27 septembris, 2012

A-LIST: Andy Stott - Numb



Andy Stott - "Numb" [Modern Love]
(from f/c LP "Luxury Problems", out October 29th)

It kā jau tā šodien nebūtu saņemta vesela kaudze muzikālu brīnumu un gardumu, nedrīkst nepieminēt vēl vienu pērli, kas nedēļas sākumā izpelnījās viena mūzikas bloga uzslavas pēc otra. Tas ir jaunākais skaņdarbs no Mančestras techno/dub dīdžeja un producenta Endija Stota. Viņa kontā ir jau vairāki albumi, kas izdoti uz leibla Modern Love, taču plašāku uzmanību mūziķis izpelnījās pērn, kad iznāca divi kritiķu ļoti augstu novērtēti EP – „Passed Me By” un „We Stay Together”.

Oktobra beigās tiks izdots jauns Stota albums „Luxury Problems”, kura ievadošais, spocīgais un trīsas uzdzenošais skaņdarbs „Numb” izpelnījies mūzikas kritiķu ovācijas, tai skaitā no AMGmusic. Treka pamatā ir Endija vokālās skolotājas Elisones Skidmoras vokāls, kas veidots un lipināts kā tādas kolāžas, krāmējot vienu teikumu uz otra, rezultātā radot unikālu gan noskaņu, gan arī skaņu mākoni. Treka vidū tam pievienojas dobji ala Burial stilā ieturēti basi, kas visu kopainu padara vēl apbrīnojamāku un hipnotiskāku.

A-LIST: Dracula Lewis - Permafrost



Dracula Lewis - "Permafrost" [Souterrain Transmissions]
(from f/c 12" vinyl "Permafrost", out November 5th)

Protams, ka elektroniskajam mūzikai, jo īpaši ar mūsdienu iespējām, ir daudz lielākas iespējas pārsteigt, nekā rokmūzikai. Un brīdī, kad man jau šķita, ka mani vairs nekas nespēs pārsteigt, šorīt no rīta uzdūros Dracula Lewis novembrī gaidāmajam debijas singlam „Permafrost”.

Dracula Lewis ir jaunākais mūziķis leibla Souterrain Transmissions sarakstā, par kuru pagaidām informācija ir, maigi izsakoties, dikti skopa. Mūziķis it kā esot dzimis Transilvānijā (sasaiste ar segvārdu!), bet pēdējos gadus dzīvojot Milānā, kur nodarbojas ar dažādām mākslas instalācijām, vadot nelegālu naktsklubu un kādu mūzikas leiblu. Vai tā visa ir taisnība, vai vienkāršs pī-ārs, grūti pateikt. Pagaidām zinu vien to, ka Dracula Lewis ir vienīgais mūziķis, par ko rakstījis AMGmusic, un kam ir mazāk sekotāju tviterī nekā man. Tas gan noteikti mainīsies jau tuvāko nedēļu laikā.

„Permafrost”, minētais debijas singls, kas vinila platē iznāks 5.novembrī, nudien perfekti atbilst tam, kā to raksturo Dracula Lewis mūzikas leibls, proti, „pseido-šausmu pildīta mūzika, kas svārstās starp ēterisku ambienci un asām zombij-uzbrukumu skaņām”. Interesantā kārtā dziesmas noskaņa ļoti atsauca atmiņā, šķiet, visdepresīvāko dziesmu, kāda jelkad ierakstīta Latvijā – AurorasMazliet Saules (Pēc Kurpēm Ir Nosakāms Dzimums)”. Savukārt muzikālais noformējums ir izteikti melns witch-house ar dobju un masīvu basu sienu, ko pavada neizprotami kliedzieni, no kuriem izlobīt var vien „Permafrost, permafrost”. Iespaidīgi.

Other Lives - Take Us Alive



Other Lives - "Take Us Alive" [TBD]
(from f/c EP "Mind the Gap", out October 23rd)

Ja jūs nekad mūžā nebūtu neko dzirdējuši par Oklahomas apvienību Other Lives, un jums uzliktu viņu jaunāko singlu „Take Us Alive” un pajautātu, kuru slavenu grupu šiem mūziķiem vislabāk piestāvētu iesildīt, ko jūs atbildētu? Hmm, bet tā tiešām notika. Other Lives nudien iesildīja Radiohead viņu šī gada Ziemeļamerikas tūrē pavasarī, turklāt Toma Jorka projekts Atoms for Peace remiksējis arī vienu Other Lives gabalu, kurš tāpat kā „Take Us Alive” būs atrodams oktobrī iznākošajā grupas EP „Mind the Gap”. Atzīšos, arī man šī ir pirmā iepazīšanās ar Other Lives, bet varbūt arī labi, ka tā. „Take Us Alive” ir tuvu tam, ko var dēvēt par „episku skaņdarbu”, jo īpaši tā noslēdzošās daļas dēļ, kur ala Coldplay-2002 stilā ieturētā pavadījumā solista Džesija Tabiša izmisīgais „Oh, they’ll never take us alive” izklausās ne tik daudz pēc draudiem, cik izmisīgas sevis pārliecināšanas.

Dream Boat - Sea to Sky



Dream Boat - "Sea to Sky" [Cloud Recordings]
(from f/c LP "Eclipsing", out December 4th)

Šī nedēļa ir bijusi sen neredzēti piepildīta ar spožām un interesantām debijām. Viens no šādiem jauniem projektiem, kam pievērst uzmanību nākotnē, ir duets no Atēnām. Ne tām, kas Grieķijā, bet tām, kas Džordžijas štatā, ASV. Dream Boat veido Peidža Kempbela un Dens Donahjū, kas abi ir diezgan pieredzējuši mūziķi lokālajā virtuvē. Dueta debijas albums „Eclipsing” tiks izdots decembra sākumā, bet šobrīd to ievada burvīgs singls „Sea To Sky”, kas būtībā ir viscaur folkmūzikas skaņdarbs, taču ar zināmu psihodēlijas pieskaņu, kas ļoti interesanti kontrastē ar dziesmas skumjo un ciešanu caurvīto noskaņu.

A-LIST: Crystal Castles - Wrath Of God



Crystal Castles - "Wrath Of God" [Fiction]
(from f/c LP "III", out November 5th)

Iespējams pie vainas trakais un skrienošais laikmets, iespējams fakts, ka pirmais gaidāmā Toronto dueta Crystal Castles jaunā albuma singls „Plague” pagalam neiedvesmoja, bet kaut kā ekspektācijas pret šo grupu nebija vairs tik augstas, kā varētu gaidīt pēc tik lieliska ieraksta, kāds Crystal Castles padevās 2010.gadā. Tas viss mainījās vienā vakarā, kad noskatījos kanādiešu uznācienu šī gada Redingas un Līdsas festivālā. Nezinu, vai Alise Glāsa vienmēr ir tik eksplozīva, apdullusi un sadomazohistiski seksīga, vai viņa todien vienkārši bija kādu substanču ietekmē, bet tas atstāja spēcīgu iespaidu. Žēl, ka minēto koncertu YouTube pēc BBC pieprasījuma noņēma no repertuāra. Ne tik daudz paša koncerta dēļ, jo to tāpat neskaitāmi cilvēki pēc tam ielika no jauna, bet lielisko komentāru dēļ, kas nu ir zuduši. Piemēram, viens cilvēks jautāja to pašu, ko es, proti, vai Alise tāda vienmēr ir, vai arī „salietojusies”. Otrs atbildēja: „Viņa vienmēr tāda ir, jo... vienmēr salietojusies!”. :-)

Vakar vakarā grupa nāca klajā ar oficiālu paziņojumu, ka jaunais, pēc skaita trešais albums, kas nosaukuma ziņā turpinās Crystal Castles ieturēto konceptu un dēvēsies vienkārši „III”, iznāks 5.novembrī. It kā ar šādu Crystal Castles faniem priecīgu vēsti vēl nebūtu gana, grupa izdeva arī jaunu singlu no albuma, dziesmu „Wrath of God”, kas jau labu laiku tiek izpildīta koncertos. It kā ar TO vēl nebūtu gana, šo dziesmu lejupielādei duets piedāvā par baltu velti. „Wrath of God”, šķiet, ir vienlaikus miermīlīgākais un melanholiski skumjākais singls Crystal Castles biogrāfijā. Ievadošās skaņas pat atsauca atmiņā Dario G burvīgo skaņdarbu „Voices” no vēl burvīgākās 2000.gada filmas „Beach”. Protams, bez griezošajām sintezatoru skaņām, kas ieved transa un reiva pasaulē, neiztikt arī šajā trekā. Alise Glāsa pirms albuma izdošanas kādā intervijā runāja par depresiju un ticības zaudēšanu cilvēkiem... Vai šis būs skumjākais Crystal Castles albums? Atbildi sagaidīsim novembrī.