10 jūlijs, 2009

NEDĒĻAS APSKATS (06.-12.JŪLIJS) - SINGLI

SINGLE OF THE WEEK

Animal Kingdom – „Tin Man” [Warner Music]

Release date: 06/07/2009
Label: Warner Music
AMG rating: 8/10


Laipni lūdzam pulciņā jaunākos 2009.gada debitantus no Londona – kvartetu Animal Kingdom! Drošvien sāktu kūpēt galva, ja būtu jāsaskaita visi mākslinieki, kuri šogad ir vairāk vai mazāk skaļi debitējuši AMG. Kaut vai, ja tikai tie, kuri nāk no Londonas...

Animal Kingdom savu debijas albumu piedāvās septembrī, bet šis ir viņu pirmais singls uz Warner Music koncerna – tīkamais „Tin Man”, kas vismaz personiski man pirmās asociācijas radīja ar Radiohead. Taču zinošāki vīri stāsta, ka grupas skanējumā ir dziļākas atsauksmes uz Mercury Rev, The Cure un The Smashing Pupmkins mūziku.

Vēl var piebilst, ka gaidāmo studijas albumu producē Fils Eks, kurš pērn palīdzēja grupai Fleet Foxes radīt gada labāko albumu. Vēl viņa kontā sadarbības ar The Shins, Band of Horses u.c. Katrā ziņā viens ir skaidrs – septembrī nepaiesim garām arī šim albumam!




VĒL ŠONEDĒĻ:

Patrick Wolf - "Hard Times" [Bloody Chamber; 06/07/2009]
AMG rating: 8/10


Ar otro singlu no sava šī gada studijas albuma „The Bachelor” atgriezies lieliskais un talantīgais britu mūziķis Patriks Volfs. Ja pirmajā piegājienā – aprīlī izdotajā „Vulture”, kas sasniedza 14.vietu AMG topā aprīlī – Volfs mūs pārsteidza, izdodot krietni pasmagu un electro stilā ieturētu skaņdarbu, tad šī jau uzskatāma atgriešanās pie saknēm – indie pop ar folkotronica piešpricēm, kuras skaidri norāda, ka šis ir mums labi zināmais Patriks Volfs.


Peaches - "Lose You" [XL; 06/07/2009]
AMG rating: 7/10

Vēl viens šīs nedēļas pārsteigums. Neesmu gan noklausījies vēl jaunāko skandalozās elektroniskās mūzikas pārstāves Peaches albumu „I Feel Cream”, taču šādu patīkamu, noskaņu radošu un sentimentālu electro paraugu, kāds ir aktuālais singls „Lose You”, pavisam noteikti nebiju gaidījis. Varētu pat teikt – SKAISTI! Starp citu, gabals esot tapis sadarbībā ar Simian Mobile Disco.


Defend Moscow - "Die Tonight" [Kids; 06/07/2009]
AMG rating: 7/10


Vai kādu vēl ir jāpārliecina, ka 80’tie gadi ir modē?! Izteikts Pet Shop Boys un Human League mūzikas savienojums, kura autori ir pieci cilvēki no trim dažādām valstīm – grupā darbojas trīs angļi (vokālistu Džonu Beku ieskaitot), francūzis un norvēģiete.

Kaut ko ļoti līdzīgu jau pērn radīja dāņu ansamblis Alphabeat, jaunzēlandiete Ladyhawke, taču šis šķiet, pirmkārt, nedaudz veiksmīgāks 80’to gadu popmūzikas reanimējums, otrkārt, trāpīts īstajā laikā – 2009.gada vasarā. Cerams, drīzumā sekos arī debijas albums!


Dan Black - "Symphonies" [Polydor; 06/07/2009]
AMG rating: 7/10


Nākošnedēļ savu debijas albumu beidzot izdos Parīzē dzīvojošais angļu mūziķis Dens Bleks. Savu karjeru viņš sāka grupā The Servant 90’to gadu beigās, izdodot veselus četrus albumus. Tomēr AMG viņš vairāk pazīstams kā itāļu deju mūzikas apvienības Planet Funk viesvokālists, piemēram, 2003.gada hītā „Who Said”.

„Symphonies” ir patiešām veiksmīgs albuma ievads – uz Riannas „Umbrella” sempliem balstīts, pozitīvs un interesants hip-hop savienojums ar lap-top elektronisko mūziku.


The Maccabees - "Can You Give It" [Polydor; 06/07/2009]
AMG rating: 7/10


Pēc fantastiskā „Love You Better” (2.vieta AMG topā maijā), protams, bija grēks gaidīt, ka The Maccabees tikpat debešķīgi arī turpinās, taču otrais singls no jaunās plates „Wall of Arms” apstiprina manas aizdomas, ka AMG patiešām vēl nav noklausījies vienu no 2009.gada skaistākajiem albumiem. Starp citu, arī šajā singlā spēcīgas atsauksmes uz Arcade Fire...

Lucky Elephant - "Edgar" [Sunday Best; 06/07/2009]
AMG rating: 7/10

Vēl viena jauna grupa šonedēļ debitē AMG ar savu pirmo singlu uz Sunday Best leibla, ar kuru tikko noslēgts ierakstu līgums. Jauks un viegls piano indī pops, kas tikpat mierīgi varētu tapt izmantots kā muzikālais fons kādā saulainā bērnu raidījumā

Lady GaGa - "Paparazzi" [Polydor; 06/07/2009]
AMG rating: 7/10


Ir mūziķi, ar kuriem labāk nelasīt intervijas un par kuriem labāk nedzirdēt baumas. Tāpat nav ieteicams arī daudz klausīties radiostacijas un dažādu valstu topus. Domāju, ka ja visu augstākminēto patiešām ņem vērā, tad Lady GaGa nemaz TIK zemē metama nav!

„Paparazzi” ir nu jau otrs pēc kārtas singls no jaunās amerikānietes, kas izpelnās AMG atzinību un, manuprāt, saņem to pelnīti. Protams, šeit nav pamata salīdzinājumiem ar Madonnu vai Kailiju, līdz kurām Lady GaGa ir kā man līdz Silvestram Stallonem, taču zināma popmūzikas kvalitāte viņas dziesmās ir jaušama. Ja man būtu jāizvēlas, ko ieteikt, piemēram, 12 gadus vecam pusaudzim, tad šis nu ir krietni vērtīgāks ieraksts nekā, teiksim, „Circus”. Sorry, Britney!

+

We Were Promised Jetpacks - "Roll Up Your Sleeves" [Fat Cat; 06/07/2009]
AMG rating: 6/10

Air - "Do The Joy" [free d/l; 06/07/2009]
AMG rating: 6/10

Kid British - "Our House Is Dadless" [Mercury; 06/07/2009]
AMG rating: 6/10

Chipmunk - "Diamond Rings" [Columbia; 06/07/2009]
AMG rating: 5/10

The Virgins – "One Week Of Danger" [Atlantic; 06/07/2009]
AMG rating: 5/10

White Denim - "I Start To Run" [Full Time Hobby; 06/07/2009]
AMG rating: 5/10

Marmaduke Duke - "Silhouettes" [14th Floor; 29/06/2009]
AMG rating: 4/10

Cascada - "Evacuate The Dancefloor" [UMTV; 29/06/2009]
AMG rating: 3/10

NEDĒĻAS APSKATS (06.-12.JŪLIJS) - ALBUMI

ALBUM OF THE WEEK

LA ROUX – „La Roux”

Release date: 29/06/2009
Label: Polydor
AMG rating: 8/10


Šonedēļ apskatījām piecus albumus, no kuriem divi gan iznāca jau pagājušajā nedēļā, taču, tā kā tad albumu apskats izpalika, iekļāvām tos šīs nedēļas sarakstā. Interesanti, ka viens no šiem diviem arī kļuvis par AMG šīs nedēļas labāko albumu.

Uzreiz jāsaka, ka visas piecas plates ir gana interesantas un gana labas. Tomēr pārliecinoši pirmo vietu izcīna jaunais britu elektroniskās mūzikas duets La Roux ar savu debijas albumu „La Roux”. Kā jau minēju iepriekš, šis ir ne tikai nedēļas albums, bet šobrīd arī reāls pretendents uz gada nomināciju „labākais albums”. Sīkāk par albumu lasiet ŠEIT.


VĒL ŠONEDĒĻ:

BOMBAY BICYCLE CLUB – „I Had The Blues But I Shook Them Loose”
Release date: 06/07/2009
Label: Mmm...
AMG rating: 7/10

FLORENCE AND THE MACHINE – „Lungs”
Release date: 06/07/2009
Label: Island
AMG rating: 7/10

Otrajā un trešajā vietā paliek vēl divi šī gada debitanti no Anglijas – londoniešu kvartets Bombay Bicycle Club, kā arī Florence and the Machine ar ilgi gaidīto plati „Lungs”. Te gan jāpiebilst, ka „Lungs” sanāca noklausīties vien divas reizes, tāpēc iespējams, ka albuma vērtība manās acīs vēl augs (nu, var jau būt arī pretējs process...), taču pagaidām augstās cerības līdz galam neattaisnojās – bez zināmajiem singliem un Glastonberijā dzirdētajām dziesmām albums neko jaunu nepiedāvāja. Kaut kā pietrūka nedaudz dažādības un odziņas. Tomēr jebkurā gadījumā – vērtīgs un ieteicams produkts!

MOBY – „Wait For Me”
Release date: 29/06/2009
Label: Little Idiot
AMG rating: 7/10


Tāpat no šīs nedēļas albumiem piedāvātu arī Mobija devīto studijas albumu „Wait For Me”. Ja pēc pirmajām divām vai trim noklausīšanās reizēm šķita, ka plate ir pat stipri viduvēja un nomācoša (depresīva), tagad sāku domāt, ka attiecīgā brīdī un vietā „Wait for Me” ir pat ļoti baudāms. Albums, kas būtu ideāls skaņu celiņš kādai filmai, jo īpaši Deivida Linča – cilvēka, kas esot iedvesmojis Mobiju „Wait For Me” ierakstam – režisētai.

DISCOVERY – „LP”
Release date: 06/07/2009
Label: XL Recordings
AMG rating: 6/10


Visbeidzot izvērtējām arī jaunā dueta Discovery plati „LP”. Discovery ir Vampire Weekend taustiņinstrumentālista Rostama Batmanglija un Ra Ra Riot solista Vesa Mailza blakusprojekts. Vietām ļoti slavēts, vietām nežēlīgi kritizēts, manuprāt, albums sanācis tīri klausāms un interesants. Eksperimentāls electro un indie sajaukums, kurā var manīt atsauces ne tikai uz šogad tik aktuālajiem Passion Pit un Animal Collective, bet pat franču elektroniķiem Daft Punk.

NEDĒĻAS APSKATS (06.-12.JŪLIJS) - DMS

DIFFERENT MUSIC SELECTION

Almighty Defenders – „Bow Down And Die” [Vice Records]

Šīs nedēļas DMS labākais skaņdarbs ir labs ieskats tajā, kas notiek, kad Berlīnē satiekas seši dzērāji – mūziķi no Ziemeļamerikas. Perfekts, līdzi-dziedams putrojums, kas ja ne gluži pretendē uz augstām vietām topos, tad vismaz rada labu un lustīgu garastāvokli.

Projekts Almighty Defenders radās šī gada sākumā, kad skandalozo amerikāņu garage rock apvienību Black Lips lūdza pamest Indiju pēc kāda ne mazāk skandaloza koncerta, kurā grupas dalībnieki uz skatuves atkailinājās un imitēja homoseksuālas darbības. Ņemot vērā, ka tie ir Black Lips, tas nebūtu nekas īpašs, bet problēma tāda, ka Indijā šādas ēverģēlības nav pieņemamas, arī no likuma puses. Hmm, kurš to būtu domājis... :)

Tā nu grupa devās uz Vāciju (vēsture klusē – vai uz kārtējo koncertu, vai vienkārši atkal iedzert), kur satikās ar saviem kolēģiem no Kanādas – The King Khan & BBQ. Varu gara acīm iztēloties šo jautro tusiņu, taču tā laikā tapis arī ieraksts. Turklāt ne tikai šis skaņdarbs, bet gan vesels albums, kurš septembrī pavisam oficiāli iznāks uz Vice Records leibla. Nezinu, kāds būs šis albums un vai vīriem būs atlicis spēka visām 11 tajā iekļautajām dziesmām, bet šis ir lielisks! Neko pielikt, neko atņemt! Un tagad uz ledusskapi pēc kārtējā aliņa un vēlreiz šo dziesmu, lūdzu! :)
Dziesmu iespējams lejuplādēt šeit:
http://downloads.pitchforkmedia.com.s3.amazonaws.com/Almighty%20Defenders%20-%20Bow%20Down%20And%20Die.mp3 (spiest peles labo pogu un "save target as")


VĒL ŠONEDĒĻ:

Darker My Love – „Talking Words” [Dangerbird Records]

Arī šis ir lielisks skaņdarbs, kuru var legāli lejupielādēt no interneta.

Darker My Love nav gluži jauna apvienība. Šis psihodēliskais indie-rock kvintets no Kalifornijas mūzikas lauciņā darbojas jau vismaz piecus gadus, taču tikai nākammēnes beidzot arī Eiropā oficiāli iznāks viņu otrais studijas albums „2”. Piebildīšu, ka ASV šī plate iznāca pirms apaļa gada.

Portugal The Man – „Guns And Dogs” [Equal Vision Records]

Un šī mēneša trijnieku noslēdz vēl vieni amerikāņi – kvartets Portugal The Man no Aļaskas. Kopš 2006.gada Portugal The Man ir izlaiduši katru gadu pa albumam, un izņēmums nebūs arī 2009.gads. Pēc divām nedēļām klajā nāks viņu ceturtā studijas plate „The Satanic Satanist”, kurā būs iekļauts arī šis skaņdarbs – „Guns and Dogs”. Mēs pievērsām uzmanību šīs dziesmas akustiskajai versijai, kura pieejama šeit: http://www.nme.com/blog/index.php?blog=122&p=6655&more=1&c=1&tb=1&pb=1

Digikid84 – „BBoy Underground” [Equal Vision Records]

Ko lai dara franču elektroniskās mūzikas pārstāvji, kad viņu britu kolēģi sāk izklausīties pēc frančiem (skatīt We Have Band, Fenech-Soler u.c.)? Pareizi, jāsāk izklausīties pēc angļiem!

Digikid84 ir jauns projekts no Francijas, kas savā mūzikā, kura balstās uz 80’to gadu electro labākajiem paraugiem, nekautrējas izmantot arī hip-hop bītus un chicago house noskaņas. Gluži kā šajā piemērā – elegantajā un dejojamajā „BBoy Underground”.

09 jūlijs, 2009

ALBUMS - La Roux - "La Roux"

LA ROUX – „La Roux”

Release date: 29/06/2009
Label: Polydor
AMG rating: 8/10


Gada sākumā, kad tika publiskota ikgadējā BBC aptauja „Sound Of...” (šajā gadījumā – „Sound of 2009”), no pirmajā pieciniekā atrodamajiem māksliniekiem, šķiet, La Roux, kas atradās akurāt 5.vietā, man izsauca vislielāko izbrīnu. Kas mainījies pēc pusgada? La Roux no šī Top 5 ir izdevuši visbaudāmāko un veiksmīgāko debijas albumu! Es pat teiktu – reālu pretendentu uz AMG gada albumu Top 5! Sorry, White Lies, sorry, Little Boots, sorry Empire of the Sun, sorry arī Florence and the Machine.

Lai arī La Roux nereti tiek dēvēts par Elijas Džeksones solo projektu, tas tomēr atšķirībā no, piemēram, Little Boots, ir duets. Kopā ar 21 gadu jauno meiteni La Roux darbojas arī producents Bens Langmeids, kurš gan mīl vairāk palikt fonā un lieki nezīmēties pat koncertos. Abu karjera aizsākās pērnā gada rudenī, kad uz franču leibla Kitsune Music iznāca dueta pirmais singls „Quicksand”. Tā kā tas bija komerciāli neveiksmīgs, leibls no La Roux atteicās.

Kā izrādījās – pieļaujot milzīgu kļūdu! Jau pēc pāris mēnešiem La Roux izcīnīja 5.vietu minētajā BBC aptaujā un noslēdza līgumu ar Polydor Records. Ar to panākumi tikai sākās – dueta nākošais singls „In for the Kill” aizkļuva līdz 2.vietai Lielbritānijas singlu čārtā. Pavisam nesen grupa izbaudīja arī 1.vietas laurus ar „Bulletproof”. Topa virsotni albumu čārtā sasniedza arī šis debijas albums.

Kas tad padara „La Roux” tik īpašu laikā, kad šādu 80’to gadu ietekmētu electro-pop apvienību ir saradies milzīgs lērums? Godīgi sakot, vienas skaidras atbildes man nav. Pirmkārt, gribētos oponēt daudzajiem mūzikas kritiķiem, kuri visi kā viens salīdzina La Roux ar Human League, Heaven 17 vai Yazoo. Manuprāt, La Roux burvība slēpjas apstāklī, ka viņu skanējumā ir daudz plašākas ietekmes. Piemēram, abi hitsingli („In for the Kill” un „Bulletproof”) ir pat ar tādu kā metālisku, aukstu 80’to gadu electro skaņu bagātināti, kas veido asociācijas ar, piemēram, Fad Gadget. Un tajā pat laikā ir arī izteikti saldinātas dziesmas, piemēram, „As If By Magic”, kuras ritms neviļus atsauc atmiņā Depeche Mode debiju 1981.gadā – „Speak & Spell”.

Otrkārt, grupa ir radījusi ļoti lipīgas un pozitīvas dziesmas, kas paliek atmiņā vēl ilgi pēc to noklausīšanās un pamanās neapnikt, turklāt šādu dziesmu albumā ir vismaz 9 no 11. Kas vēl interesantāk – šis ir no tiem netipiskajiem popmūzikas albumiem, kas iepatīkas arvien vairāk ar katru nākamo noklausīšanās reizi, kas savukārt noved pie domas, ka šeit mums ir darīšana ne tikai ar vienu no 2009.gada spēcīgākajiem albumiem, bet ar vienu no pēdējo gadu ietekmīgākajām platēm, kas vēl tiks citēta. Ņemot vērā arī apstākli, ka gan albums, gan abi tā galvenie singli ir pat ļoti komerciāli veiksmīgi un skan katrā otrajā radiostacijā, domājams, tālu no patiesības es neesmu.

Rezumējot – šis ir ideāls albums gan mūzikas gardēžiem, gan vienkāršiem klausītājiem, kas vēlas vasarīgas noskaņas, labu garastāvokli un lipīgas pop dziesmiņas, kurām padungot līdzi un, ja iespējams, arī uzdejot. Teju vai perfekts sava novirziena ieraksts.

Šobrīd aktuālais singls "Bulletproof" dzīvajā GMTV:

ALBUMS - Bombay Bicycle Club - "I Had The Blues But I Shook Them Loose"

BOMBAY BICYCLE CLUB – „I Had The Blues But I Shook Them Loose”

Release date: 06/07/2009
Label: Mmm...
AMG rating: 7/10


Jūlija sākumā, kad klajā nākuši uzreiz divi pusgada laikā stipri aprunāti un jau pirms laika slavināti debijas albumi (La Roux un Florence and the Machine), par patīkamu pārsteigumu negaidīti parūpējušies londonieši Bombay Bicycle Club ar savu debijas plati „I Had The Blues But I Shook Them Loose”.

Protams, būtu AMG mazliet vērīgāki, būtu jau pirms diviem gadiem ievērojuši šo padsmitnieku ansambli, kad tas izdeva savu debijas EP „The Boy I Used To Be” (no šīs mazās plates albumā iekļuvušas dziesmas „The Hill” un lieliskais „Cancel On Me”), pēc kura iznākšanas slavenais britu mūzikas žurnāls NME Bombay Bicycle Club nosauca par „pēdējo gadu karstāko grupu no Ziemeļlondonas”.

Vispirms jau laikam jāsāk ar to, ka tikai pagājušajā vasarā Bombay Bicycle Club dalībnieki pabeiguši vidusskolu, kas nozīmē, ka vēl joprojām puiši pieskaitāmi pie padsmitgadniekiem. Godīgi atzīšos, uzzinot šo faktu pirms albuma noklausīšanās, prātā iezagās manāma skepse. Izrādījās – pilnīgi bez jebkāda pamata. Bombay Bicycle Club skan nobriedušāk nekā, piemēram, Arctic Monkeys, un ja vietām ir jūtams tāds jauneklīgs romantisms, tad tas ir tikai kā albuma pluss.

Iespējams, ka pie plates nevainojamās skaņas ir „jāvaino” tās producents, kurš ir neviens cits kā sava aroda, nebīšos šī apzīmējuma – Gigants ar Lielo G – Džims Ebiss. Pietiek nosaukt Arctic Monkeys debijas plati „Whatever People Say I Am...”, Editors debijas albumu „Back Room” vai Ladytron visu laiku augstāko virsotni, kuru, atļaujiet man prognozēt, viņi nekad vairs nesasniegs – 2005.gada albumu „Witching Hour”, lai šaubas par šo vīru pie skaņu pults vairs nerastos.

Tomēr galvenais Bombay Bicycle Club ierocis ir un paliek mūzika. Dziesmas, kurās jaušamas gan atsauksmes uz Joy Divison jeb post-punk ēru, gan My Bloody Valentine jeb shoegaze uzvaras gājienu. Turklāt grupas solists Džeks Stedmans izklausās tik pārliecinoši, it kā viņam aiz muguras būtu vismaz desmit gadu pieredze, uzstājoties pasaules lielākajos festivālos. Ļoti baudāms vokāls, kas visvairāk laikam pielīdzināms Interpol solista Pola Benksa balsij.

Melodiski, skanīgi un vietām pat stadioniski – tā varētu trīs vārdos raksturot šīs jaunās grupas debijas plati. OK, varbūt, ka mana sajūsma ir nedaudz pārspīlēta (bet – tikai NEdaudz!), taču šis noteikti ir viens no spēcīgākajiem britu rokmūzikas debijas albumiem pēdējos divos gados, un tas jau ir daudz. Kaut kas man saka priekšā, ka šī ir grupa, no kuras var gaidīt lielas lietas nākotnē!

Teicamais, šobrīd aktuālais plates singls "Dust on the Ground":