11 janvāris, 2013

KOTA - Masters Of The Sun


KOTA - "Masters Of The Sun" [self-released]
(available as a free download)

Is this a fucking joke?,” tas bija pirmais, kas ienāca prātā, noklausoties KOTA jeb Kids of the Apocalypse skaņdarbu „Masters Of The Sun”, par ko man dziļi jāpateicas amerikāņu duetam MS MR, kas šo ietvītoja ar tekstu „Love this song!”. Kā izrādās dziesma ir nedaudz senāka, tā tikusi publicēta... 21.decembrī. Slavenais producents Richard X bijis pirmais, kas tvītojis par šo dziesmu, piebilstot „We survived!”, ar to, protams, domājot neizdevušos pasaules galu. Vēlāk gan dziesma tikusi izdzēsta, bet nu atkal parādījusies SoundCloud vietnē.

Lieki piebilst, ka mēs neko nezinām par KOTA. Varam nojaust, ka tam ir kāda saistība ar minēto producentu Richard X, bet tas ir tikai un vienīgi pieņēmums. Toties pats skaņdarbs un tam tapušais video nudien ir pasaules galam piestāvoša reiva himna, kuras izcilākā vieta ir viducī ietvertā, koriskā mantra „We’ll stay and we’ll fight for the city / We are masters of the sun”, ar ko doties karā pret kādiem ļauniem citplanētiešiem. Vai tas tiešām domāts kā joks (visticamāk), vai nē – tam pat nav nozīmes.

Starp citu, iesaku apmeklēt KOTA mājaslapu un uzspiest „Escape”! Būs jautri.

A-LIST: Willow Smith - Sugar and Spice


Willow Smith - "Sugar and Spice" [self-released]
(no official release info)

Nereti mēs cemmējamies par dažādu mūzikas žurnālu un portālu kādu konkrētu dziesmu uzbāzīgu reklamēšanu. Ir reizes, kad par šādām reklāmām ir jāpateicas, jo diezin vai citādi es būtu klausījies dziesmu, ko daļēji radījusi un iedziedājusi 12 gadus veca meitene, kura turklāt vēl ir slavena Holivudas aktiera meitiņa. Protams, šoreiz nospēlēja arī faktors, ka dziesmas pamatā ir Radiohead 2011.gada albuma „The King of Limbs”, manuprāt, iespaidīgākais skaņdarbs „Codex”.

I tried to be sugar and spice / But I’m melancholy and can’t do anything right” piedziedājumā un tādi teksti kā „They wanna puncture we / And then wonder why I bleed” un „Inject my soul with darkness” nudien izklausās mazliet savādi 12gadīgai meitenei, taču tad es atcerējos sevi šajā vecumā. Nekas cits kā melnas drēbes manā garderobē nebija un jo depresīvāks vai vismaz melanholiskāks bija skaņdarbs, jo lielākā topā tas atradās. Citiem vārdiem sakot, pilnīgi normāls tīņu posms.

Kas attiecas uz Vilovu Smitu, viņa ir slavenā Vila Smita jaunākā meita. Jau septiņu gadu vecumā filmējusies pirmajā filmā, bet pirms pāris gadiem kļuva par nelielu interneta sensāciju ar singlu „Whip My Hair”, kas vēlāk iekļuva Bilboard Hot 100, bet dziesmas video klips pat tika nominēts BET Awards balvai kā 2011.gada labākais klips. Neapšaubāmi, ka lielākais pluss šai dziesmai pienākas onkulim no Anglijas vārdā Toms Jorks, bet tas, cik ļoti izjusti un pieauguši Smita izdzied pašas rakstīto tekstu, nudien mazliet samulsina. Labā nozīmē.

The Men - Electric


The Men - "Electric" [Sacred Bones]
(from f/c LP "New Moon", out March 5th)

Bruklinas punk-rock kolektīvs The Men dibināts jau 2008.gadā, bet pa īstam uzmirdzēja vien pērn ar savu otro studijas ierakstu „Open Your Heart”, kas pat bija atrodams dažu mūzikas izdevumu 2012.gada labāko albumu sarakstos. Kaļot dzelzi, kamēr karsta, The Men jau martā atgriezīsies ar trešo studijas albumu „New Moon”. Nesalīdzināsim gluži ar Japandroids, bet „Electric” pavisam noteikti ir 2013.gada pagaidām dejojamākais un jautrākais rokmūzikas skaņdarbs.

Serengeti - Breaking Vows


Serengeti - "Breaking Vows" [Graveface]
(from f/c LP "Saal", out February 12th)

Čikāgas alternatīvā hip-hop pārstāvis Deivids Kons jeb Serengeti, kas pērn kopā ar Son Lux un Sufjanu Stīvensu veidoja projektu S/S/S, februāra sākumā atgriezīsies ar jaunu albumu „Saal”. To šobrīd ievada lielisks pirmais singls „Breaking Vows”, kas stipri atgādina The Streets jeb Maiku Skineru labākajā formā.

Dreams - IN2U


Dreams - "IN2U" [Friends of Friends]
(from f/c compilation "Show Me The Future", out January 15th)

Losandželosas kolektīva 6BIT Collective dalībnieks, producents Dreams pārcēlies uz Ņujorku, kur turpina radīt lielisku mūziku. Šis debešķīgais deep house / 2step / garage stilā veidotais treks būs iekļauts nākamnedēļ iznākošā izlasē „Show Me The Future”, kurā bez Dreams būs atrodami tādi vārdi kā Octo Octa, jaunā uzlecošā zvaigzne Raiens Hemsvorts u.c.

08 janvāris, 2013

EP: Burial - Truant / Rough Sleeper

Burial – „Truant / Rough Sleeper” 12”
Release date: 17/12/2012
Label: Hyperdub
AMG rating: 9/10

Kamēr mēs gaidām ieskrienamies 2013.gada albumu un EP tirgu (tas notiks jau nākamnedēļ ar uzreiz vairākām spēcīgām relīzēm!), nevaram nepalūkoties uz vienu izcilu izdevumu pērnā gada decembrī. Turklāt šis izdevums ir no mākslinieka, kas 2012.gadā izdeva spožāko EP.

Par vienu no 21.gadsimta progresīvākajiem un ietekmīgākajiem producentiem uzskatītais Viljamss Bevans aka Burial savu pēdējo albumu – jau šobrīd par klasiku saucamo „Untrue” – izdeva 2007.gadā. Pēc tam sekojušas tikai vinila plates EP vai singlu formātā, turklāt pēc katras no tām radies pamatots jautājums: kur tālāk Burial dosies paša izveidotajā skaņu pasaulē. Šķietami viss it kā jau ir izdarīts.

Taču tāpēc jau Burial ir Burial, ka nebeidz mūs pārsteigt. Minētais pērnā gada EP „Kindred”, šķiet, bija vistālāk no tā skanējuma, ko Bevans radīja pagājušajā desmitgadē, liekot aizdomāties, ka ar katru nākošo relīzi Burial attālināsies no „Untrue”, taču te nu mēs esam pie jaunākā mākslinieka dubultsingla „Truant / Rough Sleeper”, ko pat īsti neceļas roka saukt par singlu, tas drīzāk ir mini albums.

Kāpēc? Tamdēļ, ka brīžiem pat sajūk skaits, cik reizes abi treki maina gan ritmiku, gan tekstūru, gan arī noskaņu. „Truant” principā iesākas kā turpinājums „Kindred” EP ar spocīgiem vokāla sempliem un skumju nakts atmosfēru, taču treka vidū notiek krasas, taču vienlaikus perfekti pārejošas izmaiņas, kas šo noskaņu pārvērš aptuveni kā no rīta iedzerts alus, pēc kura vairs ne tikai nav slikti, bet pat gribas dejot. Ala 1991.gada The Prodigy skaņu pavadījumā šis atkal ir jauninājums Burial daiļradē. Turklāt atšķirībā no 90’to gadu reiva monstriem, „Truant” „neuzsprāgst”, bet gan pēc klusuma pauzes pāriet noslēdzošajā outro fāzē.

„Rough Sleeper” vispār ir kas unikāls Burial daiļradē. Ja man kāds vēl pirms gada gribētu iestāstīt, ka kādu Burial skaņdarbu varēs kaut attāli raksturot kā „pozitīvisma un mīlestības pilnu”, droši vien smaidītu. Taču fakts ir tāds, ka šis pat nav tālu, lai to nosauktu par „himnisku”, tiesa, neaizmirsīsim, ka tas tomēr ir Burial – eiforiskus sintezatorus un uzkrītošu kulmināciju šeit nesagaidīsi. Un paldies Mūzikas Dievam, ka tā. Mazliet garlaicīgi vienam māksliniekam visu laiku likt 9/10. Goda vārds, meklēju blusas, lai tas nebūtu jādara, bet esmu bezspēcīgs – šis ir kārtējais šedevrs Burial diskogrāfijā.

A-LIST: Toro Y Moi - Say That


Toro Y Moi - "Say That" [Carpark]
(from f/c LP "Anything In Return", out January 21st)

Ja jānosauc pirmais, kas nāk prātā saistībā ar Dienvidkarolīnas guļamistabas producentu Čazu Bandiku jeb Toro Y Moi, tad automātiski izskan vārds „čilveivs”. 2009.gadā šis mūzikas vilnis vēlās pāri visai pasaulei, un jauneklis ar spāniski francisko segvārdu uzspīdēja pirmoreiz tieši tad. Ko vien vērts ir pasakaini skaistais un rekaksējošais singls „Still Sound”, kas pat nedaudz sasaucas ar Twin Shadow agrīnajiem ierakstiem.

Tā vien šķiet, ka no šī uzspiestā zīmoga vēlas atbrīvoties arī pats Bandiks, piedāvājot jaunāko singlu „Say That”. Labi meklējot, arī šeit var atrast viņa iepriekšējo albumu iezīmes, taču pirmā uzkrītoši ausīs krīt grūvīgā deep-house noskaņa un Toro Y Moi neraksturīgi nesošs bīts, kas atgādina, ka Čazs Bandiks ar citu segvārdu – Les Sins – izdod arī deju mūziku. „Say That” būtībā ir perfekta Toro Y Moi un Les Sins esence, kas noderēs gan laiskam vakaram mājās, gan arī kāju ievingrināšanai deju zālē.

A-LIST: Bebe Black - Deathwish


Bebe Black - "Deathwish" [Columbia]
(from f/c EP "Deathwish", out January 21st)

Šķiet, katrā gada sākumā, kad aiziet runas par iespējams jaunām uzlecošām zvaigznēm, to sarakstā ir vismaz pāris jaunas dāmas no Lielbritānijas. Visspilgtāk atmiņā palicis 2009.gads, kad slavas mākoņi vilkās ap Eliju Džeksoni (La Roux), Florenci Velču (Florence and the Machine) un Viktoriju Hesketu (Little Boots). Interesanti, ka visas trīs augstāk minētās dāmas nedaudz atgādina vēl viena jauna londoniete Bebe Black.

Meitene jau pērn publicēja savā SoundCloud vietnē vairākus skaņdarbus, taču uzspiedusi īstās pogas ar jaunāko singlu „Deathwish”, kas ievada 21.janvārī gaidāmo EP ar tādu pašu nosaukumu. Gan dēļ vokāla līdzības, gan dziesmas struktūras „Deathwish” uzkrītoši atgādina La Roux, taču atšķirībā no pēdējo aukstajiem 80’to gadu sintezatoriem, šeit ir reiviskas 90’to gadu skaņas, kas izklausās it kā Kelvins Hariss būtu pārtraucis strādāt pie konveijera un uztaisījis vienu gabalu no sirds un bez pārspīlējumiem. Starp citu, pie skaņas strādājis pazīstamais franču producents Dimitrijs Tikovojs, kas savulaik sadarbojies ar Placebo, The Horrors, Goldfrapp u.c.

2009.gadā spožu karjeru paredzēju Little Boots. Čiks no tā iznāca, tāpēc neprognozēšu, kā lietas ievirzīsies Bebe Black, jo vairāk tamdēļ, ka pārējie viņas darbi būtiski atšķiras no „Deathwish”. Tomēr jaunietei uzmanību ir vērts pievērst.

Local Natives - Heavy Feet


Local Natives - "Heavy Feet" [Infectious]
(from f/c LP "Hummingbird", out January 28th)

Ar gadu mijā izdotiem albumiem tā mēdz gadīties, ka tie „pazūd” (lasi – paliek nenoklausīti) visu gada izskaņu ņigu-ņegu-gada-topu-mežonīgu-ballīšu rezultātā. Tā nu arī nesanāca noklausīties kritiķu dikti jau slavēto kaliforniešu Local Natives debijas albumu „Gorilla Manor”, kura vienam no singliem bija tas izcilais video klips ar uzmācīgo haizivi. Toties noteikti pievērsīsim uzmanību un aicinu arī Jūs pievērst uzmanību janvāra beigās gaidāmajam kvarteta otrajam studijas ierakstam „Hummingbird”, ko turklāt producējis The National ģitārists Ārons Desners. Izklausīsies klišejiski, bet tieši ar The National sirsnību visvairāk asociējas plates pirmais singls „Heavy Feet”.

07 janvāris, 2013

Suede - Barriers


Suede - "Barriers" [TBA]
(from f/c LP "Bloodsports", out in March)

Pirmā gada darba diena sākās ar dziļu smaidu, ieraugot, ka šonedēļ jaunu singlu izdod Bon Jovi. Es nekādā gadījumā negribu salīdzināt Bon Jovi ar Suede, kuru atsevišķi singli man saistās ar skaistākajiem muzikālajiem piedzīvojumiem 90’tajos gados. Tomēr pēc traģiski neveiksmīgā 2002.gada albuma „A New Morning” un vēl jo garlaicīgākajiem Breta Andersona solo izgājieniem cerības izdzirdēt ko ausij tīkamu neloloju.

Protams, šis nav nekāds „Stay Together” vai „Beautiful Ones”, bet katrā ziņā viens no skanīgākajiem post-„Coming Up” ēras singliem. Iespējams pie vainas arī vecums un neliela nostalģija pēc krāsainajiem 90’tajiem gadiem un Britpopa, ko tik ļoti atgādina šis skaņdarbs. Tas, starp citu, nav oficiālais singls. Par tādu kalpos „It Starts and Ends With You”, bet sestais studijas albums (pirmais 11 gadu laikā!) iznāks martā. Tikmēr „Barriers” Suede mājaslapā pieejams apmaiņā pret e-pasta adresi.

Velour - Speedway


Velour - "Speedway" [Broadwalk]
(no official release info)

Vairākkārt AMGmusic ir rakstījis par diviem producentiem no Bristoles – Julio Bashmore un Hyetal. Atzīšos, nemaz nezināju, ka abi savulaik darbojušies arī kā duets Velour. Pēc veiksmīgas atzīmēšanās mūzikas dārziņā solo mākslinieku statusā abi atkal ir kopā. Vismaz tā liecina Julio Bashmore ieraksts YouTube kanālā: „Velour return in dramatic fashion”. Pagaidām gan nav informācijas, kad un kādā formātā sagaidīsim jaunu ierakstu no abiem talantiem, bet pirmais singls „Speedway” ar visu video ir klāt. Ļoti gaišs, interesants un dejojams electro/funk skaņdarbs.

A-LIST: Torres - Honey


Torres - "Honey" [self-released]
(from f/c LP "Torres", out January 22nd)

Grūti pateikt, vai Nešvilas jaunajai mūziķei Makenzijai Skotai ir kāda nojausma par Londonas futbola kluba Chelsea uzbrucēju Fernando Toresu, bet gūglējot viņas pseidonīmu visticamāk uzdursieties blondam puisim zilā kreklā. Turklāt ir vēl kāda būtiska atšķirība starp spāņu sportistu un 22 gadus jauno mūziķi – Makenzija Skota ir „iesitusi hat-trick” jau ar pirmo uznācienu laukumā.

This cannot happen again / Twice in a year is too much,” skan ievadošās rindiņas, pēc kurām jau top skaidrs – šī ir kārtējā šķiršanās dziesma, tiesa, vārds „kārtējais” šeit ir absolūti neiederīgs. Mierīgo un stāstošo electro-folk ievadu otrajā minūtē nomaina strāvojošs un ekspansīvs alt-rock turpinājums, kas rada zināmas asociācijas ar PJ Harvey. „Honey, while you were ashing in your coffee / I was thinking of telling you what you’ve done to me,” burtiski izkliedz Torres, un tā puiša vietā es būtu patiesi izbijies.

Jau 22.janvārī iznāks Torres debijas albums. Ar nepacietību gaidām!
 

2012.gada Decembra Singli

Sveiciens 2013.gadā!

Ar 7.janvāri arī AMGmusic atsāk darbību pēc triju nedēļu pārtraukuma, kura laikā piedzīvojumu nav trūcis. Cerams, piedzīvojumu, jo īpaši muzikālu piedzīvojumu netrūks mums visiem arī atlikušajās nieka 358 gada dienās.

Pirms ķeramies klāt 2013.gada pirmajām aktualitātēm (un to mēs darīsim jau rīt!), mazliet iesildīsimies ar dziesmām, kas palika gada topu ēnā decembrī, taču noteikti pelnījušas Jūsu uzmanību. Vēl jo vairāk tamdēļ, ka trīs no šiem Decembra singliem iekļūst AMGmusic A-LISTē, kas nozīmē, ka pretendēs uz 2013.gada Singlu Top 100.

Phosphorescent - "Song for Zula" [Dead Oceans]
(from f/c LP "Muchacho", out March 19th)

Amerikāņu mūziķis Metjū Houks, kas izdod ierakstus ar pseidonīmu Phosphorescent, ar mūziku nodarbojas jau gadus desmit, taču visu laiku pamanījies paslīdēt garām AMGmusic. Pavisam noteikti tā nenotiks ar mūziķa sesto studijas albumu „Muchacho”, kas gaidāms martā, jo to ievada vienkārši pasakaini skaists pirmais singls. Iesākusies ar citātu no slavenā Džonija Keša hīta „Ring of Fire” („Some say love is a burning thing / That it makes a fiery ring”), „Song For Zula” turpinās kā atskārsmju un pieredzes stāsts par mīlestību un, ko tā var nodarīt. Aptuveni kā, kad vecus narkomānus lūdz jauniešiem izstāstīt par savu bēdīgo pieredzi, tā teikt, iebiedēšanai. 


A$AP Rocky - "Long Live A$AP" [RCA]
(from f/c LP "Long.Live.A$AP", out January 14th)

Jaunais Hārlemas reperis Rakims Maijerss jeb A$AP Rocky pirmoreiz uzspīdēja 2011.gadā, kad iznāca kritiķu slavētais miksteips „LiveLoveA$AP”, bet tikai nākamnedēļ dienas gaismu ieraudzīs mūziķa ilgi lolotais debijas albums. Daži jau to nosaukuši par pirmo izcilo 2013.gada ierakstu. Līdz albumam mēs vēl tiksim, bet aktuālais singls un plati ievadošais titulskaņdarbs ir, šķiet, labākais, ko es no A$AP esmu dzirdējis, ja neskaita vairākas lieliskas viesošanās citu kolēģu darbos (kaut vai Schoolboy Q pērnā gada hītā „Hands on the Wheel”). Piedziedājums ir vienkārši ekselents!


Cloud Boat - "I Left For A Reason (It Escapes Me Now)" [Apollo]
(available as a free download)

Neesam vēl īsti ķērušies klāt 2013.gada jaunumiem, kā blociņā „jaunie mākslinieki, kam pievērst uzmanību” jau atrodams pirmais ieraksts. Cloud Boat ir jauns duets no Londonas, ko veido Toms Klārks un Sems Rikets. „I Left For a Reason” ir dueta otrais singls, kas seko pērn uz R&S leibla izdotajam „Lions on the Beach”. Toma Klārka vokāls „The river fell away / And washed me down” un vispār skaņdarba noskaņa nedaudz atgādina How To Dress Well daiļradi, taču drone manierē ieturētās ģitāras šo būtiski atšķir.


Grouper - "Vital" [Kranky]
(from f/c LP "The Man Who Died in His Boat", out February 4th)

Februārī gaidāms jauns Portlendas ambient/noise mūziķes Lizas Harisas jeb Grouper albums ar visai interesantu nosaukumu „The Man Who Died In His Boat”. Pirmais singls „Vital” rada burvīgu un pat mazliet hipnotizējošu noskaņu.


Chloe Howl - "No Strings" [Columbia]
(no official release info)

Visbeidzot kaut kas no popmūzikas lauciņa. 17 gadus jauna meitene Hloja Haula no Lielbritānijas, par kuru mēs noteikti dzirdēsim vēl 2013.gadā, jo vairāk tāpēc, ka viņu savā paspārnē jau paņēmis koncerns Columbia Records. Jau salīdzināta ar Adeli, Keitu Nešu un Liliju Alenu, jauniete patīkami pārsteidz ar debijas singla „No Strings” skanējumu, kas sākotnēji radīja iespaidu, ka šī ir jauna dāma no Skandināvijas. Un tas ir kompliments.