23 jūnijs, 2011

Nedēļas Izlase (20.06.11.-26.06.11.)

AMGmusic Nedēļas Izlase
(20.06.2011. – 26.06.2011.)

Hei!

AMGmusic rekoverācijas režīmam ir pievienojies garākais šī gada vīkends Latvijā, kas tika dažviet jestri uzsākts jau trešdienas vakarā. Gribēšu redzēt dažu cilvēku sejas pirmdienas rītā... :) Bet ne par to, protams, stāsts. Klāt kārtējā saīsinātā AMGmusic Nedēļas Izlase. Starp citu, viena no pēdējām, jo no 1.jūlija šeit mazliet mainīsies formāts, bet par to pēc svētkiem.

Svētku izlase šoreiz tāda paskumja sanākusi (pozitīvā ziņa: visi pieci treki šoreiz lejupielādējami par baltu velti!!). Pieci skaņdarbi, starp kuriem – par to liels prieks – arī viens pasakaini skaists Līgo treks, kā arī viens aizkustinošs video. Vien nedēļas kaverversijas godā kaut kas jautrāks no pirms pusotra gada Rīgā redzētajiem YACHT, kuriem, starp citu, pēc nedēļas nāk klajā jauns albums. Bet sākam, kā ierasts, ar Nedēļas Singlu!


SINGLE OF THE WEEK:

Frank Ocean - "Novocane" [self-released]
(from mixtape "Nostalgia, ULTRA", available as a
free download)

Losandželosas apvienība Odd Future Wolf Gang Kill Them All jeb saīsināti vienkārši OFWGKTA nešaubīgi var saukties par visaprunātāko (pozitīvā nozīmē!) 2011.gada hip-hop kolektīvu. Galvenokārt, pateicoties savam līderim, tikai 20 gadus vecajam Tyler, The Creator, kura jaunākais albums „Goblin”, pateicoties tā vulgārajiem un skarbajiem tekstiem, jau kļuvis par zināmā mērā skandalozu ierakstu. Tomēr OFWGKTA apvienībā darbojas arī citi reperi.

Viens no viņiem ir arī Kristofers Bro jeb Frank Ocean, kas, sekojot daudzu piemēram, pavisam nesen pašrocīgi un par baltu velti piedāvājis debijas miksteipu „Nostalgia, ULTRA”, kas vietām izpelnījies pat vēl lielākas ovācijas nekā minētais Tyler, The Creator albums. Kamēr neesmu to dzirdējis, grūti spriest par „Nostalgia, ULTRA”, taču mani nejauši sasniegušais šī miksteipa skaņdarbs „Novocane” ir kārtējā pērle 2011.gada aktuālākā mūzikas stila – r’n’b – lauciņā.

Tas, ka 21.gadsimtā visu nopietnāko un labāko reperu lirikā parādās narkotiku un seksa tēma, nav nekāds jaunums. Taču tas, kādā veidā par to repo Frank Ocean, nav salīdzināms ar, piemēram, The Weeknd vai Tyler, the Creator. Proti, šeit neatradīsit nevienu augstprātīgu lielīšanos vai zīmēšanos ar „es pīpēju kāsi un lepojos ar to”. Tā vietā tiek piedāvāts stāsts par festivālā satiktu meiteni, ar kuru, pēc visa spriežot („Girl I can't feel my face / What are we smokin' anyway / She said don't let the high go to waste / But can you taste a little taste”) tiek pīpēts kreks un uzklausīts viņas dzīvesstāsts. Tālāk jau seko tuvāka iepazīšanās un kokaīns no rīta, bet pārējo var nojaust no dziesmas kopējā noskaņojuma. Lai kāda būtu jūsu attieksme pret „kokaīnu no rīta” vai hip-hopu, šis ir vienkārši neticami smeldzīgs gabals. Jo stāsts jau ir par citu „narkotiku”: „But there's no drug around / Quite like what I found in you”.




Gross Magic - "Sweetest Touch" [The Sounds of Sweet Nothing]
(from f/c EP "Teen Jamz", out on August 8th)
(available as a
free download)

Kā izrādās, arī grunge mūzikas stils nevaid miris. Turklāt apvienība Gross Magic nenāk vis no grandža lielvalsts ASV, bet gan no Anglijas pilsētas Braitonas. Tās līderis Sems Makgarigls augustā piedāvās debijas EP „Teen Jamz”, kurā noteikti atradīsit ar šo, izteikti lo-fi skanošo „Sweetest Touch”, kas vecāka gadagājuma rokmūzikas cienītājiem noteikti atsauks atmiņā saulaino 90’to gadu pirmās puses ballītes.



Pictureplane - "Post Physical" [Lovepump United]
(from f/c LP "Thee Physical", out on July 19th)
(available as a
free download)

Jūlija vidū savu jaunāko albumu piedāvās arī Denveras producents Treviss Egedijs jeb Pictureplane, ar kuru pirmoreiz Jūs iepazīstināju pirms vairāk nekā gada, kad mākslinieks nāca klajā ar lielisku versiju par klasisko Baby D treku „Let Me Be Your Fantasy”. „Post Physical” saglabā Cold Cave raksturīgo melodiskumu un new wave krustojumu ar witch-house raksturīgu skanējumu.



Wild Beasts - "Loop The Loop" [Domino]
(available as a
free download)

Joprojām notiek karstas debates, vai Wild Beasts jaunais albums ir vai nav labāks par 2009.gada „Two Dancers”. Tā kā pēdējais ieņēma godpilno 2.vietu AMGmusic 2009.gada albumu gada topā, lieki teikt, kurā pusē nepārprotami nostājos es. Tomēr piekrītu, ka arī „Smother” ir debešķīgs albums, kura viena no lielākajām pērlēm – romantiski skaistais „Loop The Loop” – tagad no Domino Records tiek piedāvāts lejupielādei par velti. Ja esat paskrējis garām albumam, noteikti izmantojiet šo iespēju!



Kārlis Kazāks - "Līgodams Lietiņš Lija" [self-released]
(available as a
free download)

Visbeidzot – priecīgus Līgo svētkus no Kārļa Kazāka! Ar visu „pazudušo” aprīli, tā arī nesanāca veltīt atsevišķu rakstu vienam no 2011.gada – un tas ir skaidrs jau šobrīd – lieliskākajiem latviešu mūzikas albumiem, proti, Kārļa Kazāka „16 stundas”. Tad nu no manas puses vismaz atzinības vārdi par skaistāko Līgo svētku dziesmu, kopš 2005.gada Dzelzs Vilka albuma „Kur Vakara Zvaigzne Lec”. Šo dziesmu meklējiet Kazāka oficiālajā mājaslapā, un lai arī jūsu mājā šajos svētkos noskan vismaz viena skaista Līgo dziesma!


VIDEO OF THE WEEK:

Fucked Up – „Queen of Hearts”
(dir. Scott Cudmore)


Kad klipā piedalās bērnu koris, tas jau ir aizkustinoši. Bet ja vēl šis koris enerģiskas skolotājas pavadībā dzied hardcore-punk grupas dziesmu no viņu jaunākās rokoperas „David Comes To Life”, tad tam tiek piešķirts vēl papildus šarms! Tiem, kas dzirdējuši minēto, starp citu, lielisko rokoperu, patiks jo īpaši!



COVER VERSION OF THE WEEK:

YACHT – „Breaking The Law” (Judas Priest cover)

Visbeidzot atvados šajās garajās brīvdienās ar ko pavisam jautru. Kā jau minēju ievadā, jautrais amerikāņu pāris YACHT drīzumā piedāvās jaunāko studijas ierakstu „Shangri-La”, kura reklamēšanas nolūkos abi iegriezās kādā Portlendas radiostacijā, lai nodziedātu pāris dziesmas dzīvajā. Starp tām arī ūber-oriģināla kaverversija leģendārās smagā metāla grupas Judas Priest trekam „Breaking The Law”, kur ģitāras ir nomainītas pret sintezatoriem, bet dārdošas bungas pret diskotēku bītiem. Jādzird! Un vēlreiz – lai Jums priecīgi svētki un viegla svētdiena!