06 decembris, 2013

2013: GADA REMIKSI (20.-11.vieta)

Sveiciens!

Tas atbildīgais gada brīdis ir atkal pienācis. AMGmusic ir apkopojis aizvadīto 12 mēnešu labākos singlus, albumus un remiksus. Kā jau ierasts, gada atskaiti sāksim tieši ar pēdējiem. Šī ir pirmā daļa AMGmusic 2013.gada Remiksu Top 20 sarakstam, kurā apkopotas 20.-11.vieta. Pirmais desmitnieks izskanēs Radio NABA raidījumā NMA jau šodien plkst. 16:00, bet tiks publicēts šeit nākampirmdien. Ar nosacījumu, ka neaizsvinēšos Radio NABA jubileju... Joks. A varbūt nē.

Par statistiku. Kopumā šogad AMGmusic remiksu kolekcija papildinājusies par 106 jauniem skaņdarbiem, no kuriem 39 gada garumā ir atzīmējušies arī šajās lapās. Tiesa, tas nenozīmē, ka topā nav kāds no atlikušajiem 67, jo ir bijuši mazāk aizņemti mēneši, un ir bijuši pavisam vājprātīgi darbiem pārbagāti mēneši.

Remiksu ziņā visražīgākais šogad ir bijis aprīlis, no kura Top 20 iekļuvuši veseli četri miksi (piektā daļa!), turklāt divi no tiem ir pat pirmajā pieciniekā. Ražīguma ziņā seko februāris un oktobris – no katra mēneša pa trim remiksiem. Savukārt visklusākais remiksu mēnesis šogad ir bijis maijs, no kura Top 20 nav neviena miksa. Atšķirībā no pagājušā gada, kad ar diviem miksiem Top 20 atzīmējās Tensnake, šogad viss ir sadalīts 20 brālīgās daļās. Tiesa, viena remiksa autoru dziesma atrodas topā ar remiksu no cita autora.

Sāk jau palikt sarežģīti? Tad ķeramies klāt!


2013.GADA REMIKSU TOP 20

20.Maps - "I Heard Them Say" (Andy Stott Remix) [Mute]
(released as a limited 12" vinyl)

Diemžēl Endiju Stotu mēs tā arī nesagaidījām šogad festivālā Skaņu Mežs, bet aprīlī leibls Mute Records 100 plašu ekskluzīvā eksemplārā izdeva šo viņa miksu Maps singlam „I Heard Them Say”, par kuru AMGmusic rakstīja: „Endijs saglabā savu tumšo, hipnotisko un ļoti savdabīgo rokrakstu arī šajā miksā.”. Aprīļa remiksu topā ieņēma 3.vietu.


19.Vondelpark - "California Analog Dream" (Factory Floor Remix) [R&S]
(from digital single "California Analog Dream")

Viens no daudzajiem remiksu vērtēšanas kritērijiem ir miksētāju spēja dziesmu ne tikai izmainīt, bet krietni uzlabot. Tas izdevās jaunajam Londonas trio Factory Floor, par kuru remiksu Vondelpark singlam „California Analog Dream” AMGmusic tā arī rakstīja: „remikss ir vēl grūvīgāks, baudāmāks un interesantāks par oriģinālu.”. Aprīļa remiksu topā ieņēma 4.vietu.


18.Young Galaxy - "Pretty Boy" (Peaking Lights Remix) [Paper Bag]
(from "Pretty Boy" digital single)

Young Galaxy ir Kanādas kvintets, kuru dziesmas (vismaz lielākos hītus) vienmēr droši var spēlēt diskotēkās. Savukārt Peaking Lights ir amerikāņu vīra/sievas duets, kas savos ierakstos spēlējas ar psihodēliju, ambiento mūziku un pat krautroku. Tamdēļ pamatīgs pārsteigums bija viņu saulainais remikss, kas izklausās pēc izgaismotākas pagarinātās versijas. Februāra remiksu topā ieņēma 4.vietu.


17.William Onyeabor - "Good Name" (Joakim remix) [Luaka Bop]
(available as a free download)

Vienīgais novembra pārstāvis Gada Top 20 ir Joakim remikss Viljama Onjeabora senajam skaņdarbam „Good Name”, par kuru AMGmusic savulaik rakstīja: „jau šis desmit minūšu garais oriģināls ir ļoti labs materiāls un muzikālais noformējums ballītēm 2013.gadā, bet vēl ritmiskāku skaņdarbu „Good Name” padarījis slavenais franču producents”. Novembra remiksu topā ieņēma 1.vietu.


16.Foals - "My Number" (Parachute Youth Extended Remix) [Warner]
(no official release info)

Augusta galvenais mikss diemžēl bija starp tiem, kas gada laikā neatzīmējās AMGmusic lapās. Tas ir Austrālijas deju mūzikas dueta Parachute Youth remikss lieliskajam Foals šī gada singlam „My Number”. Toreiz arī nemācēju teikt, vai šis tiks izdots. Tagad zinām, ka mikss pieejams kā „free download”. Tikmēr pašu Parachute Youth dziesma citu remiksētāju pirkstos šajā topā būs vēl augstākā vietā. Augusta remiksu topā ieņēma 1.vietu.


15.How to Dress Well - "& It Was U" (Elite Gymnastics Remix) [Weird World]
(available as a free download)

Vēl viens par velti lejupielādējams rīmeiks gada topa 15.vietā. Tas ir arī viens no pirmajiem šī gada lieliskajiem remiksiem, ko veidoja Elite Gymnastics jeb Džeimss Brūkss, kas gada vidū pieņēma jaunu segvārdu – Default Genders. AMGmusic rakstīja: „šis ir viens no gaišākajiem How To Dress Well darbiem, bet EG pievienojis sev raksturīgus, taču šoreiz izteikti maigos sintezatorus un stīgu instrumentus, radot ļoti labu skaņu celiņu čillautam... pludmalē.”. Janvāra remiksu topā ieņēma 2.vietu.


14.Shine 2009 - "Eurozone" (CFCF Remix) [Cascine]
(available as a free download)

Kanādas producents CFCF ir viens no diviem remiksētājiem, kas AMGmusic gada topā atzīmējās arī pērn. 2012.gada remiksu topā augsto 4.vietu ieņēma viņa rīmeiks Elite Gymnastics skaņdarbam „Here, in Heaven”, bet šogad 15.vietā ir versija par somu dueta Shine 2009 singlu „Eurozone”, par kuru AMGmusic rakstīja: „Kanādiešu producenta Maikla Silvera rokās skaņdarbs kļuvis mazliet tumšāks, robotiskāks, bet šarms ir tikai nācis klāt.”. Jūnija remiksu topā ieņēma 1.vietu.


13.Sigur Ros - "Rafstraumur" (Cyril Hahn Remix) [XL]
(released as a single on October 22nd)

Apsteidzot divus remiksus, kas oktobrī pamanījās atrasties augstākās vietās, Šveices jaunā talanta Sirila Hāna remikss Sigur Ros singlam „Rafstraumur” ir vienīgais no Top 20 miksiem, kas mēneša topā ieņēma salīdzinoši zemo 5.vietu. AMGmusic tolaik rakstīja: „Hāns pamanījies piešķirt papildus gaišumu un, protams, ritmisku zīmējumu, kas labi strādās deju zālēs.”. Oktobra remiksu topā ieņēma 5.vietu.


12.Pional - "Invisible/Amenaza" (Extended Dub 12" Version) [Young Turks]
(from EP "Invisible Amenaza")

Var diskutēt, vai topā jāiekļauj mākslinieku dub versijas pašu skaņdarbiem, bet galu galā šis bija viens no jaudīgākajiem novembra elektroniskās mūzikas darbiem. Pērn kopā ar savu tautieti John Talabot spāņu producents Pional izcīnīja 11.vietu ar remiksu Chairlift singlam „I Belong In Your Arms”, bet šogad patīkami iepriecināja arī solo. AMGmusic tolaik rakstīja: „Šī „dub” versija ir nevis 3AM tumšs klubu treks, bet gan... sapņaini romantisks disko.”. Oktobra remiksu topā ieņēma 2.vietu.


11.Team Ghost - "Curtains" (Canblaster remix) [wSphere]
(from EP "Curtains")

Ne albumu, ne arī singlu topā francūžiem tik labi neveicas kā premiksos. Arī šogad Francija AMGmusic Top 20 pārstāvēta ar trim skaņu vīriem. Joakim zemāk, vēl viens (ok – viena) augstāk, bet pa vidu ir Sedriks Stefens jeb Canblaster ar lielisku acid-house stilā ieturētu rīmeiku sava tautieša Team Ghost šī gada singlam „Curtains”, par kuru AMGmusic tolaik rakstīja: „Skābi, narkotiski, galvu reibinoši un jaudīgi!”. Februāra remiksu topā ieņēma 3.vietu.

05 decembris, 2013

NOVEMBRIS 2013: 5 ALBUMI

5.M.I.A. – "Matangi"












Release date: 04/11/2013
Label: Interscope
AMG rating: 7.5/10

Šrilankiešu izcelsmes britu mūziķē M.I.A. draudzīgi sadzīvo filantropes un nesavtīgas cilvēktiesību cīnītājas gars un provokatoriskas skandālistes aura. Arī viņas jaunākais albums, ko sākotnēji bija paredzēts izdot jau pirms gada (leibls Interscope esot licis to pārrakstīt, jo albums bijis „pārāk pozitīvs”), ir tikpat daudzšķautņains un kaleidoskopisks kā mūziķes biogrāfija. Skaļas un griezīgas EDM skaņas, lauztas ritmu struktūras, Dienvidāzijas folkmūzikas elementi – M.I.A. patiesi ir grūti ielikt rāmjos. Šķiet, ka tā arī ir viņas lielākā veiksmes atslēga.


4.Sapphire Slows – "Allegoria"












Release date: 25/11/2013
Label: Not Not Fun
AMG rating: 7.5/10

Sapphire Slows aizsākās 2011.gadā kā kautrīgs Hiramatsu guļamistabas projekts, kas bija visai eksperimentāls hibrīds starp indie-tronica un psihodēlisku popmūziku. Taču plašāku uzmanību meitene ieguva 2012.gadā izskaņā kā viesvokāliste Magic Touch saulainajā house himnā „When I See You”. Grūti pateikt, cik ļoti Sapphire Slows ietekmējusi šī sadarbība, taču viņas debijas albums „Allegoria” radikāli atšķiras no pirmajiem diviem EP. Tas joprojām nav viennozīmīgi klasificējams kā deju mūzikas ieraksts, taču teju visi albuma skaņdarbi tā vai citādi perfekti saplūdīs ar naktsklubu atmosfēru.


3.Death Grips – "Government Plates"












Release date: 14/11/2013
Label: self-released
AMG rating: 7.5/10

Kalifornijas provokatoriskā hip-hop apvienība Death Grips savu jaunāko veikumu „Government Plates” negaidīti nopludināja tīmeklī ceturtdienas rītā pēc Latvijas laika. Statistikas un numeroloģijas cienītāji gan norāda, ka šajā gadījumā tas nemaz nebija tik negaidīti, jo izrādās tajā brīdī apritējuši precīzi 13 mēneši, 13 dienas un 13 stundas, kopš identiskā veidā Death Grips ievietoja internetā savu iepriekšējo albumu „No Love Deep Web”. Šī gada laikā nekas nav mainījies. Grupa joprojām atklāti provocē (pirms gada savu ierakstu leiblu, bez viņu atļaujas albumu faniem uzdāvinot par velti; šogad – fanus, vienkārši apzināti neierodoties uz koncertiem), un nav mainījušies arī muzikāli. „Government Plates” ir tikpat, ja ne vēl lielāks pārbaudījums klausītāju mājas aparatūrai un ausīm. Dārdoši bīti, griezīgas skaņas un vispārējs haoss, kurā Death Grips jūtas kā zivis ūdenī. Atliek patiešām minēt, vai bez Death Grips pērnā gada spožā uznāciena Kanjē Vesta „Yeezus” skanētu tā, kā tas skan.


2.Blood Orange – "Cupid Deluxe"












Release date: 18/11/2013
Label: Domino
AMG rating: 8/10

Gandrīz visi mūzikas kritiķi pasaulē ir vienisprātis, ka šis ir visnostrādātākais un nobriedušākais Deva Hainsa ieraksts, kurā astoņdesmito fankmūzikas ritmus un jaunās (vecās) r’n’b vēsmas mūziķis apstrādā ar Prinsa cienīgu precizitāti. Vairākās dziesmās vokālistes lomā piepalīdz Ņujorkas dream-pop grupas Friends soliste Samanta Urbani, izcilajā pirmajā singlā „Chamakay” Chairlift balss Karolīna Polačeka, tāpat arī Deivs Longstrets no Dirty Projectors un citi. Savukārt lielākais pārsteigums paslēpts dziesmā „Always Let U Down”, kas patiesībā ir nu jau desmit gadus kā izjukušās britu rokgrupas Mansun singla „I Can Only Dissapoint U” savdabīga kaverversija.


1.Nils Frahm – "Spaces"












Release date: 18/11/2013
Label: Erased Tapes
AMG rating: 8.5/10

31 gadu vecais vācu komponists un neo-klasicists Nils Frāms nekad nav baidījies eksperimentēt ar šķietami neaizskaramo klasiskās mūzikas stilistiku. Piemēram, viņa 2011.gada albums „Felt” tika ierakstīts klavieru iekšpusē, savukārt Arcade Fire vijolnieces Sāras Noifeldas solo ieraksts, kura producents bija Frāms, tika ierakstīts kādā pazemes autostāvvietā Berlīnē. Mūziķa jaunākais veikums, gandrīz 80 minūšu garais albums „Spaces” uz šī fona ir visnotaļ vienkāršs un tradicionāls, taču vienlaikus spilgts apliecinājums, cik ārkārtīgi liels talants slēpjas šajā komponistā. To var īpaši viegli sajust nepilnu 10 minūšu garajā skaņdarbā „Says”.

NOVEMBRIS 2013: SINGLU TOP 20


Sveiciens!

Likmes ir pieņemtas, likmes vairāk nepieņem,” ikgadējais decembra ievada sakāmais. Kā pēdējais 2013.gada A-LIST singls AMGmusic labāko dziesmu vācelītē iekļuva ceo skaņdarbs „WHOREHOUSE”, kas nozīmē, ka tagad sākas pats patīkamākais, bet vienlaikus arī grūtākais darbs – sakompilēt visas dziesmas TOP 100 sarakstā. Pie tā arī ķeros klāt jau pēc dažām minūtēm, tikmēr šeit piedāvāju vēl pēdējo mēneša topu. Uzreiz gan jāsaka, ka novembris bijis visklusākais no gada mēnešiem – A-LISTē iekļuvušas vien četras dziesmas. Viss novembra Top 20 un arī 5 labāko remiksu saraksts aplūkojams zemāk. Gan laika trūkuma dēļ, gan arī iespējamās ierastās shēmas maiņas dēļ šoreiz bez miksteipa.


2013 NOVEMBRA SINGLU TOP 20:

20.Pandreas - "Ras" [Maksimal Norway]
19.Dreems & Jagma - "We Shall Be Found" [Multi Culti]
18.George Fitzgerald - "Magnetic" [Double Six]
17.Evian Christ - "Salt Carousel" [Tri Angle]
16.Dornik - "Rebound" [PMR]
15.Maximo Park - "Brain Cells" [Daylighting]
14.Dan Bodan - "Hunger Games" [DFA]
13.Azar Swan - "Dance Before the War" [Handmade Birds]
12.CYMBALS - "Erosion" [Tough Love]
11.AUTOBAHN - "Force Fed" [Tough Love]
10.Eagulls - "Tough Luck" [Partisan]
9.Doc Daneeka feat. Ratcatcher - "Walk On In" [Numbers]
8.Planningtorock - "Human Drama" [Human Level]
7.Broken Bells - "Holding On For Life" [Columbia]
6.Clare Maguire - "Half Hearted Love" [self-released]
5.Majical Cloudz - "Savage" [Matador]
4.Eyedress - "Nature Trips" [Abeano]
3.Death Grips - "Whatever I want (Fuck who's watching)" [self-released]
2.Mutual Benefit - "Golden Wake" [Other Music]
1.ceo - "WHOREHOUSE" [Modular]




FIVE REMIXES OF THE MONTH:

5.Korallreven - "Try Anything Once" (Airbird Remix) [Rallye]
4.DJ Koze - "Magical Boy" (Matthew Herbert remix) [Pampa]
3.Say Lou Lou - "Beloved" (Tiedye Remix) [Columbia]
2.Friends - "The Way" (BLOOD ORANGE MIX) [self-released]
1.William Onyeabor - "Good Name" (Joakim remix) [Luaka Bop]