20 augusts, 2010

NEDĒĻAS SINGLS (16.08.-22.08)

SINGLE OF THE WEEK

Klaxons - "Echoes"
Release date: 16/08/2010
Label: Polydor
AMG rating: 9/10


Ir dažas grupas vai mākslinieki, kuru iepazīšanu Tu atcerēsies spilgti visu savu atlikušo mūžu. Man viena no šādām grupām ir Klaxons. Nekad neaizmirsīšu to 2007.gada janvāra auksto pirmdienas rītu, kad beidzot saņēmu Klaxons debijas albumu „Myths of the Near Future” un nospiedu „play”. Jā, protams, pirms tam biju dzirdējis par slavinošajiem vārdiem no britu mūzikas žurnālistiem, par Klaxons dēvēšanu par jaunajiem mūzikas revolucionāriem, par jauno nu-rave stilu, kura autori esot Klaxons utt. Taču reāli no viņu daiļrades nebiju dzirdējis neko.

Tā nu šajā aukstajā pirmdienas rītā ar ļoti, ļoti, ļoti sliktu pašsajūtu (ko tur ko slēpt – tas bija rīts pēc pamatīgi vētrainas nedēļas nogales, un mani mocīja lielas paģiras) pirmoreiz noklausījos Klaxons debijas ierakstu un trāpīju desmitniekā! Tā enerģija, skaņa un vienlaikus arī melodiskums tik ļoti aizrāva, ka vienā mirklī visas fiziskās likstas pazuda kā nebijušas. To vietā nāca jauna ballīte – vienam pašam, dejojot savā istabā un kā apdullušam bļaujot „From Atlantis / To Interzone”, „Magic! Without tears! / Magic! Magic without tears!” un citus albuma nesošo skaņdarbu piedziedājumus.

Tolaik ar putām uz lūpām slavēju Klaxons visās iespējamās vietās un nevietās, ieskaitot, protams, AMGmusic mājaslapu, un patiesībā savas domas neesmu mainījis joprojām – tas ir un paliek viens no iespaidīgākajiem un obligātākajiem pagājušās desmitgades albumiem. Ja nebūtu Radiohead „In Rainbows”, „Myths of the Near Future” noteikti būtu pelnījis kļūt par tā gada labāko albumu. Tā vietā Klaxons nācās samierināties vien ar balvu „Gada Labākā Debija” no mums.

Kā jau to prognozēju tad, nākošo mēnešu laikā parādījās vesels lērums Klaxons sekotāju, kas, lai arī varbūt neizteikti un ne atklāti, bet tomēr iestarpināja rokmūzikā deju mūzikas, konkrēti – reiva elementus (taisnības labad gan jāpiebilst, ka Klaxons jau nav „deju mūzika + roks” patentētāji. Vēl krietni pirms viņiem Ņujorkā radās tāda grupa kā The Rapture, Kalifornijā - !!! utt. Turklāt, ja rok vēl dziļāk, tad dance-punk saknes vispār var meklēt 70’to gadu mūzikā!). Diemžēl tas nostrādāja ne gluži tā, kā es to biju gaidījis. Ja Late of the Pier vēl būtu saucami pie patīkamākajiem pēc-Klaxons atklājumiem, tad Shitdisco, Hadouken! un vēl dažs labs censonis stilu nu-rave jau diskreditēja līdz tādai pakāpei, ka tas kļuva par teju vai lamuvārdu mūzikas presē.

Ko tikmēr Klaxons? 2007.gada nogalē grupas dalībnieks Saimons Teilors-Deiviss paspēja intervijā pavēstīt, ka grupa ir aizrāvusies ar dupstep un folkmūziku, gatavo jaunu ierakstu, kas būšot ieturēts vairāk prog-rock stilā, un klusiņām nogāja no skatuves. Gadu vēlāk parādījās informācija, ka jaunais albums iznāks 2009.gada sākumā.

Tālāk sekoja jau presē daudzviet stāstītais šoks. Grupa nāca klajā ar paziņojumu, ka Klaxons ierakstu kompānija Polydor ir palūgusi grupai izmest miskastē viņu radīto debijas albuma turpinājumu un sākt darbu no jauna. Ierakstītais materiāls esot „pārāk eksperimentāls”, lai Polydor Records to izdotu. Grūti pateikt, cik šajā gadījumā tas ir bijis ierakstu kompānijas bosu niķis, bet domāju, ka par daudz ko liecina tas, ka arī grupas līderis Džeimijs Reinolds jau steidza presei ziņot, ka plate tiešām bijusi pārāk psihedēliska un nepiemērota izdošanai. Tā nu darbs sākās no jauna.

Visbeidzot 2010.gada 25.maija vakarā (un to vakaru es atceros ļoti labi, jo sagadījās, ka tieši tovakar biju ieklīdis interneta kafejnīcā Grieķijā – LUCKY ME!) BBC Radio 1 dīdžejs Zeins Louvs pasaulei pirmatskaņoja jauno Klaxons dziesmu „Flashover”, kas liecināja, ka albums, kuram tad jau bija zināms nosaukums – „Surfing The Void” – ir pavisam tuvu. Lieki piebilst, ka „Flashover” bija mans tā vakara notikums #1.

Gala beigās izrādījās, ka „Flashover” tomēr nebūs Klaxons jaunā albuma pirmais oficiālais singls, par to bija lemts kļūt daudz melodiskākajam un radio stacijām draudzīgākajam „Echoes”, kurš tik tiešām ļoti atsauc atmiņā 2007.gada albuma „Myths of the Near Future” noskaņas. Tas ir mazliet piezemētāks, ne tik skarbs un – jāatzīst – ne tik jumtu raujošs kā, piemēram, „Atlantis To Interzone”, taču tam piemīt trīs ļoti svarīgas īpašības, bez kurām ir grūti kļūt par AMGmusic Single of the Week – dziesma ir a)melodiska, b) lipīga, c)pacilājoša un es pat teiktu – epohāla.

Grūti tagad spriest, kāds varētu būt viss albums, taču par to galva nav daudz jālauza – „Surfing The Void” veikalos nokļūs jau pirmdien! Tā kā nākamnedēļ gaidāma patīkama atkaldzirdēšanās. Kontekstā ar AMGmusic vēl piebildīšu, ka Klaxons līdz šim ir bijusi Top 10 pie mums ar pilnīgi visiem singliem, taču 1.vietu izdevās iegūt tikai vienreiz – 2007.gada jūnijā ar klasiskā 90’to gadu deju mūzikas hīta „It’s Not Over Yet” kaverversiju, kas izcīnīja arī 2.vietu visā tā gada topā. „Echoes” ir uz ko tiekties!

Nedēļas Singlu Apskats (16.08.-22.08.)

Beidzot TAS nu ir klāt. Šīs nedēļas singlu apskats, kas ir PIRMAIS AMGmusic singlu apskats vēsturē, kur jādzird ir principā visas dziesmas. Vēl ne reizi tā nav bijis, kad kāda dziesma ar atzīmi 7/10 nopelnītu pēdējo vietu. Tagad ir. Sākam.


ŠĪS NEDĒĻAS LABĀKIE SINGLI:

The Cribs - "Housewife" [Polydor; 16/08/2010]
AMG rating: 9/10



Par pamatīgu pārsteigumu pagājušajā nedēļā parūpējās brāļu Džārmenu grupa The Cribs, kurai pērn pavisam oficiāli pievienojās arī leģendārais The Smiths ģitārists Džonijs Mārs, ko pamatoti var dēvēt par vienu no 80’to gadu slavenākajiem sava instrumenta pārvaldītājiem. Pārsteigums jau bija paša singla izdošana – par to iepriekš nekas nebija zināms pat visu zinošajai britu mūzikas presei, turklāt pārredzamā nākotnē nav arī ieplānots jauns The Cribs albums. Grupai vienkārši pēdējā laikā esot uznākusi rakstīšanas mānija – tā īsumā šo soli presei paskaidroja viens no Džārmeniem.

Otrs pārsteigums – un daudz patīkamākais – ir tas, ka singls „Housewife” ir vienkārši debešķīgs! Kā jau stāstīju Jums pirms nedēļas, kad dziesma kļuva par Hottest Track of the Moment, klausoties „Housewife” rodas sajūta, ka Mārs beidzot būs iemācījis brāļiem kaut ko no melodijas teorijas. Ļoti lirisks, mīļš un prātā paliekošs darbs, ko es pat gribētu saukt par The Cribs visu laiku skaistāko dziesmu. Pārspīlēju? Varbūt. Bet tad tikai nedaudz.



The Drums - "Let's Go Surfing" [Island; 16/08/2010]
AMG rating: 9/10


Ko jaunu gan var pateikt par dziesmu, kas AMGmusic un visur citur skan jau gandrīz gadu? Laikam jau tikai to, ka pārsteidzošā kārtā The Drums ir izvēlējušies „Let’s Go Surfing” beidzot tomēr izdot singla formātā, lai gan jau kopš pērnā rudens tas ir pieejams viņu debijas EP „Summertime!”, bet kopš šī gada jūnija arī albumā „The Drums”. Nemaz nerunājot par to, ka tas ir viens no spēlētākajiem gabaliem pērnā gada nogalē visos indie tusiņos.

Tomēr no otras puses – domāju, ka tas ir pareizs solis. „Let’s Go Surfing” faktiski dziesma, kas padarīja The Drums par superzvaigznēm, un tas ir jāatzīst ar man – cilvēkam, kam daudz vairāk pie sirds iet „I Felt Stupid” un „Down By The Water”. Ja nu ir kāda dziesma himniska, saulaina un vasaras dvašas caurstrāvota, tad tā noteikti ir „Let’s Go Surfing”, kuras piedziedājumu joprojām gribas dziedāt kā „Obama, Ii wanna go surfing / Obama, I don’t care about nothing”! :) Jā, jā, zinu – „Oh, mama!” patiesībā viņi dzied.



!!! - "The Most Certain Sure" [Warp; 16/08/2010]
AMG rating: 8/10


Kad pirms divām nedēļām noklausījos pirmoreiz jaunāko !!! jeb Chk Chk Chk singlu „The Most Certain Sure”, nodomāju, ka šis kopā ar Klaxons cīnīsies par Nedēļas Singla statusu. Tak jau prātā man nevarēja ienākt, ka šonedēļ teju visi AMGmusic favorīti izdomās izdot savus gada labākos singlus!

Tas, protams, netraucē „The Most Certain Sure” būt par vienu no perfektākajiem skaņu celiņiem piektdienas vakaram – tādam pre-party noskaņojumam, ko vēl vairāk stiprina dziesmas piedziedājuma rindiņa „And it’s a good day / It’s a good day”. Krietni vieglāks un gaisīgāks par iepriekš pieredzētajiem !!! singliem, bet, manuprāt (un kā rāda pirmās jaunā albuma recenzijas – esmu savās domās viens), tas galīgi nav slikti. Dance-punk celmlauži radījuši kaut ko atsvaidzinošu dvēselei un nedēļas nogales grūvam.




Future Islands - "Walking Through That Door" [Thrill Jockey; 10/08/2010]
AMG rating: 8/10


Tā arī nenoklausījos šonedēļ Future Islands debija albumu „In Evening Air”, kas izdots jau maijā un no kura nāk šī sirdi plosošā dziesmiņa „Walking Through That Door”. Atgādināšu, ka Future Islands AMGmusic debitēja martā, kad ar singlu „Tin Man” tika izcīnīta ļoti augstā 5.vieta mēneša singlu topā. „Walking Through That Door” gan nav izdots kā oficiāls singls no albuma – grupa vienkārši to pagājušajā nedēļā piedāvāja lejupielādēt par velti. Izmantojiet to!



Vampire Weekend - "White Sky" [XL; 16/08/2010]
AMG rating: 8/10


Arī 2008.gada afro-pop kulta grupa Vampire Weekend šonedēļ sadomāja izlaist vienu no labākajiem albuma skaņdarbiem – „White Sky” – singla formātā. Joprojām tiek lauzti šķēpi par to, vai „Contra” ir pelnījis uzslavas, vai nopēlumu, ka objektīvi tas ir vājāks par debijas ierakstu „Vampire Weekend”, taču par „White Sky” šaubu nav – tas ir tipisks Vampire Weekend – tāds, kādu mēs to esam iemīlējuši. Bez tam singlā ir arī teicams Basement Jaxx remikss, kas noteikti noderēs jau šajā nedēļas nogalē diskotēkās.

Tas NAV oficiāls videoklips! :) Bet teicams vienalga:



The Count & Sinden feat Mystery Jets - "After Dark" [Domino; 16/08/2010]
AMG rating: 8/10


Nemūžam nebūtu ticējis, ka es ar lielu nepacietību gaidīšu The Count & Sinden – Londonas deju mūzikas dueta, kas pirmoreiz AMGmusic atrādījās ar ne pārāk izteiksmīgiem remiksiem, - debijas albumu, kurš iznāks 23.augustā. Tomēr tā ir noticis, pateicoties tieši šim skaņdarbam – „After Dark”, par kura vokālo pusi parūpējies britu indie-rock kvartets Mystery Jets, kuriem pašiem pirms neilga laika iznāca visnotaļ baudāms albums „Serotonin”.



Flying Lotus feat Thundercat - "MmmHmm" [Warp; 16/08/2010]
AMG rating: 8/10


Grūti man gāja ar visu slavēto un debesīs celto Flying Lotus šī gada albumu „Cosmogramma”. Nepadevās tas manām ausīm, kad to klausījos pirmoreiz, un nav jau nekāds brīnums – Kalifornijas mūziķa Stīvena Elisona jeb Flying Lotus jaunā plate (jeb šedevrs, kā to nereti dēvē amerikāņu kritiķi) prasa diezgan lielu iedziļināšanos un atdevi. Toties „MmmHmm” ir no tām albuma dziesmām, kas aizskar sirds un auss stīgas jau no pirmās reizes. Teicams chill-out skaņdarbs!



Porcelain Raft - "Dragonfly" [self-released; 03/08/2010]
AMG rating: 8/10

(free download)

Lūk, arī beidzot kāds absolūts debitants starp šīs nedēļas mūzikas milžu darbiem. Porcelain Raft patiesībā ir viens cilvēks – itālis Mauro Ramidi, kurš gan jau labu laiku kā dzīvojot Londonā un tur arī radot mūziku. Mauro pieskaitāms pie jaunās paaudzes mūziķiem, kas nesteidzas izdot ierakstus CD vai platēs, bet tā vietā piedāvā tos bez maksas savā bandcamp vietnē internetā. Tur jau pieejami trīs viņa EP. Tiesa gan, septembrī esot gaidāms arī pirmais septiņu collu EP plates formātā. Šis ir jaunākais viņa veikums – ļoti Beach House atgādinošais „Dragonfly”.



The Chemical Brothers - "Another World" [Virgin; 16/08/2010]
AMG rating: 8/10

Vai es neesmu teicis, ka The Chemical Brothers jaunais albums „Further” ir labākais Chemical Brothers albums pēdējos vismaz sešos gados? Tad to saku tagad. Ja jums nepietika ar aprīlī publicēto jumtu rāvēju „Escape Velocity” un maija singlu „Swoon”, kas tagad ieguvis jaunu elpu, pateicoties fantastiskajam Boyz Noize remiksam, tad, lūk, Jums čilīgākais albuma skaņdarbs „Another World”, kas vismaz man ļoti atsauca atmiņā lielisko „Star Guitar” no 2002.gada. Skaisti.



PĀRĒJIE ŠĪS NEDĒĻAS SINGLI:

65daysofstatic - "Come To Me/Weak4" [Hassle; 16/08/2010]
AMG rating: 7/10


Kad parādījās informācija, ka 65daysofstatic kā nākošo singlu no albuma izdos ģeniālo plates stūrakmeni – astoņas minūtes garo opusu ar pašu Robertu Smitu vokālista lomā, pirmā doma bija – LIELISKI! Tikai vēlāk sapratu, ka dziesma taču zaudēs lielu daļu šarma, kad to sakompresēs un saīsinās trīs minūšu radioversijā. Tā arī ir. Taču tik un tā šis ir un paliek mans mīļākais Šefīldas elektroniskā post-rock ansambļa gabals. Un ne tikai tāpēc, ka tur ir PATS Roberts Smits dzirdams.

Šeit būs garā, albuma versija:



Blood Red Shoes - "Heartsink" [V2; 16/08/2010]
AMG rating: 7/10

Blood Red Shoes visu laiku kaut kas pietrūkst. Šis ir jau trešais pēc kārtas singls no Braitonas dueta otrā studijas albuma „Fire Like This”, kas nopelna visai atzinīgu vērtējumu, ir pietiekami baudāms un ar savu odziņu, bet mēneša topā neiekļūst. Tā izgāja martā izdotajam „Light It Up”, tā notika ar maija teicamo dziesmu „Don’t Ask”, un par 95% var prognozēt, ka šāds pat liktenis sagaida arī „Heartsink”. Laikam tak beidzot būs jāsaņemas un jānoklausās tas albums!



Steve Mason - "Am I Just A Man" [Domino; 16/08/2010]
AMG rating: 7/10


Vakar vakarā vēlreiz paklausījos, pēdējoreiz maijā Grieķijas tālēs klausīto Stīva Meisona albumu „Boys Outside”. Nonācu pie secinājuma, ka neesmu pārspīlējis ne par mata tiesu – albums IR pelnījis astoņas balles no desmit un saukties par vienu no 2010.gada pavasara labākajiem diskiem. Singls „Am I Just a Man” gan nav pieskaitāms pie albuma sirdi plosošākajām dziesmām, bet tomēr.



David E. Sugar - "Party Killer" [Sunday Best; 16/08/2010]
AMG rating: 7/10


Arī jaunajam britu deju mūzikas producentam David E Sugar nav paveicies ar nedēļu, kad debitēt AMGmusic. Jaunais singls „Party Killer” gan ir patiesi labs, joprojām to iesaku kaut vai masējošā un veselo saprātu prom raujošā Disco of Doom remiksa dēļ. Oriģinālā versija krietni mierīgāka un fankīgāka.



Holy Fuck - "Red Lights" [Young Turks; 16/08/2010]
AMG rating: 7/10


Neesmu sajūsmā par jauno Holy Fuck albumu „Latin”, kas iznāca maijā, un „Red Lights” pavisam noteikti nav starp šī albuma labākajiem skaņdarbiem. Toties platē ir tāds šedevrs kā „Stay Lit”, ko joprojām gaidu iznākam singla formātā.



Kele - "Everything You Wanted" [Polydor; 16/08/2010]
AMG rating: 7/10


Izdot savu albuma labāko singlu un vienalga starp 16 dziesmām nopelnīt nosacītu pēdējo vietu? Tas ir jāmāk! Secinājums? Kele ir vienkārši neveiksminieks. :) No offence. Tāda nu šī nedēļa ir izvērtusies.

18 augusts, 2010

Trešdiena, 18.augusts

Sveiciens trešdienā!

Spītējot joprojām uzstājīgi prom nelidojošajam karstumam un joprojām stīvajai un sāpošajai mugurai, šodien atkal pietiekami liels daudzums mūzikas izlaists caur AMGmusic dzirnām, lai padalītos svarīgākajā arī ar Jums. Tiesa, šodien mazāk par jaunumiem mūzikā, cik par jaunumiem burziņu jomā.

Jaunumi ir tādi, ka šo sestdien (21.augustā, ja esam precīzi) pēc ļoooti ilgiem laikiem, tērpies DJ uzsvārcī, viesošos Jūrmalas šī gadsimta slavenākajā, lai arī izmēra ziņā nelielajā naktsklubā „Trio”, kas savus ziedu laikus piedzīvoja pagājušās desmitgades pirmajā pusē. Kā DJ par naudiņām tur pēdējoreiz spēlēju tālā 2001.gada rudenī, tātad – atgriešanās pēc deviņu gadu prombūtnes. Tiesa gan, apmeklētāja lomā esmu tur bijis krietni biežāk un stipri nesenāk. Pagājušajā nedēļas nogalē, piemēram. ;)

Stāsts īsumā ir sekojošs. Septembrī (visticamāk, septembra nogalē) tur ir ieplānots viens pasākums, kas ir briedis jau labu laiku. Par šo pasākumu pagaidām vēl drīkstu runāt tikai pusčukstus, lai neaizbiedētu labo domu fejas. Tad nu pusčukstus saku, ka pasākums būs lieliska dāvana visiem leģendāro Trio pasākumu apmeklētājiem, kas tur pavadījuši neskaitāmas naktis kluba ziedu laikos – ap 2000.-2005.gadu. /tālāk seko mana ļoti čukstoša balss, kuru lāga nevar sadzirdēt.../

Tā kā, pirmkārt, pats neesmu spēlējis klubos kopš 2005.gada pavasara, otrkārt, nezinu, uz ko, kā un kāpēc ir spējīga Trio naktskluba tehnika un, treškārt, gribas iepriecināt cilvēkus un pašam sevi pēc iespējas ātrāk, šo sestdien ir ieplānots maziņš ģenerālmēģinājumiņš. Respektīvi – pāris stundas kopā ar pasākuma organizatoriem iemēģināsim Trio mūzikas aparātus un pie viena padejosim un padzersim ārkārtīgi garšīgos lieliskā bārmeņa Matīsa gatavotos kokteiļus.

Tātad nekas ļoti nopietns un speciāli gatavots šoreiz, BET... ja viss izdosies, kā cerēts, – kas zina – iespējams tas ir sākums ikmēneša AMGmusic vakariem, kuros es (vai kāds cits, jo ir padomā par vēl dažu labu zināmu cilvēku piesaisti) atskaņotu dzīvē to, kas diendienā izskan un tiek atspoguļots AMGmusic blogā šeit. Tas būtu patiešām ļoti, ļoti skaisti. Neko nevaru padarīt – mīlu savu pilsētu un mīlu mūziku, un mīlu labus cilvēkus. Ja gaumīgo un baudāmo mūziku varētu apvienot ar labajiem un gaišajiem cilvēkiem un to visu baudīt skaistākajā Latvijas pilsētā, tad tas būtu kā tāds sapņa piepildījums. Galu galā taisnība vien ir viedajām mēlēm – pietiek gausties par Novaja Volna un citiem ar totālu bezgaumību un mākslīgu glamūru sapūstiem vai tieši pretēji – ar senu, tak apnicīgi nepatīkamu naftalīna smaržu piesūcinātajiem Jomas ielas tusiņiem! Tā vietā labāk sākt kaut ko darīt pašiem, likt vietā alternatīvu, vai ne?

Anyway, ja kāds paziņa vai vienkārši labs cilvēks iepeldēs sestdienas naktī Vienības Prospektā 35, Lielupē (braucot no Rīgas, pirmais pagrieziens pa labi no Jūrmalas šosejas un kādi 200-300 metri taisni!), labprāt uzspēlēšu kādu stundiņu ilgāk par ieplānotajām 2-3 stundām. Par to, ko es ģenerālmēģinājumā spēlēšu, man pagaidām nav ne jausmas, bet tur noteikti būs šīs vasaras lielākie AMGmusic hīti, kā arī šis tas no klasikas un pagājušās vasaras grāvējiem. Trīs trekus, kurus NOTEIKTI sestdien dzirdēsit, piedāvāju noklausīties mazliet zemāk.


Bet, ak, vai! Nu gan esmu aizrunājies (precīzāk – aizrakstījies). Laiks ķerties klāt šodienas muzikālajam klāstam. Tajā galvenā loma jaunajam Wild Nothing skaņdarbam. Ir arī pilnīgi jauns The National gabals, b-puse no mūsu jaunajiem favorītiem Oberhofer, kā arī melanholisks klips no How To Dress Well. AIZIET!


HOTTEST NEW TRACK:

Wild Nothing – „Golden Haze” [Captured Tracks]
(from f/c EP „Golden Haze, out in October)

Šīs dienas karstākais ieraksts patiesībā AMGmusic fonotēkā ir jau kopš jūnija! Tolaik, apskatot Wild Nothing debijas albumu „Gemini”, pieminēju, ka grupa ultra-mazā skaitā (75 eksemplāros!!) ir laidusi klajā arī EP vinila plati „Evertide”. Kā reiz, jau tad no šī EP izcēlu dziesmu „Golden Haze”, ko nosaucu par vienu no skaistākajiem šī gada skaņdarbiem. Prieks, ka to sapratuši paši grupas dalībnieki, un oktobrī uz leibla Captured Tracks tiks izdots jauns EP, kura centrālā ass jau būs tieši dziesma „Golden Haze”.

Ar melanholiskāko The Cure daiļrades daļu visbiežāk salīdzinātie Wild Nothing ir četri jaunieši no Virdžīnijas, ASV. Viņu spēlētā mūzika balansē starp dream-pop, shoegaze un indie-rock stiliem. Debijas albums „Gemini” – un es nepārspīlēju šoreiz – ir viens no lieliskākajiem 2010.gada debijas ierakstiem, ko noteikti iesaku arī Jums.



DIENAS VIDEO PRIEKS:

How To Dress Well – „Lover’s Start” [Lefse]
(from f/c album „Love Remains”, out in September)


Vēl pirms gada Tomu Krellu slavenais pitchfork.com pieteica kā puisi, kurš pa dienu tulko Kanta filozofijas grāmatas, bet vakaros sava prieka pēc sacer narkotiskas lo-fi dziesmas. Šobrīd Toms Krells jeb How To Dress Well ir viens no pieprasītākajiem ambient/chillwave mūziķiem, kura kontā jau ir neskaitāmi internetā publicēti skaņdarbi, bet septembra nogalē gaidāms arī debijas albums.

Interesanti, ka klips tapis albuma dziesmai „Lover’s Start”, nevis gaidāmajam plates pirmajam oficiālajam singlam, ar Maikla Džeksona sempliem krāšņotajam „Ecstasy With Jojo”, kurš iznāks 30.augustā. No otras puses - zilganblāvais un melanholijas pilnais video materiāls patiešām ļoti piestāv tieši šim skaņdarbam. Klipa autors ir kāds Džeimijs Hārlijs. Skatieties paši:



THREE NEW FREE MP3’s:

Pavisam īsi par šodienas interesantākajiem jaunumiem par velti pieejamo MP3 frontē.

The National - "You Were a Kindness" [4AD]
(bootleg track,
free download)

Pagājušajā nedēļā vieni no šī gada labāko albumu īpašniekiem The National paviesojās kādā Minesotas radiostacijā, kur citu starpā izpildīja arī vienu pilnīgi jaunu dziesmu, kura tagad pieejama arī MP3 versijā. Gluži kā albums „High Violet” – bezgala skaisti un perfekti!



Oberhofer - "Don'tneedya" [self-released]
(from "o0O0o0O0o" 7'' vinyl, out now)
(
free download)

Nedrīkstam paskriet garām arī šim. Jaunie amerikāņi Oberhofer, kuri pirms neilga laika lika man jukt prātā (labā nozīmē), pateicoties fantastiskajai „Away Frm U” dziesmai, kas godam arī nopelnīja 1.vietu jūlija topā, augusta sākumā izdeva pirmo singlu vinila platē. Tā b-pusē ir šī dziesma – „Don’tneedya”. Vēl viens pierādījums, KĀPĒC šiem jauniešiem ir vērts pasekot līdzi! Manuprāt, pat labāks par a-puses treku.



Small Black – „Photojournalist” [Jagjaguwar]
(from f/c album „New Chain”, out in October)
(free download)

Biju jau paspējis piemirst pat šo Longailendas duetu. Pagājušā gada augustā Small Black pievērsa uzmanību AMGmusic, pateicoties dziesmiņai, kuru tolaik ieliku lo-fi indie atvilktnē. Jaunākais skaņdarbs „Photojournalist”, kas ieskandinās oktobrī gaidāmo debijas albumu, drīzāk ieturēts new-wave stilā. Taču skan pat vēl labāk!



THREE FOR THE WEEKEND #2

Visbeidzot solītais ieskats, ko tad es spēlēju diskotēkās. ĻOTI daudz ko. :) Pamatā koncentrējoties uz aktuālāko, bet nepiemirstot arī senākus jautrību rosinošus skaņdarbus. Vasarai piestāv vasaras mūzika. Tāpēc šim vīkendam noteikti izvēlētos pērnā gada vasaras himnu „Psychic City” no pagājušajā gadā arī Rīgā skatītajiem YACHT; šīs vasaras (un principā jau arī pērnā rudens) bezbēdīgi jautro The Drums treku „Let’s Go Surfing”, kurš, starp citu, singla formātā oficiāli tika izdots tikai aizvakar(!), kā arī savu pagājušās nedēļas lielāko favorītu – Boyz Noize remiksu The Chemical Brothers skaņdarbam „Swoon”.

Trīs stilistiski atšķirīgi darbi, kurus vieno kas? Pareizi, POZITĪVĀ ENERĢIJA! :) Pie tās arī pieturēsimies. Iesaku!

YACHT – „Psychic City”:


The Drums – „Let’s Go Surfing”:


The Chemical Brothers – „Swoon” (Boyz Noize Remix):



Tiekamies jau piektdien ar šīs nedēļas lielisko dziesmu bagāto Singlu Apskatu!

17 augusts, 2010

Otrdiena, 17.augusts

Sveiciens jaunā nedēļā!

Tāds mazliet novēlots šonedēļ tas sveiciens, – vien otrdienā – tomēr arī tā ir labi, ja salīdzina ar vakardienu, kad nevarēju pagriezt galvu ne pa labi, ne pa kreisi, ne uz augšu, ne uz leju. Sestdienas vakarā Muse DVD „HAARP” skatīšanās (nafig vispār vajadzēja lūrēt divus gadus atskatītu koncertu, kurš man ir jau apnicis?!) beidzās ar nelāgu muguras sagriešanu, kā rezultātā svētdien pat no gultas nevarēju piecelties... Nekas nav patīkamāks par pārejošām muguras sāpēm, ja nu vienīgi pārejošas galvas sāpes. Tāpēc šodien jau jūtos salīdzinoši skaisti.

Savā ziņā skaisti, bet savā – biedējoši ir skatīties uz šonedēļ iznākušo singlu sarakstu. Gribat, pasaukšu grupu nosaukumus? !!!, Flying Lotus, Holy Fuck, Klaxons, The Chemical Brothers, The Drums, Vampire Weekend... Centīgākie AMGmusic lasītāji šos vārdus atpazīs arī nakts vidū. Tas vēl būtu sīkums, bet puse no šo izpildītāju jaunajiem singliem ir vienlaikus arī viņu labākās dziesmas šogad. Vēl nepietiek? Ok, ir mums vēl pāris grupas, kas līdz šim nav varējuši lepoties ar sasniegumiem AMGmusic, bet kas tieši šonedēļ, NOLĀDĒTS, saņemas izdot savus labākos karjeras darbus. Pat Bloc Party solists Kele, kura debijas solo albums lielā mērā ir lidināms miskastē, tieši šonedēļ izdevis vienīgo(!) albuma dziesmu, kura pelnījusi uzslavas! Uhh.... Smaga man tā nedēļas nogale būs, smaga.

Bet par to visu lasīsit piektdien, kad, kā jau ierasts, AMGmusic cels galdā Nedēļas Singlu Apskatu. Šodien – par šodienas aktualitātēm. Jauns Manic Street Preachers skaņdarbs, lielisks Gold Panda MP3, ģeniāls videoklips no Yeasayer un noslēgumā ielūkosimies atkal AMGmusic vēsturē – šoreiz paklausīsimies lielāko hītu akurāt pirms pieciem gadiem.


HOTTEST NEW TRACK:

Manic Street Preachers – „I’m Leaving You For Solitude” [Columbia]
(available as a free download)


Šorīt savus fanus iepriecinājusi Velsas apvienība Manic Street Preachers, kuras plašais piekritēju pulks ir labi pārstāvēts arī Latvijā. 27.septembrī grupa laidīs klajā savu jubilejas – desmito – studijas albumu, kuru divas nedēļas pirms tam ieskandinās jaunākais singls „(It’s Not War) Just The End Of Love”.

Acīmredzot, ieraksta procesā ir arī pāri palikušās dziesmas. Negribu aizvainot nevienu Manic Street Preachers fanu Latvijā, bet šī dziesma „I’m Leaving You For Solitude” pēc tādas – pāri palikušas – arī izklausās. Lielākais dziesmas pluss – tā ir ļoti ērti un labā kvalitātē dabūjama par velti MP3 formātā.

Pārāk gan ieteiktu mūzikas mīļotājiem nesacerēties, jo arī oficiālais pirmais singls „Just The End Of Love” nav nekas diži labāks. Tā vien rādās, ka MSP pērnā gada intervijās paustais „nākošais albums būs domāts masām” būs izrādījies patiess. Masu produkts, kas, ja atskaita līdz kaulam pazīstamo Džeimsa Dīna Bredfīlda balsi, ne ar ko neatšķiras no tūkstošiem citu šādā stilā spēlējošu britu grupu. Tādiem dinozauriem kā Manic Street Preachers tas NAV un NEVAR BŪT kompliments.



TODAY’S FREE MP3:

Gold Panda – „Snow & Taxi” [Ghostly]
(free download)



Ja arī Jums pie sirds īpaši negāja šīs dienas Hottest Track, tad jaunākais Gold Panda skaņdarbs noteikti neliks vilties. Godīgi sakot, biju lielā nesaprašanā, kad gada sākumā britu raidsabiedrība BBC šo jaunieti izcēla kā vienu no potenciāli lielākajām 2010.gada jaunajām zvaigznēm mūzikā, iekļaujot viņu slavenajā „Sound of 2010” sarakstā. Negāja man pie sirds ne Gold Panda 2009.gadā izlaistās plates, tāpat kā neiepriecināja arī singls „You” šogad, ar ko Gold Panda debitēja AMGmusic, maijā paliekot ārpus labāko divdesmitnieka.

Nu jau skaitāmas nedēļas palikušas līdz beidzot dienas gaismu ieraudzīs Gold Panda debijas albums „Lucky Shiner”, no kura tagad talantīgais producents par velti piedāvā skaņdarbu „Snow & Taxi”. Atšķirībā no skaņas ziņā pieblīvētā un mazliet pat uzmācībā „You”, šoreiz Gold Panda piedāvā ārkārtīgi gaisīgu, vieglu, tīri instrumentālu skaņdarbu, kura lielākais pluss ir debešķīgās zvaniņu skaņas komplektā ar ritmisku dubstep piesitienu. Nudien skaisti!



DIENAS VIDEO PRIEKS:

Yeasayer – „Madder Red” [Secretly Canadian]

Šis ir KAUT KAS! Jau pagājušajā gadā ļoti sajūsminājos par Yeasayer videoklipu, tolaik vēl tikai gaidāmās otrās studijas plates pirmajam singlam „Ambling Alp”. Nedaudz biju vīlies, kad AMGmusic Video Guru Ieva šo klipu neiekļāva spēcīgāko pieciniekā (lai gan jāpiekrīt viņai – pieci iekļuvušie tik tiešām bija tobrīd labākie!), bet domājams, ka 2010.gadā beidzot pavisam pelnīti Yeasayer vārdu šajā kategorijā atradīsim.

Jaunais klips, kurā galvenajā (es gan teiktu – OTRAJĀ galvenajā) lomā ir aktrise Kristena Bella, ir vai nu ļoti, ļoti skumjš, vai ļoti, ļoti smieklīgs – tas jau būs atkarīgs no Jūsu humora izjūtas un tā, vai dzīvē ir nācies saskarties ar mīļotā mājdzīvnieciņa traģisku zaudēšanu. Katrā ziņā par tā tēla, ko pat grūti aprakstīt, izdomu un izveidi jau vien klipa režisors, zviedrs Andreass Nilsons (iepriekš veidojis klipus ļoti daudzām mūzikas zvaigznēm, Fever Ray, Depeche Mode un MGMT ieskaitot) pelnījis vismaz pāris zvaigznītes.

Kas attiecas uz pašu dziesmu un vispār Yeasayer – jā, es joprojām albumu „Odd Blood” uzskatu par vienu no šī gada spēcīgākajiem ripuļiem, un, jā, dziesma „Madder Red” manā skatījumā joprojām ir viens no albuma lielākajiem hailaitiem, kopā ar iepriekšējo singlu „O.N.E.”. „Madder Red” singla formātā iznāks septembra sākumā.



THREE FOR THE WEEKEND:

Tā kā šodien nesanāca laiks īsti paklausīties nevienu albumu, apmainīsim ierastās sadaļas vietām. Šodien piedāvāšu trīs, manuprāt, labākos deju skaņdarbus nedēļas nogales ballītei, bet rīt parunāsim par šonedēļ iznākušajām ilgspēlējošajām platēm.

Hot Chip - Brothers (Caribou Remix) [EMI]
(from „We Have Remixes” EP, out in September)


Principā jau šim bija jābūt Dienas Karstākajam Ierakstam. Viens no šī gada aktuālākajiem elektroniskās mūzikas pārstāvjiem – kanādiešu mūziķis Caribou – izveido remiksu... vienai no šī gada aktuālākajām elektroniskās mūzikas grupām – Hot Chip. Izpaliek arī šādās reizēs nereti sastopamā vilšanās – mikss ir sanācis pat ļoti gaumīgs - tipiskā Caribou manierē, saglabājot arī Hot Chip oriģināla auru.

Šo remiksu, kopā ar vēl trim citiem, meklējiet no septembra veikalos iepakojumā ar nosaukumu Hot Chip – „We Have Remixes” EP.


Vampire Weekend – „White Sky” (Jaxx Club Mix) [XL Records]
(from „White Sky” digital single, out now)


Savukārt šis ir jau īsts jumtu rāvējs piektdienas vakaros! Par to pārliecinājos pirms nepilnas nedēļas savām ausīm. Teicams Basement Jaxx rīmeiks Vampire Weekend jaunākajam singlam, kurš, starp citu, ir viens no tiem neskaitāmajiem skaņdarbiem, kas pretendē uz šīs Nedēļas Singla statusu. Vampire Weekend bezbēdīgā jautrība un naivais vasarīgums komplektā ar Basement Jaxx spēcīgajiem basiem – tas strādā!


Pryda – „Niton” (original mix) [Pryda]
(from „Niton/Vega” 12’’ vinyl, out now)


Savukārt šis ir mans pēdējo nedēļu pārsteigums house mūzikas lauciņā. Ik pa laikam, aiz pieraduma, noklausos arī tādu house producentu plates, kas izdeva kvalitatīvus ierakstus pirms pieciem/sešiem gadiem, bet pēdējos gados liek vilties. Šoreiz par patīkamu pārsteigumu parūpējies zviedru pazīstamais skaņu vīrs Ēriks Pridzs jeb Pryda. Nudien masīvi un eksplodējoši!



AMGmusic’s CLASSIC HIT FROM 2005:

Babyshambles – „Fuck Forever”

Release date: 15/08/2005
Label: Rough Trade
AMG rating: 10/10


Pirms nedēļas ielūkojāmies desmit gadus vecos notikumos AMGmusic, nākošnedēļ paklausīsimies lielāko hītu pirms gada, bet tagad laiks 2005.gada himnai. Jā, HIMNAI.

Es pat nezinu, ko vēl pastāstīt par „Fuck Forever”. Stāstīt AMGmusic kontekstā par šo dziesmu būtu tas pats, kas pieteikt The Beatles, un stāstīt, cik šī grupa ir slavena un, kā tā radusies. Nē, tam ir domātas vēstures grāmatas un seni blogu ieraksti.

Tā kā amgmusic.blogspot.com toreiz vēl nebija, vien piebildīšu trīs galvenos faktus:

1)Šis bija Babyshambles otrais singls, izdots laikā, kad grupas līderis joprojām bija skandalozākā persona Lielbritānijā un viņa epopejas ar heroīnu un kokaīnu tikai uzņēma apgriezienus. Šis singls tika izdots laikā, kad Dohertijs bija KULTA figūra AMGmusic.

2)”Fuck Forever” uzsāka Babyshambles dziesmu #1 sēriju. Šim singlam sekoja vēl četri(!) pēc kārtas(!!) singli, kas izcīnīja 1.vietu AMGmusic mēneša topos laika posmā no 2005.gada Augusta līdz 2007.gada Septembrim. „Fuck Forever” gan vienalga uzskatāms par grupas lielāko sasniegumu, jo izcīnīja arī 5.vietu 2005. Gada Topā, kā arī pamanījās iekļūt 3.vietā visas DESMITGADES topā.* (aut. piez. zemāk)

3)”Fuck Forever” 2005.gada nogalē un 2006.gada pavasarī – vienā no maniem personīgi trakākajiem dzīves posmiem – šī bija viennozīmīgi spēlētākā dziesma AMGmusic. Ar šo skaņdarbu gan sākās, gan beidzās, gan savu kulmināciju sasniedza L-57 ballītes. Domāju, ka tuvākā kilometra rādiusā šo dziesmu no galvas zināja visi mani kaimiņi. Tāpat kā viņi noteikti zināja to, ka nakts laikā dziesma atskanēs vēl vismaz trīs reizes. ;)

AMGmusic nav iedomājams bez „Fuck Forever”. Eh, atmiņas... Laikam viens šampanietis par godu piecu gadu jubilejai ir jāattaisa!


* Zemāka vieta gada topā nekā desmitgades topā izskaidrojama ar jau pieminēto faktu – „Fuck Forever” vislielāko haipu un spēcīgāko ietekmi L-57 tusiņos izsauca tieši 2006.gada sākumā, kad 2005.gada tops jau bija izveidots. ;) Tā gadās kādreiz.

Tiekamies jau rīt! Veiksmīgi!