21 augusts, 2009

NEDĒĻAS SINGLS (17.08.-23.08.)

Arctic Monkeys – „Crying Lightning”

Relase date: 17/08/2009
Label: Domino
AMG rating: 9/10


Arctic Monkeys var patikt un var nepatikt, bet fakts ir un paliek – gluži tāpat kā gadījumos ar Coldplay, U2, Eminem, Madonna u.c., šīs grupas turpmākie ieraksti vismaz tuvākos gadus būs Notikums. Un šāds Notikums ir arī jaunākā singla „Crying Lightning” iznākšana. To sauc par iesoļošanu „superzvaigzņu” statusā, un Arctic Monkeys gadījumā es par to esmu vairāk nekā priecīgs.

Uzreiz jāpiebilst, ka tā pa īstam nekad neesmu īsti pavilcies uz Arctic Monkeys ierakstiem. Ne 2006.gada sākumā, kad klajā nāca un vienu pēc otra pārdošanas rekordus Lielbritānijā pārspēja grupas debijas albums „Whatever People Say I Am That’s What I’m Not”, ne arī 2007.gada pavasarī, kad uz karstām pēdām tika izdots citām grupām tik samocītais, bet Arctic Monkeys gadījumā vēl vairāk slavētais otrais studijas albums „Favourite Worst Nightmare”.

Ne pirmais, ne otrais neizpelnījās pašus augstākos AMG novērtējumus, taču katrs savā ziņā radīja kaut kādu prieku. 2006.gada sākumā lielākais prieks bija par britu masu histēriju, jo šoreiz tam visam bija arī kāds muzikāls pamats. Otrajā gadījumā – fantastiskais albuma ievadsingls „Brianstorm” un Arctic Monkeys uzstāšanās Glastonberijā 2007 kā hedlaineriem – fantastiska performance, pat skatoties tikai DVD ierakstā.

Nākampirmdien veikalu plauktos nokļūs trešais Arctic Monkeys albums „Humbug”, un jau tagad ir skaidrs, ka tas izraisīs emocijas. Jau plates pirmajā singlā „Crying Lightning” iezīmējas tas, ko varēja gaidīt – Arctic Monkeys pēc divu gadu dauzīšanās gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, ir... mainījušies! Muzikāli. Jautājums tagad tikai ir – tas noticis uz labu vai uz sliktu.

Diemžēl karstās 2008.gada ziemas cerības nepiepildījās, un grupa tomēr nespēlēja šī gada Positivus festivālā, toties uzstājās daudzos citos festivālos, protams, spēlējot arī lielu devu jauno dziesmu, kas būs atrodamas „Humbug”. Sliktās ziņas ir pat divas. Pirmkārt, par jauno materiālu cilvēki nav stāvā sajūsmā. Otrkārt, atsevišķās festivālu recenzijās arī pavīdēja sūdzības par Arctic Monkeys pasivitāti un trakulības zaudēšanu.

Savukārt ļoti pozitīvā ziņa ir tāda, ka „Crying Lightning” ir LIELISKS! Tam gan ir stipra atšķirība no iepriekšējo divu albumu ievadsingliem – „I Bet You Look Good On The Dancefloor” (2005) un „Brianstorm” (2007). Proti, šī ir no tā saucamajām „growing songs” jeb dziesmām, kas neaiziet ar pirmo reizi. Tomēr pēc trešās „Crying Lightning” noklausīšanās reizes tā jau pielīp kā dadzis pie velveta biksēm.

Ja grupas otro albumu producēja elektroniskās mūzikas pārstāvis Džeimss Fords (Simian Mobile Disco, producējis arī The Klaxons debijas plati), tad šoreiz par Arctic Monkeys skaņu atbildējis Queens of the Stone Age līderis Džošs Homme, kurš, starp citu, iespēlējis atsevišķās dziesmās arī ģitāras partijas. Arī no šāda viedokļa būs interesanti paklausīties jauno albumu, jo līdz šim Homme producējis vien savu grupu ierakstus. Daži žurnālisti pie jaunā albuma ietekmēm jau paspējuši minēt The Doors un Niku Keivu... Tas manu ziņkāri jau padara par teju sprāgstošu!

Bet, labi, šī nav ALBUMA recenzija! Šoreiz singls ir galvenais, jo tas ir stabili kļuvis par šīs nedēļas AMG singlu. Turklāt tas noticis, neskatoties uz to, ka „Crying Lightning” jau teju divus mēnešus ir AMG fonotēkā un jau ticis izmantots vairākos vīkendu ballīšu pre-party miksos. Grūti pateikt, vai Arctic Monkeys izdosies izcīnīt trešo #1 AMG mēneša topā, bet kandidāts ir nopietns.

Your past-times, consisted of the strange
And twisted and deranged
And I hate that little game you had called
Crying lightning



P.S.Atgādinu, ka nākamā nedēļa AMG ir ARCTIC MONKEYS NEDĒĻA! Tās laikā klausīsimies vecos AM albumus, EP un singlus. Beidzot noskatīsimies arī pērn izdoto DVD "Live at the Apollo" un, protams, vērtēsim jauno plati "Humbug"!

SINGLU APSKATS (17.08.-23.08.)

Bastila - "Ghosts"

Release date: 10/08/2009
Label: Sunday Best
AMG rating: 8/10


Stabili otrs labākais šīs nedēļas singls pieder kādiem britu šī gada debitantiem Bastila, kas, kā izrādās, jau šogad paspējuši izlaist arī debijas albumu. Tā nosaukums „Bastila” un veikalu plauktos atrodams jau kopš 1.jūnija.

„Ghosts” ir albuma otrais singls – ārkārtīgi sapņains un peldošs piecarpus minūtes garš skaņdarbs, kuru varētu nosaukt par Pink Floyd psihodēlijas un Stone Roses madchester stila krustojumu. Turklāt ļoti veiksmīgi iederas arī hipnotiskais piedziedājuma vokāls („Do you think of me?”). Starp citu, dziesmai ļoti veiksmīgu remiksu izveidojis apvienības Beyond The Wizard Sleeve dalībnieks Ričards Noriss aka The Time & Space Machine.

Starp citu, ĻOTI labs videoklips!!! Velk pat uz mēneša 1.vietu.


The Nextmen feat Ms. Dynamite - "The Lion's Den"
Release date: 17/08/2009
Label: Sanctuary
AMG rating: 7/10


Ja hip-hopu savieno ar deju mūziku, ne vienmēr rezultāts ir garantēti slikts. Godīgi sakot, līdz šim nebiju pazīstams ar britu producentu duetu The Nextmen, lai gan šogad iznāks jau apvienības ceturtais albums. Tiesa, tas būs pirmais, kas izdots zem lielā mūzikas koncerna Universal Group paspārnes.

Šajā dotajā singlā piedalās arī sen nedzirdētā britu R’n’B, 2-step un garage dziedātāja/repere Ms. Dynamite, kā arī apvienības Groove Armada dalībnieks Endijs Kato. Rezultātā ir sanācis ļoti trāpīgs, dejojams un nepārmudrīts visu iepriekšminēto mūzikas stilu savienojums.


Kasabian - "Where Did All the Love Go" [Columbia; 17/08/2009]
AMG rating: 6/10


Leičesteras kvartetu Kasabian pavisam droši arī var dēvēt par šīs desmitgades vienu no interesantākajām parādībām britu indie rock mūzikā. Katrā ziņā tā neo-psihodēlijas garšviela, kas piespricēta arī šim singlam, liek izcelties uz pārējo grupu fona.

Tā arī joprojām neesmu noklausījies kritiķu viduvēji vērtēto, taču Mercury šī gada balvai nominēto grupas trešo studijas plati „West Ryder Pauper Lunatic Asylum”, bet otrais singls pēc kārtas ir sanācis veiksmīgs, lai arī jāpiekrīt kādam britu apskatniekam – piedziedājumu varēja vēlēties skanīgāku. Visādi citādi – pieklājīgi.


Little Boots - "Remedy" [679; 17/08/2009]
AMG rating: 6/10


Jā, šī ir viena no lielākajām gada vilšanām. Nē, ne jau konkrēti šī dziesma, bet Little Boots un viņas debijas albums. Pēc janvāra perfektā deju hīta „Stuck On Repeat”, kas, starp citu, joprojām pretendē uz 2009.gada singla titulu(!), uz Little Boots no daudzajiem slavētajiem potenciālajiem gada debijas albumiem liku vienas no lielākajām cerībām.

Nav jau arī jūnijā izdotais „Hands” no sliktākajām gada platēm (piešķīrām visai augsto atzīmi 6/10), taču pēc tik lieliska singla, kāds bija „Stuck On Repeat”, gaidīju ko vairāk par lipīgām, mazām kafejnīcām/lauku deju zālēm piemērotām melodijām. No otras puses – ja Viktorija Hesketa (Little Boots īstais vārds) pie savām muzikālajām ietekmēm min Britniju Spīrsu un... Mailiju Sairusu(!!!), laikam nav ko īpaši brīnīties...

Bet lipīgs gabals ir – neapšaubāmi. Pat netraucē izcili jēlais piedziedājuma teksts „No more poison/Killing my emotion/I will not be frozen/Dancing is my remedy, remedy”. Bez tam balss Hesketai joprojām patīkama. Turklāt, ja iemācās pareizos deju soļus (pie pirmās rindiņas – izstieptas taisnas rokas priekšā, iztaisnoti rādītājpirksti tiek kustināti noliedzošā formā, otrā rindiņa – ar labo roku attēlota naža duršana sirdī, trešā rindiņa – rokas sakrustojas uz krūtīm, apķerot plecus (it kā tēlotu, ka jums ir auksti), ceturtā rindiņa – pēc iespējas trakotākas deju kustības), tad tas pat var izvērsties par īpaši jautru tusiņa sastāvdaļu.


Cougar - "Stay Famous" [Counter Records; 17/08/2009]
AMG rating: 6/10


Sen nebija mums nekas prātā paliekošs ienācis no post-roka, turklāt vēl instrumentāla. Cougar ir samērā pajauna math rock/post rock blice no Medisonas, ASV, kas kopā spēlē nepilnus piecus gadus.

Augusta beigās veikalos nokļūs šīs grupas otrais studijas albums „Patriot”, kas sekos pirms diviem gadiem izdotajam „Law”. Neteiktu, ka šeit atradīsit ko ļoti novatorisku vai ārprātā interesantu, taču šādā patukšā, turklāt vēl lietainā nedēļā „Stay Famous” būs patīkams veldzējums.

Starp citu, dziesmu jau vairākus mēnešus iespējams par velti legāli lejupielādēt no nme.com lapas:
http://www.nme.com/blog/index.php?blog=122&p=6440&more=1&c=1

Athlete - "Superhuman Touch" [Polydor; 17/08/2009]
AMG rating: 5/10


Ar jaunu albumu nākamnedēļ atgriezīsies arī londonieši Athlete – „Black Swan” būs grupas ceturtais studijas ieraksts, kas sekos pirms diviem gadiem kritiķu norietajam „Beyond The Neighbourhood”.

Diemžēl izskatās, ka arī šoreiz Athlete nepiedāvās neko jaunu, ko savulaik jau nebūtu piedāvājuši Starsailor, Keane vai kaut Coldplay. Līrisks, neslikts, bet pie otrās reizes jau garlaicīgs electro/piano roks, kādu pirms pieciem sešiem gadiem Anglijā bija atliku likām. Mazliet izdomas, puiši!

Enter Shikari - "No Sleep Tonight" [Atlantic; 17/08/2009]
AMG rating: 5/10


Ēmō-iskais britu post-hardcore ansamblis Enter Shikari klusi klusi jūnijā izdeva savu otro studijas albumu „Common Dreads”, par kuru sajūsmā, protams, ir tikai Kerrang žurnāls un tā lasītāji. Lai gan – otrais singls „No Sleep Tonight” ne tuvu nav sliktākais grupas ieraksts.


Black Eyed Peas - "I Gotta Feeling" [Polydor; 10/08/2009]
AMG rating: 5/10


Kāpēc šeit šis? Lielbritānijas singlu topā esot 1.vietā. Nu, labi, labi – nav jau tik slikti šoreiz. Katrā ziņā diskotēka nav jāatstāj, ja sāk skanēt konkrēti šis Black Eyed Peas singls. Otrais no viņu pēdējā albuma „The E.N.D.”. Producējis Deivids Gueta, starp citu.

Peter Andre - "Behind Closed Doors" [Conehead Management; 10/08/2009]
AMG rating: 2/10


Smags gadījums. Ja absolūtam tukšumam pievieno šādu vokālu, tas vienmēr būs smags gadījums.

NEDĒĻAS "DMS" ASPKATS

DIFFERENT MUSIC SELECTION'S TRACK OF THE WEEK

Arctic Monkeys – „Red Right Hand” [Domino]
(b-side of the single „Crying Lightning”)

Release date: 17/08/2009
AMG rating: 8/10


Stāsts par dziesmu atrodams šeit:




VĒL ŠONEDĒĻ:

Bastila - „Ghosts” (The Time & Space Machine Summer of Love remix) [Sunday Best]
(from single „Ghosts”)

Release date: 17/08/2009
AMG rating: 8/10


Pieminētais Beyond The Wizard Sleeve dalībnieka Ričarda Norisa aka The Time & Space Machine remikss vienam no šīs nedēļas patīkamākajiem singliem – britu projekta Bastila sapņainajam trekam „Ghosts”. Lai arī pašu oriģinālu jau iespējams visai veiksmīgi atskaņot diskotēkā agrā rīta stundā, chill-out zālē, šis ir pat vēl patīkamāks un relaksējošāks. Paklausīties iespējams šeit:
http://hypem.com/track/873693/Bastila+-+Ghosts+The+Time+and+Space+Machine+Summer+of+Love+Remix

BEAK> - „I Know” [Invada Records]
(from forthcoming album "BEAK>")

Release date: 19/10/2009
AMG rating: 7/10


Grupas Portishead producents un taustiņintsrumentālists Džefs Barovs nesnauž pēc pērnā gada lieliskās atgriešanās, kad Portishead laida klajā pirmo albumu desmit gados, turklāt vienu no 2008.gada labākajām platēm – „Third”.

Kā izrādās Barovs šī gada sākumā ir nodibinājis jaunu grupu ar interesantu nosaukumu – BEAK>. Bez Barova BEAK> vēl darbojas kāds Billijs Fullers un Mets Viljamss. Trijotne jau esot pabeigusi darbu pie sava debijas albuma, kurš veikalu plauktos nokļūs oktobra vidū. Interesanti, ka visas dziesmas esot ierakstītas vienā piegājienā jeb dzīvajā.

Šobrīd klausītājiem tiek piedāvāts pirmais albuma skaņdarbs „I Know”, kas ir tāds savdabīgs lo-fi sajaukums ar kraut-rock. Dziesmu pavisam legāli iespējams lejupielādēt pitchorkmedia.com lapā http://pitchfork.com/news/36273-portisheads-geoff-barrow-forms-new-band/

Former Ghosts - „Hold On” [Upset The Rhythm]
(from forthcoming album „Fleurs”)

Release date: 20/10/2009
AMG rating: 7/10


Jauns projekts arī grupas Xiu Xiu līderim Džeimijam Stjuartam. Viņš apvienojies ar Zola Jesus jeb Niku Rouzu un This Song Is A Mess But So Am I pārstāvi Frediju Rūpertu, kurš esot jaunā projekta galvenais idejas un lielāko daļu dziesmu autors.

Grupas debijas albums iznāks oktobrī, bet šobrīd klausītāju rīcībā nodots interesants tā pirmais skaņdarbs „Hold On”. Kā ļoti trāpīgi atzīmēja kāds ārzemju kolēģis, aptuveni šādi varētu izklausīties Īens Kērtiss piesēdies pie Casio sintezatora un atlaidis pārējos grupas Joy Division dalībniekus. http://thetapeisnotsticky.com/uploads/2009/08/former-ghosts-hold-on.mp3

Peter Bjorn & John - „It Don’t Move Me” (Wierd Tapes remix) [Polydor]
(from mp3 single „It Doesn’t Move Me”)

Release date: 13/07/2009
AMG rating: 7/10


Šis ir no singla, kam nejauši paskrējām garām jūlijā. Oriģinālā versija tiks likta ieskaitē pie nākamās nedēļas singliem, bet jau šobrīd piedāvāju labāko no dziesmas remiksiem – Wierd Tapes veikumu.

Wierd Tapes ir tas pats vīrs Deivijs Hauks, kas pagājušajā nedēļā parūpējās par labāko singlu – Memory Tapes – „Bicycle”, kā arī par labāko DMS dziesmu – Memory Cassette – „Asleep at a Party”. Jā, arī Wierd Tapes ir viņa pseidonīms.

Nesen beidzot izdevās atrast vienu interviju ar šo mistisko personu. Kā izrādās, pirmais radās tieši projekts Wierd Tapes. Vēlāk pievienojās Memory Cassette, zem kura tika radīti mierīgāki skaņdarbi, savukārt tad, kad sanāca uzmeistarot kaut-ko-pa-vidu, tika izmantots abu nosaukumu apvienojums jeb Memory Tapes. Elementāri īstenībā. :)

ALBUMS - The XX - "xx"

THE XX – „xx”

Release date: 17/08/2009
Label: Young Turks
AMG rating: 9/10


Vai kāds vispār spēj saskaitīt tos n-tos māksliniekus, kam šī gada sākumā kabināja klāt birku „potenciālie gada debitanti”? White Lies, Florence and the Machine, La Roux, Empire of the Sun, Little Boots, Passion Pit, Bombay Bicycle Club... Un tā varētu paturpināt vēl. Un tagad otrs jautājums – vai kāds pirms šī raksta izlasīšanas bija dzirdējis par The XX? Es vēl jūlijā nebiju...

Pilnīgi no nekurienes gan The XX nav izlīduši. Kā izrādās, tālredzīgākais šoreiz bijis britu populārais mūzikas žurnāls NME, kurš gada sākumā šos jauniešus bija iekļāvis potenciālo 2009.gada zvaigžņu saraksta 6.vietā. Turklāt grupa jau paspējusi aizvadīt koncerttūri ar The Big Pink. Ak, jā, arī The Big Pink varam pieskaitīt pirmās rindkopas sarakstam.

Aprakstīt sajūtas, kādas manī raisījās, pirmoreiz noklausoties šo, nepilnu 40 minūšu garo ierakstu, ir praktiski neiespējami. Pūlējos atcerēties pēdējo reizi, kad esmu bijis tik ļoti kāda ieraksta pārņemts, bet tas man lāga neizdevās. Katrā ziņā šogad mani TIK spēcīgi nav uzrunājis neviens albums. Turklāt interesanti, ka šis, kā to pareizi norāda ārzemju apskatnieki, ir nakts albums, bet es to klausījos saulainā, pat karstā augusta pēcpusdienā. Otrs fakts, kas mani ļoti pārsteidza ir tas, ka grupas dalībnieki ir tikai nupat kā pabeiguši vidusskolu. Viņu vidējais vecums ir 19 gadi...

Trešā pārsteidzošākā lieta varētu būt tā, ka pēc sastāva grupa ne ar ko neatšķiras no citiem saviem līdzgaitniekiem. Vokālists (ok, šajā gadījumā divi vokālisti), ģitāra, bašgitāra, bungas. It kā viss kā parasti. Taču tas, ko šie jaunieši spējuši radīt, ir prātam neaptverami, jo īpaši ņemot vērā viņu vecumu. Ak, jā, vēl ir arī ceturtais šokējošais fakts. Albumu producējis... pats grupas dalībnieks, TĪNIS, Džeimijs Smits!!!

Jau atklāšanas gabals, kas tā arī saucas – „Intro” – burtiski ievelk kādā citā pasaulē. Skaņdarbs ir instrumentāls un faktiski balstīts uz spēcīgu basu (bungām) un lielisku ģitāras rifu, kas turpinās priecēt visa albuma garumā. Jau pēc divām minūtēm ceļojums var sākties pilnā apjomā ar „VCR”, kuram visam iepriekšminētajam pievienojas agrīno The Cure basģitāra un elegants, jjThings Will Never Be The Same Again” atgādinošs ksilofons. Turpat jau arī klāt Romijas Kroftas vokāls: „You, you still got all the answers...” Starp citu, viņas balss lielākās asociācijas izraisa ar pašmāju Tribes of the City vokālisti Kseniju Sundejevu. Īpaši dziesmā „Shelter”.

Turpinājumā seko šobrīd aktuālais singls „Crystalised”, kas turpina lielisko un hipnotisko Romijas un otra vokālista – Olivera Sima – vokālo saspēli, šoreiz papildinātu ar paātrinātu ģitāras ritmu un viegli iegaumējamo piedziedājuma „Hai-ai-ai-ai”. Tālāk pat vēl hipnotiskākais „Islands”, ar ļoti sirsnīgu piedziedājumu, kas tiek dziedāts duetā: „I am yours now/So now I don’t ever have to leave”... Skaisti, lai neteiktu vairāk.

Sākotnēji mazliet neiepatikās piektā albuma dziesma „Heart Skipped a Beat”. Taču tas bija līdz brīdim, kamēr nepievērsu īpašu uzmanību konkrēti ģitāras skaņai. Teikšu tā – The Cure arī „Disintegration” albumā varētu ar šo lepoties! Acīmredzot iemesls, kādēļ sākotnēji šis skaņdarbs likās nedaudz lieks, ir tas, ka dziesma melodiski ir ļoti līdzīga „Islands”. Bet arī šis pēc piektās, sestās reizes šķiet diskutabls pieņēmums. Un kā precīzi norādīja kāds kritiķis – sūdzēties par šādu lietu ir tas pats, kas sūdzēties, ka tev mājās ir pārāk daudz briljantu...

It kā ar visu augstāk minēto vēl nebūtu gana, šim albumam ir arī nešaubīgs hailaits jeb kulminācija, un tā tiek sasniegta devītajā dziesmā „Infinity”. Tā arī laikam bija vieta, kas man burtiskā nozīmē lika apsēsties un tikai pēc laba laiciņa atcerēties, ka nav pieklājīgi sēdēt ar atvērtu muti. Pasakaina, kvēli naksnīga ala Krisa Aizāka „Wicked Game” noskaņās ieturēta ģitāra un jau atkal burvīga vokāla saspēle. Taču svarīgākais notiek dziesmas beigu posmā – pēdējā pusotrā minūtē.

Kāpinoša ģitāra, Olivers Sims: „Give it uuup...”, Romija: „I can’t give it up”. Turklāt neatstāj sajūta, ka šī dziesma ir ierakstīta vienā piegājienā, abiem stiklaini lūkojoties tālumā un it kā neredzot vienam otru, kur nu vēl pārējos dalībniekus vai, dies pasarg’, vēl kādu citu. Tas turpinās gandrīz minūti, turklāt pakāpeniski pievienojas bungas, bet ģitāra kļūst uzstājīgāka un uzstājīgāka. Liekas, ka nupat sekos uzrāviens un pamatīgs kreščendo, bet tā vietā... Dziesma beidzas. Nu ne gluži uzreiz, vēl seko „Wicked Game” stila ģitāriņa divdesmit sekundes, bet jebkurā gadījumā - perfekts risinājums. Turklāt „Infinity” seko vēl viens no albuma fantastiskākajiem skaņdarbiem – skumjais „Night Time”.

Sajūta, ka grupa spēlē tikai sev, esot arī koncertos – cik nu izdevās atrast skopo informāciju internetā. Taču gribas ticēt šī izteikuma autoram – tas nav uzspēlēts teatrālisms vai vēlēšanās būt krutam. The XX tas sanāk pārāk dabiski un nepiespiesti, lai būtu iestudēts. Vēl trāpīgs apzīmējums par grupu bija: „Šis ieraksts atgādina bariņu vientuļu un mazliet iedzērušu intravertu, kas sapulcējušies 3 naktī, lai vienkārši uzspēlētu mūziku”. Pat ļoti naglai uz galvas.

Gada debijas albums? Nešaubīgi! Gada albums? ... Ļoti, ļoti, ļoti iespējams.

Video "Crystalised"


Audio versijā maģisko "Infinity" var noklausīties šeit:

http://hypem.com/track/882711/The+xx-Infinity

20 augusts, 2009

NEW SONG - BEAK> - "I Know"

BEAK> - „I Know” [Invada Records]
(from forthcoming album "BEAK>")

Release date: 19/10/2009
Label: Invada Records
AMG rating: 7/10

Grupas Portishead producents un taustiņintsrumentālists Džefs Barovs nesnauž pēc pērnā gada lieliskās atgriešanās, kad Portishead laida klajā pirmo albumu desmit gados, turklāt vienu no 2008.gada labākajām platēm – „Third”.

Kā izrādās Barovs šī gada sākumā ir nodibinājis jaunu grupu ar interesantu nosaukumu – BEAK>. Bez Barova BEAK> vēl darbojas kāds Billijs Fullers un Mets Viljamss. Trijotne jau esot pabeigusi darbu pie sava debijas albuma, kurš veikalu plauktos nokļūs oktobra vidū. Interesanti, ka visas dziesmas esot ierakstītas vienā piegājienā jeb dzīvajā.

Šobrīd klausītājiem tiek piedāvāts pirmais albuma skaņdarbs „I Know”, kas ir tāds savdabīgs lo-fi krustojums ar kraut-rock. Dziesmu pavisam legāli iespējams lejupielādēt pitchorkmedia lapā, precīzi šeit: http://pitchfork.com/news/36273-portisheads-geoff-barrow-forms-new-band/

19 augusts, 2009

NEW SONG - Arctic Monkeys - "Red Right Hand"

Arctic Monkeys - "Red Right Hand"
/b-side of the single "Crying Lightning"/

Release date: 17/08/2009
Label: Domino
AMG rating: 8/10

Šonedēļ beidzot plates formātā oficiāli pieejams Arctic Monkeys jaunākais singls "Crying Lightning", kurš gan AMG rīcībā jau ir gandrīz divus mēnešus (aktīvi spēlējām arī iesildoties Positivus nedēļas nogalei). Vēl tikai nepilna nedēļa, un veikalu plauktos nonāks arī trešais šefīldiešu studijas albums "Humbug", par kuru, protams, gari un plaši runās visi iespējamie mūzikas mēdiji.

Tā kā "Crying Lightning", manuprāt, ir pat vairāk nekā veiksmīgs atgriešanās singls pēc divu gadu pauzes, albumu ļoti gaidu arī es, bet... Nevienā brīdī nebiju domājis, ka tādu sajūsmu manī izsauks pirmā singla b-puse - Nika Keiva leģendārā 1994.gada hīta "Red Right Hand" kaverversija. Starp citu, ja nevēlaties iegādāties šo singlu, iesaku pirkt nevis Eiropas "Humbug" izdevumu, bet gan Japānas - arī tur būs iekļauts šis skaņdarbs.

Domājams, visiem vēl labā atmiņā ir šīs slepkavnieciski baisās, bet elegantās dziesmas oriģināls, kurš ir tipisks Nika Keiva 90'to gadu sacerējums. Taču Arctic Monkeys pamanījušies šo dziesmu pārveidot teju līdz nepazīšanai (oriģinālu atgādina vienīgi keiviskās ērģelītes dziesmas vidū) - tā vien šķiet, ka šīs "Red Right Hand" autors ir pats Alekss Tērners. Ārkārtīgi veiksmīga un precīza izvēle kaverversijai. Visas iespējas Arctic Monkeys šonedēļ savākt gan "Single of the Week", gan Different Music Selection's Track of the Week titulus!

18 augusts, 2009

ALBUMS - Lightning Dust - "Infinite Light"

LIGHTNING DUST – „Infinite Light”

Release date: 03/08/2009
Label: Jagjaguwar
AMG rating: 8/10


Augusta pirmā nedēļa, iespējams, bijusi ražīgākā nedēļa mūzikā 2009.gadā. Nepietiek, ka tieši tad iznāca pagaidām šī gada lieliskākais ieraksts Wild Beasts – „Two Dancers” (9/10) un ļoti veiksmīgais Julian Plenti (8/10) solo albums, dievīgu plati izdevis arī duets no Kanādas – Lightning Dust.

Lightning Dust ir divu grupas Black Mountain dalībnieku – Džošua Vella un Amberas Veberes – blakus projekts. Lai arī psihodēliskās rokmūzikas kvintets Black Mountain savu debijas plati laida klajā 2005.gadā, ar šo harizmātisko apvienību iepazinos 2008.gada pašā sākumā, kad līdz AMG nokļuva grupas fantastiskais otrais studijas albums „In The Future”. Tolaik piešķīrām atzīmi 9/10 (tas deva albumam 3.vietu AMG 2008.gada topa kopvērtējumā) un joprojām uzskatu, ka tieši „In The Future” ir viens no nenovērtētākajiem pērnā gada albumiem.

Kā atzīst paši Lightning Dust dalībnieki, atšķirībā no Black Mountain, šis duets spēlē daudz mierīgāku un sapņaināku mūziku, kurā izmantots krietni mazāks instrumentu un skaņu klāsts. Tomēr apburošais Veberes vibrato vokāls ir lielākā veiksmes atslēga Lightning Dust mūzikai, turklāt spilgti norāda uz Black Mountain rokrakstu – šo vokālu patiesi nevar sajaukt ar nevienu citu. Kā norāda kāds slavens mūzikas portāls ASV – iespējams, no vokālā viedokļa šis ir spēcīgākais ieraksts 2009.gadā.

Nav jau smuki citēt un kopēt ārzemju apskatnieku teikto, bet, lai spilgti raksturotu „Infinite Light”, es, jāatzīst, NEKO labāku nespēšu izdomāt. Un tas arī nav iespējams. Tad, lūk, ko par plati raksta Clash žurnāls:

„‘Infinite Light’ is the sound of that final, goodbye kiss. It's the record to play when you find yourself spending the early hours with nothing but a bottle of whiskey and a broken heart, wondering how you will make it through. But don't worry: its swooping, romantic strings and tragic piano lullabies will keep you going.”

Un tieši tā arī ir. Lai arī ieraksts ir padrūms un pat vietām smagnējs (jo īpaši jau pirms mēneša iepazītajā „Never Seen” un plates noslēdzošajā „Take It Home”), tomēr ritmiskais „I Knew” un blūza ietekmētais „The Times” albumā rada labu sabalansētības auru, kas tomēr liek uzvarēt romantisma sajūtai sirdī, nevis viskija pudelei.

Šis nav no ierakstiem, ko klausīties jebkurā dzīves situācijā. Pavisam noteikti. Tomēr, ja ļaujas Veberes balss burvībai, dziesmu melodijām, naksnīgām skumjām un aizlauztai sirds balsij, šis ir pat vairāk nekā tikai lielisks ieraksts – šis ir kā labs draugs, kam piezvanīt tad, kad vairs nav, kam piezvanīt. Tad atliek spiest podziņu „Play” un aizvērt acis. Skaisti bezgala!

Audio versija "Never Seen":