06 jūnijs, 2014

MAIJS 2014: 5 ALBUMI

Atšķirībā no aprīļa maija mēnesis bija jau bagātāks ar interesantām platēm. Labāko albumu sarakstā (8/10 un uz augšu) gan AMGmusic vērtējumā joprojām vien 5 ieraksti, bet toties vismaz viens pievienojas gada labākajiem ar atzīmi 9/10 un loģiski sekojošu 1.vietu Maija Albumu Top 5. Esmu jau nokavējis visus dedlainus, tāpēc šoreiz ļoti ļoti īsumā par ierakstiem, kam būtu jābūt Jūsu kolekcijā.


FIVE BEST ALBUMS OF THE MONTH:


5.Sharon Van Etten – "Are We There"












Release date: 26/05/2014
Label: Jagjaguwar
AMG rating: 8/10

Amerikāņu dziesminieces Šāronas Van Etenas ceturto studijas albumu „Are We There” mūzikas apskatnieki novērtējuši kā otru labāko maijā (aiz plates, kas arī AMGmusic topā ir 1.vietā). Dziesmu nosaukumi „Your Love Is Killing Me” un „I Love You But I’m Lost” paši par sevi pasaka priekšā par šī albuma tematiku, bet „Are We There” nav tipiski gaudulīgs vai depresīvs šķiršanās ieraksts. Patiesībā, neiedziļinoties lirikā, šis ir ļoti jauks muzikāls fons relaksācijas vakaram.



4. Lykke Li - "I Never Learn"












Release date: 05/05/2014
Label: Atlantic
AMG rating: 8/10

Maijs šogad ir tāds kā šķiršanās ierakstu mēnesis. Coldplay jaunāko plati pēc drausmīgā singla „A Sky Full of Stars” es nemaz neriskēju klausīties, bet toties divas dāmas savas skumjas likušas lietā daudz prasmīgāk, turklāt abi izdevušies vienlīdz labi. Zviedru mūziķes Likes Lī lielākais trumpis ir un paliek spēcīgas melodijas – vienalga, vai viņa noskaņota draiskoties vai atkratīties no pēc šķiršanās ciešanām vairāku gadu garumā.



3.tUnE-yArDs – "Nikki Nack"












Release date: 05/05/2014
Label: 4AD
AMG rating: 8/10

Toties skumjas tēmas ne prātā nav Merilai Gārbusai jeb tUnE-yArDs, kas dāmu konkurencē šomēnes uzvar AMGmusic skatījumā. Atzīšos, ka pēc pirmajiem singliem un arī daudzsološā albuma treilera biju gaidījis nedaudz vairāk no „Nikki Nack”, kas izklausās kā dvīņu brālis 2011.gada albumam „whokill”. Taču jebkurā gadījumā arī šis kaleidoskopiskais un trakulīgu eksperimentu pildītais popmūzikas ieraksts notur augsto latiņu, kuru tUnE-yArDs uzstādīja pirms nu jau pieciem gadiem ar debijas albumu „Bird-Brains”.



2.Owen Pallett – "In Conflict"












Release date: 26/05/2014
Label: Domino
AMG rating: 8/10

Gluži pretējas izjūtas bija, pirmoreiz paņemot rokās jaunāko Kanādas mūziķa Ouvena Paleta albumu „In Conflict”. Pirmie dzirdētie skaņdarbi neatstāja iespaidu, ka šis varētu sasniegt 2009.gada „Heartland” augstumus, bet tagad jāsecina – var gan. „In Conflict” ir dziļi personisks un biogrāfisks Paleta albums, kas muzikāli sasaucas ar Jonsi un Bjorkas daiļradē dzirdēto. Albumam ir atsevišķas vājās vietas, bet tās pārliecinoši kompensē atsevišķi izcili brīži, piemēram, tituldziesma „In Conflict” un „Riverbed”, kas ir vienas no izcilākajām Paleta dziesmām viņa karjerā.



1.Swans – "To Be Kind"
Release date: 12/05/2014
Label: Mute
AMG rating: 9/10

Es nekad neesmu bijis liels Swans cienītājs un no slavenās un ietekmīgās grupas plašās daiļrades esmu līdz šim dzirdējis... precīzi divus albumus. Līdz ar ko Swans fani tālāk var droši nelasīt. Savukārt tiem, kas līdzīgi man ir vienmēr bijuši skeptiski, es šo jaunāku ierakstu „To Be Kind” iesaku no visas sirds. Monumentāls, majestātisks, pat kinematogrāfisks albums divu stundu garumā, kas šajās 120 minūtēs sevī iesūc tā, ka gribas to klausīties vēlreiz. Un tā dubultalbumiem ir ļoti reta parādība.

04 jūnijs, 2014

MAIJS 2014: 5 DZIESMAS

Sveiciens jūnijā!

Klāt ir pirmais vasaras mēnesis, kas nozīmē, ka jāpavelk svītra maijam un jāapkopo mēneša labākās dziesmas. Jāsaka, ka maijs bijis salīdzinoši kluss mēnesis singlu ziņā. A-LISTē iekļuvuši vien deviņi singli (atkārtots gada sliktākais rādītājs), savukārt no remiksiem vispār nav bijis neviens skaņdarbs, ko īsti izcelt, tamdēļ bonusā šoreiz lieliska The Horrors kaverversija Frankie Knuckles trekam „Your Love”, ierakstīta dzīvajā BBC Radio 1. Toties liels prieks, ka trešo mēnesi pēc kārtas (jauns rekords!) AMGmusic labāko pieciniekā gozējas arī viens pašmāju skaņdarbs.

Lai Jums skanīgs un saulains jūnijs!


FIVE BEST TRACKS OF THE MONTH:


5.Rīgas Modes - "Rīgas Modes" [self-released]

Ogres/Rīgas kolektīvs Rīgas Modes (agrāk – Komjaunatne) visnotaļ ilgi brieda savam debijas ierakstam, ko daudzi gaidīja jau vismaz pusotru gadu. „Rīgas Modes” digitālā versijā beidzot ir iznācis (vinils sekos vasarā), un vismaz pagaidām jaunieši apliecina, ka cerības nav bijušas veltas. Dziesmu klausies šeit.


4.White Lung - "Face Down" [Domino]

Nav nemaz tik daudz rokmūzikas skaņdarbi šogad vismaz pagaidām iekļuvuši AMGmusic A-LISTē. Blakus pagājušā mēneša stadion-roka himnai no Total Control pie gada spožākajiem, agresīvākajiem un jaudīgākajiem noteikti liekams jaunākais kanādiešu pankroka trio White Lung gabals „Face Down” no pavisam drīz gaidāmā jaunā albuma „Deep Fantasy”. Dziesmu klausiesšeit.


3.Groundislava feat. Rare Times - "Feel The Heat" [Friends of Friends]

Saulainajā Losandželosā sāk veidoties viena no interesantākajām elektroniskās mūzikas komūnām ASV. Ļoti tuvu iekļūšanai A-LISTē bija Samo Sound Boy un Jerome LOL kopdarbs duetā DJ Dodger Stadium, bet vēl lielākas uzslavas šomēnes kolektīvam WeDidIt, kurā darbojas vairāki mūziķi, tai skaitā Groundislava un Rare Times. Abu kopīgais r’n’b/house hibrīds „Feel The Heat” ir skaistākais no mēneša skumjākajiem singliem. Dziesmu klausies šeit.


2.Pictureplane feat. Grace Hall - "Self Control" [self-released]

Trīs gadi mūsdienās ir patiesi ilgs laiks, bet tieši tik pagājis kopš pēdējā producenta Trevisa Egedija jeb Pictureplane albuma „Thee Physical”. Viņš gan nav pagājis malā no mūzikas, bet ik pa laikam izdod kādu remiksu, oriģināldarbu, kā arī iesilda dažādus māksliniekus, piemēram, Crystal Castles viņu pērnā gada ASV turnejā. Trešais albums jau esot finiša stadijā, un, lai gaidīšanas mokas padarītu vēl neciešamākas, Pictureplane laidis klajā vienu no saviem labākajiem singliem „Self Control”, kas tapis kopā ar Losandželosas dueta Skin Town vokālisiti Greisu Holu. Dziesmu klausies šeit.


1.JJ - "all white everything" [Sincerely Yours]

I’ve been up all winter for someone like you / And I know that you’ve been up all winter for someone like me / Don’t want you to leave / I need you to be where you left me /  Don’t stop til you please me/ All white everything / From my face to my veins / All white everything / From mouth to my sense / What you know about that? / No, you don’t know a thing / Have I said enough? / Cause I’m talking too much / I’m starting to blush / When I think about the things we did...” Ko te vēl vairāk piebilst? :-) Gada Singlu sarakstam pievienojas pirmais singls no JJ gaidāmā albuma „V”. Plašāk par to lasi šeit.



COVER VERSION OF THE MONTH: