16 oktobris, 2010

NEDĒĻAS SINGLS (11.10.-17.10)

SINGLE OF THE WEEK

Arcade Fire - "Ready To Start"
Release date: 11/10/2010
Label: Sonovox
AMG rating: 9/10

Atceros, kā 2007.gada pavasarī, noklausījies Arcade Fire albumu „Neon Bible”, sūtīju domu signālus kanādiešu grupas virzienā, lai viņi pieņem pareizo lēmumu un singla formātā izlaiž albuma fantastisko „No Cars Go”. Arcade Fire šo signālu laikam saņēma, un „No Cars Go” tik tiešām vasarā iznāca kā atsevišķs singls. Lieki piebilst, kura dziesma uzvarēja AMGmusic 2007.gada Singlu Top 100.

Ar šo es negribu gluži „No Cars Go” maģiskumu un majestātiskumu (uzskatu, ka šī dziesma ir viena no pagājušās desmitgades iespaidīgākajām muzikālajām vērtībām uz šīs planētas) pielīdzināt „Ready To Start”, taču, kad pirmoreiz dzirdēju albumu „The Suburbs”, tieši „Ready To Start”, kas bija pirmais grūdiens un mājiens, ka albums būs lielisks, tajā brīdī likās fantastiskākā albuma dziesma un kā radīta singla formātam.

Pirmo reizi klausoties kādu albumu, es ļoti reti pievēršu uzmanību dziesmu tekstiem, katrā ziņā dziļi neanalizēju tos un nemeklēju kādu saistību ar sevi. Tā bija arī „Ready To Start” gadījumā, kad pirmais, kas paņēma, ir šīs dziesmas izcilā melodija, melanholiski pozitīvā enerģija un sakāpinātais, šķietami izmisušais Vina Batlera dziedājums. Taču tiklīdz iepazinos ar dziesmas tekstu, bija grūti saprast, kas tad „Ready To Start” ir tā galvenā veiksmes atslēga.

Sākot jau ar pirmā pantiņa „If the businessmen drink my blood / Like the kids in Art school said they would”, kas manai mākslinieka dvēselei ir kā mantra, ko gribas atkārtot ikreiz, kad iedzerts mazliet pavairāk viskija, beidzot ar ģeniālo frāzi dziesmas vidū „Now you’re knocking at my door/ Saying „please come out with us tonight” / But I would rather be alone / Than pretend I feel alright” – viss šķiet tik pazīstams, tik tuvs un tik sirdi aizkustinošs. Patiesi, ārkārtīgi vienkārši (pat panaivi labā nozīmē) un tik ļoti, ļoti skaisti.

Kamēr albums „The Suburbs” joprojām atrodas AMGmusic šī gada albumu topa 1.vietā (un līdz gada beigām atlikuši nieka divi mēneši!), Arcade Fire sasparojušies vēl vienai Gada Balvai – Gada Labākajam Singlam. Vai tik tiešām viņi to iegūs? Šobrīd es savu naudu uz to vēl neliktu, bet tas, ka šis būs oktobra labākais singls – par to gan šaubu nav.

Nedēļas Singlu Apskats (11.10.-17.10)

ŠĪS NEDĒĻAS LABĀKIE SINGLI:

Instrumenti - "Born To Die" [Instrumenti; 06/10/2010]
AMG rating: 8/10



Sākotnēji sevi deklarējuši kā nenosakāma skaita un izcelsmes mūziķu apvienību, tagad oficiālajā Instrumentu mājas lapā lasāms, ka grupu tomēr veido divi cilvēki – kāds Shipsi un kāds Reynsi. Kas ir Shipsi, mēs, protams, zinām (pazīstam gan viņa slaveno, ar oranžiem trim burtiem saistīto tēvu, gan arī grupu Cosmos), atlicis vien uzzināt, kas ir zem pandu maskas paslēpies Reynsi.

Spoži pieteikuši sevi 2009.gadā ar singliem „Life Jacket Under Your Seat” un „Kvik Myndir”, kā arī ar EP „Pandemiya”, līdz AMGmusic, kā tagad izrādās, Instrumenti nonāk pirmoreiz. Tiesa, varbūt pat labāk, ka tā, jo Bronski Beat atgādinošais „Born To Die”, manuprāt, ir līdz šim spēcīgākais dueta(?) singls, kādu esmu dzirdējis. Šī ir tā retā reize, kad ar latviešiem saistītai grupai gribētos ieteikt tomēr nedziedāt latviešu mēlē – nepiestāv tas Instrumentiem. Gan „Zemeslodes”, gan „Apēst Tevi” tomēr pārāk atgādina pieminēto Cosmos, un tas AMGmusic acīs nav nekas labs. Bet tas tiešām ir tikai un vienīgi mans subjektīvais skatījums.

17.decembrī gaidāms Instrumenti koncerts „Sapņu Fabrikā”, uz kuru tagad pēc „Born To Die” veiksmīgās debijas AMGmusic pat radusies liela vēlme aizstaigāt. Savukārt 2011.gada sākumā grupa sola beidzot izdot arī debijas albumu. Arī to ļoti gribētos dzirdēt, jo arvien vairāk liekas, ka Instrumenti ir uz pareizā ceļa. Vēl tikai klipu prasītos „Born To Die” tikpat burvīgu un interesantu, kāds bija „Kvik Myndir” dziesmiņai.



Caribou - "Sun" [City Slang; 11/10/2010]
AMG rating: 8/10

Gluži kā Arcade Fire (skatīt Nedēļas Singla sadaļu) arī Caribou mums neļauj aizmirst par to, ka šogad viņa kontā ir viens sasodīti labs albums. Turklāt, kā jau minēju „3 for the Weekend” rakstā, novembra sākumā City Slang izlaidīs albuma „Swim” remiksu izlasi, kur viena no 2010.gada labākā elektroniskās mūzikas albuma dziesmas savās versijās piedāvās Junior Boys, Gold Panda, Fuck Buttons u.c.

Lieliskais dziesmas „Sun” videoklips atklātībā nonāca jau vasarā, un kopš tā mirkļa esmu nepacietīgi gaidījis, kad tad „Sun” tiks izdots kā atsevišķs singls. Šo mirkli sagaidīju šo pirmdien. Plates formātā izdotajam singlam gan vienalga nav pievienota klipā dzirdamā radio versija, taču toties b-pusē iekļauts teicamais tech-house rīmeiks dziesmai „Leave House”, ko Jums piedāvāju noklausīties jau vakar.

Albuma „Swim” otrais skaņdarbs „Sun” gan nav no maniem plates favorītiem, taču, izrauts no konteksta, ar savu slīdošo ritmu, elegantajiem Snaita vokāla iestarpinājumiem un deep-house/tech-house noskaņu pierāda, ka Caribou pelnīti atradīsies daudzu mūzikas mēdiju gada labāko albumu sarakstos. Noteikti arī AMGmusic. Un, jā, baudiet vēlreiz dziesmas video!



Esben and the Witch - "Marching Song" [Matador; 11/10/2010]
AMG rating: 8/10


Kad februārī iepazīstināju Jūs ar Braitonas trijotni Esben and the Witch un viņu debijas singlu „Lucia, at the Precipice”, apvienību nosaucu par šūgeizisku. Nenoliedzot, ka grupas skanējumā ir kaut kas no shoegaze, tomēr būtībā viņu daiļrade daudz vairāk ir salīdzināma ar amerikānieti Zola Jesus un viņas pārstāvēto eksperimentālo gothic-rock. It īpaši tas izpaužas jaunākajā grupas singlā „Marching Song”.

Par to, ka par Esben and the Witch sajūsmā ir britu pagājušā gada debitanti un AMGmusic apbrīnas objekti The xx, minēju jau „Lucia, at the Precipice” recenzijā. Tagad šīs grupas cienītāju lokam pievienojušās arī tādi atzīti kolektīvi kā Wild Beasts, The Big Pink un pat Foals, ar kuriem Esben and the Witch šovasar ir arī kopā koncertējuši. Viena no jaunajām grupām, kuras debijas albumu nedrīkst palaist garām. Ļoti jau nu emocionāls un piesātināts ir šis skanējums.



Bernard Sumner, Hot Chip & Hot City - "Didn't Know What Love Was" [Converse; 04/10/2010]
AMG rating: 8/10
(free download)

Ja es būtu ar sportiskām aktivitātēm uz Tu un tās man neaprobežotos ar retu diskotēku spēlēšanu, par savu sporta apģērbu firmu noteikti izvēlētos Converse. Nezinu, kuram no lielā koncerna par reklāmu atbildīgajam (vai atbildīgajiem) ienākusi prātā doma sporta apģērbu haizivij piesaistīt mūzikas fanus, bet šis ir jau otrais singls šogad, kas tapis Converse vajadzībām un priecē pēc gaumīgas popmūzikas izslāpušus cilvēkus visā pasaulē.

„Didn’t Know What Love Was” noteikti nav tik lipīgs un prātā paliekošs, kāds bija vasaras hīts „All SummerBest Coast, Kid Cudi un Rostama Batmanglidža izpildījumā (dziesma sasniedza augsto 8.vietu jūlija topā), bet cilvēkiem, kuriem ļoti iet pie sirds 80’to gadu nogales un 90’to gadu sākumposma noskaņās ieturēta deju mūzika – un pie tādiem es noteikti pieskaitu arī sevi – jaunākais Converse reklāmas singls, kuru veidojuši Hot Chip, Hot City kopā ar leģendāro New Order solistu Bernardu Samneru, noteikti būs ļoti patīkams pārsteigums.

Hei, varbūt, ka nākamgad varam gaidīt Converse ilgspēlējošo plati? Nebūtu slikti!



Duck Sauce - "Barbara Streisand" [Universal; 11/10/2010]
AMG rating: 8/10


Leģendārā amerikāņu house producenta Armanda Van Heldena un viņa kolēģa A-Trak kopējais projekts Duck Sauce atgriežas ar jaunu singlu „Barbra Streisand”, kas seko pirms gada izdotajam un AMGmusic diezgan veiksmīgi debitējušajam singlam „aNYway”. Ja pirmo singlu nodēvēju par ĻOTI piemērotu nedēļas nogaļu burziņiem, tad šo laikam jādēvē par ĻOTI, ĻOTI piemērotu nedēļas nogaļu burziņiem. Mazāk funky, vairāk klasiskas house mūzikas šajā darbā, kas būvēts uz klasiskās Boney M dziesmas „Gotta Go Home” sempliem. Bez tam atgādinu, ka jānoskatās vēlreiz dziesmas videoklips. Bārbara Streizande tur nebūs, bet Kanjē Vests, Vampire Weekend, Chromeo, Santigold un citas slavenības gan.



VĒL ŠONEDĒĻ JĀDZIRD:

Rye Rye feat M.I.A. - "Sunshine" [Interscope; 08/10/2010]
AMG rating: 7/10


Atveram AMGmusic durvis jaunai amerikāņu reperei. Tikai 19 gadus vecā Reiša Beraina, kas ierakstās ar segvārdu Rye Rye, laidusi klajā savu pirmo lielo singlu, kuru, protams, vēl lielāku padara mega-slavenās mūziķes M.I.A. piedalīšanās dziesmā „Sunshine”. Ja līdzīgs turpinājums gaidāms arī topošajā meitenes debijas albumā „Go! Pop! Bang!”, ko paredzēts izdot nākamā gada sākumā, Reišai ir visas iespējas pat pārspēt savu vecāko kolēģi, kuras pēdējo veikumu „Maya” tomēr jāsauc par neveiksmi.



The Ting Tings - "Hands" [Columbia; 11/10/2010]
AMG rating: 7/10

Tā vien liekas, ka nekas cits neatliks, kā Bronski Beat apvienoties un izdot jaunu albumu. Šīs 80’tajos gados populārās grupas vārds bija jāpiemin, recenzējot Groove Armada pēdējo singlu, bez tā neiztika arī Instrumenti jaunā singla apskatā (skatīt augstāk!), bet The Ting Tings jaunākā singla „Hands” līdzību ar klasisko „Smalltown Boy” pamanījuši pat Retro/Grade, kas šīs dziesmas remiksā (to var atrast „Hands” digitālajā singlā) nav kautrējušies izmantot „Smalltown Boy” semplu. 80’to gadu synth-pop invāzija vēl nav beigusies!



Beach Fossils - "Face It" [Captured Tracks; 11/10/2010]
AMG rating: 7/10


Par Bruklinas kvartetu Beach Fossils ļoti jūsmojām šī gada sākumā, kad ar viena mēneša intervālu grupa nāca klajā ar diviem pasakainiem singliem – „Time”, kas izcīnīja 6.vietu janvārī, un „Daydream”, kas ieņēma 12.vietu februāra Top 20. Tolaik uzsvēru, ka pavasarī gaidāms grupas debijas albums. Diemžēl tas izdots tikai Amerikas Savienotajās Valstīs, ar ko arī izskaidrojams, kāpēc mēs esam šo plati palaiduši garām. Nu, ko? Būs jāparok dziļāk. Starp citu, jaunākais Beach Fossils singls „Face It” nemaz nav iekļauts minētajā albumā.



Real Estate - "Out Of Tune" [True Panther; 11/10/2010]
AMG rating: 7/10


Ņūdžersijas psihedēliskā indie-rock pārstāvji Real Estate piedāvā pavisam jaunu skaņdarbu, kas nav iekļauts pērnā gada kvarteta debijas albumā. Pagājušā gada nogalē izdoto un amerikāņu mūzikas preses slavināto albumu „Real Estate” gan neesmu dzirdējis, bet jaunākais grupas veikums „Out of Tune”, spriežot pēc debijas plates singliem, ir gana gaumīgs saulrieta mūzikas izlasei piestāvošs albuma turpinājums.



Twin Sister - "Meet The Frownies" [Weathervane Music; 21/09/2010]
AMG rating: 7/10
(free download)

Šī gada debitantus no Ņujorkas, kvintetu Twin Sister, kuru debijas albums gan līdz Eiropai vēl nav nonācis, pirmoreiz iepazinu tikai pirms mēneša, kad sanāca noklausīties grupas EP „Vampires With Dreaming Kids”. Jaunākais, par velti pieejamais skaņdarbs „Meet The Frownies” tapis projekta Shaking Through ietvaros, kur dažādas grupas sacer, ieraksta un izdod dziesmas 12 stundu laikā. Godīgi sakot, šis, mērkaķa tempā ierakstītais gabals man pat tīk labāk par pieminēto EP.



Starfucker - "Julius" [Polyvinyl; 11/10/2010]
AMG rating: 7/10


Portlendas apvienība Starfucker, kas savu nosaukuma izvēli skaidro ar „mēs vēlējāmies paskatīties, cik daudz var sasniegt grupa ar tik stulbu nosaukumu”, nupat laidusi klajā jaunāko singlu „Julius”. Atzīšos godīgi, man šī ir pirmā iepazīšanās ar Starfucker, neskatoties uz faktu, ka grupas kontā ir veseli divi albumi un 2011.gada sākumā paredzēts izdot jau trešo. Skanējums „Julius” ļoti atgādina Passion Pit, un patiesībā tas jau ir kompliments.



Ou Est Le Swimming Pool - "The Key" [Fire & Manoeuvre; 11/10/2010]
AMG rating: 7/10

Čārlza Hadona traģiskā nāve šīs vasaras Pukkelpop festivālā neapšaubāmi ir viena no sasodīti nežēlīgākajām traģēdijām mūzikā pēdējos gados. Tik nežēlīga, ka pat man, kurš nekad nav bijis pazīstams ar šo jaunieti, ir mazliet grūti bez skumjām klausīties Ou Est Le Swimming Pool jau pēc solista nāves izdoto grupas debijas – un tagad skaidrs arī, ka pēdējo – albumu „The Golden Year”. Šis ir plates aktuālais singls „The Key”, ko izdot singla formātā esot vēlējusies Hadona ģimene.



Kings Of Leon - "Radioactive" [Columbia; 11/10/2010]
AMG rating: 7/10

Suņi rej, baloži kakā, bet karavāna iet tālāk. Esmu no tiem retajiem, kas vēl nav noklausījies pirms nedēļas internetā noplūdušo Kings of Leon jaunāko albumu „Come Around Sundown”, tāpēc komentārus pagaidām paturēšu pie sevis. Bet, kas attiecas uz „Radioactive”, nu nemaz jau tik slikts tas pirmais singls nav! Turklāt apniks ļaužiem daudz ātrāk par „Sex on Fire”, kas nozīmē, ka Kings of Leon disks nebūs jāņem līdzi uz katru diskotēku. Tas jau ir pluss.



Marina & The Diamonds - "Shampain" [Warner; 11/10/2010]
AMG rating: 7/10


Marina and the Diamonds, šķiet, arī vēlas sekot Florence and the Machine piemēram un izdot visas albuma dziesmas singla formātā. „Shampain” jau ir piektais debijas albuma singls, kurš šajā Freda Falkes radio miksā skan pat labāk kā oriģinālā. Vismaz man tā šķiet.



PĀRĒJIE ŠĪS NEDĒĻAS SINGLI:

Stereolab - "Sun Demon" [Drag City; 08/10/2010]
AMG rating: 6/10
(free download)

Spectrals - "Peppermint" [Moshi Moshi; 11/10/2010]
AMG rating: 6/10

Chapel Club - "All The Eastern Girls" [Polydor; 11/10/2010]
AMG rating: 6/10

Deerhoof - "The Merry Barracks" [Polyvinyl; 08/10/2010]
AMG rating: 6/10
(free download)

Engineers - "In Praise Of More" [Kscope; 11/10/2010]
AMG rating: 6/10

We Are Scientists - "I Don't Bite" [Masterswan; 11/10/2010]
AMG rating: 5/10

Dan Le Sac vs Scroobius Pip - Cauliflower [Sunday Best; 11/10/2010]
AMG rating: 5/10

Detroit Social Club - "Northern Man" [Polydor; 11/10/2010]
AMG rating: 5/10

Robbie Williams & Gary Barlow - "Shame" [Virgin; 04/10/2010]
AMG rating: 4/10

15 oktobris, 2010

3 FOR THE WEEKEND (15.10.2010)

3 For The Weekend



Kamēr šīs nedēļas singlu apskats ir nedaudz aizkavējies (šonedēļ bija viena traka nedēļa + singlu apskatā ir... 24(!) dziesmas, tai skaitā viens reāls Gada Singla pretendents!) un tiks pasniegts visticamāk rīt, piedāvāju trīs skaņdarbus, ar ko ieskandināt savu uzticamāko sabiedroto – nedēļas nogali. Starp daudzajiem deju trekiem šoreiz uzmanība pievērsta tiešām ļoti eklektiskām un savdabīgām kompozīcijām. Tā nu tas ir - pēdējā laikā par manu sauklis kļuvis „Fuck dance! Let’s art!”.


Caribou – „Leave House” (Motor City Drum Ensemble Remix) [City Slang]
(from „SwimRemixes” LP, out in November)

Viens no šī gada labāko albumu īpašniekiem – Dens Sneits jeb Caribou – drīzumā izdos remiksu plati „SwimRemixes”, kurā burvīgos albuma „Swim” elektroniskos šedevrus pārveidojuši tādi zināmi producenti kā Junior Boys, Gold Panda, Ikonika u.c. „SwimRemixes” veikalu plauktos nonāks 1.novembrī, bet šobrīd atklātībā parādījies pirmais albuma auglis – „Leave House” Motor City Drum Ensemble remiksā. Piebildīšu, ka šo lielisko, 8 minūšu garo tech-house miksu var atrast arī šonedēļ izdotajā „Sun” platē uz City Slang leibla. Šeit treku iespējams arī lejupielādēt bez maksas.



Zinja Hlungwani – „N'wagezani My Love” [Honest Jon's Records]
(from „Shangaan Electro” compilation, out now)

Ar katru gadu arvien vairāk AMGmusic sajūsminās par mūziku, kas atceļo pie mums no tālās un karstās Āfrikas. Shangaan deju mūzikas saknes meklējamas Dienvidāfrikā, kur Limpopo provincē mīt... nudien nezinu, kā tad pareizi latviski būtu viņus saukt. Šangāņi? Paliksim pie šāda mana izdomājuma. Vasarā uz Honest Jon’s Records izdotā izlase Shangaan Electro: New Wave Dance Music From South Africa joprojām atrodas AMGmusic listē pie nenoklausītajiem šī gada ierakstiem, bet tajā atrodamā Zindžas Hlungvani dziesma „N’wagezani My Love”, kuru nejauši uzgāju šīs nedēļas sākumā, ir vienkārši teicama!



Matthew Herbert – „Marlies Hoeniges” [Accidental]
(from „One Club” LP, out now)


Britu avangarda mūziķis Metjū Herberts nupat kā laidis klajā otro daļu savai triloģijai „One”. Ja pirmajā daļā „One One” Metjū Herberts spēlējās ar savu vokālu un dažādām eksperimentālām skaņām (gribēju jau rakstīt: „spēlējās ar sevi”, bet tas laikam izklausītos visai divdomīgi...), tad otrās daļas „One Club” materiāls sastāv tikai un vienīgi no naktsklubos ierakstītām skaņām un sempliem. „Marlies Hoeniges” varētu raksturot kā The Chemical BrothersDo It Again” krustojumu ar Oscar G & Ralph Falcon 2003.gada klubu grāvēju „Dark Beat”. Nezinu, kā Herberta kungs to panāk, bet šis skaņdarbs ir tik interesanti būvēts, ka to gribas klausīties vēl un vēl. Turklāt ne tikai klausīties, bet arī ritmiski klanīties līdzi!




Vēl šai nedēļas nogalei AMGmusic iesaka:

Caribou – „Odessa” (Junior Boys Remix) [City Slang]
The Ting Tings – „Hands” (Passion Pit Remix) [free download]
Chapel Club – „All The Eastern Girls” (RAC Remix) [Polydor]
Sleigh Bells – „Tell 'Em” (Kingdom Remix) [free download]
Fukkk Offf – „Brain Rock” [Coco Machete Records]
Tom Deluxx – „Wasted” (South Central remix) [Freakz Me Out]
ZZT – „ZZafrika” [Turbo Recordings]
Crystal Castles – „Baptism” (Punks Jump Up Remix) [Polydor]
Shit Robot – „Tuff Enuff” (Long Version) [DFA Records]


Rīt pa dienu gaidiet Nedēļas Singlu Apskatu!

Tikmēr uzvedieties godīgi un, ja šovakar nav prāts uz dejām un trakulībām, piedāvāju arī šīs nedēļas Saulrieta Dziesmu. Kā izrādās, The xx dziesmas skan neticami skaisti ne tikai viņu pašu, bet arī starptautiski slavenu mega-populāru dziedātāju izpildījumā. Ticiet vai nē, bet pat Šakiras versijā „Islands” skan pasakaini burvīgi! Ieraksts no šī gada Glastonberijas festivāla, kur slavenā kolumbiešu dīva dziesmu pieteica ar vārdiem „it’s from one of my favourite bands out there – the xx”. Gaume, izrādās, laba meitenei!

Nedēļas Saulrieta Dziesma:

Shakira – „Islands” (The xx cover) [bootleg version]

13 oktobris, 2010

NEDĒĻAS SINGLS (04.10.-10.10)

SINGLE OF THE WEEK

Kanye West feat Pusha T - "Runaway"
Release date: 04/10/2010
Label: Roc-A-Fella
AMG rating: 9/10


Neba nu es biju vienīgais, kas pēc pēdējo gadu notikumiem – salīdzinoši neveiksmīgā pēdējā albuma „808s & Heartbreaks” 2008.gadā, kā arī šķietami neskaitāmiem muļķīgiem un pat stulbiem izlēcieniem presē pērn, - bija jau paspējis norakstīt Kanjē Vesta karjeru kā strauji krītošu, neskatoties uz to, ka no visiem pagājušās desmitgades komerciālā gala reperiem tieši Vests šķita vistalantīgākais un spējīgākais.

Pirmais priekšvēstnesis, ka 2010.gada beigās gaidāmais Kanjē piektais studijas albums, kuram šomēnes oficiāli tika apstiprināts nosaukums „My Beautiful Dark Twisted Fantasy”, tomēr būs obligātā klausāmviela, bija maijā atklātībā nonākušais singls „The Power”. Taču pat šis singls nespēja mazināt to pozitīvo šoku, ko nācās piedzīvot 13.septembra rītā, kad mēdijus apceļoja iepriekšējā vakara Vesta uzstāšanās MTV Mūzikas Video balvu pasniegšanas ceremonijā, kur viņš pirmoreiz izpildīja savu jaunāko dziesmu „Runaway”.

Diemžēl minētā uzstāšanās MTV VMA ir izņemta no visiem publiski pieejamajiem video portāliem (kā jau minēju, MTV cilvēku liktenis ir skarbāks par latviešu pensionāriem, viņi mirst badā, tāpēc pažēlojiet un nosūtiet kādas pakas ar Maximā iepirktiem griķiem vai citas Jums nevajadzīgas lietas, un, ja ir iespējams, nopērciet arī licenci uz šo kanālu. Jā, es zinu, ka MTV ilgstoši skatoties var gūt līdzīgas emocijas, kādas rodas ausī ievietojot deviņu collu naglu, taču... kā jau teicu, MTV cilvēki mirst badā, vienkārši ziedojiet viņiem!!!), bet ne mazāk iespaidīga ir arī zemāk redzamā uzstāšanās kopā ar balerīnām Saturday Night Live šovā pirms dažām nedēļām.

Negribas jau strēbt karstu, bet arī pēc mēneša „Runaway” šķiet Kanjē Vesta visu laiku labākais singls, kas ir tāda unikāla un hip-hopā ļoti reta parādība, kad gan jauniešu mūzikas masu mēdiji (lasi – MTV), gan arī bargie mūzikas kritiķi (piemēram, Pitchfork un... AMGmusic) gūs vienlīdz lielu baudu. Pirmie par ripojošajiem centiem kasē, otrie par vēl vienu lielisku dziesmu, ko pievienot gada labāko singlu izlasei. „And I always find / Yeah, I always find somethin' wrong” manā vērtējumā ir viena no šī gada nesošākajām rindiņām hip-hop mūzikā.

Grūti spriest, vai „Runaway” piedziedājuma aicinājums „uzsaukt tostu par kretīniem un pakaļām, ko es pazīstu” ir tēmēts kādam konkrēti, bet nenoliedzami arī tas ir gana jaudīgs un rada vēlmi dziedāt šim skaņdarbam līdzi, jo gan jau, ka katram mums ir zināms kāds „kretīns vai pakaļa”, par ko ironiski gribas uzsaukt tostu, vai ne? Jāpiebilst gan, ka pārējais dziesmas teksts vairāk skar Vesta nesaprašanos ar vājā dzimuma pārstāvēm („I don't know what it is with females / But I'm not too good with that shit”). Tad varbūt tostu par viņām?

Nedēļas Singlu Apskats (04.10.-10.10)

ŠĪS NEDĒĻAS LABĀKIE SINGLI:

Warpaint - "Ashes To Ashes" [Manimal Vinyl Records; 16/08/2010]
AMG rating: 8/10


Augusta sākumā pie manis nonāca klasiskā 1980.gada Deivida Bovija hīta „Ashes To Ashes” kaverversija jaunās amerikāņu apvienības Warpaint izpildījumā. Kopā ar dziesmu atnāca arī ziņa, no kurienes tā ņemta (par to – rindkopu zemāk), kā arī, kā tagad izrādās, maldīga informācija, ka kā singls dziesma iznāks vien oktobrī. Tā nu es, paklausījies un papriecājies par burvīgo kaveru, skolnieciski paklausīju un noliku to atpakaļ plauktā kā pirms laika atsaiņotu Ziemassvētku dāvanu.

Tagad izrādās, ka „Ashes To Ashes” digitālā singla veidolā ir iznācis jau 16.augustā, turklāt veikalu plauktus jau sasniedzis arī albums jeb, pareizāk sakot, kompilācija, no kurienes šī dziesma nāk. Proti, Deivida Bovija veltījuma izlase ar diviem diskiem, kuros leģendārākās slavenā mūziķa kompozīcijas iedziedājuši tādi slaveni mūziķi kā Duran Duran, Vivian Girls, A Place To Bury Strangers un pat Francijas prezidenta kundze Karla Bruni. Albuma ienākumi tiks ziedoti britu organizācijai War Child, kas palīdz karā cietušo valstu bērniem.

„Ashes To Ashes” manā skatījumā ir tik klasiska dziesma, ka pat grūti kaut ko piebilst. Viens no maniem personīgi mīļākajiem Bovija skaņdarbiem, kas tik ļoti asociējas ar daudziem AMGmusic pasākumiem, kuros neiztrūkstoši dziesmu esmu spēlējis uz rīta pusi. Tiesa gan, dziesmas tekstam, kurš tagad man ir „Ashes To Ashes” galvenā odziņa, uzmanību pievērsu salīdzinoši nesen. Bet tur vesels autobiogrāfisks stāsts no dziesmas autora puses!

Sākot jau ar „We know Major Tom’s a junkie / Strung out in heaven's high / Hitting an all-time low” un beidzot ar ģeniālo noslēguma frāzi „My mother said / To get things done / You better not mess with Major Tom”. Atgādināšu, ka „Major Tom” bija tēls Bovija visu laiku labākajā (atkal jau mans personīgais viedoklis!) dziesmā, 1969.gada singlā „Space Oddity”.

Tas viss izklausās ne mazāk (nu labi, mazliet mazāk!) eksellenti un valdzinoši arī dūmakainā un post-pancīgā indie skanējumā Losandželosas grupas Warpaint izpildījumā. Varbūt tieši ar Deivida Bovija klasiku viņiem izdosies beidzot ielauzties AMGmusic mēneša Top 20, ko faktiski jau pērn vajadzēja izdarīt dziesmai „Billie Holiday” (jā, nevaru iztikt, rakstā par Warpaint nepieminējis šo fantastisko dziesmu!), ja vien grupa to būtu izdevusi singla formātā. Un, jā, 25.oktobrī iznāks Warpaint debijas albums „Fool”. Jābūt labam!

Warpaint - Ashes to Ashes by morrisday


Crystal Fighters - "Follow" [Zirkulo; 04/10/2010]
AMG rating: 8/10


Kaut kas interesants ar tiem Crystal Fighters singliem. Atgādināšu, ka grupas debijas dziesma „In The Summer” savulaik saņēma visai viduvēju vērtējumu AMGmusic, kas beigās gan pārtapa knapā septītniekā, lai iekļūtu starp nedēļas apskatāmajiem singliem. Galu galā dziesma tomēr iepatikās tik tālu, ka mēneša topā „In The Summer” izcīnīja diezgan augsto 11.vietu.

Ne tik krass, bet līdzīgs stāsts arī ar otro singlu „Follow” no Crystal Fighters debijas albuma „Star Of Love”, kurš šobrīd jau nopērkams mūzikas veikalos. Jaunākais veikums jau ir mazāk eksperimentāls folkmūzikas savienojums ar electro, cik enerģisks un patīkami atsvaidzinošs pops Londonas kvinteta izpildījumā, kas kaut kur ritmiski pat sasaucas ar nosaukuma ziņā tik līdzīgajiem, bet stilistiski tikpat atšķirīgajiem Crystal Castles.

Laikam jau nekas cits neatliks, kā noklausīties to albumu! Kritiķi grupas debijas plati gan vērtē visai atturīgi.



Computer Magic - "Victory Gin" [self-released; 30/09/2010]
AMG rating: 8/10

(free download)

Šīs nedēļas labākais debitants un projekts, kas līdz ar to nonāk pastiprinātā AMGmusic uzmanības lokā, ir Computer Magic. Nē, tas nav kārtējais producents no Londonas. Tā ir VIŅA. Tikai 21 gadu jaunā Danielle no Ņujorkas, kas ar dziesmu sacerēšanu sākusi nodarboties tikai šogad, aizpildot brīvo laiko starp mācībām un savu galveno aizraušanos – dīdžejošanu.

Pagaidām meitene visas savas dziesmas piedāvā lejupielādei par velti, ko es noteikti Jums ieteiktu izmantot, jo visticamāk jau tuvākajā laikā Computer Magic pamanīs kāds ierakstu leibls. Jaunākais singls „Victory Gin” esot radies slavenā Džordža Orvela romāna „1984” ietekmē (starp citu, arī es šogad esmu šīs grāmatas varā! Nebiju lasījis un tikai pavisam nesen laboju šo kļūdu). "Victory Gin" tur bija zemāko šķiras iecienīts alkoholiskais dzēriens, kas gāza nost no kātiem.

Computer Gin piedāvātais „Victory Gin” negāž nost no kātiem. Patiesībā šis ir ārkārtīgi mīlīgs un mazliet melanholisks, šūgeizisks guļamistabas sintpops, ko 80’tajos gados varētu būt izpildījis Cocteau Twins, sadarbojoties ar šodien jau pieminēto Deividu Boviju. Apmeklējiet Denzijas (tā viņa pati sevi dēvē) mājaslapu un novelciet arī pārējās dziesmas, kuras apkopotas divos digitālos EP!



VĒL ŠONEDĒĻ JĀDZIRD:

Sun Airway - "Oh, Naoko" [Dead Oceans; 16/08/2010]
AMG rating: 7/10
(free download)

Jo vecāks kļūstu, jo sliktāk paliek ar atmiņu. Tā nu vairs neatceros, kāpēc vasarā dzirdētais Sun Airway skaņdarbs „Put The Days Away”, ko tolaik jau savā galvā nodēvēju par Animal Collective krustojumu ar Delorean, neparādījās AMGmusic singlu apritē. Šis ir jaunākais skaņdarbs no Filadelfijas mūziķa Džona Bartmusa, kas no pieminētajiem diviem vairāk sedziņu velk Delorean virzienā. Manuprāt, tas pat ir pareizi – „Oh, Nakoko” sanācis saulaināks un melodiskāks par savu priekšgājēju. Jau pēc pāris nedēļām Sun Airway iznāks debijas albums dzimtajā ASV, bet Eiropā šo plati varēs nopirkt nākamā gada sākumā, kad droši vien to vērtēs arī AMGmusic.



Avey Tare - "Lucky 1" [Paw Tracks; 04/10/2010]
AMG rating: 7/10
(free download)

Pateikt, ka Animal Collective ir viens no šobrīd ietekmīgākajiem eksperimentālās popmūzikas kolektīviem, šķiet, nozīmē nepateikt neko. "Kulta grupa" laikam būtu labāks apzīmējums. Kamēr visa nekomerciālās mūzikas pasaule, aizturējusi elpu, gaida grupas neformālā līdera Noa Lenoksa jeb Panda Bear jaunāko solo veikumu (albumu „Tomboy” paredzēts izdot nākamā gada sākumā), sarosījies otrs redzamākais kvarteta dalībnieks Deivids Portners jeb Avey Tare. Albums „Down There”, kas iznāks jau pēc dažām nedēļām, būs pirmais Avey Tare kā solo māksliniekam, kas liek to gaidīt pat ar vēl lielāku nepacietību. Lūk, Jums plates pirmais auglis singla „Lucky 1” izskatā. Animal Collective faniem vajadzētu ļoti iet pie sirds! Piebildīšu, ka man ir nojausma, ka arī AMGmusic šis singls mēneša gaitā iepatiksies vēl vairāk un iespējams atzīme tiks paaugstināta. Nu vismaz parasti tā ir bijis ar Animal Collective singliem. :)



Magnetic Man feat Katy B - "Perfect Stranger" [Sony; 04/10/2010]
AMG rating: 7/10

Lai arī pagaidām vēl neesmu noklausījies Magnetic Man debijas albumu, kas iznāca šonedēļ, šķiet, var droši apgalvot, ka dabsteps iziet ielās. Kā jau jebkurš sākotnēji nekomerciāls un masu nepieņemts underground mūzikas stils, arī dubstep pēdējos pāris gados piedzīvo arvien lielāku un lielāku cilvēku atsaucību un uzmanību. Lieki piebilst, ka elektroniskās mūzikas profesionāļu, dīdžeju Skream, Benga un Artwork kopējais projekts ar nosaukumu Magnetic Man ne tuvu nav šī stila spēcīgākie pārstāvji, taču prieks jau par to vien, ka dabsteps, kā jau minēju augstāk, iziet ielās un kļūst populārāks. „Perfect Stranger” – gandrīz sešu minūšu garš kopdarbs ar vokālisti Katy B, kas septembrī AMGmusic atrādījās pati ar savu singlu „Katy On a Mission”, - jau ir solis augstāk, ja salīdzina ar debijas albuma pirmo singlu, manā skatījumā pabālo, bet toties komerciāli veiksmīgo „I Need Air” jūlijā.



Gustavo - "Daudz Laimes" [Platforma; 29/09/2010]
AMG rating: 7/10


Kad Prāta Vētra sāk izklausīties arvien garlaicīgāk un garlaicīgāk, sevi jau atražojot (jaunākais singls „Gara Diena” = mazliet apgreidots un atcukurots „Spogulīts”), latviešu tautai vajadzīgs jauns varonis mūzikā. Jo lielāks prieks, ka uz šo statusu vislielākais pretendents ir pozitīvais un mūsu platuma grādos talantīgākais sava aroda meistars Gustavo, kurš iepriecina nu jau ar ceturto pēc kārtas teicamo singlu no vasarā izdotā albuma „3.elpa”. Priekš manis „Daudz Laimes” gan ir mazliet par jauku un naivu, taču kopumā ņemot, Gustavo nav kur piesieties – pelnījis Latvijas atzinību, kuru, ceru, pilnā apjomā saņems arī nedēļas nogalē „Arēnas Rīga” Lielkoncertā.



Cee-Lo Green - "Fuck You" [Warner; 04/10/2010]
AMG rating: 7/10


Omulīgais apalītis Sī Lou Grīns, ko savulaik pasaule iepazina kā vienu pusi no slavenā dueta Gnarls Barkley, atgriežas ar otro singlu no drīzumā gaidāmā... kā izrādās, trešā solo albuma „The Lady Killer”! Nudien, tikai rakstot šo pieteikumu uzzināju, ka vēl pirms Gnarls Barkley uzvaras gājiena 2006.gadā Cee-Lo izdevis divus, turklāt visai augstu novērtētus solo albumus 2002. un 2004.gadā. „Fuck You” – manifests nepateicīgām un mantkārīgām meitenēm – ir otrais jaunā albuma singls, kas seko vasarā izdotajam „No One’s Gonna Love You”.



The Twilight Singers feat Ani DiFranco - "Blackbird and the Fox" [Sub Pop; 30/09/2010]
AMG rating: 7/10

(free download)

Luiziānas indie rock apvienība The Twilight Singers savu karjeras spožāko posmu piedzīvoja pagājušās desmitgades sākumā, kad AMGmusic bija visai attālu no tā, ko dēvē par indie. Tāpēc nav brīnums, ka šis ir pirmais singls, ar ko grupa debitē pie mums. Sadarbībā ar dziedātāju Ani DiFranko tapušais skaņdarbs „Blackbird and the Fox” ir pirmais ziediņš no 2011.gada sākumā gaidāmā grupas ceturtā studijas albuma, kas būs pirmais kopš 2004.gada „She Loves You” kaverversiju ieraksta. Tāda patīkama, nostalģiska 90’to gadu alternative/grunge vēsma jūtama šajā dziesmā.



Idiot Glee - "All Packed Up" [Moshi Moshi; 04/10/2010]
AMG rating: 7/10

Zem nosaukuma Idiot Glee paslēpies amerikāņu mūziķis Džeimss Frailijs, kas ir pārliecināts mormonis un šī iemesla dēļ arī pilnībā atsakās no alkohola. Tas gan netraucē Frailijam radīt pietiekami interesantas un saturīgas folk-pop dziesmiņas, no kurām aktuālākā šobrīd ir nupat singla formātā uz populārā leibla Moshi Moshi izdotā „All Packed Up”. Pat ja neesmu sajūsmā par šo gabalu, tas manī radīja patīkamas emocijas – atgādināja debešķīgo Fleet Foxes debijas plati.



Chromatics - "Circled Sun" [Italians Do It Better; 27/09/2010]
AMG rating: 7/10
(free download)

Portlendas synth-pop / italo disco apvienība Chromatics drīzumā gatavojas pārizdot savu vienīgo, bet ļoti slaveno 2007.gada albumu „Night Drive”. Atkal jau jāsaka, ka būs cietuši (nošauti) uzreiz divi zaķi. Pirmkārt, būs iemesls vēlreiz noklausīties šo teicamo ierakstu (vai iepazīties tiem, kas par Chromatics dzird pirmoreiz), otrkārt plate būs papildināta ar jaunām kompozīcijām, no kurām kā aktuālo singlu kvartets piedāvā šo – naksnīgu 80’to gadu filmu atgādinošo „Circled Sun”.



PĀRĒJIE ŠĪS NEDĒĻAS SINGLI:

Plan B - "The Recluse" [679; 04/10/2010]
AMG rating: 6/10

Bright Eyes - "Coyote Song" [Sound Strike; 30/09/2010]
(free download)
AMG rating: 6/10

Villagers - "That Day" [Domino; 04/10/2010]
AMG rating: 6/10

Professor Green - "Monster" [Virgin; 04/10/2010]
AMG rating: 4/10

SEPTEMBRA SAULRIETA IZLASE

tba