24 februāris, 2012

Nedēļas Izlase (20.02.12.-26.02.12.)

Sveiciens!

Tāda dīvaina bijusi šī aizvadītā nedēļa AMGmusic nometnē. No vienas puses pildīta ar krietnu devu melanholiskām un arī filozofiskām pārdomām par sadarīto, no otras – ar interesantiem jaunumiem saistībā ar nākotni, par kuriem arī Tu noteikti tuvākajā laikā dzirdēsi, vārda „dzirdēt” tiešākajā nozīmē. Bet, kā jau pārliecināts māņticībnieks, pagaidām dziļdomīgi par to visu paklusēšu. Ak, jā, tas gan nav saistīts tiešā veidā ar AMGmusic, bet arī šo blogu gaida mazas pārmaiņas, kuras varēs izbaudīt no 6.marta.

Tikmēr mūzikas frontē aizvadītā nedēļa pagāja Brit Awards zīmē. Gan tamdēļ, ka tika izdāļātas kārtējās britu balvas par aizvadītā gada sasniegumiem mūzikā, gan arī tamdēļ, ka ar uzstāšanos (garāko Brit Awards vēsturē!) priecēja pēdējos gados aktualizējies 90’to gadu superkolektīvs Blur, kurš otrdien tika arī pie „Mūža ieguldījuma” statuetes. Jāsaka, ka Blur piecas dziesmas bija interesantākais, kas notika Brit Awards, jo par pārējo pat tā īsti negribas runāt. Garlaicība, īsāk sakot.

Toties kaut kas pilnīgi pretējs vārdam „garlaicība” bija novērojams jauno dziesmu apritē internetā. Zemāk atrodamo Nedēļas Izlasi šoreiz nācās izlobīt no 25 lieliskiem singliem, kuri būtībā visi būtu pelnījuši vismaz pāris vārdus un Jūsu uzmanību. Tā nu šoreiz aiz svītras nācās atstāt pat ilgi gaidīto Gorillaz kopdarbu ar Džeimsu Mērfiju (LCD Soundsystem) un Andre 3000 (Outkast) sporta apavu koncerna Converse „3 artists, 1 song” akcijas ietvaros. Tiesa, šim singlam vēl sekošot 12(!) minūšu gara versija, kas tapusi dzīvajā, visiem slavenajiem mūziķiem sākot džemot studijā. Pieļauju, ka tā būs interesantāka.

Atsevišķs stāsts ir par nedēļas labākajiem remiksiem un Nedēļas Singlu, bet par to visu jau zemāk. Ar Nedēļas Singlu, starp citu, kā parasti tad arī sākam!


SINGLE OF THE WEEK:

Fascism - "Emilia's Dream" [self-released]
(no official release info)

Šonedēļ bija sakrājies tik daudz jaunu nenoklausītu dziesmu, ka, lai visas izvērtētu, bija nepieciešama visa nakts. Pienāca agrs rīts, kad ar dziļu nogurumu uzdūros kam vienkārši satriecošam, kas atkal atgrieza dzīvību asinsritē. Un nav pat svarīgi, ka dziesma YouTube vietnē ielikta jau tālajā 2010.gadā.

Lieta tāda, ka šonedēļ uz vienu dienu diezgan gaumīgo mūzikas blogu Gorilla vs Bear bija pārņēmusi jaunā Kanādas mūziķe Klēra Bušēra jeb Grimes, par kuru, starp citu, šogad AMGmusic lapā noteikti būs vēl ne viens vien raksts. Proti, mūziķe visas dienas laikā šajā blogā ievietoja savus iecienītākos skaņdarbus, tīkamākos videoklipus un sabiedroto darbus.

Tā kā internetā būtībā nav atrodama NEKĀDA informācija par kolektīvu ar nosaukumu Fascism, nekas cits neatliek, kā citēt pašu Grimes. Viņa rakstīja sekojošo: „Divas lietas – lai man iepatiktos mūzika, kas nav elektroniska, tam jābūt kam īpašam, un, otrkārt, Halifaksā ir daudz jauno talantu. Iespējams mazāk zināms ir kolektīvs Fascism, ko veido Deniss un Dženika (diemžēl nezinu viņu uzvārdus). Jebkurā gadījumā dziesma ir ļoti emocionāla.

Līdz ar to tas arī viss stāsts. Nav man, ko piebilst par šo duetu, ja vien atskaita to, ka „Emilia’s Dream” ir viens no iespaidīgākajiem 2012.gadā dzirdētajiem skaņdarbiem, kura solists (Deniss?) izklausās pēc Kurta Kobeina un Džeimija Stjuarta (Xiu Xiu) krustojuma. Par šo salīdzinājumu gan paldies kādam komentētājam minētajā blogā – vēl trāpīgāks raksturojums man nenāk prātā. Vai Fascism vēl vispār muzicē? Vai viņiem ir iznācis / iznāks kāds ieraksts? Uz šiem jautājumiem atbildes pagaidām nav.


A-LIST TRACKS:

Xiu Xiu - "Beauty Towne" [Bella Union]
(from f/c LP "Always", out February 27th)

He he, runājot par Džeimiju Stjuartu... Lūk, arī viņš! Kā zināms, Xiu Xiu jau nākamnedēļ izdos savu astoto studijas ierakstu „Always”, kuru pirms neilga laika jau ieskandināja lieliskais singls „Hi”. Turklāt albums iznāks uz pazīstamā leibla Bella Union, ar kuru Xiu Xiu noslēdza līgumu pēc tam, kad tika pamests ilggadējais partneris Kill Rock Stars. Mūzikas žurnālisti jaunajā trekā atrod līdzības ar, iespējams Xiu Xiu slavenākā albuma, 2004.gada „Fabulous Muscles” (tajā meklējams mans visu laiku mīļākais Xiu Xiu treks „I Luv The Valley OH”) skaņdarbu „Clowne Towne”. Galu galā, dziesmām ir līdzīgi pat nosaukumi. Lai nu kā tur būtu ar līdzībām, jau otrais spēcīgais skaņdarbs pēc kārtas liek ar tekošu siekalu gaidīt pirmdienu, kad veikalos nonāks jaunākais Xiu Xiu albums. Ir dzirdēts, ka tas esot lielisks! Un, jā, protams, jau atkal nevar nepieminēt neaizmirstamo dueta koncertu pagājušajā vasarā Rīgā un tam sekojošo āfter-pārtiju.


Santigold - "Disparate Youth" [Warner]
(from f/c LP "Master Of My Make-Believe", out April 2nd)

Salīdzinoši ilgais laiks, kas pagājis kopš debijas albuma „Santogold” izdošanas 2008.gadā, nav nekādi skādējis pirms četriem gadiem tik spoži uzlēkušajai amerikāņu dziedātājai Santigold. Jau pērn mūziķe nodeva atklātībā vienu albuma dziesmu, kas tapa kopā ar Yeah Yeah Yeahs solisti Kārenu O, bet nu klāt ir pirmais oficiālais jaunā albuma singls, kas stipri jo stipri atgādina to popmūzikas toņa noteicēju, kādu mēs Santigold atceramies pēc fantastiskajiem singliem „L.E.S. Artistes” un „Lights Out” 2008.gadā. Jaunais albums sauksies „Master of My Make-Believe” un tiks izdots jau aprīļa sākumā.


BEST OF THE REST:

AlunaGeorge - "You Know You Like It" [Super]
(released as a digital single in August 2011)

Teiciens „praviešus savā zemē nemīl” nāk prātā, runājot par duetu AlunaGeorge, ko veido Džordžs Rīds un Aluna Frānsisa. Viņu singls „You Know You Like It” dzimtenē izdots jau pagājušajā vasarā, bet tikai tagad šo dziesmu saulītē ir izcēlis... amerikāņu slavenais portāls Pitchfork. Un paldies viņiem par to, jo šis nudien ir ļoti mūsdienīgs, gaumīgs un interesants electro-pop skaņdarbs ar r’n’b un Londonas bass-music scēnas piegaršu.


Lone - "Crystal Caverns 1991" [R&S]
(from f/c LP "Galaxy Garden", out on May 7th)

Notingemas elektroniskās mūzikas pārstāvis, producents un leģendārās apvienības Boards of Canada liels cienītājs Mets Katlers jeb Lone maijā izdos jau savu piekto studijas albumu „Galaxy Garden”. Šonedēļ Katlers nodeva vērtēšanai gaidāmās plates pirmo singlu „Crystal Caverns 1991”, kas, kā to nodod treka nosaukums, rada patīkamas asociācijas ar 90’to gadu pirmās puses reiva noskaņojumu, papildinot to ar breikbīta zīmējumiem un 2012.gada aktualitātēm elektroniskās mūzikas lauciņā.


Mirrorring - "Fell Sound" [Kranky]
(from f/c LP "Foreign Body", out on March 19th)

Ļoti interesantu duetu nodibinājuši divi mūzikas aprindās ne tuvu ne sveši cilvēki – Liza Harisa jeb Grouper un Džesijs Fortino jeb Tiny Vipers. Abu kopējais projekts nosaukts par Mirroring, un martā klajā nāks debijas ieraksts „Foreign Body”. Tā aktuālais skaņdarbs „Fell Sound” ir teju pasakaini burvīgs, minimālistisks, noskaņu veidojošs embients darbs, kas, ja tajā iedziļinās, nudien spēj darīt brīnumu lietas ar klausītājam jūtu stīdziņām. Iespējams, bija pelnījis vietu A-LISTē.


Tindersticks - "Frozen" [Lucky Dog]
(from LP "The Something Rain", out now)
(available as a free download)

Aizņemtības un filozofisko pārdomu dēļ šogad novārtā palicis AMGmusic albumu apskats. Ļoti žēl, jo šis gads iesācies nudien vareni! Vienu no šī gada un arī savas karjeras labākajiem albumiem šonedēļ klajā laida leģendārais britu chamber-pop kolektīvs Tindersticks. Augstāk ievietotajā linkā jums ir iespēja nogaršot vienu no albuma lieliskākajiem skaņdarbiem „Frozen”, kas atgādina dziļi nelaimīgu un vīnu iedzērušu Deividu Boviju.


Kodiak - "Spreo Superbus" [Numbers]
(to be released as a digital single on March 5th)

Pagājušās Nedēļas Izlasē remiksu sadaļā ievietoju Kodiak miksu Dillon skaņdarbam „Tip Tapping”, piebilstot, ka neko vairāk par šo jauno britu duetu pastāstīt nevaru. Kā izrādās, Kodiak nebūt nav pirmo dienu ar pīpi uz jumta un viņiem ir pat savs deju zāļu grāvējs „Spreo Superbus”, ko iecienījuši vairāki zināmi dīdžeji. Beidzot „Spreo Superbus” sagaidīs arī savu oficiālo relīzi, jo treku ar Actress un Girl Unit remiksiem marta sākumā izdos leibls Numbers. Oriģināls tiešām ir visai iespaidīgs!


Moonface - "Teary Eyes And Bloody Lips" [Jagjaguwar]
(from f/c LP "With Siinai: Heartbreaking Bravery", out April 17th)
(available as a free download)

Kamēr Kanādas indīrokeri Wolf Parade paņēmuši lielo pauzi, nenogurdami turpina strādāt šī kvarteta divi redzamākie vīri. Dans Bekners vēl pavisam nesen rīdziniekus priecēja ar lielisku koncertu dueta Handsome Furs sastāvā, bet Spensers Krugs aprīlī gatavojas izdot jau otro plati divu gadu laikā zem segvārda Moonface. Jaunais albums tapis kopā ar somu grupu Siinai un, lūk, klāt ir arī pirmais kumosiņš no tā. „Teary eyes and bloody lips / Make you look like Stevie Nicks” – kruta!


Majical Cloudz & Grimes - "Song for Ric" [self-released]
(no official release info)

Atgriežamies pie kanādietes Grimes. Kā jau minēju Nedēļas Singla sakarā, šonedēļ Klēra Bušēra paviesojās Gorilla vs Bear blogā ar saviem iecienītākajiem skaņdarbiem, neaizmirstot arī par sevi. Kopā ar Majical Cloudz radītais „Song For Ric” tapis kā veltījums topošajam jaunās mūzikas portālam Ad Hoc, kura iecere ir radīt ko līdzīgu pērn aizvērtajam Altered Zones, kurā tiktu atspoguļoti jauno talantu darbi, kas vēl nav aizsniegušies līdz Pitchfork un citiem smagsvariem. Nav informācijas, vai šo varēs arī iegādāties kādā taustāmā veidā, bet tikmēr, ja kabata atļauj, varat nosūtīt ziedojumus Ad Hoc radītājiem. Savukārt es jau nevaru sagaidīt, kad varēšu noklausīties Grimes jauno albumu „Visions”, kas esot lielisks. Turklāt pēc šonedēļ redzētās vienas intervijas nudien samīlējos meitenē. Kaut kāds grūti izskaidrojams vienkāršums, mīļums un gaišums staro no viņas. Un muzikālais talants un potenciāls ir milzīgs!


BEST REMIXES OF THE WEEK:

Crystal Castles - "Suffocation" (HEALTH Remix) [Fiction]
(available as a free download)

Kamēr griezīgi skaļais elektroniskās mūzikas duets Crystal Castles Polijā(!) strādā pie trešā studijas ieraksta, kurš tikšot izdots vasarā, pie viņu 2010.gada skaņdarba „Suffocation” pieķēries Losandželosas noise-rock kolektīvs HEALTH, ko pēdējoreiz AMGmusic lapās redzējām pagājušā gada septembrī, kad viņi iekļuva A-LISTĒ ar fantastisko kaverversiju Pictureplane terkam „Goth Star”. Šī nav pirmā reize, kad HEALTH miksē Crystal Castles darbus (viņi 2008.gadā pārveidoja un būtībā līdz ar to arī padarīja par hītu Crystal Castles dziesmu „Crimewave”), bet jaunais mikss, manuprāt, ir pat spēcīgāks. Katrā ziņā es nupat izdejojos tā, ka mugura slapja. Noskaņa ir fantastiska! Nemaz nerunājot par muzikālo noformējumu.


Rusko - "Somebody To Love" (Skream Remix) [Mad Decent]
(available as a free download)

Pajēls jau ir tas jaunais Rusko hīts „Somebody To Love” (klips gan stilīgs!), bet kārtējo labo darbiņu paveicis cits britu dabstepa smagsvars Skream, kurš savā kontā pievienojis kārtējo miksu, par kuru sajūsmā ir AMGmusic. Transīgais oriģināls papildināts ar pulsējošu un masīvu basu triumfu, kas, atklāti sakot, jau robežojas ar tehno un reivu. Šis gan nav iekļauts „Somebody To Love” oficiālajā singlā, bet toties to par baltu velti, turklāt augstajā WAV formātā piedāvā lejupielādēt mūzikas portāls FACT Magazine. Noteikti izmantojiet šo iespēju, jo deju zālēm šis tiešām var noraut jumtu. Un ne tikai deju zālēm.


SBTRKT - "Hold On" (Sisi BakBak Rmx) [Young Turks]
(from f/c "Hold On" digital single, out on March 19th)

Šis ir interesanti! Mūzikas presē tiek minēts, kas varētu būt noslēpies zem segvārda Sisi BakBak. Spekulācijas izsaucis gan mūziķis Rob Da Bank, kurš tviterī ierakstījis: „Jau 18.reizi klausos Toma Jorka miksu SBTRKT skaņdarbam. Nepārspējami!”, gan radiostacijas KEXP dīdžeje Šerila Votersa, kas, piesakot šo miksu, minēja, ka to veidojis kāds, kas drīz uzstāsies Key arēnā (Radiohead tur ieplānots koncerts aprīlī). Ir vai nav tas Toms Jorks – to droši vien uzzināsim tuvākajā laikā, jo Sisi BakBak rīmeiks būs atrodams oficiālajā SBTRKT singlā „Hold On”, kas iznāks 19.martā. Jebkurā gadījumā šis ir ļoti garšīgs mikss, kas personīgi man tīk labāk par oriģinālu.


VIDEO OF THE WEEK:

Crystal Castles – „Suffocation” [Fiction]
(dir. Ethan Cath)

Kopā ar augstāk minēto HEALTH remiksu, Crystal Castles šonedēļ prezentēja arī dziesmas „Suffocation” videoklipu, kuru režisējis pats grupas dalībnieks Ītans Kats. Nu nav jau nekas dižs šajā klipā, bet Nedēļas Video godā to iecēluši trīs faktori: a) nekas labāks šonedēļ nenonāca mūsu acu lokā, b) ir milzīgs prieks atkal darbībā redzēt un dzirdēt Crystal Castles, c) Alise Glāsa joprojām ir, manuprāt, seksīgākā vokāliste šobrīd pasaulē.

Nedēļas Izlase (13.02.12.-19.02.12.)

Sveiciens!

Nu, re. Mēnesī un nedēļā, kad mūzikā risinās dažādi svarīgi notikumi (gan skumji, gan priecīgi), AMGmusic atkal ņem un noplīst, par ko gan, ņemot vērā pēdējā gada notikumus, vairs izbrīnīties nevajadzētu. Celšanās un padošanās, medikamenti un pašdestrukcija, attīrīšanās un intoksikācija – tas viss iet kopsolī, nekas nemainās. Varat to saukt par „melno periodu”, varat to dēvēt par „likteni”, varat to dēvēt par „vājumu”. Atļaušos neko sīkāk nepaskaidrot, jo to tāpat nav iespējams sakarīgi izskaidrot.

All this chemistry inside of me
Does it help me or is this just a dream?
A self-deception?

Kas attiecas uz aizvadīto nedēļu mūzikā, tad tai pēc visas loģikas bija jāpaiet Grammy zīmē, jo naktī uz pirmdienu pēc Latvijas laika jau 54.reizi tika izdāļātas gramofona statuetītes. Taču kā melna svītra visu pārstrīpoja ziņa par leģendārās un kādreiz tik sasodīti talantīgās Vitnijas Hjūstones pāragro, taču – ko tur liegties – nevienu vairs nešokējošo nāvi. Pārāk jau nu atklāti un visiem acīmredzami pēdējos gados sevi sadedzināja slavenā dziedātāja, bez kuras 80’to un 90’to gadu popmūzika pat nav iedomājama. Tagad kaut kur uz mākoņa maliņas varbūt beidzot tiek realizēts šai saulē tā arī nenotikušais Maikla Džeksona/Vitnijas Hjūstones duets?

Labi, ko nu tur daudz par pārdzīvotām un izrunātām lietām! Galu galā, šī ir kārtējā „aizkavējusies” AMGmusic Nedēļas Izlase, kas „iziet ēterā” akurāt ar piecu dienu novēlošanos. Tamdēļ šoreiz atkal mazāk vārdu, bet vairāk mūzikas, jo klausīties pagājušajās septiņās dienās atkal bija daudz ko – uzreiz četras A-LIST dziesmas. Kā jau ierasts, sākam ar Nedēļas Singlu, kas šoreiz tāds diezgan nodrillēts un pazīstams!


SINGLE OF THE WEEK:

M83 - "Reunion" [Naive]
(available as a digital single now)

AMGmusic balle par godu 2011.gada labākajiem māksliniekiem šogad zināmu apstākļu dēļ izpalika, bet tas nenozīmē, ka labākie netika noteikti. Oficiālais ziņojums joprojām gaida savu kārtu (ir cerība to noformēt martā, kad AMGmusic būs 16 gadu jubileja), taču mazliet kārtis varu atklāt arī šobrīd. Proti, M83 2011.gadā tika nominēti uzreiz trim AMGmusic balvām – par gada labāko singlu („Midnight City”), gada labāko grupu un arī gada labāko albumu.

Ja par pirmajām divām vēl paklusēšu, tad par pēdējo gan pačukstēšu priekšā – „Gada Albums” aizgāja citā virzienā, taču tas nekādā veidā nemazina faktu, ka „Hurry Up We’re Dreaming” uzskatāms par M83 Karjeras Plati. „Hurry Up, We’re Dreaming” vajadzētu oficiāli pielīdzināt sinonīmam „episks”. „Reunion” ir albuma otrs oficiālais singls, kas tika izdots šonedēļ, sekojot pērnā gada masīvajam hītam „Midnight City”.

Ja arī „Reunion” pēc būtības neizvelk līdz pirmā singla grandiozitātei, tas jau pēc pirmās albuma noklausīšanās reizes lika sevi pieskaitīt hītu sarakstam. Simple Minds un Cut Copy krustojumu atgādinošais skaņdarbs ar stadionisko piedziedājumu skan kā kaut kas no labākās 80’to gadu popmūzikas, kas 80’tajos gados tā arī nav tikusi radīta. Turklāt arī albumā šis skaņdarbs seko uzreiz aiz „Midnight City”, līdz ar to man nav šaubu, ka statistiski šī ir viena no visvairāk atskaņotajām dziesmām L-57 ballītēs pagājušā gada otrajā pusē. Katrā ziņā atmiņas par šampanieti, ieveidotu frizūru, smaržām un nolakotām kurpēm (albums bieži vien tika likts pirms došanās „ielās”) ir klāt momentāni.



A-LIST TRACKS:

Ramona Falls - "Spore" [Barsuk]
(from f/c LP "Prophet", out May 1st)

Laiks tā skrien, ka bija jau paspējis aizmirsties 2009.gads un satriecošā grupas Menomena līdera Brenta Nopfa soloprojekta Ramona Falls debija ar singlu „Russia”. Joprojām nākas kost pirkstos, ka tolaik singlu topā strikti pieturējāmies pie arhaiskās metodes atzīt tikai oficiāli iznākušus singlus, tamdēļ „Russia” nekļuva par vienu no 2009.gada labākajiem singliem, par kādu tam pēc visas loģikas bija jākļūst. Maija sākumā Ramona Falls izdos otro albumu „Prophet” un šonedēļ tika prezentēts tā pirmais singls „Spore”, kas atkal liek sajūsmināties par Nopfa pasakaino vokālu un prasmi radīt smeldzīgas melodijas.


Emika - "3 Hours" [Ninja Tune]
(available as a digital single now)

Čehu izcelsmes britu dziedātāja Ema Džolija jeb Emika, kas savas dienas vada Vācijā, debijas albumu „Emika” laida klajā pērnā gada rudenī. Tolaik vairāki mūzikas eksperti diktan slavēja jauno dubstep/trip-hop mākslinieci, taču albums tomēr paslīdēja garām AMGmusic ausīm. Tagad klāt ir šīs plates jaunākais singls „3 Hours”, ko personīgi es nevaru neizcelt. „Hit me where you want / And I’ll take the blame / Hit me and I guarantee you’ll feel the same / Hit me if you think it will help the pain / Hit me, hit me, hit me, hit me anyway”. Nav jau tā, ka es atbalstu agresiju vai sadomazohismu (ok, pēdējo atbalstu gan!), taču tik pašdestruktīvu cilvēku, kāds ir šo rindu autors, šāds monotons dziedājums nevar neuzrunāt. Kopā ar Portishead un Ladytron raksturīgo noskaņu šie vārdi nostrādā patiesi iespaidīgi.


Usher - "Climax" [self-released]
(from f/c yet-untitled new LP, out this year)

Šo dēvējam par nedēļas lielāko pārsteigumu. Ar negaidīti baudāmu, pat lielisku singlu ir atgriezies amerikāņu r’n’b dziedātājs, daudzo hītu autors un vairāku gremiju īpašnieks Ašers, kura daiļradei AMGmusic visbiežāk ir centies iet ar līkumu. Jaunāko singlu producējis labi pazīstamais Filadelfijas dīdžejs Diplo, bet dziesmas autoru sarakstā ir Ariels Rehtšaids, kas savulaik strādājis ar Glasser, Charli XCX un citām pēdējo gadu uzlecošajām zvaigznēm. Turklāt dziesmas ierakstā piedalījies pat slavenais klasiskās mūzikas komponists Niko Mjūlī. Visnotaļ interesanta kompānija, kas gala rezultātā Ašeram palīdzējusi radīt vienu no skaistākajiem un sentimentālākajiem singliem karjerā.


BEST OF THE REST:

Chromatics - "Into The Black" (Neil Young Cover) [Italians Do It Better]
(from f/c LP "Kill For Love", out soon)
(available as a free download)

Ak, jā, par ne mazāk šokējošu pārsteigumu parūpējies arī Portlendas disko/sintpopa kolektīvs Chromatics, par savu jaunāko singlu izvēloties... klasiskās rokmūzikas himnas, 1979.gada Nīla JangaHey Hey, My My (Into the Black)” dziesmas kaverversiju, gan saīsinot tās nosaukumu uz „Into The Black”. Nemaz necentīšos atgādināt, cik nozīmīga ir šī dziesma rokmūzikas vēsturē, pietiks ar piebildi, ka dziesmas teksts „It’s better to burn out / Than to fade away” bija atrodams bēdīgi slavenajā Kurta Kobeina pēcnāves vēstulē. Kur disko kolektīvam radusies doma par šādu kaverversiju, man nudien nav ne jausmas, bet, manuprāt, kavers ir izdevies. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka tik izcilu dziesmu pēc būtības sabojāt ir visai grūti.


Light Asylum - "Shallow Tears" [Mexican Summer]
(to be released as a digital single on March 2nd)
(from f/c LP "Light Asylum", out May 1st)

„Nieka” gadiņš pagājis, kopš AMGmusic savus lasītājus iepazīstināja ar jauno Ņujorkas duetu Light Asylum pēc tam, kad viņu satriecošais skaņdarbs „Dark Allies” bija iekļuvis mūsu A-LISTē, vēlāk kļūstot par vienu no Gada Labākajiem singliem AMGmusic vērtējumā. Beidzot duets sasparojies ilgi gaidītajam debijas albumam, kurš solās iznākt 1.maijā, bet savukārt marta sākumā grupa digitāli piedāvās tā pirmo singlu. „Shallow Tears” pietrūkst tās agresivitātes un skaņas narkotiskuma, kas bija „Dark Allies”, bet Šenonas Fančesas vokāls joprojām ir nepārspējams. Viens no mūsu šī gada gaidītākajiem debijas ierakstiem!


Huxley - "Let It Go" [Hypercolour]
(from "Let It Go" 12" vinyl, out now)

Šis savukārt ir AMGmusic nedēļas atradums, rakājoties nupat iznākušo house mūzikas vinila plašu sarakstos. Ja var ticēt internetā atrastajai informācijai, zem segvārda Huxley darbojas kāds britu dīdžejs vārdā Maikls Dodmans, kas uz dažnedažādiem leibliem plates izdod kopš 2009.gada. „Let It Go” ir viņa jaunākais un pirmais darbs šogad, kas nupat piedzīvojis relīzi uz leibla Hypercolour. Electro-house stilā ieturētais treks atsauc atmiņā kaut ko neatpazītu, bet garšīgu no pagājušās desmitgades vācu house mūzikas viļņa.


Vaura - "Drachma" [Wierd]
(from f/c LP "Selenelion", out February 28th)
(available as a free download)

Vienā no janvāra izlasēm iekļāvām jaunā Ņujorkas post-rock/grunge kolektīva Vaura singlu „Vanth”. Jau tolaik minēju, ka grupas skanējumā saklausāms kas ļoti pazīstams no 90’to gadu alternatīvās rokmūzikas scēnas, bet jaunākais singls „Drachma”, kas ievada nākamnedēļ iznākošo grupas debijas albumu „Selenelion”, vēl vairāk liek ļauties pašdestruktīvam noskaņojumam un pasapņot par kaut ko šķīstoši melnu. Šīs nedēļas kontekstā ļoti iederošs skaņdarbs AMGmusic izlasē.


Lotus Plaza - "Come Back" [Audraglint]
(from split 10" vinyl "Come Back/Nice Weekend", out now)

Akurāt Valentīndienā (hmm, tā arī neiztika bez šīs depresīvās dienas pieminēšanas šajā izlasē...) leibls Audralight laida klajā desmit collu plati, kuras vienu pusi aizpilda Deerhunter dalībnieka Loketa Pandta blakusprojekta Lotus Plaza skaņdarbs „Come Back”. Lai arī dziesmas garums ir precīzi deviņas minūtes, tās aizpildītas tik veiksmīgi, ka gabals nevienā vietā nešķiet izstiepts vai samocīts. Šogad gaidāms otrais Lotus Plaza studijas ieraksts.


Ben Browning - "I Can't Stay" [Cutters]
(available as a digital single now)
(from f/c EP "Lover Motion", out March 19th)

Ja Jums šķitīs, ka šis singls ir nočiepts no kāda Cut Copy albuma, tad brīnīties nevajadzētu. Bens Braunings ir šī Austrālijas kolektīva mazāk redzamais dalībnieks. „I Can’t Stay” ir pirmais singls no martā gaidāmā mūziķa EP „Lover Motion”.


THREE REMIXES OF THE WEEK:

Dillon - "Tip Tapping" (Kodiak Yellow Mix) [Bpitch Control]
(from "Tip Tapping" EP, out now)

Slavenais vācu leibls Bpitch Control pērn laida klajā jaunās mūziķes Dominikas Dilonas de Bingtones jeb vienkārši Dillon debijas albumu „The Silence Kills”. Šomēnes šis pats leibls piedāvā mūziķes pirmo remiksu EP, kurā starp sešiem trekiem atradīsit arī ļoti baudāmu un naksnīgu miksu dziesmai „Tip Tapping” no AMGmusic līdz šim pilnīgi nedzirdēta britu dueta Kodiak, kas aizvedīs dubstep un breakbeat pasaulē.


Ben Browning - "I Can't Stay" (Juan Maclean Remix) [Cutters]
(from "I Can't Stay" digital single, out now)

Kā jau minēju augstāk, nupat klajā nācis Cut Copy dalībnieka Bena Brauninga debijas solo singls „I Can’t Stay”. Digitālajā singlā atradīsit vairākus remiksus, no kuriem mūs visvairāk iepriecināja zināmā amerikāņu elektroniskās mūzikas pārstāvja Džona Maklīna jeb The Juan Maclean saulainām vasaras ballītēm piemērotais rīmeiks.


Zooash - "Dancing In Houston" (Whitney Houston vs Robyn) [self-released]
(available as a free download)

Pilnīgi loģiski un saprotami, ka nedēļā, kad galvenā mūzikas ziņa bija mega talantīgās un leģendārās dziedātājas Vitnijas Hjūstones pāragrā nāve, aktuālākais materiāls bija mūziķes karjeras slavenākie darbi. Kā izrādās, šo gadu laikā tapuši arī vairāki mešapi Hjūstones dziesmām, un AMGmusic ausis piesaistīja kāds 2011.gadā tapis mešaps, kurā eleganti kopā sapludinātas divas dziesmas – Vitnijas 80’to gadu hīts „How Will I Know” un nesenais Robinas gabals „Dancing On My Own”. No pēdējā paņemts muzikālais noformējums, no pirmā vokāls, un galarezultātā sanācis ārkārtīgi veiksmīgs skaņdarbs, kam dots nosaukums „Dancing In Houston”, un kas teicami iederētos jebkurā diskotēkā, kurā atdot cieņu leģendārajai mūzikas zvaigznei. Gaumīgi!


VIDEO OF THE WEEK:

Nedēļas video vietā šoreiz leģendārais, bērnību un MTV atgādinošais Vitnijas Hjūstones 1987.gada hīts „I Wanna Dance With Somebody”, kā arī, manuprāt, ļoti skaists un mīļš piemiņas mirklis dziedātājai grupas Girls koncertā Singapūrā. R.I.P.

Whitney Houston - "I Wanna Dance With Somebody" [Arista]



Girls - "I Will Always Love You" [Live ar Laneway Festival Singapoore]