21 oktobris, 2011

SINGLE OF THE WEEK (17.10.-23.10.)

SINGLE OF THE WEEK



Grimes - "Oblivion" [Arbutus]

(from f/c LP "Vision", out in January 2012)

(available as a
free download)

Kanāda sāk kļūt par jaunās mūzikas kalvi, kā es te sēžu! Lūk, iepazīstieties (ja vēl neesat pazīstami!) ar vēl vienu šīs valsts jauno talantu – 23 gadus veco mūziķi Klēru Bušēru no Monreālas, kas ierakstās zem pseidonīma Grimes. Interesanti, ka meitene pērn pamanījusies izdot jau veselus divus albumus – „Geidi Primes” un „Halfaxa”. Savukārt nākamā gada sākumā tam tiks pievienots vēl viens, uz leibla Arbutus izdots albums „Vision”. Tā vāciņu, ar nez kāpēc krievu valodā pievienotajiem uzrakstiem „Ja Ljublju” un „No ja preduprezhdaju vas / Shto ja zhivu v posljednij raz”, varat apskatīt augstāk.

Pati Klēra, kas nekautrējoties atzīst, ka par pamatu saviem muzikālajiem darbiem izmanto visvienkāršākās datorprogrammas, gaidāmo „Vision” kādā intervijā nodēvējusi par ĪSTO savu debijas albumu, jo pirmie divi esot vispār viņas paši pirmie soļi mūzikā, kas vairāk kalpojuši kā tāds treniņš „Vision” platei. Savukārt viņas pirmā videoklipa budžets esot bijis 60 dolāri, kuri iztērēti... alkohola vajadzībām! Lūk, kas ir iespējams, ja ir patiesa mīlestība un izpratne par to, ko Tu dari un vēlies radīt. „Oblivion” – gaidāmā albuma pirmais vēstnesis – ir gaisīgs, izcili melodisks un skaists popmūzikas skaņdarbs, kas jo īpaši mīlīgs izklausās, pateicoties Klēras meitenīgajam falsetam, nedaudz pat atgādinot Olgu Rajecku jaunībā. Viena no spožākajām debijām šogad!

Grimes - Oblivion by Arbutus Records

PĀRĒJO ŠĪS NEDĒĻAS SINGLU SARAKSTS:

A-LIST TRACKS:

Catcall - "Satellites" [Ivy League]
(from f/c LP "The Warmest Place", out in early 2012)

B-LIST TRACKS:

Azealia Banks - "212" [self-released]
(no release info; stream here)

Chairlift - "Sidewalk Safari" [Young Turks]
(from f/c LP "Something", out in January 2012)
(avaiable as a free download)

Childish Gambino - "Bonfire" [Island]
(from f/c LP "Camp", out in November)
(released as a digital single on October 2nd)

Coldplay feat. Rihanna - "Princess Of China" [Parlophone]
(from f/c LP "Mylo Xyloto", out on October 24th)

Drake feat. Nicki Minaj - "Make Me Proud" [Young Money]
(from f/c LP "Take Care", out November 15th)

Gianni Amoroso - "You Have Stolen My Soul" [Morning Mood Records]
(from EP "Don't Control Me", out now)

Greatest Hits - "Girls On The Beach" [self-released]
(no release info)

Luomo - "Good Stuff" [Mood Music]
(from LP "Plus", out now)
(released as a 12" vinyl single on October 12th)

Maria Minerva - "Gloria" [100% Silk]
(from f/c EP "Sacred & Profane Love", out November 15th)
(available as a free download)

Mux Mool - Palace Chalice [Ghostly]
(from f/c LP "Planet High School", out in February 2012)
(available as a free download)

Niki & The Dove - "The Drummer" [Mercury]
(from EP "The Drummer", out now)

Oneohtrix Point Never - "Replica" [Software]
(from f/c LP "Replica", out November 7th)

Sons & Daughters - "Rose Red" [Domino]
(released as a digital single on October 17th)

The Cranberries - "Show Me The Way" [Cooking Vinyl]
(from f/c LP "Roses", out February 13th)

C-LIST TRACKS:

ASAP Rocky - "Out of This World" [RCA]
(from f/c LP "LiveLoveA$AP", out soon)
(available as a free download)

Cardopusher - "Goldo" [Iberian]
(from "Goldo" EP, out now)

Eugene McGuinness - "Lion" [Domino]
(from f/c LP "The Invitation To The Voyage", out soon)
(available as a free download)

Jane's Addiction - "Irresistible Force" [Parlophone]
(from LP "The Great Escape Artist", out now)
(available as a free download)

R.E.M. - "We All Go Back To Where We Belong" [Warner Bros]
(from f/c compilation "Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982-2011", out November 14th)

The Roots feat. Big K.R.I.T. - "Make My" [Island]
(from f/c LP "undun", out December 6th)
(to be released as a digital single on November 1st)

The Ting Tings - "Hang It Up" [Columbia]
(from f/c new album, out in 2012)

Waka Flocka Flame feat. Drake - "Round Of Applause" [Warner Bros]
(from f/c yet unnamed new LP, out soon)

NEDĒĻAS ALBUMU APSKATS (17.10.-23.10.)

M83 – „Hurry Up, We’re Dreaming”

Release date: 17/10/2011
Label: Naive
AMG rating: 9/10

AMGmusic komentārs: „Lai arī albuma nosaukumā minēti sapņi, „Hurry Up, We’re Dreaming” drīzāk gribētos salīdzināt ar pasaku. Tā ir krāšņa, dažādiem pavērsieniem pilna, ilustratīva mūzikas pasaka, kas ievelk savā valstībā ar pirmajām taktīm, kuru pavadījumā 73 minūtes pazūd kā nebijušas. Pavisam noteikti viens no šīs desmitgades izcilākajiem albumiem, nemaz nerunājot par tādu sīku vienību kā 2011.gads.”

Plašāk par albumu lasi šeit.


Gauntlet Hair – „Gauntlet Hair”

Release date: 17/10/2011
Label: Dead Oceans
AMG rating: 7/10

AMGmusic komentārs: „To, ka noise-pop var būt arī melodisks un pievilcīgs ne tikai šī mūzikas virziena lielākajiem faniem, pirms dažiem gadiem spoži nodemonstrēja Losandželosas apvienība HEALTH. Gauntlet Hair ir pajauns duets no Kolorādo štata ASV, kas pirmoreiz AMGmusic ar diviem singliem atrādījās pērn. Beidzot klajā nācis dueta debijas albums „Gauntlet Hair”, kas esot ierakstīts šopavasar viena dalībnieka vecmāmiņas mājā, kamēr tā devusies ceļojumā. „Gauntlet Hair” ir gana kompakts (nedaudz virs pusstundas) ceļojums skaļa, šķautņaina, bet tomēr melodiska noise-pop pasaulē, kas pat vairāk atgādina megamiksu nekā atsevišķu dziesmu albumu. Taču šoreiz tas pat ir pievilcīgi un kalpo kā viena no plates pozitīvākajām īpašībām. Pusstunda paskrien nemanot. Tiesa, mazliet žēl, ka grupa debijas platē nav iekļāvusi nevienu no pieminētājiem abiem pagājušā gada singliem „I Was Thinking...” un „Out Don’t...”.


Real Estate – „Days”

Release date: 17/10/2011
Label: Domino
AMG rating: 6/10

AMGmusic komentārs: „Ņūdžersijā dibinātais, bet nu jau kādu laiciņu Ņujorkā mītošais kvartets Real Estate atgriežas ar otro studijas albumu, kas seko visai solīdajam debijas ierakstam „Real Estate” (7/10 no AMGmusic). Real Estate arī šeit turpina virpināt patīkamas un relaksējošas surf-pop melodijas, kas gan vairāk piestāvētu nevis sērfošanai, bet gan saulrieta sagaidīšanai pludmalē. Visnotaļ labs albums mierīgiem vakariem, vien varētu vēlēties nedaudz muzikālu dažādību. Citādi uz beigām sāk šķist, ka klausies vienu un to pašu dziesmu.”



Veronica Falls – „Veronica Falls”

Release date: 17/10/2011
Label: Bella Union
AMG rating: 6/10

AMGmusic komentārs:Veronica Falls – kolektīvs no Glāzgovas/Londonas – ir kā britu atbilde uz amerikāņu pēdējo gadu veiksmīgās 60’to gadu harmoniju un t.s. C86 ģitārmūzikas renesansi – Vivian Girls, Dum Dum Girls, The Pains of Being Pure At Heart u.c. Pievienojot arī zināmas šūgeiza sastāvdaļas, rezultātā sanācis visnotaļ dejojams un enerģisks debijas ieraksts, kuram gan, atšķirībā no augstākminētajām amerikāņu grupām, pietrūkst nesošu hītu un prātā ilgstoši paliekošu melodiju.”


Noel Gallagher's High Flying Birds – „Noel Gallagher's High Flying Birds”

Release date: 17/10/2011
Label: Sour Mash
AMG rating: 5/10

AMGmusic komentārs: „Kad 2009.gada augustā Noela Gallahera pacietības mērs bija pilns un viņš pameta Oasis, tas šķita kā vispareizākais solis, ka vajadzēja izdarīt jau sen. Tomēr izrādās, ka sevi izsmēlis ir ne tikai Gallahers jaunākais, bet arī Oasis galvenais dziesmu rakstītājs. Viņa jaunās grupas Noel Gallagher’s High Flying Birds debijas albums ir nomācoši garlaicīgs ieraksts, kurā viss šķiet jau sen dzirdēts, vien daudz labākā izpildījumā. Ir atsevišķi hīti („AKA... What A Life”, kā arī ievadošais „Everybody’s On The Run”), taču lielākoties neko jaunu un iepriecinošu šeit neatrast.”

+

Grimes – „Halfaxa”

Release date: 28/02/2011
Label: Lo Recordings
AMG rating: 7/10

AMGmusic komentārs: „Pateicoties šīs Nedēļas Singlam un ziņām, ka nākamā gada sākumā gaidāms jauns Monreālas mūziķes Klēras Bušēras aka Grimes ieraksts, AMGmusic nolēma patīt lentu atpakaļ un noklausīties mākslinieces šī gada sākumā izdoto albumu „Halfaxa”, ko pati Bušēra nodēvējusi par „treniņu gaidāmajam ĪSTAJAM debijas ierakstam”. Jā, salīdzināt šo albumu ar aktuālo singlu „Oblivion” ir diezgan grūti. „Halfaxa” ir izteikti drūms un tumšs ieraksts, kas varētu tikt vērtēts kā kaut kas pa vidu starp Zola Jesus un Austra gotiskumam un Holy Other un SALEM withc-house. Katrā ziņā, ja kaut kas būtu vispār jādēvē par „raganu hausu”, tad, manuprāt, tas būtu šis. Viss iepriekšminētais gan nekādā gadījumā nenozīmē, ka „Halfaxa” ir nomācošs ieraksts, nē – tas ir savāds, spocīgs un emocionāls darbs. Jā, nedaudz vienveidīgs, bet starp tā rindām spraucas ārā Klēras ģenialitāte un melodiskums, kas īpaši dzirdami tādos albuma skaņdarbos kā „Sagrad Prekrasnij” un „Dream Fortess”. No sirds ceru un ticu, ka šis „treniņš” transformēsies ģeniālā ierakstā 2012.gada sākumā.”

20 oktobris, 2011

CVR: Tracey Thorn - Night Time (The xx cover)


Tracey Thorn - "Night Time" (The xx cover) [Buzzin Fly]
(from f/c EP "Night Time", out November 1st)

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no 2009.gada labākajiem debitantiem mūzikā – Londonas kolektīva The xx. Kā izrādās, pērn trijotne plānojusi izdot albuma „xx” kaverversiju izlasi, kurā grupas dziesmas dziedātu dažādi zināmi un mazāk zināmi izpildītāji. Sapnis par šādu izlasi tā arī nematerializējās, bet atsevišķas dziesmas jaunās skaņās un citu versijās tomēr tika ierakstītas.

Vienu šādu kaverversiju izpildīja apvienība, par kuru vēl ilgāku laiciņu nekas nebija dzirdēts. Proti, leģendārais britu elektroniskās mūzikas duets Everything But The Girl, kas pēdējo albumu izdeva... 1999.gadā. Tā kā kavers tā arī palika neizdots, grupas balss Treisija Torna to izmantos savā gaidāmajā EP, kas tā arī nosaukts – The xx dziesmas „Night Time” vārdā. Bez šī skaņdarba EP vēl varēs atrast remiksus dziesmai „Swimming” no Tornas pagājušā gada albuma „Love and Its Opposite”.

Tracey Thorn 'Night Time' by buzzinfly

R.E.M. - We All Go Back To Where We Belong



R.E.M. - "We All Go Back To Where We Belong" [Warner Bros]
(from f/c compilation "Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982-2011", out November 14th)

Neilgi pēc tam, kad R.E.M. paziņoja par savas eksistences pārtraukšanu, grupa darīja zināmu, ka novembrī izdos arī savu labāko dziesmu izlasi ar garumgaro nosaukumu „Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982-2011”. Kompilācijā būs iekļautas arī trīs jaunas dziesmas, ko apvienība kopā ar producentu Jacknife Lee šovasar ierakstīja savā dzimtajā Džordžijas štata pilsētā Atēnās. No šiem trim skaņdarbiem par savu gulbja dziesmu R.E.M. izvēlējušies lēno „We All Go Back To Where We Belong”. Ko lai vēl piebilst? R.E.M. ir gana daudz dāvājuši mums skaistu muzikālu mirkļu, tāpēc netiesāsim šo gabalu. Un galu galā varbūt ka singla formātā iznāks vēl kāds no trim jaunajiem skaņdarbiem.

The Cranberries - Show Me The Way


The Cranberries - "Show Me The Way" [Cooking Vinyl]
(from f/c LP "Roses", out February 13th)

Vai kāds vēl atceras šo grupu? Manas paaudzes cilvēki noteikti atceras, jo reti kura skolas diskotēka 90’to gadu vidū tika pavadīta bez The Cranberries masīvā hīta „Zombie” vai lēnās balādes „Ode To My Family”. Laikam ritot, īru kvarteta ieraksti kļuva arvien garlaicīgāki un nemanāmāki, līdz 2003.gadā, izdevuši labāko dziesmu izlasi, The Cranberries paziņoja par darbības pārtraukšanu. Kā izrādās, pērn grupa ir apvienojusies, jau aizvadījusi vienu koncertturneju, bet nākamā gada februārī atgriezīsies ar jaunu albumu „Roses”. Tā pirmais singls, kuru apmaiņā pret e-pasta adresi varat iegūt bez maksas, protams, nav no spožākajiem grupas darbiem, taču būtu grēks AMGmusic lapā nepieminēt grupu, kura šī raksta autoram tīņu gados bija starp pašām tuvākajām.









Chairlift - Sidewalk Safari


Chairlift - "Sidewalk Safari" [Young Turks]
(from f/c LP "Something", out in January 2012)
(avaiable as a free download)

Atkal kaut kas jauns no mūzikas mekas – Bruklinas, Ņujorkas. Avant-pop duets Chairlift dibināts jau 2005.gadā, bet vien šobrīd nonācis AMGmusic uzmanības lokā. Kerolaina Polačeka un Patriks Vimberlijs nākamā gada sākumā uz pazīstamā britu leibla Young Turks (atbildīgi par The xx debijas albumu 2009.gadā!) laidīs klajā savu otro studijas albumu „Something”. Noklausies un lejupielādē bez maksas tā pirmo singlu – synth-pop stilā ieturēto, aizraujošo „Sidewalk Safari”!

Chairlift - Sidewalk Safari by Young Turks