05 jūlijs, 2014

INTERVIJA: Modris Skaistkalns



Vienu no #VakaraKvartāls raidījumiem vēlējos veltīt acid-house mūzikas stilam. Aicināju ciemos Modri Skaistkalnu, kurš vēlāk (pēc slavenas DJ karjeras) sasējās ar Agri Semēvicu un bija viens no LV mūzikā ietekmīgā dueta 100.debija dalībniekiem. Publicēju vārds vārdā vienu no labākajiem intervijas atteikuma iemesliem, kādu esmu saņēmis.

"Sveiki, paldies par izrādīto interesi, es to novērtēju.
Bet lieta tāda, ka es esmu ļoti vērsts uz nākotni un kavēties atmiņas nav man īpaši pieņemami. Neņemiet ļaunā. Esmu jau neskaitāmas reizes visur kur aicināts uz visādiem pasākumiem, gan Latvijā,gan ārzemēs, intervijām un pat filmēties to laiku sakarā, bet visiem esmu atteicis. Tas posms manā dzīvē ir sen beidzies. Tāpat, ka vairāki citi posmi. Šobrīd atkal ar cerībām raugos nākotnes virzienā. Vēlreiz atvainojos, ar cieņu, Modris"

Zemāk video, kurā Modris kā Mr. Tape uzstājās DMC World 1991 konkursā.

RESPECT!

01 jūlijs, 2014

A-LIST: Jamie xx - All Under One Roof Raving


Jamie xx - "All Under One Roof Raving" [Young Turks]
(released as a single on June 23rd)

Kopš 2010.gada nogales, kad atklātībā nonāca pirmais The xx skaņu vīra un grupas smadzeņu Jamie xx solo skaņdarbs „Far Nearer”, esmu ar daudz lielāku nepacietību gaidījis Džeimija relīzes nekā jaunu The xx albumu. Šo vēlmi, protams, nākamo divu gadu laikā vēl vairāk pastiprināja gan teicama kaverversija Rui Da Silvas „Touch Me”, gan izcilie remiksi, no kuriem vienu AMGmusic pamatoti atzina par 2011.gada labāko remiksu. Tikmēr pats Džeimijs darbojas kā tāds lietus mākonis vasarā – cik ātri parādās, tik ātri arī pazūd, šo trīs gadu laikā izdodot vien divas singlu relīzes, no kurām pēdējā „Girl / Sleep Sound” iznāca vien pirms pāris mēnešiem.

Pirms neilga laika XL Recordings producents Rodijs Makdonalds presē izpļāpājās, ka jaunais The xx albums būšot „pilnīgi citāds nekā iepriekšējie”. Kaut ko līdzīgu var teikt par jaunāko Džeimija Smita šedevru „All Under One Roof Raving”. Būvēts uz vokāla sempliem no Marka Lekija 1999.gada absurdi ģeniālās īsfilmas „Fiorucci Made Me Hardcore” par disko un reiva mūzikas kultūru Lielbritānijā (labākais no tiem ievadā: „Do you like jungle music? – „Jungle music? It’s alright, man, but I like house music!”), „All Under One Roof Raving” pārsteidz ar noskaņu un toni. Jā, tajā ir milzum daudz Jamie xx pazīmju, sākot jau ar viņam tipiskajām „steel-drum” skaņām, taču uzbūves ziņā ko šādu drīzāk būtu sagaidījis no Burial. Piebildīšu, ka naktī uz austiņām šis niansētais skaņdarbs izklausās pat vēl izcilāk. Protams, ja tas vispār ir iespējams.

A-LIST: FKA twigs - Two Weeks


FKA twigs - "Two Weeks" [Young Turks]
(from f/c LP "LP1", out August 12th)

Kad pagājušā gada augustā FKA twigs iekļuva AMGmusic A-LISTē ar savu „izlaušanās” singlu „Water Me”, es nudien biju pilnīgi aizmirsis, ka vēl gadu iepriekš AMGmusic jau tika rakstījis par šo jauno Londonas mākslinieci, kuru tolaik dēvējām par „kārtējo britu dziedātāju ar mistisku un nesagūgēlajumu pseidonīmu”. Divus gadus vēlāk situācija ir radikāli mainījusies, un tagad FKA twigs ir kopā ar pazīstamo leiblu Young Turks, iekļuvusi BBC ikgadējā Sound Of... sarakstā, un viņas debijas albums ir viens no gaidītākajiem ierakstiem augustā.

Ne tikai anonimitāte, bet arī pašas Tālijas Bārnetas daiļrade agrīnajos skaņdarbos, jo īpaši jau „Water Me”, sedza tādu kā misticisma plīvuru un izdvesa zināmu trauslumu, ko vēlākajās intervijās pati mūziķe skaidroja ar savu intraverto raksturu un savrupumu. No tāda viedokļa raugoties, „Two Weeks” ir kas jauns viņas daiļradē. „I know it hurts / You know I’d put you first / I can fuck you better” un „You say you want me / I say you’ll live without it” ir laikam zīmīgākās rindas dziesmā, kas ir pilna ar kaisli un pašpārliecinātību, turklāt skan daudz plašāk arī muzikāli. Nebrīnīšos, ja „LP1”, kas iznāks jau augusta sākumā, būs viens no iespaidīgākajiem popmūzikas albumiem Lielbritānijā šogad.

A-LIST: Rustie - Raptor


Rustie - "Raptor" [Warp]
(from f/c LP "Green Language", out August 26th)

31 gadu vecais Glāzgovas producents Rasels Vaits jeb Rustie nav no straujajiem lēcējiem. Ar elektronisko mūziku un dīdžeja arodu iepazinies jau deviņdesmito gadu beigās un vēlāk izdevis vairākus singlus un EP, savu zvaigžņu stundu mūziķis sagaidīja vien 2011.gada nogalē, kad Rustie debijas albumu „Glass Swords” uzreiz vairāki ietekmīgi mūzikas žurnāli atzina par tā gada iespaidīgāko elektroniskās mūzikas darbu. Vēsture klusē, kāpēc šis albums tā arī netika apskatīts šajās lapās.

26.augustā leibls Warp Records izdos otro Rustie albumu „Green Language”, kurā viesu starpā būs arī reperis Denijs Brauns, ar kuru kopā Rustie strādāja pie Brauna pagājušā gada lieliskā albuma „Old”. Gaidāmās plates pirmais priekšvēstnesis „Raptor” turpina no tās pašas vietas, pie kuras Rustie mūs atstāja pērn ar izcilo A-LIST singlu „Slasherr”. Ja „Slasherr” gadījumā pozitīvās vibrācijas saistīju ar negaidīti izmantotajiem balēriskajiem motīviem, tad „Raptor” šīs pašas emocijas strāvo cauri biezajiem sintezatoru tornado, kas četru minūšu laikā tā arī īsti nenorimst.

30 jūnijs, 2014

Matīss Kļaviņš un grupa - Dienas/nedēļas/mēneši


Matīss Kļaviņš un grupa - "Dienas/nedēļas/mēneši" [self-released]
(from EP "Galotnes", out this week)

Pirms vairāk nekā gada AMGmusic rakstīja par tolaik visai maz zināmu elektroniskās mūzikas projektu VICE2042, par kuru tolaik vien varēju piebilst, ka projekta autors ir „kāds Matīss”. Tagad zinām, ka šis „kāds Matīss” ir Matīss Kļaviņš, kurš muzicē arī grupā Pyro Trees, bet nav atmetis arī citus projektus un pirmsjāņu dienā pašrocīgi izdevis EP „Galotnes” ar sešiem skaņdarbiem, kurus var iegādāties vai lejupielādēt bez maksas viņa BandCamp vietnē.

Noskatoties vienu no pēdējām Pyro Trees intervijām, nevar nepamanīt, ka Matīss ir visklusākais un nosvērtākais no kvarteta dalībniekiem, un šāds introvertums jaušams arī EP „Galotnes”, jo īpaši tā centrālajā un pārliecinoši labākajā skaņdarbā ”Dienas/nedēļas/mēneši”. Matīsa savdabīgais vokāls bija viena no centrālajām atslēgām dziesmā „The Sea”, un tas sakāms arī par šo darbu, kas muzikāli nedaudz atgādina Wild Beasts krustojumu ar pašmāju Bērnības Milicija. Turklāt trauslā un atkailinātā lirika šo padara par vienu no beidzamo mēnešu skaistākajām dziesmām pašmāju mūzikā.

P.S. Ja EP producents Pēteris Ozols nebūs pārlieku noballējies Glastonbury festivālā, iespējams, Matīss un Pēteris paviesosies arī raidījumā „Vakara Kvartāls” šo ceturtdien.

Slow Magic - Girls


Slow Magic - "Girls" [Downtown]
(released as a single on June 23rd)

Nav nemaz tik daudz skaņdarbu, kas vienlīdz ideāli piestāv karstai dienai jūras krastā un lietainam pirmdienas rītam. Neskatoties uz to, ka ar oriģināldarbu un remiksu radīšanu Slow Magic nodarbojas jau vismaz trīs gadus, šim amerikāņu producentam ir izdevies palikt visnotaļ anonīmam, un man pat tā arī neizdevās interneta dzīlēs atrast viņa īsto vārdu. Iespējams, drīz uzzināsim ko vairāk, jo nupat Slow Magic noslēdzis līgumu ar leiblu Downtown Records, kas līgo dienā arī izdeva mākslinieka debijas singlu „Girls" un gada otrajā pusē sola arī pilnu albumu.