19 februāris, 2010

DMS NEDĒĻAS IZLASE (15.02.-21.02.)

DIFFERENT MUSIC SELECTION OF THE WEEK

5.Wild Nothing - "Summer Holiday" [Captured Tracks]
(
lejupielādē šeit)

Lai arī šis skaņdarbs ir pat uzkrītoši līdzīgs pērnā gada vienu no labāko debitantu – ņujorkiešu The Pains of Being Pure At Heart – gabalam „Young Adult Friction”, tas nebūt nemazina Wild Nothing jaunākā singla „Summer Holiday” skaistumu un gaisīgo vieglumu. Zem Wild Nothing segvārda noslēpies kāds amerikāņu mūziķis vārdā Džeks Tatums. Viņa debijas albums „Gemini” gaidāms maijā.

4.Martyn feat Dbridge - "These Words" (Roska's Speechless mix) [3024]
(available on 12” „Remixes 2/2”, out now)


Nesen piedāvāju Jums burvīgu Zomby remiksu holandiešu dubstep mākslinieka Martyn skaņdarbam „Hear Me”, kas bija atrodams platē „Remixes 1/2”. Šonedēļ manā rīcībā nonāca otrā remiksu plate, un tajā nešaubīgs hailaits ir Roska remikss dziesmai „These Words”. Oriģinālu meklējiet Martyn pērnā gada albumā „Great Lenghts”.


3.Moon Duo - "Stumbling 22nd St" [Woodsist]
(
lejupielādē šeit)

Sanfrancisko kvarteta Wooden Shjips dalībnieka Ērika Džonsona jaunais projekts Moon Duo piedāvā dziesmu no debijas albuma „Escape”, kas jau šobrīd pieejams uz leibla Woodsist. Viens no pēdējo mēnešu iespaidīgākajiem rokmūzikas skaņdarbiem – gandrīz septiņu minūšu garš opuss, kurā jūtamas tiešas The Stooges ietekmes. Pietiekami repetitīvs, lai nepatiktu lo-fi rock nīdējiem, bet pietiekami jaudīgs un masīvs, lai uzdzītu patīkamu zosādu 60’to un 70’to gadu rokmūzikas cienītājiem.

2.Zola Jesus - "Night" [Sacred Bones]
(
lejupielādē šeit)

Ar Zola Jesus jeb īstajā vārdā Niku Rouzu Danilovu es Jūs jau iepazīstināju pērn, kad piedāvāju paklausīties grupas Former Ghosts skaņdarbu „The Bull and the Ram”, kurš beigās pat iekļuva 2009.gada DMS labāko dziesmu izlasē. Former Ghosts, ja atceraties, ir viņas kopprojekts ar Džeimiju Stjuartu no Xiu Xiu, bet, lūk, arī Zola Jesus visā savā krāšņumā dziesmā no viņas solo debijas albuma „The Spoils”.

„Night” noteikti nav tik depresīvs un nomācošs kā „The Bull and the Ram”, bet, pateicoties fantastiskajam Danilovas vokālam (starp citu, viņa ir savulaik mācījusies par operas dziedātāju!), šeit ir saglabāta tā neatkārtojamā naksnīgā un mistiskā noskaņa, kāda piemita arī Former Ghosts ierakstam. Būs jāpameklē viss albums, kurš MP3 formātā iznāca jau pērnā gada vasarā.

1.Pional - "In Another Room" [Hivern Discs]
(
lejupielādē šeit)

Un jau atkal par DMS dziesmu kļūst kāds klubu skaņdarbs. Šoreiz pie vainas kāds mistisks mākslinieks ar segvārdu Pional. Pitchfork.com vēsta, ka puiša īstais vārds esot Miguels Barošs, savukārt viņa MySpace lapā minēts, ka jaunietis cēlies no Honkongas. Vai tam visam var ticēt, es nezinu, bet fakts ir tāds, ka „In Another Room” ir viens no jaudīgākajiem un īpašākajiem house mūzikas gabaliem, ko šogad esmu dzirdējis. Ja Jums par vienveidīgu un izstieptu šķita pērnā gada Four Tet hīts „Love Cry”, varbūt ne tik ļoti patiks arī šis, bet man liekas, ka ir teju vai izcili. Nudien asociācijas ne tikai ar pieminēto Four Tet, bet pat ar dubstep nekronēto karali Burial. Tāpat šeit ir kaut kas ļoti pazīstams no 2000’to gadu sākumposma house mūzikas, tikai pagaidām vēl neesmu atkodis, tieši kas. Brīdis (ap 1:50), kad ieslēdzas basi un galvenā melodija, ir vienkārši maģisks. MA-ĢISKS!



VĒL ŠONEDĒĻ VĒRTS DZIRDĒT:

Kingdom feat Shyvonne - "Mindreader" (CFCF Remix)
(lejupielādē šeit)

Jauns remikss no mums jau labi pazīstamā kanādiešu producenta Maika Silvera jeb CFCF. Šoreiz Silvera kungs ķēries pie ņujorkiešu dīdžeja Kingdom skaņdarba „Mindreader”.

Sharon Jones and the Dap-Kings - "I Learned the Hard Way"
(lejupielādē šeit)

Pirmais skaņdarbs no gaidāmā Sharon Jones & The Dap Kings albuma, kas iznāks aprīlī.

The Very Best - "Ambling Alp" (Yeasayer Overdub)
(lejupielādē šeit)

Afrikāņu apvienība The Very Best, ko iepazinām pērn ar lielisko albumu „Warm Heart of Africa”, izveidojuši savu versiju nesenajam Yeasayer hītam „Ambling Alp”. Pat neskatoties, ka saprast nevar ne vārda, izklausās gana saulaini un jautri.

Marissa Nadler - "I Love My Man"
(lejupielādē šeit)

1.martā leibls Buffet Libre izdos iespaidīgu kompilāciju, kurā būs ietvertas 56 dažādu valstu mākslinieku dziesmas. Izlases ienākumi tiks ziedoti „Amnesty International”, kas cīnās par cilvēktiesībām visā pasaulē. ASV pārstāvēs Marisa Nadlere ar šo dziesmiņu.

Die Antwoord vs Enya - "Orinoco Ninja Flow" (Wedding DJs Remix)
(lejupielādē šeit)

Šī brīža interneta sensācija no Dienvidāfrikas Die Antwoord mash-up ar Enjas klasisko „Orinoco Flow”. Jautrība sit augstu vilni, un Yo-Landi „sail away mother-fuckers” vienkārši ierullē! :)))

NEDĒĻAS SINGLS (15.02.-21.02.)

SINGLE OF THE WEEK

The Maccabees – „No Kind Words”

Release date: 01/03/2009
Label: Polydor
AMG rating: 8/10


Cilvēkiem, kurus manāmi varētu izbrīnīt fakts, ka par šīs Nedēļas Singlu AMGmusic kļūst dziesma, kas izdota 2009.gada martā, atgādināšu vēlreiz stāstu, ko stāstīju Jums jau pirms nedēļas.

Pagājušajā nedēļā The Maccabees laida klajā jaunu singlu ar nosaukumu „Empty Vessels”, kas tapis kopā ar britu reperi Roots Manuva. Tā kā es vēl joprojām neesmu noklausījies visu slavēto The Maccabees otro studijas ierakstu „Wall of Arms”, nezināju, ka patiesībā „Empty Vessels” ir šī albuma dziesmas „No Kinds Words” pusinstrumentāla versija ar Roots Manuva repojumu pa virsu. Noklausījos, kā tad skan oriģināls un biju uz pakaļas.

Ilgi domāju pagājušajā nedēļā, ko tad iesākt – kuru no dziesmām piedāvāt AMGmusic lasītājiem, līdz izlēmu piedāvāt abas – pirms nedēļas – aktuālo „Empty Vessel”, bet šonedēļ – pirms gada izdoto „No Kind Words”. Lieki prognozēt, kurai no abām versijām būs lielāki panākumi 2010.gada Februāra Top 20. Un galu galā – kāpēc lai mēs laistu garām dziesmu tikai tāpēc, ka tā izdota pagājušajā gadā? Turklāt, ja nekļūdos, nekur tā īsti Latvijā „No Kind Words” nav skanējis.

Zinātāji stāsta, ka „No Kind Words” esot pārliecinoši drūmākā dziesma jaunajā grupas albumā. Tādā ziņā pat žēl, ka es par šo skaņdarbu uzzinu tikai tagad, jo „No Kind Words” būtu pat ĻOTI radikāla skanējuma maiņa, ja salīdzinām ar 2007.gada grupas pirmajiem, viegli saulainajiem indie-rock singliem. Atgādināšu, ka The Maccabees ar pirmo OFCIĀLO singlu no albuma „Wall of Arms” – „Love You Better” – 2009.gada maijā izcīnīja 2.vietu. Vai būs pirmais #1 grupai? Uzzināsim jau pēc divām nedēļām.

Nedēļas Singlu Apskats (15.02.-21.02.), 2.DAĻA

Xiu Xiu - "Dear God, I Hate Myself" [Kill Rock Stars; 19/01/2010]
AMG rating: 8/10



Līdzīgi kā cigaretēm nāk līdzi brīdinājumi par tās ietekmi uz jūsu plaušām, sirdi un ko tur vēl ne, šim singlam vajadzētu klāt brīdinājumu, ka tas nav ieteicams personām, kuras sirgst ar depresiju. Dziesmas piedziedājums: „Dear God, I hate myself / Dear God, I hate myself / And I will never be happy / I will never feel normal” jau izsaka daudz ko. Es pat spēju gara acīm iztēloties, kā šīs rindiņas kā mantru skaita melnās drēbēs tērpusies pusaudze pusnaktī uz tilta margām... Brr.

Tomēr, ja jūs nesirgstat ar nervu kaitēm, tad šo es no visas sirds iesaku. Kārtējais gaumīgais pop šedevrs no amerikāņu eksperimentālās rokgrupas Xiu Xiu, kas šonedēļ laida klajā savu septīto studijas albumu. Ārkārtīgi interesants akustiskās ģitāras un citu instrumentu apvienojums ar elektronikas fīčām. Turklāt melodiju pat gribētos nodēvēt par skaistu, jo īpaši kopā ar liriski smeldzīgo Džeimija Stjuarta dziedājumu. Kad paskatās no šāda skatpunkta, dziesmas teksts „And I will always be nicer to a cat / Than I am to you” pat šķiet ironiski smieklīgs. Viens no mēneša labākajiem singliem manā skatījumā.

P.S. UZMANĪGI AR TO VIDEO!!! Ir cilvēki, kam tas var izsaukt vemšanu. Nopietni.



The Courteeners - "You Overdid It Doll" [Polydor; 15/02/2010]
AMG rating: 7/10


The Courteeners mani turpina pozitīvi pārsteigt! Lai arī jaunākais singls „You Overdid It Doll” jau ir daudz tuvāk grupas pirmā albuma skanējumam nekā decembrī atklātībā nonākušais „Cross My Heart & Hope To Fly”, šis tik un tā ir solis uz priekšu. Ar lielu interesi jāgaida pirmdiena, kad veikalos nonāks kvarteta otrais studijas albums „Falcon”.

Atgādināšu, ka The Courteeners arī ir no t.s. „2008.gada izlaiduma” grupām. Tā gada aprīlī iznāca viņu debijas albums „St. Jude”, kas, lai arī melodisks un ar atsevišķiem skaņdarbiem ļoti priecējošs ieraksts, tomēr bija pārāk tipisks un klišejisks brit-rock albums, ko pēc pāris reižu noklausīšanās noliku maliņā. Pat neskatoties uz to, ka tā albuma singls „Not Nineteen Forever” aizsniedzās līdz augstajai 4.vietai AMGmusic topā 2008.gada aprīlī un bija gana spēlēta dziesma tajā vasarā.

2009.gada decembrī The Courteeners mani burtiski šokēja ar pieminēto dziesmu „Cross My Heart & Hope To Fly” – smeldzīgu, melodisku un himnisku skaņdarbu ar stadionisku piedziedājumu un lieliskām stīgu instrumentu iespēlēm dziesmas beigās. Izskatās, ka šis atkal būs no tiem salīdzinoši retajiem gadījumiem, kad debijas albuma turpinājums izrādīsies veiksmīgāks. Katrā ziņā atsevišķi britu mēdiji jau ļoti augstu novērtējuši albumu „Falcon”. Ļoti, ļoti gaidu pirmdienu.



Uffie - "MCs Can Kiss" [Because Music; 15/02/2010]
AMG rating: 7/10

Īsti pat nevaru saprast, ar kuru valsti asociēt šo dziedātāju. Uffie jeb īstajā vārdā Anna Katrīna Hārtlija ir dzimusi ASV, uzaugusi Honkongā, bet šobrīd dzīvo un strādā Francijā. Lai nu kā tur arī nebūtu ar kosmopolītismu, svarīgāk tomēr ir tas, ka no daudzajām jaunajām electro, nu skool un hip-hop izpildītājām tieši Uffie man šobrīd šķiet visinteresantākā un baudāmākā dziedātāja. Līdz meitenes debijas albumam ir jāpaciešas (pie tā Uffie strādā kopā ar producentiem Mogwai un Mr. Oizo), bet jaunākais singls „MCs Can Kiss” ir ļoti gaumīgs un oriģināls skaņdarbs, kurā jūtamas gan hip-hop un nu skool, gan arī franču electro noskaņas.



Operator Please - "Logic" [free download; 08/02/2010]
AMG rating: 6/10


2008.gada indie pop spīdekļi no Austrālijas atgriežas ar jaunu singlu „Logic”, kas ir priekšvēstnesis gaidāmajam kvinteta otrajam studijas albumam „Gloves”, kuru paredzēts izdot maijā. Atgādinu, ka šie jaunieši diezgan veiksmīgi debitēja AMGmusic 2007.gada nogalē, ar singlu „Leave It Alone” ierindojoties augstajā 7.vietā. Turklāt tam sekoja vēl divi Top 20 singli 2008.gada martā („Get What You Want” – 5.vieta) un jūlijā („Just a Song About Ping Pong” – 11.vieta). Izgudrotajam divritenim detaļas nav mainītas arī jaunākajā singlā „Logic”. Tiesa, 2010.gadā šis vairs tik ļoti simpātisks neliekas.



Timbaland feat Katy Perry - "If We Ever Meet Again" [Polydor; 15/02/2010]
AMG rating: 3/10

Timbalands decembrī ir izdevis jaunu albumu. KĀ ES TO VARĒJU PALAIST GARĀM? Ārprāc. Šis esot albumā. Super. Keitija Perija arī. Vispār ideāli!

Nedēļas Singlu Apskats (15.02.-21.02.), 1.DAĻA

Esben and the Witch - "Lucia, at the Precipice" [Too Pure; 08/02/2010]
AMG rating: 8/10



Es jau gaidīju, kad tad 2010.gadā sāks parādīties 2009.gada fenomena The xx līdzinieki. Ilgi nebija jāgaida. Ar to gan es negribu teikt, ka Esben and the Witchšūgeiziski atmosfēriska trijotne no Braitonas – kopē pērnā gada varoņus. Taču muzikālās kopsakarības ir ļoti jūtamas dziesmā „Lucia, at the Precipice”, jo īpaši kāpjošajā sitamo instrumentu daļā dziesmas otrajā minūtē un grupas dalībnieku dziedājumā. Interesanti, ka faktiski lielākais dziesmas skaistums un maģiskums sākas vien pēc 4.minūtes (kopējais skaņdarba garums – nepilnas sešas minūtes).

Vēl interesanti, ka tikai tagad – meklējot internetā informāciju par Esben and the Witch – atklājās, ka gada sākumā šo jauno grupu žurnālam NME rekomendējis... Olivers Sims no The xx! Neesmu kļūdījies līdzību piefiksēšanā. Starp citu, šo grupu Sims rekomendē kopā ar Trailer Trash Tracys, ar ko es Jūs iepazīstināju jau pagājušā gada rudenī. Ļoti gaidu turpinājumu no šīs grupas.

Dziesmu var paklausīties šeit: http://esbenandthewitch.bandcamp.com/


Los Campesinos! - "Romance Is Boring" [Polydor; 15/02/2010]
AMG rating: 7/10


Ļoti sabēdināja mani Los Campesinos! šogad. Pēc tik fantastiskiem singliem, kādi pērn bija „The Sea Is a Good Place to Think of the Future” un arī „There Are Listed Buldings”, bija tikai normāli, ka es lieku milzu cerības uz jauno Los Campesinos! albumu „Romance is Boring”. Diemžēl plate labākajā gadījumā ir sanākusi klausāma, bet noteikti ne izcila. Nedēļas nogalē tai došu vēl pēdējo iespēju iespraukties AMGmusic februāra albumu topa pieciniekā, bet tikmēr grupa piedāvā trešo singlu no šīs plates – tituldziesmu „Romance is Boring”, kas tik tiešām atkal ir veiksmīga singla izvēle. Žetons par videoklipu:



Eluvium - "The Motion Makes Me Last" [free download; ??/12/2009]
AMG rating: 7/10

Tā arī nedēļas laikā nespēju atcerēties, tieši kuru filmu man tik ļoti atgādina „The Motion Makes Me Last” klavieru solo. Taču jebkurā gadījumā tieši filmu mūziku visvairāk atsauc atmiņā šis bezgala skaistais un trauslais Eluvium jaunākais singls no gaidāmā albuma „Similes”. Ambient mūziķa Metjū Kūpera solo projekts Eluvium līdz ar šo beidzot debitē arī AMGmusic. Starp citu, singlu par velti iespējams lejupielādēt jau kopš pagājušā gada nogales.



Gonjasufi - "Cowboyz and Indians" [Warp; 25/01/2010]
AMG rating: 6/10


Šis nu ir pilnīgs jaunums, par ko pat lielākie mūzikas mēdiji vēl nerunā, bet pavisam noteikti (esmu par to pārliecināts!) šogad runās un runās daudz. Gonjasufi ir kāda Losandželosas jaunieša projekts, kuru muzikāli pat ļoti grūti definēt. Visam pamatā noteikti minamas hip-hop saknes, bet jūtamas gan dub-step, gan electronica, gan african beats, gan arī neo soul pazīmes. Pēdējās jo īpaši manāmas singla b-puses skaņdarbā „My Only Friend”, ko varat atrast nupat uz Warp Records iznākušajā 7 collu plates singlā. Ļoti interesants skaņdarbs!

Godīgi sakot, neesmu īpaši sajūsmā par „Cowboyz and Indians”, taču pieļauju, ka šis pirmais singls nav jāuzskata par tiešu vizītkarti gaidāmajam Gonjasufi debijas albumam „Sufi Says”, kas jau pēc pāris nedēļām beidzot tiks izdots. Interneta forumos daži mūzikas fani šo albumu jau dēvē par vienu no pēdējo gadu iespaidīgākajiem ierakstiem. Noteikti būs vērts vismaz noklausīties.



Kasabian - "Vlad The Impaler" [Sony Music; 15/02/2010]
AMG rating: 6/10


Jaunākais singls no nesen Brit Awards par labāko grupu pasludinātās apvienības Kasabian. Tiesa gan, arī man nav saprotama Kasabian motivācija kā trešo singlu no pērnā gada albuma „West Ryder Pauper Lunatic Asylum” izdot „Vlad The Impaler”, ko pati grupa pirms gada jau piedāvāja lejupielādēt par velti. Samaksājot naudu šī dziesma skan kaut kā skaistāk? Varbūt. Katrā ziņā albums, ko, piemēram, žurnāls Q pat nosauca par 2009.gada labāko, būs beidzot jānoklausās.



Dum Dum Girls - "Jail La La" [Sub Pop; 15/02/2010]
AMG rating: 6/10


Debijas singls no Kalifornijas meiteņu garage-pop apvienības Dum Dum Girls. 2008.gadā radies kā Kristīnes Gandredas solo projekts, vēlāk Dum Dum Girls pārtapis kvartetā un jau pērn vasarā noslēdzis līgumu ar zināmo ierakstu leiblu Sub Pop, kas marta beigās laidīs klajā meiteņu debijas albumu „I Will Be”. Dum Dum Girls ir jūtamas gan lo-fi, gan arī 60’to gadu popmūzikas ietekmes, ko pati Gandreda jeb Dee Dee skaidro ar savu lielo aizraušanos ar 60’to gadu mūziku (The Beatles, Jefferson Airplane) jau bērnībā. Pirmais singls no gaidāmā debijas albuma – „Jail La La”.

ALBUMS - Xiu Xiu - "Dear God, I Hate Myself"

XIU XIU – „Dear God, I Hate Myself”

Release date: 15/02/2010
Label: Kill Rock Stars
AMG rating: 7/10


Savā septītajā studijas albumā Kalifornijas eksperimentālās mūzikas grupa Xiu Xiu piedāvā vienlaikus depresīvi nomācošu un ironiski bezrūpīgu muzikālu kokteili, kas vietām šķiet pat vēl melodiskāks un vieglāk sagremojams nekā pērnā gada citu eksperimentālistu – Animal Collective – plate „Merriweather Post Pavillion”.

Xiu Xiu (nosaukumu izrunā kā „šū-šū”, tas cēlies no kādas tāda paša nosaukuma ķīniešu filmas) sastāvs gandrīz desmit gadu grupas pastāvēšanas laikā ir vairakkārt mainījies. Nemainīgs ir tikai tā līderis – Xiu Xiu idejiskais tēvs un solists – Losandželosā uzaugušais Džeimijs Stjuarts, kurš drīz svinēs jau savu 38.dzimšanas dienu.

Novilkt svītru, kur sākas un beidzas Xiu Xiu spēlētās mūzikas ietekmes, ir praktiski neiespējami. Grupa savulaik ierindota post-punk un noise mūzikas lauciņā, bet tikpat lielas ietekmes jūtamas arī no synth-pop, ambient un folk stiliem. Visvienkāršāk tiešām Xiu Xiu ir pieskaitīt pie experimental rock novirziena, kas, protams, ir diezgan plašs jēdziens.

Jamie Stewart

Jauno grupas albumu „Dear God, I Hate Myself”, kā jau minēju augstāk, var uztvert dažādi. No vienas puses, gan albuma nosaukums, gan arī plates ievadošā rindiņa: „Beat, beat me tough / I said it!” neviļus ierakstu liek asociēt ar kaut ko, ja ne depresīvu, tad dziļi mazohistisku, taču rūpīgāk papētot to pašu „Dear God, I Hate Myself”, apstājamies pie pirmā pantiņa „I will always be nicer to the cat / That I am to you”, kas nenoliedzami liecina par ļoti labu un gaumīgu Stjuarta humora izjūtu.

Abas pieminētās dziesmas gribās minēt kā plates lielākos hītus, turklāt abas vieno arī tas, ka tās faktiski balstītas uz akustiskās ģitāras meldiņa. Pārējās dziesmas jau ir daudz tipiskākas līdzšinējai Xiu Xiu diskogrāfijai – bagātinātas ar neskaitāmiem instrumentiem un elektroniskām skaņām. Atsevišķās dziesmās („Secret Motel”) pat izmantoti kompjūterspēļu sempli, savukārt pusotru minūti garais „Cumberland Gap” balstīts uz bandžo spēli un kādu senu Apalači cilts melodiju.

Vienā teikumā – albums neliks vilties ne Xiu Xiu faniem, ne arī cilvēkiem, kas tikai pērn iepazinās ar Animal Collective un tagad iepazīstas ar Xiu Xiu. Tajā pat laikā albumā pietrūkst vēl pāris tādu hītu, kā „Grey Death”, ko gribas dungot vēl kādu laiku pēc albuma noklausīšanās. Un tomēr – patīkama atkal-dzirdēšanās ar Xiu Xiu.


Piedāvāju paklausīties albuma ievadošo "Grey Death" (fanu veidots video):

18 februāris, 2010

Brit Awards 2010 - 3 highlights

Viss jau nebija TIK slikti, kā es pamanījos to pagriezt aizvakar. :) Bija arī pāris interesantas lietas šī gada Brit Awards apbalvošanas cermonijā. Piedāvāju jums, manuprāt, 3 interesantākos brīžus.

1.Florence and the Machine duets ar Dizzee Rascal dziesmā "You Got The Love", kas pārtapa par "You Got The Dirtee Love". Pārdomāts, iestudēts un emocionāls priekšnesums:

2.Lady Gaga uzstāšanās. Lūk, šis mani pārsteidza. ĻOTI PATĪKAMI pārsteidza. Ne velti daži iesaka Madonnai nemāžoties un iet pensijā. Pirmā daļa - akustiskā versija dziesmai "Telephone" - veltīta nesen mirušajam modes dizainerim Aleksandram Makvīnam.

3.Liama Gallahera runa. Kad aiziet līdz pateicības runām, neviens nevar sacensties ar Oasis. Neazmirsa Liams pateikties nevienam Oasis dalībniekam, protams, izņemot brāli Noelu. Mikrofons un pati balva tika skatītājiem.

17 februāris, 2010

Brit Awards 2010 - The Winners



Ar katru gadu arvien mazāku un mazāku interesi un cieņu izraisa dažādas balvu pasniegšanas ceremonijas, bet Brit Awards tradicionāli AMGmusic ir sekojis līdzi. Izskatās, ka arī tam būs jādara gals, jo ir daudz interesantākas lietas, kam ziedot veselas divas stundas no savas dzīves. Un tomēr īsumā atskatīsimies uz 2010.gada balvu ieguvējiem.

Labākais vīriešu izpildītājs – Dizzee Rascal.

Nominēti:
Calvin Harris
Dizzee Rascal
Mika
Paolo Nutini
Robbie Williams

Tātad nominēts ir viens palēts producents, sen jau savu ļoti īso zvaigžņu stundu pārdzīvojis falseta īpašnieks, izbijusi tīņu popgrupas zvaigzne, kas savu solo karjeru izsmēla pirmajos trīs albumos 90’to un 2000’to gadu mijā un vēl divi dziedātāji, kas pavisam NOTEIKTI nebija labākie pērn, bet no kuriem nācās izvēlēties labāko. Paldies Dievam, šoreiz līdzīgi domāja arī Brit Awards žūrija, beigās balvu piešķirot reperim Dizzee Rascal. Šķiet, saprātīgākā izvēle no piedāvātā.


Labākais starptautiskais vīriešu izpildītājs – Jay-Z.

Nominēti:
Bruce Springsteen
Eminem
Jay-Z
Michael Buble
Seasick Steve

Grūti pateikt, vai no šiem pieciem labākais ir Jay-Z, taču katrā ziņā redzamākais gan. Eminems pērn izdeva vienu no vājākajiem albumiem karjerā, Brūss vairāk palicis atmiņā ar uzstāšanos Glastonberijā (par to gan balvu nepiešķir), bet vai kāds vispār atceras, ko tādu pērn izdarīja Maikls Bublē (WTF?) un Seasick Steve? Es nē. Acīmredzot loģiska Jay-Z uzvara.

Video: īsi fragmenti no Lily Allen, JLS un Kasabian uzstāšanās, kā arī Dizzee Rascal un Jay-Z pateicības runas:



Labākais albums pēdējos 30 gados – Oasis – „(What’s The Story) Morning Glory?”.

Nominēti:
Coldplay - A Rush of Blood to the Head
Dido - No Angel
Dire Straits - Brothers in Arms
Duffy - Rockferry
Keane - Hopes & Fears
Oasis - (What’s the Story) Morning Glory?
Phil Collins - No Jacket Required
Sade - Diamond Life
The Verve - Urban Hymns
Travis - The Man Who

Šis, šķiet, bija pats lielākais farss. Nē, ne jau Oasis uzvara, bet nominētie albumi. Ja palūkojas uz šo sarakstu, kurā IT KĀ vajadzētu būt apkopotiem labākajiem albumiem britu mūzikā pēdējos 30(!!!) gados, tad... tad sāk likties, ka es esmu dzīvojis citā, daudz patīkamākā un interesantākā pasaulē, kur sagadīšanās pēc arī bija Lielbritānija. Tikai atšķirībā no šīs Lielbritānijas, manā pasaulē karaliste ar šādu nosaukumu bija muzikāli daudz bagātāka un krāšņāka.

Atmetot ironiju, šajā sarakstā pelnīti atrodas vien Coldplay (un arī vēl jautājums!), Oasis un The Verve albumi. No šiem trim es visticamāk izvēlētos Coldplay, bet Oasis arī ir saprātīga izvēle. Bet... Absurds jebkurā gadījumā. Jāpiebilst, ka balvu saņemt devās Liams, pateicoties visiem Oasis dalībniekiem, izņemot brāli. Noela vārdu Liams nepieminēja vispār. Kašķis turpinās.


Labākā debija – JLS.

Nominēti:
Florence & the Machine
Friendly Fires
JLS
La Roux
Pixie Lott

Arī šis ir ļoti dīvaini, ņemot vērā, ka Friendly Fires savu albumu izdeva 2008.gadā. Tieši šī iemesla dēļ es balvu novēlēju iegūt Florence and the Machine, lai gan Friendly Fires pat iespējams būtu pelnījuši vairāk. Nebūtu ļoti sašutis, ja balva tiktu La Roux, kuras debijas albums arī bija tīri baudāms pagājušajā vasarā. Bet... JLS. Bez komentāriem. Vienīgais attaisnojums – šo balvu piešķīra Radio 1 klausītāji balsojumā. Vismaz tagad zinu, ar kādu auditoriju nabaga Radio 1 ir darīšana. Līdzjūtība.


Kritiķu izvēle – Ellie Goulding.

Nominēti:
Ellie Goulding
Delphic
Marina and the Diamonds

Par šo balvu bija zināms jau iepriekš, ka tā tiks Elijai Goldingai. Visvairāk patika kāda Clash Music žurnālista teiktais: „Es arī esmu kritiķis, bet es NEVIENU no šiem pat nebūtu iekļāvis nominantu sarakstā. Ja nu jāizvēlas tieši no šiem, tad, protams, Delphic.” Pilnībā pievienojos šim žurnālistam.


Labākā grupa – Kasabian.

Nominēti:
Doves
Friendly Fires
JLS
Kasabian
Muse

Jau atkal izvēles iespējas nocirstas pašā saknē, izvēloties nominēt vienai no prestižākajai balvai tieši šos piecus. Visu cieņu Muse, bet pēdējo albumu par izdevušos tomēr nevar saukt. Par JLS es konsekventi neizteikšos. Friendly Fires – jau teicu, ka viņi tomēr albumu un tā galvenos singlus izdeva 2008.gadā, tātad nav īsti godīgi. Atliek Doves un Kasabian. Šoreiz pārsteidzošā kārtā saprāts uzvar un balva tiek Kasabian.


Labākā starptautiskā sieviešu izpildītāja – Lady GaGa.

Nominēti:
Lady Gaga
Ladyhawke
Norah Jones
Rihanna
Shakira

Kur Fever Ray?! Tas ir mans vienīgais jautājums. Visādi citādi Lady Gaga uzvaru netaisos apstrīdēt. Ladyhawke? Jā, nešaubīgi labākā no šīm piecām, bet viņas albums un četri(!!) no pieciem singliem iznāca 2008.gadā. Kāds sakars ar 2009.gadu? Lai cik tas nebūtu dīvaini no manas puses, bet pelnīta uzvara Lady Gaga. Protams, ja mēs iebāžam smiltīs galvu un izliekamies, ka Fever Ray neeksistē.


Labākā starptautiskā debija – Lady GaGa.

Nominēti:
Animal Collective
Daniel Merriweather
Empire of the Sun
Lady Gaga
Taylor Swift

Naivi, protams, no manas puses bija cerēt uz Animal Collective uzvaru, bet tas būtu vienīgais taisnīgais lēmums. Empire of the Sun? Varbūt. Bet notika paredzamais, un Lady Gaga saņēma jau otro trofeju. Šeit manas rokas nolaidās (pārnestā nozīmē, protams. Nekur neko nebiju nemaz pacēlis) pirmoreiz.


Labākais starptautiskais albums – Lady GaGa – „The Fame”.

Nominēti:
Animal Collective - Merriweather Post Pavilion
Black Eyed Peas - The End
Empire of the Sun - Walking on a Dream
Jay-Z - The Blueprint 3
Lady Gaga - The Fame

Šajā mirklī manas pēdējās naivās cerības paliekas par Brit Awards balvu piešķīrēju godaprātu pazuda. Šķiet, uz neatgriešanos. Animal Collective ir aplaupīti. Puņķi un asaras uz skatuves (no Lady Gaga). Sausais atlikums – Lady Gaga kļūst par pirmo starptautisko mākslinieku kopš 2005.gada, kas iegūst 3 balvas vienā vakarā. Apsveiktu, ja viena no tām balvām netiktu nolaupīta Animal Collective.


Labākais singls – JLS – „Beat Again”.

Nominēti:
Alesha Dixon - Breathe Slow
Alexandra Burke Ft Flo Rida - Bad Boys
Cheryl Cole - Fight For This Love
Joe McElderry - The Climb
JLS - Beat Again
La Roux - In For The Kill
Lily Allen - The Fear
Pixie Lott - Mama Do
Taio Cruz - Break Your Heart
Tinchy Stryder Ft N-Dubz - Number 1

Otrs lielākais vakara farss. To es par nominācijām. KO NO ŠĪ ĀRPRĀTĪGĀ SARAKSTA VISPĀR VAR IZVĒLĒTIES?!? La Roux, protams, ir vienīgais variants. Vai viņiem tika balva? Protams, ka nē. Bez komentāriem.


Video: īsi fragmenti no Lady Gaga un JLS balvu saņemšanas, kā arī Šerilas Koulas un Florence and the Machine uzstāšanās:



Labākais albums – Florence and the Machine – „Lungs”.

Nominēti:
Dizzee Rascal - Tongue n’Cheek
Florence & the Machine - Lungs
Kasabian - West Ryder Pauper Lunatic Asylum
Lily Allen - It’s Not Me, It’s You
Paolo Nutini - Sunny Side Up

Laikam jau, lai es vēl saglabātu minimālu interesi par šo pasākumu 2011.gadā, vakara pēdējā balva tika iedota Florence and the Machine. Uzskatu, ka ne tuvu tas nebija pērnā gada labākais albums Lielbritānijā (kur Wild Beasts? Kur The xx? Kur The Horrors? Kur kaut vai Manic Street Preachers vai The Big Pink?), tomēr no šī piecinieka tieši Florence bija pelnījusi balvu. Vismaz VIENS mazītiņš prieciņš.


Balva par mūža ieguldījumu mūzikā – Robbie Williams.

Labāku komentāru par Clash Music žurnālista ierakstīto es nespēšu izdomāt, tāpēc atliek citēt. Lūk, viedoklis par šo:
Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha FUCK OFF!

Ak, Dievs... Labi, ar labunakti. Rīt no rīta hokejs, bet man vēl daudz darāmā. Lai iet viens gabals no Florence and the Machine tad:

16 februāris, 2010

NEW ACT: Die Antwoord


Ja atceraties, pagājušās nedēļas DMS izlasē un manā pirmajā, gandrīz sanākušajā miksteipā parādījās arī kāds Dienvidāfrikas kolektīvs ar nosaukumu Die Antwoord. Tā kā vēl joprojām esmu sajūsmā par „Enter The Ninja” videoklipu, un par jauniešiem no Dienvidāfrikas ir ieinteresējies viens no prestižākajiem mūzikas mēdijiem pasaulē – Pitchfork, nolēmu mazliet papētīt tuvāk, kas tad īsti ir Die Antwoord un dalīties savās pārdomās arī ar Jums.

Pirmais jautājums, kas neviļus ienāk prātā, noklausoties kaut vienu Die Antwoord dziesmu vai noskatoties kādu video youtube.com, ir: „Vai tas tiešām ir nopietni?”. Man gribētos ticēt, ka NĒ, nav, bet īstas atbildes, protams, pagaidām vēl nav. Tikpat labi šie jaunieši patiešām nopietni ķērušies pie mūzikas un gatavojas kļūt par „next big thing”, tikpat labi tas ir elegants un pārdomāts joks, ko var salīdzināt ar Ali G jeb Saša Barona Koena citiem dažādajiem tēliem. Savukārt muzikāli man neviļus atmiņā nāk kolorītie gypsy-punk pārstāvji Gogol Bordello.

Die Antwoord afrikāņu valodā nozīmējot „The Answer” jeb „Atbilde” (uz jautājumu kādā intervijā: „Atbilde kam?” grupas galvenais runātājs MC Ninja atbildēja: „Da jebkam. Fuck!”). Ja var ticēt informācijai, tad MC Ninja dažādās grupās ar mūziku un repošanu nodarbojas jau kopš 90’to gadu vidus, bet kolēģus grupā Die Antwoord pazīstot jau kopš bērnības. Bez MC Ninja grupā ietilpst arī seksīgā dziedātāja un vienkārši lelle Yo-Landi Vi$$er un patuklais DJ Hi-tek, kura lomu grupā gan pagaidām grūti izprast.

Yo-Landi Vi$$er un MC Ninja

Šobrīd par velti digitālā formātā internetā ir pieejams trijotnes debijas albums „$O$”, kuru gan pagaidām neesmu noklausījies. Taču domāju, ka pēc šī fenomena, kad grupas videoklipi ir guvuši necerēti lielu interesi populārajā video vietnē YouTube.com un par grupu raksta Pitchfork.com, pavisam noteikti Die Antwoord plate kaut kad tiks izdota arī taustāmā formātā.

Godīgi sakot, pat ja tas tiešām ir tikai joks (par to liecina brīžiem uzspēlētais naivums gan intervijās, gan dziesmu lirikā), muzikāli Die Antwoord ir pat ļoti interesanti. Tāds primitīvs 90’to gadu sākumposma reivs sajaukumā ar hip-hop, kurā izmantoti ļoti daudz dienvidāfrikāņu slengi, protams, pasniegti ar elegantu un neatkārtojamu akcentu. Turklāt teksti savā rupjībā, skanīgumā un ironiskumā neliktu sarkt pat Eminemam pirms desmit gadiem.


Piedāvāju Jums lielisko videoklipu dziesmai „Enter The Ninja”:


Šī intervija ir JĀREDZ! :) Nevaru beigt priecāties. Intervijas hailaiti: 1)baltā pelīte, 2)MC Ninja baltās apakšbikses, 3)MC Ninja interneta konsekventā dēvēšana par „Interweb”, 4)”and if you hate it, it’s because you’re not in my level” – 1:55 un 5)ģeniālais un maigais MC Ninja uzbrauciens Yo-Landi 3:03 – „Just chill!” :))) Izbaudiet:

Ieskats Nedēļā (15.02.-21.02.)

Sveiciens jaunā nedēļā!

Ir pāris reizes gadā, kad mūzika tiek pakārtota sportam pat AMGmusic. Galvenokārt tas notiek ik pēc pāris vasarām, proti, Eiropas un Pasaules futbola čempionātu laikā, kad vienīgais, par ko ar šī raksta autoru var runāt, ir futbols un Anglijas izlases starts tajā. Tomēr arī olimpiāde ir sporta notikums, kas ievieš savas korekcijas manā dzīvē, jo īpaši, ja šajā olimpiādē startē kāda man – individuālo sporta veidu nedraugam – tīkama KOMANDA, šajā gadījumā – Latvijas hokeja izlase.

Kā par spīti tieši tagad ir jāatsākas arī Čempionu Līgas izslēgšanas spēlēm, kuras arī, protams, nedrīkst laist garām. Tā nu šī nedēļa paies varen sportiski – dīvānā pie televizora ar alus pudeli rokās. Esmu taču sportisks cilvēks. Sirdī.

Visā šajā sporta pasākumu gūzmā būs gan jāatrod arī vieta mūzikai. Paldies Dievam, šonedēļ nav pārāk daudz jaunu ierakstu, ko vērtēt. Faktiski ļoti interesanti ir vien trīs albumi, kuriem varam pieplusot 12 jaunos singlus. Tomēr – atkal jau jālieto izteiciens „kā par spīti” – otrdien tiks pasniegtas Brit Awards balvas labākajiem britu (un ne tikai) mūziķiem. Šī balvu pasniegšanas ceremonija sāksies 16.februāra 22:00 vakarā pēc Latvijas laika, un tai noteikti sekos līdzi arī AMGmusic.

Tiesa gan, šogad ir ārprātā bēdīga situācija ar balvu pretendentiem (tos varat izlasīt un pašausmināties šeit), no kuriem pat nav īsti, ko izvēlēties. Vienīgais, par ko turēšu īkšķus – par Florence and the Machine (nominēta balvai „Labākā britu izpildītāja”, „Labākā britu debija” un „Labākais britu albums”), kā arī Animal Collective, kas nominēti labākā starptautiskā albuma balvai („Merriweather Post Pavillion”) un labākajai starptautiskajai debijai.


Un tātad īsumā. Šonedēļ AMGmusic pievērsīs uzmanību sekojošiem pieciem albumiem:

1) Field Music – „Field Music (Measure)” [Memphis Industries]

Jau pagājušās nedēļas singlu aprakstā minēju, ka man līdz šim nav NEKĀDI izdevies saprast, kur slēpjas Field Music burvība, kas liek mūzikas kritiķiem šai Sanderlendas grupai piešķirt augstas atzīmes. Centīšos to izprast, klausoties brāļu dueta jaunāko albumu – divu disku ierakstu „Field Music (Measure)”.

2) Lightspeed Champion – „Life Is Sweet! Nice To Meet You” [Domino]

Otro albumu šonedēļ piedāvā britu dziesminieks Devontī Hains jeb Lightspeed Champion. Viņa debijas albums „Falling off the Lavender Bridge” savulaik nopelnīja pietiekami augsto 7/10 atzīmi, bet tomēr līdz galam nepārliecināja. Zinātāji saka, ka jaunajā albumā Lightspeed Champion esot vēl interesantāks, turklāt enerģiskāks un roķīgāks.

3) Lil Wayne – „Rebirth” [Young Money]

Šonedēļ arī vērtēsim jau pirms divām nedēļām izdoto repera Lil Wayne albumu „Rebirth”, kas gan jau paspējis tikt noriets no mūzikas kritiķu puses. Drīzumā Lil Wayne uz gadu dosies cietumā, pirms tam izdodams savu mēģinājumu rokmūzikā. Kas no tā visa Veinam sanācis, interesē arī mani.

4) Peter Gabriel – „Scratch My Back” [Virgin]

Šonedēļ iznāk arī slavenais Pītera Geibriela kaverversiju albums, par kuru runāja jau pagājušajā gadā. Albums, kurā dzirdēt, kā Arcade Fire, Radiohead, Deivida Bovija un Pola Saimonas dziesmas skan leģendārā 70’to un 80’to gadu dziedātāja versijā. Skeptiķi gan ņurd, ka esot pārāk vienmuļš sanācis ieraksts.

5) Xiu Xiu – „Dear God, I Hate Myself” [Kill Rock Stars]

Ja var ticēt manām priekšnojautām (rakstot šo rakstu, neesmu vēl noklausījies nevienu no albumiem), tad tieši šim ir lielākās izredzes kļūt par AMGmusic nedēļas albumu! Septītais amerikāņu indie mūzikas grupas Xiu Xiu (izrunā kā „sjū sjū”) ieraksts, kas esot tieši tik drūms, kā liecina tā nosaukums. Hmm, interesanti gan šis nosaukums izskatīsies zem mana profila bildes draugiem.lv gadījumā, ja tas tik tiešām kļūs par AMGmusic Nedēļas Labāko albumu...


Šīs nedēļas 12 singli, kurus izvērtēsim šonedēļ:

Dum Dum Girls - "Jail La La" [Sub Pop]
Eluvium - "The Motion Makes Me Last" [free download]
Esben and the Witch - "Lucia, at the Precipice" [Too Pure]
Gonjasufi - "Cowboyz and Indians" [Warp]
Kasabian - "Vlad The Impaler" [Sony Music]
Los Campesinos! - "Romance Is Boring" [Polydor]
Operator Please - "Logic" [free download]
The Courteeners - "You Overdid It Doll" [Polydor]
The Maccabees - "No Kind Words" [Polydor]
Timbaland feat Katy Perry - "If We Ever Meet Again" [Polydor]
Uffie - "MCs Can Kiss" [Because Music]
Xiu Xiu - "Dear God, I Hate Myself" [Kill Rock Stars]


Nu, ko turam īkšķus par saviem sportistiem (kas nu kuram tie ir) un turpinām klausīties arī labu mūziku! Lai Jums visiem veiksmīga un izdevusies nedēļa!

Piedāvāju Xiu Xiu jaunāko videoklipu jaunā albuma tituldziesmai (es gan no SIRDS neiesaku šo skatīties pirms vai tūlīt pēc brokastošanas. NOPIETNI. :) ):