīcijās. Februārī Young Galaxy būs klāt ar jaunu albumu „Shapeshifting” – nepalaidiet garām!



jj - "Let Them" [self-released]
(
free download)
AMG rating: 8/10

Tāpat kā hip-hopā izsenis ir pieņemts izmantot dažādu pop hītu semplus, pēdējā laikā arvien plašāku popularitāti popmūzikā iegūst tendence semplēt vecus un mazāk vecus hip-hop hītus. Kuram, atskaitot varbūt The xx, gan tas varētu sanākt vēl labāk, ja ne zviedru narkotiski aijājošās un psihodēliski nomierinošās elektroniskās popmūzikas duetam jj, kas, kā atceramies, pērn bija vieni no lielākajiem AMGmusic favorītiem! Šī gada albums „No 3” diemžēl bija vairāk vilšanās nekā iepriecinājums, toties gadu jj noslēdz ar šo – par velti pieejamu lielisku singlu „Let Them”, kurā hip-hopa cienītāji noteikti atpazīs T.I. dziesmu „Let ‘Em Talk”. Turklāt bonusā šai dziesmai nāk līdzi vēl viens, ne mazāk teicams skaņdarbs, kurā savukārt izmantoti The xx „Intro” sempli. Visas cerības kaut ko uzbudinoši garšīgu no šiem zviedriem sagaidīt arī 2011.gadā.



The Decemberists - "Down By The Water" [Rough Trade]
AMG rating: 8/10

Viens no pirmajiem ierakstiem 2011.gadā, ko klausīsimies AMGmusic, noteikti būs jaunākais The Decemberists studijas darbs „The King Is Dead”, kurš tiks izdots 17.janvārī. Atšķirībā no iepriekšējās plates – skaļi un plaši skanošās rokoperas „The Hazards Of Love” – šis būs intīmāks un akustiskāks ieraksts, par ko liecina arī indie-folk stilā ieturētais pirmais singls „Down By The Water”. Savu melodiskumu un neticamo talantu radīt uz vismaz nedēļu pielīpošus piedziedājumus Portlendas grupa nekādā gadījumā nav zaudējusi. Visas cerības sagaidīt kārtējo meistarstiķi, jo pēdējos albumus AMGmusic zemāk par 8/10 nav spējis novērtēt.



Florence + The Machine - "Heavy In Your Arms" [Island]
AMG rating: 8/10


Ak, kā šī dziesma asociējas ar vasaru. Ne mirkli nešaubos, ka, ja Florence and the Machine „Heavy In Your Arms” būtu izdevusi tad, kad dziesma reāli nokļuva interneta neizsmeļamajos ūdeņos, šis būtu ne tikai Nedēļas, bet iespējams arī Mēneša lielākais hīts. Tagad, kad dziesma jau ir tā kā nedaudz atklausīta, Velčas jaunkundze to izdod singla formātā, lai pareklamētu nupat kā pārizdoto debijas albumu „Lungs”, kuram jaunajā versijā nāk līdzi bonus disks ar remiksiem un... jā, uzminējāt – „Heavy In Your Arms”. Atgādinu, ka dziesma sākotnēji bija iekļauta kompilācijā kārtējās sāgas „Krēsla” skaņu celiņā, kur tad arī izpelnījās plašu fanu mīlestību.



Future Islands - "The Ink Well" [Friends Records]
AMG rating: 8/10


Jā, apsolos galīgi un nelokāmi – Baltimoras post-wave trio Future Islands jaunākais albums „In Evening Air”, kurš tika izdots jau maijā, nepaliks šī gada nenoklausīto albumu mapītē! Trešais singls un trešais „8/10” no AMGmusic – reti kura apvienība var šogad lepoties ar šādiem singlu vērtējumiem. „The Ink Well” gan nav atrodams minētajā albumā – tā ir pavisam jauna dziesma, kas izdota 7’’ collu plates formātā, bet tā tikai turpina apstarot ar grūti raksturojamu un izstāstāmu maģiju, kas piemīt šīs grupas skanējumam un īpaši solista Sema Heringa balsij. Piedāvāju noklausīties dziesmas dzīvo versiju:



Theophilus London feat Devont Hynes & Solange Knowles - "Flying Overseas" [Green Label Sound]
(free download)
AMG rating: 8/10


Leibls Green Label Sound, kas pavisam nesen mūs priecēja ar lielisko Freelance Whales jaunāko singlu „Enzymes”, jau pāris nedēļas kā piedāvā intīmu r’n’b no jaunā producenta un repera Theophilus London. „Flying Overseas” tapis sadarbībā ar slavenās dziedātājas Bejonsī Noulzas jaunāko māsu Solanži un producentu Devontī Hainsu, kas plašāk pazīstams kā Lightspeed Champion. Kādi mūzikas stili un kādi bīti ir vislielākajā cieņā 2010.gadā AMGmusic un mūzikas pasaulē vispār, šķiet, man Jums vairs nav jāstāsta. Šis varētu perfekti iederēties pēc vētrainas ballītes agrā svētdienas rītā.



The Radio Dept. - "Never Follow Suit" [Labrador]
AMG rating: 8/10


Es pavisam noteikti zinu, ka „Never Follow Suit” latviski nenozīmē „Nekad Neseko Suitam”, bet tas nudien būtu varen lielisks nosaukums dziesmai. The Radio Dept. pēc vairāk kā desmit gadu kopā muzicēšanas šogad ar trešo studijas albumu „Clinging To A A Scheme” ir iepeldējuši lielajos, starptautiskajos ūdeņos. „Never Follow Suit”, protams, nav tāds šedevrs, kāds ir neatkārtojamais albuma pirmais singls „Heaven’s On Fire” (6.vieta Aprīlī), bet gana labi raksturo minēto albumu. Bez tam EP atradīsit arī teicamu Pistol Disco veidotu dub versiju šai dziesmai!


VĒL DER NOKLAUSĪTIES:

Mirrors - "Hide & Seek" [Skint]
AMG rating: 7/10

James Pants - "Darlin'" [Stones Throw]
(
free download)
AMG rating: 7/10

Levek - "Look On The Bright Side" [Father/Daughter]
(
free download)
AMG rating: 7/10

Acrylics - "Nightwatch" [Hot Sand Records]
(
free download)
AMG rating: 7/10

Allo Darlin' - "My Heart Is A Drummer" [Fortuna POP!]
AMG rating: 7/10

Sleigh Bells - "Infinity Guitars" [Mom + Pop]
AMG rating: 7/10

Japandroids - "Heavenward Grand Prix" [Polyvinyl]
AMG rating: 7/10

The Wombats - "Jump Into The Fog" [14th Floor]
(
free download)
AMG rating: 7/10

The Hundred In The Hands - "Commotion" [Warp]
AMG rating: 7/10

Coma Cinema - "Her Sinking Sun" [Wonder Beard Tapes]
(
free download)
AMG rating: 7/10

Napoleon IIIrd - "MTFU" [Brainlove]
(
free download)
AMG rating: 7/10

Seapony - "Dreaming" [Double Denim]
AMG rating: 7/10



PĀRĒJIE ŠĪS NEDĒĻAS SINGLI:

Asobi Seksu - "Trails" [Polyvinyl]
(free download)
AMG rating: 6/10

Erase Errata - "Damaged" [Kill Rock Stars]
AMG rating: 6/10

Tennis - "Take Me Somewhere" [Fat Possum]
(free download)
AMG rating: 6/10

Beady Eye - "Bring The Light" [Beady Eye Recordings]
(free download)
AMG rating: 6/10