18 septembris, 2009

NEDĒĻAS "DMS" ASPKATS (14.09.-20.09.)

The Drums - "I Felt Stupid" [self-released]
(self-released)
AMG rating: 8/10


Šīs nedēļas DMS labākais skaņdarbs atkal nāk no Ņujorkas, turklāt atkal no diviem ļoti jauniem cilvēkiem, kas nupat kā beiguši koledžu. Šis ir viņu debijas singls, kas izlaists pašu spēkiem un pieejams internetā MP3 formātā par velti, taču drīzumā jau gaidāms arī puišu debijas EP.

Laikā, kad dienas sāk palikt arvien īsākas un laikapstākļi – arvien drēgnāki, šis ir lielisks atgādinājums par sauli un vasaru. Ļoti pozitīvs un mīļš skaņdarbs, kurā var saklausīt gan synth-pop ietekmes, gan arī The Cure (vai arī Latvijas kontekstā – Auroras) tipisko 80’to gadu ģitāras skaņu.



Wolfmother - "New Moon Rising" (YACHT remix) [unknown]
(bootleg)
AMG rating: 8/10


2005.gadā austrālieši Wolfmother izdeva savu debijas albumu, pie kam ļoti veiksmīgu. Sastrīdējās. Pašķīrās. Solists sameklēja jaunus cilvēkus, un drīzumā gaidāms otrais Wolfmother albums. Bet tas nav svarīgi. Svarīgi ir tas, ka tik ļoti drīz Rīgā gaidītie YACHT ir izveidojuši TEICAMU remiksu pirmajam jaunā albuma singlam „New Moon Rising”. Starp citu, oriģināls iznāca jau pirms mēneša, taču tā arī neesmu to dzirdējis. Bet remikss ir ideāls – jau nevaru sagaidīt nākošo ballīti. Vismaz 2 reizes dzirdēsit šo!

Kačājiet veseli:
http://www.rcrdlbl.com/artists/Wolfmother/track/New_Moon_Rising_YACHT_Remix

Avner - "Kanslor" [Sincerely Yours]
(from album „Lyssna”, out now)
AMG rating: 8/10


Kārtējais interesantais pienesums no mums nu jau ļoti labi iepazītā zviedru neatkarīgā leibla Sincerely Yours. 2005.gadā dibinātais leibls jau devis šogad mums tādus jaunus māksliniekus kā Air France un jj, tagad kārta arī kādam dziedātājam vārdā Avners.

Interesanti, ka šis nemaz nav viņa sacerēts darbs, bet gan kaverversija pazīstamā britu dziedātāja Daniela Džonstona kompozīcijai „Some Things Last a Long Time”. Vēl interesantāk, ka šī kaverversija iedziedāta... zviedriski! Mainījies arī dziesmas nosaukums – „Kanslor” nozīmējot „jūtas” zviedru valodā (es jau sabijos, ka par kancleriem būs dziesma).


White Lies - "Taxidermy" [Fiction]
(from 7” single „To Lose My Life”, out now)
AMG rating: 8/10


Šis White Lies skaņdarbs ir pieejams jau kopš gada sākuma, kad tas tika iekļauts kā b-puses gabals White Lies mega hīta „To Lose My Life” septiņu collu platē. Tā kā lielai daļai jauniešu plašu atskaņotāji ir sveša lieta, bet dziesma izpelnījusies ļoti lielu atsaucību, šomēnes White Lies beidzot oficiāli „Taxidermy” piedāvā iegādāties arī MP3 formātā. Izmantojiet šo iespēju, jo dziesma patiešām viena no grupas labākajām, manuprāt.



Bear In Heaven - "Lovesick Teenagers" [Hometapes]
(from album „Beast Rest Forth Mouth, out in October)
AMG rating: 8/10


Šis ir atkal kas ļoti interesants un garšīgs nakts mūzikas ceļojumam. Jauns projekts no Bruklinas, Ņujorkas Bear in Heaven oktobrī piedāvās savu debijas plati „Beast Rest Forth Mouth”, no kuras nāk šī dziesma. Tāds new-wave sakausējums ar art-pop. Padrūmi, bet interesanti. Labs teksts arī: „Lovesick teenagers don’t ever die/ They will live forever”. Interesanti, ka pa šo dziesmu safanojušies arī šīs nedēļas varoņi Grizzly Bear, kuri pat savā mājas lapā piedāvā lejupielādēt šo dziesmu:
http://grizzly-bear.net/blog/2451/new-bear-in-heaven-is-so-wonderful/

NEDĒĻAS SINGLS (14.09.-20.09.)

Placebo - "The Never-Ending Why"

Release date: 14/09/2009
Label: Dream Brother
AMG rating: 9/10


Karavāna (lasi – kritiķi) turpina riet, bet suņi (lasi (un nepārproti! :)) – Placebo) turpina iet tālāk. Jā, protams, arī man nākas atzīt, ka jaunākais Placebo albums nu tiešām ir pārkāpis to svītru, aiz kuras kādu muzikālu izstrādājumu jau ir iemesls dēvēt par mēslu, tomēr... Tomēr Placebo piemīt lieliskā izjūta, KURAS dziesmas no albuma izdot kā singlus. Un šeit viņi turpina nekļūdīties.

„The Never-Ending Why” es par labāko dziesmu platē „Battle For The Sun” nosaucu jau tad, kad pirmoreiz, tā teikt, izskrēju albumam cauri. Ļoti lipīgs piedziedājums, perfekti skaņas efekti pantiņos, paceļošas ģitāras, nu vienīgi bungu skanējums vietām man šķiet neaudz tā kā ēmo-isks, ko neviļus gribas saistīt ar jaunā (arī gadu ziņā) bundzinieka Stīva Foresta iesaistīšanos grupā. Bet tas būtu sīkums.

Grozi kā gribi, bet izskatās, ka Placebo savu PERFEKTO statistiku AMG topos turpinās arī 2009.gada septembrī. Atgādinu, ka no grupas 15 singliem līdz šim tikai viens(!!!) nav iekļuvis Top 10 un tikai divi(!!!) nav iekļuvuši Top 3. Tātad – 13 (trīspadsmit!!!) Top 3 hīti... APBRĪNOJAMA statistika! Tiesa gan, pēdējoreiz 1.vieta sasniegta pirms vairāk nekā trim gadiem ar dziesmu „Infra-Red”. Visas iespējas atkal paņemt zelta medaļas.

Turklāt neaizmirstam, ka jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša Placebo trešoreiz uzstāsies Latvijā. Pēc pēdējā, maigi izsakoties, ne visai spožā priekšnesuma pirms diviem gadiem gribētos cerēt, ka Placebo puiši to atmaksās ar uzviju – ar vēl vienu neaizmirstamu vakaru Arēnā Rīga. Un cerams, ka šo rindu autoram šoreiz nepaliks slikti ar sirdi. Ir jau sava romantika atstiept kātus Placebo koncertā, turklāt vēl mīļotās meitenes sabiedrībā (pēkšņi uzbūru sev ainiņu – puisis izdziest savas mīļotās rokās pie „Without You I’m Nothing”...), bet... varbūt tomēr labāk ne! :)

P.S.I know. I DO have a sick sense of humor. :)

Time will help you through
But it doesn’t have the time
To give you all the answers
To the never-ending why
...”


VĒL ŠONEDĒĻ:

Grizzly Bear - "While You Wait For The Others" [Warp; 31/08/2009]
AMG rating: 8/10

Fuck Buttons - "Surf Solar" [ATP; 14/09/2009]
AMG rating: 8/10

Maps - "I Dream Of Crystal" [Mute Records; 14/09/2009]
AMG rating: 8/10

Florence And The Machine - "Drumming Song" [Island; 14/09/2009]
AMG rating: 7/10

Los Campesinos! - "The Sea Is A Good Place To Think Of The Future" [free download; 09/09/2009]
AMG rating: 7/10

Thom Yorke - "All For The Best" [Mezzotint; 14/09/2009]
AMG rating: 7/10

The Gossip - "Love Long Distance" [Columbia; 14/09/2009]
AMG rating: 7/10

Skunk Anansie - "Because Of You" [One Little Indian; 14/09/2009]
AMG rating: 7/10

Coldplay - "Strawberry Swing" [EMI; 14/09/2009]
AMG rating: 6/10

Chromeo - "I Can't Tell You Why" [K7; 07/09/2009]
AMG rating: 6/10

The Dodos - "Fables" [Wichita; 14/09/2009]
AMG rating: 6/10

The Heavy - "How You Like Me Now" [Counter Records; 14/09/2009]
AMG rating: 6/10

Speech Debelle - "Spinnin" [Big Dada; 14/09/2009]
AMG rating: 5/10

Paramore - "Ignorance" [Fueled By Ramen; 14/09/2009]
AMG rating: 4/10

Madonna - "Celebration" [Warner; 14/09/2009]
AMG rating: 3/10

ALBUMS - The Big Pink - "A Brief History of Love"

THE BIG PINK – „A Brief History Of Love”
Release date: 14/09/2009
Label: 4AD
AMG rating: 8/10


Šķiet, beidzot iznācis pēdējais no 2009.gada gaidītākajiem debijas albumiem, kurus gada sākumā pravietiski uzskaitīja lielākie britu mūzikas mēdiji. The Big Pink ar savu debijas ierakstu „A Brief History of Love” tādējādi uzliek treknu punktu gadam, kurš ir bijis ļoti muzikāli bagāts un interesants.

The Big Pink ir britu electro-rock duets no Londonas, kuru veido divi bērnības draugi. Robijs Fērzs ir savulaik darbojies kā ģitārists vācu producenta un mūziķa Alec Empire projektos, bet Mailo Kordells plašāk bija zināms kā ierakstu leibla Merok Records īpašnieks, kas izdeva The Klaxons un Crystal Castles fantastiskos debijas ierakstus (vēlāk abas grupas, protams, tika pie izdevīgākiem līgumiem ar lielākām ierakstu kompānijām). Savukārt Kordela tēvs Denijs 70’tajos gados bija visai ietekmīga figūra slavenājā Island Records kompānijā.

Abi uzsāka kopīgu darbību 2007.gada nogalē, jau pēc gada pārsteidzot ar debijas singlu „Too Young to Love”, pēc kā sekoja ierakstu līgums ar 4AD. Jāsaka, labi, ka man šis ieraksts paskrēja garām, jo, iespējams, būtu sabojājis iespaidu par The Big Pink (manuprāt, vājākais gabals šajā albumā!). Tā vietā mana iepazīšanās ar The Big Pink notika šī gada sākumā ar burvīgo dziesmu „Velvet”, kas bija puišu pirmais singls uz 4AD leibla. Starp citu, gada sākumā The Big Pink ieguva arī prestižo žurnāla NME balvu „Philip Hall Radar Award”, ko žurnāls pasniedz labākajai jaunajai grupai.

Ilgi bija jāgaida līdz debijas albumam, bet nu tas ir sagaidīts, un, kā atzīmē daudzi mūzikas kritiķi, gaidīšana ir atmaksājusies, jo šis ir patiesi lielisks ieraksts. „A Brief History of Love”, kā to norāda arī nosaukums, ir tāda kā grāmatiņa ar stāstiem par mīlestību. No uzvaras gājieniem šajā dzīves lauciņā dziesmā „Dominos” („These girls fall like dominos...”) līdz melanholiskām skumjām „Velvet” („She’s the only one, that’s the best I’ve had”).

Kā intervijā BBC sacīja pats Mailo Kordels: „Katra dziesma šajā albumā ir dziesma par mīlestību. Labais, sliktais, garlaicīgais, aizraujošais, sapņi, murgi – tas viss veido šo vienu konceptu, kas saucas „A Brief History of Love” („Īss vēstures kurss mīlestībā” – latviski).”

Protams, mani daudz vairāk par tekstiem interesē muzikālais sniegums, kuram The Big Pink arī nevar piesieties. Teicama skaņas siena, kas, protams, visvairāk atsauc atmiņā Jesus and the Mary Chain un My Bloody Valentine slavenākos ierakstus. Klausoties šo albumu nepamet sajūta, ka savas masīvās un rūpīgi nostrādātās skaņas dēļ The Big Pink pat varētu sekmīgi piepildīt vidēju stadionu vai uzstāties, piemēram, Positivus festivālā kā hedlaineri. Ne velti NME The Big Pink skaņu raksturojuši kā „Big and fucking MASSIVE”.

Spēcīgākā puišu puse tomēr ir melodiskums, kas pāri malām spiežas ārā tādās izcili skaistās un aizkustinošās melodijās kā „Love in Vain”, „Velvet” un tituldziesmā „A Brief History of Love”. Turklāt, aktuālajā singlā „Dominos” Fērzs un Kordels pierāda, ka ir spējīgi sarakstīt arī ļoti veiksmīgas pop dziesmas masām ar lipīgiem un līdzi dziedamiem piedziedājumiem. Tāpat platē netrūkst arī sarežģītāku un skaņas ziņā brutālāku darbu, kas pat nelektu ārā no noise rock Health jaunākā albuma. Tāds skaņdarbs, piemēram, ir ievadošais „Crystal Visions”. Atsauces arī uz 90’to gadu britpop dziesmā „Tonight”.

Īsāk sakot, šis ir pat ĻOTI veiksmīgs debijas albums grupai, kuru, atļaušos prognozēt, pēc pāris gadiem būsim pieraduši redzēt uzstājamies daudz lielākās vietās nekā šobrīd. Starp citu, daudz ko izsaka arī fakts, ka The Big Pink būs Muse iesildītāji viņu gaidāmajā Lielbritānijas koncerttūrē. Stabili viens no spožākajiem debijas ierakstiem 2009.gadā, kuru paņemt līdzi arī nākamajā desmitgadē.


Videoklips dziesmai "Velvet":

17 septembris, 2009

Jaunie Singli (17.09.2009)

Skunk Anansie - "Because Of You" [One Little Indian; 14/09/2009]
AMG rating: 7/10


Godīgi sakot, 90’tajos gados tā arī nespēju pa īstam pavilkties pie Skunk Anansie (jā, jā, arī „Hedonism” mani uzrunāja stipri vēlāk par 1997.gadu), tādējādi mans vienīgais albums, ar ko asociējas šī savulaik nenoliedzami ļoti populārā un ietekmīgā grupa ir viņu līdz šim beidzamais ieraksts „Post Orgasmic Chill”, kas datēts ar 1999.gadu. Un arī tas lielu sajūsmu neizraisīja.

Sekoja grupas darbības pārtraukšana 2001.gadā un kolorītās dziedātājas Skin solo karjera, lai pēc astoņiem gadiem atgrieztos būtībā tajā pašā vietā, kur tika piestāts. Tas gan šajā gadījumā nav ļauni domāts, jo principā dziesma diezgan laba, lai arī varētu vēlēties mazliet skanīgāku piedziedājumu, kurš īsti netiek līdzi pārējai dziesmai. Novembrī gaidāms Skunk Anansie labāko dziesmu apkopojums „Smashes and Thrashes”, kas zin, kas sekos tālāk.


Speech Debelle - "Spinnin" [Big Dada; 14/09/2009]
AMG rating: 5/10


Tā ir tā meitene, kas izčakarēja visus šī gada Mercury Music Prize ceremonijā un pievāca trofeju ar visiem 20 tūkstošiem mārciņu. Nudien, nezinu, ko vēl piebilst par Speech Debelle, jo pēdējās divas nedēļas AMG par viņu runāts visvairāk. Kā smejas mūzikas apskatnieki, ļoti trāpīts ar singla izdošanas laiku. Tā teikt, kaļam dzelzi, kamēr karsts. Trešais singls no apgredzenotā debijas albuma „Speech Therapy”. Ne tas spožākais.


The Dodos - "Fables" [Wichita; 14/09/2009]
AMG rating: 6/10


Šī mēneša sākumā klajā nāca trešais kaliforniešu The Dodos albums „Time to Die”, ko gan tā arī nesaņēmos noklausīties, lai arī to producējis pats Fils Eks (Band of Horses, The Shins un, galvenais, Fleet Foxes pērnā gada albumu producents).

„Fables” ir visnotaļ simpātiska un piemīlīga dziesmiņa no šī albuma, kas ieturēta labākajās indie/folk tradīcijās, tomēr noteikti nav pats spēcīgākais, kas šajā lauciņā dzirdēts.


The Gossip - "Love Long Distance" [Columbia; 14/09/2009]
AMG rating: 7/10


The Gossip laikam katrā albumā ir tikai viens ĻOTI liels hīts, pārējās ir vienkārši labas dziesmas. Ja atceramies 2006.gadu, neviens no sekojošajiem singliem pat ne tuvu nesasniedza himniskā „Standing in the Way of Control” panākumus. Līdzīgi, visticamāk, būs arī ar sekojošajiem pēdējā albuma „Music for Men” singliem, kas netiks līdzi pavasara „Heavy Cross” augstumiem. Visādi citādi – atkal patīkams skaņdarbs no lieliskās Betas Dito un kompānijas (vai kāds vispār zina, cik vēl grupā ir dalībnieki, nemaz nerunājot, kā viņus sauc?!).


The Heavy - "How You Like Me Now" [Counter Records; 14/09/2009]
AMG rating: 6/10


The Heavy ir salīdzinoši jauna grupa no Anglijas, kas kopā spēlē vien divus gadus. Viņu debijas albums „Great Vengeance and Furious Fire” (noteikti zīmīgs nosaukums Kventina Tarantino un „Pulp Fiction” faniem...) iznāca 2007.gada nogalē, bet oktobra sākumā veikalu plauktos nokļūs četrotnes jaunākais veikums „The House That Dirt Built”.

Grupa spēlē samērā interesantu muzikālo kokteili, kurā atrodamas tādas sastāvdaļas kā indie rock, neo soul un pat hip-hop. Tiesa, līdz galam šis jaunākais grupas singls „How You Like Me Now” tomēr nepārliecina.


Thom Yorke - "All For The Best" [Mezzotint; 14/09/2009]
AMG rating: 7/10


Ar albumu „In Rainbows” pirms diviem gadiem Radiohead un īpaši Toms Jorks pielika punktu visam AMG atturīgumam, kā rezultātā tagad var izdot da jebko, un tas vienalga šeit tiks mīlēts un celts debesīs. Tā jūs domājat? :) Nē, nu tik traki vis nav.

Tomēr nevar noliegt, ka jebkas, ko dara Jorks, iegūst pavisam citu krāsu un saturu, un to var attiecināt arī uz šo singlu. „All For The Best” ir amerikāņu mūziķa Marka Malkeihija skaņdarbs, kas ierakstīts speciālai izlasei, kura tiks izdota septembra beigās. Tajā dažādi slaveni mūziķi iedziedājuši Malkeihija dziesmas savās versijās, starp viņiem arī, piemēram, Maikls Staips no R.E.M.

Marks Malkeihijs šobrīd piedzīvo visai grūtus laikus. Pirms gada gāja bojā viņa sieva, un šobrīd finansiālā bedrē esošajam Malkeihijam vienam jāaudzina 3 gadu vecas dvīnītes. Cik labi, ka pasaulē ir draugi, turklāt vēl slaveni mūziķi! Tieši ar nolūku savākt līdzekļus Malkeihijam tapusi šī izlase ar savulaik Malkeihija rakstītām dziesmām. Pašam Markam karjera tā īsti neizveidojās, ja neskaita iesildītāja statusu nelaiķim Džefam Baklijam (starp citu, abiem ļoti līdzīga dziedāšanas maniere) un, iespējams, nu jau arī „nelaiķim” – grupai Oasis. Starp citu, singla „All For The Best” b-pusē atrodams paša Malkeihija iedziedātais „Ciao, My Shining Star”.

Šī „All For The Best” versija tapusi tipiskā „The Eraser”/”Amnesiac” manierē, kur visas dziesmas pamatā uz laptopa veidots bīts un Toma Jorka vokāls, vien beigās pieslēdzoties dzīvajām bungām un griezīgai, bet patīkamai ģitārai (Džonijs Grīnvuds?). Plate, starp citu, izdota ļoti limitētā daudzumā – vien 4000 eksemplāros.

Interesanti, ka jau nākamnedēļ klajā nāk paša Toma Jorka sacerēts jauns singls, pat dubultsingls. Savukārt pagājušajā mēnesī DMS izlasē jūsmojām par jauno Radiohead dziesmu „These Are My Twisted Words”. Tā kā Radiohead albums tuvākajos gados nav plānots (tā pats Jorks izteicās intervijā), noprotams, ka nav tālu līdz Jorka otrajam solo albumam. Gaidīsim ar lielu nepacietību.

Jaunie Singli (16.09.2009)

Grizzly Bear - "While You Wait For The Others" [Warp; 31/08/2009]
AMG rating: 8/10


Ar reklāmu Grizzly Bear viss ir vislabākajā kārtībā. Nepietiek ar to, ka Džonijs Grīnvuds no Radiohead pērnajā vasarā nosauca Grizzly Bear par savu mīļāko grupu, šogad kritiķi burtiski ir apbēruši ar visslavinošākajiem epitetiem brukliniešu jaunāko albumu „Veckatimest” (nu jau 100% var teikt, ka šī plate būs teju vai visu mūzikas mēdiju gada topu augstākajās vietās). Pēdējais sarakstā iesaistījies slavenais reperis Jay-Z, kurš pamanīts Grizzly Bear koncertā, turklāt pēc tā arī nepaskopojās ar labiem vārdiem.

Es gan personīgi neesmu stāvā sajūsmā par „Veckatimest” ierakstu, taču tieši „While You Wait For The Others” albuma izskaņā likās viena no pasakainākajām gada dziesmām, kad pirmoreiz klausījos šo disku. Emocijas ir gājušas mazumā, bet dziesmas lielisko ala Arcade Fire stilā ieturēto nobeigumu joprojām nevaru atturēties nepagriezis skaļāk ikreiz, kad tas ieskanas. Viens no mēneša Top 10 pretendentiem.


Los Campesinos! - "The Sea Is A Good Place To Think Of The Future" [free download; 09/09/2009]
AMG rating: 7/10


Tiešām kaut kāds dullums man laikam pagājušogad ir bijis uznācis, ka esmu palaidis garām uzreiz divus Los Campesinos! albumus, kuri izpelnījušies ļoti augstus rādītājus gan britu, gan amerikāņu presē.

Velsiešu septiņu cilvēku indie rock kolektīvs tikai 2008.gada sākumā laida klajā debijas plati „Hold On Now, Youngster...”, kad jau pēc nedaudz vairāk kā pusgada tai bija tapis turpinājums – „We Are Beautiful, We Are Doomed”. Tuvākajā laikā Los Campesinos laidīs klajā jau trešo albumu, no kura šobrīd atklātībā parādījies pirmais singls.

Zīmīgajā 2009.gada 9.septembrī grupa piedāvāja par velti savā mājaslapā jaunāko veikumu – dziesmu „The Sea Is A Good Place To Think Of The Future”. Kā jau teicu, neesmu tā arī dzirdējis Los Campesinos! (starp citu, „Zemnieki” – spāņu valodā) pirmos divus albumus, taču presē šis skaņdarbs nosaukts par krietni depresīvāku un skumjāku ierakstu atšķirībā no iepriekšējiem veikumiem. Laikam tā nākotne, par kuru ir runa dziesmā, nav diez ko spoža Los Campesinos! skatījumā... Bet labs. Tiešām LABS gabals.


Madonna - "Celebration" [Warner; 14/09/2009]
AMG rating: 3/10


Padzīvojusi dīva (Madonna) sadarbībā ar 90’tajos gados iestrēgušu un gadus piecpadsmit sevi izsmēlušu dīdžeju (Pols Okenfolds). Nu laikam nav slikti priekš šādas kombinācijas.

Āā, ja kādam interesē – pēc pusotras nedēļas iznāk Madonnas jaunākā labāko dziesmu izlase. Kārtējā. Vēl viens attaisnojums šai dziesmai.

Maps - "I Dream Of Crystal" [Mute Records; 14/09/2009]
AMG rating: 8/10


Biju jau paspējis piemirst par vienu no saviem patīkamākajiem atklājumiem mūzikā 2007.gadā – jauno producentu Džeimsu Čepmenu jeb Maps no Londonas, kas lieliski togad debitēja AMG topā izcīnot 2.vietu maijā ar dziesmu „It Will Find You”, kam sekoja 5.vieta augustā ar „You Don’t Know Her Name”. Abi šie singli meklējami ļoti gaumīgajā Maps debijas albumā „We Can Create”. Starp citu, albums 2007.gadā bija arī nominēts tā gada Mercury balvai, ko tomēr ieguva The Klaxons.

Jaunais singls „I Dream of Crystal” ir ne mazāk teicams! Joprojām mazliet kosmiska, sapņaina, bet noteikti ne iemidzinoša elektroniskā mūzikā, kurā var ļoti uzskatāmi atrast atsauces uz Maps favorītiem mūzikā – My Bloody Valentine, Mogwai, Spiritualized un citiem shoegaze, post-rock un space music mūziķiem. Ja palaidāt šo garām pirms diviem gadiem, tad noteikti atzīmējiet savā pierakstu blociņā 28.septembri – tad veikalu plauktos nonāks otrais Maps albums „Turning the Mind”.


Paramore - "Ignorance" [Fueled By Ramen; 14/09/2009]
AMG rating: 4/10


Tik cik kritiķi bija vīpsnājoši par iepriekšējo amerikāņu ēmo/pop-punk kolektīva Paramore studijas albumu „Riot!” (arī AMG noklausījās un... izmeta), tik šobrīd par viņiem dzird labus vārdus saistībā ar gaidāmo kvarteta trešo albumu „Brand New Eyes”. Nūū, es īsti atšķirību nesajūtu. Bet soliste Heilija Viljamsa, protams, joprojām smukiņa. :)


Placebo - "The Never-Ending Why" [Dream Brother; 14/09/2009]
AMG rating: 9/10


Karavāna (lasi – kritiķi) turpina riet, bet suņi (lasi (un nepārproti! :)) – Placebo) turpina iet tālāk. Jā, protams, arī man nākas atzīt, ka jaunākais Placebo albums nu tiešām ir pārkāpis to svītru, aiz kuras kādu muzikālu izstrādājumu jau ir iemesls dēvēt par mēslu, tomēr... Tomēr Placebo piemīt lieliskā izjūta, KURAS dziesmas no albuma izdot kā singlus. Un šeit viņi turpina nekļūdīties.

„The Never-Ending Why” es par labāko dziesmu platē „Battle For The Sun” nosaucu jau tad, kad pirmoreiz, tā teikt, izskrēju albumam cauri. Ļoti lipīgs piedziedājums, perfekti skaņas efekti pantiņos, paceļošas ģitāras, nu vienīgi bungu skanējums man šķiet neaudz tā kā ēmo-isks, ko neviļus gribas saistīt ar jaunā (arī gadu ziņā) bundzinieka Stīva Foresta iesaistīšanos grupā. Bet tas būtu sīkums.

Grozi kā gribi, bet izskatās, ka Placebo savu PERFEKTO statistiku AMG topos turpinās arī 2009.gada septembrī. Atgādinu, ka no grupas 15 singliem līdz šim tikai viens(!!!) nav iekļuvis Top 10 un tikai divi(!!!) nav iekļuvuši Top 3. Tātad – 13 (trīspadsmit!!!) Top 3 hīti... APBRĪNOJAMA statistika! Tiesa gan, pēdējoreiz 1.vieta sasniegta pirms vairāk nekā trim gadiem ar dziesmu „Infra-Red”. Visas iespējas atkal paņemt zelta medaļas.

Turklāt neaizmirstam, ka jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša Placebo trešoreiz uzstāsies Latvijā. Pēc pēdējā, maigi izsakoties, ne visai spožā priekšnesuma pirms diviem gadiem gribētos cerēt, ka Placebo puiši to atmaksās ar uzviju – ar vēl vienu neaizmirstamu vakaru Arēnā Rīga. Un cerams, ka šo rindu autoram šoreiz nepaliks slikti ar sirdi. Ir jau sava romantika atstiept kātus Placebo koncertā, turklāt vēl mīļotās meitenes sabiedrībā (pēkšņi uzbūru sev ainiņu – puisis izdziest savas mīļotās rokās pie „Without You I’m Nothing”...), bet... varbūt tomēr labāk ne! :)

P.S.I know. I DO have a sick sense of humor. :)

Time will help you through
But it doesn’t have the time
To give you all the answers
To the never-ending why
...”

16 septembris, 2009

Muse - "Origin of Symmetry" (2001)

MUSE – „Origin Of Symmetry”
Release date: 17/06/2001
Label: Mushroom Records
AMG rating:
Tracklist:


01. New Born
02. Bliss
03. Space Dementia
04. Hyper Music
05. Plug In Baby
06. Citizen Erased
07. Micro Cuts
08. Screenager
09. Darkshines
10. Feeling Good
11. Megalomania

Savu otro studijas albumu „Origin of Symmetry” Muse laida klajā 2001.gada vasarā. Interesanti, ka ASV šis albums nemaz neiznāca līdz pat 2005.gadam, jo Muse pamanījās saiet ragos ar Amerikas mūzikas tirgū sevi pārstāvošo kompāniju – Maverick Records, kas uzskatīja, ka Belamija pārlieku augstais falsets nav piemērots ASV radiostacijām, tāpēc vairākas dziesmas ir jāpārdzied. Lieki piebilst, ka grupa atteicās to darīt.

„Origin of Symmetry” iezīmēja diezgan lielas pārmaiņas grupas skanējumā. Jaunajā platē Muse krietni vairāk eksperimentēja ar skaņu, kas īpaši attiecās uz ģitāru skanējumu un Belamija ļoti augsto dziedāšanas manieri. Taču beigu rezultāts sanāca ļoti veiksmīgs, ko pierādīja ne tikai 3.vieta Lielbritānijas pirktāko albumu sarakstā, bet arī ļoti augstie kritiķu vērtējumi – nereti tika piešķirts arī maksimālais vērtējums. Žurnāls „Q” pat 2006.gadā šo albumu iekļāva savā 100 visu laiku labāko albumu sarakstā.

AMG gan vairāk sliecas domāt, ka vēl veiksmīgāks par šo bija pēc diviem gadiem sekojošais „Absolution”, tomēr nevar noliegt, ka salīdzinājumā ar debijas plati „Showbiz” „Origin of Symmetry” bija milzīgs solis uz priekšu. Turklāt albuma pirmais singls „Plug In Baby” joprojām ir, manuprāt, viens no Top 5 Muse skaņdarbiem EVER. Turklāt teicams skaņdarbs, pie kā izārdīties koncertos, kam pierādījumu var redzēt zemāk.

"Plug In Baby" no koncertieraksta Parīzē, kas vēlāk tika izdots DVD ar nosaukumu "Hullabaloo":

Albuma trešā singla "Bliss" videoklips:

Jaunie Singli (15.09.2009)

Chromeo - "I Can't Tell You Why" [K7; 07/09/2009]
AMG rating: 6/10


Electro-funk duets no Monreālas – Chromeo – AMG pirmoreiz atrādījās pirms diviem gadiem ar lielisko singlu „Fancy Footwork” no tāda paša nosaukuma albuma, kas bija grupas otrais un līdz šim arī pēdējais studijas darbs. 2007.gada septembrī tika izcīnīta 3.vieta. Pēc tam sekoja arī singls „Needy Girl”, kas 2008.gada aprīlī aizkļuva līdz 13.vietai.

Nav pagaidām informācijas, vai Chromeo grasās drīzumā izdot trešo studijas plati, taču uz leibla K7 pirms nedēļas iznācis jauns dueta singls „I Can’t Tell You Why” – krietni nomierinošāks un vieglāks skaņdarbs atšķirībā no saviem dejiskajiem priekšgājējiem. Dziesmas sākums ļoti atsauc atmiņā Radiohead 1995.gada singla „Street Spirit (fade out)” b-puses skaņdarbu „Talk Show Host” (plašāk pazīstams no 1996.gada Baza Lurmana filmas „Romeo & Juliet”), savukārt pati dziesma ļoti labi iederētos kādā franču elektroniķu Air platē.


EDIT(!). Nupat uzzināju, ka šis nemaz nav Chromeo skaņdarbs, bet gan kaverversija vecai grupas Eagles (tie paši, kas "Hotel California" sacerējuši) dziesmai. Tāpat uzzināju, ka šis nāk no Chromeo sakompilētās izlases "DJ Kicks", kurā dažādas grupas izveido savu mīļāko dziesmu izlasi, nereti tajā iekļaujot arī kādu savu skaņdarbu. Šajā gadījumā laikam ir nošauti divi zaķi ar vienu šāvienu.

Coldplay - "Strawberry Swing" [EMI; 14/09/2009]
AMG rating: 6/10


Ceturtais singls no pērnā gada Coldplay albuma „Viva La Vida or Death & All His Friends”. Pats albums jau lielu sajūsmu neizsauca, bet „Strawberry Swing” noteikti nav šī diska veiksmīgākais skaņdarbs. Toties visu izvelk FANTASTISKAIS videoklips! Iesaku! Tajā Kriss Martins pārvēršas par supermenu (beidzot!), cīnās ar dullu vāveri, nokļūst zivs-tīģera hibrīda vēderā un pamanās izglābt kādu daiļavu.

Tikmēr šis ļoti iespējams būs tikai otrais Coldplay singls viņu karjerā, kas neiekļūs AMG Top 20. Gribat nošokēties un uzzināt, kas bija pirmais un līdz šim vienīgais? 2000.gada vasarā 21.vietā palika „Yellow”... :)Nopietni.


Florence And The Machine - "Drumming Song" [Island; 14/09/2009]
AMG rating: 7/10


Vēl viena no t.s. „growing songs”. Par Florence and the Machine debijas albumu „Lungs” esmu sajūsmā jau kopš vasaras, konkrētāk – pēc Glastonberijas uzstāšanās, kam sekoja albuma iznākšana. Abi pieskaitāmi pie 2009.gada vasaras AMG notikumiem ar lielo N. Toties „Drumming Song”, par kuru Florence Velča Glastonberijā sacīja: „Next song has a lot of drums... That’s whay it’s called „Drumming Song”!”, nebija no maniem iecienītākajiem plates skaņdarbiem. Savukārt šobrīd šis šķiet stabils mēneša Top 20 skaņdarbs, pat neskatoties, ka septembrī konkurence būs diezgan nežēlīga.

There's a drumming noise inside my head
That starts when you're around
I swear that you could hear it
It makes such an all mighty sound

Video skatīt šeit: http://www.youtube.com/watch?v=pwsg3Czyl78 (fckn, ja vēl turpināsies šī embedēšanas kodu aizliegšana, es vienkārši ļaušu šeit šo dziesmu brīvi lejupielādēt, dārgie Island Records pārstāvji! / My dear Island Records friends, if you will continue to disable embedding code from youtube, I will start to upload these tracks in HQ for people to download for free. Is it such a fckn difference from where people watch these clips?!)

Fuck Buttons - "Surf Solar" [ATP; 14/09/2009]
AMG rating: 8/10


Ar lielu nepacietību gaidu oktobri, kad iznāks otrais bristoliešu drone/experimental rock dueta Fuck Buttons albums „Tarot Sport”. Šonedēļ veikalos nopērkams plates pirmais singls „Surf Solar”, kas beidzot liek arī man saprast, par ko britu un arī amerikāņu kritiķi tik ļoti fanoja pērn, kad tika izdots Fuck Buttons debijas disks.

Kas notiek, kad house ritmu un noskaņu sajauc ar eksperimentālu roku? To klausieties zemāk. Iesaku pagriezt skaļāk – diezgan iespaidīgs instrumentāls šedevrs. Vairāki mūzikas žurnāli tieši šo ir atzinuši par nedēļas singlu. Starp citu, albuma versija ir vairāk nekā 10(!) minūtes gara, kas nozīmē, ka šī radio versija ir dziesmas saīsinājums par gandrīz septiņām minūtēm. Skarbi.

Muse - "Showbiz" (1999)

MUSE – „Showbiz”

Release date: 04/10/1999
Label: Taste Media
AMG rating: 6/10

Tracklist:

1."Sunburn" – 3:54
2."Muscle Museum" – 4:23
3."Fillip" – 4:01
4."Falling Down" – 4:33
5."Cave" – 4:46
6."Showbiz" – 5:16
7."Unintended" – 3:57
8."Uno" – 3:37

9."Sober" – 4:04
10."Escape" – 3:31
11."Overdue" – 2:26
12."Hate This and I'll Love You" – 5:09

Muse debijas albums, kas līdz šim bija vienīgais no grupas diskiem, kas nebija AMG fonotēkā, līdz ar to tika iepazīts salīdzinoši nesen (Muse debija pie mums aizsākās 2001.gadā ar singlu „Plug In Baby” jau no nākošā studijas albuma).

Grupa tika izveidota jau 90’to gadu sākumā, līdz ar to faktiski pieci gadi bija nepieciešami, lai veikalu plauktos nonāktu jaunās britu trijotnes debijas albums. Lai arī britu kritiķi bija stāvā sajūsmā par pirmajiem diviem grupas singliem („Uno” un „Muscle Museum”), pats albums īpaši lielu rezonansi neradīja, nopelnot lielākoties viduvējus rādītājus. Arī komerciāli šis ir neveiksmīgākais Muse ieraksts – vien 29.vieta UK albumu topā.

„Showbiz” neviļus gribas salīdzināt ar Placebo 1996.gada debijas ierakstu, kā arī Blur pirmajiem darbiem. Nepretenciozs, salīdzinoši vienkāršs un nesamudrīts darbs, kas neprasa pārāk lielu iedziļināšanos, taču noteikti nav slikts ieraksts. Albums, kas radīju pamatus lielai un spožai nākotnei.


Grupas pirmais singls "Uno", izpildīts dzīvajā Londonas "Astorijā" 2000.gadā. Jau tad Muse sevi apliecina kā ārkārtīgi spēcīgu koncertgrupu:


Slavenākais no "Showbiz" singliem noteikti ir balādiskais "Unintended". Savulaik diezgan nievājoša attieksme pret šo dziesmu (un līdz ar to arī grupu Muse) valdīja AMG nometnē 2000.gada pavasarī, kad tas parādījās radiostaciju pleilistēs, tomēr pēdējos divos gados ieguvusi pavisam citu nozīmi pie mums. Tika atskaņota arī slavenajā 2008.gada augusta AMG ballītē. Neapšaubāmi spēcīga mīlas balāde

15 septembris, 2009

R.I.P. Jim Carroll (1950-2009)


Jim Carroll (01.08.1950 - 11.09.2009)

Diemžēl šajās dienās esam bijuši spiesti atvadīties arī no diviem talantīgiem un leģendāriem sava aroda pratējiem – Holivudas aktiera Patrika Sveizija (filmas „Dirty Dancing”, „Ghost”, „Donny Darko” u.c.), kā arī slavenā rakstnieka un dzejnieka Džima Karola. Ja par Sveiziju ir runāts gari un plaši Latvijas medijos, tad mazāk uzmanības ir veltīts Kerolam, kura talantu gribētu īpaši pieminēt.

Džims Kerols miris 59 gadu vecumā no sirdstriekas savās mājās, kā vēsta wikipedia.org, strādājot pie sava rakstāmgalda. Kerols bija labi pazīstams rakstnieks un dzejnieks 70’tajos gados, taču, iespējams, savu slavas kulmināciju piedzīvoja 1995.gadā, kad uz ekrāniem nonāca filma „The Basketball Diaries” ar Leonardo Di Kaprio galvenajā lomā. Tas ir ne tikai Kerola rakstīts stāsts, tas ir autobiogrāfisks stāsts par pašu rakstnieku, kurš bija atkarīgs no heroīna jau kopš 13 gadu vecuma.

70’tajos gados Džims Kerols darbojās arī punk-rock scēnā, sadarbojoties ar dažādiem slaveniem māksliniekiem, piemēram, Petiju Smitu un vadot arī pats savu grupu – The Jim Carroll Band, kuras slavenāko dziesmu „People Who Died” (ar video materiāliem no minētās filmas) varat apskatīt zemāk.



Rest in Peace...

Michael Jackson - "This Is It"

Beidzot atklātībā parādījies t.s. treileris no gaidāmās dokumentālās filmas par Maiklu Džeksonu – „This Is It”, kas būšot skatāma arī Rīgas kinoteātros. Filmā izmantoti fragmenti no iecerētās Londonas koncertprogrammas mēģinājumiem, kas norisinājās Losandželosā, „Staples Center” arēnā, neilgi pirms Maikla Džeksona nāves 25.jūnijā.

Filmas režisors ir Kenijs Ortega, uz lielajiem ekrāniem filmu varēs skatīt no 26.oktobra. Ja vēl pirms tam šaubījos, vai iet, tad šis treileris ir sanācis tik teicams, ka ir mani pārliecinājis galīgi un nešaubīgi - tas IR jāredz. Vērtējiet arī Jūs:

MTV VMA 2009 jeb Kanye West kicks ass!

Nekad nesaki nekad. Kad man svētdienas rītā pajautāja, vai AMG apskatīs arī šī gada MTV Video Music Awards pasākumu, noteicu striktu nē, piebilstot, ka Kanjē-Bejonsē-LeidīGagē-un-citu-ērmu kompānija nav, maigi izsakoties, interesanta priekš AMG. Nekad nesaki nekad. :)

Par to, lai šī gada MTV labāko videoklipu autoru apbalvošanas pasākums būtu gana interesants, parūpējās Madonna ar tiešām bez ironijas skaistu un sirsnīgu piemiņas runu Maiklam Džeksonam, Lady GaGa, kas uz skatuves sevi nogalināja (nesapriecājieties – tas bija tikai teātris!) un MTV VMA oficiālais Klauns #1 – Kanje Vests. Madonnas runu var noskatīties šeit (http://www.youtube.com/watch?v=aF-Bh-7wAEo), Lady GaGa performanci šeit:
(http://www.youtube.com/watch?v=tfgzmeSFm5Y).

Savukārt par Kanjē Vestu stāsts ir sekojošs (tiesa, droši vien jau, ka neko jaunu nepastāstīšu, jo pietiekami daudz arī LV presē šis ir aprakstīts). Brīdī, kad Teilore Svifta saņēma balvu par labāko sieviešu video (best female video) un grasījās sacīt aizkustinošo runu, uz skatuves uzlēca Vests, lai atņemtu Sviftai mikrofonu un paziņotu, ka balva pienākas Bejonsē Noulzai, kurai esot „viens no labākajiem videoklipiem vispār!”. Interesanti, ka to nenoliedz arī MTV pārstāvji, kas tieši Bejonsē klipam „Single Ladies” arī piešķīra vakara galveno balvu – par gada labāko videoklipu „vispār”.

Rezultātā tika izčakarēts vakars nabaga jaunajai country dziedātājai, Kanjē Vests pēdējās divas dienas pavadījis dažādos interneta portālos, rakstot vienu atvainošanos pēc otras, savukārt dziedātāja Pink pavēstīja, ka tikai apsardzes vīri viņu atturējuši no uzbrukšanas Vestam par šādu izgājienu. Turklāt arī pati „vaininiece bez vainas” Bejonsī ļoti nosodījusi Vesta izlēcienu, vēlāk, kad saņēma savu balvu, aicinot Sviftu kāpt uz skatuves un galu galā pabeigt savu sakāmo. Incidentu varat paskatīties šeit:



Interesanti, ka šī nav NE TUVU pirmā reize, kad Vests pamanās izcelties šāda veida balvu pasniegšanas ceremonijās. Viss sākās 2004.gadā, kad Vests demonstratīvi atstāja American Music Awards ceremoniju, paziņodams, ka „ir apzagts”, kad tā gada balva par labāko debiju tika Grečenai Vilsonei (starp citu, arī country zvaigznei). Gadu vēlāk – 2005.gada MTV Europe Music Awards ceremonijā Vests uzlēca uz skatuves, kad viņa „Touch The Sky” zaudēja Simian vs Justice klipam „We Are Your Friends” kategorijā „gada labākais klips”. Toreiz Vesta arguments bija gana nopietns un spēcīgs – „Touch The Sky” esot bijis jāuzvar, jo tas „izmaksāja miljons dolāru un tajā filmējās Pamela Andersone”. Jā, KĀ PAR TO VAR NEDOT BALVU?!? :)

Savukārt 2007.gadā Kanje vispār uzmeta lūpu uz MTV, jo neieguva nevienu balvu, lai arī bija nominēts piecās kategorijās. Toreiz viņš pavēstīja, ka tādās MTV balvu ceremonijās vispār vairs nekad nepiedalīsies. Nu... Kanje, ļoti, ļoti ļauni visi tur tajā MTV ir! Neej vairs tiešām!


Ja kādam TIEŠĀM interesē, tad balvu ieguvēju saraksts ir sekojošs:

Breakthrough Video - Lessons Learned by Matt & Kim
Best Female Video - You Belong With Me by Taylor Swift
Best Rock Video - 21 Guns by Green Day
Best Pop Video - Womanizer by Britney Spears
Best Male Video - Live Your Life by T.I.
Best Hip Hop Video - We Made You by Eminem
Best New Artist - Lady Gaga
Video of The Year - Single Ladies (Put A Ring On It) by Beyonce
Best Art Direction - Paparazzi by Lady Gaga
Best Choreography - Single Ladies (Put A Ring On It) by Beyonce
Best Cinematography - 21 Guns by Green Day
Best Direction - 21 Guns by Green Day
Best Editing - Single Ladies (Put A Ring On It) by Beyonce
Best Special Effects - Paparazzi by Lady Gaga


EDIT(!)

Vakar vakarā Kanye West piedalījās arī Jay Leno vakara šovā, kur vēlreiz atvainojās Teilorei Sviftai. Ļoti zīmīgs bija brīdis, kad Džejs pajautāja Vestam, ko, viņaprāt, par šo situāciju teiktu Kanjē māte (nomira pirms dažiem gadiem). Atbildes vietā sekojošais ilgais klusums, šķiet, izteica visu, Līno trāpija uz jūtām ne pa jokam:

Starp citu, pēc tam sekoja lieliska uzstāšanās kopā ar Jay-Z un Riannu dziesmā "Run This Town". Savus tiešos pienākumus, cepuri nost, viņš izpilda ļoti labi! Kanye, man, STICK TO IT! :)

Ieskats nedēļas jaunumos

Sveicināti jaunā nedēļā!

Ilgi domāju, vai vakar pēc visu jauno ierakstu apzināšanas un izpētīšanas darīt Jums zināmu par to un papildināt ar jaunumiem, kas norisinājušies iepriekšējā nedēļas nogalē, vai tomēr labāk noskatīties US Open vīriešu finālu starp Rodžeru Federeru un Huanu Martinu Del Potro. Izvēlējos pēdējo un, ziniet, nenožēloju. :) 4,5 stundas... Miegs ir stipri upurēts, bet tādu finālu tenisā bieži nenākas redzēt. Visu cieņu argentīnietim, es gandrīz apraudājos naktī kopā ar viņu!

Bet mūzikā šonedēļ jaunumu ir, es teiktu, par NENORMĀLI daudz. Var just, ka rudens sezona ir patiešām sākusies, jo šonedēļ vien iznākuši ap 10 interesanti albumi, no kuriem esam atlasījuši piecus, kam pievērsīsim pastiprinātu uzmanību šonedēļ. Protams, kā jau solīju, viens no tiem būs Muse jaunais albums "The Resistance", tāpat arī Jay-Z jaunākais veikums "Blueprint 3" un trīs debijas albumi, kas jau labu laiku atrodas AMG fonotēkā - The Big Pink, HEALTH un Amanda Blank.

Par singliem īpašs stāsts, jo neskatoties, ka šonedēļ mums atkal būs veselas 16 jaunas dziesmas, tās pat nācās atlasīt! Tātad, vēl kaudzīti vienkārši izmetām. Protams, neiztrūkstoši daudz ir arī, t.d. DMS kompozīcijas. Bet nu... Centīsimies ar visu līdz piektdienai tikt galā. Tā teikt, darba būs daudz, bet toties par garlaicību sūdzēties nevarēs.

Kā jau minēju ievadā, daudz interesantu lietu noticis arī nedēļas nogalē, no kurām galvenā noteikti bija MTV Video Awards balvu pasniegšanas ceremonija. Par to, lai šis pasākums izvērstos gana jautrs parūpējies neviens cits kā... Kanje Vests jau atkal! :) Par to un arī dažām bēdīgām lietām pastāstīšu vakarā. Pagaidām - laiks jaunākajai mūzikai!

HEALTH - "Die Slow" videoklips (singls sasniedza 10.vietu Aprīļa Top 20):