30 jūlijs, 2010

NEDĒĻAS SINGLS (26.07.-01.08.)

SINGLE OF THE WEEK

Crystal Castles - "Baptism"
Release date: 26/07/2010
Label: Polydor
AMG rating: 9/10

Tā vien izskatās, ka, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šo varēs dēvēt par absolūto elektroniskās mūzikas uzvaras gadu. LCD Soundsystem, Caribou, Flying Lotus, Delorean, Hot Chip – tie ir tikai daži vārdi, kas nāk prātā. Kas tad šogad bija rokmūzikā? Ok, The National ir lielisks albums; The Drums, varbūt Yeasayer, ja viņus vispār var pieskaitīt pie rokmūzikas.

Gada labāko elektroniskās mūzikas albumu kontekstā nedrīkst nepieminēt arī Toronto duetu Crystal Castles, kuru 2003.gadā kā solo projektu aizsāka Ītans Kats, tiesa, jau pēc dažiem mēnešiem par Crystal Castles pilntiesīgu dalībnieci kļuva ekstravagantā un kolorītā dziedātāja Alise Glāsa, kura – kāds tur brīnums – pirms tam darbojās kādā noise-punk apvienībā.

Dueta otrais studijas albums, kurš iznāca pirms diviem mēnešiem, ir teicams pierādījums, kā vienā platē apvienot totālu ārprātu (labā nozīmē!), kurā kopā sajaukts reivs, lo-fi (vai drīzāk pat – no-fi) un noise no vienas puses, un melodisks, atmosfērisks, 80’to gadu labāko tendenču ietekmēts sintpops – no otras. Turklāt jau kārtējo reizi jāatzīst, ka Ītens Kats ir teicams producents – skaņa ir tuvu ideālai. Tiesa gan, šajā ierakstā viņam nedaudz asistējis leģendārais Jacknife Lee.

Ja albuma pirmais singls „Celestica” (ieņēma 10.vietu AMGmusic topā aprīlī, kas gan ir dueta līdz šim zemākais panākums pie mums) pārstāv plates miermīlīgāko synth-pop pusi, tad jaunais „Baptism” ir īsts deju zāļu grāvējs. Tas gan nav tik dulls un noise skaņu pildīts kā „Doe Deer”, taču ir ne mazāk inficējošs un baudāms. 8-bit un chiptune skaņas, papildinātas ar pasakainu un kājas pašas kustinošu bītu, kuru piedziedājumā nomaina nesošs un reivisks electro sintezatoru vilnis un Glāsas ierastais dziedājums, no kura saprast nevar ne vārda.

Ak, kā es gaidu kādus interesantus remiksus šim gabalam. Kaut gan... arī bez tiem „Baptism” diskotēkā vajadzētu noraut jumtu pilnīgi un galīgi. Nu tā, ka jātaisa ciet tā ballīte. Viens no mēneša singliem!



P.S. Jā, tas augšā TIEŠĀM IR singla vāciņš! :)

Nedēļas Singlu Apskats (26.07.-01.08.)

Gorillaz - "On Melancholy Hill" [EMI; 26/07/2010]
AMG rating: 8/10



Kļuvuši par šī gada Glastonberijas festivāla glābējiem, pēdējā brīdī nomainot U2, kuru līderim Bono bija nepieciešama pēkšņa muguras operācija, piektdienas vakara hedlaineru statusā, nupat Gorillaz kļuva arī par pirmo britu grupu, kas uzstājusies Sīrijas galvaspilsētā Damaskā. Šonedēļ MP3 interneta veikalos nokļuva apvienības jaunākais singls „On Melancholy Hill”.

Aprīlī, kad Gorillaz kā nākošo singlu no trešā studijas albuma „Plastic Beach” izreklamēja „Superfast Jellyfish” (sadarbība ar Super Furry Animals solistu Grifu Rīsu un hip-hop kolektīvu De La Soul), stipri sabēdājos. Jau tā es esmu starp ļoti nedaudziem, kas „Plastic Beach” nav nosaucis par animētās grupas labāko albumu karjerā, bet te viņi vēl izdod singla formātā vienu no maniem ne-iecienītākajiem albuma skaņdarbiem. Gluži kā nolasījuši manas domas, pēc laika šo lēmumu Gorillaz atsauca un tā vietā ziņoja, ka oficiālais otrais „Plastic Beach” singls tomēr būs „On Melancholy” – viens no plates spēcīgākajiem trumpjiem.

AMGmusic gan nepaspēja „Superfast Jellyfish” noņemt no strīpas, un tas likumsakarīgi kļuva tikai par otro Gorillaz singlu viņu karjerā, kas neiekļuva mūsu singlu topa labāko desmitniekā. Tāds liktenis nedraud šim gabalam, kas, kā jau minēju, manuprāt, kopā ar „Rhinestone Eyes” un iepriekšējo singlu „Stylo” veido plates labāko dziesmu sarakstu. To, ka man vislabāk tīk Gorillaz skaņdarbi, kas nav pārbāzti ar vies-zvaigznēm (parasti no hip-hop aprindām), sapratu, kad iznāca singls „El Manana” 2006.gadā. Šo manu subjektīvo tēzi tagad apstiprina liriskais „On Melacnholy Hill”.

„On Melancholy Hill” ir viens no skumjākajiem un vienlaikus gaišākajiem Gorillaz skaņdarbiem, ko, starp citu, papildina arī slavenību pildīts videoklips. Tajā bez Gorillaz dalībniekiem animētā statusā iekļuvuši gan reperi Snoop Dogg un De La Soul, gan arī The Clash dalībnieki Miks Džonss un Pols Simonons, un pat leģendārais Lū Rīds. Turklāt ļoti interesanti arī remiksi, kas atrodami promo singlā.



LCD Soundsystem - "I Can Change" [EMI; 26/07/2010]
AMG rating: 8/10


Ja par Gorillaz jaunā albuma saukšanu par „viņu labāko karjerā” es izturos visai skeptiski, tad par LCD Soundsystem man šaubu nav – maijā izdotais „This Is Happening” nudien ir labākais, ko manas ausis ir dzirdējušas no Džeimsa Mērfija veikumiem. Interesanti, ka tas arī būšot pēdējais LCD Soundsystem albums, un tagad teju vai kulta statusā ieceltais ņujorkiešu producents Mērfijs nodarbošoties ar citām lietām. Ja tā, tad „This Is Happening” uzskatāms par perfektu triloģijas noslēgumu.

Pirmajam singlam – draiskajam un trakulīgajam „Drunk Girls” – seko „I Can Change”, kas, papildināts ar vairākiem remiksiem (man gan pie sirds neiet tā īsti neviens no tiem), interneta veikalus sasniedza šo pirmdien. „I Can Change” var dēvēt par vispopsīgāko no jaunā albuma dziesmām – tās pamatā ir 80’to gadu synth-pop un disko skanējums, kas kaut kur pat atgādina Human League daiļradi.

Kamēr es joprojām singla formātā gaidu albuma šedevru „You Wanted a Hit”, „I Can Change” ir labas iespējas pēc trīs gadu pārtraukuma LCD Soundsystem atgriezt AMGmusic singlu topa desmitniekā.



Kasper Bjorke - "Heaven" [HFN Music; 26/07/2010]
AMG rating: 8/10


Kā jau rakstīju pirmdien, šis ir viens no nedēļas patīkamākajiem AMGmusic atklājumiem. Dāņu producents Kaspers Bjorke, kurš vairāk specializējas house un techno mūzikā, gada sākumā laidis klajā jau savu otro studijas albumu „Standing On Top Of Utopia”, no kura arī nāk šis liegais un patīkamais lounge skaņdarbs „Heaven”.

Neesmu dzirdējis ne Bjorkes pirmo, ne arī otro albumu, taču kāda sestā maņa liek ticēt presē lasītajam, ka šis nav tipisks elektroniskās mūzikas producents. Citējot Nylon Magazine, viņa daiļradē saplūst deju mūzikas skaņas ar tumšu, Niku Keivu un Joy Division atgādinošu auru. Tieši tā arī izklausās jaunākais 34 gadus vecā Kopenhāgenas iedzīvotāja singls „Heaven”.



Deerhunter - "Revival" [4AD; 20/07/2010]
AMG rating: 8/10
(
free download)

No visām t.s. Pitchfork (ir tāds ļoti ietekmīgs un slavens amerikāņu mūzikas mēdijs) kulta grupām, šķiet, Deerhunter es pārzinu vismazāk. 2007.gadā, kad iznāca „Cryptograms”, es tikai sāku palēnām ielauzīties eksperimentālās mūzikas lauciņā, bet 2008.gadā tā arī dažādu iemeslu dēļ nenoklausījos nevienu no diviem(!) togad izdotajiem grupas albumiem „Microcastle” un „Wierd Era Cont.”. Pirmā plate pat pamanījās iekļūt neskaitāmu mūzikas kritiķu gada labāko albumu topa augstākajās vietās.

Tā nu ar šo Atlantas kvartetu pirmoreiz tā pa īstam iepazinos vien pagājušā gada maijā, kad iznāca grupas EP „Rainwater Cassette Exchange”. Likumsakarīgi, ka šī EP titulskaņdarbs pagaidām ir vienīgais Deerhunter singls, kas iekļuvis AMGmusic Top 20, sasniedzot 19.vietu. Vēl jo interesantāk man būs septembrī, kad iznāks daudzu ļoti gaidītais ceturtais Deerhunter studijas albums „Halcyon Digest”. Varbūt tad arī apsēdīšos un noklausīšos iepriekšējās grupas plates.

Tikmēr, lūk, Jums pirmais singls no gaidāmā albuma. Ļoti draudzīgs un silts 50’to/60’to gadu popmūziku un Kventina Tarantino filmas skaņu celiņus atgādinošs skaņdarbs, kam ir visas izredzes kļūt par Deerhunter visu laiku veiksmīgāko singlu AMGmusic. Singls pieejams par baltu velti šeit.



VĒL ŠONEDĒĻ:

Panda Bear - "Tomboy" [Paw Tracks; 26/07/2010]
AMG rating: 7/10

Septembris AMGmusic būs kā tāds īsais kurss pēdējo gadu spožākajos ierakstos. Pirms Animal Collective pērn izdeva nu jau kulta statusā iecelto „Merriweather Post Pavillion”, 2007.gadā grupas līderis Noa Lenokss jeb Panda Bear laida klajā savu trešo solo albumu „Person Pitch”, ko jau pieminētais Pitchfork dēvē par vienu no pagājušās desmitgades nozīmīgākajiem albumiem. Diemžēl neesmu dzirdējis. Pagaidām!

Pēc nepilniem diviem mēnešiem Panda Bear izdos jaunāko ierakstu „Tomboy”, kurš, kā to norāda pats autors, būšot stipri attālināts no „Person Pitch” un „Merriweather Post Pavillion” izteikti eksperimentālā un psihodēliskā skanējuma. Par to gan neliecina pirmais singls, kurš ļoti jau nu sasaucas ar pēdējo Animal Collective albumu. Katrā ziņā šis ir kārtējais Panda Bear/Animal Collective darbs, kas prasa padziļinātu uzmanību.



M.I.A. - "XXXO" [XL Recordings; 12/07/2010]
AMG rating: 7/10


Ja uz šī singla nebūtu lieliem, trekniem un dzelteniem burtiem rakstīs „M I A”, nudien neticētu, ka šis ir jaunākais skandalozās šrilankietes singls. Tik popsīgu M.I.A. es vēl līdz šim nebiju dzirdējis. Taču nosaukt par sliktu jaunāko un pirmo oficiālo singlu no albuma „/\/\ /\ Y /\” arī nevar. Pat ja tas, manuprāt, stipri atpaliek no „Born Free” skaļuma un iespaidīguma. Toties singlā atrodamais Riton remikss gan ir lielisks! Kā jau minēju šonedēļ, viens no pēdējā laika hītīgākajiem diskotēku trekiem.



Morcheeba - "Even Though" [PIAS; 26/07/2010]
AMG rating: 7/10


Daudziem mūzikas klausītājiem un arī apskatniekiem Morcheeba beidzās 2004.gadā, kad grupu pameta tās vokāliste un līdz ar to arī sava veida vizītkarte – dziedātāja Skaija Edvardsa. Sekoja divi kritiķu ļoti nežēloti albumi, no kuriem gan pēdējais (2008.gada „Dive Deep”) izrādījās diezgan veiksmīgs AMGmusic kontekstā. Tieši šī albuma singls „Enjoy The Ride” ir pagaidām visaugstākais Morcheeba panākums AMGmusic – 2008.gada februārī tika izcīnīta 2.vieta tā laika popmūzikas topā.

Šī gada sākumā žurnāls NME bija pirmais, kas pasteidzās ziņot, ka Edvardsa ir atgriezusies grupā, un jau jūnijā iznāks Morcheeba septītais studijas albums „Blood Like Lemonade”. Diemžēl arī savas klasiskās solistes atgriešanās nav glābusi grupu no mūzikas preses ignorances. Lai nu kā tur nebūtu ar albumu un tā garlaicību vai negarlaicību, plates pirmais singls „Even Though” ir labs kā oriģinālā, tā arī vairākos digitālajā singlā atrodamajos remiksos.



Husky Rescue - "They Are Coming" [Catskills; 26/07/2010]
AMG rating: 7/10

Mūsu iecienītākā somu grupa ir atpakaļ ar jaunu singlu – otro no pēdējā albuma „Ship Of Light”. Jāatzīst, ka visādi citādi mīlīgā un radio formātam draudzīgā albuma skaņdarbs „They Are Coming” ir visai dīvaina singla izvēle, taču tas ir labs atgādinājums, ka Husky Rescue ir absolūti nepelnīti ignorēti no mūzikas preses puses. Manuprāt, viens no labākajiem ambient projektiem pasaulē. Nopietni.



FaltyDL - "Phreqaflex" [Planet Mu; 26/07/2010]
AMG rating: 7/10


Ņujorkas producentu Drū Lastmenu jeb FaltyDL, kā jau nereti šādos gadījumos, vispirms iepazinām kā labu remiksētāju. Kā piemēru var minēt lielisko pagājušā mēneša miksu Ital Tek skaņdarbam „Moment In Blue”. Šoreiz paša FaltyDL treks, kas pirmdien 12 collu plates formātā tika izlaists uz leibla Planet Mu. Garage un electronica hibrīds ar dubstep smaržu. Gaumīgi!



PĀRĒJIE ŠĪS NEDĒĻAS SINGLI:

Magnetic Man - "I Need Air" [Columbia; 26/07/2010]
AMG rating: 7/10



Tennis - "Baltimore" [Underwater Peoples; 31/07/2010]
AMG rating: 7/10


Autolux - "Supertoys" [ATP Recordings; 26/07/2010]
AMG rating: 7/10



Two Door Cinema Club - "Come Back Home" [V2; 26/07/2010]
AMG rating: 6/10

Oriol - "Coconut Coast" [Planet Mu; 05/07/2010]
AMG rating: 6/10

Andreya Triana - "A Town Called Obsolete" [Ninja Tune; 26/07/2010]
AMG rating: 6/10

The Bees - "Silver Line" [Fiction; 20/07/2010]
AMG rating: 6/10
(free download)

Ra Ra Riot - "Boy" [Barsuk; 20/07/2010]
AMG rating: 6/10

Housse De Racket - "Oh Yeah" [Schmooze Records; 26/07/2010]
AMG rating: 6/10

Minks - "Ophelia" [Captured Tracks; 26/07/2010]
AMG rating: 6/10

Maximum Balloon feat Aku - "Tiger" [Interscope; 26/07/2010]
AMG rating: 6/10

Tom Jones - "Burning Hell" [Island; 07/06/2010]
AMG rating: 6/10

Donae’o - "I’m Fly" [Digital Soundboy; 26/07/2010]
AMG rating: 6/10

Drake - "Find Your Love" [Island; 26/07/2010]
AMG rating: 5/10

28 jūlijs, 2010

Trešdiena, 28.jūlijs

Sveiciens!

Šī vakara AMGmusic mūzikas kastīte būs pildīta tikai un vienīgi ar elektronisko mūziku, kas droši vien jau visvairāk piestāv vasarai. Kamēr vēl vēji, virpuļvētras, lieti un citas drazas nav sasnieguši Rīgu/Jūrmalu, piedāvāju jaunākos skaņdarbus, kas priecē AMGmusic improvizētā ofisa cilvēkus. Šodien jaunais Cut Copy singls, lieliskais Major Lazer EP, vairāki spridzinoši remiksi un diezgan nežēlīgs The Roots videoklips. AIZIET!


HOTTEST NEW TRACK:

Cut Copy – „Where I’m Going” [Modular Recordings]
(
free mp3)


Cerams, vēl neesat aizmirsuši Cut Copy kolektīvu? Atgādināšu, ka šis Austrālijas trio pie mūzikas durvīm iemirdzējās 2008.gadā, pateicoties lieliskajam albumam „In Ghost Colours” un tā vēl lieliskākajiem singliem „Lights & Music” un „Hearts On Fire”. Pirmais pat pamanījās izcīnīt 1.vietu AMGmusic 2008.gada popmūzikas topā, tādējādi faktiski kļūstot par Gada Singlu (dalot šo titulu ar Radiohead „Nude”).

Šodien, šķirstot virtuālos mūzikas žurnālus, pavisam nejauši uzzināju, ka Cut Copy jau pirms gandrīz divām nedēļām laiduši klajā jaunu singlu, kas pieejams par Jūsu e-pasta adreses cenu grupas oficiālajā mājaslapā. Albums, kura miksēšanas procesā piedalās arī „Merriweather Post Pavillion” skaņu vīrs Bens Allens, gaidāms gan tikai nākamā gada janvārī. Savas domas pagaidām paturēšu pie sevis. Klausieties un vērtējiet Jūs:



DIENAS VIDEO PRIEKS:

The Roots feat John Legend – „The Fire” [Def Jam]

Kamēr šī raksta autors vēl joprojām nav noklausījies vienu no gada visaugstāk novērtētajiem hip-hop albumiem, – Filadelfijas kolektīva The Roots plati „How I Got Over” – Ņujorkas režisors Riks Kordero ir sagatavojis videoklipu vienai no albuma dziesmām. „The Fire” klipa darbība norit 2.pasaules kara laikā. Tajā kāda grupiņa cilvēku slepkavo un ēd(!) cilvēkus un dzenas pakaļ mistiskai baltai kastītei. Šīs dienas video bauda tāda paskarba, bet tomēr bauda:



AKTUĀLAIS IERAKSTS:

Major Lazer – „Lazers Never Die” EP

Release date: 26/07/2010
Label: Interscope Records
AMG rating: 8/10
Tracklist:


01. Sound of Siren (feat. M.I.A. & Busy Signal)
02. Good Enuff (feat. Collie Buddz & Lindi Ortega) (Cash Flow Dub)
03. Bruk Out (Buraka Som Sistema Mix)
04. Can’t Stop Now (K.L.A.M. Remix)
05. Jump Up (Thom Yorke Remix)

Mēnesī, kad jauno EP skaits ir pat pārsniedzis ienākušos albumu skaitu, nudien negaidīju, ka par labāko EP būs jāsauc Major Lazer jaunākais izdevums „Lazers Never Die”. Pagaidām izskatās, ka tā tik tiešām notiks.

Major Lazer ir divu slavenu producentu apvienība. Filadelfijas electro/hip-hop pārstāvis Diplo, kas plašāku atpazīstamību ieguva kā M.I.A. bijušais producents (un arī boifrends) un britu kolēģis Switch, kurš vairāk specializējas house mūzikā, projektu radīja vien pagājušajā gadā. Debijas albums „Guns Don’t Kill People... Lazers Do” tika izdots 2009.gada vasarā, un izpelnījās ļoti augstu novērtējumu no mūzikas kritiķiem.

Jaunais EP, kas izdots šonedēļ, atļaušos to apgalvot, ir vēl spridzinošāks nekā albums. Šeit iekļautas divas pavisam jaunas kompozīcijas – jau vairākus mēnešus internetā cirkulējošais „Sound of Siren”, kas tapis sadarbībā ar jau pieminēto M.I.A. un jamaikiešu dancehall pārstāvi Busy Signal, un „Good Enuff” –, kā arī trīs remiksi debijas albuma dziesmām.

Protams, AMGmusic lasītājiem visvairāk varētu interesēt Radiohead solista Toma Jorka versija dziesmai „Jump Up”, kas ieturēta tipiskā Jorka ala „The Eraser” stilā, ar neizsakāmi baudāmām apakšām un dupstep bītu, taču no miksiem es visvairāk izceltu pērn iepazītā portugāļu kolektīva Buraka Som Sistema nesošo miksu, kurš balansē starp house, two-step un Buraka Som Sistema raksturīgo kuduro stilu. Šis tiešām varētu noraut jumtu vīkendā!

Par to, ka šis EP būs kā dāvana Major Lazer un electro/hip-hop/dancehall faniem, nav šaubu. Taču es „Lazers Never Die” noteikti ieteiktu arī visiem deju mūzikas cienītājiem. Enerģija burtiski tā vien staro no šī 23 minūšu garā ieraksta!

"Bruk Out" (Buraka Som Sistema Mix):


"Jump Up" (Thom Yorke Remix):



TRĪS REMIKSI NEDĒĻAS NOGALEI:

Šodien ballītes noskaņojumam (tak vētra jāsagaida ar vērienu!) piedāvāšu trīs remiksus, kas oficiālās relīzēs būs pieejami vien augustā. Tā teikt, ieskatīsimies tajā, pie kā būs jādejo visu nākamo mēnesi.

David E Sugar - "Party Killer" (Disco Of Doom Remix) [Sunday Best]
(from f/c "Party Killer" digital single, out on August 16th)

Vispirms viens inficējošs un galvu raujošs mikss no Disco of Doom. Jaunais britu duets parūpējies par masīvu remiksu nākammēnes uz leibla Sunday Best gaidāmajam David E Sugar singlam „Party Killer”. This is REALLY one party killer!


Miksu varat lejupielādēt par velti šeit.


Mr Fogg - "Stung" (Ital Tek Remix) [Kicking Ink]
(from f/c "Stung" digital single, out on August 9th)

Viens no maniem iecienītākajiem šī gada dubstep EP („Moment In Blue”) pieder Braitonas dīdžejam Alanam Maisonam, kurš ierakstās ar segvārdu Ital Tek. Viņa jaunākais veikums ir remikss Mr Fogg singlam „Stung”. No dubstep šeit saglabāts vien stilam raksturīgais bīts. Pārējais ir enerģisks, uzlādējošs un teicami veidots electro-rave.



Steve Mason - "Am I Just A Man" (Alexis Taylor Remix) [Domino]
(from f/c 12" "Am I Just a Man", out on August 16th)


Un noslēgumā kāds pārsteigums Hot Chip faniem un pie viena arī prieciņš tiem, kam prāts nenesās uz trakulīgu dejošanu. Aleksis Teilors remiksējis jaunāko Stīva Meisona singlu „Am I Just a Man”. Divpadsmit collu plate iznāks 16.augustā uz leibla Domino, un šo remiksu varēsit atrast arī tur. Tikmēr piedāvāju to noklausīties AMGmusic vai arī lejupielādēt bez maksas šeit.



Tas viss, zēni un kundzes! Rīt mežonīgais singlu apskata darbs, ar kuru tad iepazīstināšu Jūs, kā jau ierasts, piektdienas pēcpusdienā. Esiet stipri un pūtiet vētrai pretī! Līdz piektdienai!

P.S. Atbildot uz vakardienas jautājumu – tomēr nolēmu paciesties, un Arcade Fire vēl nav atpakots. Būs nedēļas nogalē mazi svētki, klausoties jauno plati! :)

27 jūlijs, 2010

Otrdiena, 27.jūlijs

Sveiciens!

Man patīk saule. Man patīk arī apkārtējie cilvēki, bet ne tad, ja viņi sāk uzbāzties un kļūt nekaunīgi. Tas pats ir ar sauli. Nu pietiks varbūt?

Šodienas AMGmusic muzikālajā kastē pavisam karsts Grinderman singls, tāpat arī Die Antwoord pirmais oficiālais ieraksts, jauns dubstep žanra hīts, kā arī jaunākais Caribou videoklips un viens par velti pieejams MP3. Ķeramies klāt?


HOTTEST NEW TRACK:

Grinderman – „Heathen Child” [Mute]
(forthcoming single, out in September)



Grinderman – būtībā tas pats Nick Cave & The Bad Seeds, vien mīnuss trīs šī kolektīva dalībnieki – 13.septembrī atgriezīsies ar otro studijas ierakstu („Grinderman 2”), kas sekos pirms trim gadiem izdotajam debijas albumam. Atgādināšu, ka Grinderman atšķiras no Nick Cave & The Bad Seeds ne tikai ar mazāku dalībnieku skaitu, bet arī daudz raupjāku un mežonīgāku skanējumu, kas kaut kur sasaucas pat ar The White Stripes daiļradi un nekādi nu nelīmējas kopā ar pēdējos gados ierastajām Keiva melanholiskajām un slepkavnieciskajām balādēm.

Jaunās plates pirmais singls ir blūza un garage rock caurvītais „Heaten Child”, kurš plates formātā būs pieejams nedēļu pirms albuma iznākšanas – 6.septembrī. Pagaidām dziesmu var noklausīties AMGmusic:



AKTUĀLAIS IERAKSTS:

Die Antwoord – „5” EP

Release date: 26/07/2010
Label: Interscope Records
AMG rating: 7/10

Die Antwoord var patikt, var nepatikt, bet noliegt viņu fenomenu nav iespējams – gada laikā kļuvuši par vienu no interneta blogosfēras apspriestākajiem muzikālajiem kolektīviem, paspējuši aizvadīt vairākus, kā stāsta cilvēki, neaizmirstamus priekšnesumus vasaras mūzikas festivālos, noslēgt līgumu ar mūzikas gigantu Interscope Records, un – lūk, tas ir klāt – Die Antwoord pirmais oficiālais EP „5”, kura galvenais skaņdarbs ir trijotni par superzvaigznēm padarījušais singls „Enter The Ninja”.

Kamēr mūzikas kritiķi joprojām zīlē kafijas biezumos, vai Die Antwoord ir viens liels un izdevies joks, vai arī tas viss ir domāts nopietni (atgādinu vēlreiz, ka, ja gadījumā Jūs ar Die Antwoord iepazīstaties šobrīd, ir jāredz šajos rakstos pievienotie video materiāli, lai saprastu, kāpēc daudziem rodas pamatotas aizdomas par Tele2 „Meteorīta” izmēra reklāmas kampaņu), grupas spēlētais rap un rave krustojums jau kļuvis par modes lietu.

Dienvidāfrikas kolektīva pirmajā oficiālajā relīzē atradīsit trīs dziesmas, kas jau gada sākumā tika piedāvātas par velti pieejamajā Die Antwoord pašu izdotajā debijas albumā „$O$”, kurām pievienots pilnīgi jauns skaņdarbs „Fish Paste” un hīta „Enter The Ninja” remikss. Tā kā tieši pēdējie divi skaņdarbi ir šī EP vājākā vieta, augstāku atzīmi kā 7/10 ielikt nevaru, lai cik lielisks un tekstuāli ģeniāls („Fuck all of you who said I wouldn’t make it / (...) But look at me now / All over the interweb / World Wide”) nebūtu „Enter The Ninja” un lai cik enerģisks un labā nozīmē vājprātīgs nebūtu 90’to gadu reiva nelegālos pasākumus atgādinošais „Wat Kyk Jy?”.

Die Antwoord var patikt, var nepatikt, bet domājams, ka jau šobrīd trio ir nopelnījis vietu starp 2010.gada spilgtākajiem debitantiem. Pieļauju, ka man piekritīs arī tie, kam ir paveicies Die Antwoord redzēt dzīvajā.

Nu jau mega-slavenais „Enter The Ninja” videoklips:


Audio formātā EP skaņdarbs „Wat Kyk Jy?”:



FREE MP3 OF THE DAY:

Kid Cudi & Johan Wedel - "Whenever Cudder Is Back" (Johan Wedel Re-Touch) [self-released]
(free download)


Šobrīd internetā aktuālākais, par velti pieejamais MP3 nāk no Zviedrijas. Johans Vedels no Kid Cudi un... Vampire Weekend(!) sempliem uzmeistarojis lipīgu un saistošu ballīšu skaņdarbu, kas visticamāk patiks kā house mūzikas mīļotājiem, tā arī indie mūzikas snobiem. Katrā ziņā šis ir viens no interesantākajiem pēdējo mēnešu mash-up’iem, kādu nācies dzirdēt. Mp3 kopiju vari dabūt, klikšķinot uz šo linku, bet noklausīties var tepat:



DIENAS VIDEO PRIEKS:

Caribou – „Sun” [City Slang]

Pavisam nesen tas bija, kad Positivusā satiku senu un labu draugu, ar kuru, kā jau vienmēr, sanāca parunāt arī par mūziku, un cita starpā novienojāmies, ka Caribou „Swim” ir viens no, ja ne pats labākais elektroniskās mūzikas albums šogad. Šodien Caribou iepriecina atkal, piedāvājot videoklipu vienam no albuma izcilākajiem skaņdarbiem – „Sun”.

Vēl lielāks prieks, ka arī videoklips, kurā vairākas padzīvojušas kundzītes grūvo pie Caribou narkotiskās psihodēlijas, izdevies uz visām deviņām ballēm. Ar tām var lepoties režisors Saimons Ouvenss, kas iepriekš veidojis klipus tādām elektroniskās mūzikas slavenībām kā Tiga, LCD Soundsystem un Who Made Who.


Diemžēl man nav informācijas, vai „Sun” tiks izlaists arī singla formātā, taču, pateicoties izsludinātam konkursam, remiksu šai dziesmai netrūkst – ja Jums nav žēl laika, šajā vietnē var noklausīties 277(!!!) „Sun” miksus! Vēlu veiksmi un pacietību!


ONE FOR THE SUNSET:

Hyetal – „Phoenix” [Orca Recordings]
(from "Phoenix" / "Like Silver" 12”, out now)


Atvadīšos no Jums šodien ar kādu saulrieta izlases cienīgu skaņdarbu. Jāsaka, ka pēdējā laikā sanācis noklausīties visai daudz dubstep treku, no kuriem gan tā īsti prātā nav palicis neviens. Neviens, izņemot šo – ļoti aizkustinošo, sirsnīgo un kosmisko skaņdarbu „Phoenix”, ko veidojis kāds man līdz šim nezināms Bristoles producents, kurš ierakstās ar segvārdu Hyetal. Godīgi sakot, mans šīs dienas lielākais atklājums:



Tas viss šodienai. Failu kastītē iepeldējis jaunais Arcade Fire albums, kurš veikalos nonāks pirmdien. Vērt vaļā vai pagaidīt oficiālo relīzi? Tāds ir jautājums. Visu labu, līdz rītam!

26 jūlijs, 2010

Pirmdiena, 26.jūlijs

Sveicināti jaunā nedēļā!

Lai kā gribētos sākt ar kaut ko saulainu un uzmundrinošu, diemžēl jāsāk ar traģiskiem notikumiem, kas pagājušās nedēļas nogalē norisinājās Vācijas pilsētā Duisburgā, kur tika aizvadīts kārtējais techno mūzikas saiets Love Parade, kurā dzīvību zaudēja 19 cilvēki un vēl vismaz 340 guvuši ievainojumus. Joprojām norit izmeklēšana, taču, ja var ticēt aculiecinieku stāstītajam, pūlī izcēlusies panika, kad policija grasījusies noslēgt vienīgo(!) ieeju tunelī, kas veda uz festivāla norises vietu. Organizatori jau pavēstījuši, ka šis bija pēdējais Love Parade saiets.

Skumji, lai neteiktu vairāk... Visdziļākās līdzjūtības no AMGmusic.


1998.gada Love Parade himna „One World One Future”:



HOTTEST NEW TRACK:

The Walkmen – „Stranded” [Fat Possum]
(from f/c album „Lisbon”, out in September)

Šis skaņdarbs gan mazliet jau ir aizsēdējies AMGmusic fonotēkā, turklāt, cik man zināms, jau paspējis piedzīvot arī savu pirmatskaņojumu Latvijas ētera viļņos via Radio 101, taču tas būtu pavisam negodīgi, ja tikai tāpēc tam uzmanību nepievērstu AMGmusic.

Nudien negaidīju, ka mani tā ieintriģēs septembrī gaidāmais sestais amerikāņu indie rock apvienības The Walkmen albums, taču pirmais singls, kuru arī Jūs varat lejupielādēt bez maksas, ir viena no skaistākajām un melodiskākajām šīs vasaras dziesmām. Kā jau daudzviet rakstīts, iespējams The Walkmen pat pārspēs pašus Arcade Fire, kuru jaunākā plate, starp citu, iznāk jau nākamnedēļ.

Nākamnedēļ „Stranded” meklējiet AMGmusic singlu apskatā, kur tas pretendēs uz Nedēļas Singla nosaukumu, bet pagaidām piedāvāju noklausīties „Stranded” kā šodienas karstāko ierakstu:



IESKATS NEDĒĻAS SINGLOS:
Kasper Bjorke

Pirmdienas ir tās dienas, kad AMGmusic sāk skaitīt jaunos singlus, ko apkopot nedēļas singlu apskatā. Jau šobrīd ir skaidrs, ka 26.jūlija nedēļā to būs vairāk nekā pēdējās nedēļās. Kopējais saraksts gan tikai top. Šobrīd varu pačukstēt, ka tajā būs gan tādu AMGmusic daudz aprakstītu izpildītāju kā LCD Soundsystem, Two Door Cinema Club, Morcheeba un Gorillaz jaunākie singli, gan arī vairāku interesantu debitantu pienesumi. Starp tiem visvairāk vēlētos izcelt house/techno producentu un dīdžeju no Dānijas, vārdā Kaspers Bjorke (sk. attēlu augšā).

Lai arī viņa februārī izdotais albums „Standing On Top Of Utopia” ir jau otrais puiša karjerā, AMGmusic uzmanību kopenhāgenietis izpelnījās vien pirms pāris nedēļām, kad mūsu fonotēkā nokļuva Bjorkesa jaunākais singls „Heaven”. Vinila plate būs pieejama no 2.augusta, bet šonedēļ „Heaven” ar trim remiksiem bonusā ir nopērkams MP3 formātā. Ārkārtīgi naksnīgs un smalki veidots elektroniskās skaņdarbs, kas ir ļoti attālināts no house un techno stiliem, ar kuriem parasti saista Kaspera Bjorkes vārdu, vairāk tuvojoties „ambient/lounge” plauktiņam.



DIENAS VIDEO PRIEKS:


Kā jau solījusi, zviedru popmūzikas nekronētā princese (karaliene?) Robina septembra vidū laidīs klajā jau savu otro albumu šogad. „Body Talk pt. 2” sekos jūnijā izdotajam „Body Talk pt. 1”. Vienīgais oficiālais singls no jaunās plates būs dziesma „Hang With Me”, ar kuras akustisko versiju jau ir pazīstami „Body Talk” pirmās daļas īpašnieki. Šoreiz dziesma pārveidota Robinas labākajās electro-pop tradīcijās, kas liecina par labām izredzēm uz iekļūšanu AMGmusic septembra Top 20. Šodien jaunajam singlam tika prezentēts video – tas tad arī mūsu šīsdienas prieks:


AKTUĀLAIS IERAKSTS:

The Drums – „iTunes Festival London” EP
Release date: 07/07/2010
Label: Island
AMG rating: 8/10


Šonedēļ, atšķirībā no nākošās nedēļas, iznāk visai pamaz jauno albumu, kas saista arī AMGmusic interesi, tamdēļ prieks, ka atliek laiks pievērsties kam citam. Vakar saņēmu mazu paciņu no iTunes Festivāla labumiem. Pastāstīšu, ka šāds muzikāls notikums – iTunes Festival – notiek jau kopš 2007.gada. Ja citos festivālos sabrauc vesels lērums dažādu grupu, kuras trīs dienās uzstājās tādos laikos, ka gluži vienkārši fiziski nav iespējams visus redzēt, tad iTunes festivāls ir izstiepts mēneša garumā, un katru vakaru Londonas slavenajā ēkā The Roundhouse, kuras ietilpība nepārsniedz trīs tūkstošus, notiek pa vienam, diviem vai trim koncertiem.

Kā jau festivāla nosaukums liek noprast, lielākā šī pasākuma sāls ir tā, ka jau pēc dažām dienām mūziķu dzīvās uzstāšanās ir pieejamas lejupielādei iTunes interneta mūzikas veikaliņā. Pagaidām vēl neesmu noklausījies visus savus iemīļotos mūziķus (festivālā šogad piedalījās arī tādi AMGmusic favorīti kā The National, Florence + The Machine, Underworld, Goldfrapp, nesen Salacgrīvā redzētie Scissor Sisters, Stornoway u.c.), taču no trim dzirdētajiem – The xx, Wild Beasts un The Drums – dārgajiem un mīļajiem AMGmusic lasītājiem gribētu ieteikt tieši pēdējos.

Ar to es nepavisam negribu neko sliktu teikt par The xx vai Wild Beasts. Gluži pretēji – arī abi augstākminētie saņem vērtējumu 8/10, taču The Drums ieraksts skan... dzīvāk. Piemēram, The xx brīžiem izklausās tā, it kā albuma versijai būtu pievienoti aplausi un skaņas no zāles. Toties The Drums solista Džonatana Pīrsa izteikti (speciāli) šķībais dziedājums jau pirmajā skaņdarbā „Best Friends” liek nojaust, ka šeit ir darīšana ar dzīvo ierakstu. Tas, protams, tikai mans subjektīvais skatījums, taču šādi brāķi un defekti man vienmēr patikuši labāk par sterilizētu skanējumu.

Ja šis būtu AMGmusic Radio raidījums, noteikti piedāvātu Jums noklausīties visu nieka pusstundu garo ierakstu (diemžēl pilns koncertieraksts nav pieejams), taču šeit samierināsimies ar, manuprāt, koncerta lielāko hailaitu, visiem zināmo singlu „Let’s Go Surfing”:


Audio formātā šoreiz albuma treks „Me and the Moon” – otrs mans šī EP favorīts:


TRĪS REMIKSI VASARAS BALLĪTEI:

Jā, es zinu, ka šodien ir pirmdiena, taču nedēļas nogalē atkal sanāca parakāties AMGmusic fonotēkas tumšākajā stūrī, un, kā izrādās, tur aizķērušies pāris ļoti labi skaņdarbi, kas tā vien prasās, lai tos gaidāmās nedēļas nogalē kāds nospēlētu diskotēkā. Vismaz pirmos divus – noteikti.

Phoenix - "Love Like A Sunset" (Shuttle Remix) [self-released]
[
free download]

Šis ir aizķēries vēl no... pagājušā gada! Jā, ko tik kādreiz nevar atrast savā datorā, ja labi pameklē. Franču apvienības Phoenix kompozīcijas pērn miksēja, šķiet, visi, kam nebija slinkums, taču man ļoti reti kurš no miksiem patika. Lielākā daļa toreiz tika deletēti no cietā diska. Taču šis – Passion Pit bundzinieka ar segvārdu Shuttle veidojums, kas, starp citu, pieejams pilnīgi par velti, manuprāt, ir ļoti labs ievads karstai vasaras ballītei.



M.I.A. - "XXXO" (Riton Rerub) [XL Recordings]
(from "XXXO - Remixes, pt 2" EP, out now)


Otrs mikss nav tik vecs – tas pie mums atrodas vien mēnesi. Jaunākais M.I.A. singls „XXXO” no ļoti pretrunīgi vērtētā dziedātājas albuma „/\/\ /\ Y /\” tiks vērtēts šonedēļ. Jau esmu izklausījies abus remiksu EP, kas iznākuši uz XL Recordings, un starp visiem miksiem stabili visaugstāk vērtējams ir šis – electro/house/minimal producenta Riton veikums, kas atgādina šo to no labākajiem 90’to gadu rave pasākumiem. Vens no spēcīgākajiem pēdējo nedēļu miksiem.



Morcheeba - "Even Though" (Surfing Leon’s Afternoon Mix) [PIAS]
(from „Even Though” MP3 single, out now)

Visbeidzot, kad saulīte, paveikusi savus dienas nedarbus, aizlaidusies čučēt, šis būs lielisks veids, kā saglabāt pozitīvās emocijas, jo īpaši pēc smagas un sviedrainas darba dienas. Jaunākais Morcheeba singls „Even Though” tiks izvērtēts nedēļas laikā, bet šis mikss, kas AMGmusic sasniedza jau pirms nedēļas un kuru veidojis beļģu elektroniskās mūzikas duets Surfing Leon, jau izpelnījies mūsu uzslavas.



Visbeidzot noslēgsim šīs dienas muzikālo ceļojumu ar kādu ziņu no Sentlūsisas. Tur pagājušajā nedēļas nogalē koncertēja amerikāņu ūbergrupa Kings Of Leon. Ja Latvijas odi un dunduri pret Muse bija iecietīgi, tad amerikāņu baložiem mērs bija pilns – trešās dziesmas laikā viens no baložu barvežiem savu verdiktu par Kings of Leon pauda... iekakājot basģitāram mutē. Lai cik tas nebūtu jocīgi, basģitāras pārvaldītājam šāds baloža izgājiens negāja pie sirds, un koncerts tika pārtraukts. Naudiņas par biļetēm gan tikšot atdotas. Tā, lūk. Joki mazi ar putniem, kuriem ir savs viedoklis par mūziku.


Visu labu, līdz rītam.