29 augusts, 2013

Moonface - Everyone is Noah, Everyone is the Ark


Moonface - "Everyone is Noah, Everyone is the Ark" [Jagjaguwar]
(from f/c LP "Julia With Blue Jeans On", out October 29th)

Beidzot es sapratu, kāpēc man kļuva dikti skumīgi, kad nāca ziņa par Wolf Parade darbības pārtraukšanu. Proti, šajā grupā bija sapulcējušies uzreiz divi no pēdējās dekādes labākajiem solistiem. Bet arī par to nav iemesla bēdāt, jo tagad abi dzied divtik daudz jaunu dziesmu. Dens Bekners pērn priecēja ar projekta Divine Fits debijas albumu, bet vēl gadu pirms tam Spensers Krūgs izdeva debijas ierakstu ar segvārdu Moonface, no kura AMGmusic A-LISTē atzīmējās dziesma „The Way You Wish You Could Live In The Storm”.

Ar interesantiem nosaukumiem Spensers aizraujas joprojām – viņa jaunākais albums, kas tiks izdots oktobra beigās, sauksies „Julia With Blue Jeans On”. Arī pirmā singla nosaukumam nav ne vainas – „Everyone Is Noah, Everyone Is The Ark”. Jaunais albums esot sarakstīts Somijā, kur pērn Spensers radīja kopīgu plati ar grupu Siinai. Atšķirībā no grandiozā un plaši skanošā pirmā Moonface albuma, „Julia” galvenie ingredienti būšot Krūga balss + klavieres.

copeland - Fit


copeland - "Fit" [self-released]
(no official release info)

Agri vai vēlu, bet visi sākotnēji anonīmi mūziku izdevuši un panākumus guvuši mākslinieki kaut kad novelk maskas un atklājas tautai. Jau vismaz divus gadus ik pa laikam ar interesantu mūziku mūs aplaimo Londonas duets Dean Blunt & Inga Copeland (agrāk kā Hype Williams), bet tā arī nav īstas skaidrības, kurai no visām n-tajām un ļoti dīvaini skanošajām leģendām ticēt. Lai nu kā, bet abi tagad rada mūziku atsevišķi. Dīns Blants pavisam nesen „pa kluso” izmeta internetā veselu albumu, un viņam pa pēdām seko Inga, kas patiesībā vairs nav Inga, bet vienkārši copeland, turklāt ar mazo „c”. Viņas jaunākais singls „Fit” ir burvīgs un niansēti veidots minimālisms ar ierastajiem čukstiem, pulsējošu ērģeļu skaņām un sasodīti burvīgu kopējo noskaņu.

Skin Town - Slidin'


Skin Town - "Slidin'" [Time No Place]
(from f/c LP "The Room", out October 28th)

Kamēr AMGmusic ar lielām bažām gaida jauno The Weeknd albumu (balstoties uz līdz šim dzirdētajām dziesmām), iepriecina kāds jauns r'n'b duets no Losandželosas Skin Town. Dueta, ko veido producents Niks Turko un vokāliste Greisa Hola, skanējums gan ir krietni kristāliskāks un vairāk uz sintezatoriem balstīts, vietām radot asociācijas ar Purity Ring. Taču šobrīd aktuālajā singlā „Slidin’” Holas vokāls tik ļoti atgādina Tesfeja balsi, ka domas pie sevis atnāk pašas: „Lūk, tā es būtu iztēlojies The Weeknd turpinājumu pēc triloģijas”. Jau oktobrī iznāks Skin Town debijas albums „The Room”.

Keep Shelly in Athens - Flyway


Keep Shelly in Athens - "Flyway" [Cascine]
(from f/c LP "At Home", out September 16th)

Nu jau tas brīdis ir teju vai ar roku aizsniedzams – jau 16.septembrī iznāks gandrīz trīs gadus gaidītais grieķu dueta Keep Shelly In Athens (nupat uzzināju, ka nosaukums ir vārdu spēle, jo Kypseli (get it?) ir rajons Atēnās) debijas albums „At Home”. Februārī A-LISTē iekļuva „Madmen Love”, kam sekoja „Recollection” jūlijā un „Oostende” vēl tikai pirms dažām nedēļām. Tagad esam saņēmuši jau ceturto gaidāmās plates dziesmu, un tā atkal ir pārsteigums. Ja „Madmen Love” bija tumši dabstepīgs gabals ar KSIA tipisko uzrāvienu noslēgumā, „Oostende” nostaļģiski mierīgs indie-pop, tad „Flyaway” patīkami pārsteidz ar drum’n’base ritmisko zīmējumu, kam pa virsu, protams, sapņainais Sāras vokāls un viscaur relaksējošā noskaņa.

28 augusts, 2013

Shearwater - I Luv the Valley OH!! (Xiu Xiu Cover)


Shearwater - "I Luv the Valley OH!!" (Xiu Xiu Cover) [Sub Pop]
(from f/c LP "Fellow Travelers", out November 26th)

Tajos nedaudzajos 2011.gada vasaras brīžos, kad biju skaidrā, reizes simts klausījos dziesmu „I Luv The Valley OH!!”. Daļēji tāpēc, ka tovasar uz Rīgu atbrauca Xiu Xiu un es sāku klausīties viņu vecos ierakstus, starp kuriem bija arī 2004.gada „Fabulous Muscles”. Bet vairāk jau gan dēļ teksta („ It’s l'histoire de la familie / And I won’t rest until I forget about it / I won’t rest until I don’t care / LA LA LA LA LA LA LA LA LA”) un fakta, ka tas ir viens no aizgājušās desmitgades labākajiem gabaliem. Arī divus gadus vēlāk šāds apgalvojums neliekas pat par procentu pārspīlēts.

Novembrī Teksasas indie-rock kolektīvs Shearwater izdos kaverversiju izlasi, kurā izpildīs to mākslinieku dziesmas, ar kurām savas vairāk nekā desmit gadu karjeras laikā tā vai citādi ir sadarbojušies. Starp tām St. Vincent, Wye Oak, Clinic, Coldplay(!) un... jā, arī Xiu Xiu. Būtībā jau šo varētu likt AMGmusic A-LIST sadaļā, bet... Diezin vai ir kāds mūziķis pasaulē, kas spētu sabojāt kaut ko tik izcilu. Katrā ziņā ne Shearwater.

A-LIST: Darkside - 1120


Darkside - "1120" [Other People]
(available as a free download)

Ņujorkas producents Nikolass Džārs kopš 2011.gada, kad iznāca viņa pasakaini burvīgais debijas albums „Space Is Only Noise”, bijis salīdzinoši kluss ierakstu ziņā. Pērn bija viena ļoti interesanta sadarbība ar Stīvena Spīlberga meitu projekta Just Friends ietvaros, šogad pāris remiksi, bet tas kopumā arī viss. Ak, jā. Vēl arī Daft Punk pēdējā albuma „Random Access Memries” remiksētā versija, kas tapa kopā ar Deivu Haringtonu.

Minētajai sadarbībai ar Deivu Haringtonu duetā Darkside sekos arī turpinājums, jo abi ilggadējie cīņubiedri beidzot nobrieduši albumam, pagājušajā svētdienā piedāvājot bez maksas lejupielādēt gaidāmās plates pirmās 11 minūtes un 20 sekundes (skatīt dziesmas nosaukumu!). Tās iztecinājušas prāvu daļu siekalu no mūzikas gardēžu pavērtās mutes, jo šī opusa otrā daļa ir vārdos grūti ietērpjama. Aptuveni piektajā minūtē sākas „Space Is Only Noise” dzirdētie minimālie Džāra ritmiskie zīmējumi, bet šoreiz tie attīstās pavisam citā, daudz tumšākā virzienā, ko vēl vairāk pastiprina trīcošais un izmisušais Haringtona falsets. Man pat bail domāt, kā būtu šo klausīties naktī. Skaļi. Uz austiņām. Tumsā. Un, ja vēl bišķi „high”...

P.S.Es nezinu, kāpēc dažos portālos šis darbs tiek apzīmēts kā "Golden Arrow". Vismaz oficiālajos linkos no Darkside puses tas figurē kā "1120".

Icona Pop feat. Zebra Katz - My Party


Icona Pop feat. Zebra Katz - "My Party" [Atlantic]
(non-album single)

Nesen kāds mūziķis (protams, atkal neatceros, kurš) tviterī rakstīja, ka attiecībā pret mūziku absolūti stulbs ir termins „guilty pleasure”. Zināmā mērā jāpiekrīt, jo kādēļ jājūtas vainīgam, ja Tev patīk viena vai otra dziesma. Turklāt interesanti, ka 99,99% gadījumos šo terminu lieto esošu vai topošu popmūzikas hītu gadījumos, lai gan būtu taču jāpriecājas, ka starp dažādiem mēsliem un atkritumiem komercstacijas uzspēlē arī ko tīkamu.

Nav nekādu šaubu, ka liels hīts (vismaz ballītēs) būs Icona Pop skaņdarbs „My Party”. Zviedrijas duetam, pateicoties Charli XCX radītajam hītam „I Love It”, vispār kādu laiku nebūs jāuztraucas par uzmanības trūkumu, bet tas nav galvenais iemesls. Šī dziesma ir lieliska! Turklāt ne tik daudz mega populārā Leslijas Goras 1963.gada hīta „It’s My Party” izmantotā sempla dēļ, cik pamata melodijas un noformējuma dēļ, kas izklausās kā kaut kas starp M.I.A. un Angel Haze. Skaņdarbs oriģinālā tapis jau pirms gada kopā ar reperi Smiler, ko šeit nomainījis Zebra Katz, un tas arī ir liels pluss. Viņa narkotiskais baritons iederas daudz labāk.

Icona Pop debijas albums „This is... Icona Pop” iznāks 23.septembrī, tiesa, „My Party” tur nebūs iekļauts.

RMX: Daughter - Youth (Lane 8 Remix)


Daughter - "Youth" (Lane 8 Remix) [4AD]
(available as a free download)

Martā Londonas indie-folk apvienība Daughter izdeva savu debijas albumu „If You Leave”, un viens no labākajiem gabaliem tajā bija Džefa Baklija un The National daiļrades krustojumu atgādinošais „Youth”, kas nesen tika izdots kā albuma trešais oficiālais singls. Tagad šīs dziesmas remiksu izveidojis Sanfrancisko producents Daniels Goldsteins jeb Lane 8. Rezultātā tapis pat vēl skumjāks skaņdarbs, kas kulminējas izskaņā, kad transīgie deep-house sintezatori paliek trauslā kompānijā ar divām piedziedājuma rindiņām „We are the reckless / We are the wild youth”.

A-LIST: Roosevelt - Elliot


Roosevelt - "Elliot" [Greco-Roman]
(from EP "Elliot", out now)

Pagājušā gada rudenī AMGmusic jūsu uzmanību vērsa kādam jaunam, tolaik vēl stipri anonīmam vācu producentam Roosevelt, kura īstais vārds, kā vēlāk noskaidrojās, ir Mariuss Laubers. Nepatīkami straujiem soļiem tuvojas jau nākamais rudens, un beidzot esam sagaidījuši Roosevelt debijas EP, kura patīkamākais pārsteigums ir tituldziesma. Starp „Sea” un „Elliot” Laubers izdeva arī singlu „Around You”, kas sedziņu drīzāk vilka uz pludmaliska čilveiva pusi, savukārt „Eliott” ir atkal pilnīgi cita opera, krietni atgādinot 2010.gada Caribou hītu „Odessa”, gan pateicoties miglainajam, atbalsojošajam vokālam, gan mīkstajai un slīdošajai ritma līnijai. Tāds burvīgs vasaras aiziešanas ballītes gabals.

27 augusts, 2013

Andy Stott - Anytime Soon


Andy Stott - "Anytime Soon" [Adult Swim]
(available as a free download)

Kamēr es joprojām gaidu apstiprinājumu tviterī izskanējušajām baumām, ka šogad „Skaņu Mežs 2013” festivāla ietvaros uz Rīgu atbrauks viena no 2013.gada labākā albuma īpašniecēm Džūlija Holtere, lielākā festivāla zvaigzne pagaidām AMGmusic acīs ir Mančestras producents Endijs Stots. Par viņa trešo albumu „Luxury Problems” AMGmusic rakstīja pagājušā gada novembrī, bet tagad Endijs ir klāt ar jaunu singlu „Anytime Soon”. Gan pēc uzbūves, gan pēc vokāla sempliem (ja nekļūdos, tā atkal ir Elisona Skidmora) šis varētu būt tapis „Luxury Problems” ieraksta sesijas ietvaros. Tikai atšķirībā no izcilā „Numb”, „Anytime Soon” viss notiek otrādi – sākumā ir vibrējoša, industriāla un melna elektronika, kuru pēc tam izgaismo vokāls un maršējošs ritms. Singls tapis Adult Swim programmas ietvaros, tātad to var lejupielādēt bez maskas (EDIT: maksas, bet gan jau var arī bez maskas).

Death Grips - Birds


Death Grips - "Birds" [self-released]
(available as a free download)

Interesanta diskusija aizsākās kādā mūzikas portālā – vai bez pērnā gada Death Grips uznāciena mēs maz sagaidītu „Yeezus”. Katrā ziņā tieši Kalifornijas trio pērn necerētos augstumos pacēla hip-hop krustojumu ar noise/punk, un savu pilnīgāko „pajāt” attieksmi turpināja gan uzkakājot Sony Music, gan vēlāk savā ziņā arī faniem, vienkārši neierodoties (apzināti un iepriekš plānoti!) uz savu koncertu. Jaunākais Death Grips singls „Birds” ir loģisks turpinājums. Dziesma ir tik primitīva un sākotnēji šķietami dumja, ka... pēc dažām reizēm tā sāk šķist ģeniāla. „One bird, two birds, three birds, four / Five birds six times life is war / One bird, two birds, three birds, four / Fuck you think I fuck this for / Fuck you!” Mīlīgi!

Zero 7 - On My Own


Zero 7 - "On My Own" [Make]
(released as a single on August 26th)

Pēdējais britu downtempo dueta Zero 7 albums iznāca pirms vairāk nekā četriem gadiem, bet, lai noskaidrotu, kad Zero 7 pēdējoreiz atrādījās AMGmusic, nācās ņemt talkā arhīvus. Izrādās, savulaik no AMGmusic puses slavētais duets pēdējoreiz šeit atzīmējies 2006.gadā, kad raksti tika publicēti vēl citviet. Abi producenti šobrīd strādājot pie jauna albuma, bet vakar pārsteidza ar jaunu singlu. Turklāt pārsteidza ļoti patīkami, jo „On My Own” ir netipisks Zero 7 singls, deviņu minūšu garš gaisīgs un dejojams house gabals.