03 septembris, 2010

NEDĒĻAS SINGLS (30.08.-05.09.)

SINGLE OF THE WEEK

Groove Armada feat Will Young - "History"
Release date: 30/08/2010
Label: Ministry Of Pies
AMG rating: 8/10


Tā arī neesmu ticis skaidrībā (oficiālā preses relīze klusē, singla vāciņš man nav), vai šis singls ir veltījums Bronski Beat vai aizlienējums no šīs slavenās 80’to gadu synth-pop trijotnes ar Džimiju Somervilu priekšgalā, bet „History” skan gluži kā izņemts no „Smalltown Boy” singla b-puses. Šoreiz tas ir nostrādājis.

Endija Kato un Toma Findlija veidotais Londonas duets Groove Armada, atklāti sakot, pārsteidza gada sākumā, izdodot ļoti lirisku, vietām pat melanholisku synth-pop albumu ar ļoti daudzām atsaucēm no 80’to gadu mūzikas, kas krasi atšķiras no apvienības iepriekšējiem ierakstiem. Taču interesantā kārtā visiem šī albuma singliem ir ļoti labi veicies AMGmusic topos.

Tā, piemēram, plates pirmais priekšvēstnesis „I Won’t Kneel” pat izcīnīja augsto 4.vietu pērnā gada novembrī, kas ir vispār otrs augstākais Groove Armada sasniegums pie mums (uzreiz ar 3.vietas, ko 2003.gada maijā ieņēma house himna „Easy”). Desmitniekā ielauzās arī nākošais albuma singls „Paper Romance”, februārī izcīnot 10.vietu, un divdesmitniekā tika pat trešais singls „Look Me In The Eye Sister”.

Vai pēc visa šī nebūs par skaļu teikts, ka Groove Armada ir dāvājuši mums vienu no labākajiem savas karjeras albumiem? Iespējams, ka būs, ja ņem vērā, ka singlu topu augstākās pozīcijas pagājušajā gadā ieņēma arī Placebo, taču „Battle for the Sun” par saturīgu plati nenosauksi. No otras puses – arī uzminēt ar singliem no albuma ir jāmāk, un nereti par mūziķu (vai ierakstu kompāniju) izvēlēm atliek vien skaļi pabrīnīties.

Ak, jā, apsveikumi arī Vilam Jangam. 2002.gada Pop Idol uzvarētājs iegūst AMGmusic titulu par Nedēļas Singlu? Pirms astoņiem gadiem es par šādu varbūtību būtu smējies skaļā balsī. Redz, kā dzīvē notiek...

Nedēļas Singlu Apskats (30.08.-05.09.)

ŠĪS NEDĒĻAS LABĀKIE SINGLI:

Oneohtrix Point Never feat Antony Hegarty - "Returnal" [Editions Mego; 30/08/2010]
AMG rating: 8/10


Oneohtrix Point Never jau pieskāros pagājušajā nedēļā, kad AMGmusic piedāvāja Games jaunāko singlu „Everything Is Working”. Jau tad teicu, ka vienam no šī dueta dalībniekiem – ebreju un krievu izcelsmes amerikānim Danielam Lopatinam – ir savs solo projekts ar nosaukumu Oneohtrix Point Never, kas pēdējā gada laikā kļuvis par vienu no pieprasītākajiem drone/ambient mūziķiem savās aprindās.

Oneohtrix Point Never debijas albums „Returnal” jau labu laiku kā izdots (diemžēl gan tā arī nav sanācis to noklausīties), bet pieļauju, ka īsto popularitātes bumu tas piedzīvos tikai tagad, kad iznācis singls „Returnla” – sadarbība ar PAŠU Entoniju Hegartiju no Antony and the Johnsons.

„Returnal” albuma versija, kuru jūs varat noklausīties šeit, līdz AMGmusic atceļoja jau agrā pavasarī. Tagad tā ir pārmainīta līdz nepazīšanai – sintētiskās elektronikas skaņas aizstātas ar epohālu piano, bet kompjuterizētā vokāla vietā nācis neatkārtojamais Hegartija falsets. Skaisti. Un atgādinu vēlreiz – Oneohtrix Point Never jau pēc nedēļas uzstāsies Rīgā!!



Twin Shadow - "Slow" [Terrible Records; 26/08/2010]
AMG rating: 8/10

(free download)

Vēl viens debitants AMGmusic, kam turpmāk būs pievērsta pastiprināta uzmanība. Zem nosaukuma Twin Shadow ir paslēpies kāds ņujorkietis Džordžs Lūiss, kurš jau septembra nogalē uz Grizzly Bear dalībnieka Krisa Teilora jaunā leibla Terrible Records laidīs klajā savu debijas albumu „Forget”.

Albuma pirmais priekšvēstnesis ir dziesma „Slow”, ko Twin Shadow piedāvā lejupielādei par velti. Atkal jau 80’to gadu romantiskāko pusi atgādinošs skaņdarbs ar ļoti spēcīgu un arī smeldzīgu piedziedājumu, kas noteikti varētu patikt Moriseja un The Smiths cienītājiem. Pitchfork gan šo salīdzināja ar The Police daiļradi. Arī nav slikti.



Restless People - "Days Of Our Lives" [IAMSOUND; 10/08/2010]
AMG rating: 7/10
(free download)

Kad, pilnīgi bez nekādas informācijas par Restless People un šo dziesmu, es pirmoreiz noklausījos „Days Of Our Lives”, pasteidzos nosūtīt kādam draugam e-vēstuli, ka Underworld ir aplaupīti – šis skaņdarbs tak ir kopija Underworld 2002.gada fantastiskajam singlam „Two Months Off”. Nudien pasteidzos. Pēc mirkļa izlasīju informāciju, ka Restless People nav nekādi muļķi, un visas autortiesības ir atrunātas – „Days of Our Lives” OFICIĀLI ir izmantots sempls no „Two Months Off”. Atvainojos.

Kam tad es atvainojos? Restless People ir jauns elektroniskās mūzikas projekts, kurā apvienojušies mūziķi, kas nav pirmo dienu ar pīpi uz jumta (jeb drīzāk – ar pīpi pie dīdžeja pults?). Bruklinas kvartetā ietilpst grupu Tanlines un Professor Murder dalībnieki, un debijas albums jauniešiem iznāks jau pēc divām nedēļām. Muļķīgi, protams, šo salīdzināt ar oriģinālu, bet saulainums un pozitīvisms ir saglabājies un par to vien jau prieks!



VĒL ŠONEDĒĻ JĀDZIRD:

Jumprava - "Glāb" [Platforma; 23/08/2010]
AMG rating: 7/10


Ja būtu jāpiešķir tituls Pēdējo Divu Nedēļu Klausītākais Singls, tas noteikti pienāktos Jumpravas „jaunākajam” darbam „Glāb”. Bet ko tur daudz klausīties? Tāpat domas paliek nemainīgas – 2010.gada versija par „Glāb” diemžēl nestāv blakus lieliskajam dziesmas oriģinālam no 1988.gada. Kāpēc tā – neprasiet man. Man arī šķita, ka 2010.gads piedāvā daudz lielākas iespējas.

Par pārdomām „Glāb”, Jumpravas un Dižkača sakarā jau diezgan izsmeļoši izteicos, vien piebildīšu divas lietas. Pirmkārt, pat neskatoties uz sajāto aranžiju un vokāla nepilnībām, „Glāb” nopelna septītnieku par nesalaužamo saturu. Otrkārt, man ir liels lūgums Jumpravai. LŪDZU, nesačakarējiet vismaz „Melanholiskos Trokšņus” – vienu no saviem visģeniālākajiem skaņdarbiem! Vai nu neizdodiet to vispār, vai izdodiet vecajā versijā – tā viennozīmīgi būs daudz lielāka dāvana kā Jumpravas faniem, tā arī jauniešiem, kas ar daiļradi tikai iepazīstas. Nevajag sabojāt labo slavu, vai ne?




Tamaryn - "Love Fade" [Mexican Summer; 24/08/2010]
AMG rating: 7/10

(free download)

Internetā jau apkārt ceļo Sanfrancisko shoegaze kolektīva Tamaryn debijas albums „The Waves”, kuru šobrīd slavē visi, ar ko sanācis par Tamaryn runāt vai sarakstīties. Ar nepacietību gaidu plates oficiālo relīzi. Šeit ir albuma pirmais singls „Love Fade” kā apliecinājums, ka patīkams shoegaze nevaid miris arī Amerikā, kur viņiem nav savs Tribes of the City.



How to Dress Well - "Ecstasy With Jojo" [Transparent; 30/08/2010]
AMG rating: 7/10


How To Dress Well jeb amerikāņu mūziķis Toms Krells pieķēries klasikai. Jaunākajā singlā „Ecstasy With Jojo” samplēts Maikla DžeksonaBaby Be Mine” no slavenā albuma „Thriller”. Rezultātā sanācis viens no pēdējo nedēļu gaumīgākajiem chillwave skaņdarbiem.



Antony & The Johnsons - "Thank You For Your Love" [Rough Trade; 30/08/2010]
AMG rating: 7/10


Un, lūk, arī pats Entonijs Hegartijs ar saviem džonsoniem visā godībā. Šonedēļ oficiāli iznāca EP „Thank You For Your Love”, kuram vēlāk sekos arī pilns studijas albums „Swanlights”. Tuvākajā laikā „Thank You For Your Love” EP, kurā atrodama arī kaverversija klasiskajam Džona Lenona singlam „Imagine”, apskatīšu tuvāk, tāpēc pagaidām lai skan dziesma. Starp citu, tai tapis arī pasakaini skaists videoklips ar fragmentiem no Hegartija jaunības dienām Ņujorkā.



All Tiny Creatures feat Justin Vernon - "An Iris" [Hometapes; 24/08/2010]
AMG rating: 7/10
(free download)

Diezin vai jaunākais All Tiny Creatures singls „An Iris” būtu izpelnījies tādu mēdiju uzmanību, ja tajā nepiedalītos Džastins Vernons jeb Bon Iver. Un labi, ka tā – pretējā gadījumā mēs palaistu garām vienu patiesi skaistu dziesmu. Grupas debijas albums gaidāms kaut kad ziemā.



Chad Valley - "Anything" [self-released; 23/08/2010]
AMG rating: 7/10

(free download)

Šogad atzīmējies mūsu Saulrieta Izlasē ar lielisko skaņdarbu „Up and Down”, britu balēriskās elektroniskās mūzikas producents Hugo Manuels jeb Chad Valley piedāvā savu jaunāko veikumu „Anything”.



Fiveng - "Give Me a Taste" [Beachtapes; 23/08/2010]
AMG rating: 7/10

(free download)

Passion Pit un Memory Tapes noskaņas iemieso jaunākais Fiveng gabals „Give Me A Taste”.



Katy B - "Katy On A Mission" [Rinse; 23/08/2010]
AMG rating: 7/10

Debijas singls 20 gadus vecajai R’n’B, house un garage dziedātājai Keitijai Brienai no Londonas. Benga producētais „Katy on a Mission” nav no sliktākajiem pēdējo mēnešu electro-pop singliem, kas šobrīd gozējas pirktāko Lielbritānijas singlu sarakstā.



PĀRĒJIE NEDĒĻAS SINGLI:

The Dunes - "Armor" [Art Fag Recordings; 31/08/2010]
AMG rating: 6/10

Monarchy - "Love Get Out Of My Way" [Mercury; 30/08/2010]
AMG rating: 6/10

Egyptian Hip Hop - "Middle Name Period" [Moshi Moshi; 20/09/2010]
AMG rating: 6/10
(free download)

Tricky - "Murder Weapon" [Domino]
AMG rating: 6/10

Peaches - "Jonny" [Blastfirstpetite; 30/08/2010]
AMG rating: 6/10

Mirrors - "Ways To An End" [Republic of Music; 30/08/2010]
AMG rating: 5/10

Biffy Clyro - "God & Satan" [14th Floor; 23/08/2010]
AMG rating: 5/10

The Qemists - "Renegade" [Ninja Tune; 30/08/2010]
AMG rating: 4/10

31 augusts, 2010

Otrdiena, 31.augusts

Sveiciens augusta pēdējā dienā!

Spriežot pēc tā, ka AMGmusic telpas sāk iesilt tikai ap pusdienlaiku un, ejot ārā uzpīpēt, ir jāmeklē pēc jakas, rudens tiešām klauvē jau pie durvīm. 2010.gada vasara, ko gribētos dēvēt par dīvaināko vasaru pēdējā desmitgadē (un ne tajā labākajā ziņā), ar visiem saviem karstumiem beidzot oficiāli ir prom.

Tādējādi vesela sezona noslēgusies (vai tūlīt noslēgsies) arī mūzikas pasaulē. Ne velti šonedēļ faktiski pat nav nekā īsti jauna, ko piedāvāt – tāds aizdomīgs klusums mūzikas lauciņā nav bijis ļoti sen. Taču uztraukumam nav pamata – jau 13.septembrī iznāks vesela kaudze ilgi gaidītu albumu, kas ieskandinās jau jaunu – rudens sezonu.

Kā jau allaž, pirms tās AMGmusic noskaidros augusta labāko albumu un singlu īpašniekus. Tā tad nu arī paies man šī nedēļa. Mēneša Topi galdā tiks celti piektdienas vakarpusē, kopā ar speciāli gatavotu vasaras noslēguma ballītes miksu, par kuru gan sīkāk pastāstīšu piektdien. Savukārt vēl pirms tam – ceturtdien – piedāvāšu Jums šīs nedēļas labāko singlu apskatu. Dziesmas, kas šonedēļ ir izliktas AMGmusic vērtēšanai, alfabēta secībā var izlasīt šī raksta beigās.

Šis tas gan ir jauns aizķēries – vairāki video klipiņi. Tos tad arī šodien Jums piedāvāšu paskatīties, kamēr pats būšu ieracies augusta singlu vērtējumos.


HOTTEST TRACK OF THE DAY:

Placebo – „Trigger Happy Hands” [Atticus Black Music]
(from „Battle For The Sun – Redux”, out on Septembr 27th)



Visiem tiem, kam dikti nepatika pēdējais Placebo albums „Battle For The Sun”, pavisam drīz būs iemesls to noklausīties vēlreiz. Septembra beigās slavenā un Latvijā tik ļoti mīlētā trijotne albumu izdos atkārtoti, šoreiz papildinātu ar bonus disku, kurā būs dažādu dziesmu jaunas versijas, kā arī trīs pavisam jauni skaņdarbi.

Viens no šiem jaunajiem skaņdarbiem būs vasarā jau koncertos spēlētais „Trigger Happy Hands”, kas iznāks arī kā atsevišķs singls. Interesanti, ka singls iznāks uz pilnīgi jauna leibla – Atticus Black Music, kas ir apģērbu zīmola Atticus tāds kā meitas uzņēmums, ja var pareizi saprast. Īpašais pārsteigums – nopērkot šo singlu, dāvanā saņemsiet Atticus veidotu t-krekliņu ar Placebo vārdu un savdabīgu zīmējumu uz krūtīm. Krekliņu skaits gan esot ierobežots, un, kas pirmais brauks, tas arī pirmais varēs lielīties draugiem un draudzenēm.

Kas attiecas uz pašu dziesmu, tad tā man ir kā patīkams atsvaidzinājums pēc vienveidīgā un garlaicīgā albuma. Manuprāt, gana eksplozīvi un jaudīgi. It īpaši šajā koncertierakstā:



HOTTEST DANCE-FLOOR FILLER:

Detachments – „Holiday Romance” (Cosmodelica Holiday Drama Mix) [Thisisnotanexit]
(from „Holiday Romance” digital single, out on September 6th)



Šim gan drīzāk būtu jāliek virsraksts „Nevaru sagaidīt jauno Detachments singlu un tāpēc nonstopā klausos šo remiksu”, bet tas būtu tā kā nedaudz par garu virsrakstam, vai ne? Londoniešu apvienības Detachments debijas albums, kuru AMGmusic gaida jau kopš 2009.gada maija(!), iznāks pavisam drīz. Jāsāk kalendārā atzīmēt dienas.

Tikmēr jaunākais singls „Holiday Romance”, kas pagājušās nedēļas nogalē piedzīvoja pirmatskaņojumu BBC Radio 1, tā arī līdz AMGmusic nav nonācis. Pat pirātu saiti klusē. Nu, ko tad? Tad gaidām pirmdienu un tikmēr paklausāmies šo teicamo Cosmodelica miksu, kas ir ļoti piemērots vīkenda noskaņojumam. Pārbaudīju pats personīgi!




POLAR MUSIC PRIZE 2010:

Robyn – „Hyperballad” (Bjork cover)

Zviedriem gan veicas! Viņiem ir sava mūzikas dieviete (skatīt pagājušās nedēļas AMGmusic Nedēļas Singlu) un viņiem ir arī šī brīža popmūzikas princese pasaulē. Robina, kuras jaunākais veikums „Body Talk pt. 2” iznāks pēc dažām nedēļām, uzstājās šī gada Zviedrijas Polar Music Prize apbalvošanas ceremonijā, kur kopā ar orķestri izpildīja pasakaini skaisto 1996.gada Bjorkas dziesmu „Hyperballad”. Kas pats saistošākais šajā video? Protams, Robinas izpildījums. Taču, otrkārt, fakts, ka šo versiju klātienē noskatījās pati dziesmas autore – Bjorka. No viņas dzelžainā skatiena gan bija grūti uzminēt, kā viņai Robinas versija patika. Mums – ĻOTI!

Piebildīšu vien, ka Polar Music Prize iedibināta 1989.gadā, un to pasniedz dažādu tautību mūziķiem par mūža ieguldījumu mūzikā. Starp balvas ieguvējiem ir gan Mstislavs Ropstopovičs, gan Eltons Džons, gan Pols Makartnijs, gan Rejs Čārlzs, gan Led Zeppelin un citi, tai skaitā arī Baltijas Valstis, kurām 1992.gadā Zviedrijas karalis nodeva naudas čeku mūzikas attīstībai. Šogad balva tika piešķirta daudzu kinofilmu skaņu celiņu autoram Ennio Morikonem un jau pieminētajai Bjorkai.



DIENAS VIDEO PRIEKS:

Underworld – „Always Loved A Film” [underworldlive.com]
(forthcoming single, out on September 20th)

„Always Loved a Film” – Underworld otrais singls no septembrī gaidāmā studijas albuma „Barking” – jau paspēja atzīmēties AMGmusic dienas jaunumos pirms pāris nedēļām. Pagājušajā nedēļā tika pirmizrādīts arī dziesmas video klips, kas kļuvis par AMGmusic favorītu šajās dienās.

Šķiet, visprecīzāk klipu raksturoju pitchfork.com – no vienas puses ir jautri skatīties šo klipu, bet no otras – Tu sāc justies nožēlojami, ka esi tizls un neesi tik stilīgs, kā šie pusmūža kungi. Taču varbūt šo klipu izmantot kā iedvesmas avotu? Csst, es neko neesmu teicis un nevienu pavedinājis. Es tikai atreferēju amerikāņu kolēģu sacīto. ;) Bet klips tiešām iedvesmojošs. Man vairs nav bail novecot, ja to var izdarīt tā.



HIT FROM THE 90’s:

Opus III - "It's A Fine Day" [PWL International]

Atvadīšos šodien ar vienu no manas puses pavisam aizmirstu dziesmu no 1992.gada, kad zāle bija zaļāka, tabletes lētākas un REIVS nodarbināja jauniešu prātus. Opus III skaņdarbs „It’s A Fine Day” iekļauts Pitchfork.com labāko 200 90’to gadu dziesmu apkopojumā, kuram arī Jūs varat sekot līdzi šeit. Tur ir pāris pat vēl aizmirstākas pērles atrodamas. Eh, būs kādreiz pašam jāķeras pie šāda saraksta izveides, jo, lai nu par ko, bet par 90’tajiem man ar pitchfork ir diezgan atšķirīgs viedoklis.

Par Opus III gan piekrītu – nudien starp zīmīgākajiem 90’to gadu skaņdarbiem. Bez tam man joprojām liekas ārkārtīgi seksīga tā meitene videoklipā. Vai tiešām visām tievajām meitenēm piestāv skūta galva?

Tiekamies ceturtdien singlu apskatā!



ŠĪS NEDĒĻAS SINGLI:

All Tiny Creatures feat Justin Vernon - "An Iris" [Hometapes; 24/08/2010]
Antony & The Johnsons - "Thank You For Your Love" [Rough Trade; 30/08/2010]
Biffy Clyro - "God & Satan" [14th Floor; 23/08/2010]
Chad Valley - "Anything" [self-released; 23/08/2010]
Egyptian Hip Hop - "Middle Name Period" [Moshi Moshi; 20/09/2010]
Fiveng - "Give Me a Taste" [Beachtapes; 23/08/2010]
Groove Armada feat Will Young - "History" [Ministry Of Pies; 30/08/2010]
How to Dress Well - "Ecstasy With Jojo" / "Take It On" [Transparent; 30/08/2010]
Jumprava - "Glāb" [Platforma; 23/08/2010]
Katy B - "Katy On A Mission" [Rinse; 23/08/2010]
Mirrors - "Ways To An End" [Republic of Music; 30/08/2010]
Monarchy - "Love Get Out Of My Way" [Mercury; 30/08/2010]
Oneohtrix Point Never feat Antony Hegarty - "Returnal" [Editions Mego; 30/08/2010]
Peaches - "Jonny" [Blastfirstpetite; 30/08/2010]
Restless People - "Days Of Our Lives" [IAMSOUND; 10/08/2010]
Tamaryn - "Love Fade" [Mexican Summer; 24/08/2010]
The Dunes - "Armor" [Art Fag Recordings; 31/08/2010]
The Qemists - "Renegade" [Ninja Tune; 30/08/2010]
Tricky - "Murder Weapon" [Domino]
Twin Shadow - "Slow" [Terrible Records; 26/08/2010]


ŠĪS NEDĒĻAS ALBUMI:

Chilly Gonzales - Ivory Tower [Gentle Threat]
Everything Everything - Man Alive [Geffen]
Magic Kids - Memphis [True Panther]
Maximum Balloon - Maximum Balloon [Interscope]
Philip Selway - Familial [Nonesuch]
Rose Elinor Dougall - Without Why [Scarlett]
S. Carey - All We Grow [Jagjaguwar]