18 februāris, 2011

Nedēļas Izlase (14.02.11.-20.02.11.)

AMGmusic Nedēļas Izlase #7 (14.02.2011. – 20.02.2011.)

Sveicināti!

Pēc vairākām cigaretēm, dziļām pārdomām un elpas ievilkšanas izdomāju, ka tomēr būs šonedēļ AMGmusic ierastā Nedēļas Izlase. Nu jau ar kārtas skaitli 7. Zinu, jau zinu, ka visu mūzikas fanu prātus un sirdis, un ausis šobrīd ir aizņēmis Radiohead jaunais albums „The King of Limbs”, kurš vēl nenoklausīts atrodas arī uz mana cietā diska, bet būtu pietiekami nekorekti ignorēt šīs nedēļas labāko singlu autorus tikai tāpēc, ka Radiohead šodien pieņēma negaidītu lēmumu albumu piedāvāt nekavējoties.

Tiesa gan, pāris izmaiņas šīs nedēļas izlasē Radiohead ir ieviesis. Šorīt no rīta biju gatavojies beidzot uzrakstīt par PJ Harvey ģeniālo albumu „Let England Shake”, kā arī negaidīti lielisko Nicolas Jaar debijas plati „Space Is Only Noise”, ko tagad nākas atlikt uz pirmdienu. Tāpat arī izpaliks jauno videoklipu apskats, kā arī detalizētāks izklāsts par šīs nedēļas labākajiem remiksiem. Videoklipu izlasi arī centīšos sagatavot pirmdien, lai gan nezinu, kā es šo parasti tik grūto dienu izstiepšu garāku.

Lai nu kā, bet AMGmusic septītā 2011.gada nedēļas izlase, kā ierasts, sākas ar Nedēļas Dziesmu!

TRACK OF THE WEEK:

Alpines - "Drive" [Polydor]
(released as a single on February 11th)


Naksnīgs un auksts, taču vienlaikus arī dinamisks un kustinošs. Gluži kā kāds būtu izdomājis samiksēt The xx ar 90’to gadu Massive Attack spēlēto trip-hopu, kamēr Poksones balss atsauc atmiņā labākos grupas Kosheen laikus. Plašāk par dziesmu šeit.



A-LISTED TRACKS:

Baths - "The Nothing" [Anticon]
(from 7” vinyl „The Nothing / Nightly, Daily”, out on March 1st)


Saglabājot debijas albuma chillwave un glitch-pop tradīcijas, „The Nothing” daudz lielāku uzsvaru guvis vokāls un melodija, kas šo dziesmu padara par „vis-popsīgāko” Baths kompozīciju, kādu mūziķis ir izlaidis. Plašāk par dziesmu šeit.
Baths - "The Nothing" by anticon


Panda Bear - "Last Night At The Jetty" (album version) [Paw Tracks]
(from f/c LP "Tomboy", out on April 12th)
(available as a
free download)

Albuma versijā „Last Night at the Jetty” saglabā visus savus iepriekšējos plusus (perfekta melodija, perfektas cilpas un raksturīgais vokāla šarms), taču tiem klāt nākuši daudz izteiktāki un spēcīgāki basi, kā arī vokāla atbalsošana (pats vokāls arī šeit šķiet skaļāks un saprotamāks), kas kopā rada jau kaut ko no tām maģiskajām emocijām, ko sniedza 2009.gada Animal Collective šedevrs „Merriweather Post Pavillion”. Plašāk par dziesmu šeit.
Panda Bear - Last Night At The Jetty by Hypetrak


Planningtorock - "Doorway" [DFA]
(from f/c LP "W", out on May 16th)
(released as a digital single on February 21st)


Šis aukstais un ārkārtīgi tumšais, monotonais, spilgti jo spilgti Fever Ray un The Knife daiļradi atgādinošais skaņdarbs vislabāk baudāms ar videoklipu, ar kuru droši var baidīt mazgadīgus bērnus, ja tie atsakās jūs klausīt. Plašāk par dziesmu šeit.



WIN WIN feat Alexis Taylor - "Interleave With You" [Vice]
(from LP "WIN WIN", out now)


Perfekts, pulsējošs sintezators komplektā ar Aleksa Teilora izteikti melanholisko dziedājumu stipri atgādina labākās Hot Chip balādes, un tas WIN WIN ir liels kompliments. Plašāk par WIN WIN debijas albumu šeit.
Interleave ft. Alexis Taylor by xxxchange


ALBUM OF THE WEEK:

PJ Harvey – „Let England Shake” [Island]
AMG rating: 9/10


Jā, tieši tā un nekā savādāk. Pirmais albums, kam šogad piešķiram augsto novērtējumu 9/10, „pateicoties” Radiohead, palicis bez sīkākas analīzes (atkārtojos vēlreiz – tā noteikti sekos pirmdien), taču tas nekādā veidā nemazina faktu, ka jaunākais ekstraordinārās punk/alternative/folk rokmūziķes Pollijas Džīnas Hārvijas ieraksts ir, ja ne vislabākais, tad viens no viņas ģeniālākajiem ierakstiem pavisam noteikti.

Albums, kas, kā mēdz teikt, sit pa pieri no visas sirds. Kā pareizi atzīmēja kāds mūzikas žurnālists (neatceros gan, kurš), mākslas vēsturē ir bijušas izcilas grāmatas par karu, ir bijušas izcilas filmas par karu. Tagad ir arī izcils mūzikas albums par karu, kurā netrūkst nedz sāpju un asaru, nedz dusmu un naida, nedz arī ļoti trāpīgas ironijas un sarkasma. Pēdējās īpašības vislabāk izpaužas dziesmā „The Words That Mateth Murder”, ko ievietoju šīs nedēļas izlasē.

P.S. Jā, šonedēļ vēl tika izdots arī pavisam neslikts Bright Eyes albums „The People’s Keys”, kā arī ļoti atzīstami debijas albumi no Nikolasa Džāra (par viņu arī nākamnedēļ) un jaunā projekta WIN WIN, kuru albuma apskats atrodams šeit.



THREE REMIXES OF THE WEEK:

Cassius - "I Love U So" (Skream's „Made Zdar Feel Like He Was 20 Again” Remix) [Because Music]
(from 12" vinyl "I Love U So - Remixes", out on February 28th)

Pēc ilgāka laika klusēšanas pērnā gada nogalē ar jaunu EP „The Rawkers” atgriezās franču duets Cassius. Tolaik no minētā EP izcēlu himnisko dziesmu „I Love U So”, kura nākamnedēļ iznāks kā atsevišķs singls ar patapinātiem remiksiem. No piedāvātās miksu buķetes visgaršīgākais šķiet Londonas dubstep producenta Skream rīmeiks, kurā sapludināts kādu laiku piemirstais drum’n’base stils kopā ar 90’to gadu reiva noskaņām! Šis ir vēl vairāk piemērots deju zālēm kā oriģināls!
Cassius - I Love You So (Skream remix) by sssharf


Hercules and Love Affair - "My House" (Tensnake Remix) [Moshi Moshi]
(no release information yet)


Palicis bez 2010.gada AMGmusic balvas „Gada Klubu Himna” (bija lielas cerības viņam iegūt šo balvu par miksu Azari & III skaņdarbam „Reckless With Your Love”), vācu producents Tensnake nav metis plinti piesnigušajos krūmos. Tā vietā viņš perfekti turpina tradīcijas pārveidot aktuālus deju skaņdarbus tā, ka tie izklausās it kā būtu radīti 80’to gadu nogalē kaut kur Čikāgā. Kārtējais žetons Tensnake!
My House (Tensnake Remix) by moshi moshi music


The Streets - "Puzzled by People" (Zoo Kid Remix) [self-released]
(available as a
free download)

Uz lauriem neguļ arī pirms mēneša AMGmusic titulu "Best New Artist" saņēmušais 16 gadus vecais Ārčijs Māršals jeb Zoo Kid. Taču tā vietā, lai izlaistu nākošo sirdi aizkustinošo ģitārgabalu ala The xx stilā, Zoo Kid šoreiz ķēries pie producēšanas grožiem, sev ierastajā naksnīgajā noskaņā samiksējot The Streets dziesmu „Puzzled by People”, kuras oriģināls atrodams nupat izdotajā albumā „Computers and Blues”. Turklāt lielākā odziņa seko miksa beigās, kur Māršals eleganti pievienojis arī savu balsi. Izrādās, ka šim pusaudzim piemīt arī kaut kas no Džeimija Smita / Džeimsa Bleika talanta.
The Streets - Puzzled By People (Zoo Kid Remix) by 679artists


NEWS OF THE WEEK:


Šai bija jābūt nedēļai, kurā par centrālo notikumu cīkstētos Amerika pret Angliju. Proti, Grammy Awards pret BRIT Awards. Visas balvas ir izdalītas, taču kuram vairs interesē, kas un ko ieguva, ja dienu vēlāk Radiohead nāk klajā ar paziņojumu, ka viņu jaunais albums „The King of Limbs” ir ne tikai ierakstīts, bet tiks izdots jau pēc sešām dienām. Šodien gan Radiohead izspēlēja kārtējo joku, piedāvājot plati jau piektdienā nevis sestdienā, bet tas ir vēl labāk – šis piektdienas vakars būs neaizmirstams! Nu, ko? „The King of Limbs” ir lejupielādēts. Klausīšanās var sākties. Pirms tam gan noslēdzam šīs Nedēļas Izlasi. Noslēdzam ar videoklipu singlam „Lotus Flower”.

NEWS: Radiohead jaunais albums ir klāt! (LABOTS)

Nepilnas 24 stundas palikušas līdz dienai, kad visas planētas iedzīvotāji varēs svētlaimē saņemt savus ilgi gaidītos MP3 un WAV failus ar jauno Radiohead albumu „The King of Limbs”, kurš, kā jau minēju, fiziskā formātā iznāks marta beigās.

Turpinot gaidīšanas svētkus, Radiohead publicējuši pirmā albuma singla video, un, maigi izsakoties, tas nepieviļ. Dziesmas „Lotus Flower”, ko Jorks regulāri izpildīja savā nesenajā solo koncertturnejā, melnbaltajā video redzams neatkārtojamais grupas solists, uzvilcis Pītam Dohertijam piestāvošu hūti, atlaidis garākus matus un dejo tik kaismīgi it kā būtu Īena Kērtisa dvīņubrālis. Minēto video skatieties zemāk!

Taču tas vēl nav viss. Interneta portāls VICELAND ir saņēmis ekskluzīvas tiesības dzirdēt jauno plati pirmajiem, un... viņi ir sajūsmā! Īsais viņu verdikts: „Kārtējā Radiohead klasika.” Visu dziesmu analīzi varat izlasīt šeit. !!!UPDATE!!! Kā izrādās, tas ir bijis ļoti savāds, bet man līzd galam nesaprotams joks no VICELAND redaktoru puses. Jāatzīst, uzķēros. :)

Tātad. Radiohead astotais studijas albums – „The King Of Limbs” – pieejams jau no rītdienas digitālā formātā! Dziesmu saraksts:

01 Bloom
02 Morning Mr. Magpie
03 Little By Little
04 Feral
05 Lotus Flower
06 Codex
07 Give Up The Ghost
08 Seperator


!!!UPDATE!!! RADIOHEAD ALBUMS - "THE KING OF LIMBS" IZNĀK ŠODIEN!!!!!!! Visi, kas pasūtinājuši albumu šonedēļ, jau šobrīd to var saņemt savos e-pastos. SVĒTKI IR KLĀT!

17 februāris, 2011

A-LIST: Planningtorock - "Doorway"

Planningtorock - "Doorway" [DFA]
(from f/c LP "W", out on May 16th)
(released as a digital single on February 21st)



Anglijā dzimusī, bet Vācijā savu radošo spozmi atklājusī Džanīna Rostrona jeb Planningtorock vēl pirms dažiem gadiem bija zināma vien eksperimentālās elektroniskās mūzikas kvēlākajiem cienītājiem. Pēc pērnā gada pavasara un tam sekojošās elektroniskās operas „Tomorrow, In a Year”, kas tapa kopā ar zviedru electro monstriem The Knife, nav nekādu šaubu, ka gaidāmajam Planningtorock otrajam studijas albumam „W” būs pievērsta krietni vien lielāka uzmanība.

Izņēmums nav arī AMGmusic, kas nav palaidis garām gaidāmā albuma pirmo singlu „Doorway”, kuru sākotnēji bija plānots ievietot sadaļā „labākie videoklipi”. Tā gan nebūtu kļūda, jo šis aukstais un ārkārtīgi tumšais, monotonais, spilgti jo spilgti Fever Ray un The Knife daiļradi atgādinošais skaņdarbs vislabāk baudāms ar videoklipu, ar kuru droši var baidīt mazgadīgus bērnus, ja tie atsakās jūs klausīt. Kamēr zviedru melnie elektronščiki vēl tikai strādā pie jauna materiāla, šādas mūzikas cienītājus lutina Planningtorock. Spocīgi, baisi, bet velnišķīgi pievelkoši.

ALBUMS: WIN WIN - "Win Win"

WIN WIN – "Win Win"

Release date: 14/02/2011
Label: Vice Music
AMG rating: 8/10


Arī ārprātīgi aukstās ziemās spīd saule. Un arī ārprātīgi aukstās ziemās ir dienas, kad tā vien gribas mesties dejās vai vismaz izbaudīt nepretenciozu, taču kustinošu un spēcīgiem basiem pildītu deju mūziku. Par 2011.gada pagaidām lieliskāko deju / elektroniskās mūzikas albumu parūpējušies... Nē, nevis Hercules and Love Affair vai Cut Copy, no kuriem tas tika gaidīts visvairāk, bet gan kolektīvs ar nosaukumu WIN WIN, kas šonedēļ izlaida debijas albumu „Win Win”, ko jau pirms kāda laika ieskandināja divi singli „ReleaseRPM” un „Interleave”.

WIN WIN veido pazīstamais un mūzikā jau labus panākumus guvušais Bruklinas producents un dīdžejs Alekss Eptons jeb XXXChange kopā ar Baltimoras dīdžeju Krisu Devlinu un video mākslinieku Ghostdad. Tiesa, teju katrā no albuma dziesmām ir arī pieaicināts viesvokālists. Tā, piemēram, šobrīd aktuālais singls „Interleave” noteikti neskanētu tik intīmi un skaisti, ja to nebūtu iedziedājis Aleksis Teilors no Hot Chip. Savukārt pirmā albuma singla „ReleaseRPM” bezbēdīgu rotaļīguma garšu piešķir Lizija Bogatsosa no Ņujorkas eksperimentālās electro apvienības Gang Gang Dance.


Pēc ievadošās pusminūtes „Planet Playground” albums sākas ar griezīgām ģitāru skaņām, kas maldīgi liecina, ka šis varētu būt kāds jauns punk rock albums. Taču turpinājumā seko ļoti izteikta basu līnija, rečitējošs repera Blaqstarr vokāls, ko galu galā nomaina izcili lipīgs piedziedājums „Can somebody tell me / How did I become a victim of society?”. Electro-house noskaņas vēl izteiktāk turpinās nākošajā skaņdarbā „Future Again”, ko iedziedājusi kāda man nezināma Andžela Sarakana, taču šī gabala lielākais pluss slēpjas rūpīgi izvēlētajos sintezatoru tembros un kāpinājumā / kitumā, kuru noslēdz galvu reibinošs reiva skaņu jūklis.

Tomēr, lai cik tas neskanētu dīvaini, albuma centrālā ass ir tieši pieminētais lēnais skaņdarbs „Interleave”, ko pat gribētos dēvēt par pagaidām aizkustinošāko 2011.gada electro balādi. Perfekts, pulsējošs sintezators komplektā ar Aleksa Teilora izteikti melanholisko dziedājumu stipri atgādina labākās Hot Chip balādes, un tas WIN WIN ir liels kompliments. Turklāt visvairāk priecē, ka skaņdarbs visu četru minūšu garumā saglabā savu minimālo skanējumu un intimitāti un netiek sabojāts ar liekām skaņām un liekiem papildinājumiem.

Interleave ft. Alexis Taylor by xxxchange

Lai plati atgrieztu uz deju mūzikas takas, seko pusinstrumentālais „Cada Buen Dia”, kas savukārt lēnām pāriet uz vēl vienu no plates spēcīgākajiem trumpjiem – „Pop a Gumball”, kurā piedalās arī rokmūziķi Mets Svīnijs un Andrew W.K., kā arī hip-hop producentu apvienība Spank Rock. Ar visu kraut-rock atgādinošo ritmu un ģitāru dominanci skaņdarbs nepazaudē arī popmūzikas dvašu, kopā radot iespaidu, ka šis mierīgi varētu būt kāds piemirsts Talking Heads 80’to gadu skaņdarbs.

Vietām nedaudz par vienveidīgu un līdz ar to garlaicīgu šķiet pulsējošais electro-house trekā „Distorted Reality 3”, taču šo dziesmu perfekti glābj sekojošais vokāls un labi nostrādātās chill/trance apkašas piedziedājumā, kas atsauc atmiņā 90’to gadu Way Out West ierakstus. Tāpat lieks šķiet arī otrs albuma lēnais - ģitāriskais „The Nature of Transcendent Forces”, kurā pat var sameklēt atsauces uz 60’to gadu psihodēlisko roku. Toties garastāvokli atkal paceļ noslēdzošais „Not Too Late”, kura lielākais pluss ir 90’to gadu euro-dance atgādinošs vokāla sempls.

WIN WIN nav radījuši ko jaunu vai sensacionālu. Tā vietā savā debijas albumā viņi, saglabājot savu „es” (proti, XXXChange raksturīgos masīvos bītus un popmūzikai piestāvošas melodijas/piedziedājumus), ir centušies būt daudzšķautnaini, noskaņu veidojoši un interesanti visas albuma 47 minūtes. Atskaitot dažas nianses, tas viņiem ir arī izdevies. Turklāt šoreiz perfekti trāpīts arī ar viesu iesaistīšanu, kad katrs no viņiem nevis sabojā kopēju auru vai rada haosa sajūtu, bet gan papildina skanējumu ar tikai viņam raksturīgu knifu.

RELEASERPM MSTRD by xxxchange

16 februāris, 2011

A-LIST: Panda Bear - "Last Night At The Jetty"

Panda Bear - "Last Night At The Jetty" (album version) [Paw Tracks]
(from f/c LP "Tomboy", out on April 12th)
(available as a
free download)

Kad viens pēc otra Animal Collective dalībnieki Avey Tare (Deivids Portners) un Panda Bear (Noa Lenokss) izsludināja solo albumus, saprotamu iemeslu dēļ daudz lielākas ekspektācijas liku uz pēdējā albumu. Pirmkārt, lai arī Animal Collective grupā pienākumi sadalīti izcili brālīgi, Noa Lenokss tomēr uzskatāms par grupas muzikālo līderi. Otrkārt, atšķirībā no kolēģa, Panda Bear jau ir pieredze solo albumu veidošanā – viņa kontā jau trīs plates, tai skaitā izcilus panākumus guvušais 2007.gada „Person Pitch”.

Tamdēļ jo lielāka vilšanās bija pagājušajā gadā izlaistie pirmie albuma singli, kuriem... kaut kas pietrūka. Nezinu, vai tas bija apzināts solis publikas maldināšanai, vai pats Lenoksa kungs rūpīgāk noklausījās izdotos vinila singlus, taču lēmumu viņš ir pieņēmis vispareizāko. Albuma versijā „Last Night at the Jetty” saglabā visus savus iepriekšējos plusus (perfekta melodija, perfektas cilpas un raksturīgais vokāla šarms), taču tiem klāt nākuši daudz izteiktāki un spēcīgāki basi, kā arī vokāla atbalsošana (pats vokāls arī šeit šķiet skaļāks un saprotamāks), kas kopā rada jau kaut ko no tām maģiskajām emocijām, ko sniedza 2009.gada Animal Collective šedevrs „Merriweather Post Pavillion”.

Atliek vien Noa Lenoksam pārstrādāt pārējos singlus, bet mums savukārt gaidīt 12.aprīli, kad veikalu plauktos nonāks ceturtais Panda Bear albums „Tomboy”.
Panda Bear - Last Night At The Jetty by Hypetrak

A-LIST: Baths - "The Nothing"

Baths - "The Nothing" [Anticon]
(from 7” vinyl single, out on March 1st)


2010.gada nenovērtētāko albumu sarakstā iekļautu arī 22 gadus vecā Vila Vīzenfelda projekta Baths debijas ierakstu „Cerulean”, ko mūziķis izdeva pērnā gada augustā – mēnesī, kad tika izdoti arī lieliskie Sleigh Bells, !!! un Menomena albumi, nemaz nerunājot par Arcade Fire triumfālo trešo albumu „The Suburbs”. Jā, „Cerluean” gan iekļuva AMGmusic 2010.gada albumu Top 50 (precīzi – 34.vietā), taču, manuprāt, nepelnīti maz esam veldzējušies šī ieraksta skavās.

Turpinot iesāktās pērnā gada takas, 1.martā Vīzenfelds jeb Baths izdos septiņu collu vinila ierakstu ar divām pilnīgi jaunām dziesmām. A-puses skaņdarbs „The Nothing” jau vismaz nedēļu ir AMGmusic fonotēkā un ar katru noklausīšanās reizi priecē arvien vairāk. Saglabājot debijas albuma chillwave un glitch-pop tradīcijas, „The Nothing” daudz lielāku uzsvaru guvis vokāls un melodija, kas šo dziesmu padara par „vis-popsīgāko” Baths kompozīciju, kādu mūziķis ir izlaidis.

NEWS: Arcade Fire triumfē arī BRIT Awards

Bez gremijiem piemītošā pompa un ažiotāžas vakar tika sadalītas arī ikgadējās BRIT Awards balvas. Jāsaka gan, ka diemžēl pēdējos gados, lai cik tas dīvaini neskanētu no manas puses, amerikāņu mūzikas balvas pasniegšanas ceremonija pat kļuvusi interesantāka. Acīmredzot var pieņemt dogmu, ka, ja ir spēcīgas problēmas neatkarīgajā (indie) mūzikā, tad tās atspoguļojas arī populārajā mūzikā. Jeb otrādi.

Vēl trakāk. Par vienu no diviem vakara lielākajiem ieguvējiem (otrs bija britu reperis Tinie Tempah, kurš esot gada labākais debitants(!) un kuram esot gada labākais singls(!!)) jāsauc Kanādas ansamblis Arcade Fire, kuri vēl tikai pirms pāris dienām par lielu pārsteigumu visiem savāca Grammy statueti par gada labāko albumu. Starptautisko izpildītāju kategorijā šo pašu balvu viņi ieguva arī vakar Anglijā, tai pieplusojot vēl vienu trofeju „Gada labākā starptautiskā grupa”.

Daudz lielāks - atvainojiet manu franču valodu - sviests notika balvu piešķiršanā pašu britu māksliniekiem. Tiesa gan, saknes jāmeklē ir jau nominantu sarakstos, jo vienīgais vērā ņemamais kandidāts uz, piemēram, gada labākā albuma statusu tika izdots... 2009.gada vasarā. Protams, runa ir par The xx debijas albumu, kura iekļaušanu nominantu sarakstā nesaprata neviens no man zināmajiem britu kolēģiem. Kur jūs, cienījamā žūrija, bijāt pirms gada?!

Tā nu gada labāko britu albuma titulu saņēma Mumford & Sons par neslikto, taču prātā nepaliekošo un visnotaļ garlaicīgo folk-rock ierakstu „Sigh No More”, gada labākais singls jau pieminētajam Tinie Tempah par „Pass Out”, gada labākais britu izpildītājs – Plan B (no iespējamajiem kandidātiem vienīgais daudz-maz variants), bet gada izpildītāja – Laura Mārlinga, kura būtībā vakar bija vienīgā persona no britu mūziķiem, kas balvu saņēma absolūti pelnīti. Savkārt gada labākā britu grupa ir... Nojaušat? NĒ! Take That. Jā, goda vārds, es nejokoju.

To, ka balva „Gada labākā starptautiskā debija” tika piešķirta Džastinam Bīberam, es labāk atļaušos nekomentēt. Taču, ja gribat sasmieties pavisam, pateikšu, ka starp nominētajiem šajā kategorijā bija arī... Glee Cast. ĢENIĀLI.

Viss balvu ieguvēju saraksts izskatās šādi:

MasterCard Album Of The Year: Mumford and Sons - 'Sigh No More'
British Band: Take That
British Single: Tinie Tempah - 'Pass Out'
British Male Solo Artist: Plan B
British Female Solo Artist: Laura Marling
British Breakthrough Act: Tinie Tempah
International Album: Arcade Fire - 'The Suburbs'
International Group: Arcade Fire
International Male Solo Artist: Cee Lo Green
International Female Solo Artist: Rihanna
International Breakthrough: Justin Bieber
Critics' Choice: Jessie J


Nu nav jau viss tik ļauni galu galā. Ir arī Arcade Fire, un, kā teica Kanjē Vests pirms dažām dienām: „Arcade fire!!!!!!!!!! There is hope!!! I feel like we all won when something like this happens!”. Zemāk video, kur grupa saņem pirmo no divām balvām, bet vēl zemāk arī „Ready To Start” dzīvajā, kas, manuprāt, pat izklausījās (izskatījās) vēl iespaidīgāk nekā Grammy Awards balvu pasniegšanas ceremonijā.



15 februāris, 2011

NEWS: Radiohead albums iznāks šosestdien – 2.daļa


Visa mūzikas pasaule, elpu aizturējusi, gaida Radiohead astoto studijas ierakstu „The King of Limbs”. Ņemot vērā, ka digitālās albuma versijas būs pieejamas jau no 19.februāra, nav nekādu šaubu, ka turpmāk katra diena līdz sestdienai atnesīs kādas jaunas ziņas par gaidāmo ierakstu. Par relīzes datumiem un dažādajiem komplektiem, kurus var pasūtināt jau sākot no šā brīža, Jums, kā nu mācēju izstāstīju pirmajā rakstā. Tagad pienācis laiks citiem jaunumiem.

Pirmkārt, oficiāli paziņots, ka arī šo Radiohead albumu, gluži kā visus pārējos, sākot ar 1995.gada „The Bends”, ir producējis par „sesto” Radiohead dalībnieku nereti sauktais Naidžels Godričs. Otrkārt, no neoficiāliem avotiem kļuvis zināms, ka albumā būs iekļautas vien astoņas dziesmas. Ja šī informācija apstiprināsies, tad tas būs vismazākais dziesmu skaits, kāds jelkad bijis kādā no Radiohead albumiem.

Un visbeidzot žurnāls NME izskaidrojis albuma nosaukumu. „The King of Limbs” esot kāds aptuveni tūkstoš gadu vecs ozols, kurš aug Viltšīrā, Severneikas mežā – vietā, no kuras tikai piecu kilometru attālumā atrodas lauku māja, kurā Radiohead ierakstīja daļu no sava iepriekšējā albuma „In Rainbows”.

Nu, ko? Gaidīšana turpinās. Palikušas četras dienas.

A-LIST: Alpines - "Drive"

Alpines - "Drive" [Polydor]
(released as a single on February 11th)



Gluži kā sarunājuši, divi no slavenākajiem britu mūzikas žurnāliem ar dažu dienu intervālu savā rakstu sadaļā par labākajiem jaunajiem māksliniekiem pagājušās nedēļas nogalē piedāvāja iepazīties ar jaunu duetu no Londonas - Alpines. Šos rakstus gan pāršķirstīju vien tagad, jo laime iepazīties ar debešķīgo skaņdarbu „Drive” man sanāca patiešām nejauši, pārskrienot pāri nedēļas iznākušo singlu sarakstam.

Bobs Metjūss un Katerīna Poksone esot iepazinušies vien pirms pusotra gada, bet jau šīs vasaras beigās gaidāms dueta debijas albums. Savu spēlēto mūziku abi dēvē par „night pop” jeb „nakts popmūziku”, kas pēc visiem „raganu hausiem” nudien šķiet labs apzīmējums. Naksnīgs un auksts, taču vienlaikus arī dinamisks un kustinošs. Gluži kā kāds būtu izdomājis samiksēt The xx ar 90’to gadu Massive Attack spēlēto trip-hopu, kamēr Poksones balss atsauc atmiņā labākos grupas Kosheen laikus.

ĻOTI ĻOTI IESAKU!

VIDEO: Yeasayer - "I Remember"

Yeasayer – „I Remember” [Secretly Canadian]
(dir. Sophia Peer)

Jau Ziemassvētkos jokojos, ka man patīk mākslinieki, kuriem savukārt patīk dāvināt. Katrā jokā, kā zināms, ir daļa taisnības, un Yeasayer turpina pelnīt plusiņus. Uz Ziemassvētkiem Ņujorkas kvartets, ko pērn Hype Machine atzina par gada blogotāko grupu pasaulē, mums dāvāja ļoti garšīgu un baudāmu koncertu MP3 versijā. Savukārt mīlniekus Valentīna dienā grupa aplaimoja ar uzreiz divām dāvanām – par velti lejupielādējamu EP (tajā bez „I Remember” albuma versijas atradīsit arī divus remiksus), kā arī jaunu videoklipu.

Videoklipi parasti ir tā AMGmusic sadaļa, kuru es atstāju kā pēdējo. Zinot manu dabu, tas var novest tikai pie viena rezultāta – klipi krājas kaudzītē, bet līdz šai lapai nokļūt tiem nav lemts. Taču tas noteikti nevarēja notikt Yeasayer gadījumā – aizmāršīgajiem ļaužiem atgādināšu, ka grupa, ja būtu atbraukusi ciemos pie manis uz Jūrmalu pērnā gada nogalē, uz mājām dotos ar AMGmusic improvizēto statueti un Goda Rakstu par „Gada Labāko Video” dziesmai „Madder Red”.

Grupas jaunākā videoklipa „I Remember” autore ir Ņujorkas māksliniece Sofija Pīra, un atšķirībā no romantiski traģiskajiem notikumiem dziesmas „Madder Red” vizualizācijā, šeit stāsts vairāk dēvējams par sirreāli-halucigēnisko. Pietiekami dulls, pietiekami smieklīgs un pietiekami narkotisks, lai patiktu gan Jums, gan mums.

14 februāris, 2011

NEWS: Radiohead jaunais albums... jau ŠONEDĒĻ!

Aptuveni pusstunda šorīt pagāja, kamēr es svilpoju Arcade Fire dziesmu „Ready To Start” un no visas sirds priecājos par viņu pagājušajā naktī saņemto Gremiju par „Gada Labāko Albumu”. Kas notika pēc pusstundas? Pēc pusstundas tviteri un pēc tam arī visus mūzikas mēdijus pāršalca jauna ziņa – Radiohead izziņo jaunu albumu! It kā ar šo ziņu vēl nebūtu gana, šokējošākais bija noslēpts albuma iznākšanas datumā – 19.februāris! ŠO SESTDIEN!!!

Tiesa, ir arī sliktās ziņas – šoreiz atšķirībā no 2007.gada albuma „In Rainbows” par Radiohead jauno ierakstu būs jāmaksā naudiņa. Turklāt minētajā 19.februārī būs pieejamas vien albuma digitālās versijas – par 7 eiro MP3 320k versija, savukārt par 11 šīm pašām naudiņām varēsit savā rīcībā iegūt albuma nekompresētu WAV digitālo kopiju. Viens laimīgais izlozes kārtā papildus digitālajai versijai saņems arī 12 collu parakstītu vinila plati ar divām dziesmām.

Taustāmās mūzikas cienītājiem būs jāpaciešas līdz 28.martam, kad Radiohead piedāvās jaunā albuma komplektu, ko paši nodēvējuši par „pirmo pasaulē avīzes formāta albumu”. Tajā būs 2 vinila plates, kompaktdisks, kā arī vēl vesels lērums dažādu mākslas izstrādājumu, kurus man pat ir grūti precīzi iztulkot. Skaidrs ir vien tas, ka šis prieks maksās jau „drusku” dārgāk – 36 eiro, ja vēlēsieties šo komplektu komplektā ar MP3 versiju, bet 39 eiro, ja izvēlēsieties WAV versiju.

Ko vēl nepateicu? Ā, vienu mazu sīkumiņu – albuma nosaukumu. Radiohead fanu izmisīgi gaidīto grupas astoto studijas ierakstu sauks The King of Limbs un tā vāciņu varat apskatīt augstāk.

Diemžēl (vai, pareizāk izsakoties, par laimi!) šobrīd atklātībā nav nonācis NEVIENS albuma nosaukums, nemaz nerunājot par pašiem skaņdarbiem. Varbūt tiešām izdosies piedzīvot to nostalģisko laimi albumu pirmoreiz viscaur noklausīties iznākšanas dienā? Kaut kas tāds mūzikas dzīvē nav noticis sen. Gaidīsim!

P.S. Rakstot šo ziņu, jau pienākusi jauna. Radiohead fanu lapas Ateaseweb.com galvenais redaktors ziņo, ka šodien lapa vienā brīdī esot sabrukusi, jo uz jaunajām ziņām esot klikšķināts „vairākus desmitus tūkstošu reižu minūtē”, kam lapas serveris nav bijis gatavs. Tagad gan viss darbojas. Nočekoju.


AMGmusic 2008.gada GADA SINGLS – „Nude”:

NEWS: Arcade Fire iegūst Grammy par Gada Albumu



Līdz šim biju uzskatījis, ka tad, kad Grammy balvu par Gada Labāko Albumu iegūs albums, kas saņēmis identisku vērtējumu no AMGmusic, man būs jāiet pensijā vai jāmeklē patvērums psihoneiroloģiskajā slimnīcā. Kā izrādās var notikt arī otrādi – prātā var sajukt (labā nozīmē!) ar Grammy mūzikas balvu piešķiršanas daudzgalvainā komisija.

Brīdī, kad kļuva zināms, ka Kanādas visu laiku iespaidīgākā grupa Arcade Fire ir zaudējusi cīņu par balvu „Gada Labākais Alternatīvais Albums” amerikāņu blūzroka kolektīvam The Black Keys, izslēdzu datoru un mierīgi gāju gulēt. Lai no rīta pamostos un uzzinātu, ka Labākā Albuma balvu nav saņēmusi Lady Gaga. Pat ne Eminems un arī ne Keitija Perija. Arcade Fire izcilo mākslas darbu „The Suburbs” ir novērtējuši arī līdz šim viscaur garlaicīgie un paredzamie ASV mūzikas biznesa darboņi.

Uzreiz gan jāpiebilst, ka vakara lielākie ieguvēji bija kāds man līdz šim, paldies Dievam, nezināms amerikāņu kantrī mūzikas kolektīvs Lady Antebellum, kas mājās devās ar piecām statuetēm, tai skaitā ar divām galvenajām– par „Gada Ierakstu” un „Gada Dziesmu” (es joprojām, goda vārds, nesaprotu, kāda atšķirība ir starp šī abām balvām, bet tas laikam nav tik svarīgi). Savukārt otrs lielākais vinnētājs – trīs balvas – bija pazīstamais reperis Jay-Z. Pa divām balvām savāca Eminems, Džons Ledžends, Lady Gaga un jau pieminētie The Black Keys.

Ar visu balvu ieguvēju sarakstu varat iepazīties šeit.

Vien piebildīšu, ka agrā pirmdienas rītā AMGmusic nebija vienīgā vieta, kur valdīja prieks un apmierinājums. Kanjē Vests, lūk, ko ierakstīja tviterī: „#Arcade fire!!!!!!!!!! There is hope!!! I feel like we all won when something like this happens! FUCKING AWESOME!”. Atliek vien žēli nopūsties, ka Vesta kungs nebija uzaicināts uz Grammy Awards pasniegšanas ceremoniju. Gara acīm iztēlojos viņu izlecam uz skatuves, izraujam Vinam Batleram mikrofonu no rokām un minēto tekstu nodeklamējot sanākušajai publikai.

Tikmēr šeit video: Arcade Fire iegūst balvu par „Gada Labāko Albumu” un uzstājas ar dziesmu „Ready To Start”: