09 janvāris, 2012

Nedēļas Izlase (02.01.12.-08.01.12.)

Heijā!

Esiet sveicināti 2012.gadā! Pēc ilgāka laika pārtraukuma, kas saistīts ar dažnedažādākajām būšanām un diemžēl arī nebūšanām (sīkumos neieslīgšu, jo tas jau atkal ir garš stāsts), ar karstāko mūzikā ir atpakaļ AMGmusic. Nu jau sešpadsmito gadu pēc kārtas. Ceturto, ja runājam konkrēti par šo blogu, kas iekš blogspot.com.

Parasti gadu esam uzsākuši ar sīku analīzi par aizvadīto, taču 2012.gads būs izņēmums. Nu jau vairs reti kuram AMGmusic lasītājam ir noslēpums, ka šo rindu autoram 2011.gads bijis lielākais murgs pēdējos vismaz 27 gados, tamdēļ nav bijis nedz spēka, nedz laika apkopot vienpadsmitā gada labākos mūzikā, kuru tiešām bija daudz. Pats sev esmu nosolījies, ka tas kaut kad tomēr tiks izdarīts. Iespējams, uztaisīsim AMGmusic Awards 2011 uz laiku, kad balvas par aizvadīto gadu piešķirs Grammy un Brits.

Bet ko nu par slikto un pagājušo. Ir sācies jauns gads, kas neizbēgami nes arī jaunas apņemšanās un jaunas idejas. Ir liels ticamības moments, ka 2012.gads nesīs zināmas pārmaiņas AMGmusic darbībā. Par tām gan pagaidām neko sīkāk nevaru pastāstīt, jo vēl ir daudz neskaidrību. Tikmēr šo gadu AMGmusic uzsāks ar pirmo Nedēļas Izlasi, kurā jau netrūkst pirmo spožo mūzikas pērļu šajā gadā. Tāpēc atstāsim pagātnes likstas un nākotnes plānus vēlākam, bet ķersimies klāt pie paša galvenā – pie mūzikas!

P.S. Šī ir aizkavējusies Nedēļas Izlase no pagājušās nedēļas. Šajā frontē nekādu izmaiņu – arī turpmāk AMGmusic nedēļas apkopojumi būs piektdienās. Vismaz parasti.


SINGLE OF THE WEEK:
Saistīt

The Weeknd - "Montreal" [self-released]
(from mixtape "Echoes of Silence", out now)
(available as a free download)

Kamēr mūzikas fani un arī žurnālisti, apkopojuši aizvadītā gada labāko albumu un dziesmu sarakstus, ņēmās baudīt Ziemassvētkus, salīdzinoši paklusām trešo un beidzamo daļu savai 2011.gada triloģijai izdeva AMGmusic lasītājiem labi pazīstamais kanādiešu dziedātājs Ābels Tesfejs jeb The Weeknd, kas – pačukstēšu priekšā – būs nominēts vismaz trim AMGmusic 2011.gada balvām.

Nelietošu tik skaļus apgalvojumus kā dažs labs MTV cilvēks („The Weeknd ir lielākais talants mūzikā kopš Maikla Džeksona”!), taču fakts, ka šis jaunietis gada laikā ir laidis klajā trīs ierakstus, kas visi kā viens vērtējami ar atzīmi vismaz 8/10, ir ko vērts. Nemaz nerunājot par to, ka The Weeknd ir ienesis jaunas vēsmas R’n’B mūzikā, kuras pavisam noteikti izjutīsim arī šogad.

Triloģijas noslēdzošā daļa „Echoes of Silence”, kas no AMGmusic nopelna atzīmi 8.5/10, noteikti ir vissmeldzīgākā un atkailinātākā Tesfeja puse. Arī šeit dziesmu vārdos netrūkst Tesfejam raksturīgā sagrautās mīlestības apcerēšana, pie visa vainojot sievietes, taču, kā to pierāda viens no albuma hailaitiem „Montreal”, kam ir tas gods kļūt par AMGmusic 2012.gada pirmo Nedēļas Singlu, The Weeknd balsī ieskanas arī trauslākas un cilvēcīgākas notis, jo īpaši dziesmas noslēdzošajā, sāpīgi izdziedātajā rindiņā „Je ne pleurais pas”, kas latviski tulkojas kā „Es neraudāju...”.



FIVE TRACKS YOU HAVE TO HEAR:

Grimes - "Genesis" [4AD]
(from f/c LP "Visions", out on March 12th)
(available as a free download)

Kā jau to paredzēju pērnā gada oktobrī, šogad vēl daudz dzirdēsim par kanādiešu jauno dziedātāju Klēru Bušēru jeb Grimes. Martā gaidāmā plate „Visions” gan nebūs dziedātājas debijas albums, jo veselus divus albumus talantīgā māksliniece jau pamanījās izdot 2010.gadā, taču ir pilnīgi skaidrs, ka 2012.gads būs Bušēras Lielais Gads. Jau šobrīd atsevišķi mūzikas mēdiji to sauc par vienu no potenciāli spēcīgākajiem debijas ierakstiem šajā gadā. Šos izteikumus spoži papildina arī jaunākais albuma singls „Genesis”, kas nav tik dobji elektronisks un lipīgs kā priekšgājējs „Oblivion”, taču turpina apliecināt Bušēras eleganto spēju spēlēties ar savu meitenīgo vokālu un debešķīgām melodijām.


AraabMuzik - "I Remember" [Duke Production]

(from LP "Electronic Dream" deluxe edition, out now)

Neilgi pirms Ziemassvētkiem amerikāņu producents Abrahams Oreljana jeb AraabMuzik izdeva sava debijas albuma „Electronic Dream” deluxe edition versiju, kurā pamatalbums tika papildināts ar četriem jauniem skaņdarbiem. Arī tie balstīti uz dažādu trance mākslinieku sempliem. Konkrētajā trekā „I Remember” par pamatu ņemts Deadmau5 hīts „I Remember”, kas jau oriģinālā ir visai, ja tā var izteikties, nekaitīgs un pat čilīgs skaņdarbs. AraabMuzik rokās ieguvis vēl naksnīgāku un dabstepīgāku nokrāsu.


Stay+ - „Dandelion” [RAMP Recordings]
(released as a digital single on December 5th)

Trakajā decembra virpulī AMGmusic paslīdēja garām fakts, ka jaunu singlu izdevis mūsu lapās slavētais mistiskais Mančestras elektroniskās scēnas projekts Stay+, kas savu karjeru sāka ar ģeniālo singlu „Stay Positive”, tolaik vēl saucoties kā Christian AIDS. Atšķirībā no pirmajiem trim dueta singliem, „Dandelion” ir jūtami klusinātāks un piezemētāks, taču joprojām skaņu efektu ziņā tipisks Stay+ traks ar ļoti pavelkošiem sintezatoriem un noskaņu. Ar lielu nepacietību gaidīsim ziņas par debijas albumu!


Evian Christ - "Thrown Like Jacks" [self-released]
(available as a free download)

Interneta vidē ir uzradies jauns nezināms talants! Jau vairākas nedēļas mūzikas žurnālisti un blogeri pievērsuši uzmanību kādam mistiskam YouTube.com lietotājam ar segvārdu Evian Christ, kurš savā vietnē publicējis jau vairākus trekus. Līdzīgi kā pirms daudziem gadiem ar Burial, arī šajā gadījumā nevienam nav nojausmas, kas viņš/viņa ir, no kurienes nāk un ko ēd. Taču fakts ir tāds, ka Evian Christ rada ļoti interesantu un naksnīgu ambient/beat music krustojumu, eleganti virpinot iekšā semplus. Konkrētais treks „Thrown Like Jacks” balstīts uz GrouperDragging a Dead Deer Up A Hill” un TygaSnapbacks Back” sempliem, radot ļoti mistērisku un hipnotisku noskaņu. Esmu pārliecināts, ka par Evian Christ vēl šogad dzirdēsim.


Sleigh Bells - "Born to Lose" [Mom & Pop]
(from f/c LP "Reign of Terror", out on February 14th)

Besī Valentīndiena un vēlaties to pavadīt mežonīgā trakulībā? Par muzikālo noformējumu būs parūpējies Bruklinas noise-pop duets Sleigh Bells, kas teicami debitēja 2010.gadā ar albumu „Treats”. Precīzi 14.februārī iznāks apvienības otrā skaņu plate „Reign of Terror”, kuru gada pašā sākumā ieskandina pirmais singls „Born To Lose”.



THREE REMIXES OF THE WEEK:

Motor feat Martin Gore - "Man Made Machine" (Black Asteroid Remix) [CLR]
(from "Man Made Machine" digital single, out now)

Kamēr Depeche Mode fani gaida Mārtina Gora un Vinsa Klārka apvienošanās projekta VCMG debijas albumu, kas iznāks šogad, leģendārās synth-pop grupas dalībnieks un galvenais dziesmu autors aizlienējis savu balsi starpkontinentālā dueta Motor jaunākajam singlam „Man Made Machine”. Noteikti atrodiet laiku, lai noklausīties šī singla oriģinālo versiju, taču AMGmusic visvairāk satriecis (labā nozīmē!) masīvais techno remikss no Black Asteroid, kas ļoti jau nu atsauc atmiņā pagājušās dekādes labākos Tiefschwarz darbus.


Justice - "On'n'On" (Brodinski Remix) [Ed Banger]
(from "On'n'On" f/c single, out January 30th)

Ko tur ko liegties – pērnā gada rudenī izlaistais franču dueta Justice albums „Audio, Video, Disco” viennozīmīgi vērtējams kā izgāšanās, jo īpaši, ja salīdzina ar ļoti veiksmīgo 2007.gada debijas plati. Toties janvāra beigās gaidāms jauns albuma singls „On’n’On”, kas tiks papildināts ar vairākiem miksiem, no kuriem viens jau šobrīd ir mūsu rīcībā. To veidojis Justice tautietis Brodinski, un tas pavisam noteikti kārtīgi rībinās deju zāles 2012.gada pirmajos mēnešos.


Rihanna - "We Found Love" (Star Slinger remix) [self-released]
(available as a free download)

Angliski ir tāds termins kā „guilty pleasure”. Ar to parasti raksturo kādu aizraušanos, par kuru pašam cilvēkam ir tā kā neliels kauns. Ar komentāru „my guilty pleasure” jaunu versiju nu jau globālajam Rianas superhītam „We Found Love” nācis klajā Mančestras producents Darens Viljamss jeb Star Slinger. Tā kā šī nav oficiāla relīze remiksu Star Slinger SoundCloud vietnē iespējams lejupielādēt bez maksas.



VIDEO OF THE WEEK:

Scissor Sisters feat. Azealia Banks – „Shady Love” [Polydor]
(dir. Hiro Murai)

Nedēļa vien pagājusi, bet jau klāt pirmais lieliskais mūzikas video! Kas attiecas uz pašu dziesmu, tad jaunais Scissor Sisters singls „Shady Love”, kas tapis sadarbībā ar jauno uzlecošo zvaigzni, reperi Azēliju Benksu (nupat kā iekļauta BBC Sound of 2012 aptaujas 3.vietā!), noteikti jāsauc par pirmo skaļāko šī gada singlu, ko turpmākajos mēnešos Jūs noteikti dzirdēsit, lai arī uz kuru diskotēku dotos. Toties videoklips piedāvā ieskatīties kādā ārkārtīgi interesantā pamatskolas uzvedumā, kuru, ja mani neviļ acis, apmeklējis pats Misters Zāģis jeb amerikāņu aktieris Tobins Bells. Eh, ja vien šādi būtu visi pamatskolas uzvedumi...