13 aprīlis, 2012

Nedēļas Izlase (09.04.12.-15.04.12.)

Sveiciens!

Sveiciens piektdienā, trīspadsmitajā! :) Nezinu, kamdēļ, bet man vienmēr ir likusies vilinoša un patīkama šāda savienība, un tā kā šogad 13.datums piektdienā iekrīt tikai divas reizes (vēl arī jūlijā), cerams izdevusies būs kā šī diena, tā arī viss vīkends. Aizvadītā nedēļa bija interesanta mūzikā. Lai arī nebija daudz jaunu singlu, kas izraisītu AMGmusic uzmanību, mūsu A-LIST kastītē iekrita atkal trīs jaunas kompozīcijas, kuras visas, protams, iekļautas arī mūsu zemāk ievietotajā Nedēļas Izlasē. Jāpiebilst, ka šonedēļ daudz vairāk interesantu lietu darījās remiksu lauciņā.

Tikmēr Latvijas mūzikas dzīvi šonedēļ satricināja ziņa par Lady Gaga uzstāšanos Mežaparka lielajā estrādē 23.augustā. Šai ziņai sekoja daudz nievu un vīpsnāšanas tviterī, bet, kā jau izteicos, es daudz labprātāk redzētu Lady Gaga, nekā, piemēram, Keane (WTF?!?), par kuru uzstāšanos (hedlaineru statusā!!) šī gada Positivus (un vispār pagaidām nosaukto mākslinieku listi) varētu uzrakstīt vienu atsevišķu rakstu, bet nu nepatīk man koncentrēties uz bēdīgām lietām. Kas attiecas uz Lady Gaga, tad tas neapšaubāmi IR notikums Latvijas mūzikas dzīvē, bet biļešu cena... Nu, lieli mākslinieki, lielas naudas. Novēlu izdošanos koncerta organizatoriem, bet saglabāju skepsi par piepildīto Mežaparku.

Tā kā jau pēc dažām stundām atkal jādodas Rīgas virzienā, lai vadītu Radio Naba Top 25 (slēdz iekšā 93,1 FM plkst. 17:00), vairāk ne vārda. Zemāk Nedēļas Singls + pieci labākie nedēļas skaņdarbi + Nedēļas Remikss, kas šoreiz ir ārkārtīgi gards. Veiksmīgu vīkendu, un, starp citu, svētdien šim blogam apaļu trīs gadu jubileja. Tas, protams, tāds nieks uz AMG 16 gadiem mūzikā vispār, bet tomēr – kādu glāzīti pacelt un sveicienu nodot nenāktu par skādi! Šie tomēr bijuši ārkārtīgi interesanti, lai arī smagi trīs gadi. Hei, PRIEKĀĀĀ! ;)


SINGLE OF THE WEEK:

Dean Blunt feat. Inga Copeland - "The Narcissist" [self-released]
(available as a free download)

Par dziesmu lasi šeit.




FIVE BEST TRACKS OF THE WEEK:

Neneh Cherry & the Thing - "Dream Baby Dream" [Smalltown Supersound]
(from f/c LP "The Cherry Thing", out June 19th)

Par dziesmu lasi šeit.



Kwes - "lgoyh" [Warp]
(from f/c EP "Meantime", out April 30th)

Par dziesmu lasi šeit.



Death Grips - "I've Seen Footage" [Epic]
(from f/c LP "The Money Store", out April 23rd)

Par dziesmu lasi šeit.



Ramona Falls - "Sqworm" [Barsuk]
(from f/c LP "Prophet", out May 1st)

Par dziesmu lasi šeit.



Kevin Gates - "You Can Leave" [Young Money]
(from f/c mixtape "Make Em Believe", out April 17th)

Par dziesmu lasi šeit.



REMIX OF THE WEEK:

Arcade Fire - "Sprawl II" (Soulwax Remix) [TBA]
(no official release info yet)

Par miksu lasi šeit.

Death Grips - I've Seen Footage


Death Grips - "I've Seen Footage" [Epic]
(from f/c LP "The Money Store", out April 23rd)

Nedēļas laikā kādreiz sakrājas tāds lērums jaunu dziesmu, ka par kādu aizmirstas uzrakstīt. Bet šoreiz tas pat priecē, jo konkrētais skaņdarbs, manuprāt, perfekti iederas lietainā piektdienas, trīspadsmitā datuma dienā, kad vismaz man prāts tā vien nesas uz jokiem. Absolūti dulls un jautrs skaņdarbs šonedēļ ienācās no Sakramento eksperimentālā / industriālā hip-hop trio Death Grips, kas šogad gatavojas izdot nevis vienu, bet veselus divus albumus. Pirmais no tiem – „The Money Store” – veikalos jau pēc nedēļas, un „I’ve Seen Footage” atradīsit tur. Trakulīgas dejas var sākties!

12 aprīlis, 2012

RMX: Arcade Fire - Sprawl II (Soulwax Remix)


Arcade Fire - "Sprawl II" (Soulwax Remix) [TBA]
(no official release info yet)

Aptuveni pirms mēneša AMGmusic ausis sadzirdēja iepriekš nekur neizdotu beļģu deju mūzikas kvarteta Soulwax miksu Arcade Fire hītam „Sprawl II”, kas bija izskanējis kādā britu radio šovā. Burtiski katru otro dienu pārmeklēju internetu, meklējot, kad un kur iznāks šis pasakainais mikss, taču šādu informāciju man nav izdevies atrast vēl tagad. Toties tagad manā rīcībā nonācis šī miksa oriģināls, kas vienkārši spridzina!

Protams, „Sprawl II” no fantastiskā Arcade Fire 2010.gada albuma „The Suburbs” ar savām disko mūzikas ietekmēm ir deju zāļu hīts pats par sevi, taču Soulwax nav centušies šo treku padarīt vēl dejojamāku. Tieši otrādi – Soulwax rokās „Sprawl II” ir ieguvis tādu kā mierīgāku nokrāsu, taču papildināts ar tik interesantiem skaņu zīmējumiem, ka roka pati paceļas pagriezt šo skaņdarbu skaļāk un skaļāk. Šis nav deju zāļu grāvējs, šī ir vairāk bauda ausīm un dvēselei, kas tikai un vienīgi apliecina Soulwax producēšanas spējas. Eleganti!

A-LIST: Neneh Cherry & the Thing - Dream Baby Dream


Neneh Cherry & the Thing - "Dream Baby Dream" [Smalltown Supersound]
(from f/c LP "The Cherry Thing", out June 19th)

Tik ļoti sen nekas nebija dzirdēts par Nenu Šerī, ka varēja likties, ka dāma ir vai nu izgaisusi no planētas Zeme, vai arī labākajā gadījumā kļuvusi par apvēlušos mājsaimnieci un dziesmas dzied vien saviem mazbērniem vai sanākot kopā kādā iedzeršanas reizē ar savu pusbrāli Eagle-Eye Cherry (kurš gan neatminas viņa 1997.gada „Save Tonight”?). Izrādās, ka tomēr ne. Sjerraleones izcelsmes zviedru dziedātāja, ko noteikti vispirms atceramies pēc 1995.gada superhīta „7 Seconds” (kopā ar Youssou N’Dour), pēc sešpadsmit(!) gadu pauzes sarosījusies jaunam albumam.

Jaunais albums gan nebūs tīrs Nenas solo ieraksts, jo tas būs tapis kopā ar norvēģu/zviedru free-jazz kolektīvu The Thing, kuru pirmsākumi meklējami ap 2000.gadu. Divpadsmit gadu laikā The Thing ir izdevuši tik daudz ierakstu un iesaistījušies tik daudz projektos, ka man, goda vārds, slinkums skaitīt. Taču nav šaubu, ka visplašāko uzmanību sev šis džeza ansamblis piesaistīs šovasar, kad iznāks albums „The Cherry Thing”. Jo vairāk tamdēļ, ka pirmais singls ir pasakaini hipnotizējoša un pat narkotiska kaverversija klasiskajai Ņujorkas proto-punk dueta Suicide dziesmai „Dream Baby Dream”.

Astoņu minūšu garumā perfektas džeza izspēles un līdz bezgalībai atkārtojošs vokāls, tiesa, dažādās kombinācijās: „Dream baby dream / Dream baby dream / Keep those dreams burning forever”. Ja oriģinālā šī Suicide mantra izklausās gana lustīgi un ritmiski, kā tāds jautrs aicinājums turēties pie labajiem sapņiem, tad Neneh Cherry & The Thing rokās šī dziesma kļuvusi par kaut ko pa vidu starp, kā jau minēju, narkotisku sapni ala The Velvet Underground stilā un nomierinošu, improvizētu šūpuļdziesmu. Vēl veiksmīgāku atgriešanos mūzikā būtu grūti izdomāt!

A-LIST: Kwes - Igoyh


Kwes - "lgoyh" [Warp]
(from f/c EP "Meantime", out April 30th)

24 gadus vecais Londonas mūziķis Kwes pirmoreiz mūsu uzmanību piesaistīja pirms dažiem mēnešiem, kad YouTube.com tika ievietots viņa skaņdarbs „bashful.” ar ārkārtīgi lipīgo piedziedājumu „A countenance accountable for the lack of mettle in my bones/ I'm bashful”. Tolaik uzrakstīt par viņu tā arī nesanāca, un nolēmu sagaidīt jaunā talanta debijas EP, kas iznāks aprīļa pēdējā dienā, taču tagad, kad AMGmusic rokās nonācis Kwes otrais treks no šī EP, klusēt vairs nevaram.

Iespaidojoties no saviem elkiem Frenka Zapas, N.E.R.D. un White Noise, producenta un dziedātāja karjeru Kwes sācis gana agrā vecumā – jau 14 gados. Uzsākot mācības universitātē, studējot filozofiju, liktenis Kwes saveda kopā ar tādiem tagad ļoti populāriem Londonas mūziķiem kā The xx, Speech Debelle un Micachu. Rezultātā mācības tika pamestas, bet sekoja pirmie pašrocīgi izdotie skaņdarbi un remiksi tādām slavenībām kā Deimons Olberns un Hot Chip. Savukārt tagad mūziķis noslēdzis līgumu ar slaveno Warp Records, un, kā jau minēju augstāk, gatavs savam pirmajam EP.

Atšķirībā no ritmiskā un nedaudz pat dejojamā „bashful”, EP noslēdzošais treks, septiņas minūtes garais „Igoyh” izklausās pēc nedaudz skumjas, taču gana uzlādējošas un pozitīvas balādes. Arī intervijā mūzikas portālam Pitchfork, mūziķis norāda, ka, neskatoties uz filigrāno producēšanas māku, viņam vienmēr pirmajā vietā bijusi dziesmas struktūra un būtība, nevis skaņa. Saistībā ar Kwes visbiežāk dzirdēti salīdzinājumi ar Džeimsu Bleiku, taču tieši šī sava veida popmūzikas forma Kwes mūzikā ir tā, kas abus patīkami atšķir. Viens no 2012.gada lielākajiem jaunajiem talantiem ir atvēris durvis.