23 janvāris, 2014

A-LIST: Holly Herndon - Chorus


Holly Herndon - "Chorus" [Rvng Intl.]
(released as a single on January 21st)

Pašā 2012.gada izskaņās, kad AMGmusic, kā parasti, aizņemts ar gada topu apkopošanu un dažādu svinīgu pasākumu apmeklēšanu, savu debijas albumu izdeva kāda ļoti interesanta jauna dāma, klasisko mūziku studējusī, bet vēlāk ar elektroniku „saslimusī” rudmate Hollija Herndone. Tā arī īsti tagad nesaprotu, kāpēc albumam „Movement”, ko īsi un brutāli varētu raksturot kā krustojumu starp Džūlijas Holteres un Endija Stota darbiem, neatradās vieta tā gada AMGmusic albumu Top 40, bet lai nu paliek tas.

Šonedēļ Herndone izdevusi jaunu plati, kuras a-pusē atrodams viņas līdz šim iespaidīgākais darbs. „Chorus” iesākas ar dobjiem basiem un skaņu un vokāla semplu kolāžām, kas kaut kur sasaucas ar Oneohtrix Point Never daiļradi, bet ievads ir mānīgs. Skaņdarbs uzvirmo un sastindzina pēc otrās minūtes, kad tas pāriet vibrējošā, aukstā, narkotiskā, taču vienlaikus melodiskā un hipnotizējošā klubu mūzikas vilnī. Tieši šī vieta, kas vēlāk atkārtojas, ir nianse, kas mazliet pietrūka albumā „Movement”, un kas liecina, ka Hollija ir uz attīstības ceļa. Iespaidīgi!

A-LIST: White Sea - Prague


White Sea - "Prague" [Crush Music]
(from f/c debut LP, out this spring)

Daudzi, tai skaitā arī es, ir pieraduši M83 uzskatīt par Entonija Gonsalesa solo projektu. Viņš, protams, ir galvenais aktieris un režisors, bet tā nu gluži nav. Bez Gonzalesa M83 darbojas vēl vairāki cilvēki, tai skaitā amerikāņu mūziķe Morgana Kibija, kas kolektīvam pievienojās 2008.gada albuma „Saturdays=Youth” ieraksta laikā. Pats interesantākais? Viņa ir līdzautore hītam „Midnight City”. Noklausoties šo dziesmu, sapratīsit, kāpēc saku, ka tas ir interesanti.

„Prague”, kas būs iekļauts Morganas jeb White Sea pavasarī gaidāmajā debijas albumā, gan nav „Midnight City” kopija vai jaunākais brālis. Sākums vispār ir ļoti mānīgs un sasaucas ar pēdējo gadu nu-r’n’b vilni, taču tas tā ir tikai līdz 45.sekundei. Tālāk šis darbs vairāk atgādina Niki & The Dove un Kate Boy lielākos hītus, taču tas uzrāviens, kas seko pie piedziedājuma nudien episkuma ziņā daudz neatpaliek no 2011.gada izcilākā singla (lasi – „Midnight City”). Meitene ar savu azartisko sintezatora spēli iekrita acīs jau pērnā gada Coachella M83 uzstāšanās laikā, tagad jāgaida viņas debijas albums.

Actress - Rap


Actress - "Rap" [Ninja Tune]
(from f/c LP "Ghettoville", out January 27th)

Jau nākamnedēļ savu ceturto studijas albumu un pirmo uz pazīstamā leibla Ninja Tune izdos Londonas eksperimentālās elektroniskās mūzikas producents Darens Kaningems jeb Actress. No Darena esam pieraduši dzirdēt smagnējus, piesātinātus un čirkstošus techno/electro krustojumus, kamēr viņa jaunākais darbs „Rap” vairāk sliecas uz r’n’b lauciņu. Tiesa, tas joprojām skan izteikti lo-fi, kā tāda apputējusi plate vai ne pārāk labas kvalitātes kasete no deviņdesmito gadu sākumpuses. Zinātāji gan saka, ka tas esot pats mierīgākais gabals gaidāmajā albumā „Ghettoville”.

Disclosure feat. Mary J. Blige - F For You


Disclosure feat. Mary J. Blige - "F For You" [Island]
(no official release info)

Šonedēļ par sevi atkal lika manīt brāļi Lorensi jeb vieni no spožākajiem pagājušā gada debitantiem – deju mūzikas duets Disclosure. Nedēļas sākumā parādījās burvīgs jaunā repera Bishop Nehru hip-hop mūzikas skaņdarbs „You Stressin’”, ko producējuši Disclosure, bet šorīt brāļi piedāvāja jaunu versiju savam pērnā gada hītam „F For You”, kas oriģinālā atrodams viņu pērnā gada debijas albumā „Settle”. Jaunās versijas zvaigzne ir viesvokāliste Mērija Džei Blaidža, kas ar Disclosure uzstājās arī pagājušajā vīkendā Ņujorkā. Turklāt „F For You” līdz ar jaunu vokālisti ieguvusi arī citu noskaņu un grūvu. Pagaidām gan nav informācijas, kad šis būs pieejams oficiālā relīzē.

RMX: Tensnake feat. Niles Rodgers & Fiora - Love Sublime (Duke Dumont Remix)


Tensnake feat. Niles Rodgers & Fiora - "Love Sublime" (Duke Dumont Remix) [Astralwerks]
(to be released on March 9th)

Decembra labāko singlu apkopojumā vērsu jūsu uzmanību jaunākajam vācu producenta Tensnake singlam „No Relief”, kas būs iekļauts viņa martā gaidāmajā debijas albumā. „Love Sublime”, kas oriģinālā tika prezentēta decembrī un kurā piedalās arī aktualizējies disko vīrs Nailzs Rodžers un vokāliste Fiora, tagad remiksējis Londonas producents Adams Daiments jeb Duke Dumont. Viņš 2012.gadā atzīmējās gada labāko remiksu desmitniekā ar miksu Canyons singlam „When I See You Again”, savukārt pērn diskotēku zālēm piemēroja HAIM dziesmu „Falling”. Oriģināla vieglā disco-pop hīta vietā tagad ir nesošs, bet joprojām ārkārtīgi saulains un paceļošs house mūzikas skaņdarbs.

A-LIST: Mac DeMarco - Passing Out Pieces


Mac DeMarco - "Passing Out Pieces" [Captured Tracks]
(from f/c LP "Salad Days", out April 1st)

Edmontonā uzaugušais un tagad Monreālā mītošais Kanādas dziesminieks Maks DeMarko plašāku uzmanību piesaistīja 2012.gadā, kļūstot par vienu no centrālajām zvaigznēm dažādu jauno mūziķu festivālos, kā arī izdodot oficiālo debijas albumu „2”, kas vēlāk tika nominēts Kanādas „Polaris Music Prize”. Šogad mūziķis plāno izdot turpinājumu debijas ierakstam, albumu ar ļoti interesanto nosaukumu „Salad Days”.

Šīs nedēļas sākumā savas garās un raibās karjeras laikā pirmo solo singlu izdeva Deimons Olbērns. Diemžēl „Everyday Robots”, kas izklausās pēc kāda Toma Jorka „The Eraser” ēras b-puses skaņdarba, bija visai liela vilšanās. To pieminu tāpēc, ka jaunākais Maka DeMarko singls „Passing Out Pieces” savukārt muzikāli stipri atgādina Olbērna daiļradi, īpaši Gorillaz. Albuma preses relīzē minēts, ka tas būšot „trauslāks un dvēseliskāks” par DeMarko iepriekšējiem darbiem, bet par to neliecina šis singls. „Passing Out Pieces” joprojām ir asprātīgs, rotaļīgs un psihodēliski apreibinošs gabals ar lielisku un lipīgu piedziedājumu: „What ma don’t know / Has taking it’s toll on me / It’s all I’ve seen / That can’t be wiped clean”.

A-LIST: iamamiwhoami - fountain


iamamiwhoami - "fountain" [to whom it may concern]
(released as a single on January 22nd)

Visnotaļ interesanti savu karjeru sāka muzikālais duets iamamiwhoami pašā 2009.gada izskaņā un sekojošā gada pirmajā pusē. Proti, publicējot YouTube kanālā mistiskus videoklipus ar vēl mistiskākiem ciparu kodiem, turklāt no anonīma konta tos pārsūtot uz dažādu mūzikas žurnālistu un blogeru e-pastiem. Tā kā zināms bija tas, ka šī dueta saknes meklējamas Zviedrijā, sākās lielā minēšana, kas tam visam apakšā. Populārākie no tiem – The Knife vai Like Lī. Beigu beigās tomēr izrādījās, ka tas ir pavisam jauns projekts, kura centrālā ass ir māksliniece/dziedātāja Džonna Lī, bet viņai piepalīdz producents Klāss Bjorklunds. Debijas albums „kin” sekoja tikai 2012.gada vasarā, kas bija gan neatbilstoši laikapstākļu sinerģijai ar iamamiwhoami radīto ziemīgo mūziku, gan stipri novēloti, jo saceltā ažiotāža jau aizmirsusies.

iamamiwhoami jau no sākta gala bijis audiovizuāls projekts, un arī jaunākais skaņdarbs „fountain” nāk komplektā ar skaistu un acis priecējošu videoklipu, kurā apsarmojusi Džonna Lī dodas izbraucienā ar laivu un dejo jūras krastā. Tomēr iespaidīgāka ir pati dziesma. Šeit var labi saprast, kāpēc cilvēki iamamiwhoami sākotnēji saistīja ar Liki Lī, kuras daiļradē vērojama līdzīga emocionālā jauda un skandināviskais sentiments, apvienots ar teicamu producēšanu un skaņu.

22 janvāris, 2014

RMX: Digits - Lost Dream (Jeremy Greenspan Mix)


Digits - "Lost Dream" (Jeremy Greenspan Mix) [self-released]
(available as a free download)

Par Toronto jauno mākslinieku Digits mūzikas prese rakstīja aptuveni pirms diviem gadiem. Tolaik šis jaunais producents, īstajā vārdā Alts Altmens (nez kāpēc stipri šaubos, ka tas ir viņa īstais vārds...), izdeva debijas EP „Death and Desire”, kura centrālais hīts bija... „Lost Dream”. Kopš tā laika Digits pašrocīgi izdevis vēl pāris EP, taču plašāku uzmanību nav izpelnījies. Drīzumā gaidāms jauns viņa miksteips, kuru šobrīd iesilda remikss minētajam „Lost Dream”, un to veidojis Junior Boys dalībnieks Džeremijs Grīnspens. Principā neko daudz neizmanot, Grīnspens „Lost Dream” iedvesis analogāku un robotiskāku dvesmu, saglabājot oriģināla galveno sintezatoru un čukstošo Altmena vokālu kā centrālās sastāvdaļas.


Yumi Zouma - Salka Gets Her Hopes Up


Yumi Zouma - "Salka Gets Her Hopes Up" [Cascine]
(from f/c EP "Yumi Zouma", out February 4th)

Tukša vieta, kā smejies, nepaliek. Vēl vakar bija mazliet skumīgs garastāvoklis dēļ Keep Shelly In Athens sadalīšanās, bet jau šodien varam iepazīties ar jaunu dream-pop apvienību, ko piedāvā tas pats leibls Cascine Records. Yumi Zouma ir jauns kolektīvs no Jaunzēlandes, kas gan šobrīd dzīvojot starp Parīzi un Ņujorku (Atlantijas okeānā?!).

Ar Keep Shelly In Athens gan šeit nevajag meklēt nekādas paralēles. Yumi Zouma mūzika ir daudz relaksējošāka un gaišāka, sevī ietverot gan šīs desmitgades ASV austrumkrastam raksturīgās indie-pop nianses, kas spilgti izpaudās viņu pirmajā singlā „The Brae”, gan astoņdesmito gadu soul-pop skanējumu ala Sade gaumē, kā tas dzirdams jaunākajā darbā „Salka Gets Her Hopes Up”. Abi skaņdarbi kopā ar diviem citiem būs iekļauti debijas EP, kas iznāks jau 4.februārī gan vinila, gan digitālā formātā.

21 janvāris, 2014

A-LIST: Beck - Blue Moon


Beck - "Blue Moon" [Capitol]
(from f/c LP "Morning Phase", out February 24th)

Pamatīgu jucekli ap savām gaidāmajām relīzēm pērn savērpa amerikāņu dziesminieks Beks. Vispirms viņš nāca klajā ar informāciju, ka grasās izdot akustisku albumu, tad izdeva sev neraksturīgu, bet lielisku synth-pop singlu „I Won’t Be Long”, tad pavēstīja, ka grasoties izdot uzreiz divus albumus, no kuriem viens būšot eksperimentāls, bet otrs „īstais” turpinājums 2008.gada „Modern Guilt”, beigu beigās tā arī neizdodot nevienu albumu.

Visbeidzot pagājušā gada nogalē Beks tika pie ierakstu līguma ar mūzikas koncerna Universal Music Group paspārnē esošo Capitol Records, un jau februāra beigās beidzot izdos vienu no solītajiem albumiem „Morning Phase”. Acīmredzot tas būs tas „īstais” turpinājums „Modern Guilt”, vismaz par to liecina pirmais singls „Blue Moon”. Šeit Beks muzikāli atgriežas pie sev ierastākajām ģitārām, taču dziesmas emocionālā struktūra savā ziņā turpina „I Won’t Be Long” ceļu, būdama aizkustinoši silta un sentimentāla. Turklāt pirmā pantiņa kāpinājums ļoti atsauc atmiņā Badfinger 1971.gada singlu „Baby Blue”, kas pērn piedzīvoja atdzimšanu, pateicoties kulta seriālam „Breaking Bad”, kur šī dziesma bija iekļauta noslēdzošās sērijas pašā izskaņā.

Keep Shelly in Athens - Old Time Glory


Keep Shelly in Athens - "Old Time Glory" [Cascine]
(available as a free download)

Skumjas ziņas svētdien saņēmām no Grieķijas – lai koncentrētos citiem projektiem, par atdalīšanos no burvīgā dream-pop dueta Keep Shelly In Athens paziņoja tā vokāliste Sāra P. Keep Shelly In Athens AMGmusic ir sekojis līdzi jau kopš 2010.gada rudens, mūsu rīcībā paliek divi lieliski EP (abi – 8/10), viens albums („At Home”, 2013, 7/10), kā arī 14 dziesmas singlu mapītē un veseli deviņi remiksi. Tiesa, KSIA nekur nepazudīšot, šo projektu turpinās kūrēt producents RPR, un jau šogad plānots turpinājums debijas albumam.

Lai šo bēdīgo ziņu padarītu kaut mazliet priecīgāku, grupa par velti piedāvā atvadu singlu no Sāras, Keep Shelly In Athens netipiski saulainu un ritmisku kompozīciju ar nosaukumu „Old Time Glory”.

The Soft Moon - Feel



The Soft Moon - "Feel" [self-released]
(released as a single on January 17th)

Oklendas mūziķa Luisa Vaskeza tumši sintētiskā post-punk projekta The Soft Moon gaitām AMGmusic sekojis līdzi jau kopš 2010.gada sākumā izdotā debijas singla „Breathe The Fire”, tamdēļ milzīgs atklājums, ka šo četru gadu laikā tā arī nav tapis neviens mazākais rakstiņš par The Soft Moon. Šonedēļ ir iemesls to labot, jo Vaskezs piedāvā jaunu singlu „Feel” (kopā a b-puses skaņdarbu „Hunger”) gan digitālā, gan arī kasetes formātā. Nav gan informācijas, vai tas ir priekšvēstnesis 2012.gada albuma „Zeros” turpinājumam, bet zināms, ka Luiss šobrīd dzīvojot Venēcijā un strādā pie jaunām dziesmām.