05 maijs, 2012

R.I.P. Adam Yauch (1964-2012)

Adam Yauch (1964-2012)

Redz, kā tai dzīvē sanāk. Vienā mirklī (vakar pa dienu) Tu svini svētkus un priecājies par labiem jaunumiem, bet jau nākamajā (tās pašas dienas vēlā vakarā) Tev ar sāpošu sirdi ir jāraksta kas līdzīgs nekrologam vienam no pēdējo desmitgažu leģendārākajiem mūziķiem un neapšaubāmam talantam, kas vēl pagājušajā gadā priecēja ar kvalitatīvu albumu.

Diemžēl vakar uzzinājām, ka 4.maijā izdzisusi leģendārās apvienības Beastie Boys dibinātāja Adama Jauka jeb MCA dzīve. 2009.gadā ar visnotaļ optimistisku, humoru pastarpinātu video YouTube mūziķis nāca klajā ar paziņojumu, ka nāksies atcelt ieplānotos Beastie Boys koncertus un ilgi lolotā albuma izdošanu, jo viņam konstatēts samērā rets siekalu dziedzeru vēzis. Minētajā video Adams gan sacīja, ka tas esot ārstējams, saglabāja savu mūžīgo optimismu, un patiesi – 2011.gadā, it kā nekas nebūtu noticis un viss būtu uzvarēts, Beastie Boys izdeva ļoti veiksmīgu albumu „Hot Sauce Committee Part Two”. Šķita, ka visas bēdas ir aiz muguras...

Adams Jauks ir dzimis un uzaudzis Bruklinā, kur kopā ar domubiedriem arī pievērsies mūzikai, septiņdesmito gadu nogalē dibinot grupu, kas spēlē kaut ko starp pankroku un hārdkoru. Tā radās sākotnējais kolektīvs Beastie Boys, kurā Adams spēlēja basģitāru, Keita Šelenbaha sita bungas, Džons Berijs darbojās ap ģitāru, bet dziedāja Maikls Daimonds. Pirmo koncertu šādā sastāvā grupa aizvadīja 1981.gada 5.augustā – dienā, kad Adamam Jaukam apritēja vien 17 gadu. Divus gadus vēlāk Beriju pie ģitāras nomainīja Adams Horovics un leģendārais Beastie Boys sastāvs (Adams Jauks jeb MCA, Maikls Daimonds jeb Mike D un Adams Horovics jeb Ad-Rock) bija dzimis. Tā paša gada nogalē Beastie Boys tapa pirmais mēģinājums hip-hop lauciņā - dziesma „Cooky Puss”, kas kļuva par Ņujorkas andergraunda klubu hītu.

Tālākais, kā smejies, jau ir vēsture. Leģendāra iepazīšanās ar tolaik jauniņo, bet šobrīd vienu no TOP producentiem Riku Rubīnu, pievēršanās hip-hop kultūrai arvien dziļāk, Džona Laidona apvienības Public Image Ltd. un pat Madonnas koncertu iesildīšana, līdz visbeidzot 1986.gadā izdotais albums „License To Ill”, kas stabili ierindojams hip-hop hrestomātijas grāmatās un uzskatāms par celmlauzi šī mūzikas stila vēsturē. Lielākais hīts no plates bija tā pirmais singls „(You Gotta) Fight For Your Right (To Party!)” – dziesma, sarkastisks, pancīgs un agresīvs aicinājums jauniešus pretoties vecākiem, skolai un ballēties līdz nemaņai. Te gan jāpiebilst, ka dziesmai topot, tā bijusi domāta kā ironija par šo tēmu, bet jaunieši lietas uztvēra tieši, un protesta sauklis bija dzimis.

Sākuši kā ballēties, ārdīties un protestēt pret apkārt esošajiem likumiem esošs jauniešu kolektīvs, pakāpeniski Beastie Boys kļuva par hip-hop mūzikas ikonām, ar katru nākošo plati pieliekot skanējumā, pastāvīgi eksperimentējot un, lai arī ar laiku pieaugot, tomēr nekad neaizmirstot par savu „ārpus-likuma” kulta statusu. Un viens no neapšaubāmi talantīgākajiem cilvēkiem šajā kolektīvā bija Adams Jauks. Gan kā basģitārists, gan kā reperis, gan arī kā mūzikas video speciālists. Jā, tieši Jauks ir „vainīgs” pie daudziem no svarīgākajiem video klipiem Beastie Boys karjerā. Vēlāk, aizraujoties ar budismu, Adams Jauks pievērsās arī Tibetas aizstāvju kopienai, par ko, protams, saņēma lielu kritiku no komunistiskās Ķīnas.

Vēl pirms dažiem mēnešiem Beastie Boys uzņēma Rokenrola Slavas Zālē. Uz šo ceremoniju Adams Jauks netika. Slimības dēļ. 4.maijā dzimtajā Bruklinā izdzisa viņa esība uz šīs planētas. Taču tā vienmēr paliks mūsu atmiņās un domās. Jo īpaši tad, kad ir laiks ballēties un piedrāzt pastāvošās normas. Ārēji izaicinošs, sarkastisks un revolucionārs, bet iekšēji sirsnīgs cilvēks ar ārkārtīgi spēcīgu humora izjūtu. Tāds lai paliek mūsu atmiņās Adams Jauks. Dusi saldi. R.I.P.

„(You Gotta) Fight For Your Right (To Party)” (1986):


„No Sleep Till Brooklyn” (1987):


„Sabotage” (1994)


„Intergalactic” (1997):


„Make Some Noise” (2011):

04 maijs, 2012

04.05.2012.


Sveiciens!

Parasti, kad AMGmusic manā personā kaut kur pazūd uz mazāku vai ilgāku laika sprīdi, tas liecina, ka viss nav īsti labi. Tad nu, dodoties kārtējās garajās brīvdienās (kad viņas, sasodīts, reiz beigsies?!), vēlējos padot īsu ziņu, ka ar AMGmusic un arī mani viss ir vislabākajā kārtībā! Pat vēl vairāk – šonedēļ ir panākta viena ārkārtīgi tīkama vienošanās, par kuru pastāstīšu jau pavisam drīz. Vien piebildīšu, ka ziņas ir satriecoši labas gan AMGmusic draugiem, gan vienkārši labas jaunās mūzikas cienītājiem!

Tā kā, tā, lūk. Šoreiz AMGmusic mazais atvaļinājums saistīts ar manu padarbošanos Star FM ziņu lasītāja lomā + kārtojot lietas vasaras lielajiem plāniem. Jā, jaunās mūzikas kalns sakrājies ir milzīgs. Izskatās, ka nākamā nedēļa būs tāda saspringtāka nekā ierasts. Plānā ir  veselas divas mūzikas izlases (aprīļa pēdējās nedēļas un maija pirmās), kā arī Aprīļa Singlu Top 20, Albumu Top 5 un ieskats mēneša labākajos remiksos.

Lai Jums jaukas šīs brīvdienas! Par lielu, saulainu, skaistu un sirsnīgu Latviju! Tiekamies pirmdien!


P.S. Izmantojot iespēju, vēlējos VĒLREIZ no sirds atvainoties jebkuram, kuru man sanāca aizskart pirms nedēļas, ievietojot emocionāli piesātinātus, bet neloģiskus tvītus. Tas noteikti nebija domāts personiski! Ir divas lietas, par kurām varu sacepties un raudāt, un viena no tām ir mūzika. Taču pie tā neviens nav vainīgs, un nav man tiesību mācīt citus dzīvot. PEACE!