31 maijs, 2014

A-LIST: JJ - all white everything


JJ - "all white everything" [Sincerely Yours]
(from f/c LP "V", out August 19th)

Grūti atrast vēl kādu duetu, kam ir bijis tik interesanti sekot līdzi pēdējos piecos gados, kā zviedru duetam JJ (jā, tagad nosaukums rakstāms ar lielajiem burtiem, nevis mazajiem, kā līdz šim). Gan dēļ vārdos neaprakstāmā muzikālā skaistuma, kas staro no mūzikas, gan arī lirikas, kas nereti aizskārusi narkotiku tēmas. Kā, smejies, divi tuvi temati AMGmusic.

Angliski rakstošā prese JJ dēvē par „konceptuālu drug-pop” duetu, kas gan, lai kā man tas patiktu, diezin vai ir pats atbilstošākais termins. Taču ar to paspēlēties ir interesanti, jo ļoti atšķirīgi bijuši līdz šim izdotie divi dueta albumi. 2009.gada „jj no. 2” bija draisks, saulains, visu pasauli samīļot aicinošs kā tāda ekstazī tablete, turklāt viens no albuma centrālajiem hītiem tā arī saucās „Ecstasy”. Savukārt 2010.gada albums „jj no. 3” bija krietni atkailinātāks un tumšāks, radot drīzāk asociācijas ar albuma ievadošajā skaņdarbā „Let Go” pieminēto heroīnu. Jāpiebilst, ka saturiski otrais albums bija krietni vājāks, taču atgriešanās labākā formā notika ar sekojoši kaverversiju/remiksu miksteipu „kills” jau tā paša gada nogalē, un ļoti baudāms bija arī 2012.gadā izdotais EP „High Summer”. Atkal jau – „high”...

Ar jaunāko singlu „all white everything” no augustā gaidāmā trešā albuma „V” JJ atkal trāpījuši naglai uz galvas un trāpījuši no sirds. Muzikāli, it īpaši pirmā dziesmas daļa, šis būtībā ir tipisks JJ ar trauslo un izjusto Elinas Kastlanderes vokālu, ko papildina viegli klavieru pieskārieni. Taču tam drīz vien pievienojas grandiozs svinīgums komplektā ar ekselenti saprogrammētu bungu mašīnu Joakima Benona izpildījumā, un dziesma aiziet kā mantra ar „What you now about that? / No, you don’t know a thing”, kas viss kopā šo padara par vienu no dueta iespaidīgākajiem singliem, no guļamistabas pārceļoties uz kādu daudz plašāku telpu.

EDIT! Tā iet, ka steidzas un nemaz neiedziļinās lirikā. :) "Koceptuālais narkotiku pops", protams, turpinās arī šeit. Ar sākumā dziedāto "I've been up all winter  / For someone like you" un "Don't want you to leave / I need you to be / Where you left me" nav domāts kāds stāsts par mīlestību. To izskaidro sekojošā mantra: "All white everything / From my face to my veins / All white everything / From my mouth to my sense" un galu galā cilvēkiem, kas šajā visā nebrauc iekšā, bet vienmēr ir pirmajās rindās, lai nosodītu, domāts arī jau minētais "What you know about that? / No, you don't know a thing". Vēl viena balle klāt no AMGmusic, un šis ir MĒNEŠA SINGLS!

Royksopp & Robyn - Monument


Royksopp & Robyn - "Monument" [Wall Of Sound]
(from EP "Do It Again", out now)

Nesenā intervijā ar Clash Magazine austrāliešu mūziķis Bens Frosts sacīja, ka vislabāk mūziku klausīties, iepriekš par to neko nezinot, jo tad klausītājam veidojas pašam savas asociācijas, kas varbūt ir patālu no mākslinieka sākotnējās idejas, bet tāpēc vēl jo interesantākas. Līdzīgi man bija ar dziesmu „Monument” no šonedēļ izdotā Royksopp un Robinas kopīgā EP „Do It Again”, kas ar savu noskaņu un piedziedājuma tekstu „This will be my monument / This will be a beacon when I’m gone / Soon when that moment comes / I can say I did it all with love” atstāja diezgan spēcīgu iespaidu, skatoties bildes un video kadrus pēc kārtējā teroristu izgājiena Ukrainas austrumos. Patiesībā šī dziesma tapusi, Robinai iespaidojoties no kādas brazīliešu skulptores darba, un atbilstoši savam nosaukumam, desmit minūšu garais „Monument” ir monumentālākais skaņdarbs no jaunā EP.

A-LIST: Groundislava feat. Rare Times - Feel The Heat


Groundislava feat. Rare Times - "Feel The Heat" [Friends of Friends]
(from f/c EP "Feel The Heat", out June 24th)

Pavisam nesen rakstīju par diviem Losandželosas producentiem Samo Sound Boy un Jerome LOL, kas apvienojušies kopīgā duetā DJ Dodger Stadium. No šīs pašas kompānijas nāk vēl viens tā dēvētais guļamistabas elektroniskās mūzikas producents Džespers Patersons jeb Groundislava. 8-bit, lo-fi house un astoņdesmito elektronikas estētiku mīlošais producents pirmoreiz uzziedēja pirms diviem gadiem, pateicoties burvīgam kopdarbam ar Baths. Tajā gadā iznāca arī viņa debijas albums „Feel Me”, kas gan palika nepelnīti nepamanīts (arī no AMGmusic puses).

24.jūnijā Groundislava izdos jaunu EP „Feel The Heat”, un šobrīd piedāvā tā titulskaņdarbu, kas teju vai satriec ar savu it kā vienkāršo, bet pasakaini skaisto noskaņu un emocionālu trauslumu. Taču vislielākās uzslavas par lielisko r’n’b motīvu sapludināšanu kopā ar house mūzikas ritmiku, ko vēl krāsaināku padara pieaicinātais vokālists Rare Times no projekta WeDidIt, kurā, starp citu, darbojas arī mums ļoti labi zināmais Shlohmo.

Meanwhile - Bigger City


Meanwhile - "Bigger City" [Fiction]
(no official release info)

Pagājušajā gadā ierakstu leibls Fiction Records, kas mūzikas vēsturē iegājis kā The Cure mājvieta 20 gadu garumā, savu sastāvu papildināja ar jaunu amerikāņu mūziķi Tomu Endrūsu, kurš par savu skatuves vārdu izvēlējies negūglējamo Meanwhile. Jaunais talants nonācis arī līdz La Roux ausīm, kura vēl pati nesen AMGmusic lapās atzīmējās A-LISTē ar singlu „Let me Down Gently”, un kura tieši Meanwhile izvēlējusies par iesildītāju gaidāmajai La Roux koncertturnejai. Jaunākais singls „Bigger City” ir ļoti garšīgs astoņdesmito gadu funk/pop/disco mikslis, kas, protams, izsauc stipras asociācijas ar Prince daiļradi, bet tik ļoti perfekti iederas arī 2014.gada ballītēs. Pagaidām gan nav informācijas, kad mēs varētu sagaidīt kādu oficiālu mūziķa ierakstu.

Old Hundred - I'll Be There (When You Die)


Old Hundred - "I'll Be There (When You Die)" [Wide-Eyed]
(from f/c EP "I Don’t Want To Die", out June 6th)

Nu jau emocijas kādu laiku bija rimušās, bet pirmoreiz klausoties jaunāko Old Hundred dziesmu „I’ll Be There (When You Die)”, atkal atmiņā uzplaiksnīja visu laiku izcilākais seriāls Breaking Bad un tā skaņu celiņš, kur šis treks iederētos vienkārši ideāli. Gan piedziedājuma teksta dēļ („I get this feeling / I’ll be there when you die / It’s not scary, baby / It’s just life, it’s just time”), gan arī muzikālā noformējuma, proti, tipiski amerikāniskā folk-roka dēļ. Old Hundred nav jauna apvienība. Kolumbusas, Ohaio kolektīvs dibināts vēl pagājušajā dekādē un viņu kontā ir divi albumi, kurus jau jūnija sākumā papildinās jauns EP „I Don’t Want To Die”, kur tad arī varēs atrast šo skumji lipīgo dziesmu.

DJ Dodger Stadium - Love Songs


DJ Dodger Stadium - "Love Songs" [Body High]
(from f/c LP "Friend Of Mine", out July 8th)

Pagājušā gada rudenī, kad Shlohmo remikss Samo Sound Boy trekam „Your Love” iekļuva AMGmusic A-LISTē, jau pieminēju, ka Samo Sound Boy jeb Sems Grīzmers kopā ar Džeromu Poteru jeb Jerome LOL, kurš šogad izdeva vienu no pagaidām gada labākajiem EP (dziesmu „Fool” var noklausīties šeit) vada arī kopīgu ierakstu leiblu High Music. Izrādās, abi veido arī kopīgu mūziku kā duets DJ Dodger Stadium un jūlijā izdos debijas albumu „Friend of Mine”. Interesanti, ka abu Losandželosas producentu solo darbi lielākoties ir patumši un naksnīgi, kamēr kopīgais darbs „Love Songs” ar savu mantrisko "Lately I've been singing / Love songs to myself" ir saules pilna jahtu un pludmales ballīšu cienīga himna.

Rome Fortune - One Time For


Rome Fortune - "One Time For" [self-released]

Kīrens Hebdens šogad būtu pelnījis kādu balvu par darba varonību, un 1.maija gājienos būtu jānes viņa portrets. Man jau pat apnicis uzskaitīt visus viņa šogad producētos ierakstus, veidotos remiksus un paša oriģināldarbus, kas plūst ārā straumēm. Arī jaunākā Atlantas repera Rome Fortune singla „One Time For” producents ir Four Tet, un – Tavu pārsteigumu! – skanējuma ziņā tas ir Rome Fortune pagaidām lieliskākais darbs, kas turklāt pieejams lejupielādei par velti.

Parquet Courts - Instant Disassembly


Parquet Courts - "Instant Disassembly" [What's Your Rupture?]
(from f/c LP "Sunbathing Animals", out June 2nd)

Vienā no psihodēliskākajiem ļoti veiksmīgā debijas albuma „Light Up Gold” numuriem „Stoned And Starving” grupas Parquet Courts solists Endrū Sevidžs piecu minūšu garumā stāstīja par vazāšanos apkārt pa Ņujorkas rajonu Ridžvudu, būdams „ļoti sapīpējies un izsalcis”. Jaunākajā singlā „Instant Disassembly” viņš izklausās gana paēdis un noguris, vairākkārt atkārtojot: „I kept explaining I was too tired to speak”. Grupas otrais albums „Sunbathing Animals” iznāks jau 2.jūnijā.

28 maijs, 2014

A-LIST: Pictureplane feat. Grace Hall - Self Control


Pictureplane feat. Grace Hall - "Self Control" [self-released]
(released as a single on May 13th)

Pie šī singla publikācijas kādā daudz slavenākā mūzikas blogā viens no komentētājiem piebilda: „Mēs pārāk ilgi esam dzīvojuši bez Pictureplane mūzikas!” Jāpiekrīt viņam, jo tā uz sitiena man pat grūti nosaukt vēl kādu elektroniskās mūzikas pārstāvi, kas savos darbos tik perfekti savienotu lipīgus rave/trance ritmus ar uzkrītoši nenopulētu, griezīgu lo-fi/noise skanējumu. Pictureplane 2009.gada hīts „Goth Star” droši ievietojams izcilāko pagājušās desmitgades dziesmu topā, turklāt ne mazāk lielisku kaverversiju šim trekam pirms pāris gadiem izveidoja Kalifornijas kolektīvs HEALTH, no kuriem, starp citu, arī pārāk sen nekas nav dzirdēts.

Savā otrajā, 2011.gadā izdotajā platē „Thee Physical” (no kura nāk vēl divi fantastiski singlu „Real Is a Feeling” un „Post Physical”!) Pictureplane jeb īstajā vārdā Treviss Egedijs lika jau lielāku uzsvaru uz tipisko deviņdesmito gadu beigu reiva vilni, kas pirms trim gadiem vēl nebija tik populāri kā 2014.gadā. Tagad kā tāds perfekts krustojums starp abiem ierakstiem nāk viņa jaunākais singls „Self Control”.

Tas iesākas ar bītiem, kas stipri atgādina „Goth Star”, bet jau ātri vien pievienojas Losandželosas dziedātājas Greisas Holas vokāls, kas apaug ar spalgām sintezatora skaņām un trance mūzikai raksturīgo ritma sakāpinājumu. Taču brīdī, kad liekas – tūlīt, tūlīt Treviss nu gan iebrauks auzās, - notiek krasas pārmaiņas, un atkal sadzirdam ierasto smagnējo un trokšņaino, bet tik ļoti sasildošo sintezatora motīvu komplektā ar masīvajiem basiem, un galu galā dziesmas vokālista pienākumus savās rokās pārņem pats Pictureplane.

Es jau vairs nebrīnos, ka gatavojot setus diskotēkām es arvien biežāk atskāršu, ka – johaidī, atkal drusku tā kā par daudz esmu salādējis Pictureplane gabalus iekšā. Šeit ir labs izskaidrojums, kāpēc man tā gadās.

A-LIST: White Lung - Face Down


White Lung - "Face Down" [Domino]
(from f/c LP "Deep Fantasy", out June 16th)

2006.gadā Vankūverā dibinātais punk-rock trio White Lung savu karjeru būvējuši lēnām un pacietīgi. 2010.gada debijas albumam „It’s The Evil” slavas vārdus vispirms veltīja pankrokam veltīti izdevumi, bet 2012.gada „Sorry” jau iepeldēja plašākos mūzikas mediju ūdeņos, kam noteikti palīdzēja arī grupas koncerti, par kuriem mūzikas žurnālisti bija un ir stāvā sajūsmā. Par karjeras augšupeju liecina kaut vai tas, ka jaunākais ieraksts jau iznāks uz plaši pazīstamā leibla Domino Records.

Pērnā gada rudenī ar kompozīciju „Blow It South” White Lung beidzot sasildīja arī AMGmusic sirdi, kam sekoja šī gada sākumā publiskotais pirmais singls „Drown With The Monster” no šogad gaidāmā trešā albuma „Deep Fantasy”. Lai arī White Lung skanējumā jau būtībā nekas nav mainījies, arī jaunākais skaņdarbs rada sajūtu, ka ar katru nākamo singlu grupa kļūst arvien labāka un labāka. Nepelnīti šajās lapās izpalika aprīlī publicētais „Snake Jaw”, bet toties „Face Down” pilnīgi pelnīti beidzot White Lung nodrošina vietu A-LISTē jeb gada labāko singlu sarakstā. „Face Down” šķiet vēl tumšāks un agresīvāks par iepriekšējiem diviem trekiem, taču papildināts ar vēl lielāku lipīgumu un skaidri sadzirdamām deviņdesmito gadu niansēm a la Hole manierē.

A-LIST: Cam'ron & A-Trak feat. Juelz Santana - Dipshits


Cam'ron & A-Trak feat. Juelz Santana - "Dipshits" [Fool's Gold]
(from f/c EP "Federal Reserve", out soon)

No pieredzējušā Hārlemas repera Cam’ron, kura kontā ir seši studijas albumi un neskaitāmas kompilācijas un miksteipi, AMGmusic it kā plašajā fonotēkā līdz šim bija precīzi divi skaņdarbi, turklāt viens no tiem pievienojās vien pirms pāris mēnešiem. Interesanti, ka arī tā producents ir Kanādas mūziķis un n-to dīdžeju konkursu uzvarētājs Alens Maklovičs jeb A-Trak, kas plašāku popularitāti iekaroja kā dueta Duck Sauce dalībnieks. Tieši viņam un arī Just Blaze (otrs treka skaņas veidotājs) gribas pierakstīt lielākos „Dipshits” bonusus, kas šajā gadījumā ir repetitīva, bet plaši skanoša galvenā sintezatora tēma komplektā ar jaudīgu basu līniju. Turklāt kompānijai pievienojas arī Juelz Santana, bet videoklipā mazas lomas atvēlētas pat Cat Power un Chromeo. Drīzumā gaidāms Cam’ron un A-Trak kopīgi veidots EP „Federal Reserve”.