31 jūlijs, 2014

A-LIST: The Raveonettes - Endless Sleeper


The Raveonettes - "Endless Sleeper" [Beat Dies]
(from LP "Pe'ahi", out this week)

Kopš 2005.gada pašā vasaras viducī AMGmusic (tolaik vēl vienkārši AMG) negaidīti par vienu no lielākajiem hītiem kļuva rotaļīgais sarkasma pilnais skaņdarbs „Love in a Trashcan” esmu centies nepalaist garām nevienu dāņu dueta The Raveonettes ierakstu. Vienmēr centušies negulēt uz veciem lauriem un izmēģināt jaunas lietas, The Raveonettes allaž vienojusi saules, deju un mazo festivālu aura, neskatoties uz brīžiem izteikti melno liriku. Vai tas būtu himniskais hīts „You Want the Candy”, vai mīlīgais „Dead Sound”, vai kaut vai retā balāde „SometimesThey Drop By”, kas tik un tā izklausās vairāk pēc elpas atvilkšanas, romantiski sagaidot saulrietu jūras krastā. Jaunajā albumā „Pe’ahi” viss ir mainījies, un tam ir arī ļoti vienkāršs izskaidrojums.

Pagājušajā gadā Ziemassvētku vakarā neilgi pirms plānotā darba pie jaunās plates uzsākšanas pēkšņi nomira Sūnes Vāgnera tēvs, ar kuru turklāt viņam nav bijušas tās labākās attiecības. Lieki teikt, kāds temats caurvij visu jauno albumu, kam papildu iedvesmu un droši vien arī prāta iztīrīšanu duets brauca smelties uz ASV rietumkrastu un Havaju salām (no šejienes arī cēlies albuma nosaukums). Nē, „Pe’ahi” nebūt nav nedz depresīvs, nomācošs, nedz arī lēns un skumjš, taču vēl nekad no The Raveonettes mūzikas nav strāvojis tik elektrizēts sastingums un nebijusi piezemēšanās pat jautrākajos plates skaņdarbos.

Albuma aktuālais singls „Endless Sleeper” gan nav par Sūnes tēvu, taču tik un tā aizskar nāves tematiku. Proti, kādu atgadījumu pirms sešiem gadiem, kad sērfojot Havaju salās Sūne gandrīz noslīcis („Crying mothers / Your sons have drowned”). Muzikāli dziesma it kā sadalās divās daļās. Interesanti, ka pirmās sākums ir apzināti kopēts no The Doors debijas albuma ievada, jo arī šīs grupas daiļrade bijusi viens no iedvesmas avotiem. Savukārt gabala vidū sekojošais uzrāviens vairs nav nekāda festivālu deja, bet gan kas daudz tumšāks un nolemtāks ar iespaidīgi papildinošo piedziedājumu „Shy away from the real thing / You know there is no God”. Starp citu, šis vēl nav pats spēcīgākais gabals platē!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru