04 decembris, 2009

NOVEMBRA DMS TOP 10

10. Four Tet – „Love Cry” [Domino]
(from 12” „Love Cry”, out now)
AMG rating: 7/10


Iespējams, ka „Love Cry” – deviņu minūšu eposs – varētu sākotnēji šķist nedaudz garlaicīgs, taču tā vis galīgi neliekas šo dziesmu noklausoties līdz galam, turklāt atkārtoti. Ļoti lēni, bet pacietīgi būvēts skaņdarbs, kura kulminācija ir jāgaida (jā, atzīstu, arī man šķiet, ka „Love Cry” tomēr ir nedaudz izstiepts, prasītos īsāku versiju), taču sagaidīta (eksellents sieviešu vokāls!) tā neliek vilties. Tā liek ar nepacietību gaidīt 25.janvāri, kad veikalu plauktos nonāks piektais Four Tet studijas albums „There Is Love In You”.



9. Solid Gold – „Matter Of Time” [Green Label Sound]
(free download)
AMG rating: 7/10


Indie-electro trijotne no Minesotas, ASV, kas mūziku kopā veido jau kopš 2001.gada. Pirmais grupas albums gan iznāca tikai pērn, tā nosaukums ir „Bodies of Water”. Lai arī šī singla nosaukums šķiet līdzīgs debijas albuma vārdam, tomēr „Matter of Time” ir pilnīgi jauna dziesma. Iespējams, 2010.gadā gaidāms jauns Solid Gold albums.

Dziesmu par velti lejupielādēt iespējams šeit:
http://vinylandvodka.com/2009/11/solid-gold-matter-of-time/


8. Chew Lips – „Slick” [Kitsune]
(free download)
AMG rating: 7/10

Pavasarī iepazītais Londonas dance-pop kolektīvs Chew Lips šomēnes piedāvāja par velti lejupielādēt jaunu dziesmu no gaidāmā debijas albuma. Joprojām svaigā atmiņā enerģiskā „Salt Air” panākumi jūlija mēneša topā, kad dziesma negaidīti izcīnīja augsto 2.vietu, pateicoties lieliskajām vasaras ballītēm. Šis ir piezemētāks un melanholiskāks darbs, taču joprojām patīkami būvēts un joprojām vokāliste man atgādina Karinu O no Yeah Yeah Yeahs. Par gaidāmo albumu sīkāk lasiet šeit.

Dziesmu par velti lejupielādēt iespējams šeit:
http://www.nme.com/blog/index.php?blog=122&title=chew_lips_slick_free_mp3&more=1&c=1&tb=1&pb=1


7.Hot Chip – „Take It In” [EMI]
(from f/c album „One Life Stand”; out in 2010)
AMG rating: 8/10


Pirmais singls no jaunā Hot Chip albuma „One Life Stand”, kuru mēs ar lielu jo lielu nepacietību gaidām, būs šīs plates tituldziesma (veikalos jau decembrī!). Bet vēl pirms tās internetā parādījies ārkārtīgi skaistais un veiksmīgais treks „Take It In”, kas būs jaunā albuma noslēdzošā dziesma. Starp citu, jau pavasarī šis gabals tika iekļauts Hot Chip miksā „A Bugged Out Mix by Hot Chip”, kuru var joprojām iegādāties 2 disku izlasē, kas iznākusi uz leibla EMI. Daudzsološs ievads jaunajam albumam!



6.Best Coast – „When I’m With You” [Black Iris]
(7” single; out now)
AMG rating: 8/10

Kalifornijas iedzīvotāja Betanija Kosentino jeb Best Coast nupat kā klajā laidusi savu otro singlu „When I’m With You”. Šogad īpaši populārs neatkarīgās mūzikas scēnā ir bijis lo-fi stils, bet kārtīgu izrāvienu gada beigās ir piedzīvojis arī tāds mūzikas paveids, ko tagad sauc par „chillwave”.

Chillwave/beach pop mūzika gan vairāk saistās ar vasaru, sauli un... pludmali, protams, taču aukstā decembra rītā ļoti labi der arī kafijas vietā. Turklāt, svarīgākais, ka šī mūzikas stila raksturīgākā īpašība ir izteikts melodiskums. Gluži kā šajā konkrētajā, ļoti saulainajā dziesmiņā „When I’m With You” („when i’m with you / I have fun”).



5.tUnE-yArDs – „Lion” [4AD]
(from album „BiRd-BrAiNs”, out now)
AMG rating: 8/10

Merila Gārbusa jeb tUnE-yArDs – nosaukums, kas ir kā dadzis acīs rakstošajiem mūzikas apskatniekiem (pAmĒģInIeT jŪs ŠiTā PaRaKsTīT, iT īPaŠi, Ja Ir JāStEiDzAs!) – novembrī beidzot arī Eiropā izdeva vienu no gada interesantākajiem, lai arī mani varbūt ne saistošākajiem lo-fi albumiem, kurā atrodama lo-fi/folk dziesmiņa par lauviņu ar vienu no gada teicamākajiem piedziedājumiem: „When you tell the lions / That you love them so / You love them so / You love them so”. Pielīpoši! Un jautri!



4.Hot Toddy feat Ron Basejam – „I Need Love” [Eskimo]
(from 12” „I Need Love”; out now)
AMG rating: 8/10

Šis ir nešaubīgi viens no 2009.gada spēcīgākajiem house skaņdarbiem, kuru pat tā grūti ielikt kādā konkrētā stila mapītē. Var saklausīt gan minimal, gan progressive, gan arī deep house noskaņas. Tāpat ļoti jāuzteic dziesmu ievadošais vīrs ar zemo balsi, kas stipri atgādina nelaiķi Beriju Vaitu, atkārtojot tikai vienu frāzi „I Need Love”.

Seko pacietīgs, bet arvien kāpjošs un pavelkošs instrumentāls turpinājums, kas kulmināciju sasniedz, pievienojoties treka vokālistam Ronam Beisdžemam un piedziedājumam „You could be mine / Always...”. Ārkārtīgi naksnīga un teicama kompozīcija, ko bieži nespēlēsi disenē, bet savu reizi ap 4-5 rītā varētu iet PERFEKTI!



3.Wild Nothing – „Confirmation” [self-released]
(free download)
AMG rating: 8/10

Pašā mēneša sākumā AMG fonotēkā iepeldējis, neticami skaists skaņdarbs no Virdžīnijas štata, ASV. Tas ir kāds vīrs vārdā Džeks Tatums, kurš ierakstās zem segvārda Wild Nothing un šo singlu „Confirmation” izdevis paša spēkiem, turklāt piedāvā lejupielādei par velti. Muzikāli šo varētu dēvēt par lirisku Passion Pit apvienojumu ar vēl liriskāku Memory Tapes.

Dziesmu par velti lejupielādēt iespējams šeit:
http://pitchfork.com/reviews/tracks/11598-confirmation/


2.Former Ghosts – „The Bull and the Ram” [Upset The Rhythm]
(free album „Fleurs”; out now)
AMG rating: 9/10

Dziesma ir fantastiska, bet uzreiz BRĪDINU! Šo nebūtu ieteicams klausīties, ja ir kaut mazliet depresīvs noskaņojums, un Jūs esat mājās viens/-a. Par sekām neatbildu.

Former Ghosts ir jauns muzikāls projekts, kuru veido This Song Is A Mess But So Am I dalībnieks Fredijs Ruperts un Džeimijs Stjuarts no Xiu Xiu. Tomēr nešaubīgi spēcīgākais un teju vai nogalinošākais dziesmas ierocis ir vokāls – apvienības Zola Jesus balss Nika Roza. Šis ir jādzird, bet... Izlasiet vēlreiz kārtīgi pirmo rindkopu! SPĒCĪGI!

Dziesmu par velti lejupielādēt iespējams šeit:
http://pitchfork.com/reviews/tracks/11605-the-bull-and-the-ram/


1.We Fell To Earth – „Careful What You Wish For” [In Stereo]
(free album „We Fell To Earth”; out now)
AMG rating: 9/10


Jā, brīdī, kad es domāju, ka DMS krātuvītē vairs nekas neienāks, ko varētu nominēt 2009.gada spēcīgākajam DMS skaņdarba titulam, novembra sākumā saņēmām trīs dziesmas no dueta We Fell To Earth debijas albuma. Sūds ar visu DMS, jānoklausās ar steigu šis albums, jo, kas zina, iespējams, nāksies pārskatīt arī gada labāko albumu sarakstu! Ilgi nevarēju izšķirties, kuru no trim dziesmām iekļaut DMS izlasē, beigās nosliecos par labu šai – naksnīgajai „Careful What You Wish For”.

We Fell To Earth gan par nekādiem iesācējiem mūzikā dēvēt nevar, lai arī šī apvienība noformējusies vien pagājušā gada beigās. Grupas muzikālais līderis ir kāds Ričards Fails, kura vārds varbūt neko neizsaka, bet viņš kopā ar Džeimsu Lavelli savulaik bija AMG labi zināmās grupas UNKLE smadzenes. Tieši Fails bija AMG iecienītā 2003.gada UNKLE albuma „Never Never Land” producents, tātad atbildīgais par skanējumu.

Atceros, ka 2008.gada janvārī pat rakstīju kādā no AMG blogiem par to, ka Ričards Fails gada sākumā nāca klajā ar paziņojumu par aiziešanu no UNKLE, atstājot visu šo projektu Džeimsa Lavelles pārziņā. Kā izrādās, tad jau bija radušies aizmetņi We Fell To Earth dzimšanai. Ar otru We Fell To Earth pusi – vokālisti Vendiju Fouleri – Fails esot iepazinies vēl būdams UNKLE sastāvā, un jau tajā laikā arī esot tapušas pirmās kopīgās dziesmas.

Grupas skanējums (gan ne šajā konkrētajā dziesmā!) ļoti jau nu atgādina UNKLE daiļradi, kas man liek sākt domāt, kurš tad īsti bija galvenais muzikālais noteicējs grupā – Lavelle vai Fails. Tomēr We Fell To Earth, manuprāt, ir muzikāli krietni interesantāks un daudzveidīgāks, lai arī nenoliedzami depresīvāks skanējums.

Starp citu, šī dziesma esot tikusi izmantota arī populārajā ASV seriālā „CSI: Ņujorka”. Vēl viena dueta kompozīcija „The Double” (starp citu, otrs mans pagaidu We Fell To Earth favorīts) savukārt skanējusi vēl populārākajā seriālā „Gossip Girl” jeb latviskajā variantā – „Intrigante”.

Ar lielu interesi nākošnedēļ klausīšos albumu!!!



+


HOT MIX OF THE MONTH

Aufgang – „Channel 7 (you and me)” (John Talabot remix) [Discograph]
The Tough Alliance – „A New Chance” (Juan MacLean remix) [Sincerely Yours]
Danny Howells – „Right Off” (Casio Social Club mix) [Dig Deeper]
Two Door Cinema Club – „I Can Talk” (Moulinex remix) [Kitsune Music]
Ladyhawke – „Back of the Van” (Wawa Club mix) [Island]
The Playin Stars feat Romanthony – „You Needed Me” (Morjac remix) [Rise]
Mika – „Rain” [Seamus Haji Big Love remix) [Island]
Little Boots – „Earthquake” (Dekker & Johan remix) [679 Records]
Passion Pit – „Little Secrets” (Jack Beats remix) [Columbia]
Ananda Project – „Shouldn’t Have Left Me” (Morel’s Pink Noise Vocal mix) [Nite Grooves]
Hot Toddy feat Ron Basejam – „I Need Love” [Eskimo]

NOVEMBRA TOP 20 (20.-11.vieta)

AMG TOP 20 IN NOVEMBER 2009


20.Camera Obscura - "The Sweetest Thing" [4AD; 02/11/2009]
AMG rating: 7/10


Tāpat kā vasarās dažkārt neadekvāti Top 20 iekļūst kādas jestras disko dziesmas, tāpat arī gada nogalē nereti AMG topos parādās kompozīcijas, kas tādi vai citādi saistās ar Ziemassvētkiem. Vakar klausoties Camera Obscura jaunāko singlu, nonācu pie secinājuma, ka aizverot acis priekšā stāv ainiņa, kurā ir ar dažādām spuldzītēm un spīguļiem izkrāšņota istaba, glāzē stāv ieliets aromātisks karstvīns un virtuvē norit rūpīgs jo rūpīgs darbs pie piparkūku cepšanas, kurā piedalās teju visa ģimene. Šai ainiņai izcili piemērots muzikāls fons būtu tieši „The Sweetest Thing”.

Pozitīvā un saulainā indie/folk-pop apvienība Camera Obscura no Glāzgovas pavasarī laida klajā savu ceturto studijas albumu „My Maudlin Career”, kas iespējams varētu pretendēt uz nokļūšanu gada nenovērtētāko albumu sarakstā. Nudien, kārtējais patīkamais apliecinājums par Camera Obscura muzikāli naivo (labā nozīmē) sirsnīgumu. Šis ir plates otrais singls, kas seko aprīlī izdotajam „French Navy” (16.vieta AMG topā).



19.Mirrors - "Into The Heart" [Moshi Moshi; 02/11/2009]
AMG rating: 7/10


Augustā AMG debitēja šis Braitonas kvartets Mirrors, kas spēlē ļoti izsmalcinātu un baudāmu dreamwave/indie pop mūziku. Toreiz gan ar debijas singlu „Look At Me” Top 20 iekļūt neizdevās.

Kas neizdevās ar pirmo, tas sanāca ar otro mēģinājumu. Lielisks 80’to gadu popmūzikas savienojums ar indī. Joprojām gan internetā neizdevās atrast informāciju, kad gaidāms Mirrors debijas albums, bet pieļauju, ka tam vajadzētu iznākt KAUT KAD 2010.gadā.

Diemžēl neizdevās atrast videoklipu dziesmai (iespējams, tāda vispār nav), tamdēļ klausieties dziesmu šeit:
http://pitchfork.com/reviews/tracks/11611-into-the-heart/


18.Memory Tapes – „Graphics” [free download; 09/11/2009]
AMG rating: 7/10


Mēnesim ritot mazinājās mana sākotnējā sajūsma par jaunāko Memory Tapes singlu, par velti piedāvāto „Graphics”, tomēr tas spēja izcīnīt vietu novembra Top 20, turklāt albums „Seek Magic” bija viens no maniem klausītākajiem novembra albumiem.

Atgādināšu, ka zem segvārda Memory Tapes slēpjas vēl viens no šī gada spožākajiem debitantiem – amerikāņu producents Deivs Houks, kas ierakstās arī kā Memory Cassette un Wierd Tapes. Augustā 6.vietu izcīnīja Memory Tapes debijas albuma pirmais singls „Bicycle”, ko tolaik salīdzināju ar New Order daiļradi, pieminot arī Friendly Fires vārdu.

Jaunākais „Graphics” ir nedaudz dinamiskāks un elektroniskāks, raisot tiešas asociācijas ar citu 80’to gadu monstru – Depeche Mode skanējumu, joprojām saglabājot arī šī gadu desmita ietekmes un tendences.

Dziesmu par velti lejupielādēt var Deiva Houka blogvietā:
http://weirdtapes.blogspot.com/2009/11/graphics-single.html


17.Wolf Gang - "The King And All Of His Men" [Atlantic; 16/11/2009]
AMG rating: 7/10

Līdzīgi kā Mirrors, arī Wolf Gang gadījumā jāsaka – kas nesanāca ar pirmo reizi, sanāk ar otro. Jūlijā AMG debitēja jauns projekts no Londonas Wolf Gang ar dziesmiņu „Pieces of You”, bet tomēnes neizdevās pat tuvumā tikt AMG Top 20. Gan tāpēc, ka dziesma nebija visai izteiksmīga, gan arī tāpēc, ka jūlijs šogad bija ļoooti ražīgs mēnesis.

Tagad Wolf Gang rīcībā ir ierakstu līgums ar lielo leiblu Atlantic, un beidzot ir iznācis pirmais oficiālais singls, kas skan pat Latvijas radiostacijās. Taisnība vien būs, ka „The King and All His Men” varētu pavērt durvis Wolf Gang uz veiksmīgu karjeru. 2010.gadā no šiem jauniešiem gaidām albumu. Katrā ziņā pirmais singls ir ļoti patīkams atklājums – lipīgs, ģitāriski elektronisks popmūzikas gabals, kas atgādina Keane krustojumu ar, piemēram, Alphabeat. Ballītēm noderīgs skaņdarbs!



16.Arctic Monkeys - "Cornerstone" [Domino; 16/11/2009]
AMG rating: 7/10

Singlu apskatā pie šīs dziesmas rakstīju Jums, ka saskumu dikti, kad uzzināju, ka otrais singls no pēdējā Arctic Monkeys albuma „Humbug” tomēr nebūs viens no maniem plates favorītiem – savdabīgais un eksplozīvais „Pretty Visitors”, bet tā vietā iznāks „Cornerstone” – viens no, manā skatījumā, neizteiksmīgākajiem plates skaņdarbiem. Protams, joprojām „Cornerstone” nav no maniem albuma „Humbug” favorītiem, bet kaut kā mēneša laikā dziesma ir iešūpojusies.

Turklāt taisnība bija arī otrā lietā, ko minēju singlu apskatā – „Cornerstone” ir pat ļoti atbilstošs Ziemassvētku laikam, un „Pretty Visitors” varbūt tiešām der pataupīt, lai enerģiski un masīvi iesāktu 2010.gadu. Fakts gan ir un paliek – šis ir PIRMAIS singls Arctic Monkeys karjerā, kas neiekļūst AMG topa desmitniekā... Pat vēl vairāk – līdz šim visi grupas singli bija labāko pieciniekā!!! Sērija, tā sacīt, ir pārtraukta!



15.Animal Collective - "Brothersport" [Domino; 09/11/2009]
AMG rating: 7/10


Jā, laikam jau būs vien jāpiekrīt – Animal Collective ir no tām grupām, kuru mūzikā, šķiet, ir neiespējami iemīlēties pēc pirmās noklausīšanās reizes. Toties neapstrīdams ir arī fakts, ka Animal Collective savā žanrā – eksperimentālā indie/eletronica krustojumā – ir jau BRENDS. Grupa, kura jau kļuvusi par daudzu jauno elektroniskās mūzikas talantu pielūgsmes un atdarināšanas objektu.

Grūti pateikt, CIK daudzos mūzikas mēdijos Baltimoras kvarteta 2009.gada pašā sākumā izdotais albums „Merriweather Post Pavillion” būs šī gada albumu topa 1.vietā, bet es nemaz nešaubos, ka tādu būs ne mazums, turklāt ir pamatotas aizdomas, ka minētā plate būs šī gada prestižā Pitchfork albums #1.

Decembra vidū iznāks jaunākais Animal Collective EP ar piecām jaunām dziesmām (digitāli šis EP jau ir pieejams, un, piemēram, Pitchfork atkal piešķīra virs 9 ballēm no 10... Bez komentāriem!), bet pirms ķersimies klāt tam, vinila plates formātā novembra sākumā tika izdots trešais singls no pieminētā „Merriweather Post Pavillion” – albuma noslēdzošais skaņdarbs „Brothersport”.

Un jau atkal – sākotnēji stipri apšaubīju šīs dziesmas iespējas iekļūt mēneša Top 20, bet... Ar katru reizi, klausoties Animal Collective, viņu mūzikā ir iespējams atrast ko jaunu. Piemēram, šopirmdien tieši „Brothersport” spēja uzlāpīt nedēļas nogalē iegūtās fiziskās un morālās paģiras. Brīdī, kad šķiet, ka negribi VISPĀR mūziku klausīties, nejauši uzliec Animal Collective un saproti, ka tā mūzika tevī ieslīd pati. Viegli, nemanāmi un veldzējoši. Vot, tas ir jāmāk!

Diemžēl videoklips šai dziesmai nav, taču ir iespēja pavērot Animal Collective dzīvajā:



14.Passion Pit - "Little Secrets" [Columbia; 16/11/2009]
AMG rating: 7/10

Ar interesantu, modernu un gaumīgu elektronisko mūziku arī turpinām, jo 14.vietā atrodas trešais singls no Passion Pit šī gada lieliskās debijas plates„Manners” – saulainā un pozitīvā dziesmiņa „Little Secrets”. Tiesa gan, šis, manuprāt, ir vājākais no plates trim singliem, kas arī atspoguļojas Passion Pit statistikā AMG – 14.vieta ir zemākais rādītājs. Pat salīdzinot ar augustā iegūto 12.vietu, ko izcīnīja „To Kingdom Come”.

Pie izdevības nevaru nepateikt vēlreiz, cik FANTASTISKS ir Jack Beats remikss, kas atrodams šajā singlā. Uhhh! Joprojām neesmu mainījis domas – viens no GADA LABĀKAJIEM klubu mūzikas šedevriem. Nešaubīgs mēneša Power-Play. Vai gada? Uzzināsim pavisam drīz!



13.La Roux - "Quicksand" [Polydor; 23/11/2009]
AMG rating: 8/10


Gluži kā vēlēdamies AMG atgādināt: „Hei, apkopojot gada labākos debitantus, neaizmirsti arī mūs, Žagar!”, La Roux pašās novembra beigās pārizdeva savu, manuprāt, karjeras spēcīgāko singlu „Quicksand”, kas oriģinālā iznāca jau 2008.gada nogalē.

Kā jau stāstīju Jums, pirms aptuveni gada BBC publicēja 2009.gada topošo zvaigžņu topu, un AMG, lai iepazītos ar šajā sarakstā atrodamo La Roux, pirmoreiz noklausījās „Quicksand”. Diemžēl tolaik topā dziesmu tā arī neiekļāvām, tāpēc oficiāli La Roux AMG debitēja šī gada martā ar „In For The Kill” izcīnot 7.vietu, kas tad arī ir pagaidām augstākais La Roux sasniegums AMG topos.

7.vietu „Quicksand” pārspēt gan neizdevās, bet toties šis ir otrais La Roux singls, kas iekļūst AMG Top 20 – pēdējie divi („Bulletproof” jūnijā un „I’m Not Your Toy” septembrī) ar tādiem sasniegumiem lepoties nevar.

Atcerējāmies La Roux. Ziniet, nominācija „Labākais Gada Pop Albums” no AMG ir visai reāla. Vai arī pati balva? Skatīsimies.

Video skatāms šeit: http://www.youtube.com/watch?v=Zx6iW0pBzJs


12.Museum Of Bellas Artes - "Who Do You Love" [Force Majeure; 24/06/2009]
AMG rating: 8/10


Viens no novembra interesantākajiem un saistošākajiem debijas singliem patiesībā iznācis... jūnijā! Bet, kā saka, labāk vēlāk nekā ļoti vēlāk, vai ne?

Museum of Bellas Artes ir pavisam jauns projekts no Stokholmas, kuru spēlēto mūziku var visvairāk salīdzināt ar Saint Etienne un pašu tautiešu Air France daiļradi. Liegās sintezatora partijas un vokāls savukārt nedaudz atgādina vēl vienu zviedru projektu – jj.

Savukārt pati dziesma ir veca kā pasaule. „Who Do You Love” ir kaverversija 1964.gada grupas Sapphires hītam, kas oriģinālā savulaik bija neliels hīts dzimtajā ASV. Interesanti, ka sākotnēji Museum of Bellas Artes esot radīts tikai ar domu ierakstīt jaunu šīs dziesmas versiju, teju vai „aiz neko darīt”. Tomēr tagad „Who Do You Love” ir izpelnījusies jau visai plašu uzmanību dažādos Atlantijas okeāna krastos un, kas zina, varbūt pat nākamgad izdosies sagaidīt arī Museum of Bellas Artes albumu.



11.Codeine Velvet Club - "Vanity Kills" [Island; 23/11/2009]
AMG rating: 8/10


Biju pat palaidis garām ziņu, ka skotu grupas The Fratellis līderis Džons Lolers laikā, kamēr viņa pamatgrupa paņēmusi nelielu muzikālu pauzi, izveidojis blakusprojektu – duetu ar kādu dziedātāju vārdā Lū Hikija. Rezultāts sanācis vairāk nekā lielisks! Līdz albumam gan vēl kāds laiciņš jāpaciešas (tas iznāks pašā gada nogalē), taču pirmais singls ir ĻOTI negaidīts retro/jazz noskaņām piesātināts rotaļīgs indie roks, kas gan vietām atgādina pērnā gada arktiskā mērkaķa Aleksa Tērnera blakusprojektu The Last Shadow Puppets.

Atgādināšu, ka The Fratellis ārkārtīgi apņēmīgi un veiksmīgi sāka savu muzikālo karjeru, 2006.gada septembrī pat pamanoties ierindoties augstajā 5.vietā AMG rokmūzikas topā ar savu debijas singlu „Chelsea Dagger”. Diemžēl sekojošais albums „Costello Music” un tā nākamie singli jau sagādāja vilšanos, turklāt ne tikai man, bet arī slavenāku mūzikas mēdiju apskatniekiem. Šķiet, The Fratellis ir no t.s. „NME grupām”, par kurām jūsmo tikai šī britu žurnāla darbinieki.

Ja viss albums būs tikpat baudāms, līdzi dziedams un dejojams, tad ieteiktu Džonam Loleram pārdomāt savas prioritātes. Pagaidām – spoži.

NOVEMBRA TOP 20 TURPINĀJUMS ŠEIT: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/novembra-top-20-10-1vieta.html

NOVEMBRA TOP 20 (10.-1.vieta)

10.Yeasayer - "Ambling Alp"

Release date: 03/11/2009
Label: Secretly Candian
AMG rating: 8/10


Laikam jau esmu teicis, kā es dievinu dziesmas, kas iepatīkas tikai ar laiku. Šis ir viens no tipiskākajiem gadījumiem! Vēl pirms pāris nedēļām, kad DMS apskatā Jums piedāvāju electro-pop stilā ieturēto pasakaino Memory Tapes remiksu jaunajam Yeasayer singlam „Ambling Alp”, neaizmirsu arī pieminēt, ka man ne visai baudāms šķiet oriģināls. Redz, kā dažreiz pāris nedēļu laikā viss var apgriezties kājām gaisā.

Eksperimentālā roka ansamblis Yeasayer no Bruklinas radies 2006.gadā, jau gadu vēlāk iznāca trijotnes debijas albums „All Hour Cymbals”, kas tika atzinīgi novērtēts no kritiķu puses, taču lielus komerciālus panākumus un atbilstošu uzmanību gan neizpelnījās. Divu gadu laikā lietas ir pamainījušās.

Pirmkārt, jau pērn grupa guva pastiprinātu uzmanību arī Eiropā, uzstājoties dažādos festivālos, tai skaitā slavenajos Reading/Leeds un dāņu Roskildes festivālos, kā arī iesildot mums jau zināmos ņujorkiešus MGMT. Otrkārt, grupas solists Kriss Kītings paspējis piedalīties dažādos blakusprojektos, no kuriem mums joprojām labā atmiņā Simian Mobile Disco vasaras hīts „Audacity of Huge”.

Attiecīgi gaidāmajam Yeasayer otrajam albumam jau šobrīd pievērsta pastiprināta uzmanība. Plate ar nosaukumu „Odd Blood” gan gaidāma tikai 2010.gada februārī, taču jau šobrīd pieejams tās pirmais singls – līdz kaulam pozitīvais un pat rotaļīgais „Ambling Alp”, kas nu nebūt neiekļaujas „experimental rock” rāmjos. Pastiprināta uzmanība arī dziesmas videoklipam. Pitchfork.com šo pat nosauca par 2009.gada psihodēliskāko un narkotiskāko video! Iespējams, tiks nominēts AMG Gada Balvai par labāko video!



9.Los Campesinos! - "There Are Listed Buildings"
Release date: 02/11/2009
Label: Wichita
AMG rating: 8/10


Runājot par dziesmām, kas neaiziet uzreiz... 9.vietā ir Los Campesinos jaunākais singls. Atcerieties, septembrī 8.vietu izcīnīja skaņdarbs ar nosaukumu „The Sea Is A Good Place To Think Of The Future” un tolaik rakstīju: „Dziesma, kas sākotnēji saņēma AMG atzīmi 6/10 un nedēļas apskatā tika stādīta zemāk gan par Florence and the Machine (16.vieta), gan Maps (11.vieta) singliem. Jau tūlīt pēc nedēļas beigām, noskatoties lielisko video fonu (par klipu to nenosauksi), paaugstinājām atzīmi uz 7. Veidojot mēneša Top 20 sapratu, ka šis patiesībā ir viens no skaistākajiem 2009.gada rudens skaņdarbiem. Līdz kaulam skaists!

Lūk, tā. Un tagad 2010.gada sākumā gaidāmais trešais Los Campesinos albums „Romance Is Boring” ir kļuvis par vienu no maniem gaidītākajiem albumiem, ņemot vērā, ka arī jaunākais singls „There Are Listed Buildings” ir LIELISKS. Klausoties šo jau var saprast, kāpēc Los Campesinos dēvē par POZITĪVO velsiešu kolektīvu, jo par „The Sea Is...” to nu NEKĀDI nevarēja teikt.

Tiesa gan, māc aizdomas, ka albums varētu būt vairāk ieturēts tieši „The Sea Is...” noskaņās. Par to liecina grupas līdera Gareta izteikums: „Jaunais ieraksts ir par nāvi un cilvēka ķermeņa satrūdēšanu, par zaudētu mīlestību, futbolu un to, ka gaisma tuneļa galā, iespējams, nemaz nav.

Ja Los Campesinos skumjas savos ierakstos māk izvērst tā, kā dziesmā „The Sea Is A Good Place To Think Of The Future”, tas man der. Bet šis – „There Are Listed Buldings” ar vasarīgo, draisko, neticami saulaino un festivālisko atmosfēru arī ir ne mazāk lielisks! Žetons no manis arī par singla vāciņu (sk. augstāk)!!!



8.Muse - "Undisclosed Desires"
Release date: 16/11/2009
Label: Warner Music
AMG rating: 8/10

Ja Metjū Belamijs regulāri lasītu AMGmusic apskatus (ir neoficiāla, bet diezgan ticama informācija, ka viņš to NEDARA), satiekoties es laikam būtu nelielu atvainošanos parādā. Lieta tāda, ka albuma „The Resistance” recenzijā es solījos augstas vietas un nedēļas singla statusu Muse gadījumā, ja kā otrais singls tiks izdots „Undisclosed Desires”. Muse singlu izdeva, AMGmusic Nedēļas Singla titulu nepiešķīra. Mēneša topā – 8.vieta – zemākais rādītājs, kopš 2007.gada aprīļa singla „Invincible”, kas topā vispār neiekļuva...

Nu kaut kā mazinājusies ir vismaz mana sajūsma par šo elektronisko un Muse daiļradei absolūti neraksturīgo skaņdarbu, ko albuma recenzijā salīdzināju ar Depeche Mode. Nezinu, vai pie vainas ir tas, ka savulaik (pirms pāris mēnešiem) dziesma tika atklausīta, vai arī tas, ka tagad es no visas sirds tomēr pievienojos mūzikas kritiķiem (un ne tikai!), kas norādīja uz manāmu „Undisclosed Desires” līdzību Timbaland izstrādājumiem skaņas ziņā (to, starp citu, nenoliedz arī pats Belamijs!). Ticamāk, ka pirmais variants, jo pret Timbaland personisku antipātiju neizjūtu.

Dziesma, starp citu, esot ļoti personiska Metjū Belamijam, ko viņš sarakstījis par sevi un savu meiteni. Turklāt piedziedājums: „I want to reconcile the violence in your heart / I want to recognise your beauty's not just a mask / I want to exorcise the demons from your past / I want to satisfy the undisclosed desires in your heart” joprojām skan lieliski. Ticu, ka arī koncertos.



7.Ramona Falls - "I Say Fever"
Release date: 02/11/2009
Label: free download
AMG rating: 8/10

Es, protams, nevēlos ar šo ietekmēt savu mazo Ziemassvētku palīgu, kas šogad AMGmusic vārdā noteiks gada labākos videoklipus, bet... ņem vērā, ka „I Say Fever” ir desmitniekā ne tikai tāpēc, ka dziesma ir ĻOTI spēcīga! ;)

Jaunais un principā arī pirmais singls no vasaras beigās izdotā Ramona Falls debijas albuma „Intuit” gan nav pieejams nekādos mūzikas veikalos. Godīgi sakot, es parasti neiekļauju topos šādus par velti piedāvātus MP3 skaņdarbus no albuma, it īpaši tos, kuriem pat savs vāciņa noformējums nav, bet Ramona Falls gadījumā bija jātaisa izņēmums. Gan pieminētā iespaidīgā video dēļ, gan tāpēc, ka šis ir labs apliecinājums tam, ka „Intuit” albumā ir spēks.

Ja atceraties, jūlija beigās piedāvāju Jums pirmo skaņdarbu no tad vēl tikai gaidāmā albuma – dziesmiņu „Russia”. Atzīšos, tad vēl nebiju tik drošs, bet šobrīd varu par 100% pateikt – „Russia” būs nominēts 2009.gada DMS dziesmas balvai. Konkurence gan būs nežēlīga – YACHT, Toms Jorks... Skatīsimies, kā veiksies Brentam Nopfam un viņa jaunajam projektam.



6.Royksopp - "This Must Be It"
Release date: 02/11/2009
Label: Wall Of Sound
AMG rating: 8/10


Nekā nebija, nesagaidīsit! Neesmu mainījis savas domas par to, ka pavasarī izdotais Royksopp albums „Junior” (tolaik tika solīts, ka rudenī sekošot turpinājums – „Senior”. Norvēģpuikas, ir jau ziema!) ir otrs labākais aiz 2001.gada debijas darba „Melody AM”. Tāpat neesmu mainījis domas, ka sadarbība ar šogad īpaši aktuālo zviedru dziedātāju Fever Ray dziesmā „This Must Be It” ir viens no trim albuma stūrakmeņiem.

Ar Fever Ray vispār ir tā, ka es nespēju saprast, KĀ, nu KĀĀĀ var viens cilvēks ar savas balss palīdzību radīt TĀDU noskaņu?! Goda vārds, nemeloju – nesaprotu. Ja kāds man vēlas paskaidrot, lūdzu. Bet fakts ir fakts, tiklīdz kā Royksopp pieskaras Karinas Dreijeres Andersones pirksts (lasi – balss), tā zūd visas vēlēšanās meklēt dadžus norvēģu mūzikā. Protams, šis nav tāds šedevrs kā 2005.gada „What Else Is There?”, bet tomēr. Un Royksopp izcīna augstāko vietu AMG topos, kopš 2005.gada singla „49 Percent” 4.vietas. Kopsummā – astotais Top 10 hīts grupai.

Tagad paklanām galvas AKKA/LAA priekšā un pasakām "PAAALDIES, ka Latvijā šo klipu mēs nevaram skatīties! ZELTA MŪŽU JUMS!!!". Attiecīgi varam tikai klausīties:



5.Florence and the Machine - "You've Got The Love"
Release date: 16/11/2009
Label: Island
AMG rating: 8/10


Florence Velča un viņas pavadošā Mašīna šomēnes piedāvāja jau piekto singlu no sava vasarā izlaistā debijas ieraksta „Lungs” – klasiskās dziesmas „You’ve Got The Love” jaunu versiju. Taisnību sakot, šī kaverversija gan bija viena no pašām pirmajām Florence and the Machine dziesmām, ko varēja iegādāties jau pērnā gada nogalē. Tā bija iekļauta kā b-puses dziesma grupas otrajā singlā „Dog Days Are Over”, ar kuru Florence veiksmīgi debitēja AMG, 2008.gada novembra topā izcīnot 5.vietu.

„You’ve Got The Love” oriģināla pirmsākumi meklējami krietni tālāk – 1986.gadā, kad kāds muzikāls projekts ar nosaukumu The Source radīja soul/gospel dziesmu „You Got The Love”, kā vokālisti tai pieaicinot amerikāņu dziedātāju Kendi Steitoni. I’ pīle pakaļ nedziedātu šai dziesmai, JA VIEN...

Pēc aptuveni trim gadiem kādam britu dīdžejam Erenam iešāvās prātā ģeniāla doma (diez vai viņš tad pats to apjauta!), „You’ve Got The Love” samiksēt kopā ar kādu leģendārā Čikāgas house mūzikas producenta Frenkija Naklsa (Frankie Knuckles) instrumentālu skaņdarbu „Your Love”. Rezultāts bija iespaidīgs – 4.vieta Lielbritānijas singlu topā būtu tīrais sīkums... Būtībā šajā visā dziesmas radīšanā, pārveidošanā un pārizdošanā (es izstāstīju īso versiju, patiesībā dziesmas ceļš no 1986.gada līdz 1991.gadam bija VĒL garāks) tika radīta viena no spēcīgākajām 90’to gadu deju mūzikas klasikām.

Starp citu, dziesma ir tikusi vairākkārtīgi pārizdota un tai ir bijušas arī vairākas kaverversijas. Tādējādi 2006.gada februārī „new vojager edit”, kas ļoti būtiski neatšķiras no oriģināla, spēja ierindoties AMG topa 2.vietā.

Atgriežoties pie Florence and the Machine versijas, jāuzslavē viss šīs dziesmas singls. „Jāuzslavē” – tas pat nav tas vārds! Singls ir LIELISKS! Nepietiek ar to, ka tajā atradīsit burtiski vai MAĢISKO The xx remiksu (vai kā smējās žurnālisti – The xx kaverversiju Florence and the Machine kaverversijai!), audio CD ir arī lielisks b-saids – VĒL VIENA kaverversija! Šoreiz Florence and the Machine ķērušies klāt 80’to gadu Roberta Palmera klasikai – „Addicted To Love”. Versija ir tik lieliska un pārvērsta, ka man pat vajadzēja sagaidīt otro pantiņu, lai beidzot atcerētos, kam tad pieder oriģināls!



4.Groove Armada - "I Won't Kneel"
Release date: 16/11/2009
Label: Cooking Vinyl
AMG rating: 8/10


Pagājušas jau trīs nedēļas, kopš manā rīcībā ir jaunākais Groove Armada singls, bet... Nu joprojām ar grūtībām spēju noticēt, ka šis vieglais, gaisīgais, tik ļoti melodiskais un tik ļoti 80’tos un Keitu Bušu atgādinošais singls „I Won’t Kneel” ir Groove Armada darbs. Skaisti. Pasakaini skaisti un pozitīvi. Dziesmiņa, pie kuras pat apraudāties var. No prieka. Tā vienkārši.

Ja ieskatāmies vēsturē, tad jāsaka, ka slavenais house/electro/big beat duets Groove Armada, kuru veido Endijs Kato un Toms Findlijs, savu karjeru AMG sāka salīdzinoši vēlu – vien 2001.gada nogalē ar singlu „My Friend” no tolaik aktuālā projekta trešā studijas albuma „Goodbye Country/Hello Nightclub”. Līdz ar to mūsu topā nekad nav bijuši tādi klasiski Groove Armada hīti kā „Superstylin” vai „I See You Baby”.

Toties albumi „Lovebox” 2003.gadā un tam sekojošais „Soundboy Rock” 2007.gadā izpelnījās pastiprinātu mūsu uzmanību, taču singliem tik labi nevedās. Ja nu jau par klasisku hītu dēvētais „Easy” no „Lovebox” patiešām izcīnīja augsto 3.vietu, tad augstākais no „Soundboy Rock singliem bija sadarbība ar tad jau ex-Sugababes dalībnieci Mutju Beunu dziesmā „Song 4 Mutya”, kas aizkļuva līdz 11.vietai.

Nu ko? Nākamā gada sākumā gaidāms jau sestais Groove Armada albums „Black Light”. Šķiet, ka vīri ir uz pareizā ceļa. Otrs augstākais Groove Armada sasniegums AMG topos, atpaliekot vienīgi no pieminētās klasikas „Easy”, kas 2003.gada maijā izcīnīja 3.vietu. Nieka pussolītis pietrūka šoreiz līdz Top 3.



3.Miami Horror - "Sometimes"
Release date: 02/11/2009
Label: EMI
AMG rating: 8/10


Godīgi sakot, kad pirmoreiz klausījos šo dziesmu, uzdevu sev jautājumu, vai šie tik tiešām nav austrālieši Cut Copy, paslēpušies zem cita vārda. Tik ļoti Miami Horrors singls „Sometimes” atgādināja šī pērnā gada fantastiskā trio daiļradi. Atgādināšu, ka Cut Copy 2008.GADA TOPĀ (tai laikā vēl – popmūzikas topā) ieņēma 1.vietu ar singlu „Lights & Music”. Citiem vārdiem sakot – kļuva par gada labākā pop singla autoriem.

Un tagad – ŠOKS. :) Brīdī, kad rakstīju augšējo rindkopu, nebiju parakājies Miami Horror biogrāfijā, jo biju stipri pārliecināts, ka šie jaunieši nāk no ASV (nosaukums, vietne, no kurienes es šo dziesmu izcēlu, utt). Kā jūs domājat, no kuras valsts ir patiesībā Miami Horror? Tieši tā, no AUSTRĀLIJAS. Tie ir četri jaunieši, kas nodibinājuši grupu 2007.gadā Melburnā un spēlē 80’to gadu electro-pop stilā, iespaidojoties no Prinsa, ABBA un Supertramp. Konkrēti „Sometimes” gan man vairāk asociējas ar New Order (ģitāra!!!) un Human League spēlēto mūziku.

Pirmais EP ar nosaukumu „Bravado” grupai iznāca jau pagājušajā gadā, tam sekoja arī ierakstu līgums ar lielo mūzikas koncernu EMI. Starp citu, šovasar Austrālijas tūrē Miami Horror bija iesildītāji mums labi zināmajam britu ansamblim Friendly Fires. Gaidīsim debijas albumu! Bet tikmēr – viens no 2009.gada nogales AMG ballīšu TOP gabaliem!



2.Girls - "Laura"
Release date: 09/11/2009
Label: Fantasy Trashcan
AMG rating: 8/10


Ļoti jocīgi sanāk – vasaras beigās, kad aktuāls bija Girls singls „Hellhole Ratrace”, šī dziesma AMG tika novērtēta visai viduvēji, toties šobrīd „Hellhole Ratrace” manā skatījumā ir šedevrs, kas ir viena no gada veiksmīgākā albuma kulminācijas brīdis. Toties tad ļoti fantastisks likās skaņdarbs „Laura”. Jau grasījos iekļaut kādā no DMS izlasēm, kad uzzināju, ka „Laura” būs plates trešais singls un iznāks novembra sākumā.

„Laura” iesākas kā tipisks 90’to gadu britpop stila skaņdarbs, kas mierīgi varētu atrasties kādā no Blur agrīnajiem albumiem. Savukārt brīdī, kad sāk dziedāt Kristofers Ouvens, šo dziesmu jau rodas vēlēšanās pārcelt uz kādu Pulp albumu. Galu galā arī uzrodas Beach Boys un vispār saulaino 60’to gadu noskaņas, un kur nu vēl lieliskais 3.pantiņa teksts „You’ve been a bitch / I’ve been an ass / I don’t want to point the finger / I just know I don’t like it”. Mīļi.

Kas tie tādi Girls, izstāstīju Jums jau albuma recenzijā, šobrīd tikai varu piebilst, ka visas prognozes ir piepildījušās – Girls šobrīd ir viena no pieprasītākajām jaunajām indie blicēm, un teju katru otro nedēļu pienāk ziņas, ka Girls atkal paplašina savu koncertturnejas grafiku, bet grupas debijas albums nudien, izskatās, iekļūs AMG 2009.gada labāko albumu Top 20.

Starp citu, Kristofers Ouvens no Girls ir jau izdarījis to darbiņu, kas AMG vēl stāv priekšā – nosaucis savus piecus mīļākos 2009.gada albumus. Nemūžam neuzminēsit, ko viņš ierindojis 1.vietā (turklāt, kā pats piezīmēja: „bez nekādas šaubīšanās”)! Gatavi? Pet Shop Boys plati „Yes”! Tā esot „super, jautra un spēcīga”. Zinu personīgi vismaz vienu džeku, kas man šito bāzīs tagad acīs... ;) (AMG novērtēja stipri viduvēji albumu "Yes").



1.The xx - "Islands"
Release date: 26/10/2009
Label: Young Turks
AMG rating: 8/10

Novembris šogad bijis visai bagāts ar daudziem ļoti labiem gabaliem (atšķirībā no, piemēram, 2008.gada novembra), taču neviena no tām nebija STABILS pretendents uz 1.vietu. Un ja šādos apstākļos tu sēdi un klausies 52 dziesmas un viena no tām ir The xx dziesma (da jebkura!), ko tu cilvēks vari citu darīt, kā vien svinīgi pasludināt to par mēneša #1?

Līdzīgu jautājumu jau uzdevu Fever Ray sakarā, bet šoreiz pavisam nopietni – kāds man spēs sakarīgi un loģiski izskaidrot, KUR slēpjas The xx maģiskums? Tam cilvēkam noteikti pienāksies kāds apbalvojums, jo nu jau ir pagājuši četri mēneši, kā esmu uz Tu ar šo Londonas kolektīvu, bet joprojām nevaru skaidri un loģiski pamatot to, kāpēc šī grupa ir augstās vietās AMG un KĀ viņi pamanās no nekā radīt tādu noskaņu. Tikko saņēmu pavisam jaunu The xx dziesmu, kas būs b-saids jaunākajam singlam, kurš iznāks jau 2010.gadā (tā būs dziesma „VCR”). Tas pats. Atkal – PERFEKTI. Acīmredzot nav ko lieki lauzīt galvu, ir vienkārši jāļaujas tai burvībai, kamēr tā vēl ir.

Nu jau trīs nedēļas kā Londonas kvartets The xx ir Londonas TRIO The xx. Novembra vidū pienāca oficiāla informāciju par Barijas Kvareši aiziešanu no grupas. Skaidrs, ka Kvareši ne tuvu nebija svarīgākā The xx sastāvdaļa, taču zināmu uztraukumu rada tas, ka grupa, kuru pirms pusgada nezināju pat es(!), jau šobrīd ir nokļuvusi zem diezgan nopietna preses spiediena un tagad ir ļoti svarīgi, lai The xx šo spiedienu izturētu un spētu saglabāt savu neatkarību un apbrīnojamo iekšējo mieru, kāds izstarojas no ikkatras viņu dziesmas.

I am yours now
So now I don’t ever have to leave
I’ve been found out
So now I’ll never explore
”.

NOVEMBRA TOP 20 (ievads)

Vēl dažas nedēļas, un arī 2009.gads jau būs vēsture. Vēsture, kuras lapaspusēs ielūkosimies jau pavisam drīz. Tomēr pirms tam vēl palūkosimies, kas sadarīts un izklausīts novembra mēnesī – pēdējā gada mēnesī, kas iet 2009.GADA AMG TOP 40 ieskaitē.

Šomēnes izvērtējām vēl 52 jaunus singlus, kas nozīmē, ka kopējais 2009.gada AMG apskatīto singlu skaits ir precīzi 562. Tieši tā. Un tas, protams, neskaitot tās pārsimt DMS dziesmas un aptuveni tikpat klubu mūzikas skaņdarbu, nemaz nerunājot par atsevišķiem muzikālajiem atkritumiem, kas līdz AMG apskatam nemaz netika. ~1000 dziesmas gadā – nav slikti.
Kā parasti mazajā ievadiņā piedāvāju Jums to dziesmu sarakstu, kuras Top 20 iekļūt nespēja:


The Horrors - "Whole New Way" [XL; 02/11/2009]
AMG rating: 7/10

Marina And The Diamonds - "Mowgli's Road" [679; 16/11/2009]
AMG rating: 7/10

Jay-Z feat Alicia Keys - "Empire State Of Mind" [Roc Nation; 02/11/2009]
AMG rating: 7/10

Chase & Status feat Plan B - "End Credits" [Mercury; 02/11/2009]
AMG rating: 7/10

Two Door Cinema Club - "I Can Talk" [Kitsune; 23/11/2009]
AMG rating: 7/10

Fenech Soler - "Lies" [Moda Music; 02/11/2009]
AMG rating: 7/10

The High Wire - "Odds and Evens" [Grandpa Stan; 23/11/2009]
AMG rating: 7/10

Jaga Jazzist - "One-Armed Bandit" [Ninja Tune; 23/11/2009]
AMG rating: 7/10

Vitalic - "Poison Lips" [Different; 09/11/2009]
AMG rating: 7/10

Little Boots - "Earthquake" [679; 16/11/2009]
AMG rating: 6/10

Calvin Harris - "Flashback" [Columbia; 02/11/2009]
AMG rating: 6/10

Jamie T - "The Man’s Machine" [Virgin; 23/11/2009]
AMG rating: 6/10

The Cribs - "We Share The Same Skies" [Island; 09/11/2009]
AMG rating: 6/10

The Soft Pack - "Answer To Yourself" [Heavenly; 09/11/2009]
AMG rating: 6/10

Jarvis Cocker - "Further Complications" [Rough Trade; 09/11/2009]
AMG rating: 6/10

Snow Patrol - "Just Say Yes" [Polydor; 02/11/2009]
AMG rating: 6/10

Pink - "I Don't Believe You" [LaFace Records; 26/10/2009]
AMG rating: 6/10

Nice Nice - "One Hit" [Warp; 23/11/2009]
AMG rating: 6/10

Them Crooked Vultures - "New Fang" [Sony BMG; 26/10/2009]
AMG rating: 5/10

Jamie Cullum - "I'm All Over It" [Decca; 02/11/2009]
AMG rating: 5/10

Paolo Nutini - "Pencil Full Of Lead" [Atlantic; 02/11/2009]
AMG rating: 5/10

Rihanna - "Russian Roulette" [Mercury; 23/11/2009]
AMG rating: 5/10

Athlete - "Black Swan Song" [Polydor; 09/11/2009]
AMG rating: 5/10

The Black Eyed Peas - "Meet Me Halfway" [Polydor; 02/11/2009]
AMG rating: 5/10

Mika - "Rain" [Island; 23/11/2009]
AMG rating: 5/10

Paramore - "Brick By Boring Brick" [Atlantic; 23/11/2009]
AMG rating: 4/10

Biffy Clyro - "The Captain" [14th Floor; 26/10/2009]
AMG rating: 4/10

Daniel Merriweather feat Adele - "Water And A Flame" [J Records; 02/11/2009]
AMG rating: 4/10

Weezer - "(If You're Wondering If I Want You To) I Want You To" [Polydor; 09/11/2009]
AMG rating: 4/10

Sugababes - "About a Girl" [Island; 09/11/2009]
AMG rating: 4/10

Britney Spears - "3" [Jive; 16/11/2009]
AMG rating: 4/10

Lady Gaga - "Bad Romance" [Polydor; 23/11/2009]
AMG rating: 2/10

NEDĒĻAS SINGLS (30.11.-06.12.)

SINGLE OF THE WEEK

Detachments – „Circles”
Release date: 30/11/2009
Label: Thisisnotanexit
AMG rating: 8/10


Nav daudz tādu dziesmu, kas šogad no AMG būtu saņēmušas atzīmi 9/10 un pretendētu uz Gada Dziesmas titulu. Viens no šādiem singliem pieder jaunajai Londonas grupai Detachments – maija milzīgais hīts „Flowers That Fell”, par kuru sajūsminājos tik tālu, ka pavadīju veselu dienu internetā meklējot visus pieejamos Detachments skaņdarbus. Tādā veidā atradu arī kādu maztirāžas 2008.gada plati „Fear On Fear”, un mana sajūsma par Detachments pieauga divkārt.

Pagājis pusgads, un no Detachments šo mēnešu laikā nebija nekādas ziņas. Ja tā pavisam godīgi jāsaka, biju nedaudz piemirsis par šo grupu, bet šonedēļ man par lielu pārsteigumu iznācis otrais grupas singls uz leibla Thisisnotanexit – stipri atšķirīgā no liriskā un melodiskā „Flowers That Fell” – krietni elektroniskāka, minimālāka un smagnējāka dziesma „Circles”.

Pirmoreiz klausoties, nodomāju, ka laikam jau ne velti nekur britu presē neesmu lasījis sajūsmas spiedzienus par Detachments – „Circles” likās kā tāds solis atpakaļ, salīdzinājumā ar iepriekš dzirdētajiem gabaliem. Ja nu vienīgi solista vokālās prasmes turpināja iepriecināt. Tāds 80’to gadu ne tās komerciālākās, padrūmās popmūzikas paraugs. Aha... Lika pagaidīt. 2:10 – JUMTS IR NORAUTS! Fantastiskākā 2009.gada sintezatora skaņa ieslēdzas, „Flowers That Fell” jau iepazītais depresīvi liriskais noskaņojums ir klāt kā likts, alfavillisks "I hear you calling, calling..." vokāls ik palaikam novibrina sirds stīgas un Detachments es šajā brīdī pasludinu par iespējami labāko 2010.gada debitantu.

Starp citu, iznākusi ar remiksu plate šim singlam, kurā arī atrodami lieliski skaņdarbi. Diemžēl šonedēļ nav iznācis laika izklausīties kārtīgi un izvēlēties labāko, bet to noteikti izdarīšu tuvāko dienu laikā.

Čaļi, ALBUMU STUDIJĀ!!!!!



PĀRĒJIE ŠĪS NEDĒĻAS SINGLI:

Ian Brown - "Just Like You" [Polydor; 30/11/2009]
AMG rating: 7/10

Buraka Som Sistema - "Restless" [Enchufada; 30/11/2009]
AMG rating: 7/10

Crookers feat Kelis - "No Security" [Southern Fried; 30/11/2009]
AMG rating: 6/10

Little Red - "Waiting" [Lucky Number; 30/11/2009]
AMG rating: 5/10

Pearl Jam - "Got Some/Just Breathe" [Island; 30/11/2009]
AMG rating: 5/10

Alicia Keys - "Doesn't Mean Anything" [RCA; 30/11/2009]
AMG rating: 5/10

Ke$ha - "Tik Tok" [Columbia; 30/11/2009]
AMG rating: 4/10

03 decembris, 2009

Paziņotas 2010.gada Grammy balvu nominācijas



Amerikāņu Grammy balvas pasniegšanas ceremonija nekad tā īsti nav interesējusi AMG, bet šī NEinterese ir vēl vairāk pastiprinājusies pēdējos gados. Tomēr laikam jau pienākuma dēļ nedaudz jāpieskaras arī šai, man nezināmu iemeslu dēļ arvien prestižajai balvu dāļāšanai. Tā kā pašam nekas ironisks nenāk prātā, atļaušos šoreiz 1:1 pārtulkot rakstu no pitchfork.com:

2010.gada Grammy balvu pasniegšanas ceremonija norisināsies svētdien, 31.janvārī Losandželosā. Vakar tapa zināms, kuri ir potenciālie mazo gramofonu ieguvēji un uz mūžiem varēs vazāt līdzi piekabi „Grammy ieguvējs”, kas laikam jau kādam kaut ko arī nozīmē (goda vārds, pēdējais teikums ir tulkots no pitchfork un nepieder man! – A.Ž.).

Nominantu sarakstā nav daudz pārsteigumu: Beyonce ir 10 nominācijas, tāpat par balvām cīnīsies arī Kanye West, Lady Gaga, Jay-Z, Maxwell, Taylor Swift, Kings of Leon un Brūss Springstīns. Lieki piebilst, ka Lady Gaga tērps vai Kanjē Vesta un Teilores Sviftas tikšanās varētu būt galvenā lieta, ko cilvēki apspriedīs pēc pasākuma (atkal – tas nav mans izdomājums! – A.Ž.).

Pitchfork tālāk piedāvā ielūkoties tikai VIŅIEM interesanto nominantu sarakstā, kurš AMG versijā tiek VĒL vairāk sagriezts, jo reāli īkšķi jātur tikai par ņujorkiešiem MGMT, kas pretendē uz balvu par gada labāko debiju, savukārt Yeah Yeah Yeahs mēs novēlam iegūt gramofonu par „Gada labāko alternatīvās mūzikas ierakstu”. Pilns nominantu saraksts atrodams šeit (nu, JA NU kādam tiešām interesē!), bet AMG saistošais saraksts izskatās šādi:

Best Alternative Music Album:
David Byrne & Brian Eno: Everything That Happens Will Happen Today
Death Cab For Cutie: The Open Door
Depeche Mode: Sounds of the Universe
Phoenix: Wolfgang Amadeus Phoenix
Yeah Yeah Yeahs: It's Blitz!

Best New Artist:
Zac Brown Band
Keri Hilson
MGMT
Silversun Pickups
The Ting Tings


Hei, atcerēsimies 2008.gadu un paklausīsimies vēlreiz nu jau stabili par klasiku vērtējamo MGMT debijas singlu „Time To Pretend”, kurš pat pamanījies šur tur iekļūt desmitgades(!) labāko singlu sarakstā. Nu pirmā pantiņa teksts dziesmai SPRIDZINA joprojām: „I’m feeling rough, I’m feeling raw in the time of my life / Let’s make some music, make some money, find some models for wives / I’ll move to Paris, shoot some heroin and fuck with the stars / You man, the island and the cocaine and elegant cars”. Un tālāk piedziedājums: „This is our decision / To live fast and die young / We’ve got the vision / Now let’s HAVE SOME FUN!”. PERFEKTI. Goda vārds, viens no labākajiem, ja ne pats labākais desmitgades teksts dziesmai!


Starp citu, pērn Grammy balvu pasniegšanas ceremonijā GAN bija, ko redzēt! Ne tikai ļooti stāvoklī esošu M.I.A., kas sniedza diezgan enerģisku performanci, neskatoties uz savu apjomīgo vēderu, bet arī kāda mazpazīstamas un AMG reti apspriestas grupas Radiohead uzstāšanās kopā ar veselu ritma orķestri, izpildot albuma "In Rainbows" dziesmu "15 Steps". Man gan bez orķestra vairāk šajā klipā piesaista Jorka enerģiskā dejošana!

02 decembris, 2009

Sveiciens Ziemassvētkos no The Killers!



Gada pēdējais mēnesis ir sācies un, lai cik tas nebūtu dīvaini, arī šogad decembris sākās ar 1.datumu. Savukārt 1.decembris jau daudzus gadus pasaulē pazīstams kā Pasaules AIDS diena.

Katru gadu kāds zināms vai ne tik zināms mākslinieks izdod singlu šajā datumā, lai tā savāktie līdzekļi tiktu nodoti cīņas pret AIDS izplatību fondam, un šogad šī grupa ir The Killers, kas radījuši nevis pret-AIDS, bet gan Ziemassvētku dziesmiņu ar nosaukumu „Happy Birthday Guadalupe”. Dziesmu digitālā formātā iespējams iegādāties iTunes un Amazon veikalos, visi tās ienākumi tiks nodoti fondam, kas cīnās pret AIDS izplatību Āfrikā.

Interesanti, ka šī ir jau ceturtā(!) The Killers Ziemassvētku dziesmiņa. Tādā garā turpinot, pēc gadiem desmit varēs izdot paši savu Ziemassvētku albumiņu. „Happy Birthday Guadalupe” piedalījušies arī mūziķi no grupām Wild Light un Mariachi El Bronx. Savukārt dziesmas oficiālajā videoklipā galvenajā lomā redzams pazīstamais aktieris Lūks Perijs, ko 90’to gadu tīņi noteikti atceras kā slikto puiku Dilanu Makeju no Beverly Hills 90210.

Jā, ziniet, arī Gvadalupē Ziemassvētki tuvojas! :) Līdz ar to, šis ir pirmais 2009.gada Ziemassvētku gabals, kas sāk savu rotāciju AMG pleilistē. Salīdzinot ar visiem „ding-ding-dong-dong”, teikšu, ka NAV SLIKTI!

01 decembris, 2009

Arī Goldfrapp gaidāms jauns albums



Duets Goldfrapp darījis zināmu, ka jaunāko albumu sauks „Head First”, un tas iznāks 2010.gada 22.martā (savdabīga dzimšanas dienas dāvana man...?). Pirmais singls no albuma – dziesma „Rocket” būs pieejama jau no 8.marta.

„Head First” būs grupas piektais studijas albums. Interesanti, ka to producējuši paši Goldfrapp dalībnieki – Elisone Goldfrapa un Vils Gregorijs.

Atgādināšu, ka pēdējais Goldfrapp albums „Seventh Tree” iznāca 2008.gada sākumā un izcēlās ar to, ka bija manāmi mierīgāks, akustiskāks un pat uz folk/ambient pusi tendēts ieraksts, kas krasi disonēja ar 2005.gada dejisko un elektronikas pārbagāto „Supernature”. Ar interesi gaidīsim turpinājumu!

AMG topos duetam arī ir veicies itin sekmīgi. Kopsummā Goldfrapp pie mums startējuši ar desmit dziesmām, no kurām sešas ir bijušas Top 10 hīti. Visaugstāko pozīciju – 1.vietu – 2005.gada augustā ieņēma albuma „Supernature” pirmais singls „Ooh La La”.

Zemāk piedāvāju dziesmas oriģinālu no TEICAMAS Goldfrapp performances 2006.gada „Isle of Wight” festivālā Lielbritānijā, bet piebildīšu, ka tolaik ĻOTI lielu artavu „Ooh La La” 1.vietā AMG topā deva arī fantastiskais Tiefschwarz remikss šim gabalam, kas joprojām ir AMG klasisko deju hītu saraksta augšgalā.

Chew Lips debijas albums iznāks jau janvārī



Londonas dance-pop trijotne Chew Lips, kam AMG pievērš pastiprinātu uzmanību, kopš šī gada marta, kad 10.vietu AMG topā izcīnīja grupas debijas singls „Solo”, beidzot nosaukuši sava ilgi gaidītā debijas albuma nosaukumu un izdošanas datumu. NME.COM „ekskluzīvi” ziņo, ka jaunais albums iznāks 25.janvārī, un tā nosaukums būs „Unicorn”.

PATS ŠOKĒJOŠĀKAIS, ka platē ne tikai nebūs iekļauts pieminētais debijas singls „Solo”, tur nebūs atrodams arī viens no šīs vasaras lielākajiem AMGLīdzināt visā platumā hītiem – „Salt Air”, kas jūlija topā ieņēma ļoti augsto 2.vietu. Patiešām ĻOTI dīvains lēmums, jo īpaši ņemot vērā, ka tas ir grupas debijas albums...

Albuma trekliste ir sekojoša:

'Eight'
'Gold Key'
'Karen'
'Piano Song'
'Play Together'
'Seven'
'Slick'
'Too Much Talking'
'Toro'
'Two Hands'


Vasaras hīts „Salt Air”:

30 novembris, 2009

New Young Pony Club piedāvās jauno singlu par velti



Tie, kas sekoja līdzi AMG jau 2007.gadā, iespējams, atceras arī Londonas dance-punk kvartetu New Young Pony Club, kas pirms diviem gadiem nāca klajā ar diezgan veiksmīgu debijas albumu „Fantastic Playroom” (tika pat nominēts prestižajai Mercury Music balvai!) un diviem singliem, no kuriem augstāko vietu – piekto – AMG 2007.gada jūlijā izcīnīja dziesma „Ice Cream”.

Jaunais New Young Pony Club singls ar nosaukumu „Lost a Girl” tiks piedāvāts jau 14.decembrī, turklāt – par baltu velti. Pēc divām nedēļām droši dodieties lapas http://newyoungponyclub.com/ virzienā un varēsit dziesmas MP3 kopiju saņemt arī Jūs. Grupas otrais studijas albums „The Optimist” (lielisks nosaukums šajos krīzes laikos!) iznāks 2010.gada 1.martā.

Kamēr gaidām jauno singlu, atcerēsimies divarpus gadu senu vēsturi:

Tapusi dokumentāla filma par Blur apvienošanos (papildināts!)



Tā vien šķiet, ka Jacko „This Is It” radījusi muzikāli dokumentālo filmu bumu pasaulē, par ko šo rindu autoram, protams, tikai liels prieks. Jau stāstīju Jums par filmu par Depeche Mode faniem, trīs ģitāru leģendu stāstu „It Might Get Loud”, tepat Rīgā skatāms stāsts par Viktoru Coju „Poslednij Geroj”... Nupat parādījusies ziņa, ka 2010.gada janvārī uz kinoteātru ekrāniem varēs noskatīties filmu par brit-pop leģendām Blur.

Filma, kas nosaukta grupas 1999.gada singla „No Distance Left To Run” vārdā, kino būs skatāma no 19.janvāra. Tiesa, arī šoreiz AMGmusic rīcībā nav informācijas, vai lente atkļūs arī līdz Latvijas kinoteātriem.

„No Distance Left To Run” režisori ir Dilans Sautherns un Vils Lovleiss. Filma koncentrēsies uz Blur atkal-apvienošanos 2009.gadā – sākot no mēģinājumiem un pirmajiem pēc-apvienošanās koncertiem Kolčesterā un Londonas „Goldsmith’s College”, beidzot ar grandiozo Glastonberijas 2009 noslēguma uzstāšanos un, protams, vēl jo grandiozāko koncertu Londonas Haidparkā.

Šis ir MUST-SEE ne tikai Blur faniem. Katrā ziņā, viena no ietekmīgākajām 90’to gadu grupām, kuras mūzika dzīvo vēl joprojām. Video redzams filmas reklāmas rullītis:


PAPILDINĀTS:

Deimons Olbērns šobrīd strādā pie trešā Gorillaz albuma, un pēdējā intervijā izteicies, ka jaunajai platei jābūt visu laiku labākajam Gorillaz albumam, jo viņu esot ļoti pozitīvi ietekmējusi Blur apvienošanās šajā vasarā.

Kā izrādās, Olbērns pat esot pārtraucis darbu pie Gorillaz projekta, tikai lai varētu pilnībā koncentrēties Blur koncertiem. Stāsta pats Olbērns:

Bija diezgan dīvaini, jo tas laiks iedvesa zināmu disciplīnu. Es pilnībā pārstāju lietot alkoholu. Uz trim mēnešiem pārtraucu arī darbu pie Gorillaz albuma, jo vienā brīdī sapratu, ka nevaru darīt abas lietas vienlaicīgi. Un soli pa solim mēs atgriezāmies tajā līmenī, kādā bijām savos ziedu laikos.”

Es izbaudīju katru sekundi no tā visa, tas bija vienreizēji emocionāli... Bet tad, kad viss beidzās, bija aptuveni tāda sajūta, ka „tā, tagad visiem atkal jāatgriežas reālajā dzīvē”. Tās bija kā patīkamas brīvdienas, lieliska pieredze. Nav iespējams pārvērtēt tās izjūtas, kad 120 000 cilvēku Glastonberijā izdzied kopā ar tevi katru vārdu! Tās ir fantastiskas sajūtas! Neticami!

Iespaidojoties no tā visa, es, iespējams, esmu sācis daudz kārtīgāk piestrādāt pie dziesmu vārdiem un melodijām jaunajā Gorillaz albumā. Domāju, ka tā ir tā pieredze, ko guvu šajā vasarā.

Atliek vien gaidīt jauno Gorillaz plati 2010.gadā.

Mazlietiņ kaut ko no Glastonberijas 2009 un Blur? Pierunājāt. :)


Šodienas otrs konkursa jautājums: "Ir iespējams NESAJUKT prātā pozitīvā ziņā šādā koncertā?" :)

Girls un Friendly Fire izziņo jaunus singlus

Piektdienas vakarā saņēmām ziņas par diviem jauniem singliem, kuri iznāks tuvākajā laikā, un kuriem AMG noteikti pievērsīs pastiprinātu uzmanību.

Vieni no gada spožākajiem debitantiem Girls kā ceturto singlu no nesen izdotā debijas albuma izlaidīs, manuprāt, vienu no plates veiksmīgākajiem un interesantākajiem skaņdarbiem „Morning Light”, kas uz pārējās pozitīvisma nots albumā atšķiras ar niknāku un šūgeiziskāku skanējumu. Singls tiks izdots 22.februārī MP3 un vinila plates formātos. B-pusē būs atrodama Skīteres Deivisas „The End of the World” dziesmas kaverversija.

Starp citu, videoklips tapis jau 2008.gadā šai dziesmai. Konkursa jautājums, CIK ĻOTI high šajā klipā ir abi grupas līderi (džeks ar garajiem, blondajiem matiem un puisis, kurš mielojās pie galda ar āboliem)? Perfekta mājas ballīte!!!



Savukārt 2008.gada vieni no veiksmīgākajiem debitantiem Friendly Fires savu jaunāko veikumu piedāvās jau nākamās nedēļas nogalē. Dziesma „On Board” tiks izdota limitētā daudzumā, turklāt piedāvāta tikai grupas koncertā Londonā (11.decembrī), kā arī specializētos veikalos. Singlā būs atrodama dziesmas oriģinālā versija, kas skatāma arī zemāk ievietotajā videoklipā, jauna versija, kā arī remikss no Joakim.

Pieminētais koncerts solās būt interesants arī ar to, ka tajā bez Friendly Fires uzstāsies arī šī gada debitanti The Invisible un Holy Ghost!, kā arī Hot Chip dalībnieks Džo Godards ar DJ setu.

Ieskats nedēļā

Sveiciens jaunā nedēļā!

Pēdējā novembra diena sākusies salīdzinoši saulaini (vismaz Jūrmalā), kas ir labi, jo pēc pasmagas nedēļas nogales ir nepieciešama sava daļa enerģijas, lai mestos klāt novembra mēneša topa apkopojumam, kuru celsim galdā jau piektdien. Pie viena atgādināšu, ka tas arī ir pēdējais 2009.gada mēnesis, kas iet gada ieskaitē, līdz ar to jau nākamnedēļ sāksies darbs pie gada topa.

Protams, ar vienu ausi, vienu aci un kādu daļu citu ķermeņa daļu pievērsīsim uzmanību arī jaunajām dziesmām, kuras iznāk arī gada pēdējā mēnesī. Prieks, ka jau šodiena sākusies ar diviem ļoti patīkamiem jaunumiem AMG birojā, kurus zemāk piedāvāšu arī Jums. Nedēļas beigās, piektdien (vai sestdien) piedāvāšu arī Nedēļas Singlu, tiesa gan, bez sīkākiem komentāriem – visa uzmanība koncentrēsies uz mēneša topu.

Patīkamu Jums visiem nedēļu, skaistu un mīļu, un saticīgu Decembri!


Jaunums #1 (dziesma, ar ko sākt pirmdienas rītu):

The Ballet – „The House On Fire” [self-released]
(from album „Bear Life”; out now)


Viens no pēdējo nedēļu pozitīvākajiem un saulainākajiem synth-pop skaņdarbiem no kādas jaunas amerikāņu grupas The Ballet. Dziesmu par velti iespējams lejupielādēt no grupas oficiālās mājaslapas - http://thepirateship.org/.


Jaunums #2 (dziesma, ar ko beigt pirmdienas dienu):

Emalkay – „When I Look At You” [Dub Police]
(from 12” vinyl „When I Look At You”; out now)


Ja gadījumā joprojām esat uz Jūs ar dubstep, Jums varētu noderēt informācija, ka šobrīd jau kļūst aktuāli termini „post-dubstep” un „half-step”. Pēdējo pāris gadu laikā nešaubīgi interesantākais un attīstošākais elektroniskās mūzikas stils, kas šodien atkal iepriecināja! Nu ļooti melanholisks, grūvīgs un uz pārdomām aicinošs skaņdarbs, kas atsit Burial 2007.gada plates noskaņas. Teicami!



P.S. Dzerot kafiju šorīt, ieraudzīju, ka joprojām izmantoju LMT krūzīti, bet ar šo telefona operatoru esmu sastrīdējies un vairs nerunāju. TELE2, nevēlaties atsūtīt vienu krūzīti uz AMG biroju Jūrmalā? Paldies.