22 aprīlis, 2009

Coachella Festival 2009 - 3.daļa

Šoreiz noslēdzošā daļa par pagājušās nedēļas nogales Koačellas festivālu - par festivāla pēdējo - trešo dienu.





Trešajā dienā bija gaidāms vislielākais dažnedāžādo mūzikas zvaigžņu no visas pasaules birums. Uz dažādām skatuvēm savus priekšnesumus sniedza Antony & The Johnsons, Friendly Fires, Groove Armada, Late of the Pier, Lykke Li, The Orb, Okkervil River, Peter Bjorn & John, Public Enemy, The Horrors, The Kills un daudzi citi. Bet galvenie mākslinieki jeb hedlaineri bija Yeah Yeah Yeahs, My Bloody Valentine un The Cure.

Spītējot lielajam karstumam festivāla trešo dienu "Gobi" teltī ar pamatīgu dejošanu līdz spēku izsīkumam atklāja Friendly Fires. Pirms uzstāšanās gan grupas solists Eds Makfarleins atvainojās publikai, ka viņš esot "too english" un grūti panesot šādu karstumu... Friendly Fires spēlēja nepilnu stundu un tās laikā izpildīja gandrīz visus savus zināmākos hitus, ieskaitot "Paris" un "Jump In The Pool", protams.


Vienu no lielākajiem pārsteigumiem sagādāja hip-hop veterāni Public Enemy, kas savu uzstāšanās laiku izmantoja, lai nospēlētu PILNĪGI VISU slaveno 1988.gada albumu "It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back" no A līdz Z. Tā arī MC Flavor Flav uznākot uz skatuves pavēstīja: "'It Takes a Nation of Millions To Hold Us Back' - we're gonna perform the whole mother fuckin album from start to finish!". Viņš arī piebilda, ka šogad aprit apaļa jubileja - 20 gadi - viņu klasiskajam hitam "Fight The Power!", ar kuru Public Enemy savu uzstāšanos noslēdza.

Public Enemy

Tikmēr uz galvenās skatuves jau uzstājās slavenākā no shoegaze stila pārstāvēm My Bloody Valentine, kuri jau pērn solīja apvienoties speciāli Coachella festivālam. Ko neizdarīja pirms gada, to viņi paveica šogad. Grupa pamanījās radīt visai hipnotisku noskaņu, pateicoties stroboskopa efektiem, gaismām un, protams, savai mūzikai. Griezīgo un neiedomājami skaļo ģitāru dēļ daudzi bija pat spiesti vērot grupu ar aizspiestām ausīm. Pamatā grupa koncentrējās uz 1991.gada albuma "Loveless" materiālu, noslēdzot uzstāšanos ar savu slaveno 15 minūšu troksni "You Made Me Realise" beigās.


Pūlis My Bloody Valentine uzstāsanās laikā
Vēl pirms My Bloody Valentine gan uz lielās skatuves paspēja uzstāties arī ņujorkiešu apvienība Yeah Yeah Yeahs, kuri izpildīja gan dziesmas no jaunākā, dejiskā albuma "It's Blitz", gan arī savus agrākos hītus, tiesa vairāk gan dominēja pēdējā albuma mateirāls. Ļoti iespaidīgi skatuves dibenā izskatījās arī milzīgais acābols, kas redzams arī uz albuma "It's Blitz" vāciņa. Piedāvāju apskatīties leģendārā hīta "Maps", kuru Kārena pieteica kā "This is our love song!" video:



Visbeidzot visu šo trīs dienas mūzikas maratonu noslēdza (un KĀ VĒL noslēdza!) The Cure. Savu uzstāšanos grupa uzsāka ar pāris gabalie no sava pēdējā studijas albuma "4:13 Dream", taču turpinājumā, protams, sekoja viens pēc otra hiti no grupas teju 30 gadu muzikālās karjeras. Kā stāsta aculiecinieki, bez 2 dienām 50 gadu vecais Roberts Smits esot bijis enerģijas pārpilns, gluži kā viņa kolēģi grupā. Pats interesantākais - grupa spēlēja TIK ilgi, ka organizatori jau lūdza beigt šo pasākumu. Tā kā viņu lūgumi netika ņemti vērā, un The Cure vēl(!) turpināja spēlēt, grupai vienkārši tika atslēgta elektrība! Taču arī tas neatturēja Smitu un partnerus - koncerta izskaņā grupa nospēlēja vēl 2 dziesmas akustiskā versijā. Kopumā The Cure uz skatuves pabija... 3 stundas!


The Cure - "Boys Don't Cry"


Patiešām fantastiskas emocijas var gūt no video rullīšiem vien, tapēc es nekaunoties atzīstu - es no sirds apskaužu tos, kas tur pabija klāt. Cerībā, ka KAUT KAS LĪDZĪGS kādreiz varētu notikt arī Latvijā, saku paldies ka iepazināties un, gaidam vasaru un Positivus AB! :)
P.S.Rakstā izmantoti materiāli no

20 aprīlis, 2009

Coachella Festival 2009 - 2.daļa

Turpinām ielūkoties izgājušās nedēļas Koačellas mūzikas festivālā!



Festivāla otrajā dienā uzstājās teju vēl vairāk zināmu un mazāk zināmu mūzikas zvaigžņu. Otrās dienas hedlaineri uz galvenās skatuves bija MIA, TV On The Radio un The Killers. "Āra teātrī" jeb uz "Outdoor Theatre" skatuves uzstājās Calexico, Fleet Foxes un Rilo Kiley soliste Dženija Lūisa. Savukārt uz mazās jeb "Sahara" skatuves klātesošos priecēja The Chemical Brothers un MSTRKRFT.

Cik nu ir tā iespēja spriest pēc lasītā mūzikas presē un skatītā YouTube.com, vienu no spožākajām performancēm Koačellas otrajā dienā nodemonstrēja TV On The Radio, vēl pat neiestājoties tumsai. Pērnā gada kritiķu saslavētā albuma "Dear, Science" autori izpildīja gan pēdējā ieraksta dziesmas, gan arī agrāko gadu gabalus, no kuriem visspilgtākais, šķiet, varētu būt "Staring At The Sun" priekšnesums:



Nelielu vilšanos esot devuši lieliskie Fleet Foxes. Arī grupas solists starp kādām dziesmām esot atzinis, ka grupa jūtoties visai nogurusi, un tāda, pēc aculiecinieku stāstītā, arī bijusi grupas uzstāšanās. Tiesa gan, protams, visi lielākie hīti, tai skaitā "White Winter Hymnal" un "Mykonos" tika izpildīti, izpelnoties plašu publikas atsaucību.


Mia
Toties kārtīgu un krāšņu ballīti sarūpēja dziedātāja Mia, kas tikai pirms mēneša deva dzīvību savam pirmdzimtajam. Gluži kā pirms gada, arī šogad Mia uz skatuves aicināja arī cilvēkus no pūļa. Kad pirmos vēl aizturēja dusmīgie apsargi, Mia nokliegusies vēlreiz: "Let them ON!". Diezgan drosmīgs solis, jo pirms gada Mias uzstāšanās tika pārtraukta pēc sestās dziesmas, tiešī šī iemesla dēļ. Šoreiz gan viss beidzies bez incidentiem, un dziedātāja ne tikai pabeidza savu stundu garo setu kā plānots, bet arī radīja ideālu ballītes noskaņojumu publikai, kam vēl priekšā bija vakara galvenā nagla - Las Vegasas rokgrupa The Killers.
Mia - "Paper Planes":



The Killers Koačellā uzstājās aptuveni 90 minūtes, kuru laikā izpildīja praktiski visus savus lielākos hitus, tai skaitā "Somebody Told Me", "Smile Like You Mean It", "Mr Brightside" no iepriekšējiem albumiem, kā arī jaunākā ieraksta zināmākās dziesmas - "Human" (ar šo grupa sāka savu uzstāšanos), "Spaceman" un citas. Mias iesāktajā jestrajā noskaņojumā aizvadīto pusotras stundas setu The Killers noslēdza ar vēl diviem hitiem no iepriekšējiem albvumiem - "Jenny Was a Friend of Mine" un "When You Were Young".



Nākamjā daļā par festivāla noslēdzošo - trešo dienu. Pēdējās festivāla dienas hedlaineru setliste vien ir ko vērta - Yeah Yeah Yeahs, My Bloody Valentine un... The Cure!!!

Coachella Festival 2009 - 1.daļa

Sveicināti jaunā nedēļā!

Sakarā ar visiem trakumiem, par kuriem parūpējās Zviedrijas tiesa, pagājušajā piektdienā piespriežot absurdus tiesas spriedumus (sīkāk angļu mēlē: http://www.nme.com/news/various-artists/44094) četriem zviedru jauniešiem, kas izveidojuši http://thepiratebay.org/, AMG pavisam piemirsa Jums atgādināt, ka tieši šo-vīkend (nu jau sanāk - pagājušo!) Kalifornijas štatā norisinās pirmais no Lielajiem 2009.gada mūzikas festivāliem - Coachella Valley Music and Arts Festival. Un festivāla setliste ir visai iespaidīga... Tapēc, izmantojot YouTube.com un NME.com pakalpojumus, mēs piedāvāsim Jums īsu apskatu, kas tad bija skatāms šajās 3 dienās siltajā ASV nostūrī, kam šajās brīvdienās bija pievērstas teju visas pasaules mūzikas mēdiju acis.


Koakellas saulriets, fotografēts 2006.gadā

1.DIENA, 17.APRĪLIS, 2009. Galvenie mākslinieki: Morrissey un Paul McCartney.

Festivāla pirmajā dienā uzstājās tādi mums labi pazīstami mākslinieki kā The Airborne Toxic Event, A Place To Bury Strangers, Beirut, The Black Keys, Cage the Elephant, Conor Oberst and the Mystic Valley Band, Crystal Castles, Franz Ferdinand, Leonard Cohen, Los Campesinos!, Silversun Pickups, The Courteeners, The Hold Steady, The Ting Tings, We Are Scientists, White Lies, kā arī pirmās dienas hedlaineri - leģendārie Morisejs un Pols Makartnijs.


White Lies

Vienu no neaizmirstamākajām pirmās dienas epizodēm sniedza neviens cits kā rokmūzikas veterāns un leģenda, neatkārtojamais Leonards Koens, kurš uzstājās uz "outdoor theatre" skatuves. Tā bija kanādieša pirmā uzstāšanās ASV pēdējo 15 gadu laikā. Mūziķis savu aptuveni stundu garo performanci uzsāka, dziedot nometies uz ceļiem, kas, protams, nevarēja neizraisīt skatītāju neviltotas ovācijas. Tiesa gan, visas uzstāšanās laikā Koens tikpat kā nesarunājās ar publiku, ja atskaita tradicionālās pateicības runas. Toties to visu kompensēja ar lielisku uzstāšanos, kuras laikā izskanēja arī leģendārais "Hallelujah". To varat noskatīties šeit:
http://www.youtube.com/watch?v=A_VcMTcXj7c


Leonards Koens

Daudz runīgāks bija par Koenu teju trīsreiz jaunākais Alekss Kapranos no Franz Ferdinand. Tieši viņi bija pirmā no lielajām grupām, kas šogad Koakellā uzstājās uz galvenās skatuves. Aptuveni 50 minūšu garajā setā neiztika bez lielākajiem grupas hītiem, ieskaitot šobrīd aktuālos singlus "No You Girls" un "Ulysses" no jaunākā studijas albuma "Tonight!", kā arī agrāko gadu hīti "Take Me Out", "Matinee" un "Michael". Pirms "Take Me Out" Kapranos veltīja arī kādu joku skatītājam, kurš vēlējās, lai dziedātājs novelk kreklu - Kapranos uz to atbildēja, ka tā varētu būt liela vilšanās, jo viņam nekādi dižie pupi neesot... :) Sīkāk šeit:


Morisejs

Savukārt viens no pirmās dienas hedlainieriem, Morisejs, paspēja parūpēties arī par pirmo skandālu šajā gadā. Ok, varbūt vārds "skandāls" ir nedaudz par skaļi teikts, bet slavenais veģetārietis pusē pārtrauca dziesmu "Some Girls Are Bigger Than Others", jo... esot sajutis ceptas gaļas smaržu. Jau pirms šīs dziesmas mūziķis esot teicis, ka jūtot ceptas gaļas smaržu un piebildis: "I really hope it's human!" ("es ļoti ceru, ka tā ir cilvēka (gaļa)"). Tad sekoja minētais izgājiens "Some Girls Are Bigger Than Others" laikā (skatīt video: http://www.youtube.com/watch?v=sfNis1Sgx7U). Tiesa gan, Morisejs ātri vien atgriezies uz skatuves, lai turpinātu koncertu. Turklāt atvainojies publikai, piebilstot: "Man vienkārši kļūst nelabi no degošu dzīvnieku smaržas. Es nespēju to izturēt." Toties, kas attiecas uz pašu izpildījumu, tad tas esot bijis vairāk nekā lielisks! Morisejs šoreiz izpildījis arī gana daudz leģendāro 80'to gadu The Smiths dziesmas, kā piemēram "This Charming Man", ar ko tika uzsākta uzstāšanās, kā arī noslēdzošais "How Soon Is Now". Tā kā Morisejs šovasar būs skatāms arī Rīgā, piedāvāju noskatīties satriecošo "How Soon Is Now" nobeigumu. Manuprāt, gana spēcīgs arguments, KĀPĒC Moriseja koncerta apmeklējums ir vienkārši obligāts šīs vasaras pasākums. Tas, protams, ja Jums šādi argumenti pārpārēm jau nebija pašiem savi!



Bet, kā jau minēju, galvenais pirmās dienas mākslinieks, protams bija leģendārais grupas The Beatles dalībnieks Pols Makartnijs. Šajā sakarā pirms tam bija pajokojis arī Franz Ferdinand solists, starp dziesmām izmetot frāzi: "Es dzirdēju, ka šovakar te uzstāsies arī kaut kāda grupa The Beatles?".
Leģendāris bītls sniedza aizkustinošu un aizraujošu uzstāšanos vairāk nekā divu stundu garumā. Koncertā tika izpildītas gan Makartnija solo dziemas (tai skaitā arī viens Fireman skaņdarbs), gan viņa slavenās 70'to gadu grupas Wings dziesmas, gan arī, protams, slavenākie The Beatles gabali, tostarp "Yesterday", "Let It Be" un "Hey Jude".
Vairākas dziesmas tika arī veltītas Makartnijam tuviem cilvēkiem, kuru vairs nav starp mums. Tā nu sakrita, ka diena, kurā Makartnijam bija jāuzstājas, bija17.aprīlis - diena, kurā pirms 11 gadiem aizsaulē aizgāja viņa sieva Linda. Savai mūža mīlai Pols veltīja Wings dziesmu "My Love". Lielas skatītāju ovācijs Makartnijs izpelnījās, kad vienu dziesmu veltīja arī savam draugam Džonam Lenonam. Kamēr skatītāji ilgi un skaļi aplaudēja, Makartnijs ar pirkstu rādīja uz debesīm... Kā jau teicu, aizkustinoša uzstāšanās. Un vairāk nekā aizraujoša pirmā diena.
Sestdien festivāls turpinājās ar The Killers, TV ON The Radio, MIA un daudzu daudzu citu priekšnesumiem. Turpinājums sekos...