23 jūnijs, 2012

Nedēļas Mūzikas Apskats (22.06.2012.)


TRACKLIST 22.06.2012.:

Divine Fits - "My Love Is Real" [Merge]
Purity Ring - "Fineshrine" [4AD]
Holograms - "Monolith" [Captured Tracks]
My Great Ghost - "Photograph" [Orange Mountain Music]
Cat Power - "Ruin" [Matador]
Physical Therapy feat. Jamie Krasner - "Drone On" [Hippos In Tanks]

SINGLE OF THE WEEK:
Jessie Ware - "Wildest Moments" [Island]

Bosco Delrey - "I Know What I Know" (Paul Simon Cover) [self-released]

ALBUM OF THE WEEK:
Peaking Lights - "Beautiful Son" [Weird World]

Twin Shadow - "Run My Heart" [4AD]
Twin Shadow - "Five Seconds" [4AD]
Kino - "Закрой За Мной Дверь, Я Ухожу"


ALBUMS: Peaking Lights – Lucifer


Peaking Lights – „Lucifer”
Release date: 18/06/2012
Label: Weird World
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: Ilgi gaidītā vasara ir beidzot pienākusi, un tas nozīmē, ka būs nepieciešami trakām ballītēm atbilstoši mūzikas albumi. Tie noteikti vēl būs, bet toties jau šobrīd mūsu rīcībā ir albums, kurš vienkārši perfekti noderēs svētdienas pēcpusdienas atelpai. Albums, kas izstaro apbrīnojamu mieru, klusumu un relaksāciju.

Peaking Lights ir duets, ko veido vīrs un sieva – Ārons Koijs un Indra Dunis (vai tik arī šai dāmai nav kādas saknes Baltijā...?). Abi savulaik dzīvojuši Kalifornijā, bet tad pārdevuši iedzīvi un pārvākušies uz lauku māju Viskonsinā, kur arī, pateicoties Ārona aizraušanām ar veciem sintezatoriem un ritmu mašīnām, aizsākusies Peaking Lights muzikālā vēsture.

„Lucifer” (lai jūs nemulsina albuma nosaukums – šeit nav absolūti nekā velnišķīga, drīzāk palūkojieties uz balti-zilgano vāciņu!) ir laulātā pāra trešais studijas ieraksts, kas seko pērn izdotajam „936”. Peaking Lights arī šeit turpina nesteidzīgi un baudpilni savīt krautroku, psihodēliju, sintpopu un ambient mūziku vienotā pulsā, kas kopā ar Indras Dunis narkotisko vokālu brīžiem ieaijā, brīžiem ieved pat patīkamā transā.

22 jūnijs, 2012

INTRO: Nedēļas Mūzikas Apskats


Heijā!

16 gadi man pašam personīgi un 3 gadi šim blogam bija jāgaida, līdz piepildītos tas, kādēļ viss tas, ko sauc par AMGmusic, vispār tika savulaik uzsākts. AMGmusic projekts jau pašos pirmsākumos bija paredzēts kā radio projekts, kurā pēc iespējas plašākas cilvēku masas tiktu iepazīstinātas ar pašu aktuālāko un svarīgāko mūzikā. Nu šis brīdis ir klāt, un sajūtas ir nedaudz jocīgas, lai neteiktu – sirreālas.

Sākot no šodienas, 2012.gada 22.jūnija, katru piektdienu Radio NABA 93,1 FM vilnī 16.00 (un jebkurā Jums tīkamā laikā vēlāk internetā) piedāvāšu principā visu to, ko šeit esat raduši redzēt un dzirdēt pēdējos trīs gadus. Proti, noskaidrosim aizvadītās nedēļas svarīgākos singlus, ieklausīsimies kritiķu visaugstāk novērtētajos albumos, atlūkosimies uz citām interesantām aizvadītās nedēļas aktualitātēm un šad tad novērtēsim arī ko pilnīgi ekskluzīvu un citur pasaulē neatskaņotu no AMGmusic fonotēkas. Noteikti, ka laika gaitā idejas vairosies un kāda rubrika nāks arī klāt. Piemēram, attiecībā uz pašmāju mūziku...

Kā jau tiku rakstījis, tas, protams, nebūt nenozīmē, ka gals pienācis šim blogam. Nē, ikdienas darbs šeit turpināsies. Arī plašāks izklāsts par dziesmām/albumiem būs atrodams tieši šeit, jo radio atvēlēto stundu tomēr vairāk gribētos veltīt mūzikai, nevis plašiem komentāriem. Radio Naba „Nedēļas Mūzikas Apskatā” būs dzirdama tāda kā koncentrēta nedēļas izlase ar pašu galveno mūzikā, kuras setlisti (atskaņoto dziesmu sarakstu) es katru nedēļu ievietošu šeit, un jau drīzumā raidījumu arī varēs noklausīties internetā ierakstā. Tā vismaz man solīja visu laiku labākais boss, kāds man vien bijis. :)

Pačukstēšu, ka pirmajā raidījumā jauni singli no Cat Power, Jessie Ware, Purity Ring, Physical Therapy u.c. Noskaidrosim Nedēļas Singlu un Nedēļas Albumu. Tāpat ielūkosimies jaunajā Twin Shadow albumā „Confess”, kurš veikalos nonāks vien jūlijā, kā arī noslēgumā apsveiksim kādu nedēļas jubilāru, kurš uz mums jau labu laiku nolūkojas no mākoņa maliņas, apaļos svētkos.

Nu, ko? Šampanieti malkosim vakarā. Tagad pie darba! ;)

P.S. Ļoti priecāšos arī par Jūsu aktīvu līdzdalību raidījuma tapšanā. Savus Nedēļas Atradumus varat droši sūtīt gan uz muzikasapskats@radionaba.lv, gan amgmusic@inbox.lv, gan – vēl ideālāk – tviterī uz @AtisZagars. Tāpat priecāšos par Jūsu komentāriem par dziesmām, jo, ja kāda gūs īpašu atsaucību no Jūsu puses, tā pavisam noteikti nonāks arī Radio Naba Top 25 jaunumu sarakstā.

A-LIST: My Great Ghost - Photograph


My Great Ghost - "Photograph" [Orange Mountain Music]
(from f/c EP "My Great Ghost", out July 10th)
(available as a free download)

My Great Ghost ir jauns duets no Ņujorkas, ko veido dziedātājs Drū Smits un producents Trevors Gurekis. Abi iepazinās, strādājot pie leģendārā Filipa Glāsa remiksu izlases, bet jau pēc pāris nedēļām iznāks mūziķu debijas EP „My Great Ghost”. Aktuālais un par velti pieejamais singls „Photograph” ieturēts visai minimālā skanējumā. Vienkāršs bīts, kas papildināts ar pulsējošu sintezatoru un izjustu Drū Smita vokālu.

Dziesma iesākas klusināti un nostalģiski, Smitam visnotaļ retoriski vaicājot: „Where do we come from?”, taču uzsprāgst mazliet vēlāk, pārejot vēl emocionālākā piedziedājumā, kas visvairāk sasaucas ar ziemeļnieciski vēso un vienlaikus sirsnīgo zviedru popmūziku. Katrā ziņā šis muzikāli un vokāli harmoniskais skaņdarbs ir ļoti labs pieteikums gaidāmajam EP, kas uz Orange Moutain Music iznāks 10.jūlijā.

Holograms - Monolith


Holograms - "Monolith" [Captured Tracks]
(from f/c LP "Holograms", out July 10th)

Zviedru punk-rock kolektīvs Holograms, jau paspējuši mūs šogad priecēt ar singliem „ABC City” un „Chasing My Mind”, pavisam drīz pasaulei atrādīs savu debijas albumu „Holograms”. Jaunākais gaidāmās plates singls „Monolith” ir vienlaikus grupas tumšākais un arī iespaidīgākais darbs.

Purity Ring - Fineshrine


Purity Ring - "Fineshrine" [4AD]
(from f/c LP "Shrines", out July 24th)

Viens no 2012.gada spožākajiem mūzikas atklājumiem – Kanādas duets Purity Ring – jau pēc mēnešu izdos ilgi gaidīto debijas albumu „Shrines”, ko vēl pavisam nesen ieskandināja satriecošais A-LIST singls „Obedear”. Tuvojoties albuma iznākšanas datumam, Purity Ring piedāvā nu jau ceturto singlu „Fineshrine”, ko droši var dēvēt par vispopsīgāko dziesmu grupas līdzšinējā diskogrāfijā. Saglabājot savu raustīto ritmu, plunkstošos sintezatorus un nedaudz gotisko noskaņu, „Fineshrine” pateicoties eņģeliskajam Meganas Džeimsas vokālam un mīlīgajam piedziedājumam izklausās ne tik daudz depresīvi, cik mazliet sentimentāli.

Divine Fits - My Love Is Real


Divine Fits - "My Love Is Real" [Merge]
(to be released as a single on July 31st)

Ļoti skeptiski AMGmusic attiecas pret tā dēvētajām „supergrupām”, kurās apvienojas dažādi jau pasaules slavu ieguvuši mūziķi. Toties jaunākais projekts Divine Fits, kuras sastāvā darbojas Spoon līderis Brits Daniels un Wolf Parade/Handsome Furs solists Dens Bekners, patīkami iepriecina. Grupas pirmais singls „My Love Is Real”, kas dienasgaismu ieraudzīs vien jūlija beigās, būtībā izklausās pēc kādas neizdotas Handsome Furs dziesmas, kas savukārt uzdzen ārkārtīgi patīkamas atmiņas no pērnā gada koncerta Rīgā.

Bosco Delrey - I Know What I Know (Paul Simon Cover)


Bosco Delrey - "I Know What I Know" (Paul Simon Cover) [self-released]
(available as a free download)

Pērn apritēja 25 gadi, kopš iznāca leģendārais un slavenākais Pola Saimona albums „Graceland”. Izskatās, ka tikai tagad to pamanījis savdabīgais un eksperimentēt mīlošais Ņūdžersijas mūziķis Bosco Delrey. Viņa versijā dziesminieka Pola Saimona afro-bītiskais skaņdarbs ieguvis zināmas deju zāļu aprises, tiesa, saglabājot savu tipisko lo-fi skanējumu.

21 jūnijs, 2012

A-LIST: Jessie Ware - Wildest Moments


Jessie Ware - "Wildest Moments" [Island]
(from f/c LP "Devotion", out August 20th)
(to be released as a single on June 29th)

Jaunā, uzlecošā zvaigzne, britu dziedātāja Džesija Vēra mūzikas karjeru sāka kā viesvokāliste Joker un SBTRKT ierakstos. Tas nevarēja neradīt iespaidu, ka šī dziedātāja būs „nākamā Katy B”, kas savos ierakstos inkorporēs garage, dubstep un r’n’b skaņas. Šo iespaidu vēl vairāk cementēja mākslinieces pirmie singli „Strangest Feeling”, „Running” un – jo īpaši – 2step ritmos ieturētais „110%”.

Tagad, kad līdz dziedātājas debijas albumam „Devotion” atlikuši precīzi divi mēneši, ekspektācijas ir uzlēkušas nebijušos augstumos. Ja „Strangest Feeling” bija izteikts r’n’b, bet „110%” bija garage/2step kausējums, tad jaunākajā singlā „Wildest Moments” Džesija ir radījusi satriecoši lielu, melodisku, sirsnīgu un skaistu popmūzikas balādi, eleganti izvairoties no šādos gadījumos bieži vien sastopamas sīrupainības, ar ko nereti sirgst, piemēram, Adele. Džesijai ir visas iespējas kļūt par šī gada britu popmūzikas lielāko atklājumu.

A-LIST: Physical Therapy feat. Jamie Krasner - Drone On


Physical Therapy feat. Jamie Krasner - "Drone On" [Hippos In Tanks]
(from EP "Saftey Net", out now)
(available as a free download)

Tikai 23 gadus jauno Ņūdžersijas dīdžeju un producentu, kas veiksmīgi slēpjas zem pseidonīma Physical Therapy, AMGmusic sākotnēji iepazina kā veiksmīgu remiksētāju, galvenokārt pateicoties viņa miksam Elite Gymnastics trekam „So Close To Paradise”. Nupat jaunietis laidis klajā savu pirmo EP, kura centrālā ass ir otrais treks „Drone On”.

Ja pirms gadiem desmit varēja šķist, ka tāds mūzikas stils kā trance ir sevi absolūti izsmēlis, un ar to var nodarboties tikai tādi garlaicīgi un pārkomercializējušies dīdžeji kā Tiesto vai Van Buuren, tad nu jau vairākus gadus zinām, ka vajag tikai prast šī virziena elementus likt lietā. To ir pierādījis gan AraabMuzik, gan jau pieminētie Elite Gymnastics, gan Crystal Castles, gan daudzi citi.

Arī Physical Therapy, kuru jaunāko treku viens dikti slavens mūzikas portāls pat salīdzināja ar 1994.gada globālo Baby D hītu „Let Me Be Your Fantasy”, kas nu jau ir pārdzīvojis tik daudz rīmeiku, ka var droši pretendēt uz himnas statusu. Pieaicinājis dāmu ar eņģeļa balsi, Physical Therapy ne tikai ļauj vaļu nesošiem trance sintezatoriem, bet pamanās iepīt arī drum’n’base ritmu, house noskaņu un visam pāri – vasarai atbilstošu saulainumu.

Yeti Lane - Warning Sensations


Yeti Lane - "Warning Sensations" [Sonic Cathedral]
(releaded as a digital single on June 18th)

Gada sākumā līdz AMGmusic ausīm pirmoreiz nonāca franču indie-pop duets Yeti Lane, kas pavasarī izdeva savu otro studijas albumu „The Echo Show”, ko tolaik augstu un ļoti augstu novērtēja vairāki britu mūzikas mēdiji, taču diemžēl man pie šīs plates kopijas tā arī neizdevās tikt. Būs vien jāpameklē dziļāk, jo šonedēļ izlaistais singls „Warning Sensations” ir burvīgs peldošu un dobju sintezatoru sajaukums ar valdzinošu ģitārmūziku, kas gala rezultātā skan kā Air apvienojums ar New Order.

Joey Bada$$ feat. Capital STEEZ - Survival Tactics


Joey Bada$$ feat. Capital STEEZ - "Survival Tactics" [Creative Control]
(available as a free download)

Jauna zvaigzne iemirdzējusies pie hip-hop debesīm. Un šoreiz ar vārdu „jauna” es to domāju vistiešākajā nozīmē, jo Bruklinas reperim Joey Bada$$ ir tikai... 17 gadi! Protams, viņš nav pirmais jaunietis, kurš jau tīņu vecumā sācis nodarboties ar repošanu un hip-hopu, taču apbrīnojamākais šajā gadījumā ir tas, cik pārliecinoši un profesionāli viņš to paveic. Pagaidām man nav informācijas, vai aiz šī jaunā talanta stāv vai nestāv kāds „liels” producents, bet, ja nestāv, tad šim puisim ir neapšaubāms talants, jo „Survival Tactics” no gaidāmā miksteipa „1999” pat atsauc atmiņā labākos Wu-Tang Clan darbus.

Splash - Ever Before


Splash - "Ever Before" [Space Time]
(released as a digital single on June 16th)

Splash ir jauns amerikāņu projekts, ko nodibinājis bijušais Real Estate bundzinieks Etjens Dugajs. Pats Dugajs projektu dēvē par „New age puišu grupu, kas spēlē transcendentālu bugī-popu”. Tikmēr es piebildīšu, ka viņu debijas singls „Ever Before” izklausās kā izņemts no kādas saulainas 80’to gadu kinolentes, kur tas varētu skanēt blakus Human League, Madonnas vai Džordžio Morodera darbiem.

20 jūnijs, 2012

VIDEO: Twin Shadow – Five Seconds


Twin Shadow – „Five Seconds” [4AD]
(directed by Keith Musil)

Kad 2010.gadā visa mūzikas pasaule beidzot uzzināja par „Dienvidamerikas Moriseju” dēvēto Džordžu Lūisu un muzikālo projektu Twin Shadow, mēs varējām priecāties par viņa lētajiem maz-budžeta videoklipiem, kas raisīja nostalģiju par 80’tajiem gadiem un VHS videokasetēm. Laiki ir mainījušies, Twin Shadow ir apliecinājis sevi kā spožs mūziķis, un arī klipi tagad citas kvalitātes. Jaunākā Twin Shadow singla „Five Seconds”, kas joprojām ir viens no 2012.gada lieliskākajiem singliem, videoklips jau atgādina asa sižeta filmu ar huligāniem, motocikliem un pakaļdzīšanos. Klipa režisors ir Kīts Musils, bet scenāriju rakstījis pats Džordžs Lūiss. Jāatzīst, ka šis nav pats spožākais klips, kādu nācies redzēt šogad, bet tā dziesma... Tā dziesma ir vienkārši fantastiska!

A-LIST: Cat Power - Ruin


Cat Power - "Ruin" [Matador]
(from f/c LP "Sun", out September 4th)
(available as a free download)

Sen nekas nebija dzirdēts par amerikāņu mūziķi, šad tad arī aktrisi un modeli Šerlinu Maršalu, kas plašāk pazīstama ar savu skatuves vārdu Cat Power. Pēdējais ieraksts datēts ar 2008.gadu, kad iznāca dziedātājas kaverversiju plate „Jukebox”, bet oriģinālu materiālu Cat Power nebija izdevusi kopš 2006.gada lieliskā albuma „The Greatest”.

Kā izrādās, pa šiem gadiem Māršalas kundzei nav klājies viegli. Pārdzīvota atkarība no alkohola, nervu sabrukums, bet visnesenāk mūziķe piedzīvoja arī sāpīgu šķiršanos no aktiera Džovanni Ribisi, ko seriālu fani, iespējams, vislabāk atcerēsies kā kolorīto Fēbes brāli no sitkoma „Friends” jeb „Draugi”.

Jaunais albums „Sun”, kas gaidāms septembra sākumā, lielākoties esot sarakstīts tieši pēc augstāk minētās šķiršanās. Kā intervijā izteikusies pati māksliniece: „Trīs dienas pēc šķiršanās es nogriezu matus, aizlidoju uz Franciju un pabeidzu to sūdu”, ar „sūdu” domājot albumu, protams. Varētu gaidīt, ka plates pirmais singls būs bēdu sagrauztas sievietes balāde, bet nekā nebija!

„Ruin”, ko producējis un miksējis pazīstamā franču deju mūzikas dueta Cassius dalībnieks Filips Zdars, ir viens no saulainākajiem Cat Power singliem, kādu man nācies dzirdēt, ar ritmu un enerģiskajām klavierēm pat atgādinot kaut ko no latino mūzikas. Cat Power pierāda, ka šādos gadījumos var arī nospļauties un sāpīgas emocijas izpaust šādā veidā.

Julio Bashmore - Troglodytes


Julio Bashmore - "Troglodytes" [Broadwalk]
(available as a free download)

Britu dīdžejs un producents Metjū Volkers, kurš ierakstās kā Julio Bashmore, pavisam nesen nodibināja pats savu leiblu Broadwalk. Lai atzīmētu šo notikumu un iepriecinātu arī mūs, mūzikas mīļotājus, Julio Bashmore lejupielādei par velti piedāvā absolūti jaunu treku „Troglodytes”, ko nebaidīšos nosaukt par vienu no producenta interesantākajiem darbiem. Septiņu minūšu garš deju zāļu treks, kas vienkopus savieno deep house, 80’to gadu chicago house un pat funk/soul mūzikas iezīmes.

Strand of Oaks - Maureen's


Strand of Oaks - "Maureen's" [self-released]
(available as a free download)

Lai cik advancēta un elektronizēta nekļūtu mūzika, dažreiz viss, kas ir vajadzīgs, ir akustiskā ģitāra, skumjas, ko izraisījusi līdzcilvēku nodevība un spēja šīs skumjas pārnest mūzikā. Tieši tā pirmoreiz pie mūzikas durvīm pieklauvēja Strand of Oaks jeb Timotijs Šouvolters no Filadelfijas, kad 2010.gadā iznāca viņa ļoti veiksmīgais folk-rock ieraksts „Pope Killdragon”, kas gan nav Strand of Oaks debijas albums. Šovasar mākslinieks sasparojies jaunai platei un jau tagad piedāvā bez maksas lejupielādēt tās pirmo singlu „Maureen’s”, kas arīdzan pildīts ar nostalģiju un skumjām.

SSION - Earthquake


SSION - "Earthquake" [self-released]
(from LP "Bent", out now)

Šodien, pirmoreiz iepazīstoties ar SSION dziesmu „Earthquake”, jau domāju, ka paies ilgs laiks, līdz par šo „jauno” grupu izdosies atrast kādu informāciju. Kā izrādās, par „jaunu” SSION nosaukt nu nekādi nevar. Kanzassitijā dibinātais ansamblis pastāv jau kopš 90’to gadu beigām, un to vada harizmātisks un ļoti interesants, lai neteiktu savāds, mākslinieks Kodijs Kričlo, kas līdz šim vairāk bijis pazīstams kā videoklipu (Liars) un albuma vāciņu (Yeah Yeah Yeahs) autors. Albums „Bent”, kurā meklēt šo līdz smieklīgumam lipīgo un naivo pop-hītu, iznāca jau pērnajā vasarā, bet tieši šonedēļ fanu uzmanībai nodots dziesmas „Earthquake” video, kurā Kričlo dzimtā Kanzassitija pārvērsta par pasaules lielāko un smieklīgāko frīku pilsētu. Čalis ar skūto galvu un sarkanajām lūpām vien ir ko vērts. Vasaras ballītēm kā radīts skaņdarbs!