24 decembris, 2009

AMG ALBUM TOP 20 OF 2009 (part 4: 10.-6.)

2009.GADA ALBUMU TOP 20


10.Yeah Yeah Yeahs – „It’s Blitz”

Release date: 06/04/2009
Label: Polydor
AMG rating: 7/10


Raksturīgākā 2009.gada īpatnība mūzikā bija 80’to gadu synthpop un disko mūzikas atgriešanās starmešu gaismā. Tas, ka šiem diviem mūzikas novirzieniem aktīvi pievērsās katras trīs no četrām electro grupām, nav nekāds brīnums, bet to, ka ar disko aizrausies Ņujorkas punk-rock/garage-rock apvienība Yeah Yeah Yeahs, šķiet, negaidīja neviens. Joka pēc, nupat fonā uzliku 2003.gada debijas plati „Fever To Tell” – nudien grūti pateikt, ka mēs runājam par vienu un to pašu grupu.

Tomēr Yeah Yeah Yeahs trešais studijas albums izrādījās vairāk nekā veiksmīgs eksperiments. Tas jau ir devis divus fantastiskus singlus – „Zero”, ko britu žurnāls NME nosaucis par 2009.gada labāko dziesmu, un „Heads Will Roll”, kas nominēts AMG balvai 2009.gada Labākais Singls. Turklāt tiem nākamā gada sākumā sekos vēl viena plates pērle – nu jau roķīgākais un vecos Yeah Yeah Yeahs vairāk atgādinošais „Dull Life”.

Tieši „It’s Blitz!”, apkopojot pasaules lielāko mūzikas mēdiju gada topus, ieņem vakanto 2.vietu, uzreiz aiz Animal Collective triumfa. Savos gada albumu Top 3 to iekļāvuši tādi slaveni britu žurnāli kā NME un Clash. Interesanti, ka tieši Lielbritānijā amerikāņu trijotni mīl vairāk nekā dzimtenē. Nebiju ilgi pārliecināts par „It’s Blitz” atrašanos arī AMGmusic albumu desmitniekā, bet šie fakti, kā arī atsevišķu AMGmusic lasītājus sajūsma par šo grupu mani tomēr pārliecināja. Starp citu, NME aptaujā par „Stilīgāko sievieti rokmūzikā” nobalsoju par Kārenu O no YYY.


9.jj – „jj n° 2”
Release date: 01/07/2009
Label: Sincerely Yours
AMG rating: 8/10


Vienu brīdi AMGMusic nedēļas singlu apskatos jau sāku jokot, ka tā nav kārtīga nedēļa, ja mums nav vismaz viens labs singls no Zviedrijas apskatīts. Kā saka Tollijs, katrā jokā daļa patiesības, un patiešām šogad bija necerēti daudz patīkamas, mīļas un interesantas popmūzikas no mūsu Ziemeļu kaimiņiem, bet tomēr neviens nespēja konkurēt ar projektu jj, kas vasarā laida klajā savu debijas albumu „No. 2” un kopā ar to – aktuālo skaņdarbu „Things Will Never Be The Same Again”, kas pavisam droši var pretendēt uz šogad spēlētākās dziesmas statusu AMG.

Pats interesantākais, ka joprojām nav īsti skaidrs, kas tad slēpjas zem projekta jj. Līdzīgi kā pirms diviem gadiem ar dubstep varoni Burial, kurš tik vien atklāja, ka mitinās Londonā, par jj zināms, ka viņi bāzējas Zviedrijā, Gēteborgā. Tā kā grupa izdod ierakstus uz leibla Sincerely Yours, baumoja, ka tas ir blakus projekts grupai The Tough Alliance, tomēr šobrīd, ja pareizi saprotu, šīs baumas līdz galam nav apstiprinājušās. Katrā ziņā wikipedia.org ziņo, ka jj sastāvā darbojas kāds Joakims Benons un Elina Kastlandere.

Lai arī albums sastāv tikai no 9 īsām dziesmiņām un tā kopējais garums ir nepilnas 27(!) minūtes, šis ir lielisks ceļojums sapņainā, hipnotiskā un liriski sirsnīgā pasaulē, kas bagātināta ar elektroniskiem gardumiem un stīgu instrumentu liegiem pieskārieniem. Ļoti, ļoti veiksmīgs debijas albums nezināmajiem cilvēkiem padevies!



8.The Big Pink – „A Brief History Of Love”
Release date: 14/09/2009
Label: 4AD
AMG rating: 8/10


Nedēļā, kad iznāca visu aprunātais un gaidītais Muse albums „The Resistance”, slavenā britu trijotne varēja apsēsties un palikt jaņos. Viņus izkonkurēja londonieši The Big Pink, kas laida klajā savu arī ilgi gaidīto un loloto debijas plati „A Brief History Of Love”. Ironiski, ka The Big Pink tad jau bija apstiprināti kā Muse iesildītāji viņu gaidāmajā Lielbritānijas tūrē...

Atgādināšu, ka The Big Pink ir britu electro-rock duets, kuru veido divi bērnības draugi. Robijs Fērzs ir savulaik darbojies kā ģitārists vācu producenta un mūziķa Aleksa Empaira projektos, bet Mailo Kordells plašāk bija zināms kā ierakstu leibla Merok Records īpašnieks, kas izdeva The Klaxons un Crystal Castles fantastiskos debijas ierakstus (vēlāk abas grupas, protams, tika pie izdevīgākiem līgumiem ar lielākām ierakstu kompānijām).

„A Brief History of Love”, kā to norāda arī nosaukums, ir tāda kā grāmatiņa ar stāstiem par mīlestību. Taču spēcīgākā The Big Pink puse ir tieši mūzika. Teicama skaņas siena, kas visvairāk atsauc atmiņā Jesus and the Mary Chain un My Bloody Valentine slavenākos ierakstus. Klausoties šo albumu nepamet sajūta, ka savas masīvās un rūpīgi nostrādātās skaņas dēļ The Big Pink pat varētu sekmīgi piepildīt vidēju stadionu kā hedlaineri. Ne velti NME The Big Pink skaņu raksturojuši kā „Big and fucking MASSIVE”.



7.Manic Street Preachers – „Journal For Plague Lovers”
Release date: 18/05/2009
Label: Columbia
AMG rating: 8/10


Maz ir tādu, kas piekrīt manam viedoklim, ka šis ir viens no visu laiku labākajiem Manic Street Preachers albumiem viņu teju 20 gadu ilgajā karjerā, taču vēl mazāk ir tādu, kas nepiekrīt, ka šī ļoti veiksmīga meniku atgriešanās pie saknēm, izdodot savu labāko albumu šajā desmitgadē.

„Journal For Plague Lovers” ir grupas veltījums savam 1995.gadā bez vēsts pazudušajam un pērn oficiāli par mirušu atzītajam ģitāristam Ričijam Edvardsam. Tieši šī harizmātiskā un atklāti ar depresiju sirgstošā mūziķa pieraksti, pārdomas un lirika ir izmantota par pamatu albumam, kas visumā tomēr izdevies neticami pozitīvs un sirsnīgs. Pat albuma noslēdzošais „William’s Last Words”, kas sevī ietver tekstu, ko uzskata par Edvardsa pašnāvības atvadu vēstuli: „Goodnight my sweetheart / Until we leave tonight / Hold me in your arms / Wish me some luck as you wave goodbye to me / You're the best friends I ever had” sanācis gana pozitīvs, lai cik tas dīvaini arī neizklausītos.

Tomēr lieliski teksti negarantē albuma panākumus AMGmusic, un tas noteikti nav attiecināms arī uz „Journal For Plague Lovers”. Tieši muzikāli ar tādām ģitāras solo partijām, kādas dzirdamas, piemēram, albuma tituldziesmā vai „Jackie Collins Existential Question Time” un lipīgiem piedziedājumiem, kā dziesmā „Marlon J.D.”, Manic Street Preachers pierāda, ka savu pulveri ne tuvu nav izšāvuši, kā varēja likties pēdējos gados. Galvenais tagad atkal sevi nepazaudēt!



6.Fuck Buttons – „Tarot Sport”
Release date: 14/10/2009
Label: ATP Recordings
AMG rating: 8/10

Šobrīd grūti tam noticēt, bet 2009.gada albumu tops gandrīz palika bez savas sestās vietas. Nē, nu kāds jau sesto vietu ieņemtu, bet topā vispār nebūtu Fuck Buttons albuma „Tarot Sport”, kuru beidzot atcerējos noklausīties vien decembra sākumā. Biju dzirdējis lieliskas atsauksmes, bet tā kā nebiju sajūsmā par pagājušā gada Fuck Buttons debijas ierakstu, nedomāju, ka šis varētu iekļūt AMG topa desmitniekā. Ha, gandrīz sanāca piecinieks.

Pirmais priekšvēstnesis, ka Fuck Buttons arī savā otrajā albumā ir radījuši ko ģeniālu, parādījās jau septembrī, kad duets no Bristoles laida klajā jaunā albuma pirmo singlu – par septiņām(!) minūtēm saīsinātu albuma „Tarot Sport” ievadgabalu „Surf Solar”. Jau tad izteicu savu sajūsmu par šo skaņdarbu un piebildu, ka 10 minūtes gara versija varētu izklausīties vēl iespaidīgāk. Kā izrādās, nekļūdījos.

Instrumentāls, masīvs, griezīgs, bet tomēr pārpārēm melodisks(!!) drone un electronica mūzikas kausējums ar post-rock, kas burtiski sevī ievelk kā tāds magnēts un nelaiž vaļā visu nepilno stundu – tik garš ir šis tikai 7 skaņdarbu piepildītais albums. Jāsaka, ka arī šis nav no vienkāršākajiem un ikdienā klausāmākajiem audio materiāliem, taču kas tik garšīgs un muzikāli interesants neiznāk katru dienu, maigi izsakoties. No industriāla techno skaņām, kas atgādina vilciena braukšanu pa sliedēm skaņdarbā „Rough Steelz”, līdz kāpinošam un melodiskam sintezatoram marša pavadījumā trekā „The Lisbon Maru”. Vairāki mūzikas mēdiji šo ierindojuši gada labāko albumu trijniekā.



Sākums šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-top-20-albums-of-2009-part-1.html

20.-16.vieta šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-album-top-20-of-2009-part-2-20-16.html

15.-11.vieta šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-album-top-20-of-2009-part-3-15-11.html

Pieci nominētie albumi AMGmusic 2009.gada balvai šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-awards-2009-best-album.html

23 decembris, 2009

AMG ALBUM TOP 20 OF 2009 (part 3: 15.-11.)

2009.GADA ALBUMU TOP 20

15.Jeremy Jay – „Slow Dance”
Release date: 06/04/2009
Label: K Records
AMG rating: 8/10


Šis varētu būt 2009.gada AMGmusic īpašais albums, jo vēl neesmu manījis nevienu gada albumu apskatu, kurā figurētu arī Jeremy Jay albums „Slow Dance”. Līdz šim gadam arī AMGmusic neko nebija dzirdējis par Losandželosas mūziķi Džeremiju Džeju, kurš pavasarī laida klajā savu otro studijas plati, kas sākotnēji pat no mums saņēma atzīmi 9/10. Ļoti īss un kompakts (32 minūtes!) ieraksts, kas izceļas ar savu oriģinalitāti un naivu vienkāršumu. Muzikāli „Slow Dance” salīdzinājām ar kosmisko elektroniķu Lindstrom un Prins Tomass ierakstiem, kā arī 60’to/70’to gadu Deivida Bovija, Pink Floyd un viņam līdzīgo bohēmiķu spēlēto avangardisku ārtroku. Noteikti noderēs arī kā fons kādai pozitīvai mājas pasēdēšanai ar neliela romantisma pieskaņu.



14.Bat For Lashes – „Two Suns”

Release date: 06/04/2009
Label: Parlophone
AMG rating: 8/10


Pakistāņu izcelsmes angļu dziedātāja Bat For Lashes arī ar savu otro albumu šogad tika nominēta prestižajai Mercury Balvai, un bija pat baumas, ka šogad meitenei tiks „atdots parāds” (ir cilvēki, kas uzskata, ka 2007.gadā Bat For Lashes tika „nozagta” šī balva, ko žūrija atdeva The Klaxons debijas albumam), tomēr neizdevās vinnēt arī ar otro piegājienu. Es pilnībā pievienojos viedoklim, ka šis tomēr nav tik izjusts un interesanti nostrādāts ieraksts, kāds bija Bat For Lashes debijas „Fur & Gold”. Tomēr ar visu to Nataša Hāna (viņas īstais vārds) ar „Two Suns” apliecina, ka, sevī apvienojot labākās Pīdžejas Hārvijas un Torijas Eimosas īpašības, šobrīd ir nešaubīgi talantīgākā, izsmalcinātākā un harizmātiskākā britu solo māksliniece. Paklausieties kaut vai plates ievadošo „Glass”! Pieļauju, ka tiem, kuriem patīk Bat For Lashes melanholiskākā puse, „Two Suns” pat varētu šķist simpātiskāks par debijas ierakstu.



13.Animal Collective – „Merriweather Post Pavilion”

Release date: 12/01/2009
Label: Domino
AMG rating: 8/10


Pēc divu gadu pārtraukuma šis ir pirmais gads, kad AMG dziļi nesakrīt viedoklis par gada labāko albumu ar pasaules spožākajiem kritiķiem. 2007.gadā mēs vienojāmies par Radiohead, pērn – par Fleet Foxes, bet šogad par Animal Collective vienoties tomēr nesanāca. Turklāt vēlreiz atkārtošu, ko jau esmu teicis, - šīs ir NEŠAUBĪGS līderis, apkopojot visu lielāko pasaules mūzikas mēdiju gada topus.

Tomēr neskatoties uz „tikai” 13.vietu, arī man nav nekādu tiesību apstrīdēt Animal Collective ietekmi uz eksperimentālās indie/electronica mūzikas nišu pēdējos gados, kā arī to, ka šis ir melodiskākais un vienkāršam svētdienas klausītājam saprotamākais (lasi – popsīgākais) ieraksts no Baltimoras četrotnes. Arī šo albumu es ierindoju pie t.s. „growing records”, lai gan, domājams, šeit man nepiekritīs daudzi mūzikas eksperti, kas jau janvārī(!) pamanījās „Merriweather Post Pavillion” nosaukt par gada albumu (arī gada noslēgumu topos nereti pavīd atziņa „2009.gads noslēdzās jau janvārī ar Animal Collective albuma iznākšanu”).

Lai arī šis nav bijis AMG 2009.gada pašu iecienītāko albumu topā, „Merriweather Post Pavillion” ir teju ģeniāls darbs, kurā apliecināties, cik filigrāni Animal Collective savij kopā indie rock mūziku ar gaisīgiem sintezatoriem, elektronisku troksni ar lipīgām melodijām, savdabīgus un ekstravagantus afrikāņu ritmus ar tradicionālu folkmūziku. Skaņas ziņā Animal Collective tiešām ir ģeniāli.



12.Lightning Dust – „Infinite Light”

Release date: 03/08/2009
Label: Jagjaguwar
AMG rating: 8/10

Pagājušā gada albumu topa 3.vietas ieguvēji Black Mountain iepriecināja arī 2009.gadā. Kanādas apvienības dalībnieki – Džošua Vells un Ambera Vebere augustā laida klajā sava blakus projekta Lightning Dust ierakstu „Infinite Light”, kas atšķirībā no psihodēliskās rokmūzikas Black Mountain albumā, piedāvā daudz mierīgāku, sapņaināku un liriskāku mūziku, kurā no Black Mountain faktiski palicis vien Veberes teicamais vibrato vokāls. Ne velti dažs labs mūzikas mēdijs šo nosaucis par gada labāko albumu tieši vokālā ziņā.

Kā AMGmusic rakstīja augustā: „Šis nav no ierakstiem, ko klausīties jebkurā dzīves situācijā. Pavisam noteikti. Tomēr, ja ļaujas Veberes balss burvībai, dziesmu melodijām, naksnīgām skumjām un ielauztai sirds balsij, šis ir pat vairāk nekā tikai lielisks ieraksts – šis ir kā labs draugs, kam piezvanīt tad, kad vairs nav, kam piezvanīt. Tad atliek spiest podziņu „Play” un aizvērt acis. Skaisti bezgala!”



11.The Pains Of Being Pure At Heart – „The Pains of Being Pure at Heart”
Release date: 09/02/2009
Label: Fortuna Pop!
AMG rating: 8/10


Kas to būtu domājis, ka noise-pop grupa no Ņujorkas 2009.gadā parūpēsies ne tikai par vienu no labākajiem gada debijas albumiem, bet arī par vienu no pozitīvākajiem un melodiskākajiem gada albumiem? Arī šis ir ļoti īss (34 minūtes) ieraksts, kurā bez noise-pop un lo-fi stiliem atrodamas atsauces arī uz 60’to gadu popmūziku un 80’to gadu shoegaze ala Jesus and the Mary Chains un My Bloody Valentine stilā.

Līdzīgi kā 2008.gadā daudzi, atzīstot Fleet Foxes par gada albumu, tomēr šķaudījās, ka viņu EP „Sun Giant” ir teju vai labāks ieraksts par pašu albumu, man šogad ir līdzīgas emocijas saistībā ar The Pains of Being Pure At Heart. Pirms pāris mēnešiem izdotais EP „Higher Than The Stars” ir pat VĒL melodiskāks un popmūzikas lauciņā iebrienošāks, kas, kā izrādās, tik ļoti piestāv šiem četriem jauniešiem no Bruklinas. Ne velti tituldziesma no šī EP izcīnīja pagaidām augstāko The Pains of Being Pure At Heart sasniegumu AMG singlu topā – 5.vietu oktobrī.



Sākums šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-top-20-albums-of-2009-part-1.html

20.-16.vieta šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-album-top-20-of-2009-part-2-20-16.html

22 decembris, 2009

AMG ALBUM TOP 20 OF 2009 (part 2: 20.-16.)

2009.GADA ALBUMU TOP 20

20.Royksopp – „Junior”

Release date: 23/03/2009
Label: Astralwerks
AMG rating: 7/10


Viens no pirmajiem AMGmusic šī gada favorītiem (kopā ar The Prodigy) – norvēģu duets Royksopp pavasara sākumā atgriezās ar izteikti ziemīgu un noskaņām bagātu elektroniskās mūzikas albumu „Junior”. Plates stūrakmens, protams, apbrīnojamās balss īpašniece Karina Dreijere Andersone jeb Fever Ray. Tāpat platē piedalās arī zviedru dziedātājas Robina un Like Lī. Pēc salīdzinoši neizteiksmīgā 2005.gada „The Understanding” ar „Junior” Royksopp atkal pierādīja sevi kā spēcīgus spēlētājus elektroniskajā popmūzikā.



19.Editors – „In This Light And On This Evening”
Release date: 12/10/2009
Label: Kitchenware
AMG rating: 7/10

Pēc mēģināšanas citēt pašiem sevi un iekāpt stadionu grupas zābakos, savā trešajā studijas ierakstā Editors centušies mainīties līdz nepazīšanai, nometot malā ģitāras un pieslīpējot rokas pie sintezatoriem. Manuprāt, šis eksperiments ir izdevies. Katrā ziņā, ja viss albums tomēr nenotur pirmajā pusē uzņemto tempu un noskaņu, tad vismaz atsevišķi gabali šajā albumā ir ieliekami Editors Zelta Dziesmu krātuvē. Jo īpaši līdz kaulam sirsnīgais un skaistais „Bricks and Mortar”. Kā allaž, Editors arī trāpa ar singlu izvēli.



18.Memory Tapes – „Seek Magic”
Release date: 02/11/2009
Label: Something in Construction
AMG rating: 8/10

Lūk, pirmais no debitantiem albumu Top 20. Memory Tapes pirmais singls („Bicycle”) parādījās jau vasaras sākumā. Kā vēlāk izrādījās, zem šī pseidonīma slēpjas tas pats amerikāņu producents Deivs Houks, kas līdz tam bija zināms kā Memory Casette un Wierd Tapes projektu autors. Kā jau norāda nosaukums, Memory Tapes ir šo abu dažādo muzikālo ceļu krustojums, kas arī Houka kungam atnesa lielāko atpazīstamību un rezonansi. Ļoti gaumīgs, mazliet melanholisks un naksnīgs ieraksts, kurā bez teicamām melodijām atrodamas arī dažādas interesantas producēšanas fīčas. Ko vien vērta ir galvenā singla „Bicycle” New Order stilā ieturētā ģitāras partija dziesmas izskaņā!



17.Arctic Monkeys – „Humbug”
Release date: 24/08/2009
Label: Domino
AMG rating: 8/10

Jā, albumā „Humbug” vairs nav dzirdami tie jautrie, trakie un ironiskie Arctic Monkeys, kādus viņus iepazinām pirmajos divos studijas albumos, mazliet mazinājusies arī ierastā enerģija. Toties šajā, ASV ierakstītajā un Džoša Hommes producētajā ierakstā ir gūstams apliecinājums, ka bez jaunības trakuma un pohujisma (labā nozīmē!) Šefīldas kvartets var lepoties ar ļoti lielu talantu un vēl neizmantotu muzikālu potenciālu. Ja albuma ietekmes ir Niks Keivs un The Doors, tad slikts rezultāts nevar sanākt. Ļoti interesants, ne viegli sagremojams, taču prātā paliekošs ieraksts no vienas no 21.gadsimta ietekmīgākajām grupām Lielbritānijā.



16.Florence and the Machine – „Lungs”
Release date: 06/07/2009
Label: Island
AMG rating: 8/10

2009.gadā iznāca tik daudz labu debijas albumu, ka to jūklī varēja apjukt pat lielākais mūzikas kritiķis, kur nu vēl nabaga mazā AMGmusic Žagars. Līdz ar to sākotnēji kaut kā līdz galam nenovērtēju Florence and the Machine debijas ierakstu. Tomēr, ja tagad atskatās uz tiem māksliniekiem, kas 2009.gada janvārī tika saukti par potenciāli spēcīgākajiem debitantiem, - White Lies, Little Boots, La Roux, Empire of the Sun – tad Florence and the Machine, manuprāt, sevi ir attaisnojuši visvairāk. „Lungs” ir pieskaitāms pie t.s. „augošajiem albumiem” (no angļu „growing records”), kas ar laiku iepatīkas arvien vairāk un vairāk. PERFEKTS solistes Florences Velčas vokāls, kas bagātināts ar dažādu mūzikas stilu (sākot no indie rock, beidzot ar baroque pop) un lieliskas skaņas (producenti – Pols Epvorts un Džeimss Fords!) klātbūtni.

Turklāt Velčas teksti brīžiem ir vienkārši teicami! Piemēram, dziesma „My Boy Builds Coffins” – „My boy builds coffins, he makes them all day / But it's not just for work and it isn't for play / He's made one for himself, one for me too / One of these days he'll make one for you”. Tāpat ļoti patika redzētās uzstāšanās dzīvajā!



Turpinājumā - 15.-11.vieta.

AMG TOP 20 ALBUMS OF 2009 1.daļa šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-top-20-albums-of-2009-part-1.html

AMG TOP 20 ALBUMS OF 2009 (part 1)

Ilgi solītais un ilgi lolotais AMGmusic 2009.gada albumu tops ir sastādīts, un man ir tas gods Jums to stādīt priekšā. Turpmākajos piecos rakstos piedāvāšu Jums labākos 2009.gada ierakstus AMGmusic acīm.

Lai arī gada beigām tuvojoties, nedaudz piebremzējām ar skaitu, tomēr 2009.gads atkal AMGmusic vēsturē ieiet kā gads, kad izklausīts lielākais skaits jauno albumu – aptuveni 150 jaunas plates, no kurām esam atlasījuši 50, ko iesakām Jums. Protams, ja vien Jūs jau šos albumus neesat dzirdējuši.

Atsevišķas pozīcijas no 21.-50.vietai nesastādījām, galvenokārt tāpēc, ka tam nav īsti nekādas jēgas. Piekritīsiet, nu kāda gan starpība, vai albums X ir 25. vai 48.vietā? Tāpat tas nav ne labākais albums, ne labāko desmitniekā, ne arī labāko divdesmitniekā. Līdz ar to mūsu sistēmu var salīdzināt ar, piemēram, Pasaules čempionātu futbolā – ir albumi, kas ir kvalificējušies izslēgšanas spēlēm (lasi – Top 20), ir kas ir palikuši aiz šī sliekšņa.

Lai arī sasniegts rekordliels viena gada laikā izvērtēto albumu skaits, tomēr nevar teikt, ka 2009.gads bijis pārbagāts ar lieliskiem un vairāk nekā lieliskiem albumiem. Augstāko novērtējumu (10/10) nav saņēmis neviens (tiesa gan, šādu novērtējumu pēdējo piecu gadu laikā vispār esam piešķīruši tikai vienam albumam!), bet 9/10 nopelnīja tikai trīs šī gada ieraksti, kuri, protams, arī sastāda pirmo trijnieku.

Palūkojoties uz 50 labākajiem albumiem, jāsecina, ka 2009.gadā tomēr vairāk ir dominējusi popmūzika, lai gan tas, protams, nosacīti. Piemēram, viens no popmūzikas albumiem ir ņujorkiešu Yeah Yeah Yeahs „It’s Blitz!”. Kurš gan vēl pirms pāris gadiem spēja iedomāties, ka Yeah Yeah Yeahs būs jāklasificē kā popmūzikas ieraksts?!

Kas nu nav nosacīti un ir pilnīgi skaidrs, ir tas, ka šogad ir bijis ĻOTI liels debijas albumu īpatsvars AMGmusic gada albumu topā. No 20 labākajiem albumiem veseli 9 ir debijas ieraksti – tas ir milzīgs skaitlis! Turklāt no pārējiem 11 tikai Manic Street Preachers, pieminētos Yeah Yeah Yeahs, Arctic Monkeys un Editors varam saukt par grupām, kuru ieraksti AMG topos jau ir ierasta lieta. Tātad, šis ir bijis gana interesants, netradicionāls un pārmaiņas nesošs gads.

Vispirms sāksim ar albumiem no 21. līdz 50.vietai, kas ir sarindoti alfabēta secībā un saņem tādus kā atzinības rakstus no AMGmusic puses:

A Place To Bury Strangers - "Exploding Head" [Mute Records, 12/10/2009]
Bombay Bicycle Club - "I Had The Blues But I Shook Them Loose" [Mmm... 06/07]
Camera Obscura - "My Maudlin Career" [4AD; 20/04/2009]
CFCF - "Continent" [Paper Bag; 23/11/2009]
Deastro - "Moondagger" [Ghostly International; 13/07/2009]
Grizzly Bear - "Veckatimest" [Warp Records; 25/05/2009]
Ian Brown - "My Way" [Polydor; 28/09/2009]
Julian Plenti - "Julian Plenti Is... Skyscraper" [Matador; 03/08/2009]
La Roux - "La Roux" [Polydor; 29/06/2009]
Malcolm Middleton - "Waxing Gibbous" [Full Time Hobby; 01/06/2009]
Maximo Park - "Quicken The Heart" [Warp Records; 11/05/2009]
Miike Snow - "Miike Snow" [Columbia; 26/10/2009]
Moby - "Wait For Me" [Little Idiot; 29/06/2009]
Noah And The Whale - "First Days Of Spring" [Vertigo Records; 31/08/2009]
Patrick Wolf - "The Bachelor" [Bloody Chamber Music; 01/06/2009]
Peter Bjorn & John - "Living Thing" [Wichita; 30/03/2009]
Ramona Falls - "Intuit" [24/08/2009]
Simian Mobile Disco - "Temporary Pleasure" [Wichita; 17/08/2009]
Steve Wilson - "Insurgentes" [Kscope; 09/03/2009]
The Decemberists - "The Hazards Of Love" [Capitol Records; 23/03/2009]
The Horrors - "Primary Colours" [XL; 04/05/2009]
The Prodigy - "Invaders Must Die" [Take Me To The Hospital; 23/02/2009]
The Raveonettes - "In And Out Of Control" [Vice Records; 06/10/2009]
The Veils - "Sun Gangs" [Rough Trade; 06/04/2009]
The Very Best - "Warm Heart Of Africa" [Moshi Moshi; 14/09/2009]
Tribes of the City - "Recipe of the Golden Dream" [Platforma Records; 19/01/2009]
U2 - "No Line On The Horizon" [Interscope; 02/03/2009]
Wave Machines - "Wave If You're Really There" [Neapolitan; 15/06/2009]
We Fell To Earth - "We Fell To Earth" [In Stereo; 13/07/2009]
YACHT - "See Mystery Lights" [DFA Records; 31/08/2009]


Visi šie albumi ir saņēmuši atzīmi 7/10. Uzreiz pateikšu, ka vistuvāk iekļūšanai no šīm platēm bija La Roux debijas ieraksts, kā arī pašmāju kolektīvs Tribes of the City ar albumu „Recipe of the Golden Dream”.


Nākamajā rakstā – 20. – 16.vieta.