09 jūlijs, 2010

JŪNIJA SAULRIETA IZLASE

Jūnija Saulrieta Izlasē 16 skaņdarbi, kas noderēs vēlai naktij. Atradīsit gan mēneša labākos dubstep skaņdarbus (Ramadanman, Jakwob mikss Keitijas Melua singlam, iTAL tEK), gan šo to no chill-wave (Elite Gymnastics rīmeiks Florrie skaņdarbam, Memory Tapes divi miksi), gan kaut ko tradicionāli popmūzikainu (Passion Pit ģeniālā kaverversija The Cranberries klasiskajam singlam "Dreams"), gan pat šo to ūber-eksperimentālu (The Books). Ceru, ka patiks!

Diemžēl man joprojām nav nevienas miksēšanas programmas uz datora (joprojām gaidu palīdzību šajā jautājumā!), tāpēc vienā failā tās ielikt nevaru. TOTIES. Ja pie dziesmas iekavās redzi rakstītu "free download", droši spied virsū uz linka un varēsi dziesmu lejupielādēt bez maksas, turklāt varēsi arī naktīs mierīgi gulēt - tas viss ir legāli. Pārējās dziesmas var noklausīties šepat.


Patīkamu vakaru un patīkamu nedēļas nogali Tev! Lai tā saule spīd un riet!


SUNSET MIX IN JUNE 2010:

Robyn - "Dancing On My Own" (J-Wow/Buraka Som Sistema Smoked Summer Remix) [self-released]
(free download)

Tame Impala - "Solitude Is Bliss" (Midnight Juggernauts Remix) [Modular]
(from "Solitude Is Bliss" MP3 single, out now)


The Books - "A Cold Freezin' Night" [self-released]
(free download)

Ramadanman - "Don't Change For Me" [Hassle]
(from "Ramadanman EP", out now)


Pirate Soundsystem - "Dub N U" (My Panda Shall Fly Remix) [self-released]
(free download)

Florrie - "Come Back To Mine" (Elite Gymnastics Remix) [self-released]
(free download)

Katie Melua - "The Flood" (Jakwob remix) [Dramatico]
(from "The Flood" MP3 single, out now)


iTAL tEK - "Moment In Blue" (Ikonika Remix) [Planet Mu]
(from "Moment In Blue" 12" EP, out now)


Koreless - "Up Down Up Down" [Pictures Music]
(free download)

Oneohtrix Point Never - "Returnal" [Editions Mego]
(from LP "Returnal", out now)


Chapel Club - "Five Trees" (Memory Tapes Version) [self-released]
(free download)

Crystal Castles - Suffocation (Memory Tapes Remix) [self-released]
(free download)

Passion Pit - "Dreams (The Cranberries Cover)" [Columbia]
(from "Manners" LP, Extended Edition Only)


Teams - "Bali" [self-released]
(free download)

Dusty Brown - "Back To Back" [self-released]
(free download)

Sleep ~ Over - "Outer Limits" [Forest Family]
(free download)

JŪNIJA ALBUMU TOP 5

MĒNEŠA ALBUMU TOP 5

5.Wolf Parade – „Expo 86”
Release date: 28/06/2010
Label: Sub Pop
AMG rating: 7/10


Pirms diviem gadiem Kanādas indie-rock ansamblis Wolf Parade kļuva par AMGmusic lielo atklājumu, un viņu tā gada albums „At Mount Zoomer” pat pamanījās iekļūt 2008.gada apkopojuma labāko albumu pieciniekā. Lieki piebilst, ka lielas lietas gaidījām no grupas trešā studijas ieraksta „Expo 86”, jo vairāk pēc tam, kad atklātībā nonāca lieliskais plates pirmais singls „What Did My Lover Say?”, ko es joprojām uzskatu par visu laiku labāko Wolf Parade singlu. Līdz albuma septītajai dziesmai šķita, ka grupai vismaz šomēnes konkurentu nebūs, taču tad nāca pēdējās četras plates kompozīcijas... Ko nu par tām! Albuma pirmā puse ir teicamu, melodisku un vietām pat himnisku skaņdarbu apkopojums, kas jo īpaši noderēs automašīnā garākos vasaras pārbraucienos. Mums savukārt atliek ticēt, ka Wolf Parade labākie ieraksti vēl tikai priekšā.

Lejupielādē "What Did My Lover Say" un "Ghost Pressure" par velti šeit.

"What Did My Lover Say?" koncertierakstā:



4.Scissor Sisters – „Night Work”
Release date: 28/06/2010
Label: Polydor
AMG rating: 7/10


Jaunajā albumā joprojām saglabātas Scissor Sisters tendences atsaukties uz 70’to gadu popmūziku un disko, taču klāt nākušas arī 80’to gadu rokmūzikas ieskaņas („Harder You Get”), interesanti virpināti 80’to synth-pop (ala agrīnie Depeche Mode vai Yazoo) skaņdarbi („Running Out” un „Skin This Cat”), kā arī – un tas ir pats pārsteidzošākais un vienlaikus patīkamākais – līdz šim grupas daiļradē nedzirdēts skarbums un skumjas, kas ieskanas vienā no maniem plates favorītiem „Sex and Violence”. Protams, visam pāri ir šīs vasaras manā skatījumā perfektākais klubu grāvējs, albumu noslēdzošais „Invisible Light”, ko neesmu izlaidis nevienā vīkenda setā, sākot jau no aprīļa beigām. Ticu, ka tas patiešām noraus jumtu Salacgrīvā! Ja atmet domu iedziļināties geju kultūras un seksa pārsātinātajos tekstos, tad šis ir pat ļoti tīkams, labi nostrādāts un baudāms albums. Katrā ziņā labs solis uz augšu, salīdzinot ar 2006.gada grupas albumu „Tah-da”, ko es tā arī nekad neesmu spējis noklausīties līdz galam. „Night Work” strādā ne tikai naktīs!

Albuma labākās dziesmas "Invisible Light" audio:



3.Wild Nothing – „Gemini”
Release date: 31/05/2010
Label: Captured Tracks
AMG rating: 8/10


Ja Jums joprojām liekas, ka es pārspīlēju, uzskatot The Cure par vienu no VISietekmīgākajām grupām mūzikas vēsturē, tad Jums noteikti vajag vairāk paklausīties jauno mākslinieku pēdējos gados izdotos ierakstus. Vispirms The Pains Of Being Pure At Heart, tad The Drums, bet nupat kā lielisku debijas plati klajā laidis tikai 22 gadus vecais Džeks Tatums no Virdžīnijas, ASV, kas ierakstās zem pseidonīma Wild Nothing. Bez pieminētajām grupām šeit atradīsit arī atsauces uz Cocteau Twins dream-pop stilu, My Blooy Valentine shoegaze novirzienu, šobrīd aktuālās lo-fi un chill-wave tendences, kā arī pat līdzības ar pēdējo gadu zviedru indie-pop (a la The Radio Dept.) grupām. Skumjš, lirisks, taču arī ļoti relaksējošs un veldzējošs debijas ieraksts, ko noteikti iesaku noklausīties!

Lejupielādē albuma labākos skaņdarbus: "Summer Holiday" un "Confirmation".

Fanu veidots video dziesmai "Chinatown":



2.Delorean – „Subiza”
Release date: 07/06/2010
Label: True Panther
AMG rating: 8/10


Jau pērnā gada vasarā ieskandinājuši savu atgriešanos mūzikā, iekāpjot pilnīgi citās kurpēs (iepriekš Delorean vairāk spēlēja rokmūziku) ar EP „Ayrton Senna”, šogad Barselonas kvartets ir sagatavojuši vienu no perfektākajiem un saulainākajiem vasaras ierakstiem, kas vienlīdz labi noderēs gan mājas ballītei, gan saulrieta sagaidīšanai. „Subiza” platē spāņi spēlējas ar 90’to gadu house un techno mūziku, pievienojot tai balēriskas piano-house nianses un tik gaišu vieglumu, ka brīžiem šķiet, ka saule patiesībā nevis uzaust debesīs, bet gan izlīst no šī kompaktdiska. Albumā atradīsit arī balearic-disco himnu „Stay Close”, kas kļuva par vienu no lielākajiem hītiem AMGmusic šī gada martā. Starp citu, ja jau reiz būsit tikuši līdz mūzikas veikalam, paķeriet arī pieminēto „Ayrton Senna EP” – noderēs!

"Stay Close" videoklips:



1.The Drums – „The Drums”
Release date: 07/06/2010
Label: Island
AMG rating: 8/10


Jā, „The Drums” ir kļuvis par AMGmusic 2010.gada jūnija visaugstāk novērtēto albumu. Jā, šī plate ir nopietns konkurents uz vietu Top 20 gada albumu topā. Jā, šis ir mans klausītākais ieraksts šomēnes. BET! Tas nenozīmē, ka neesmu dusmīgs uz Ņujorkas kvartetu. Esmu, un kā vēl!

Ja atminaties, jau pērnā gada agrā rudenī vērsu Jūsu uzmanību uz The Drums, tolaik lietojot pat tik spēcīgus epitetus kā „iespējams, 2010.gada labākie debitanti” un tamlīdzīgus. Ja nekļūdos, tad AMGmusic Latvijā faktiski bija pirmie, kas par viņiem runāja, un darīja to pamatoti. Kā lai te neatceras pasakaino un kjūriski skumjo dziesmu „I Felt Stupid”, grupas pirmo oficiālo singlu, pērnā gada vasaras himnu „Let’s Go Surfing” un tai sekojošo grupas debijas EP „Summertime”, kas bija un IR viens no visu laiku labākajiem EP, kādu man nācies dzirdēt.

Tā vietā, lai radītu ko VĒL izcilāku vai tikpat izcilu, vai KAUT VAI paņemot labākās „Summertime” EP dziesmas, debijas albumā The Drums ir ievietojuši vismaz trīs tā saucamos fillerus (vietas aizpildītājus). Turklāt gribu vērst Jūsu uzmanību arī uz to, ka pat The Drums singlu b-pusēs ir atrodami labāki skaņdarbi nekā, piemēram, albuma dziesmas „Skippin’ Town” vai „I’ll Never Drop My Sword”. Par pēdējo pat grupas dalībnieki intervijā nekautrējās pavīpsnāt, ka tā laikam tikusi iekļauta vien interesantā nosaukuma dēļ.... Tikmēr daudziem paliks nedzirdēts tāds šedevrs kā „Best Friends” singla b-pusē atrodamais „You’re The One That Makes Me Happy”. Nu, kā lai te nedusmojas?!

Tagad no sliktā pie labā. Albumā IR iekļauta grupas vizītkarte – saulainais un rotaļīgais mega-hīts „Let’s Go Surfing”, ko draugi esot sarakstījuši uzreiz pēc Baraka Obamas ievēlēšanas ASV prezidenta amatā (ne velti populārs ir joks piedziedājumā dziedāt „Obama, i wanna go surfing” „Oh, mama, i wanna go surfing” vietā), kā arī „Summertime EP” lielākā pērle – „Down By The Water”, ko man gribētos saukt par visu laiku labāko dziesmu The Drums karjerā. Pagaidām. Un, protams, arī pārējās dziesmiņas ir ieturētas tipiskā The Drums manierē – liriskas, melodiskas, vietām skumjas (kaut vai fantastiskā ģitāras partija „It Will All End In Tears”!), vietām rotaļīgas (aktuālais singls „Forever And Ever, Amen”), bet viscaur – 80’to gadu labākajās ģitār-popa tendences ieturētas. The Smiths, The Cure, Joy Division? PALDIES JUMS PAR THE DRUMS!!!

"Best Friends" videoklips:


Manuprāt, labākās albuma dziesmas "Down By The Water" koncertversija, kas man liek vien žēli nopūsties, ka uz Latviju viņus neviens neaicina. WE WANT THE DRUMS:




VĒL MAIJĀ IZVĒRTĒJĀM (atzīmju un alfabēta secībā):

Clogs - "The Creatures in the Garden of Lady Walton" [PIAS]
AMG rating: 7/10

Nina Nastasia - Outlaster [FatCat]
AMG rating: 7/10

Robyn - "Body Talk Pt. 1" [Konichiwa]
AMG rating: 7/10

The Chemical Brothers - Further [Parlophone]
AMG rating: 7/10

Ariel Pink's Haunted Graffiti - "Before Today" [4AD]
AMG rating: 6/10

Surfer Blood - Astro Coast [Kanine]
AMG rating: 6/10

The Gaslight Anthem - "American Slang" [SideOneDummy]
AMG rating: 6/10

Kele - "The Boxer" [Wichita]
AMG rating: 4/10


MĒNEŠA IZVĒRTĒTIE EP:

Cold Cave – „Life Magazine Remixes” EP [Matador]
AMG rating: 8/10

Wild Nothing - "Evertide EP" [Warmest Chord]
AMG rating: 8/10


Walls - "Hang Four EP" [Kompakt]
AMG rating: 7/10

iTAL tEK - "Moment In Blue" EP [Planet Mu]
AMG rating: 7/10

Elite Gymnastics - "Real Friends EP" [self-released]
AMG rating: 7/10

James Blake - "CMYK" EP [R&S]
AMG rating: 6/10

Dirty Projectors + Bjork - "Mount Wittenberg Orca EP" [Domino]
AMG rating: 5/10

MĒNEŠA PĀRIZDEVUMS:

Refused - "The Shape Of Punk To Come" (Deluxe Edition) [Burning Heart]
AMG rating: 8/10

JŪNIJA TOP 20 (20.-11.vieta)

AMG TOP 20 IN JUNE 2010 (part 1):


20.Scissor Sisters - "Fire With Fire" [Polydor; 21/06/2010]
AMG rating: 7/10


Vasaras pirmā mēneša labāko divdesmitnieku uzsāk pirmais oficiālais ņujorkiešu kolektīva Scissor Sisters singls no nu jau veikalos nopērkamā jaunā albuma „Night Work”. Šis nav nesošs deju zāļu spridzinātājs kā maijā aktuālais „Invisible Light”, toties daudz draudzīgāks radio klausītājiem. Scissor Sisters pirms Posituvus festivāla apliecina, ka gaumīgas popmūzikas dziesmiņas viņiem ir atliku likām.



19.Archie Bronson Outfit - "Hoola" [Domino; 28/06/2010]
AMG rating: 7/10


Februārī iepazītais, taču mūzikas biznesā ne pirmo dienu ar pīpi uz jumta muzicējošais britu trio Archie Bronson Outfit šomēnes piedāvāja otro singlu no pavasarī izlaistā trešā studijas albuma „Coconut”. Lai arī četras vietas zemāk nekā „Shark’s Tooth”, „Hoola” kļūst par otro Archie Bronson Outfit Top 20 hītu AMGmusic pēc kārtas. Un 60’to gadu psihodēlija pie mums turpinās...



18.Vampire Weekend - "Holiday" [XL; 07/06/2010]
AMG rating: 7/10

2010.gadā fanot par Vampire Weekend vairs neesot tik moderni kā 2008.gadā. Neskatoties uz šādu mūzikas žurnālistu izplatītu pārliecību, AMGmusic joprojām uzskata janvārī izdoto Vampire Weekend albumu „Contra” par vienu no gada patīkamākajiem ierakstiem. Tiesa, uzsvars iepriekšējā teikumā uz „vienu no”. Starp citu, šis ir arī visu laiku zemākais sniegums ņujorkiešiem AMGmusic singlu topos (līdz šim zemāko vietu mēnešu topā – 15. – pērnā gada oktobrī ieņēma „Horchata”.



17.The Pains Of Being Pure At Heart - "Say No To Love"
[Fortuna Pop; 21/06/2010]
AMG rating: 7/10


Tikmēr citi, ne mazāk saulaini ņujorkieši turpina sajūsmināt ar jauniem skaņdarbiem. Mēnesī, kad lieliskus albumus ir izdevušas amerikāņu apvienības The Drums un Wild Nothing, The Pains of Being Pure At Heart atgādina, no kurienes aug kājas 80’to gadu ģitārmūzikas (a la The Cure) reanimācijai. „Say No To Love” ir pilnīgi jauns skaņdarbs, ko neatradīsit grupas pērnā gada debijas albumā. Toties, ja nopirksit šo septiņu collu plati, tad saņemsit arī fantastisku b-puses dziesmu „Lost Saint”, kas – lai mani sasper jods, ja meloju – ir pat vēl skaistāka par a-puses gabalu. Kāpēc tos nevarēja samainīt vietām?!



16.Chapel Club - "Five Trees" [Polydor; 31/05/2010]
AMG rating: 7/10


Gada sākumā dažviet dēvēti par 2010.gada White Lies, Chapel Club – piecu jauniešu apvienība no Londonas – pirmoreiz AMGmusic uzmanības lokā nonāca februārī, kad klajā tika laists viņu debijas singls „O Maybe I”. Toreiz gan šai liriskajai brit-pop melodijai nācās palikt krietni ārpus labāko divdesmitnieka. Kas neizdevās ar pirmo piegājienu, ir sanācis ar otro – „Five Trees”, saglabājot pirmā singla melodiskumu, bet pievienojot tam asumu un šķipsniņu pozitīva niknuma, ir kļuvis par vienu no patīkamākajiem mēneša pārsteigumiem. Debijas albumu grupa sola gada beigās vai 2011.gada sākumā. Gaidīsim.



15.Mt. Desolation - "State Of Our Affairs" [free download; 07/06/2010]
AMG rating: 8/10


Kā dēvēt Mt. Desolation? Par Keane blakus projektu (tā kodolu veido divi Keane dalībnieki – basģitārists Džesijs Kvinns un taustiņnieks Tims Raiss Okslijs) vai par kārtējo super-grupu (tajā piedalās arī tādu slavenu grupu kā The Killers, Noah & The Whale un Mumford And Sons dalībnieki)? Jebkurā gadījumā, neko labu nesola ne viens, ne otrs vārds. Tamdēļ Mt. Desolation pirmo singlu, par velti lejupielādējamo „State of Our Affairs”, var droši dēvēt par otru šī mēneša pārsteigumu – ne miņas no Keane sīrupainības, tā vietā nobriedis, pārdomāts un skaists alt.coutnry/folk-rock skaņdarbs, kam piemīt pozitīva īpašība iepatikties arvien vairāk un vairāk.



14.Delphic - "Counterpoint (Tim Goldsworthy Edit)" [Polydor; 07/06/2010]
AMG rating: 8/10


Intereses pēc palasīju, ko es par Delphic rakstīju martā, kad AMGmusic Top 20 bija ielauzies viņu trešais singls „Halcyon”. Iekrita acīs teikums, kurā es paudu domu, ka Delphic dziesmām piemīt tieksme krāt plusiņus ar katru nākošo noklausīšanās reizi. Kāda sakritība – pēc trim mēnešiem to pašu varu teikt arī par Mančestras kvarteta ceturto singlu „Counterpoint” no janvārī izdotā debijas ieraksta „Acolyte”, kuru, starp citu, tā arī neesmu noklausījies. Singla versiju šoreiz miksējis pazīstamais britu producents Tims Goldsvortijs, kas plašāk zināms kā dueta UNKLE un Ņujorkas leibla DFA viens no dibinātājiem (no abiem gan Goldsvortijs jau aizgājis). Manuprāt, pagaidām spožākais Delphic darbs!



13.Audience Killers - "Mon Personage" [free download; unknown]
AMG rating: 8/10


Jūs jau zināt, kāds man prieks, ja AMGmusic topā varam iekļaut kādu latviešu skaņdarbu, vai ne? Jā, tieši tā – Audience Killers nav nekāda piemirsta 80’to vai 90’to gadu franču dream-pop apvienība, bet gan četru jauniešu grupa tepat, no Latvijas. Kā jau tas bieži vien notiek ar LV grupām, internetā atrodamā informācija ir ļoti skopa, bet rakt dziļāk īsti nav laika un nav arī mans pienākums. :) Cik noprotams, jau no marta Audience Killers piedāvā bez maksas lejupielādēt dziesmu „Mon Personage”, ko es Jums silti arī iesaku izdarīt, ja vien tā jau nav Jūsu rīcībā. ĻOTI skaists un neticami veiksmīgs singls Latvijai. Vai tiešām sākam augt muzikāli? Cerēsim. Un šovasar ļoti gribētos jauniešus apskatīt dzīvajā. Kāpēc viņi nebūs Salacgrīvā? Ģirt? Linda?



12.of Montreal - "Coquet Coquette" [free download; 28/06/2010]
AMG rating: 8/10


Amerikāņu eksperimentālista Kevina Bārnsa psihodēliskais barok-popa ansamblis of Montreal, kura nosaukums, starp citu, radies pēc kādām dziedātāja neveiksmīgām attiecībām ar meiteni no... Monreālas, septembrī piedāvās jau savu desmito studijas ierakstu, kas, maigi izsakoties, nav maz grupai, kura tikai nākamgad svinēs 15 gadu jubileju. Tā pirmais singls ir apliecinājums Bārnsa iepriekš paustajam, ka jaunais albums iezīmēs of Montreal atgriešanos pie dzīvajiem instrumentiem, nomainot midi skaņas un sekvencerus pret bungām, klavierēm un ģitārām. Sākums – veiksmīgs!



11.Gustavo - "Kur Ir Mana Galodiņa" [Platforma; 09/06/2010]
AMG rating: 8/10


Līdzīgi kā amerikāņu kolēģis Big Boi, arī pašmāju neapšaubāmi spožākais un talantīgākais reperis Gustavo saviem klausītājiem uz jauno albumu ir licis gaidīt vairākus gadus. Nu tas beidzot ir noticis – plate „Trešā Elpa”, no kuras jau esam iepazinuši tādus skaņdarbus kā pērnā gada visur skanošo „Pluss Mīnuss”, „Par Citu Meiteni” un „Mūsu Soļi”, no jūnija ir nopērkams mūzikas (un ne tikai) veikalos. Kopā ar to klausītājiem nodots arī ceturtais singls – sadarbība ar Čižiku dziesmā „Kur Ir Mana Galodiņa?”, kas tikai kārtējo reizi apliecina to, ko mēs jau tāpat labi zinājām – Gustavo šobrīd nav konkurentu Latvijas hip-hop scēnā.

JŪNIJA TOP 20 (10.-1.vieta)

AMG TOP 20 IN JUNE 2010 (part 2):

10.The Drums - "Forever And Ever Amen"

Label: Island
Release date: 31/05/2010
AMG rating: 8/10


Neskatoties uz to, ka joprojām esmu viegli dusmīgs uz šī gada vieniem no spožākajiem debitantiem The Drums (sk. albumu apskatu!), „Forever And Ever, Amen” ir droši ierindojams blakus tādām kvarteta vasaras himnām kā „Let’s Go Surfing” un „Best Friends”. Tiesa gan, šoreiz ielaušanās AMGmusic mēneša labāko desmitniekā sanākusi tāda paknapa. Labākā ziņa – paši The Drums dalībnieki par labāko dziesmu debijas albumā sauc „Down By The Water” un intervijā NME pieminēja, ka to vajadzētu izdot kā singlu. VAJADZĒTU GAN!!!



9.Arcade Fire - "Suburbs/Month Of May"
Label: Mercury
Release date: 31/05/2010
AMG rating: 8/10


Joprojām varu iesaistīties asā diskusijā ar visiem, kam Arcade Fire 2007.gada albums „Neon Bible” liekas „neizdevies turpinājums lieliskajam debijas darbam”. Taču, protams, ļoti priecē Kanādas slavenākās grupas koncertos šogad pabijušo cilvēku sacītais, ka jaunā albuma dziesmas skan vareni un pārliecinoši, daudz vairāk atgādinot to Arcade Fire, kas visu sirdis patīkami piepildīja 2004.gadā. „Suburbs” ir pirmais augustā gaidāmā trešā studijas albuma singls, kas, papildināts ar roķīgāko „Month of May”, maija beigās tika izdots vinila plates singla veidolā.



8.Zola Jesus - "Night"
Label: Souterrain Transmissions
Release date: 21/06/2010
AMG rating: 8/10


Maijā Zola Jesus jeb Nika Rouza Danilova AMGmusic singlu topā izcīnīja 7.vietu projekta Nika + Rory sastāvā ar dziesmu „I’m Not Going Anywhere”. Toreiz teicu, ka viņas solo dziesmas klausīties ātrāk par 22:00 var „tikai izcili lietainā rudens dienā”. Kā vienmēr, nedaudz pārspīlēju. Tikai 21 gadu jaunās dziedātājas kontā ir jau divi albumi un divi EP, no kuriem pēdējais – „Stridulum” – iznāca šī gada martā. Tur tad arī pirmoreiz atradu šo smeldzīgo, ārkārtīgi melno un stindzinoši salto meistardarbu, par kuru, kā jau esmu minējis, nenāktos sarkt pat duetam The Knife. Jūnija vidū šī EP galvenais skaņdarbs tika piedāvāts kā atsevišķs singls, un mēneša topā Zola Jesus varam apsveikt ar vēl vienu Top 10 hītu. Keitai Bušai, Fever Ray un Bat For Lashes aug labs turpinājums!



7.HEALTH - "USA Boys"
Label: City Slang
Release date: 21/06/2010
AMG rating: 8/10

Nudien nespēju atminēties kādu citu rokmūzikas grupu, kuru remiksu albumu tiktu vērtēti augstāk par pašu radītajiem ierakstiem. Tieši tā bija 2008.gadā, kad Kalifornijas noise-rock pārstāvji HEALTH izdeva remiksu izlasi „DISCO”, kurā dažādi mūziķi (CFCF, Crystal Castles, Acid Girls u.c.) piedāvāja dejiskāku skatījumu uz HEALTH dziesmām, un tā noticis arī šogad, kad klajā laistais „DISCO2” saņēmis augstākus novērtējumus nekā pagājušā gada otrais studijas albums „GET COLOR”. Patīkamākais pārsteigums – šoreiz bez remiksiem izlasē atrodama arī pilnīgi jauna dziesma „USA Boys”, kura tika izdota kā atsevišķs singls. Teikšu, kā ir un neko neslēpšu – šis ir spēcīgākais HEALTH skaņdarbs, kādu nācies dzirdēt. Tamdēļ diezgan pelnīti arī visu laiku augstākais sasniegums AMGmusic topos – 7.vieta.



6.James Blake - "CMYK"
Label: R&S Records
Release date: 31/05/2010
AMG rating: 8/10


Tikai pagājušogad izdevis debijas singlu „Air & Lack Thereof”, ar otro relīzi „CMYK” jau diezgan pārliecinoši IDM, dubstep scēnā sevis ir pieteicis tikai 21 gadu vecais londonietis Džeimss Bleiks. Būdams liels R’n’B cienītājs, jaunāko singlu „CMYK” Bleiks faktiski būvējis uz divu šī žanra skaņdarbu sempliem – AlijasAre You That Somebody” un KelisCaught Out There”, no pēdējā paņemot slaveno un „CMYK” raksturojošo frāzi „Look, I found your red coat”. Aplipinot to kopā ar dažādām dupstep un IDM raksturīgām skaņu ainavām, gala rezultātā ir sanācis – nebīšos šī termina – elektroniskās mūzikas šedevrs, kas jau šobrīd ir pavēris mutes daudziem mūzikas ekspertiem. Viens ir skaidrs – turpinājumā no Bleika tiks gaidīts daudz.



5.Black Mountain - "Old Fangs"
Label: Jagjaguwar
Release date: 08/06/2010
AMG rating: 8/10
Free download

Biju jau paspējis piemirst par vienu no saviem lielākajiem atklājumiem 2008.gadā – Kanādas psychedelic/hard rock ansambli Black Mountain, kuru otrais studijas albums „In The Future” tolaik saņēma 9/10 un ierindojās 3.vietā 2008.gada AMGmusic albumu topā. Starp citu, joprojām savas domas neesmu mainījis – manuprāt, „In The Future” ir viens no nenovērtētākajiem tā gada albumiem, kuru noteikti iesaku arī Jums, ja vien tas jau nav atrodams Jūsu kolekcijā.

13.septembrī psihedēliskie jaunieši laidīs klajā trešo studijas ierakstu „Wilderness Heart. Tā vāciņu varat apskatīt augstāk. „Old Fangs” ir pirmais, par velti pieejamais MP3 singls, kuram nupat tapis arī video klips. Vienkārši pasakains ir dziesmas piedziedājums, bet kronis visam – narkotiskais un nesošais taustiņu skanējums pirms tā! Savukārt, Stefena Makbīna un Amberas Veberes vokālā saspēle ir tikpat filigrāna, kā iepriekšējā albumā! Ar nepacietību gaidu septembri!



4.The National - "Anyone's Ghost"
Label: 4AD
Release date: 28/06/2010
AMG rating: 8/10


Vēl pagājušajā nedēļā The National bija vienīgie, kas 2010.gadā no AMGmusic par jaunāko albumu saņēmuši atzīmi 9/10. Tagad šai platei ir jau pievienojusies vēl viena, bet tas nekādā veidā nemazina faktu, ka Sinsinati divu brāļu pāru un līdera Meta Berningera apvienības The National piektais studijas albums „High Violet” ir viens no skumjākajiem un vienlaikus arī skaistākajiem šī gada ierakstiem.

„Anyone’s Ghost” – dziesma, ko albuma recenzijā paspēju nodēvēt par „salauzto siržu himnu šovasar” – ir plates otrais singls, kas seko pirms pāris mēnešiem izdotajam „Bloodbuzz Ohio”. Lai arī tolaik šis singls neiekļuva AMGmusic Top 10, bet „Anyone’s Ghost” pat ir izdevies iespraukties labāko pieciniekā, es savas domas esmu mainījis. Gada topā noteikti būs pirmais, bet šeit – jūnija singlu apkopojumā – jūsmojam par otro.



3.Robyn - "Dancing On My Own"
Label: Konichiwa
Release date: 14/06/2010
AMG rating: 8/10


Sākusi karjeru jau tīņu vecumā, 90’to gadu vidū izpildot tādus starptautiski zināmus pop-hītus kā „Show Me Love” (nejaukt ar 1994.gada Robinas S tāda paša nosaukuma dziesmu!!) un „Do You Really Want Me”, pa nopietnam zviedru dziedātāja Robina sevi pieteica 2007.gada sākumā, kad visā pasaulē tika pārizdots viņas ceturtais studijas albums „Robyn”, kas dzimtenē tika izdots divus gadus agrāk. „With Every Heartbeat”, „Be Mine”, „Who’s That Girl” – šie pop šedevri nevarēja palikt nepamanīti, un neatgriezeniski ierakstīja Robinas vārdu viselitārāko popmūziķu sarakstā.

Šogad zviedru dīva laidīs klajā uzreiz trīs albumus! Tā vismaz viņa sola. Pirmā „Body Talk” daļa dienas gaismu ieraudzīja jūnija vidū, bet to pavadīja mazās plates (albuma garums tikai nedaudz pārsniedz pusstundu) pirmais un, kā norāda pati dziedātāja, vienīgais singls „Dancing On My Own”, kas atšķirībā no pārējā albuma ir klasisks, ļoti lipīgs, melodisks un līdz niansei nostrādāts popmūzikas paraugs, no kura mācīties varētu daudzas Robinas amerikāņu un britu kolēģes.



2.Aeroplane - "We Can't Fly"
Label: Wall Of Sound
Release date: 28/06/2010
AMG rating: 8/10

Šķiet, ka manas 14 gadu ilgās mūzikas apskatnieka karjeras laikā (ja to tā vispār var nosaukt), kas tāds gadās pirmo reizi, kad tikko iepazinies ar kādu grupu un sācis par to jūsmot, jau tās pašas dienas vakarā ziņās izlasu jaunums par grupas izjukšanu... Žēl, bet tieši tā sanācis ar beļģu elektroniskās mūzikas duetu Aeroplane, kas, vēl neizdevis savu debijas albumu (tas gan esot ierakstīts un tomēr tikšot izdots vasaras beigās), paspējis paziņot par izjukšanu. Tiesa, viens no grupas dalībniekiem – Vito De Luka – tomēr turpinās ierakstīties zem šī vārda.

Kā jau rakstīju pagājušās nedēļas singlu apskatā, „We Can’t Fly” ir no tiem skaņdarbiem, kuri, ja pat būtu tapuši ziemā, būtu rūpīgi jāpaglabā tālākajā atvilktnē un jāizņem laukā tikai tad, kad spoži spīd saule, ir vismaz plus 20 grādi pēc Celsija un tā vien rodas vēlēšanās dzert glamūrīgu kokteili pie jūras siltā vakarā. Tropisks disko? Balērisks house? Fankīgs electro? Viss kopā un vēl mazliet. Viens no lielākajiem hītiem AMGmusic šovasar. Jā, to droši var apgalvot jau šobrīd, kad vasara ir tikai nupat kā ieskrējusies.



1.ceo - "come with me"
Label: Modular
Release date: 01/06/2010
AMG rating: 9/10

Free download

Zviedru uzvaras gājiens popmūzikā un invāzija AMGmusic topos turpinās, turklāt nav nekādas pazīmes, ka tas varētu kaut kad arī apstāties. Jau esmu rakstījis un, visticamāk, rakstīšu vēl, ka, lai nu kur, bet popmūzikā pēdējos gados ar zviedriem konkurēt ir grūti pat amerikāņiem, nemaz nerunājot par britiem. Jaunākais pienesums mūsu ziemeļu kaimiņu mūzikā ir vienai pusei no dueta The Tough Alliance – Erika Berglunda jaunākais projekts ceo.

The Tough Alliance, kur bez Berglunda darbojas arī viņa bērnības draugs Henings Fērsts, dibināts jau 2003.gadā, turklāt tieši šo grupu varētu minēt kā saulainās zviedru elektroniskās popmūzikas celmlauzi. Ar nodurtu galvu atzīšos, ka es šo grupu iepazinu vien pērn, kad pēc fantastiskā jj albuma noklausīšanās radās vēlme papētīt dziļāk leibla Sincerely Yours (abi draugi ir šī leibla dibinātāji) izlaistās plates. Toties šai manai tumsonībai ir arī savs pluss – tagad varu kā mazs bērns priecāties par dueta 2007.gada albumu „A New Chance”, kas laikam jau uzskatāms par slavenāko The Tough Alliance darbu un ir perfekts skaņu celiņš saulainam vasaras vakaram.

Atgriežoties pie ceo, kā jau minēju, tas ir Erika Berglunda blakusprojekts, kas, kā norāda mākslinieks, absolūti nenozīmē The Tough Alliance galu. ceo (jā, nosaukums jāraksta ar mazajiem burtiem, gluži tāpat kā dziesmas nosaukums; Berglunds intervijā Pitchfork nemācēja paskaidrot, kāpēc – „šobrīd vienkārši tā labāk patīk”) debijas albums „white magic” jau pieejams interneta plašumos, bet taustāmā formāta iznāks vien augustā. Ar lielu nepacietību to gaidu, jo pirmais singls ir pat vēl lieliskāks par The Tough Alliance singliem, ja tas vispār ir iespējams. Vēl viena vasaras himna mūsu rīcībā, draugi!

JŪNIJA APKOPOJUMS

Sveiciens!

Nedēļas sākumā aizmirsu pabrīdināt, bet Jūs jau noteikti zināt - ja AMGmusic veselu nedēļu klusē, tad tas nozīmē tikai vienu - notiek darbs pie mēneša labāko singlu un albumu apkopošanas. Nekas nav mainījies arī 2010.gada jūlijā. Jā, starp citu, veselu pusi no 2010.gada esam jau veiksmīgi nolauzuši. Vajadzētu uztaisīt kādu apskatu par gada pirmo pusi, bet - kas Tev dos tam laiku! Nākamnedēļ turklāt Positivus 2010.

Pirms ķeros klāt singlu un albumu apskatiem jūnijā, piedāvāju Jums alfabēta secībā visus šī mēneša laikā izvērtētos singlus (to bija apaļš skaitlis - 60), albumus un EP. Saraksts izskatās šādi:

SINGLI:

Aeroplane - "We Can't Fly" [Wall Of Sound; 28/06/2010]
Arcade Fire - "Suburbs/Month Of May" [Mercury; 31/05/2010]
Archie Bronson Outfit - "Hoola" [Domino; 28/06/2010]
Audience Killers - "Mon Personage" [free download; unknown]
Black Mountain - "Old Fangs" [free download; 08/06/2010]
Blonde Redhead - "Here Sometimes" [free download; 21/06/2010]
British Sea Power - Football (Kick It In The Goal) [free download; 17/06/2010]
ceo - "come with me" [Modular; 01/06/2010]
Chapel Club - "Five Trees" [Polydor; 31/05/2010]
Chief - "Breaking Walls" [Domino; 21/06/2010]
Chromeo - "Don't Turn The Lights On" [Back Yard Recordings; 28/06/2010]
Dead Confederate - "Start Me Laughing" [Kartel; 31/05/2010]
Delays - "Unsung" [Lookout Mountain; 14/06/2010]
Delphic - "Counterpoint (Tim Godsworthy Edit)" [Polydor; 07/06/2010]
Everything Everything - "Schoolin" [Polydor; 14/06/2010]
Family Trees - "Dream Talkin" [Father Daughter Records; 29/06/2010]
Funeral Party - "NYC Moves To The Sound Of LA" [Jive; 14/06/2010]
Gustavo - "Kur Ir Mana Galodiņa" [Platforma; 09/06/2010]
Harper Simon - "Wishes and Stars" [PIAS Recordings; 21/06/2010]
HEALTH - "USA Boys" [City Slang; 21/06/2010]
James Blake - "CMYK" [R&S Records; 31/05/2010]
Johnny Foreigner - "With Who, Who And What I've Got" [free download; 21/06/20]
Kele - "Tenderoni" [Polydor; 14/06/2010]
Kylie Minogue - "All The Lovers" [Parlophone; 28/06/2010]
Magic Bullets - "Living Around" [Mon Amie; 31/05/2010]
Magic Kids - "Summer" [True Panther; 14/06/2010]
MGMT - "It's Working" [Columbia; 15/06/2010 - VIDEO RELEASE]
MNDR - "I Go Away" [self-released; 03/05/2010]
Mt. Desolation - "State Of Our Affairs" [free download; 07/06/2010]
Mumford & Sons - "Roll Away Your Stone" [Island; 07/06/2010]
New Young Pony Club - "We Want To" [The Numbers; 31/05/2010]
of Montreal - "Coquet Coquette" [free download; 28/06/2010]
Princess Nyah - "Butterflies" [My-ish Inc; 28/06/2010]
Psychobuildings - "No Man's Land" [Transparent; 31/05/2010]
Rammstein - "Haifisch" [Spinefarm Records; 31/05/2010]
Robyn - "Dancing On My Own" [Konichiwa; 14/06/2010]
Scissor Sisters - "Fire With Fire" [Polydor; 21/06/2010]
Shout For England feat Dizzee Rascal & James Corden - "Shout" [Syco; 21/06/2010]
The Drums - "Forever And Ever Amen" [Island; 31/05/2010]
The National - "Anyone's Ghost" [4AD; 28/06/2010]
The Pains Of Being Pure At Heart - "Say No To Love" [Fortuna Pop; 21/06/2010]
The Squad - "Three Lions 2010" [EMI; 07/06/2010]
The Temper Trap - "Love Lost" [Infectious; 14/06/2010]
Totally Enormous Extinct Dinosaurs - "Garden" [Greco-Roman; 14/06/2010]
Tracey Thorn - "Why Does The Wind?" [Buzzin' Fly; 14/06/2010]
Uffie feat Pharell Williams - "ADD SUV" [Ed Banger Records; 07/06/201]
Vampire Weekend - "Holiday" [XL; 07/06/2010]
Wavves - "Post Acid" [free download; 09/06/2010]
Zola Jesus - "Night" [Souterrain Transmissions; 21/06/2010]


ALBUMI & EP:

Ariel Pink's Haunted Graffiti - "Before Today" [4AD]
Clogs - "The Creatures in the Garden of Lady Walton" [PIAS]
Cold Cave - "Life Magazine - Remixes" EP [Matador]
Delorean - Subiza [True Panther Sounds]
Dirty Projectors + Bjork - "Mount Wittenberg Orca EP" [Domino]
Elite Gymnastics - "Real Friends EP" [self-released]
iTAL tEK - "Moment In Blue" EP [Planet Mu]
James Blake - "CMYK" EP [R&S]
Kele - "The Boxer" [Wichita]
Nina Nastasia - Outlaster [FatCat]
Refused - "The Shape Of Punk To Come" (Deluxe Edition) [Burning Heart]
Robyn - "Body Talk Pt. 1" [Konichiwa]
Scissor Sisters - Night Work [Polydor]
Surfer Blood - Astro Coast [Kanine]
The Chemical Brothers - Further [Parlophone]
The Drums - "The Drums" [Island]
The Gaslight Anthem - "American Slang" [SideOneDummy]
Walls - "Hang Four EP" [Kompakt]
Wild Nothing - "Evertide EP" [Warmest Chord]
Wild Nothing - "Gemini" [Captured Tracks]
Wolf Parade - "Expo 86" [Sub Pop]