12 februāris, 2010

NEDĒĻAS DMS IZLASE (08.02.-14.02.)

ABC - "Look Of Love" (Felix Jaxx Booty Mix) [self-released]
(
free download here)

Basement Jaxx dāvana visiem Valentīna dienā – burvīgs un enerģisks remikss 80’to gadu ABC klasikai „Look of Love”. Viens no pēdējo nedēļu maniem iecienītākajiem miksiem, kam noteikti atradīsies vieta ne vienā vien februāra ballītē.

Yeasayer - "O.N.E." (XXXchange Mix) [Mute]
(
free download here)

Kā izrādās, „O.N.E.”, kurš šobrīd ir aktuālais skaņdarbs no Yeasayer jaunā albuma „Odd Blood” un ir pieejams par velti, 22.martā iznāks arī CD singla izskatā. Tur varēs atrast arī šo remiksu, kuru gan arī iespējams lejupielādēt par velti.

Die Antwoord - "Enter the Ninja" [self-released]
(
video clip here)

Lai saprastu, kāpēc šonedēļ jūsmoju par šo brīnumu no Dienvidāfrikas, ir obligāti jānoskatās videoklips! Galvenais lietas neuztvert nopietni un saklausīt ironiju (3:10 - „Fuck! This is Lock. The coolest song I’ve ever heard in my life. Fuck all of you who said I wouldn’t make it. They said I was a loser. They said I was no one, they said I was fucking sucker. But look at me now!” :D). Savukārt klips tiešām iespaidīgs!

Killa Kyleon & Z-Ro - "Swang Real Wide" [self-released]
(
stream here)

Viens no nedēļas labākajiem hip-hop gabaliem. Jaunieši no Teksasas Killa Kyleon un Z-Ro ar „Swang Real Wide”, kas jau izpelnījies augstus novērtējumus no kritiķu puses.

Erykah Badu feat. Lil Wayne & Bilal - "Jump In The Air" [Universal]
(
stream here)

Singlu apskatā pieminētais Ērikas Badū jaunais skaņdarbs no gaidāmā albuma „New Amerykah: Part Two”. Šis ir dejiskāks un elektriskāks par „Window Seat”. Tapis kopā ar topošo cietumnieku Lil Wayne.

Lauren Pritchard - "Stuck" (Various Productions Remix) [Island]
(from 10” „Stuck: Remixes”; out now;
stream here)

Šis ir viens no mēneša labākajiem DMS skaņdarbiem. Pavisam noteikti. ELEGANTS dubstep remikss soul/country dziedātājas Lorenas Pričardas dziesmiņai „Stuck” no apvienības Various Productions! Nedēļas labākais remikss.

Major Lazer - "Cashflow" (Subskrpt Remix) [self-released]
(free download here)


Vēl kaut kas no Dienvidāfrikas. Šoreiz producents Subskrpt pieķēries Major Lazer skaņdarbam „Cash Flow” no pērnā gada dueta albuma „Guns Don’t Kill People, Lazers Do”.

Lo-Fi-Fnk - "Marchin In" [self-released]
(stream here)


Kā izrādās, zviedru duets Lo-Fi-Fnk nav vis nekādi debitanti mūzikā, kā es biju iedomājies. Puikiem (dievinu šo hokejista Aigara Ciprusa ieviesto mīļvārdiņu!) 2006.gadā jau iznācis debijas albums, bet tūlīt jau gaidāms jauns albums. Pirmais singls ir patīkams un viegls electro-pop, kā radīts laiskam sestdienas rītam.

The Drums - "Let's Go Surfing" (The Clean Shaven Grins Out There Remix)
(free download here)


Jauns remikss pagājušā gada The Drums hītam „Let’s Go Surfing”. Turklāt pieejams par baltu velti.

Vampire Weekend - "Ruby Soho" (Rancid cover) [bootleg]
(free download here)


Un, lūk, arī Nedēļas DMS skaņdarbs! EKSELLENTA kaverversija 90’to gadu punk-rock grupas Rancid lipīgajam hītam „Ruby Soho” no grupas, kurai šī dziesma savas struktūras dēļ piestāv tūkstoš reiz labāk – Vampire Weekend. Šo puiši izpildīja, viesojoties BBC Radio 1. Paldies gan viņiem, gan BBC. „Destination unknow / Ruby ruby ruby ruby SO-HO!”


LEJUPIELĀDĒ DMS DZIESMAS ŠEIT: http://www.mediafire.com/?n1itkize5tc

NEDĒĻAS SINGLS (08.02.-14.02.)

SINGLE OF THE WEEK

Tensnake – „Coma Cat”

Release date: 08/02/2010
Label: Permanent Vacation
AMG rating: 8/10


Brīnumi nav notikuši, un par šīs Nedēļas Singlu kronējam jau pagājušās nedēļas nogalē iespēlēto Tensnake 90’to gadu house mūzika veltīto balērisko ballīšu himnu „Coma Cat” no nupat uz leibla Permanent Vacation izdotā EP „Coma Cat”.

Ļoti maz informācijas ir par šo jauno dīdžeju no Hamburgas. Ja var ticēt discogs.com, tad Tensnake īstais vārds ir Marko Nīmerski (izklausās vairāk pēc skandināva...), un plates uz dažādiem lebliem šim producentam iznāk jau kopš 2006.gada. Starp paša sacerētiem un veidotiem EP ir arī pāris remiksi zināmākiem māksliniekiem – Junior Boys un Sally Shapiro. Sallijas Šapiro gadījumā Tensnake ir minēts arī kā viens no producentiem viņas pērnā gada debijas albumam.

Pieļauju, ka par šo producentu un dīdžeju, kuru prestižais pitchfork.com pat dēvē par vienu no „labākajiem jaunajiem producentiem”, mēs vēl šogad dzirdēsim. Tikmēr pagrieziet vēlreiz skaļāk „Coma Cat”, kas ir kā tāda maza vēstures grāmatiņa cilvēkiem, kas nav klausījušies house mūziku tās pirmsākumos – 80’tajos gados un 90’to gadu sākumā. Un saulainums šeit ir pārpārēm. Tā vien prasās pēc glāzes auksta šampanieša. Prozit.

Nedēļas Singlu Apskats (08.02.-14.02.), 2.DAĻA

The Maccabees feat Roots Manuva - "Empty Vessels" [Polydor; 08/02/2010]
AMG rating: 7/10



Sen tā nebija bijis, kad es sēdētu un pusstundu no vietas klausītos vienu dziesmu (šajā gadījumā gan divās dažādās versijās), un domātu, KO DARĪT. Bet laikam jāsāk ar visu pēc kārtas.

The Maccabees pērn izdeva savu otro albumu „Wall of Arms”, ko ļoti saslavēja kritiķi, bet kuru tā arī pagājušajā gadā nepaguvu noklausīties, neskatoties uz to, ka tā pirmais singls „Love You Better” izcīnīja 2.vietu 2009.gada maija topā un tikai nedaudz, NEDAUDZ tai pietrūka līdz iekļūšanai Gada Top 20.

Kā tagad izrādās, pirms šīs dziesmas The Maccabees jau martā bija piedāvājuši vēl vienu dziesmu digitālā formā vēl pirms albuma iznākšanas – „No Kind Words”. Tad nu tagad šī pati dziesma ir pārtapusi par „Empty Vessels”, kurā no „No Kind Words” palicis vien instrumentālais pavadījums un piedziedājuma teksts: „If you got no kind words to say / You should say nothing more at all”. Pārējo tekstu izpilda pieaicinātais britu reperis Roots Manuva.

Tagad jautājums, KO DARĪT? Lieta tāda, ka „No Kind Words” oriģinālā versijā faktiski pat kļūtu par šīs Nedēļas Singlu, kamēr „Empty Vessels” manu sirdi tomēr nespēj aizskart. Izlēmu rīkoties sekojoši – šonedēļ singlu ieskaitē iet „Empty Vessels”, kas tomēr ir aktuālais The Maccabees singls un iznāca tieši šopirmdien. Savukārt nākamnedēļ tad nu piedāvāšu Jums The Maccabees oriģinālu – „No Kind Words”, un tad arī paskatīsimies, kā šīs abas dziesmas sacentīsies 2010.gada Februāra topā.



tUnE-yArDs - "Real Live Flesh" [4AD; 08/02/2010]
AMG rating: 7/10


Joprojām īsti nevaru līdz galam pieņemt un jūsmot par ārkārtīgi dīvaino amerikāņu mūziķi Merilu Gārbusu jeb tUnE-yArDs, taču viņas ieraksti (konkrēti – debijas albums „Bird-Brains” pērn un tagad šis singls) ir tik ļoti savdabīgi un interesanti, ka gluži kā magnēts piesaista sev.

The New York Times Gārbusas dziedājumu salīdzināja ar Aretas Frenklinas un Joko Ono krustojumu, kas pagaidām šķiet trāpīgākais apzīmējums šai ļoti jau nu eksperimentālajai folk, lo-fi un r’n’b mūzikas kombinācijai. Pavisam noteikti zinu, ka reti kurš šobrīd Latvijā jūsmo par eksperimentālu lo-fi, bet varbūt ir vērts sākt pievērst uzmanību? Ja jā, tad noteikti iesaku pagājušā gada tUne-YaRdS albumu „Bird Brains”. Šo dziesmu gan tajā neatradīsit – „Real Live Flesh” iepriekš tika izdots EP „Bird-Droppings”, kas iznāca neilgi pēc albuma, bet tagad dziesma pieejama digitālā singla un septiņu collu plates izskatā. Ekstravaganti!



Miike Snow - "Silvia" [Columbia; 08/02/2010]
AMG rating: 7/10


Pēc tik lieliskiem singliem, kādi bija „Animal” (iekļuva gada singlu top 20!!) un „Black & Blue” pagājušā gada vasarā un rudenī, no Miike Snow debijas albuma, protams, gaidīju lielas lietas. Sanāca gan neliela vilšanās, taču amerikāņu un zviedru kopuzņēmums tomēr ir un paliek viens no 2009.gada labākajiem muzikālajiem atklājumiem. Jaunais singls „Silvia” atšķirībā no tā priekšgājējiem ir liriskāks un mazliet skumjāks muzikāls solis, taču visumā joprojām simpātisks. Starp citu, klips atkal līmenī! Šķiet, nedēļas labākais:



Placebo - "Bright Lights" [Dreambrother; 08/02/2010]
AMG rating: 7/10


Placebo fanu armija Latvijā varētu smīkņāt par mani. Albumu novērtēju kā vāju, bet visi trīs līdzšinējie singli novērtēti ar atzīmi 8 no 10, turklāt divi no tiem pat ierindojušies 2009.gada Top 20. Un tagad vēl ceturtais singls „Bright Lights” saņem pietiekami augstu atzīmi 7/10. Paradoksāli. Bet fakts ir un paliek – radio un televīzijā Placebo singli joprojām skan simpātiski un netraucē, bet ja tos saliek kopā, tad... Nu tad roka stiepjas pēc „Without You I’m Nothing” vai „Sleeping With Ghosts”. Starp citu, tā ir ar daudzām grupām, kuras māk veidot lipīgus hītus, bet kuras savu mesidžu jau sen ir veiksmīgi nodevušas un īsti, ko teikt, nav.



Japanese Voyeurs – „That Love Sound” [Polydor; 08/02/2010]
AMG rating: 7/10

„Japāņu lūriķiem” patiesībā nav nekāda sakara ar Japānu. Tā ir piecu cilvēku apvienība no Londonas, kas jau pērnā gada oktobrī izdeva savu debijas singlu „Sicking and Creaming”, bet diemžēl tas paskrēja garām AMGmusic. Šonedēļ Japanese Voyeurs piedāvā nākošo dziesmu – „That Love Sound”, kurā faktiski tiek turpināti mēģinājumi atdzīvināt kopā ar Kurtu Kobeinu mirušo grunge stilu. Man kā izbijušam grunge fanam iet pie sirds!



The Bamboos feat Kylie Auldist - "On The Sly" [Tru Thoughts; 08/02/2010]
AMG rating: 6/10


Līdz šim man ne jausmas nebija par Austrālijas kolektīvu The Bamboos, kura sastāvā darbojas astoņi cilvēki un kuru kontā, kā izrādās, ir jau veseli pieci albumi – divi no tiem tapuši kopā ar vokālisti Kailiju... Nē, citu Kailiju no Austrālijas – Oldistu. Ja tīk pozitīvs un dejojams ska/regejs vai britu grupa Madness, tad noteikti ies pie sirds arī šis deep funk ansamblis no attālās Austrālijas.

Video šeit: http://www.youtube.com/watch?v=6r0_MhILT0M


The Soft Pack - "C'Mon" [Heavenly; 08/02/2010]
AMG rating: 5/10


Pirms nedēļas beidzot tika izdots Sandjego apvienības The Soft Pack debijas albums „The Soft Pack”, ko AMGmusic pērnā gada novembrī ieskandināja ar singlu „Answer To Yourself”. Ne toreiz mani pārliecināja šī jaunā garage rock grupa, ne arī tagad. Turklāt albums, kuru gan neesmu dzirdējis, arī saņēmis visai viduvējus rezultātus.

Nedēļas Singlu Apskats (08.02.-14.02.), 1.DAĻA

Beach Fossils - "Daydream" [Captured Tracks; 08/02/2010]
AMG rating: 8/10


Kā jau minēju janvāra Top 20, kur Beach Fossils ar savu debijas singlu „Time” ieņēma ļoti augsto 6.vietu, februāra otrajā nedēļā Bruklinas iedzīvotājs Dastins Peisers, kas izdod ierakstus ar segvārdu Beach Fossils, piedāvā jau savu otro dziesmu. Lai arī neesmu TIK lielā sajūsmā, kā gada sākumā par „Time”, šis tomēr ir spēcīgs apliecinājums, ka mums nav darīšana ar t.s. „viena hīta brīnumu”, bet gan ar mākslinieku, kam ir vērts un pat vajag nopietni pasekot līdzi nākotnē. Ļoti melodisks, šobrīd aktuālās lo-fi skaņās ieturēts gabals, kur saklausāmas gan beach-pop ietekmes, gan arī kaut kas no post-punk ala Joy Division manierē, tiesa ar krietnu romantisma piedevu tādā gadījumā. Šādi turpinot var arī iekļūt gada labāko debitantu kategorijā!



DJ Zinc feat Ms Dynamite - "Wile Out" [Zinc Music; 08/02/2010]
AMG rating: 7/10


DJ Zinc jeb īstajā vārdā Bendžamins Petits ir angļu dīdžejs un producents, kura muzikālās darbības aizsākās tagad jau šķietami aizvēsturiskajos 90’tajos gados. Interesanti, ka šo puisi zinu (protams, ne jau personīgi!) vismaz gadus desmit, taču, lai cik tas dīvaini nebūtu, viņš nekad nav bijis AMG topā ne ar vienu no saviem drum’n’base / breakbeat / jungle stilā veidotajiem skaņdarbiem. Pat tuvumā ne.

Nezinu, kamdēļ, bet pēdējos gados DJ Zinc savu iemīļoto drum’n’base ir metis pie malas, vairāk pievēršoties techno un deep house mūzikas stiliem. Viņa jaunākais singls – sadarbība ar jau piemirsto, bet agrāk AMG tik iecienīto angļu reperi Ms Dynamite – faktiski ir labs paraugs tam, kā DJ Zinc no drum’n’base un jungle ticis līdz house. Būtībā šajā īsajā deju zāļu grāvējā var saklausīt pat ne tikai šo 90’to gadu aktuālo mūzikas stilu ietekmes. Starp citu, perfekta ir „Wile Out” instrumentālā versija! Nudien neticēju, ka bez vokāla šis skan vēl labāk, bet tas skan MASĪVI! Goda vārds! Nagi niez izmēģināt disenē!

P.S. Un vēl. Kā laipni paskaidroja kāds britu mūzikas blogotājs, izteiciens „wile out” nozīmējot (aptuveni) „trakulīgi dejot”, tipa „izārdīties”, kā teiktu latvieši. Nu tas tā, uzziņai. ;)



Erykah Badu - "Window Seat" [Universal; 05/02/2010]
AMG rating: 7/10



Rādās, ka labu ierakstu mums šogad sarūpēs arī lieliskā afro-amerikāņu dziedātāja Erika Badū. Pirms diviem gadiem iznāca viņas pagaidām pēdējais albums „New Amerykah: Part One”, kam pēc nepilniem diviem mēnešiem sekos „New Amerykah: Part Two”. Atšķirībā no pirmās „jaunās Amerikas” daļas, kas bija visnotaļ politiska un dusmīga plate, šajā būšot vairāk emocionālu dziesmu par attiecībām un kvēlo mīlu. Neesmu kvēlo mīlas dziesmu cienītājs, bet šķiet, ka Erikai šāds intīms, pat nedaudz erotisks soul / jazz / r’n’b kokteilis piestāv krietni labāk. Katrā ziņā ir cerība, ka romantisko un divvientulīgi vētraino nakšu mūzikas kolekcijai varēs pievienot jaunu ierakstu. Uhh! :)

Jā, kas attiecas uz singlu, šis ir pieejams tikai digitālā formā, turklāt par velti. Lejupielādēt dziesmu varat šeit. Starp citu, internetā pieejams vēl viens Badū skaņdarbs no gaidāmā albuma – sadarbība ar Lil Wayne dziesmā „Jump in the Air”, kas sākotnēji pat šķita vēl labāks!



DJ Hell feat Bryan Ferry - "U Can Dance" [Gigolo; 08/02/2010]
AMG rating: 6/10


Vēl viens dīdžejs šonedēļ. DJ Hell ir plašu griezējs no Vācijas, kurš pēc pāris gadiem jau svinēs piecdesmito dzimšanas dienu. Viņa īstais vārds ir Helmuts Geiers un, kā izrādās, zināms kļuvis 90’to gadu vidū Berlīnes klubu mūzikas aprindās. Godīgi atzīšos, līdz pat pērnā gada nogalei man viņa vārds bija pilnīgi svešs.

Tas droši vien arī būtu palicis svešs, ja vien viņa jaunākā singla viesvokālists nebūtu 80’to gadu leģendārais dziedātājs Braiens Ferijs, ko daži atceras arī kā Roxy Music solistu (tā nav ironija, man tiešām Braiena Ferija solo daiļrade ir tuvāka par Roxy Music!). Kā tas viss kopā izklausās, spriediet paši. Man liekas, ka nav slikti.



Fyfe Dangerfield - "She Needs Me" [Polydor; 11/01/2010]
AMG rating: 6/10


Lai arī man vienmēr ir patikusi grupa Guillemots, kuras dibinātājs un solists ir Faifs Deindžerfīlds (es gan joprojām neticu, ka tas ir viņa īstais vārds! Lai viņš man parāda pasi!), īsti nesapratu kritiķu un arī pašmāju bāleliņu no „oranžās stacijas” sajūsmu, ar kādu viņi uzņēma ziņas par Faifa solo albuma iznākšanu. Tagad tie paši kritiķi ir salikuši visai vidējas atzīmes albumam „Fly Yellow Moon” un manāmi pieklusuši.

Nestrīdos, ka „She Needs Me” ir visai jauka un saulaina indī dziesmiņa, kas pat nedaudz atgādina kaut ko no Travis daiļrades, taču, manuprāt, īsti nestāv blakus labākajām Guillemots dziesmām, kaut vai lieliskajai „Annie, Let’s Not Wait”, kas 2007.gada janvārī izcīnīja 8.vietu AMG topā.



Field Music - "Them That Do Nothing" [Mi; 08/02/2010]
AMG rating: 5/10


Līdzīgs stāsts, kā par Deindžerfīldu. Es ar lielu nepacietību gaidu jaunāko Field Music albumu „Field Music (Measure)”, kas iznāks jau nākamnedēļ. Nē, ne jau tāpēc, ka es ģībtu no Field Music un es uz viņu jauno albumu liktu lielas cerības. Gluži pretēji – lai galīgi pārliecinātos par to, ka es nesaprotu un nesapratīšu, kāpēc, piemēram, Drowned In Sound iepriekšējam Field Music albumam piešķīra atzīmi 10/10. Neesmu gan lasījis nevienu jaunā singla „Them That Do Nothing” recenziju, bet aizdomas ir, ka kritiķi smaidīgiem pirkstiem klabinās medus vārdus arī par jauno Field Music albumu.

Var jau būt, ka es kļūdos, un albums tiešām būs labs? Nu, paskatīsimies, paskatīsimies. Katrā ziņā tā pirmais singls man šķiet ļoti viduvējs un lielās devās pat garlaicīgs alt.country iemiesojums no... angļiem. Bet varbūt, ka man vienkārši nav lemts „saprast Field Music dabu”?



Calvin Harris - "You Used To Hold Me" [Columbia; 08/02/2010]
AMG rating: 3/10


Jēē, beidzot esmu to sagaidījis – pirmo Kelvina Harisa dziesmu, kas man patiesi kaitina. Uz to gāja jau labu laiku! Atgādināšu, ka mēs runājam par cilvēku, kurš spoži sāka savu karjeru AMGmusic. 2007.gadā jau ar debijas singlu „Acceptable in the 80’s” iekļuva augstajā 4.vietā, tam sekoja pat vēl labāki gabali, tādi kā „The Girls” un „Colours”, un likās, ka pie vieglās deju mūzikas debesīm dzimusi jauna zvaigzne. Jā, dzima gan, tik ne pie tām debesīm, kur saule spīd.

Ar katru nākošo singlu no sava otrā studijas albuma „Ready for the Weekend” jaunais skots brauc aizvien lielākās auzās jeb „MTV Bass” / „EHR” formāta rāmjos, kas, protams, nekāds kompliments nav un nevar būt. Ja ne viņa balss, pat būtu grūti šo atšķirt no, piemēram, kāda Axwell vai Tiesto gabala. Un TAS 2010.GADĀ ARĪ NAV KOMPLIMENTS! Garlaicīgi arī remiksi singlā šoreiz. Diemžēl.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=YzujNk-yYrE


Helping Haiti - "Everybody Hurts" [Sony Music; 08/02/2010]
AMG rating: 3/10


Ja par Kelvinu Harisu es droši varu izteikt savas domas, tad šajā gadījumā gan paturēšu tās pie sevis. Aiz cieņas pret cēlo mērķi, kālab tapis šis singls, un cilvēkiem, kas cietuši šajā nežēlīgi postošajā zemestrīcē. Tikai...

Citēšu vienu vīru, kurš tviterī rakstīja sekojošo, citēju: „U2 & Jay-Z: you want to help Haiti? WRITE A BIG FUCKING CHECK! No further action required. No need to visit a recording Studio” (tulkoju: „U2 un Jay-Z: Jūs gribat palīdzēt Haiti? IZRAKSTIET LIELU ČEKU! Citas darbības nav nepieciešamas. Nav vajadzības apmeklēt ierakstu studiju.”). Anonīmais vīrs to adresēja U2 un Jay-Z, es to pāradresēju Saimonam Kauvelam, kurš ir šī konkrētā singla idejas autors.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=Ts1HxVopG2k

ALBUMS: Gil Scott-Heron - "I'm New Here"

GIL SCOTT-HERON – „I’m New Here”

Release date: 08/02/2010
Label: XL
AMG rating: 8/10


Jau pats fakts, ka tāda kalibra mūziķis kā Džils Skots-Herons izdod albumu, ir notikums. Šo notikumu vēl lielāku padara fakts, ka tas ir pirmais Skota Herona albums kopš... 1994.gada! VĒL lielāku šo notikumu padara fakts, ka albums ir sanācis vairāk nekā lielisks!

Par Džila Skota-Herona interesanto dzīvi un nu jau vairāk nekā 40 gadus ilgo mūziķa karjeru noteikti būs kādreiz jāuzraksta kāds plašāks raksts. Kā pareizi atzīmēja kāds interneta komentētājs – ļoti nepelnīti Skots-Herons, kurš pavisam tiešā veidā ietekmējis repa rašanos (nereti pat viņu dēvē par „repa krusttēvu”) un attīstīšanos 70’tajos gados, ticis piemirsts, runājot par lielākajām mūzikas leģendām vēsturē.

Gil Scott-Heron

Pirmais, kas krīt acīs, ieliekot šo albumu atskaņotājā, ir tā garums. Neskatoties uz 15 kompozīcijām, albums knapi pārsniedz 28 minūtes. Te gan jāņem vērā, ko no šīm 15 kompozīcijām četras ir pārdesmit sekunžu tekstuāli iestarpinājumi, bet dziesmas standarta garumu (~3 minūtes) pārsniedz vien trīs skaņdarbi. Taču tā šoreiz nav problēma – nepilnā pusstundā Skots-Herons ne tikai atskatās uz savu notikumiem bagāto dzīvi, bet arī rada fantastisku noskaņu. Pilnībā pievienojos tiem, kas saka, ka šis albums ir OBLIGĀTI vismaz pirmoreiz jāklausās naktī, vēlams tumsā, uz austiņām. Brīžiem rodas sajūta, ka Skots-Herons savas pārdomas Tev stāsta, atrodoties kaut kur pavisam blakus, it kā čukstētu ausī.

Speciālisti norāda, ka ļoti mainījusies ir arī vecā vīra balss. Nezinu, vai tas saistīts ar Skota-Herona plaši publicētajām problēmām ar narkotikām (vēl tikai pirms dažiem gadiem šis 60 gadus vecais mūziķis tika notiesāts uz reālu brīvības atņemšanu par kokaīna glabāšanu), bet „I’m New Here” viņš tiešām izklausās mazliet noguris un dzīves saburzīts cilvēks, kurš sevī uzsūcis milzu pieredzi.

Mainījies Skots-Herons ir arī muzikāli. Jaunajā albumā praktiski nav ne miņas no viņa 70’tajos gados pārstāvētajiem soul, jazz vai funk stiliem. Tā vietā ļoti jūtamas gan minimālas electro ietekmes, gan 90’to gadu trip-hop iezīmes (jo īpaši aktuālajā singlā „Me and the Devil”!), gan arī šobrīd populārais dubstep. Arī dziedāšanu kā tādu šeit sagaidīsit vien atsevišķos brīžos, atsevišķās dziesmās. Pārējās sastāv no t.s. „spoken-word” jeb, latviski izsakoties, – runāšanas. Man gan labpatiktos teikt – stāstīšanas.

Albums iesākas ar ievadošo stāstu par Skota-Herona bērnību „On Coming from a Broken Home (part 1)”, kas balstīts uz Kanjē Vesta dziesmas „Flashing Light” semplu (interesanti, ka Kanjē savulaik atkal semplējis Skota-Herona dziesmas). Faktiski jau ar to vien šī unikālā plates noskaņa ir radīta, un ceļojums Skota-Herona pasaulē var sākties – turpinājumā seko viens no muzikāli drūmākajiem, bet tajā pat laikā arī spēcīgākajiem skaņdarbiem – Roberta Džonsona „Me and the Devil” dziesmas kaverversija. Starp citu, platē atrodamas vēl divas kaverversijas – teju vai Džonija Keša manierē ieturētā Bila Kalahana „I’m New Here”, kā arī Brūka Bentona „I’ll Take Care Of You”.

Grūti pat nosaukt vienu konkrētu albuma stūrakmeni. Tas faktiski ir jāklausās kā viens vesels un ne tikai tāpēc, ka garums nepārsniedz pusstundu. Starp spožākajiem mirkļiem platē var minēt gan to pašu „Me and the Devil”, gan izcili drūmo, stīgu instrumentiem bagātināto „Your Soul and Mine”, gan Portishead 2008.gada albumu „Third” atgādinošo „Where Did The Night Go?”, gan arī albuma noslēguma daļas „Crutch” ar Burial cienīgiem basiem un galveno motīvu.

Šis būs gan interesants un daudz pastāstošs ieraksts Džila Skota-Herona ilggadējiem cienītājiem, gan arī tiem, kuriem viņa vārds līdz šim ir bijis svešs. Tik mūsdienīgs un teju vai perfekti skanošs albums izdodas reti kuram jaunajam censonim. Džilam Skotam-Heronam par šādu ierakstu 60 gadu vecumā – VISU CIEŅU! Citējot pašu mākslinieku albuma izskaņā: „Good bless you. And thank you!


Mans plates favorīts #1 - "Me and the Devil" video (+ "Your Soul and Mine" pēc 3:30!):

09 februāris, 2010

EP: Class Actress - "Journal of Ardency EP"

CLASS ACTRESS – „Journal of Ardency EP”

Release date: 08/02/2010
Label: Terrible Records
AMG rating: 7/10


80’to gadu electro-pop tendences turpinās arī 2010.gadā. Jā, pēdējos mēnešos jau tas sāk palikt mazliet nomācoši un apnicīgi, taču par ļoti patīkamu un baudāmu ierakstu ir parūpējies Bruklinas trio Class Actress, šonedēļ izdodot savu debijas EP „Journal of Ardency”.

Jaunās grupas līdere un soliste ir dziedātāja Elizabete Hārpere, kas pirms Class Actress uzstājās dažādās kafejnīcās un mazos klubiņos kā solo māksliniece, viņa pat izdevusi arī savu solo albumu. Iepazīstoties ar producentiem Skotu Rozentālu un Marku Ričardsonu, tika nodibināts Class Actress un parakstīts līgums ar Terrible Records, ko, starp citu, tikai pirms gada dibinājis slavenās Ņujorkas grupas Grizzly Bear dalībnieks Kriss Teilors.

Class Actress

Pie šī EP un arī gaidāmā albuma ietekmēm Elizabete min pirmo Madonnas albumu, kas ir bijis liels viņas iedvesmas avots, kā arī Depeche Mode agrīnos ierakstus, jo īpaši „Some Great Reward”. Grūti pateikt par Depeche Mode, bet Madonnas pirmo disku noskaņas ir jūtamas, jo īpaši liriskajā miega dziesmiņā „Adolescent Heart”. Savukārt EP spožākās pērles – „Careful What You Say” un „Let Me Take You Out” daudz vairāk asociējas ar Human League daiļradi.

Kopumā, lai arī īss (23 minūtes), šis ir pat ļoti izgaršojams 80’to gadu noskaņas iemiesojošs darbs, turklāt labi nostrādāts. Kā intervijā atzina Hārpere, Class Actress bītiem izmanto semplus, kas rakstīti tikai no vinila atskaņotāja, tādējādi distancējoties no ierastās digitāli sterilās skaņas. Šos bītus ļoti labi var saklausīt gan EP noslēdzošajā „Someone Real”, gan arī jau pieminētajā „Careful What You Say”. Turklāt joprojām uzsvēršu, ka Hārperei ir uzkrītoša balss līdzība ar Yeah Yeah Yeahs solisti Kārenu O. Un Kārenai O piestāv electro-pop – par to jau varējām pārliecināties pērn.


Lejupielādē par velti dziesmu "Careful What You Say" šeit: http://catblack9.com/audio/ClassActress-Careful%20WhatYouSay.mp3 (spied peles labo pogu un "save target as").

Lejupielādē EP "Journal of Ardency" šeit:

Mūzikas ziņas īsumā (09.02.2010)


Conrad Murrey

Saistībā ar Maikla Džeksona nāvi, viņa ārstam Konrādam Marejam izvirzītas apsūdzības par nonāvēšanu aiz neuzmanības. Par to ārstam draud cietumsods līdz četriem gadiem. Mareja advokāts jau paziņojis, ka ārsts neuzskata sevi par vainīgu un viņi „cīnīšoties līdz pēdējam”.


The Drums, Broken Social Scene un Spoon būs starp māksliniekiem, kas uzstāsies martā gaidāmajā SXSW festivālā. Ikgadējais jauno talantu atklāšanas festivāls, kas norisinās Teksasā, ASV, šogad notiks no 17.līdz 21.martam. No slavenākajiem vārdiem, kas šogad uzstāsies SXSW, var minēt sekojošus: We Are Scientists, Spoon, Broken Social Scene, The Kissaway Trail, Mariachi El Bronx, She & Him, Fucked Up , The Drums, The Very Best , !!! , jj u.c.


Bombay Bicycle Club

Pērnā gada debitanti Bombay Bicycle Club izdos akustisko albumu. Turpinājums pagājušā gada ierakstam „I Had The Blues But I Shook Them Loose” gaidāms vasaras sākumā, tā žurnālistiem pavēstījis grupas ģitārists Džeimijs Makols. Viņš arī piebilda, ka paralēli turpinoties darbs pie „īstā” otrā studijas albuma.


The Pogues līderis Šeins Makgovans ar plejādi citu zvaigžņu izdos labdarības singlu, kura ienākumi tiks ziedoti zemestrīcē cietušajai Haiti. Screamin’ Jay Hawkins klasiskā hīta „I Put a Spell On You” ierakstā piedalījušies arī Niks Keivs, Bobijs Gilespī no Primal Scream un Miks Džouns no The Clash. Singls digitālā formā iznāks 1.martā uz leibla IRL Records. Makgovans norādījis, ka šī 1956.gada dziesma esot atbilstoša izvēle, jo tā ir „mūsdienu himna cerībām un mīlestībai”.


MGMT

MGMT darījuši zināmu jaunā albuma „Congratulations”, kurš iznāks aprīļa sākumā, dziesmu sarakstu:

'It's Working'
'Song for Dan Treacy'
'Someone's Missing'
'Flash Delirium'
'I Found a Whistle'
'Siberian Breaks'
'Brian Eno'
'Lady Dada's Nightmare'
'Congratulations'

Jauno albumu producējis Pīters Kembers, miksējis Deivs Fridmans. Kā raksta žurnāls Spin, gandrīz visas albuma dziesmas tapušas, iedvesmojoties no sērfinga, izņemot instrumentālo „Lady Dada’s Nightmare”, kas ir veltījums Lady Gaga, un albuma tituldziesmu, kura esot par pasaules ekonomisko krīzi.

MGMT visu laiku lielākais hīts AMGmusic - "Electric Feel" (2008.gada jūnijs)

VIDEO: Wild Beasts - "We Still Got The Taste Dancing On Our Tongues"



Tikko sajutu vasaru. Neaprakstāmas izjūtas! Jā, var teikt arī sirreālas. Nedēļas patīkamākā ziņa – Wild Beasts kā trešo singlu no pagājušā gada otrā labākā albuma „Two Dancers” izlaidīs „We Still Got The Taste Dancing On Our Tongues”.

Vienmēr un uz visiem laikiem šī dziesma man asociēsies ar piektdienas augusta nakti, kad 3:00 es izdomāju saullēktu, kurš sekoja pēc pāris stundām, sagaidīt ar speciāli atlasītu mūziku. Šī 2009.gada mana labākā un slavenākā setliste tika iesākta tieši ar Wild Beasts tobrīd vēl nevienam nezināmo dziesmu no tikko iznākušā albuma „Two Dancers”. Pārējais jau ir vēsture, kā smejies. Vien piebildīšu, ka „We Still Got The Taste...” diezgan intensīvi klausījos arī pēc Positivus festivāla apmeklējuma, tāpēc atmiņas par pērno vasaru manā prātā burtiski plosās, klausoties šo dziesmu.

Tagad šis skaņdarbs būs jāasociē ar pavasari - 22.martā Domino Records šo dziesmu piedāvās digitālā singla formātā (ceru arī uz kādu b-puses skaņdarbu!), bet jau šobrīd pieejams tā videoklips (sk. zemāk). Vai šis ir 2010.gada marta #1? Nu, labi, nesteigsimies vēl!

P.S. Šeit var palasīt, ko es rakstīju par iepriekšējo Wild Beasts singlu "All The King's Men". Paskrullējiet tik uz leju un tieciet līdz 1.vietai! :)

Ieskats Nedēļas Jaunumos (08.02.-14.02.)

Labrīt/Labdien/Labvakar!

Šonedēļ nav tik ļoti plašs jauno ierakstu daudzums kā pirms septiņām dienām, tomēr pāris albumiem pavisam noteikti jāpievērš uzmanība arī šajā nedēļā. Pēc ilgāka pārdomu brīža izvēlējos sekojošas piecas plates, kurām pievērst uzmanību:

1)Class Actress – „Journal of Ardency EP” [Terrible Records]

Pērnā gada nogalē kādā no DMS izlasēm piedāvāju jums dziesmiņu „Careful What You Say” no jaunā Bruklinas trio Class Actress. Jau tad Jums stāstīju, ka februārī gaidāms grupas pirmais EP, kurš tad beidzot ir arī sagaidīts. Pirmais gabals bija pat ļoti interesants electro-pop skaņdarbs, atliek noklausīties visu sešu dziesmu mini-albumiņu jeb t.s. EP.

2)Gil Scott-Heron – „I’m New Here” [XL]

Vienīgais no piecinieka, ko jau esmu paguvis noklausīties, un tas ir ļoti nopietns pretendents uz nedēļas albuma statusu! Par repa krusttēvu uzskatītais Džils Skots Herons laidis klajā pirmo albumu 14 gadu laikā – nieka pusstundu garu, taču teicamu noskaņu radošu, trip-hop skaņu pārsātinātu ierakstu, kura lielākā pērle nešaubīgi ir tā centrālais singls „Me and the Devil”. Pēc 2 nedēļām iznāks singla formātā. Starp citu, šī albuma ietekmē beidzot noklausījos arī klasisko 1971.gada Skota-Herona albumu „Pieces of a Man”. Par to šedevru laikam būs vien jāuzraksta atsevišķs raksts. Jebkurā gadījumā – šo iesaku jau tagad!

3)Massive Attack – „Heligoland” [Virgin]

Pēc septiņu gadu pauzes ar jaunu albumu atgriežas arī trip-hop meistari un celmlauži Massive Attack, kas gan ar trip-hop nenodarbojas jau savus gadus piecpadsmit, pēdējos albumos vairāk pievēršoties elektronikai. Jaunajā albumā vesels lērums viesmākslinieku, Deimonu Olbērnu ieskaitot. Atsevišķi kritiķi gan jau paspējuši paust viedokli, ka „Heligoland” ir vilšanās. Jāpārbauda.

4)Pantha du Prince – „Black Noise” [Rough Trade]

Vācu dīdžejs un producents Hendriks Vāgners jeb Pantha Du Pricne noslēdzis līgumu ar britu indie mūzikas leiblu Rough Trade. Tas VIEN jau ir pārsteigums! Šonedēļ iznāk viņa trešais studijas ieraksts, ko jau atsevišķi mēdiji paspējuši pasludināt par pagaidām gada labāko elektroniskās mūzikas albumu. 70 minūšu garš ceļojums minimal, electro un techno skaņu pasaulē. Noteikti vērts paklausīties.

5)Yeasayer – „Odd Blood” [Mute]

Vēl viens no maniem gada gaidītākajiem ierakstiem ir klāt. Joprojām gan nevaru sagremot savu vilšanos attiecībā pret Los Campesinos! jaunāko albumu, bet iespējams to remdēt palīdzēs Yeasayer otrais studijas ieraksts „Odd Blood”, kurš seko diviem ģeniālajiem singliem – pērnā gada nogalē izdotajam „Ambling Alp” un šobrīd aktuālajam, par velti pieejamajam „O.N.E.”. Esot nevainojams un ļoti labi nostrādāts, skanīgs, melodisks popmūzikas ieraksts. Cerēsim!

Šonedēļ klausāmie singli:

Beach Fossils - "Daydream" [Captured Tracks]
Calvin Harris - "You Used To Hold Me" [Columbia]
DJ Hell feat Bryan Ferry - "U Can Dance" [Gigolo]
DJ Zinc feat Ms Dynamite - "Wile Out" [Zinc Music]
Erykah Badu - "Window Seat" [free download]
Field Music - "Them That Do Nothing" [Mi]
Fyfe Dangerfield - "She Needs Me" [Polydor]
Helping Haiti - "Everybody Hurts" [Sony Music]
Japanese Voyeurs - That Love Sound [Polydor]
Miike Snow - "Silvia" [Columbia]
Placebo - "Bright Lights" [Dreambrother]
Tensnake - "Coma Cat" [Permanent Vacation]
The Bamboos feat Kylie Auldist - "On The Sly" [Tru Thoughts]
The Maccabees feat Roots Manuva - "Empty Vessels" [Polydor]
The Soft Pack - "C'Mon" [Heavenly]
tUnE-yArDs - "Real Live Flesh" [4AD]


Kā redzams, arī šonedēļ AMGmusic uzmanības lokā veselas sešpadsmit jaunas kompozīcijas, kas nozīmē, ka būs ko noņemties, veidojot nedēļas apskatu. :) Par nedēļas singla statusu gan reāli cīnīsies vien trīs no šīm dziesmām. Pagaidām paturēsim noslēpumā, kuras, bet viena no tām, protams, būs jau piektdien no manas puses piedāvātā ballīšu house himna 90’to gadu mērcē – Tensnake ar „Coma Cat”:

08 februāris, 2010

Ieskats pagājušajā nedēļā (01.02.-07.02.)

Sveiciens jaunā nedēļā!

Jau pavisam drīz (šovakar vai rīt no rīta) sagatavošu īsu ieskatu šīs nedēļas svarīgākajos ierakstos (gan albumos, gan singlos), bet nedēļu vēlējos sākt ar trim dziesmām no pagājušās nedēļas. Kā zināms, pagājušā nedēļa AMGmusic pagāja janvāra topu veidošanas zīmē, tāpēc nesanāca laiks parunāt par jaunajiem singliem un albumiem, bet tādi, protams, neizpalika.

No izklausītajiem pieciem albumiem noteikti vēlos atzīmēt kārtējo lielisko Husky Rescue ierakstu. Šī somu grupa turpina priecēt arī jaunākajā albumā „Ship of Light”, un, kā jau izteicos tviterī, manuprāt, nepelnīti maz uzmanības izpelnās no Eiropas mūzikas preses. Ļoti liegs, intīms un mīļš dream-pop skanējums ar teicamām melodijām un Rētas Lēnas Korholas valdzinošo balsi. Albumu varat iegādāties (un dziesmu fragmentus paklausīties) šeit. Iepriecināja arī jaunais Lindstrom & Christabelle albums „Real Life Is No Cool”.

No singliem vēlos izcelt trīs dziesmiņas:

1) Yeasayer - „O.N.E.”. Precīzi, kā es prognozēju pirms divām nedēļām – šī dziesma ar katru reizi iepatīkas arvien vairāk un vairāk, un šobrīd es nespēju iedomāties februāra labāko dziesmu apskatu bez šīs enerģiskās un saulainās vīkendu himnas. Piedziedājums spridzina! Atgādinu, ka singlu par velti var lejupielādēt šeit.

2) I Blame Coco feat Robyn – „Caesar”. Slavenā dziedātāja Stinga meitiņa, 19 gadus vecā Eliota Paulīne Samnere uzsākusi solo karjeru. Turklāt, paldies Dievam, pilnīgi distancējoties no tēta spēlētās mūzikas, Eliota jeb I Blame Coco piedāvā zviedriski garšīgu electro-pop, kas nebūt nav sliktāks par Robinas singliem. Robinu neminu nejauši – viņa arī piedalījusies šī singla tapšanā. Blondā zviedriete piedalījusies arī šīs dziesmas videoklipā:


3) Hot Chip – „One Life Stand”. Otrais singls, kas šogad no AMGmusic saņem atzīmi 9/10. Nešaubīgs „Single of the Week” un pretendents uz augstāko vietu februāra Top 20. Manuprāt, spēcīgākais Hot Chip singls kopš 2006.gada „Boy From School”. Nemaz NECERIET, ka es šo nespēlēšu tuvākajā laikā paredzētajos DJ setos. ;)