28 augusts, 2009

NEDĒĻAS SINGLU APSKATS (24.08.-30.08.)

Nu ko, vasariņa iet uz beigām! Šī bija pēdējā augusta nedēļa 2009.gadā, kas, protams, nozīmē tikai to, ka nākamnedēļ apkoposim saklausīto šajā mēnesī, un nedēļas beigās AMG piedāvās augusta singlu, albumu un DMS topus. Jāsaka, ka no vasaras mēnešiem šis noteikti bija ražīgākais gan singlu, gan albumu ziņā. Interesanti pasākumi arīdzan aiz muguras. :) Bet tas nekas, jāgatavojas jauniem!

Šajā nedēļā AMG piemeklēja sen nebijušas tehniskas ķibeles, kā rezultātā tikai vakar sākās nopietns darbs pie nedēļas apskatiem. Tāpēc šonedēļ plašāks izklāsts tikai par nedēļas singlu, bet pārējās dziesmas piedāvāju vienkārši noklausīties un noskatīties. Toties nepaslinkoju un uzmeistaroju nelielu albumu apskatu. Tāpat gatavs ir arī 2009.gada vasaras mikss, kurā iekļāvu pēdējo trīs mēnešu karstākos un spēlētākos AMG hītus. Cerams, ka patiks!


SINGLE OF THE WEEK

Tribes Of The City – „Paraleli”

Relase date: 24/08/2009
Label: Platforma
AMG rating: 9/10


Tas bija janvāra vidus, kad klajā nāca trešais Tribes of the City albums „Recipe of the Golden Dream”. Albums joprojām atrodas labāko 2009.gada albumu divdesmitniekā, bet dziesma „Silver Carpets” bija decembrī izcīnījusi 1.vietu AMG topā. Taču vienalga mana lielākā vēlēšanās TOTC sakarā bija, lai grupa kā nākošo singlu izdod krievu mēlē iedziedāto „Paraleli”. „Nieka” astoņi mēneši apkārt un, lūk, tas ir noticis!

Intereses pēc, lūk, ko tolaik rakstīju šī albuma recenzijā: „Par albuma spēcīgākajām dziesmām tomēr jāsauc abi tā singli – skaisti naivais „You Act Like A Baby” un skumjā balāde „Silver Carpets”, kā arī – un šis ir mans patīkamākais pārsteigums – krievu valodā iedziedātais „Paraleli”. Uzreiz jāpiebilst, ka, neskatoties uz to, ka albumā atrodami veseli četri nosaukumi krievu valodā, tajā iedziedāta tikai „Paraleli”. Pārējie ir instrumentāli skaņdarbi. Tomēr, ja Ksenija TIK skaisti spēj dziedāt arī savā dzimtajā mēlē, domāju, ka nemaz neskādētu, ja krieviski tiktu iedziedāts vēl kāds skaņdarbs.

Katram mūzikas mēdijam ir kāda sava favorītgrupa, kuru tas aizstāv un īpaši reklamē. Ja AMG būtu šāds mēdijs, tad mums noteikti pārmestu Tribes of the City lobēšanu, droši vien izdomājot dažādus ticamus un neticamus stāstus, kādēļ tas tā. Nu, piemēram, soliste Ksenija Sundejeva dzīvo netālu no manām mājām. :) Vai ko tamlīdzīgu.

Taču patiesība ir tāda, ka dzīvē Tribes of the City uz skatuves esmu redzējis vien divas reizes, bet ar Kseniju runājis vienreiz dzīvē. Tam visam nav nekāda sakara ar to, ka Tribes of the City spēlētā mūzika ir vienkārši debešķīga. Turklāt interesanti, ka tad, kad viņi izdeva pirmo albumu, t.s. shoegaze stils bija panīcis ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē. Un tikai pēdējos gados šis sapņainais un melanholiskais mūzikas paveids ir piedzīvojis savu atdzimšanu.

Skumjākais ir tas, ka baumo par grupas izjukšanu... Nupat kā grupas idejiskais līderis Sergejs Jaramišjans nodibinājis jaunu projektu Svema (dziesma „Ņikomu” skatāma šeit: http://www.tvnet.lv/muzika/Video/article.php?id=528965), bet Tribes of the City septembrī spēlēs beidzamos koncertus.

It kā zinoši cilvēki baumo par nesaskaņām grupas muzikālajā nākotnē, bet ļoti gribētos cerēt, ka tās ir tikai baumas, kuras neapstiprināsies (tāpat kā tās, ka par grupu izrāda nopietnu interesi pazīstamais britu leibls Domino Records (Arctic Monkeys mājas) – šis arī bija tas jautājums, ar kuru vērsos pie Ksenijas pirms trim gadiem), un Tribes of the City, atpūtušies viens no otra, pēc gada vai pusotra mūs iepriecinās ar jaunu ierakstu.

Bet dziesma „Paraleli” ir tikai spilgts pierādījums Traibu mākai spēlēt tik skaisti, ka pat visaukstākā sirds atmaigst. Mūsu sapņi – PARALĒLES.


P.S. Tuvākais Tribes of the City koncerts 5.septembrī, klubā „Depo”. Tiekamies tur!


VĒL ŠONEDĒĻ:

Noah And The Whale - "Blues Skies" [Mercury; 24/08/2009]
AMG rating: 8/10


Peter Bjorn & John - "It Don't Move Me" [Polydor; 13/07/2009]
AMG rating: 8/10


Passion Pit - "To Kingdom Come" [Columbia; 24/08/2009]
AMG rating: 8/10


+


Boy 8-Bit - "Baltic Pine" [This Is Music; 24/08/2009]
AMG rating: 7/10


Blitzen Trapper - "Black River Killer" [Sub Pop; 24/08/2009]
AMG rating: 7/10

Brendan Benson - ''Feel Like Taking You Home'' [V2; 24/08/2009]
AMG rating: 6/10

U2 - "I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight" [Mercury; 17/08/2009]
AMG rating: 6/10

Lily Allen - "22" [Parlophone; 24/08/2009]
AMG rating: 6/10

Dananananaykroyd - "Some Dresses" [Best Before; 24/08/2009]
AMG rating: 6/10

Black Lips - "Drugs" [Vice; 24/08/2009]
AMG rating: 5/10

Jet - "She's A Genius" [Eleven Seven; 24/08/2009]
AMG rating: 5/10

Art Brut - "DC Comics and Chocolate Milkshake" [Cooking Vinyl; 24/08/2009]
AMG rating: 4/10

Biffy Clyro - "That Golden Rule" [14th Floor Records; 24/08/2009]
AMG rating: 4/10

NEDĒĻAS ALBUMU APSKATS (24.08.-30.08.)

ALBUM OF THE WEEK

ARCTIC MONKEYS – „Humbug”

Release date: 24/08/2009
Label: Domino
AMG rating: 8/10


Apraksts šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/08/albums-arctic-monkeys-humbug.html



RAMONA FALLS – „Intuit”

Release date: 24/08/2009
Label: Souterrain Transmissions

AMG rating: 7/10

Ramona Falls ir amerikāņu mūziķa Brenta Nopfa solo projekts, kas radies tikai šogad. Nopfs vairāk zināms kā experimental/post rock apvienības Menomena vokālists, taču, kamēr grupa kavējas ar trešā albuma ierakstu, nav sēdējis rokas klēpī salicis, bet realizējis sen radušās idejas.

Projekts nosaukts kāda ūdenskrituma, pie kura Brents dzīvojis bērnībā, vārdā. Uzstājoties koncertos, Ramona Falls sastāvā darbojas četri cilvēki, taču šī albuma ierakstā Nopfam palīdzējuši ne vairāk, ne mazāk kā 35 pazīstami mūziķi, kuru vārdi gan jums, visticamāk, neko neizteiks.

Neesmu Menomena daiļrades pārzinātājs, taču „Intuit” nav ne miņas no eksperimentālisma, arī post-rock ietekmes jūtamas vien minimāli. Tā vietā šeit atradīsit sirsnīgu, lai arī brīžiem paskarbu indie rock mūziku. Protams, nešaubīgs plates favorīts ir jau pirms mēneša iepazītais sirdi plosošais „Russia”, kas nu jau stabili kandidē uz 2009.gada labākās Different Music Selection dziesmas statusu.

Lai arī „Intuit” nav tik lēns albums, kā varētu likties pēc „Russia” noklausīšanās, tomēr neapšaubāmi šī ir skumja plate, jo īpaši jau tekstuāli. Dziesmā „Clover” Nopfa meitene vairs viņu negrib, bet „Russia” viņa ignorē Nopfa nežēlīgo ceļojumu uz Krieviju („And she said: too little, too late”), kurp tas dodas, lai meiteni uzmeklētu. Ir gan maitas tās sievietes, ko? :) Sentimentāls, taču ne nomācošs ieraksts. Ļoti piesaista Nopfa patīkamais vokāls un plašais instrumentu klāsts, pie kura, kā jau minēju, strādājuši vairāk nekā 30 cilvēki. Diezgan spēcīgi.

Dziesmu dzīvajā iespējams paskatīties šeit: http://www.youtube.com/watch?v=1fnZBJa3QkQ


MUM – „Sing Along To Songs You Don’t Know”

Release date: 24/08/2009
Label: Morr Music
AMG rating: 6/10

Savā piektajā studijas albumā islandiešu kolektīvs Mum kļuvis daudz mazāk eksperimentāls. No šāda viedokļa ambient noskaņās ieturētais “Sing Along to Songs You Don’t Know” varētu būt pieejamāks parastam klausītājam. Taču kaut kā neatstāj sajūta, ka daudz interesantāki šie savādie ziemeļnieki ir tieši nodarbojoties ar electronica/folkotronica/glitch mūzikas niansēm.

Tomēr neskatoties, ka muzikāli šis ir solis atpakaļ, ja salīdzina ar iepriekšējo – 2007.gada – plati “Go Go Smear The Poison Ivy”, “Sing Along…”, jo īpaši albuma otrajā pusē, ir gana atslābinošs un baudāms ieraksts.

Mum pirms pāris nedēļām koncertā Glāzgovā:



SALLY SHAPIRO – „My Guilty Pleasure”

Release date: 24/08/2009
Label: Permanent Vacation
AMG rating: 5/10


Sallija Šapiro ir jauna zviedru dziedātāja, kas pie mūzikas apvāršņa parādījās pirms diviem gadiem, izdodot savu debijas albumu „Disco Romance”, par kuru sajūsmā bija ne tikai skandināvu kritiķi, bet arī ASV, piemēram, slavenā pitchforkmedia.com apskatnieki.

Meitene, kuras īstais vārds tā arī nav zināms līdz šim brīdim, kļuvusi jau teju vai leģendāra, pateicoties savam kautrīgumam. Viņa ne tikai nekad(!!!) vēl nav uzstājusies dzīvajā, bet pat ierakstot albumu, lūdz producentu atstāt telpu, jo vēlas palikt studijā viena. Par Šapiro kautrīgumu (vai varbūt apzinātu reklāmas triku) jau klīst leģendas...

Jaunākais veikums „My Guilty Pleasure” ir viegls un neuzbāzīgs disko mūzikas sajaukums ar t.s. „italo disco” un „eurobeat”, kas aktuāls bija 90’to gadu sākumā un saldajos 80’tajos. Ja albuma pirmā puse ir pat tīri baudāma un patīkama, tad uz beigām jau dziesmas šķiet pārāk līdzīgas un garlaicīgas, turklāt atgādinošas kaut ko no ne tām labākajām franču dziedātājām (nespēju atcerēties, kuru). Stila cienītājiem noderēs, bet visumā stipri viduvēji.

Sally Shapiro - "Love in July" video:



ATHLETE - „Black Swan”

Release date: 24/08/2009
Label: Fiction Records
AMG rating: 5/10


Nekas tā īsti neesmu spējis saprast, ko vienkāršais britu pīpls atradis Athlete, kuru pēdējie divi albumi (2005.gada „Tourist” un 2007.gada „Beyond The Neighbourhood”) savulaik nonāca pirktāko Lielbritānijas albumu pieciniekā.

Londonas kvartets lielo slavu ieguva 2005.gada sākumā, pateicoties milzu hītam „Wires”. Visticamāk, pateicoties tieši šai dziesmiņai albums „Tourist” ietrāpīja UK albumu topa 1.vietā. Taču neko vairāk grupa nav spējusi piedāvāt. To, ko dara Athlete, daudz, daudz labāk pieprot Starsailor, Keane, Coldplay...

Ja iepriekšējā plate man izraisīja zināmas simpātijas ar to, ka bija atšķirīga no Athlete pirmajiem diviem albumiem – akustiskāka, intīmāka un klusāka, tad jaunākajā veikumā „Black Swan” grupa ir atgriezusies pie piano rock saknēm, kas iepriecina ļoti retos brīžos, piemēram, himniskajā „Light My Way” un daļēji arī plates pirmajā singlā „Superhuman Touch”. Fona klausāmviela – netraucē, taču diez kas nav.

Athlete - "Superhuman Touch" video:

27 augusts, 2009

NEDĒĻAS "DMS" ASPKATS (24.08.-30.08.)

Still Going – „Spaghetti Circus” [DFA]
Release date: 17/08/2009
AMG rating: 8/10


Viena no dinamiskākajām disco/house platēm, ko pēdējā laikā piedāvājis mums ļoti labi pazīstamais amerikāņu leibls DFA. Repetitīvs bass, lielisks, soul manierē ieturēts vokāls, piano apakšiņas un vēl kā garnējums - elektriskās ģitāras solo treka vidū. Tā kā vasara lēnām kravā čemodānus, lai dotos deviņu mēnešu miegā, šis ir kā tāds perfekts atvadu skaņu celiņš. Katrā ziņā tuvākajās ballītēs dīdžejiem šo plati noteikti būtu jāieliek savā plašu somā, dodoties uz darbu. Jo īpaši, ja jāspēlē pie jūras – manuprāt, ideāls gabals tonusa uzturēšanai, sagaidot saulrietu.



Starp citu, plate pieejama arī slavenajā juno.co.uk:
http://www.junodownload.com/products/1456522-02.htm


The XX – „Do You Mind” [free download]
Release date: unknown
AMG rating: 8/10


Turpinām jūsmot par jauno britu kolektīvu The XX arī šonedēļ. Albums joprojām tiek atskaņots katru otro dienu, bet šonedēļ mūsu fonotēkā ienāca arī kāda dziesma, kas albumā nav atrodama. Pasērfojot pa internetu atklājās, ka šī nemaz nav XX dziesma, bet gan kaverversija kādas man pilnīgi nezināmas dziedātājas Kyla dziesmai „Do You Mind”. Starp citu, oriģinālam ir pat klips un tas skatāms šeit: http://www.youtube.com/watch?v=0YHC69wa9JA. Neesmu liels r’n’b/soul cienītājs, bet šobrīd man patīk arī Kailas versija.

The XX skan... kā jau XX. Savās stilā – no palēnas, taču ritmiskas un pozitīvas r’n’b dziesmiņas tapis padrūms un stipri naksnīgs indie roks. Interesanti, ka šajā dziesma The XX izmantojuši dzīvās bungas, ko viņi neatļāvās albumā, vairāk uzticoties bungu mašīnai. Rezultātu gan tas nebojā. Nu iemīlējies laikam esmu šajos jauniešos! Starp citu, nupat pitchforkmedia.com parādījusies intervija ar The XX sadaļā „Rising”, kurā tiek pievērsta uzmanība jaunajām zvaigznēm. Lieta tāda, ka ASV The XX albums vēl tikai iznāks (oktobrī). Jau pirms nedēļas prātoju, ko par šiem jauniešiem teiks amerikāņu kolēģi (briti jau ir sajūsmā!). Tagad sirsniņa trīc vēl vairāk. Varētu padomāt, ka es kāds menedžeris viņiem būtu! :)



Tā, nupat izlasīju. Intervija bija ar vienu no grupas balsīm – Oliveru Simu. Pirms tās pitchforkmedia.com žurnālists iepazīstināja ASV lasītājus mazliet ar XX. Pēc viņa sacītā, šī patiešām esot interesanta britu debija, kas nav britpops vai elektropops. Apskatnieks XX spēlēto mūziku nodēvēja par pop, soul un indie sajaukumu. Tāpat piebilda to pašu, ko minēju jau es – XX skan ārkārtīgi pieauguši, neskatoties uz faktu, ka trīs no četriem dalībniekiem vēl nav 20 un viņi dzīvo pie vecākiem.

Intervijā Sims atklāja, ka grupa radusies, kad viņam bija 15. Tolaik tas bijis duets ar otru pašreizējo XX vokālisti Romiju. Pēc diviem gadiem pievienojusies ģitāriste Barja, bet vēl pēc gada tagadējās XX smadzenes un producents Džeimijs Smits – tad arī lietas kļuvušas nopietnas. Uz žurnālista jautājumu, kā XX ienāca prātā taisīt r’n’b dziedātājas Alijas „Hot Like Fire” kaverversiju (tā atrodama „Crystalised” singla b-pusē), Sims atbildēja, ka neko pārsteidzošu tur nesaskata. Galu galā viņi esot jaunieši un klausoties popmūziku. Vēl nesen pat viņš esot bijis uz Beyonce koncertu un bijis stāvā sajūsmā par to. Intervijas noslēgumā Sims arī uzsvēra, ka, iespējams, tieši tas, ka grupas dalībnieki klausās dažādu mūziku, ir veiksmes pamatā.


Washed Out – „Feel It All Around” [self-released]
Release date: unknown
AMG rating: 9/10


Bet šīs nedēļas ideālākais DMS skaņdarbs nāk no ASV, Dienvidkarolīnas. Ļoti maigs, viegls un maģisks lo-fi pop gabals, kas ir nu jau kārtējais lieliskais šīs vasaras AMG chill-out izlases skaņdarbs. Būs laikam jāuztaisa 2CD kompilācija, jāpaņem vīns un jābrauc ar kādu kopā sagaidīt viens no pēdējiem vasaras saulrietiem. Katrā ziņā „Feel It All Around” raisa tieši šādu vēlmi. Dziesma, ko klausīties, kad nekur nav jāsteidzas un rodas vēlēšanās apreibt no visa skaistā, kas ir apkārt.
Šo iespējams legāli lejuplādēt šeit:
http://stereogum.com/archives/mp3/new-washed-out-feel-it-all-around_080591.html
vai šeit:
http://pitchfork.com/reviews/tracks/11455-feel-it-all-around/

Starp citu, oktobrī uz leibla Mexican Summer gaidāms Washed Out debijas EP ar nosaukumu „Life of Leisure”. Centīsimies nepalaist garām!

ALBUMS - Arctic Monkeys - "Humbug"

ARCTIC MONKEYS – „Humbug”

Release date: 24/08/2009
Label: Domino
AMG rating: 8/10


Visas prognozes ir piepildījušās. Jaunākajā albumā „Humbug” Arctic Monkeys izklausās pieaugušāki, mierīgāki un, jā, amerikāniskāki. Jautājums ir – kā Jums tas patiks un kā Jūs to uztversit.

Trešais Arctic Monkeys studijas albums ir ticis aprunāts, šķiet, vēl pirms to puiši tā pa īstam bija sākuši rakstīt. Jau ziņas vien par to, ka jaunā albuma producents būs Queens of the Stone Age līderis Džošs Homme, daudziem lika raukt uzacis, bet vēl dažiem neziņā gaidīt, kas nu būs.

Grūti no malas spriest, cik pie vainas ir albuma producents, un cik tas, ka grupas dalībnieki vienkārši vairs nav tikko tīņu vecuma slieksni pārsnieguši asu mūziku mīloši Šefīldas savējie puikas. Taču fakts ir un paliek – diez vai „Humbug” ļoti ies pie sirds tiem, kas līdz neprātam jūsmoja par Arctic Monkeys pirmajiem diviem albumiem „Whatever People Say I Am That’s What Im Not” (2006) un „Favourite Worst Nightmare” (2007).

Plate gan iesākas visai eksplozīvi. Ievadošais „My Propeller”, protams, nav „Brianstorm”, toties ir melodisks un patīkami kāpjošs, savu kulmināciju sasniedzot tieši piedziedājumā. Pārsteidz arī tas, kā mainījusies ir Aleksa Tērnera dziedāšanas maniere, kas kļuvusi piezemētāka, pat šķietami depresīvāka. Ne velti izskan arī viedoklis, ka „Humbug” ir Arctic Monkeys visdrūmākais albums.

Seko plates aktuālais singls „Crying Lightning”, kas, cik zinu, ne visiem iet pie sirds, kā savulaik gāja „I Bet You Look Good on the Dancefloor” vai „Brianstorm”, taču, manuprāt, šis ir ne mazāk himnisks skaņdarbs. Noteikti ierindojams spožāko Arctic Monkeys singlu sarakstā. Pēc „Crying Lightning” seko kritiķu slavētais „Dangerous Animals”, kas ar pulsējošo ģitāras rifu un spēcīgajām bungām jau iebrauc pilnīgi amerikāniskā rokmūzikā. Tātad – ļoti jūtams Džoša Hommes pieliktais pirksts.

Savukārt sākot ar „Secret Door” mankiji mainās līdz nepazīšanai. Neaprakstīšu katru dziesmu, vien piebildīšu, ka pirms albuma iznākšanas pieminētās The Doors un Nika Keiva ietekmes ir pat ĻOTI jūtamas. The Doors visvairāk nāk prātā mistiskajā un spokainajā „Fire and the Thud” un noslēdzošajā „The Jeweller’s Hands” (starp citu, nepiekrītu šeit britu apskatniekiem, ka šis ir neveiksmīgākais Arctic Monkeys albuma noslēdzošais skaņdarbs. Man ir pilnīgi pretējs uzskats!), savukārt Niks Keivs šķietami tūlīt sāks dziedāt plates nešaubīgi drūmākajā skaņdarbā „Dance Little Liar”. Starp citu, viens no maniem lielākajiem plates favorītiem.

Tāpat jāatzīmē „Pretty Visitors”, kas ir viens no interesantākajiem un savdabīgākajiem Arctic Monkeys veikumiem. Dziesma iesākas ar baznīcas ērģeļu skaņu, kuru nomaina bungas un mežonīgi ātrs, gluži vai repojošs Tērnera vokāls, kam apakšā griezīgas, atkal jau Queens of the Stone Age atgādinošas ģitāras. Savukārt otrais piedziedājums („All the pretty visitors/ Came and waved their arms/ And cast the shadow/ Of a snake pit on the wall”), kas tiek dziedāts, šķiet, visiem grupas dalībniekiem vienbalsīgi kopā, uzdzen skudriņas. Gluži kā tāda mantra. Starp citu, baumo, ka tieši „Pretty Visitors” būšot albuma otrais singls.

Šobrīd esmu „Humbug” noklausījies vien trīs reizes, tāpēc nespēju saprast, vai albums ir vienkārši labs vai arī ļoti labs (respektīvi, pelnījis 7/10 vai 8/10). Acīmredzot būs vien taisnība apgalvojumam, ka „Humbug” ir pirmais Arctic Monkeys albums, kuram nepieciešams laiks, lai nosēstos. Katrā ziņā kaut kas man saka priekšā, ka šī plate ir spēcīga un ar potenciālu. Gluži vienkārši ir jāsagremo fakts, ka Arctic Monkeys IR mainījušies, turklāt ne uz to sliktāko pusi. Savukārt dziesmām jāļauj iesakņoties atmiņā un sirdī. Eh, lai nu iet 8/10. :) Jebkurā gadījumā – viens no mēneša labākajiem albumiem. IESAKU!

Arctic Monkeys - Pretty Visitors - Web Transmission: