13 augusts, 2010

NEDĒĻAS SINGLS (09.08.-15.08)

SINGLE OF THE WEEK

Mr Fogg - "Stung"
Release date: 09/08/2010
Label: Kicking Ink
AMG rating: 8/10


Kaut kāda dīvaina nedēļa. Vesels lērums jaunu dziesmu, turklāt visas vairāk vai mazāk labas un baudāmas, taču kādu izcelt kā Nedēļas Singlu bija ārkārtīgi grūti. Faktiski nebīšos apgalvot, ka šīs Nedēļas Singls ir viens no neviennozīmīgākajiem Nedēļas Singliem AMGmusic 2010.gadā. Bet kādam tituls jāpiešķir. Piešķiram to Misteram Fogam.

Mr Fogg jeb īstajā vārdā Fils Berijs ir salīdzinošs jaunpienācējs mūzikas pasaulē. Redingas puisis tikai gada sākumā debitēja AMGmusic ar savu singlu „Keep Your Teeth Sharp”, kas izpelnījās visai labu mūsu novērtējumu, taču janvāra topā ar dziesmu, ko tolaik salīdzināju ar Bjorkas „Homogenic” ēras daiļradi, neizdevās iekļūt. Pavasarī mums paslīdēja garām arī viņa debijas albums „Moving Parts”. Starp citu, neatceros arī lasījis kādu šī albuma recenziju britu mēdijos...

Plates otrais singls „Stung”, kā jau to atzīmēju arī nedēļas sākumā, daudz vairāk atgādina citu britu elektroniskās mūzikas pārstāvi – Maps jeb Džeimsu Čepmenu; abi ne tikai darbojas vienā mūzikas lauciņā, bet ir arī ar līdzīgiem balss tembriem.

Vēl tikai maza piebilde. Ja „Stung” radio versija kļuvusi par AMGmusic šīs nedēļas singlu vairāk tamdēļ, ka šī bijusi tāda salīdzinoši patukša nedēļas, tad Ital Tek fantastiskais „Stung” remikss ir viens no graujošākajiem (labā nozīmē!) deju miksiem, kādu pēdējo mēnešu laikā esmu dzirdējis. Noteikti jādzird!


P.S. Nupat nejauši uzzināju, ka Mr Fogg pagājušajā rudenī ir viesojies arī Latvijā! :o 9.novembrī viņa performance bijusi baudāma Dirty Deal Cafe Spīķeros. Kādas atsauksmes, draugi?

Nedēļas Singlu Apskats (09.08.-15.08.)

ŠĪS NEDĒĻAS LABĀKIE SINGLI:

Hard Mix - "Memories" [self-released; 02/07/2010]
AMG rating: 8/10



Pagājušās vasaras karstākais atklājums – mūzikas virziens, ko viedie amerikāņu mūzikas kritiķi nokristīja par chillwave – jau lēnām sāk zaudēt savu šarmu un oriģinalitāti, taču ik pa laikam kāds jauns atklājums uzpeld. Šis ir puisis no Dienvidkarolīnas, vārdā Noa Smits, ar skatuves segvārdu Hard Mix.

„Memories”, kas stipri atgādina pērnā gada debitantu Washed Out, centrā ir 60’to gadu The Four Tops skaņdarba „It’s The Same Old Song” vokāla sempls, kas kopā ar chillwave raksturīgo grūvu un plūstošajām sintezatora skaņām rada diezgan skaistu un naksnīgu noskaņu.




Freddie Gibbs - "National Anthem: F*ck The World" [Decon; 09/08/2010]
AMG rating: 8/10

Droši vien nebūs par skaļu apgalvots, ka Indianas reperis Fredijs Gibss šobrīd ir visaugstāk vērtētais jaunais reperis hip-hop aprindās, vietām salīdzināts pat ar Tupac Shakur. Pagaidām gan 28 gadus vecais Fredijs Tiptons (viņa īstais vārds) var lepoties vien ar pāris miksteipiem, kuriem drīzumā pievienosies debijas EP ar nosaukumu „Str8 Killa”. Tajā būs iekļauts arī šis skaņdarbs – „National Anthem: F*ck The World”, kas beidzot oficiāli iznācis singla formātā.

Nav informācijas, kad dienasgaismu varētu ieraudzīt Gibsa debijas albums, taču ir šāda tāda informācija, cik kāšus zāles reperis izmanto dziesmas ierakstīšanas procesā. Ja ir laiks un interese, ieskatieties šajā video, kur Gibsu intervē nu jau ne mazāk slavenā Best Coast līdere Betija.



Violens - "Acid Reign" [Static Recital; 09/08/2010]
AMG rating: 7/10


Vēl viens skaņdarbs, kas jau vismaz mēnesi nogulējis AMGmusic fonotēkā. Kaut kad jūnija beigās šo dziesmu grupa piedāvāja lejupielādei par velti, bet šonedēļ dziesma tika izdota arī CD singla versijā. Violens ir jauna apvienība no Ņujorkas, kas brīžiem izklausās pat pārāk uzkrītoši līdzīga New Order. Tas ir vienlaikus gan mīnuss (pēdējā gada laikā šī jau n-padsmitā grupa, kas skan līdzīgi New Order), gan arī pluss (melodiskums, teicama ģitāras skaņa).

Šovasar Violens bija MGMT iesildītāji viņu Amerikas tūrē, savukārt rudenī, kad klajā nāks arī grupas debijas albums „Amoral”, Violens dosies uz britu salām, kur kopīgi koncertēs ar vēl vienu AMGmusic pēdējo gadu favorīti – The Drums.



The Thermals - "I Don't Believe You" [Kill Rock Stars; 16/08/2010]
AMG rating: 7/10



Nekad neesmu bijis Portlendas punk/indie rock apvienības The Thermals cienītājs, un arī viņu pagājušā gada albums „Now We Can See” man, atšķirībā no amerikāņu mūzikas apskatniekiem, šķita vājš. Šis ir jaunākais trijotnes singls, kas ievada septembrī gaidāmo piekto grupas studijas albumu „Personal Life” un rādās pārsteidzoši baudāms.



These New Puritans - "Hologram" [Angular; 09/08/2010]
AMG rating: 7/10

Trešais singls no gada sākumā izdotā These New Puritans lieliskā un kolorītā albuma „Hidden”. „Hologram”, protams, nav cerību atkārtot „Elvis” vai „Attack Music” panākumus, bet šī trauslā dziesma labi parāda, cik daudzpusīgs un krāšņs, lai arī nedaudz sarežģīts ir londoniešu otrais studijas ieraksts. Singla b-pusē atrodams slavenais Salem remikss.



PĀRĒJIE ŠĪS NEDĒĻAS SINGLI:

Cee-Lo Green - "No One's Gonna Love You" [Warner; 09/08/2010]
AMG rating: 7/10


Gnarls Barkley solists Cee-Lo Green izpilda, manuprāt, visu laiku skaistāko Band Of Horses dziesmu (obligāti noklausieties, ja neesat dzirdējuši šo). Ar šo ziņu pietika, lai es uz „No One’s Gonna Love You” Grīna versijā liktu lielas cerības. Laikam liku pārāk lielas. Šis ir no tiem gadījumiem, kad oriģināls ir pārāk skaists, lai sajūsminātos par kaverversijām.



Grinny Grandad - "The Good Girl" [Jam City; 09/08/2010]
AMG rating: 7/10


Jauns popmūzikas, funk un big beat projekts no britu salām ar visnotaļ saulainu un jautru dziesmiņu par labo meiteni. Ilgi ceļojusi apkārt internetā, beidzot izdota arī oficiāli.



Jonsi - "Animal Arithmetic" [EMI; 07/06/2010]
AMG rating: 7/10

Jūnijā kaut kur pazaudējām Jonsi jaunāko singlu – otro – no viņa solo albuma „Go”. Parāds – atdots.



VĒL ŠONEDĒĻ IZVĒRTĒJĀM:

Get Cape. Wear Cape. Fly feat Shy FX - "Collapsing Cities" [Cooking Vinyl; 09/08/2010]
AMG rating: 7/10

Villagers - "Ship Of Promises" [Domino; 09/08/2010]
AMG rating: 6/10

Bryan Ferry - "You Can Dance" [Virgin; 09/08/2010]
AMG rating: 6/10

Ellie Goulding - "The Writer" [Polydor; 09/08/2010]
AMG rating: 6/10

Nite Jewel - "Am I Real?" [Stones Throw; 02/08/2010]
AMG rating: 6/10
(free download)

The Soft Pack - "More Or Less" [V2; 09/08/2010]
AMG rating: 6/10

Paul Smith - "North Atlantic Drift" [Billingham Records; 09/08/2010]
AMG rating: 6/10
(free download)

12 augusts, 2010

Ceturtdiena, 12.augusts

Neierasts sveiciens ceturtdienā!

Jā, ceturtdienas parasti ir dienas, kad AMGmusic klusē kā vecs kāgēbešņiks (par VDK aģentiem mazliet vēlāk!) un aktīvi gatavojas piektdienas singlu apskatiem un nedēļas ballīšu miksiem. Tā kā vakar sanāca piespiedu brīvdiena, domāju – jāatlīdzina par šo negaidīto klusumu. Turklāt šonedēļ saskrējuši vairāki interesanti jaunumi.

Starp citu, diennakts pilnībā nebija dīkā pavadīta. Man bija veselas 10 stundas laika, lai inspicētu jaunās radiostacijas 101 darbību (klausījos visu nakti no otrdienas uz trešdienu), kuru tā pa īstam klausījos pirmo reizi. Teikšu godīgi – paliku pat ļoti apmierināts. Starp The Racounters, The Gossip un Oasis noķēru arī Falco un savu agrās bērnības hītu „Poison” no Elisa Kūpera. Nudien nesaprotu, kā vairs kāds var paklausīties kādu citu radiostaciju (pats to neesmu darījis kopš 2004.gada, ieskaitot laiku, kad... jā, kad pats strādāju vienā no radiostacijām.) Pats lielākais paldies gan 101 par vienu citu dziesmu, bet par to sīkāk lasiet zemāk.

Sāksim, kā jau parasti, ar šā brīža karstāko hītu AMGmusic.


HOTTEST NEW TRACK:

The Cribs - "Housewife" [Polydor; 09/08/2010]

Interneta laikmetā, kad dziesmas kļūst diezgan brīvi pieejamas, vēl pirms tām tiek paziņoti izdošanas datumi, ir ļoti grūti noslēpt faktu, ka kādai zināmai grupai ir iznācis jauns singls. Šāds triks veiksmīgi izdevās britu apvienībai The Cribs. Grupas jaunākais singls „Housewife” tikai pirmdien debitēja britu radiostacijās, bet jau vakarā bija nopērkams interneta mūzikas veikalos.

Brāļu Džārmenu grupa, kurai pirms gada oficiāli pievienojās arī leģendārais The Smiths ģitārists Džonijs Mārs, intervijā mūzikas žurnālam NME sola, ka tuvākajā laikā varam gaidīt vēl kādu šādu negaidītu pārsteigumu, jo pēdējā laikā The Cribs esot uznācis rakstīšanas vilnis.

Līdz šim gan The Cribs var lepoties vien ar trim dziesmām, kas sasniegušas AMGmusic Top 20 un tikai vienu dziesmu, kas savulaik bijusi labāko desmitniekā (2007.gada lieliskais singls „Men’s Needs”). Izskatās, ka „Housewife” varētu kļūt par vienu no, ja ne pašu lielāko The Cribs hītu pie mums, jo vismaz šobrīd es esmu stāvā sajūsmā. Vecais buks Mārs būs jauniešiem laikam iemācījis kaut ko melodijas biezās teorijas grāmatas.

Dziesmai tapis arī videoklips:



THREE NEW EXLCUSIVES:

Paturpināsim šo ceturtdienas vakara muzikālo ceļojumu ar trim absolūtiem jaunumiem, kas AMGmusic sasnieguši tieši šodien. Pavisam jauns No Age singls, kas vinila platē iznāks pēc divām nedēļām, un jauni skaņdarbi no septembrī gaidāmajiem Underworld un Salem albumiem.

No Age – „Glitter” [Sub Pop]

Losandželosas noise-pop duets No Age, par kuru – tā nu ir sagadījies – AMGmusic vēl nekad nav runājis, septembra nogalē laidīs klajā savu otro studijas ierakstu „Everything In Between”. Šonedēļ atklātībā tika nodots plates pirmais singls „Glitter”, kas jau šobrīd ir pieejams brīvai lejupielādei, bet vinila cienītājiem būs jāpaciešas līdz 23.augustam, kad singls iznāks 7 un 12 collu plates formātā.



Salem – „Asia” [IAMSOUND]

Vēl pavisam svaigā atmiņā ir fantastiskais witch-house šedevrs „King Night”, kas izcīnīja 3.vietu pagājušā mēneša AMGmusic topā. Šodien Salem piedāvā vēl vienu treku no septembrī gaidāmā trijotnes debijas albuma „King Night”. „Asia” būs oficiāli pirmais singls, kas neilgi pirms albuma iznākšanas būs pieejams arī mazās plates formātā, bet no šodienas dziesmu var lejupielādēt par velti vai paklausīties šeit:


Ja gadījumā bijāt uz mēness un esat palaidis garām „King Night”, Jūsu paša labad spiediet šeit.


Underworld – „Always Loved a Film” [Cooking Vinyl]

90’to gadu britu elektroniskās mūzikas kulta apvienība Underworld atgriezīsies 13.septembrī ar savu astoto studijas albumu „Barking” (he, tikai šodien sapratu, ka „barking” var būt saistīts ar karaļiem bārā tikpat ļoti kā ar riešanu). Jau stāstīju, ka šoreiz Karls Haids un Riks Smits rīkos eksperimentu – albuma dziesmas nodotas citu deju mūzikas specu rokās. Ja pirmo singlu producēja drum’n’base vīrs ar segvārdu High Contrast, tad jaunākais singls – no 20.septembra veikalos meklējamais – „Always Loved a Film” taisīts progressive house vīru Marka Naita (Mark Knight) un D.Ramirez rokām un galvām.

Teikšu godīgi – High Contrast veikums man bija daaaaaudz tīkamāks. Bet nu gan klausieties paši. Gandrīz septiņu minūšu garš eiforisks trance/progressive house disko zāļu pildītājs:



THREE FOR THE WEEKEND:

Azari & III – „Reckless (with your love)” (Tensnake Remix)
[Permanent Vacation]
(from „Reckless (with your love)” 12”, out on August 23rd)


Šis skaņdarbs jau kādu laiku izraisa manu sajūsmu, bet tā nu sanāca, ka tikai šodien izdevās tikt pie savas MP3 kopijas. Turklāt beidzot saņēmu arī informāciju, lai arī neoficiālu, ka šo gabalu 23.augustā vācu leibls Permanent Vacation beidzot izdos arī vinila plates formātā.

Azari & III ir jauns, uzlecošs house mūzikas duets no Kanādas, kas tikai pērn izdeva savu debijas plati „Reckless (with your love)” ar dziesmas vokālo un instrumentālo versiju. Savukārt jaunā un mūs tik ļoti pacilājošā remiksa autors ir pavasarī iepazītais vācu producents Marko Nīmerskis jeb Tensnake (klikšķiniet šeit un pabaudiet vēlreiz lielisko „Coma Cat”!), kas „Reckless (with your love)” piešķīris ne tikai gaišuma un pludmales auru, bet arī iesamplējis... C & C Music Factory leģendāro „Gonna Make You Sweat” treka vidū. Augusta nedēļas nogaļu neatņemama sastāvdaļa:



CFCF – „Come Closer” (Azari & III Remix) [Paper Bag]
(from "Drifts" EP, out now)


Jūnijā tika izdots kanādiešu producenta Maikla Silvera jeb CFCF remiksu EP ar nosaukumu „Drifts”. Starp sešiem trekiem tur atradīsit arī šo – viņa tautiešu Azari & III veidoto miksu dziesmai „Come Closer”, kas lai kalpo par pierādījumu augstāk publicētajam apgalvojumam par Azari & III kā jaunajām uzlecošajām house mūzikas zvaigznēm. Ir svaigums tur, kungi un dāmas!



Billy Ocean – „Pressure” (Fonzerelli Remix) [Mena Music]
(from „Pressure – Remixes” digital single, out now)


Pavisam nejauši uzdūros šim digitālajam singlam un pavisam noteikti pat nebūtu to noklausījies, ja neieraudzītu ziemeļīru producenta Ārona Maklelanda jeb Fonzerelli vārdu. Joprojām vissiltākās atmiņas par 2007.gadu, kad Maklelands pelnīti saņēma AMGmusic gada balvu „Club Anthem of the Year” par šo skaņdarbu. Turklāt šai balvai bija nominēts vēl viens viņa veikums – remikss Turbofunk skaņdarbam „Gotta Move”.

Jaunākais Fonzerelli rīmeiks 1993.gada Billija Oušena singlam „Pressure”, protams, ne tuvu nestāv blakus „Spirit” vai citiem 2007.gada meistardarbiem, taču pozitīvisms šim čalim piemīt. Un tas ir tas, kas patīk mums.



TWO CLASSIC TRACKS:

John Lydon – „Sun” [Virgin]

Laiks atzīties kādā grēkā (vai drīzāk – kaunā) un pie viena pateikties Radio 101. Trešdienas rītā šajos FM viļņos sadzirdēju vienu no, manuprāt, spēcīgākajiem deviņdesmito gadu skaņdarbiem – „Sun”. Smieklīgākais, ka es līdz pat vakardienai nezināju, kas tad ir šīs dziesmas autors/-i. Seno atmiņu uzplaiksnījumi no jauna lika ķerties klāt draugam internetam, ar kura palīdzību izdevās beidzot dzēst kauna traipu – „Sun” autors ir neviens cits kā Sex Pistols un punk mūzikas leģenda Džonijs Rotens jeb īstajā vārdā – Džons Laidons.

Nudien nezināju, ka 1997.gadā viņam ir iznācis pirmais un arī vienīgais solo albums „Psycho’s Path”, kura ierakstā piedalījušies tādi slaveni 90’to gadu deju mūzikas stāriMarks Saunders, Mobijs un Leftfield, kas ir atbildīgi arī par šī „Sun” singla skanējumu. Apokaliptiski, epohāli un asprātīgi vienlaikus.



Roberts Gobziņš aka Eastbam – „Aka Aka” [MicRec]

Nespēju šovakar neatvadīties ar šo. :) Vecais Purva Āzis vairs nav nekāds Vecais Purva Āzis. Tagad viņš ir Vecais VDK Aģents. Kā izrādās. :) Domāju, ka Robertam variantu nav – šāda negaidīta publicitāte prasa jaunus ierakstus. Cerams, arī kādu sadarbību ar veco paziņu no Vācijas – Maksimiliānu Lencu.

10 augusts, 2010

Otrdiena, 10.augusts

Hei!

Kārtējais vakars un kārtējais mūzikas blāķis no AMGmusic ir klāt. Šodienas bagāžā jauni skaņdarbi no Animal Collective, Future Islands un Weezer, pilnīgi traks video no Grinderman un arī kāda sen piemirsta sadaļa – Klasiskais Hīts, tā ietvaros, šodien ielūkosimies desmit gadus vecā vēsturē.

First things first then...


HOTTEST NEW TRACK:

Future Islands - "Walking Through That Door" [Thrill Jockey]
(
free download)

Lai man piedod Animal Collective, Weezer un Entonija Hegartija cienītāji, bet no daudzajiem šīs nedēļas jaunumiem, visskanīgākais piedāvājums šoreiz ir Baltimoras post-wave trijotnei Future Islands. Maijā grupa laida klajā savu otro studijas ierakstu „In Evening Air”, un „Walking Through That Door” ir šīs plates ievadošā dziesma. Kopš šodienas pieejama arī par velti MP3 formātā. Savu digitālo kopiju varat iegūt šeit vai arī klikšķinot ar peles labo taustiņu un spiežot „save target as” uz augšējā linka.

Joprojām svaigā atmiņā ir ģeniālais singls „Tin Man”, par kuru sajūsminājāmies martā (šis singls mēneša beigās izcīnīja augsto 5.vietu singlu topā!). Lai arī „Walking Through That Door” neaizsniedzas līdz tādiem augstumiem, kādus piedāvāja „Tin Man” piedziedājums, šis ir lielisks turpinājums un iemesls man beidzot noklausīties maijā izdoto albumu, kurš dažādu iemeslu dēļ pavasarī palika nenoklausīts. Viens no pretendentiem uz nākošās nedēļas singla statusu:



ANIMAL COLLECTIVE IZDOD DVD

Šodien pavisam oficiāli beidzot izdots par eksperimentālās mūzikas kulta apvienību kļuvušās Animal Collective vairākus gadus tapusī filma „ODDSAC”. Grupas un režisora Denija Pereza kopīgais darbs piedāvā „blīvu un sirreālu audio un video elementu apkopojumu”, ko varētu nosaukt par sava veida vizuālu mūzikas albumu. Ne velti šim DVD līdz nāk arī filmiņas soundtreks ar pilnīgi jauniem Animal Collective skaņdarbiem. Savukārt filmas pirmizrāde notika Sandensas filmu festivālā janvārī. Šīs filmiņas treileri varat noskatīties šeit.

„ODDSAC” audio versiju vēl neesmu paguvis noklausīties, toties piedāvāšu Jums jau vakar internetā nopludināto skaņdarbu „Screens”, kas ir atturīgāks nekā pērnā gada sensacionāli veiksmīgās plates „Merriweather Post Pavillion” saturs. No elektroniskās mūzikas eksperimentiem brīvais „Screens” drīzāk būtu iekļaujams freak-folk lauciņā.



WEEZER ŠOKĒ AR ALBUMA VĀCIŅU

Pirms vēršamies pie sadaļas „Dienas Video Prieks”, piedāvāšu Jums savu Dienas Foto Prieku. Power pop veterāni Weezer varbūt pēdējā laikā brauc arvien lielākās un lielākās auzās muzikāli, toties vismaz ar albuma vāciņiem pamanās iepriecināt mūzikas apskatniekus un fanus.

Tiem, kam likās, ka pēc „Raditude” vāciņa (to var apskatīt šeit) neko stulbāku vairs nevar izdomāt, piedāvāju Jums jaunākā albuma „Hurley”, kas iznāks 13.septembrī, noformējumu:

What The Fuck?! Jā, tie ir trīs angļu vārdi, kas vakar vakarā bija visiecienītākie tvitera ziņojumos, kuros tika apspriests jaunākais Weezer albuma vāciņš. Tajā attēlots amerikāņu aktieris Horhe Garsija jeb, precīzāk, – viņa tēls televīzijas seriālā „Lost” – Hērlijs. Apzinoties, ka, lai kā grupa nosauktu albumu, to vienalga dēvēs par „Hērliju”, jaunās plates nosaukuma sakarā nav gudrots jauns divritenis – tas sauksies „Hurley”.

Kopā ar albuma vāciņa bildi grupa publicējusi arī pirmo singlu no tā – dziesmu „Memories”. Šeit gan nekādu pārsteigumu nav – Weezer turpina garlaikot. Par to piedāvāju Jums pārliecināties pašiem:



DIENAS VIDEO PRIEKS:

Uz singla „Heathen Child” vāciņa redzamā vampīriskā paskata meitene ar sarkanām acīm, vilkatis, kaila sieviete vannā, Niks Keivs un viņa grupas biedri, kuri ar lāzera stariem iznīcina dažādas civilizācijas – tie ir tikai daži fragmenti no jaunākā Grinderman videoklipa dziesmai „Heathen Child”. Ja esat darbā, atlieciet šī klipa baudīšanu uz vēlāku laiku.

Dienas Video Prieka autors ir austrāliešu režisors Džons Hilkouts, kurām šī nav ne tuvu pirmā sadarbība ar Niku Keivu. Abām viņa slavenākajām filmām – 2005.gada „The Proposition” un pērnā gada „The Road”, kuru šī gada sākumā demonstrēja arī uz Latvijas kinoteātru ekrāniem, mūzikas autors ir bijis tieši Niks Keivs. Tāpat Hilkouts uzņēmis videoklipus tādiem zināmiem māksliniekiem kā Depeche Mode („I Feel Loved” un „Freelove”), Placebo („You Don’t Care About Us”) un Muse („Time Is Running Out”). Šis tomēr laikam jau ir viņa labākais darbs. Spriediet paši:


P.S. Singla formātā „Heathen Child” tiks izdots 30.augustā, savukārt Grinderman otrais studijas albums iznāks divas nedēļas vēlāk – 13.septembrī.


DIENAS AKTUĀLAIS ALBUMS:

Skream – „Outside The Box”
Release date: 09/08/2010
Label: Tempa
AMG rating: 7/10


Šodien AMGmusic atskaņotājā uz „repeat” jaunākais Skream albums. Par dubstep pionieri uzskatītais britu producents vakar laida klajā savu otro studijas albumu „Outside The Box”.

Šobrīd 24 gadus vecais Olivers Džounss jeb Skream dubstep scēnā panākumus guva jau ļoti agrā vecumā. Viņa 2005.gada skaņdarbu „Midnight Request Line” joprojām uzskata par vienu no slavenākajiem dubstep gabaliem. Gadu vēlāk iznāca arī jaunieša debijas albums „Skream!”, kam labus vārdus veltīja teju vai visi par elektronisko mūziku rakstošie mēdiji. Savukārt par meinstrīma zvaigzni Skream padarīja pagājušā gada lieliskais remikss La Roux dziesmai „In For The Kill”, kas kļuva par daudzu iecienītāko 2009.gada miksu.

Atšķirībā no saviem Londonas kolēģiem, Skream piedāvātais dubstep ir melodiskāks, vairāk bagātināts ar house, dub un pat jazz niansēm nekā tradicionālo Londonas dubstep pamatu – garage un 2step. Varbūt arī tāpēc Skream pamanījies gūt daudz lielākus komerciālus panākumus nekā, piemēram, Burial vai Scuba. Kaut gan tas ir koks ar diviem galiem – pēdējais Skream projekts Magnetic Man jau, manuprāt, pārkāpj nevajadzīgu lētuma robežu.

Te arī nonākam pie galvenā. Kas mani visvairāk priecē jaunākajā Skream albumā „Outside The Box”, ir tā lieliskā balansēšana starp nopietnu un tradicionāli melnu dabstepu un šī žanra popsīgāko pusi, kas varētu šķist simpātiska popmūzikas cienītājiem. Albums iesākas visai viļņaini. Teicamajam ievadošajam instrumentālajam skaņdarbam „Perforated” seko, manuprāt, albuma vājākais punkts – platē galīgi neiederīgais hip-hop stilā ieturētais „8 Bit Baby”, kas tapis kopā ar reperi MURS.

Toties tālāk seko visnotaļ baudāms un patīkams ceļojums dubstep pasaulē ar niknākiem un muzikāli eksperimentālākiem skaņdarbiem, kā chiptune atgādinošo „CPU” vai masīvo, basu pārpildīto „Wibbler” un melodiskākajiem, uz popsīgu drum’n’base pusi velkošajiem „Where You Should Be” un „How Real”.

Par saviem plates favorītiem nosaukšu vēl vienu sadarbību ar La Roux solisti Eliju Džeksoni dziesmā „Finally”, kā arī īstenu šedevru „I Love The Way”, ko atļaušos nosaukt par vienu no spēcīgākajiem dubstep trekiem šogad. ĻOTI interesanti būvēts, kāpjošs darbs, kurā samplēta 90’to gadu house mūzikas vokālistes Džoselīnas Braunas balss. Jau tā būdams masīvs, pārliecinošs un spēcīgs skaņdarbs, „I Love The Way” savu kulmināciju sasniedz tieši pēdējā pusotrā minūtē, kad house mūzikas noskaņu nomaina eksplozīvs breakbeat bīts. Tiešām iespaidīgi.

"I Love The Way":


"Finally" (feat. La Roux):



AMGMUSIC CLASSIC HIT:

Sander Kleinenberg – „My Lexicon” [Essential Recordings]

Nobeigumā šodien kāds klasisks AMGmusic hīts, kuru gan par īpaši piemirstu nenosauksi – vēl pērn „My Lexicon” piedzīvoja otro jaunību, jo skaņdarbs tika pārizdots ar jauniem remiksiem. Protams, pārsteigumi izpalika un nekas labāks par oriģinālu radīts netika.

Jāsaka, ka, pārlūkojot AMGmusic 2000.gada topus, joprojām ir lietas, par kurām varu tikai nokaunēties (nu, piemēram, šo pašu „My Lexicon” augusta vidū 1.vietā nomainīja... York ar „On The Beach”), taču neviens par mūzikas ekspertu ar labu gaumi nav piedzimis. Tas viss notiek ļoti garā un dabiskā procesā.

Ja pareizi atminos, tad holandiešu dīdžeja Sandera Kleinenberga instrumentālo skaņdarbu „My Lexicon” pirmoreiz izdzirdēju... Radio SWH ēterā! Jā, agrāk tā bija visnotaļ klausāma radiostacija ar mūzikā zinošiem cilvēkiem, un konkrēto gabalu nospēlēja šobrīd Radio 101 pārstāvošais Eduards Švāns, kurš tajā laikā vadīja jaunās mūzikas programmu, kuras nosaukumu gan es vairs neatceros.

Skaņdarbs iepatikās tik ļoti, ka par tiem laikiem lielām naudiņām (ietaupītām no skolā nepaēstajām pusdienām – tolaik vispār badojos, lai tikai varētu diskus un plates nopirkt) iegādājos no Lielbritānijas pasūtinātu singlu, kas izdots uz leibla Essential Records. Kā tagad atceros, ka tajā bija „My Lexicon” radio versija, garā versija un vēl divi bonus skaņdarbi. Kopš 2006.gada AMGmusic digitalizācijas neesmu singlu klausījies...

Par pašu Kleinenbergu gan daudz ko nav stāstīt – viss tāpat jau ir zināms. Diemžēl pēc „My Lexicon” neko līdzīgu holandietis vairs neradīja, aizvien vairāk un vairāk grimstot kopā ar grimstošo kuģi, kura nosaukums ir „Trance”, vien ik pa laikam paspīdot ar veiksmīgiem remiksiem, no kuriem noteikti jāizceļ fantastiskais progressive house 2001.gada rīmeiks Royksopp dziesmai „Poor Leno”.

Tā, lūk. Pirms desmit gadiem AMGmusic hīts numur 1 bija šis:



Tiekamies rīt. Rīt piedāvāšu trīs burvīgus un saulainus remiksus brīvdienu ballītēm. See Ya!

09 augusts, 2010

Pirmdiena, 9.augusts

Sveiciens jaunā nedēļā!

Cerams, būsit pārcietuši trako nedēļas nogali, kad jau atkal pārspēti karstuma rekordi, vietām plosījušies orkāni, veiksmīgi (kā var noprast) aizvadīts festivāls Laba Daba, bet Anglijā ar Community Shield spēli oficiāli sākusies jaunā futbola sezona, par ko liels prieks šī raksta autoram. Kā tiešraidē teica angļu komentētājs: „Forget the July! Now we have the real football back.” Turpmāk līdz pat maijam sestdienās un svētdienas starp daudzajām ballītēm un slinkošanām būs jāatvēl laiks arī futbola mačiem. Starp citu, jau svētdien Arsenal vs Liverpool. Gana skatāma spēle solās būt... Bet ko nu par to! Šis nav futbola blogs, bet gan mūzikas. :)

Vispirms jau laikam jāpilda solījumi. Pagājušajā nedēļā nesanāca laiks ne noteikt Nedēļas Labāko Singlu, ne arī ielikt audio formātā mēneša labāko deju mūzikas dziesmu izlasi. Pēdējais solījums ir izpildīts, un jau kopš vakardienas visas dziesmiņas varat noklausīties (tas Jums prasīs „nieka” pusotru stundu), bet pirmo pildīšu tagad. Tātad sāksim šo nedēļu nevis ar karstāko dziesmu šobrīd, bet gan ar pagājušās nedēļas labāko singlu. Vēl šīs dienas muzikālajā kastītē ekskluzīvi jauns U2 skaņdarbs (tiesa, ne pārāk labā kvalitātē!), video sveiciens no šobrīd aktuālākās grupas Arcade Fire, kā arī ieskats Sleigh Bells debijas albumā.

Bet nu par visu pēc kārtas.


SINGLE OF THE WEEK (LAST WEEK):

Beat Connection - "In the Water"

Release date: 20/07/2010
Label: self-released
(free download)
AMG rating: 8/10

Kā jau to varēja prognozēt nedēļas sākumā, par pagājušās Nedēļas Singlu kronējam Sietlas duetu Beat Connection, kas, kā viņi to paši norāda savā Facebook lapā, esot radies vienlaikus ar „Džastina Bībera pubertātes iestāšanos”. Kas ir Džastins Bībers, es tā arī joprojām nezinu, bet kaut kas man liek domāt, ka man to arī labāk nezināt. Šo frāzi citēju vien tāpēc, ka amerikāņu žurnālisti par šādu Beat Connection atklāsmi ir pārsteigti – viņuprāt, pieminētajam Bībera kungam (vai jaunskungam, vai kam tur vēl) tāda nemaz vēl neesot iestājusies. Ticēšu kolēģiem.

Kas ir pilnīgi skaidrs un drošs kā bankā, ir grupas sastāvs – tajā darbojas Džordans Koplovics un Rīds Jungers, kuri esot iepazinušies 2008.gada vasarā. Par nosaukumu aizgūta kāda LCD Soundsystem singla b-puses dziesmas, par kuru līdz šim man pat nebija nojausma. Pirms mēneša savā bandcamp vietnē puiši piedāvāja pirmo EP par velti. Tieši te arī ir atrodams teicamais vasaras hīts „In The Water”, kas ir kā radīts laika apstākļiem, kādi valda šobrīd Latvijā.

Pagaidām puiši ir vēl tikai savas karjeras sākumposmā. Ja pareizi saprotu, abiem ne tikai nav līguma ar kādu no ierakstu kompānijām, bet nav pat plānu par albuma izveidi, taču galvenais – pareizā attieksme – abiem piemīt. Par to var pārliecināties, palasot internetā publicētās intervijas ar Beat Connection. „In The Water”, kā jau minēju pirms nedēļas, ir lielisks Delorean un Hot Chip mūzikas krustojums, kas piedāvā gaisīgu, ļoti saulainu un patīkamu atmosfēru. Kā radīts pludmales ballītēm!



Vēl no pagājušās nedēļas singliem obligāti jādzird:

Chilly Gonzales - "I Am Europe" [Boysnoize Records; 02/08/2010]
AMG rating: 8/10


Teengirl Fantasy - "Cheaters" [Merok; 02/08/2010]
AMG rating: 8/10

(free download)

The Knocks - "Make It Better" [Neon Gold; 26/07/2010]
AMG rating: 8/10



IESKATS NEDĒĻAS SINGLOS:

Mr Fogg

Šonedēļ AMGmusic Singlu Apskatā „piedalīsies” 16 jaunas dziesmas, bet būšu atklāts – atskaitot tās dziesmas, kas AMGmusic fonotēkā ir jau ilgāku laiku (Cee-Lo Green, Get Cape. Wear Cape. Fly., These New Puritans un Violens jaunākie darbi), man nav bijis laika pat mazliet tās pavērtēt. Tāpēc šonedēļ Nedēļas Singls būs pārsteigums man pašam.

Ja tomēr jāizvēlas kāda viena dziesma, ko Jums piedāvāt šodien noklausīties, tad izvēle krīt uz Mr Fogg skaņdarbu „Stung”, kura Ital Tek remiksu jau Jums piedāvāju pirms divām nedēļām. Neko daudz gan nevarēšu pastāstīt par šo Berkšīras iedzīvotāju. Zināms vien tas, ka „Stung” nav gluži jauna dziesma – pirmoreiz Mr Fogg to jau publiski piedāvāja tālajā 2007.gadā. Šogad, kad klajā nācis Mr Fogg debijas albums „Moving Parts” (par tā pirmo singlu „Keep Your Teeth Sharp” rakstīju janvārī), skaņdarbs atkal kļuvis aktuāls.

Visnotaļ interesants darbs, kurā var saklausīt šo to no Maps un pat nesen Salacgrīvā redzēto UNKLE daiļrades. Vismaz tās ir manas pirmās asociācijas, klausoties „Stung”, kuram, starp citu, ir arī savs videoklips:



AKTUĀLAIS ALBUMS:

Sleigh Bells – „Treats”

Release date: 02/08/2010
Label: Columbia
AMG rating: 7/10


Šodienas aktuālais albums būs īsts tests Jūsu skaļruņiem un ierakstu atskaņotājiem. Jaunais amerikāņu noise-pop kolektīvs Sleigh Bells laidis klajā debijas ierakstu „Treats”, kuru beidzot var iegādāties arī Eiropā (ASV šis albums ir pieejams jau kopš maija).

Grupas sastāvu veido ģitārists un producents Dereks Millers un vokāliste Aleksisa Krausa. Interesanti, ka abi iepazinušies kādā restorānā... Brazīlijā. Pirms tam post-hardcore grupā Posion The Well spēlējušais Millers meklējis vokālisti jaunam projektam, un Krausa, kas iepriekš bija dziedājusi kādā maz pazīstamā tīņu popgrupā, šim amatam izrādījusies īstā.

Muzikāli šis dārdošais un stereo sistēmas pārbaudošais ieraksts ir kaut kur pa vidu starp Crystal Castles dance-punk un noise-pop ala Wavves gaumē. Lielākā Sleigh Bells veiksmes atslēga, šķiet, ir Aleksisas vairāk synth-pop stilam piestāvošais miermīlīgais un melodiskais vokāls, kas krasi disonē ar haotisko, trokšņaino un ārdošo noise mūziku, ko ne tikai sacerējis, bet arī producējis Millers.

Starp citu, uz šo soli – pašam producēt debijas albumu, atsakoties no palīdzības no malas – viņu pamudinājusi skandalozās šrilankieties M.I.A. jūsmošana par Sleigh Bells, vēl pirms dueta debijas ieraksta izdošanas. Ne velti slavenās dziedātājas pēdējā studijas albuma „Maya” dziesmā „Meds and Feds” ir samplēti tieši Sleigh Bells.

Nebūdams liels noise-pop cienītājs, es nespēju tēlot, ka būtu tikpat lielā sajūsmā par „Treats” kā, piemēram, pitchfork žurnālisti, taču tas, ka Sleigh Bells ir vieni no interesantākajiem un oriģinālākajiem māksliniekiem šobrīd savā lauciņā, ir fakts. No albuma dziesmām gribētos izcelt maijā aktuālo singlu „Tell ‘em” un jau pērn internetā noplūdušo „Crown on the Ground”. Pēdējais tik tiešām var nodarīt nopietnu kaitējumu Jūsu stereo sistēmas skaļruņiem (fizisku, bet noteikti ne garīgu!), tāpēc uzmanieties ar decibeliem!

"Tell 'em":


"Crown on the Ground":



DIENAS VIDEO PRIEKS:

Arcade Fire – Live at Madison Square Garden



Kamēr AMGmusic pagājušajā nedēļā centrālais albums, protams, bija „The Suburbs”, Arcade Fire parūpējās arī par galveno nedēļas ziņu – viņu 5.augusta koncertu (pēc Latvijas laika gan tas sanāca 6.augusta rītā) slavenajā Ņujorkas Square Garden tiešajā translēja slavenais video portāls YouTube.com. Turklāt visam šim pasākumam papildus garšu piedeva tas, ka režisors bija slavenais Terijs Gilliams, ko daži varbūt atceras kā slavenā Monty Python dalībnieku, bet vēl kādam sirmais vīrs asociējas ar filmām „Brazil” un „12 Monkeys”, kuras režisējis Gilliams.

Šīs dienas video priekā vispirms jau t.s. „Behind The Scenes” jeb „aizkulišu materiāls”. Tajā dzirdēsit gan Gilliama domas par Arcade Fire, gan Arcade Fire domas par Gilliamu, gan arī savdabīgu teatralizētu grupas uzvedumu pirms iešanas uz skatuves. Desmit minūšu garais materiāls atstāj ļoti lielu sirsnības un gaišuma starojumu. Savukārt zemāk divas kompozīcijas no paša koncerta – vispirms mans šā brīža favorīts, jaunā albuma skaņdarbs „Ready To Start”, pēc tam arī klasiskais „Wake Up” no debijas albuma „Funeral”. Patīkamu baudīšanu!

Pre-Show Behind the Scenes:


"Ready To Start":


"Wake Up":



U2 – „GLASTONBURY”

Visbeidzot noslēgsim šīs dienas muzikālo kastīti ar dāvanu daudzgalvainajam U2 fanu pūlim. Kā zināms, grupa šovasar bija spiesta atcelt ASV tūri un arī uzstāšanos Glastonberijas festivāla 40 gadu jubilejas pasākumā, jo grupas solistu piemeklēja nedienas ar muguru, kā rezultātā dziedātājam bija pat nepieciešama muguras operācija. Kā redzams zemāk ievietotajā video materiālā, Bono ir atkal vesels un enerģijas pilns.

Pirmais koncerts pēc Bono traumas sadziedēšanas norisinājās Itālijas pilsētā Turīnā sestdienas vakarā. Tajā grupa ne tikai izpildīja dažas ļoti sen neizpildītas dziesmas dzīvajā („Miss Sarajevo” un „Hold Me Kiss Me Kill Me Thrill Me”), bet arī divus pilnīgi jaunus skaņdarbus. AMGmusic piedāvā noklausīties (un noskatīties) dziesmu ar nosaukumu „Glastonbury”, kas laikam jau bija domāta kā jubilejas dāvana Glastonberijas festivālam, kurā pirmoreiz savas karjeras laikā bija paredzējuši uzstāties arī U2. Nekas, gan jau citreiz.



Līdz rītdienai! Rīt vairāki jauni ieraksti atkal. Nupat (NUPAT! Pirms pusminūtes!) saņēmu jaunu Animal Collective skaņdarbu, to arī piedāvāšu Jums rīt. Veiksmīgu vakaru!