11 maijs, 2013

These New Puritans - Fragment Two


These New Puritans - "Fragment Two" [Infectious]
(from f/c LP "Field of Reeds", out June 10th)

Londonas apvienība These New Puritans, kuras kodolu veido dvīņu brāļi Džeks un Džordžs Bārneti un Tomass Heins, bija vieni no interesantākajiem 2008.gada debitantiem. Lai arī pirms tam jau tika izdotas dažas singlu plates, viņu pirmais lielais singls bija 2008.gada februāra hīts „Elvis”, kas tolaik AMGmusic izcīnīja 1.vietu mēneša topā, un es joprojām to uzskatu par izcilāko grupas hītu. Ap to laiku iznāca arī debijas albums „Beat Pyramid” – raupjš, dusmīgs un jauneklīgs post-punk ieraksts.

Turpinājums 2010.gadā bija pat vēl interesantāks. Albumu „Hidden” grupa pieteica ar pirmo singlu, aicinājumu uz karu („We Want War”), masīvām bungām un maršiem, turklāt grupas līderis Džeks Bārnets koncertos uzstājās bruņu vestē, kādas viduslaikos valkāja bruņinieki. Savukārt pats albums nedaudz atgādināja kaut ko no Bjorkas daiļrades – kori, dzīvais orķestris, dažādas klasiskās mūzikas ievirzes un milzīgās taiko bungas starp daudziem citiem sitamajiem instrumentiem, kas faktiski bija pamanāmākie albumā „Hidden”.

Arī jaunajā albumā netrūkšot dažādu interesantu nianšu – daudz stīgu instrumentu, pat bērnu koris. Taču pirmā un uzkrītošākā jaunākā singla „Fragment Two” izmaiņa, salīdzinot ar iepriekšējiem These New Puritans singliem, ir noskaņa. Tā ir radikāli piezemētāka un gurdenāka, kā tādas pārdomas pēc notikuša kara.

Lust for Youth - Breaking Silence


Lust for Youth - "Breaking Silence" [Sacred Bones]
(from f/c LP "Perfect View", out June 10th)

Vēl tikai pagājušā gada izskaņā zviedru lo-fi/synth-pop mūziķis un producents Hannes Norvide jeb Lust For Youth izdeva savu pēdējo albumu „Growing Seeds”. Tamdēļ ziņu par jaunu singlu sākotnēji uztvēru kā kādu ierakstu sesijā tapušas, bet neizdotas dziesmas parādīšanos atklātībā. Nē, Lust For Youth tik tiešām jau 10.jūnijā būs klāt ar trešo plati „Perfect View”, ko šobrīd ievada „Breaking Silence” – silts un pavasarīgi nomierinošs pirmais singls, kas spēcīgi kontrastē ar viņa iepriekšējo darbu.

10 maijs, 2013

RMX: MS MR - Hurricane (CHVRCHES Remix)


MS MR - "Hurricane" (CHVRCHES Remix) [self-released]
(no official release info)

Nākamnedēļ tiks izdots ņujorkiešu MS MR debijas albums „Secondhand Rapture”, kas sekos veiksmīgajam pērnā gada EP „Candy Bar Creep Show”. Tajā bez A-LIST gabala „Bones” atradās arī viņu debijas singls „Hurricane”, ko nupat remiksējis cits jauns electro-pop trio no Skotijas – CHVRCHES, kam arī nav sveša AMGmusic A-LIST sadaļa. Rezultāts sanācis tieši tik dejot aicinošs, cik to varētu iedomāties.


08 maijs, 2013

A-LIST: Vampire Weekend - Ya Hey


Vampire Weekend - "Ya Hey" [XL]
(from f/c LP "Modern Vampires Of The City", out May 13th)

Mazi un salīdzinoši šauram klausītāju lokam zināmi žanri ir tāda riskanta padarīšana mūzikā. No vienas puses, Tu noteikti tiksi pamanīts, no otras – pēc īsas papriecāšanās Tu vari ļoti ātri sākt atkārtoties un apnikt, it īpaši, ja tā ir tāda jauneklīga dauzīšanās. Vampire Weekend 2008.gada afro-pop motīviem pildītais debijas albums pavisam noteikti atbilst apzīmējumam „jauneklīga dauzīšanās”, taču pārliecību par viņu stabilu nākotni raisīja spēcīgu melodiju un hīt-singlu bagātība.

Jaunākais skaņdarbs no nākamnedēļ gaidāmā albuma „Modern Vampires of the City” būtībā arī ir dauzīšanās, tikai citāda. Tā ir pieaugusi dauzīšanās, kas tāpēc nav sliktāka. Bet iemesls, kāpēc „Ya Hey” gribas saukt par vienu no TOP 3 Vampire Weekend labākajiem singliem, ir spēja šai savai ironijai, asprātībai un jautrībai pievienot pieaugušu un gudru melodiju, kas sasaucas ar Phosphorescent šī gada plati un pat U2 80’to gadu beigu posmu. Nekur nav zudušas arī Vampire Weekend elegantās harmoniju maiņas dziesmā, un tas viss ar milzīgu gandarījumu rada pārliecību, ka grupa joprojām aug, nepazaudējot sākotnējo šarmu.

Zīmīgi, ka pie albuma pirmā singla „Step” apskata es minēju, ka Vampire Weekend noteikti daudz labāk izklausīsies saulainā maijā. Aha! Jaunais albums ASV iznāca jau pirmdien, un atsauksmes pagaidām ir biedējoši labas. Eiropiešiem jāpaciešas līdz 13.maijam.

Sibille Attar - Julian! I Want To Be A Dancer!


Sibille Attar - "Julian! I Want To Be A Dancer!" [Stranded]
(released as a single on May 6th)

Par vienu no daudzajiem patīkamajiem 2012.gada atklājumiem mūzikā kļuva arī 30 gadus vecā zviedru dziedātāja Sibille Atāra, galvenokārt, pateicoties savam bezbēdīgajam hītam par draugiem alkoholiķiem AMGmusic A-LISTĒ iekļuvušajā dziesmā „Alcoholics”. Tas tika novērtēts arī mūziķes dzimtenē, kur viņa bija nominēta šī gada zviedru Grammis balvai par gada labāko debiju, tiesa, pēc tam piekāpjoties Icona Pop. Zviedrijā jau sen kā izdots mūziķes debijas albums „Sleepyhead”, diemžēl tas nav atrodams nevienā man zināmajā britu vai amerikāņu interneta mūzikas veikalā. Iespējams, plašāku relīzi vēl sagaidīsim. Toties klāt ir jaunākais singls „Julian! I Want To Be A Dancer!”, kas turpina Sibilles pieturēšanos pie saulaina indī-popa, vairāk atgādinot agrīnās Bjorkas krustojumu ar YACHT, nekā kādu no savām daudzajām electro-pop žanrā strādājošajām tautietēm.

A-LIST: Mariah Carey feat. Miguel - #Beautiful


Mariah Carey feat. Miguel - "#Beautiful" [Island Def Jam]
(released as a single on May 6th)

Tieši pirms kādām pāris nedēļām, pārslēdzot TV kanālus, nejauši uzdūros Meraijas Kerijas koncertam iConcert kanālā un sev par lielu pārsteigumu pat ar zināmu nostalģiju noskatījos līdz galam. Nonācu pie divām pārdomām. Pirmkārt, Kerijas balss diapazons ir viens no grandiozākajiem r’n’b un vispār modernās mūzikas vēsturē. Piecas oktāvas nav nekāda joka lieta, vai zinies! Otrkārt, mazliet jau par daudz kundze zākāta no mūzikas snobu puses. Jā, viņai ir bijuši pat katastrofāli ieraksti (un izdarības), bet es iedomājos – ar nosacījumu, ka dziedātāja sadarbojas ar pareizajiem cilvēkiem, izdara pareizos secinājumus, būtu interesanti paklausīties viņu 2013.gada r’n’b mūzikas atmodas laikmetā.

Gluži kā uzķērusi manas pārdomas, Meraija šonedēļ ir klāt ar jaunu singlu „#Beautiful” un tik tiešām sadarbojusies ar pareizajiem cilvēkiem, pieaicinot jauno uzlecošo zvaigzni, amerikāņu dziedātāju Miguelu. Kombinācija ir nostrādājusi nevainojami. Muzikālais noformējums ir perfekti viegls, gaisīgs un mīļi romantisks 60’to gadu Motown noskaņu veidojošs, savukārt Miguela iesaistīšana dziesmu padara par „sooo 2013” un iederošos laikmetā, pat gadalaikā. Ja atmet to absolūti dumjo un nevajadzīgi bērnišķīgo muļķošanos ar haštagu („#”) likšanu dziesmas nosaukuma sākumā, „#Beautiful” ir lieliska atgriešanās. Vienkārša, neuzbāzīga, nedaudz panaiva, bet mīļa un silta kompozīcija.

07 maijs, 2013

A-LIST: Majical Cloudz - Bugs Don't Buzz


Majical Cloudz - "Bugs Don't Buzz" [Matador]
(from f/c LP "Impersonator", out May 27th)

Ar otro singlu, kas seko martā izlaistajam un AMGmusic A-LISTē iekļuvušajam „Childhood’s End”, no 27.maijā gaidāmā debijas albuma „Impersonator” klāt jaunais Kanādas duets Majical Cloudz.

Gluži kā pirms pusotra mēneša, jau atkal klausoties Majical Cloudz solista Devona Volša balsi, rodas pārliecība, ka viņš ir no tiem cilvēkiem, kas bez mazākās piesardzības vai kautrības var acīs pateikt visskarbāko patiesību. Pirmo singlu caurvija diezgan drūmas atziņas par bērnību un nāvi, savukārt šeit – par mīlestību. „The cheesiest songs all end with a smile / This won’t end with a smile, my love,” viņš mīļi (sk. uzrunu!) bet stingri piekodina jau pašā dziesmas sākumā, lai tās beigās tiešām nonāktu pie skumja secinājuma. Turklāt tas viss atkal pavadīts ar perfektu minimālismu un tiešumu arī melodijā, kas ir vienlaikus silta, bet arī nebrīdinoši nesaudzīga. Kā pati dzīve un tā sasodītā mīlestība.

RMX: Hot Natured - Reverse Skydiving (Benoit and Sergio Remix)


Hot Natured - "Reverse Skydiving" (Benoit and Sergio Remix) [Big Beat]
(available as a free download)

Pirms pāris nedēļām, rakstot par Ali Love jaunāko singlu „Emperor”, pieminēju viņa darbošanos jaunajā Londonas deju mūzikas projektā Hot Natured un to, ka grupai drīz iznāks jauns singls „Reverse Skydiving”. Singls beidzot ir klāt, tomēr par lielu pārsteigumu oriģināla versiju izkonkurē dziesmas remikss, ko veidojis šajās lapās arī ne vienu reizi vien pieminētais Vašingtonas house mūzikas duets Benoit & Sergio. Viņu rokās jau tā gaišais deju mūzikas skaņdarbs ieguvis vēl vasarīgākas un romantiskākas nokrāsas, ļoti eleganti izmantojot arī Losandželosas dziedātājas Anabellas Englundas vokāla semplus. Interesanti, ka singla remiksu paketē šī miksa nemaz nav, tas pieejams bez maksas mp3 formātā.

Kate Boy - The Way We Are


Kate Boy - "The Way We Are" [IAMSOUND]
(released as a single on May 6th)

Pērnā gada izskaņā pamatīgu vētru AMGmusic sacēla Stokholmas jaunās apvienības Kate Boy debijas singls „Northern Lights”, vēlāk iekļūstot arī 2012.gada labāko singlu Top 20. Šī gada sākumā sekoja mazāk veiksmīgs skaņdarbs „In Your Eyes”, bet tagad klāt jau trešais singls „The Way We Are”. Šķiet, Kate Boy lielākā problēma ir tā, ka ļoti grūti ir izvairīties no uzkrītošiem salīdzinājumiem tautiešiem The Knife un Niki & The Dove. Pagaidām vēl šī shēma strādā gana raiti, bet stiklainajiem sintezatoriem, interesantajiem ritmu zīmējumiem un Keitas Akhurstas izteikti zviedriskajam vokālam derētu pievienot vēl kādu interesantu sastāvdaļu. Piemēram, eksplozīvu piedziedājumu, kā tas bija „Northern Lights” gadījumā.

Pagan Rituals - Hallowed Ground


Pagan Rituals - "Hallowed Ground" [self-released]
(to be released as a 7" vinyl soon)

Pagan Rituals ir jauns kvartets no Bruklinas, kuras kodolu veido divi bijušie grupas FRIENDS dalībnieki – Metjū Molnars un Olivers Dankans. Tam, vai jūs zināt vai nezināt FRIENDS daiļradi, gan patiesībā nav nekādas nozīmes, jo Pagan Rituals skanējumā nav ne miņas no tropiska electro-pop vēsmām, kas caurvija FRIENDS ierakstus. Pirmais singls „Hallowed Ground” ir diezgan daudzsološs, agresīvs un tumšs krustojums starp pankroku un grandžu.

APRĪLIS 2013: 5 ALBUMI

5.The Knife – „Shaking The Habitual”












Release date: 08/04/2013
Label: Brille Records
AMG rating: 7/10

AMGmusic komentārs: „Zinot The Knife paradums – ļoti reti koncertēt, tikpat kā nerunāt ar presi, slēpt savas sejas, atklāti ignorēt mūzikas balvu ceremonijas, kaut viņi iegūst teju visas trofejas utt. – nebija grūti paredzēt, ka popmūzikas melodijas jaunajā platē nesagaidīt. Tomēr The Knife vienalga pamanās pārsteigt, jo diezin vai kāds gaidīja absolūti dullu 100 minūšu ierakstu, no kura gandrīz pusi aizpilda eksperimentāli ambientas drone skaņas. Taču tam visam pa vidu laužas cauri arī The Knife ģenialitāte. Tad ko darīt ar to albumu? Mans ieteikums – rīkoties kā konstruktoram. Proti, izveidot pašam savu ~45 minūšu izlasi, un tā, ticiet man, būs lieliska!”



4.Young Galaxy – „Ultramarine”












Release date: 08/04/2013
Label: Paper Bag
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „Caurcaurēm šis ir skandināvisks popmūzikas ieraksts. Atsevišķi gabalu iesākumi pat izteikti atgādina The Knife skaņu knifus. Viens no albuma spēcīgākajiem gabaliem „In Fire” pat šķietami kopē The Knife raustīto sintezatoru rokrakstu, taču tas viss ir pasniegts daudz maigākā, sildošākā un vienkāršākā manierē. Patīk popmūzika? The Knife ir par skarbu, aukstu un sarežģītu, bet Niki and the Dove un Robina par popsīgu? Šis būs ideāls risinājums!”



3.The Haxan Cloak – „Excavation”












Release date: 15/04/2013
Label: Tri Angle
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „Vienmēr esmu teicis, ka mūzikas pārsvars pār kino ir neapstrīdams – kino bez mūzikas grūti iedomāties, bet mūziku bez vizuāliem komponentiem gan. The Haxan Cloak tam ir spilgts apliecinājums. (...) No šīs klaustrofobiskās 50 minūšu pasakas, kas turklāt ir konceptuāla (iepriekšējais albums beidzās ar tā galvenā tēla nāvi, šis ar to sākas), ļoti grūti un principā arī diezgan bezjēdzīgi izcelt atsevišķus skaņdarbus. Ir jāaizvelk aizkari, jāaizslēdz visas pārējās ierīces, un burtiskā nozīmē tīri fiziski jāizjūt šis albums. Ar panikas lēkmju un smagu depresiju sirgstošiem cilvēkiem gan es to neieteiktu, bet pārējiem tas varētu būt labs ceļojums šausmu filmu pasaulē, kurā The Haxan Cloak muzikālā pavadījumā režisors ir jūsu paša prāts.”



2.Kurt Vile – „Wakin On A Pretty Daze”












Release date: 08/04/2013
Label: Matador
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „Līdz šim lielākoties tikai žanra cienītāju apmīļotam māksliniekam izdot gandrīz 70 minūšu ierakstu ir visai ambiciozs (lasi – riskants) solis. Taču Kurts Vails savus dūžus izmet jau pirmajā dziesmā – deviņarpus minūšu garajā gandrīz-tituldziesmā „Wakin On A Pretty Day”, kas mierīgi varētu beigties ap piekto minūti, bet spītīgi turpinoties apliecina, ka Vailam uzturēt noskaņu un neapnikt ilgākā posmā padodas bez jebkādas piepūles. Ja albumam izskanot tas piemirstas, mūziķis to atgādina vēlreiz – pēdējā, desmit minūšu garajā, romantisma piepildītajā „Goldtone”.

Kādā pasenā intervijā Vails stāstīja, ka viņam patīk spert mazus solīšus, vērot kļūdas, no tām mācīties un pašam meklēt savu ceļu. Albums „Wakin On A Pretty Daze” atstāj tieši šādu iespaidu – pilnīgu mieru, nesteigšanos, teju vai mazu nirvānu, kuru ik pa laikam satricina kāds ritmiskāks skaņdarbs. No tādiem īpaši izceļams aktuālais singls „Never Run Away” ar lipīgāko piedziedājumu, kādu Kurts pagaidāms sacerējis, kā arī „Shame Chamber” ar spalgajiem kliedzieniem starp piedziedājumu un pantiņu, kas sākotnēji liek pat iztrūkties. Iztrūkties no patīkama pārsteiguma, nevis miega, jo albuma melodijas ir tik plūstošas, ka neļauj pat iesnausties. Tās liek paklausīgi šūpoties 70 minūšu garumā.”



1.The Flaming Lips – „The Terror”












Release date: 01/04/2013
Label: Bella Union
AMG rating: 8.5/10

AMGmusic komentārs: „Oklahomas kolektīvs The Flaming Lips, kas, starp citu, šogad var atzīmēt 30 gadu jubileju, pēc pagājušā gada pajokošanās (veiksmīgas pajokošanās!) ar viesmāksliniekiem pildītu izlasi „The Flaming Lips and Heady Fwends”, ir atpakaļ ir jaunu albumu „The Terror”. Nekādu robotu, nekādu konfeti, nekādas popmūzikas. Šis ir tumšs hipnotiskas psihedēlijas piepildīts ieraksts, kas aizskar visbiežāko depresijas cēloni – vientulību un cerību zaudēšanu. Šķiet, vislabāk par albumu preses relīzē izteicās solists Veins Koins: „Mēs agrāk domājām, ka bez mīlestības mēs pazustu. Ka, ja mēs sniedzam un saņemam mīlestību, TAD mēs esam patiesi dzīvi. Ka bez mīlestības neeksistē dzīve. Tagad mēs zinām, ka pat bez mīlestības... pasaule turpina dzīvot. Mēs turpinām dzīvot.””.

The Flaming Lips - You Lust (NSFW) from Delo Creative on Vimeo.

APRĪLIS 2013: SINGLU TOP 20


Sveiciens!

Ar nelielu novēlošanos un veselībai par labu nenākoši lielam svētku daudzumam ir klāt AMGmusic 2013.gada aprīļa TOP 20. Ieturot precizitāti, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, arī aprīlī mums bijušas 16 A-LIST dziesmas. Tās un vēl četras dziesmas noklausāmas un lejupielādējamas zemāk ievietotajā miksteipā. Patīkamu klausīšanos un muzikālu bagātu maiju!


2013 APRĪĻA SINGLU TOP 20

20.Ali Love feat. Kali - "Emperor" [Crosstown Rebels]
19.Jamaican Queens - "Can't Say No to Annie" [self-released]
18.Pictureplane - "Pure War" [WaterTower Music]
17.The National - "Don't Swallow the Cap" [4AD]
16.Hooded Fang - "Graves" [Full Time Hobby]
15.Cold Cave - "God Made the World" [Heartworm]
14.Pharmakon - "Crawling on Bruised Knees" [Sacred Bones]
13.TNGHT - "Acrylics" [Warp]
12.Jenny Hval - "The Seer" [Rune Grammofon]
11.oOoOO feat. M.L. - "Stay Here" [Nihjgt Feelings]
10.ASTR - "Operate" [self-released]
9.Bipolar Sunshine - "Rivers" [self-released]
8.Tove Lo - "Habits" [self-released]
7.Empire Of The Sun - "Alive" [Astralwerks]
6.W.H.I.T.E. - "I Wasn't Afraid" [Aagoo Records]
5.The xx - "Together" [Interscope]
4.Thundercat - "Heartbreaks + Setbacks" [Brainfeeder]
3.Savages - "Shut Up" [Matador]
2.Weekend - "Mirror" [Slumberland]
1.Daft Punk feat. Pharrell Williams - "Get Lucky" [Columbia]




FIVE BEST REMIXES OF THE MONTH:

5.Grizzly Bear - "Sleeping Ute" (Nicolas Jaar Remix) [Warp]
4.Vondelpark - "California Analog Dream" (Factory Floor Remix) [R&S]
3.Maps - "I Heard Them Say" (Andy Stott Remix) [Mute]
2.Pulp - "After You" (Soulwax Remix) [Rough Trade]
1.Parachute Youth - "Can't Get Better Than This" (Finnebassen Remix) [Warner]