10 decembris, 2010

AMG AWARDS 2010 (Best Single)

BEST SINGLE 2010:

AMGmusic senākā un vēsturiski svarīgākā balva. Šogad Singlu Apskatos esam izvērtējuši precīzi 768 dziesmas, no kurām 159 ieguva atzīmi 8/10, bet vēl divdesmit tika novērtētas ar 9/10 vai maksimālo vērtējumu 10/10. No šīm dziesmām, prātam svīstot, tad arī esam atlasījuši, mūsuprāt, piecas nozīmīgākās, svarīgākās un arī labākās. AMGmusic balva Gada Singls tiek pasniegta kopš 1996.gada. 2010.gada balvai nominētas sekojošas dziesmas:

1) Arcade Fire – „Ready To Start” (1.vieta oktobrī)

Gluži kā 2007.gadā, arī šogad Arcade Fire nominēti visām trim svarīgākajām balvām – Labākā Grupa un Labākais Albums kanādiešu rokgrupa pievieno arī nomināciju Labākais Singls. „Ready To Start” izcīnīja 1.vietu oktobra mēneša topā, ļoti saspringtā konkurencē apsteidzot Kanjē Vesta „Runaway” un Forest Swords „Rattling Cage”, kas visas tika novērtētas ar 9/10. 2007.gadā Arcade Fire izdevās iegūt balvu Gada Singls par dziesmu „No Cars Go”. Vai pēc trim gadiem šis panākums tiks atkārtots?


2) Caribou – „Odessa” (1.vieta janvārī)

Kanādiešu mūziķis Dens Snaits jeb Caribou šogad tikai par mata tiesu „izvairījās” no nominēšanas Gada Albums balvai, taču par singlu kategoriju šaubas neradās ne mirkli. Ar fantastisko dziesmiņu „Odessa” iesākās šis ražīgais gads – tā kļuva par pirmo AMGmusic hītu 2010.gadā, ar ko lepojāmies un par ko priecājāmies. Caribou AMGmusic balvai nominēts pirmoreiz.


3) Crystal Castles feat Robert Smith – „Not In Love” (1.vieta novembrī)

Crystal Castles varētu lasīt lekcijas mūziķiem par to, kā pareizi izdot singlus no albuma. Būtībā ar visiem trim tika trāpīts desmitniekā (Gada Singlu Topā būs atrodamas uzreiz divas Crystal Castles dziesmas), taču neapšaubāmi lielāko rezonansi Toronto duets sarīkoja gada izskaņā, pieaicinot The Cure solistu Robertu Smitu iedziedāt „Not In Love” jaunā versijā. Viens no AMGmusic šī gada nešaubīgi lielākajiem hītiem.


4) Foals – „Spanish Sahara” (1.vieta martā)

Arī Oksfordas kvinteta Foals lieliskais albums „Total Life Forever” diemžēl tomēr neatrada sev vietu starp AMGmusic pieciem gada labākajiem albumiem, toties martā atklātībā nodotā albuma pirmā dziesma „Spanish Sahara” joprojām uzjundī vissiltākās atmiņas par vēso pavasari. Foals visu laiku skaistākā dziesma šogad tika pasludināta par Gada Labāko Singlu NME gada topā. Vai izdosies ko līdzīgu sasniegt AMGmusic? Foals AMGmusic balvām līdz šim nav bijuši nominēti.


5) Kanye West feat Pusha T – „Runaway” (2.vieta oktobrī)

Neesmu melojis – tik tiešām oktobris šogad ir bijis visražīgākais mēnesis singlu ziņā. Kanjē Vesta triumfālajam skaņdarbam „Runaway” mēneša topā toreiz nācās samierināties ar 2.vietu, taču tas nekādi nenozīmē, ka šai dziesmai būtu mazākas cerības uz Gada Singla Balvu. Starp citu, AMGmusic 15 gadu vēsturē šis ir tikai otrais hip-hop singls, kas pretendē uz Gada Singla Balvu. 2001.gadā Eminems ar „Stan” piekāpās Depeche Mode dziesmai „I Feel Loved”. Vai Vestam izdosies kļūt par pirmo reperi, kas balvu arī iegūst? Līdz šim Kanjē Vests AMGmusic balvai nav ticis nominēts.

AMG AWARDS 2010 (Best Album)

LABĀKAIS ALBUMS 2010:

Veidot gada albumu topu – tas ir pats sarežģītākais darbs. Vienmēr liekas, ka kaut kas palicis malā, kaut kas ir aizmirsts, kaut kas nav vispār dzirdēts. Tomēr statistika rāda, ka šogad AMGmusic ir izvērtējis 156 albumus, kas mums nudien nav maz. No šīm n-tajām platēm 37 nopelnījušas atzīmi 8/10 vai augstāku, kas, protams, izvēli nedaudz atviegloja. Un tomēr no 37 lieliskajiem albumiem nācās izvēlēties piecus nozīmīgākos, ko tad arī veiksmīgi esam izdarījuši. Interesanti, ka starp pieciem albumiem nav NEVIENS no Lielbritānijas – sacentīsies četri amerikāņu mākslinieki pret vienu no Kanādas. Balvu par Gada Labāko Albumu AMGmusic piešķir kopš 1999.gada. 2010.gada balvai „Gada Labākais Albums” AMGmusic izvirza sekojošus albumus:

1) Arcade Fire – „The Suburbs”

Tas noteikti ir dēvējams par kauna traipu AMGmusic vēsturē, ka 2005.gadā balvai neizvirzījām Arcade Fire debijas ierakstu „Funeral”. 2007.gadā kļūda tika novērsta, un līdz pat pēdējam brīdim par šo titulu aktīvi cīnījās albums „Neon Bible”, kas beigās gan piekāpās Radiohead izcilajai platei „No Rainbows”. Par grupas trešo albumu „The Suburbs” komentāri ir lieki – ar uguni neatrast nevienu daudzmaz prestižu mūzikas izdevumu, kas to nebūtu iekļāvis starp gada spožākajiem darbiem. Arī AMGmusic ir vienisprātis – „The Suburbs” ir izcilākais jau tā izcilās Arcade Fire diskogrāfijas darbs. 2007.gadā Arcade Fire ieguva balvu „Labākā Grupa” un „Labākais Singls” par dziesmu „No Cars Go”. Vai beidzot izdosies balvu kolekcijai pievienot arī „Labākais Albums”?


2) Deerhunter – „Halcyon Digest”

Par Atlantas slaveno un kritiķu mīlēto indie rock apvienību Deerhunter ar tās līderi Bredfordu Koksu priekšgalā biju vairāk lasījis, nekā dzirdējis viņu ierakstus. Kaut kādu nezināmu iemeslu dēļ vienmēr Deerhunter albumi bija paslīdējuši garām AMGmusic, līdz... iznāca „Halcyon Digest”, kas neradīja nekādas šaubas – šis IR viens no gada spēcīgākajiem, pārdomātākajiem un skanīgākajiem albumiem. Deerhunter līdz šim AMGmusic gada balvai nav tikuši nominēti.


3) The National – „High Violet”

Līdzīgi kā Deerhunter, arī The National ir no tām kritiķu dievinātajām amerikāņu grupām, pret kuru AMGmusic līdz šim attiecies ar zināmu skepsi. Sak, ir jau tīkami viņu albumi, bet arī ne izcili. Lūzuma punkts bija maijā Grieķijā pirmoreiz noklausītais albums „High Violet”, kas mani labā nozīmē satrieca. Viens no gada liriskākajiem, skaistākajiem, melodiskākajiem un vienlaikus vienkāršākajiem albumiem, kas tikpat labi ies pie sirds Arcade Fire cienītājiem, kā U2 faniem. Mūzika izslāpušām sirdīm. The National AMGmusic balvai nominēti pirmoreiz.


4) Kanye West – „My Beautiful Dark Twisted Fantasy”

Kļūdaina izrādījās mana prognoze, ka Kanjē Vesta jaunākais albums kļūs par „daudzu mūzikas izdevumu Gada Albumu”, taču tas noteikti skaidrojams ar to, ka plate iznāca novembra beigās, kad daudzi žurnāli jau gada topus ir sākuši apkopot. Tomēr manai prognozei grūti ko pārmest – pirmajā nedēļā es neredzēju zemāku atzīmi par 8/10. Lielākoties vieni devītnieki un desmitnieki. Lai kā AMGmusic nebūtu skeptiski noskaņots pret hip-hopu, arī mēs nespējām ielikt zemāku atzīmi par 9/10. Šis tik tiešām ir monumentāls Vesta un visa hip-hopa ieraksts, ko man labpatīk uzskatīt par mākslinieka karjeras šedevru. Kanjē Vests iepriekšējos gados AMGmusic balvām nav ticis izvirzīts, bet šogad kandidē uzreiz uz trim – bez šīs arī uz „Gada Labākais Izpildītājs” un „Gada Labākais Singls”. Vai Vests kļūs par pirmo hip-hop mākslinieku AMGmusic vēsturē, kas iegūs kādu no šīm balvām?


5) Yeasayer – „Odd Blood”

Pats pirmais 2010.gada albums, kas saņēma 8/10 vērtējumu no AMGmusic, bija Vampire Weekend ieraksts „Contra”. Taču pirmo milzīgo sajūsmu un slavinošos vārdus izpelnījās tieši Yeasayer februārī izdotā plate „Odd Blood”, kas vēl ilgu laiku noturējās AMGmusic šī gada albumu topa 1.vietā. Amerikāņu eksperimentālās rokmūzikas kvintets godam pelnījis atrasties starp šī gada labāko albumu īpašniekiem. Vēl šogad Yeasayer nominēti arī kategorijās „Gada Labākā Grupa” un „Gada Labākais Video”. Savukārt Gada Singlu Topā atradīsit uzreiz divas ņujorkiešu dziesmas. Nudien izdevies gads!

AMG AWARDS 2010 (Sunset Anthem)

SAULRIETA HIMNA 2010:

Paeksperimentējuši pērn ar nevienam nesaprotamu terminu „Different Music Selection” šogad nonācām līdz sadaļai „Saulrieta Mūzika”, kurai pēc definīcijas būtībā nav nekādu ierobežojumu – tas var būt čilveivīgs pops, padrūmds dabsteps, maigs roks vai pat laisks house. Galvenais gan, ko ņēmām vērā, ievietojot dziesmas Saulrieta Izlasē, lai tās 1)nebūtu pirms tam izdotas singla formātā, 2)būtu pēc iespējas mazāk spēlētas radiostacijās, proti, būtu salīdzinoši nenodrillētas dziesmas. Pēc lielās revidēšanas 2010.gada mapītē „Saulrieta Dziesmas” palika 210 dziesmas, no kurām tad arī esam izvēlējušies, mūsuprāt, piecas spilgtākās un svarīgākās. AMGmusic PIRMAJAI „Saulrieta Himnas” balvai nominētas sekojošas dziesmas:

1) The Drums – „Down By The Water”

Šī gada spožo debitantu The Drums dziesma „Down By The Water” tika iekļauta jau viņu debijas EP, kas iznāca vēl 2009.gadā. Tolaik nodomāju: „Re, kāds potenciāls hīts puišiem ir.” Pienāca 2010.gada jūnijs, un tika izdots The Drums debijas albums, kurā jau atkal tika iekļauta dziesma „Down By The Water”, taču singla formātā tā joprojām netika piedāvāta. Tad nu nospļāvāmies un iekļāvām šo treku Saulrieta Izlasē, jo nav liriskākas un skaistākas dziesmas The Drums daiļradē par šo. Pamatoti tā kļuva par 2010.gada vasaras skandētāko dziesmu, saulei rietot. The Drums šogad nominēti arī balvai „Gada Labākā Debija”.


2) Keep Shelly In Athens – „Running Out Of You”

Ja kāds man 1.maijā, kad izlidoju uz Grieķiju, būtu teicis, ka šogad uz vienu AMGmusic balvu pretendēs grupa no šīs valsts, būtu labākajā gadījumā skaļi smējies. Tā vienkāršā iemesla dēļ, ka vēl maijā es nezināju NEVIENU vērā ņemamu izpildītāju no šīs siltās un, kā izrādījās, nebūt ne tik sliktās Eiropas valsts. Keep Shelly In Athens ir pavisam jauns duets, ar kuru iepazināmies rudenī, pateicoties šai spēcīgajai un siltu emociju rosinošajai dziesmiņai „Running Out Of You”, kas skan tik ļoti aktuāli un trāpīgi. Nupat kā klajā laists grupas debijas EP „In Love With Dusk”, bet to jau vērtēsim 2011.gadā.


3) Clare Maguire – „Ain’t Nobody” (Breakage Remix)

Nemaz ne tik bieži gadās, kad prātā pilnīgi nepaliekošai dziesmai tiek radīts grandiozs un monumentāls remikss. Par to šajā gadījumā parūpējies angļu dubstep un electronica producents Džeimss Boils jeb Breakage no Londonas. Jau vairākkārt esmu minējis, ka šo viņa rīmeiku jaunās dziedātājas Klēras Magvairs skaņdarbam „Ain’t Nobody” kā aptracis n-tās reizies savā radiošovā spēlēja slavenais britu dīdžejs Zeins Louvs, pasludinot to par gada labāko remiksu. Grūti viņam kaut ko iebilst. Breakage AMGMusic balvai nominēts pirmoreiz.


4) Twin Shadow – „Castles In The Snow”

Dziesma, ar ko pasaule pirmoreiz iepazina lielisko Džordžu Lūisu un viņa projektu Twin Shadow, kas nominēts arī AMGmusic balvai par 2010.gada labāko debiju. Tolaik vēl albums „Forget” nebija iznācis, bet piedziedājuma skumjās rindiņas „You’re my favourite daydream / I’m your famous nightmare / Everything I see looks like gold / Everything I touch turns cold / Castles in the snow...” dungojām no galvas un ļāvāmies šim lipīgajam Twin Shadow sentimentam. Viena no saulrieta izlases dziesmām, kas ar katru nākošo nedēļu arvien vairāk un vairāk lika atkust bargajām AMGmusic kritiķu sirdīm.


5) The Walkmen – „Stranded”

Šīs vasaras saulrieta himnas godu kopā ar The Drums dalīja arī viņu daudz pieredzējušākie novadnieki The Walkmen, kas jūlijā nodeva atklātībā pirmo dziesmu no tad vēl gaidāmā albuma „Lisbon”. Albums, starp citu, iekļauts AMGmusic 2010.gada Top 20. „Stranded” var salīdzināt ar mīlestību no pirmā acu skatiena, kad kļūsti kā apmāts, pats īsti nesaprotot un arī nemaz nevēloties analizēt, kāpēc. Dziesma, kas man joprojām asociējas ar kādu padomju laika latviešu kinolenti, bet netieku gudrs, tieši kuru. The Walkmen AMGmusic balvai nominēti pirmoreiz.

AMG AWARDS 2010 (Best Club Track)

DEJU ZĀĻU HIMNA 2010:

Pēc lielumlielās revidēšanas vienalga AMGmusic 2010.gada mapītē „deju himnas” atrodami ne vairāk un ne mazāk kā 228 skaņdarbi. No šiem bija ne tikai jāatlasa 20 labākie, bet pieci jānominē Gada Balvai par „Deju Zāļu Himnu”. Pie viena atgādināšu, ka remiksu gadījumā (un tādi šoreiz ir divi) balva pienākas remiksētājam nevis oriģināla autoram! Balva tika ieviesta 2006.gadā, bet 2010.gada balvai „Deju Zāļu Himna” nominēti sekojoši skaņdarbi:

1) Andy Cato – „That Bassline Track”

Britu dueta Groova Armada dalībnieks Endijs Kato šogad parūpējās ne tikai par pārsteidzoši baudāmu albumu Groove Armada sastāvā, bet arī izdeva vienu sasodīti spēcīgu un eksplozīvu EP ar nosaukumu „That Bassline Track”. Uzreiz divi šī EP treki nopietni pretendēja uz vietu starp labākajiem gada trekiem, bet beigu beigās tomēr izvēlējāmies spridzinošo titulgabalu, kas joprojām ir gana jaudīgs deju zālēs. Nedz Endijs Kato, ne arī Groove Armada nekad nav bijuši nominēti AMGmusic Gada Balvai.


2) Azari & III - "Reckless With Your Love" (Tensnake Remix)

Kanādiešu klasiskā chicago-house reanimētājus, duetu Azari & III var droši saukt par 2010.gada spožākajiem debitantiem deju mūzikas lauciņā. Vairāki EP, vairāki teicami skaņdarbi, taču par īsto sprādzienu viņi var pateikties vācu producentam Tensnake, kurš šogad ne tikai radīja pats vienu klubu himnu (skaņdarbs „Coma Cat” palika uzreiz aiz piecinieka strīpas!), bet arī par remiksu, kuru daudzviet mūzikas žurnālisti jau paspējuši nodēvēt par gada labāko. Debitants Tensnake, protams, AMGmusic balvai nekad nav ticis nominēts.


3) The Chemical Brothers – „Swoon” (Boyz Noize Summer Mix)

Kas var būt skaistāks decembrī, kā dzīvas un spilgtas atmiņas par vasaru? Tieši tādas rodas, vēlreiz un vēlreiz klausoties Chemical Brothers dziesmas „Swoon” Boyz Noize miksā, ko laikam jau droši var dēvēt par manu šīs vasaras spēlētāko deju mūzikas skaņdarbu, jo īpaši nedēļas nogalēs. Vācu elektroniskās mūzikas duets Boyz Noize šogad parūpējās par vairākiem lieliskiem miksiem, kā arī oriģināldarbiem, taču nekas TIK jaudīgs, kā vasarīgais un saules piepildītais mikss trekam „Swoon” vairs nebija atkārtojams. Boyz Noize AMGmusic balvai nominēti pirmoreiz.


4) Discosamurai – „Yes & No”

Izdodot plati „Yes & No” ar diviem tajā atrodamajiem trekiem, ierakstu leibls Turbo Recordings izplatīja paziņojumu: „Mēs nekad un ne pie kādiem apstākļiem neatklāsim, kas ir šī projekta autori”. Interneta laikmetā tas ir diezgan riskants solījums, taču Turbo Recordings vismaz pagaidām savu noslēpumu ir izdevies saglabāt – arī gada beigās minējumi par to, kas tad slēpjas zem šī spēcīgā un trakojoši jaudīgā electro skaņdarba, nav mitējušies. Poplārākie minējumi? Tiga un Crookers. Jebkurā gadījumā Discosamurai AMGmusic balvai nominēti pirmoreiz.


5) Gatekeeper – „Chains”

Šogad daudz sajūsminājāmies par aktuālajiem mūzikas stiliem chillwave un witch-house, bet bija arī kas pilnīgi jauns un valdzinošs. Gatekeeper pārstāv tā dēvēto „slasher-disco” stilu, un skaņdarbs „Chains” bija viens no 2010.gada rudens fantastiskākajiem un baisākajiem trekiem, ar ko radīt pavisam neviltotu helovīna noskaņojumu deju zālē. Gada nogalē gaidāms dueta debijas EP, tātad visticamāk par Gatekeepers vēl dzirdēsim arī 2011.gadā. AMGmusic balvai, protams, nominēti pirmoreiz.

GATEKEEPER "Chains" from Thunder Horse Video on Vimeo.

AMG AWARDS 2010 (Best Video)

LABĀKAIS VIDEO 2010:

Nu jau otro gadu pēc kārtas esmu attīrījis savu sirdsapziņu no gada labāko videoklipu vērtēšanas, uzticot šos pienākumus savai centīgajai palīdzei Ievai jeb AMGmusic VJ Eve. Pats piedalīšos vien balsošanā par Gada Video. Jāpiekrīt Ievai, šogad tiešām bijis ļoti daudz labu un interesantu video, ko var skaidrot ar arvien lielāku YouTube un citu video vietņu popularitāti internetā. Turklāt arī blogeri mīl savus rakstus par mūziku izskaistināt ar saistošiem videoklipiem. AMGmusic Best Video balva tiek pasniegta kopš 1999.gada. 2010.gada balvai „Gada Labākais Video” nominēti sekojoši klipi:

1) Grinderman – „Heathen Child” (režisors John Hillcoat)

Nika Keiva un viņa kolēģu grupā The Bad Seeds projekts Grinderman šogad parūpējās ne vien par skaļu (vārda tiešā nozīmē šoreiz!) albumu, bet arī skaļu (un tagad pārnestā nozīmē) videoklipu. Klipa režisors ir slavenais austrāliešu režisors Džons Hilkouts, kas vēl nesen radīja apokaliptisko drāmu „The Road” ar Vigo Mortensenu galvenajā lomā. Savulaik režisējis arī Placebo („You Don’t Care About Us”), Depeche Mode („I Feel Loved” un „Freelove”) un Muse („Time Is Running Out”) videoklipus. Grinderman AMGmusic balvai nominēti pirmoreiz, taču Niks Keivs ir trīsreiz (2001., 2003. un 2004.gadā) bijis nominēts „Best Male” balvai, vienreiz (2001.gadā) to arī iegūstot.


2) Klaxons – „Twin Flames” (režisors Saam Farahmand)

Klaxons ar videoklipu dziesmai „Twin Flames” paspēja ielekt ejošā vilcienā. Videoklips albuma „Surfing The Void” otrajam singlam „Twin Flames” izrādījās gana spēcīgs, lai iekļūtu starp pieciem gada labākajiem, neskatoties uz faktu, ka tas tika prezentēts vien novembra vidū. Atkailinātā un perversā klipa režisors ir ilggadējs Klaxons sabiedrotais Sāms Faramands, kurš jau iepriekš taisījis klipus tādiem grupas hītiem kā „Magick”, „Gravity’s Rainbow” un „Not Over Yet”. Tāpat Faramanda kontā ir klipi Markam Ronsonam, These New Puritans, The xx un citiem. Klaxons tika nominēti uzreiz četrām balvām 2007.gadā, saņemot titulu par „Gada Labāko Debiju”. Vai šai balvai izdosies pievienot otru?


3) Liars – „Scissor” (režisors Andy Bruntel)

Amerikāņu mūzikas video režisors Endijs Brantels par savu darbu pie Liars klipa „Scissor” jau vienu balvu šogad ir ieguvis – populārais video portāls VIMEO to atzinis par gada labāko klipu. Viens no gada paranoiskākajiem un biedējošākajiem klipiem, kas agrā pavasarī arī bija pirmais klips, ko jau tad nosaucu par vienu no gada labākajiem. Savā karjerā Brantels veidojis klipus arī Modest Mouse, The Mountain Goats, No Age un citiem neatkarīgās mūzikas scēnas māksliniekiem. Liars, tāpat kā Endijs Brantels, AMGmusic balvai nominēti pirmoreiz.


4) M.I.A. – „Born Free” (režisors Romain Gavras)

Franču režisora Romēna Gavrā drūmo un brutālo videoklipu M.I.A. dziesmai „Born Free” var pavisam droši dēvēt par gada skandalozāko videoklipu. Kā jau to varēja paredzēt, pret šā videoklipa ievietošanu aktīvi cīnījās arī puritāniskais video portāls YouTube, taču, protams, tas tur ir sameklējams tāpat. Gavrā līdz šim bija pazīstams kā franču elektroniskās mūzikas projekta Justice, kā arī britu Simian Mobile Disco klipu autors. M.I.A. iepriekšējos gados AMGmusic balvai nav bijusi nominēta, bet šogad uzreiz divās („Gada Video” un „Gada Izpildītāja”) kategorijās. Vai izdosies arī vienu balvu iegūt?


5) Yeasayer – „Madder Red” (režisors Andreas Nilsson)

Lai uzskaitītu tikai slavenākos zviedru režisora Andreasa Nilsona videoklipus, vajadzētu atsevišķu rindkopu, tāpēc es vien minēšu, ka šis talantīgais vīrs pērn mūs priecēja ar lieliskiem klipiem Royksopp dziesmai „This Must Be It” un Fever Ray trekam „If I Had A Heart”, kas abi bija ļoti tuvu pagājušā gada labāko klipu pieciniekam. Kas neizdevās pērn, ar uzviju ir atdarīts šogad. Amerikāņu eksperimentālās rokmūzikas grupas Yeasayer klips „Madder Red” neapšaubāmi bija viens no spilgtākajiem, skumjākajiem un apspriestākajiem klipiem. Iepriekšējos gados Yeasayer AMGmusic balvai nav tikuši nominēti, bet šogad piedalās uzreiz 3 kategorijās – „Gada Albums”, „Gada Grupa” un „Gada Video”.

AMG AWARDS 2010 (Best Latvian Act)

LABĀKAIS LATVIEŠU IZPILDĪTĀJS 2010:

AMGmusic sāpju bērns – balva Gada Labākajam Latviešu Izpildītājam, kuru parasti nav vairāk par diviem/trim, bet jāatlasa vismaz pieci. Diemžēl arī šogad Latvijas mūzikā ir bijis ļoti maz prātā paliekošu ierakstu un debitantu, bet nav ļaunuma bez labuma – toties tiem pāris, kas ir, varam veltīt vissiltākos vārdus un laba vēlējumus, kā arī cerēt, ka nākamgad būs daudz labāk. Balva tiek pasniegta kopš 1999.gada. 2010.gada AMGmusic balvai „Gada Labākais Latviešu Izpildītājs” nominēti sekojoši mākslinieki:

1) Basta. Grupa Basta savā ziņā ieies AMGmusic vēsturē – viņi tiek nominēti gada balvai, neskatoties uz faktu, ka grupas... vairs nav. Jā, aprīlī nodevuši atklātībā savu pirmo un pēdējo EP „Basta”, grupa paziņoja par savas darbības pārtraukšanu. Patiesi žēl, jo šī EP fantastiskais „Melalcoholic” (4.vieta aprīļa singlu topā) ir viens no šī gada ģeniālākajiem latviešu mūzikas skaņdarbiem. Vēl pavasarī paredzēju spožu nākotni... AMGmusic balvai nominēti pirmoreiz.

Dziesma "Melalcoholic" atrodama šeit.

2) Dunian. Ja AMGmusic latviešu mūzikas sadaļā būtu atsevišķa balva par gada labāko debiju, tad tur uzvarētājs būtu skaidrs par 200%. Dun Dun dalībnieka Artūra Liepiņa projekta Dunian debijas EP „Dunian” ir oriģinālākais, svaigākais un perspektīvākais 2010.gada ieraksts Latvijā. Ja Artūrs būtu dzimis ASV vai Anglijā, ticu, ka par viņu runātu ne mazāk, kā par Džeimsu Bleiku, Baths vai pat Flying Lotus. Viena no šā brīža lielākajām cerībām pašmāju mūzikā. AMGmusic balvai nominēts pirmoreiz


3) Goran Gora. Neskatoties uz to, ka AMGmusic joprojām ir skeptisks pret Jāņa Holšteina alter-ego Goran Gora spēlēto mūziku, šaubu nav – savā jomā Goran Gora ir viennozīmīgi visprofesionālākais nu nopietnākais spēlētājs. Šī gada albums „Mystrys Yrs” lielu sajūsmu neizsauca, toties tajā atrodams lieliskais singls „Distant Light”, kas tikai stiprās konkurences dēļ nekļuva par Goran Gora pirmo hītu AMGmusic singlu topā. AMGmusic balvai nominēts pirmoreiz.


4) Gustavo. Par Gustavo atrašanos labāko sarakstā, šķiet, nevienam jautājumu nebūs. Albums „3.elpa” un pilnā Arēna Rīga pierādīja, ka šobrīd, kamēr Prāta Vētra strādā pie jauna albuma, Gustavo ir Latvijas Mūzikas Karalis. Profesionāls, harizmātisks, interesants un muzikāli radošs. AMGmusic balvai nominēts otro reizi, turklāt pēc kārtas. Pērn tika zaudēts Tribes of the City.


5) Instrumenti. Neskatoties uz to, ka šogad Instrumenti nav izdevuši nedz EP (tas iznāca pērn), ne arī albumu (debijas plate gaidāma 2011.gada pavasarī), savu vietu starp labākajiem šis duets atradis, pateicoties faktam, ka singls „Born To Die” pirmoreiz Instrumentiem deva vietu AMGmusic singlu topā. Turklāt tuvākajās dienās gaidāmi, manuprāt, ļoti interesanti koncerti Sapņu Fabrikā, bet gaidāmo debijas albumu uzskatu par vienu no saistošākajiem notikumiem Latvijas mūzikā pēdējo gadu laikā. Cerams, šīs uz sevi liktās cerības Instrumenti attaisnos, un balvai viņus varēsim nominēt arī 2011.gadā. Līdz šim AMGmusic balvai nav tikuši nominēti.

AMG AWARDS 2010 (Best Breakthrough)

LABĀKĀ DEBIJA 2010:

Ja par Gada Labāko Grupu allaž ir vissīvākā spēkošanās, tad par Gada Labāko Debiju arī šogad ir skaitliski visapjomīgākā cīņa. Jau esmu deklamējis, un deklamēšu arī šobrīd – kopš 2009.gada AMGmusic prioritāte ir tieši jaunās grupas un mākslinieki, tāpēc nav brīnums, ka no lielā saraksta izvēlēties vien piecus nav viegls uzdevums. Pārsteigumi gan izpalika – starp šī gada labākajiem debitantiem ir TIKAI grupas un izpildītāji no ASV.

Pie viena atgādināšu, ka pēdējo trīs gadu Labākās Debijas AMGmusic balvas ieguvēji bija Klaxons (2007.gads), Vampire Weekend (2008.gads) un The xx (2009.gads). Piekritīsit – šodien labi zināmi un iespaidīgi vārdi. Balva tiek pasniegta kopš 1999.gada. 2010.gada AMGmusic balvai „Labākā Debija” nominēti sekojoši mākslinieki:


1) The Drums. Bruklinas kvarteta straujajai karjeras izaugsmei AMGmusic ir bijis klāt no pašiem pirmsākumiem. Pērn rudenī piedāvājām Jums divus lieliskos singlus „Let’s Go Surfing” un „I Felt Stupid”, kā arī pasakaini skaisto EP „Summertime”. Šogad grupa izdeva ilgi gaidīto debijas albumu, kas gan neatkārtoja „Summertime” panākumus, bet tomēr atradīs sev vietu starp šī gada labākajām platēm. Turklāt paralēli ļoti veiksmīgi grupai gāja arī singlu topā – trīs dziesmas un trīs Top 10 hīti, no kuriem augstāko – 3.vietu – augustā izcīnīja jau pieminētais „Let’s Go Surfing”.


2) SALEM. Ja The Drums talantu mums izdevās atklāt uz karstām pēdām, tad Mičiganas witch-house trijotnes SALEM perspektīvu mazliet nogulējām. Grupa jau 2008.gadā izlaida savu pirmo EP „Yes, I Smoke Crack”, taču starptautiskus panākumus guva tieši šogad ar debijas albumu „King Night” un tā neatkārtojamo tituldziesmu, kas jūlijā nopelnīja atzīmi 9/10 no AMGmusic un noteikti būs atrodama Gada Singlu topā. Tāpat kā debijas albums – Gada Albumu topā.


3) Twin Shadow. Vienīgie starp šī gada pieciem labākajiem debitantiem, kuru karjeras pirmsākumi nesniedzas tālāk par... 2010.gadu. Tikai vasarā pirmoreiz iznāca noklausīties šīs Džordža Lūisa vadītās Bruklinas apvienības pirmo dziesmu „Castles In The Snow”, par kuru tagad vai jākož pirkstos, ka savulaik neiekļāvām singlu apskatos – būtu mums par vienu 9/10 singlu vairāk. Toties septembrī ar „Slow” Twin Shadow jau izdevās aizkļūt līdz AMGmusic topa 3.vietai, bet visam punktu pielika pirms mēneša iznākušais teicamais debijas albums „Forget”, kas arī noteikti saucams par vienu no 2010.gada spēcīgākajiem albumiem.


4) Warpaint. Arī Losandželosas meiteņu kvartetam Warpaint sekojam līdzi kopš 2009.gada, kad AMGmusic ar patiesu lepnumu piedāvāja saviem lasītājiem dziesmu „Billie Holiday” no tad vēl Eiropā neiznākušā grupas debijas EP „Exquisite Corpse”. Šogad Warpaint ne tikai izdeva ļoti gaumīgu un baudāmu debijas albumu „The Fool”, bet pamanījās izdot arī trīs singlus, no kuriem lielākos panākumus gan guva albumā neatrodamā kaverversija Deivida Bovija slavenajam „Ashes To Ashes”.


5) Wild Nothing. Vēl pavisam nesen Džeka Tatuma projekta Wild Nothing debijas albumu „Gemini” AMGmusic nodēvēja par „vienu no 2010.gada nenovērtētākajiem albumiem”. Tagad laikam šie vārdi jāņem atpakaļ, jo „Gemini” atrodams teju vai visu mūzikas žurnālu gada topos. Pelnīti. Manuprāt, viens no gada romantiskākajiem un skaistākajiem albumiem, kuru rudenī lieliski papildināja arī EP „Golden Haze”. Šī EP tituldziesma izcīnīja 10.vietu augusta singlu topā AMGmusic.

AMG AWARDS 2010 (Best Band)

LABĀKĀ GRUPA 2010:

Kā jau ierasts, lielākais cīkstiņš šogad bija par iekļūšanu starp Gada Labākās Grupas pretendentiem, kur jau atkal mierīgi varētu izveidot paplašināto sarakstu ar desmit nominantiem. Interesanti, ka šogad uz šo balvu pretendēs uzreiz divas grupas no nebūt ne mūzikas lielvalsts Kanādas, turklāt pirmais aiz strīpas palika kanādiešu mūziķa Dena Snaita projekts Caribou – tātad Kanādas pārstāvju varēja būt vēl vairāk. Vēl starp piecām labākajām 2010.gada grupām divas ir no Lielbritānijas, bet viena no ASV. Balva tiek pasniegta kopš 1999.gada. 2010.gada AMGmusic balvai „Labākā Grupa” nominēti sekojoši kolektīvi:

1) Arcade Fire. Par Kanādas slavenāko grupu uzskatītie Arcade Fire šogad ir tikai apliecinājuši viņiem veltītos glaimojošos epitetus. Izdots vairāk nekā veiksmīgs trešais albums „The Suburbs”, kurš pat pamanījies tikt nominēts 2011.gada Grammy balvai kā gada labākais albums, nemaz nerunājot par atrašanos teju vai visu mūzikas žurnālu gada topu augšgalā; izdoti trīs singli, no kuriem īpaši jāizceļ AMGmusic oktobra #1 „Ready To Start”; aizvadīta fantastiska koncertturneja, kuru slavē visi, kas tajā pabijuši. Milzīgus panākumus AMGmusic Arcade Fire guva 2007.gadā, kad tika nominēti visām trim svarīgākajām balvām – Gada Singls, Gada Albums, Gada Grupa. No tām divas balvas – Gada Singls par „No Cars Go” un Gada Grupa – tika arī izcīnītas. Vai 2010.gadā šo panākumu izdosies atkārtot?


2) Crystal Castles. Producenta Ītena Kata un vokālistes Alises Glāsas apvienība no Toronto par sevi skaļi lika runāt 2008.gadā, kad klajā nāca dueta debijas albums „Crystal Castles”. Šogad šai debijas platei tapa ļoti veiksmīgs turpinājums, kas izpelnījies arī vietu starp AMGmusic Gada Labākajiem 20 albumiem. Turklāt ļoti veiksmīga bijusi arī singlu izvēle – visi trīs ne tikai iekļuva Top 20, divi no tiem („Baptism” jūlijā un „Not In Love” novembrī) pat pamanījās iekļūt arī Gada Labāko Singlu sarakstā. Tas ir ĻOTI liels sasniegums. 2008.gadā Crystal Castles neizdevās iegūt balvu Gada Labākā Debija. Vai pēc diviem gadiem izdosies iegūt balvu Gada Labākā Grupa?


3) Foals. Vēl vieni 2008.gada debitanti, kas ļoti veiksmīgi turpinājuši karjeru 2010.gadā. Oksfordas kvintets Foals mūs šogad priecēja ar ļoti baudāmu albumu „Total Life Forever” (atzīme 8/10 un vieta starp gada labākajiem albumiem!), kā arī ar teicamu singlu izvēli, no kuras īpaši jāizceļ skaņdarbs „Spanish Sahara”, kas nominēts balvai „Gada Labākais Singls”. AMGmusic balvai Foals nominēti pirmoreiz.


4) Hot Chip. Arī Londonas kvintets Hot Chip šogad varēs lepoties ar veseliem diviem singliem Gada Top 20 sarakstā – gan „One Life Stand”, gan „I Feel Better” savulaik novērtēti ar atzīmi 9/10 no AMGmusic, turklāt pēdējais var lepoties ar 1.vietu aprīļa topā. Tāpat uzslavas arī par ceturto albumu „One Life Stand”. AMGmusic balvai gan nominēti pirmoreiz.


5) Yeasayer. Ņujorkas eksperimentālā roka apvienība Yeasayer parūpējās par pasakaini skaistu sākumu 2010.gadam. Viņu albums „Odd Blood” ilgu laiku atradās AMGmusic gada albumu saraksta pirmajā vietā. Tomēr īpaši jāizceļ singlu izvēle – singlu formātā iznāca skaņdarbi „O.N.E.” un „Madder Red”, kas ne tikai abi nopelnīja atzīmi 9/10 un tādējādi būs atrodami AMGmusic Gada Singlu Topā, bet arī katrs savā mēnesī – attiecīgi februārī un septembrī – kļuva par mēneša līderiem! Apskaužama statistika. AMGmusic balvai nominēti pirmoreiz.

AMG AWARDS 2010 (Best Female)

LABĀKĀ SOLO IZPILDĪTĀJA 2010:

Atšķirībā no pērnā gada, ko droši varēja dēvēt par sieviešu uzvaras gājienu, 2010.gadā, atlasot piecas pretendentes balvai „Labākā Solo Izpildītāja”, nācās mazliet palauzīt galvu. Interesanti, ka Zviedrijai ir iespējas arī šogad nosargāt titulu, ko pērn piešķīrām Fever Ray, jo sarakstā atkal atrodams viens zviedrietes vārds. Pa divām pretendentēm no ASV un Lielbritānijas. Balva tiek pasniegta kopš 1999.gada. 2010.gada AMGmusic balvai „Labākā Solo Izpildītāja” nominētas sekojošas mākslinieces:

1) M.I.A. Šrilankiešu izcelsmes britu dziedātāja M.I.A. jeb īstajā vārdā Matangi Arulpragasama šogad laida klajā savu trešo studijas albumu ar nosaukumu „Maya”. Tā kvalitāte un saturs mūs diemžēl pievīla, toties gan ar skandaloziem izlēcieniem, gan arī veiksmīgajiem plates singliem, no kuriem īpaši jāizceļ albuma pirmais singls „Born Free”, kas sasniedza 4.vietu maijā, M.I.A. diezgan pārliecinoši nopelna vietu starp pretendentēm uz Gada Labākās Izpildītājas balvu. AMGmusic balvai nominēta pirmoreiz.


2) Laura Marling. Tikai 20 gadus jaunā angļu folk dziedātāja pirmoreiz tika pamanīta 2008.gadā, kad iznāca viņas debijas disks. Toreiz AMGmusic bija noskaņots mēreni skeptiski pret jauno zvaigzni, toties šī gada otrais albums „I Speak Because I Can” mūs pārliecināja pilnīgi un galīgi – Mārlinga IR viena no pēdējo gadu talantīgākajām britu dziedātājām. Albums nopelnīja augsto atzīmi 8/10, tiesa, neviens no plates singliem mēneša Top 20 nespēja iekļūt. AMGmusic balvai nominēta pirmoreiz.


3) Janelle Monae. 25 gadus veco amerikāņu dziedātāju Žanelli Monē droši var dēvēt par vienu no 2010.gada spilgtākajiem atklājumiem mūzikā. Outkast dalībnieka Big Boi protežētā māksliniece šogad izdeva savu debijas disku „The ArchAndroid”, kas nopelnīja ļoti augstus vērtējumus kritiķu vidū, tai skaitā arī no AMGmusic, kas albumam piešķīra augsto atzīmi 8/10. Diez ko nesekmējās ar singlu izvēli, taču pats albums ir gana spilgta debija, lai Monē droši varētu iekļaut starp pretendentēm uz Gada Labākās Izpildītājas balvu, kurai viņa, protams, nominēta pirmoreiz.


4) Robyn. 2007.gadā ar albumu „Robyn” pierādījusi, ka ir viena no pagājušās desmitgades talantīgākajām mūziķēm, zviedru dziedātāja Robina šo pieņēmumu uzskatāmi apliecināja šogad ar albuma „Body Talk” trim daļām, kuras visas pelnījušas uzslavu. Paralēli Robina noplosījusies arī AMGmusic singlu topā – visi trīs dziedātājas skaņdarbi atzīmējušies Top 20, turklāt divi pat iekļuvuši starp mēneša pieciem labākajiem singliem. Pirmoreiz Robina šai balvai tika nominēta 2007.gadā. Togad tika zaudēts Bat For Lashes. Vai šis būs revanša gads?


5) Zola Jesus. Vēl viena no spilgtākajām 2010.gada debitantēm. Padomju izcelsmes amerikāņu dziedātājai Nikai Rozai Danilovai šis ir bijis ārkārtīgi veiksmīgs gads. Pirmkārt, izdots ļoti saturīgs debijas albums „Stridulum II”, kā arī divi EP. Otrkārt, meitene kopā ar Roriju Keinu ļoti veiksmīgi iesaistījās arī projektā Nika+Rory, kuru singls „I’m Not Going Anywhere” sasniedza 7.vietu maijā. Kā Zola Jesus Nika vislabākos panākumus AMGmusic guva ar dziesmu „Night”, kas aizkļuva līdz 8.vietai jūnijā. AMGmusic balvai nominēta pirmoreiz.

AMG AWARDS 2010 (Best Male)

LABĀKAIS SOLO IZPILDĪTĀJS 2010:

Šī gada labākā solo izpildītāja balva ir ievērības cienīga ar diviem faktiem. Pirmkārt, šis ir pirmais gads AMGmusic balvu pasniegšanas vēsturē, kad uz „Best Male” titulu pretendē uzreiz četri melnādainie izpildītāji, turklāt divi pārstāv hip-hopu. Otrkārt, šoreiz starp pieciem pretendentiem uz balvu NEVIENS nav iepriekš ticis pat nominēts. Balva tiek pasniegta kopš 1999.gada. 2010.gada AMGmusic balvai „Labākais Solo Izpildītājs” nominēti sekojoši mākslinieki:

1) Big Boi. 35 gadus vecais grupas Outkast dalībnieks šogad izdeva savu ilgi loloto debijas solo albumu, kas guva ļoti labus panākumus un ir atrodams arī starp AMGmusic Gada Labāko 20 albumu nosaukumiem. Paralēli tam veiksmīgi startējis arī singlu topos ar hītiem „For Yo Sorrows” (13.vieta martā) un „Shutterbug” (9.vieta maijā). AMGmusic balvai izvirzīts pirmoreiz.


2) Cee-Lo Green. Arī 36 gadus veco, Atlantā dzimušo dziedātāju Sī Lo Grīnu vairāk pazīstam kā kāda dueta dalībnieku. Gnarls Barkley sastāvā tika gūti labi panākumi 2006.gadā, taču AMGmusic balvai Grīns izvirzīts pirmoreiz. Šogad viņa kontā ļoti atzīts albums „The Lady Killer”, kā arī trīs singli, no kuriem lielākos panākumus guva „Fuck You” – 17.vieta oktobrī.


3) Steve Mason. Leģendārās skotu apvienības The Beta Band līderis Stīvs Meisons šogad laida klajā pirmo albumu, kas izdots, parakstoties ar īsto vārdu un uzvārdu (iepriekš Meisona kungs solo albumus izdeva zem nosaukuma King Biscuit Time). Albums „Boys Outside” nopelnīja ļoti augsto atzīmi 8/10 no AMGmusic, labus vērtējumus guva arī abi albuma singli, tiesa, mēneša Top 20 iekļūt neviens nespēja. AMGmusic balvai Stīvs Meisons nominēts pirmoreiz.


4) Gil Scott-Heron. 61 gadu vecais amerikāņu mūziķis, dzejnieks un par repa krusttēvu dēvētais Džils Skots Herons savu pēdējo albumu izdeva 1994.gadā, kad AMGmusic vēl nebija pat izveidots. Leģendārā mākslinieka atgriešanās albums „I’m New Here” saucams par triumfu un atrodams arī šī gada AMGmusic Labāko 20 Albumu sarakstā. Paralēli tam ļoti veiksmīgi startēja arī plates singls „Me and the Devil”, kas izcīnīja 4.vietu februārī. AMGmusic balvai Skots Herons nominēts pirmoreiz.


5) Kanye West. Lai arī 33 gadus vecais reperis Kanjē Vests AMGmusic vienmēr bijis cienīts un mīlēts, ar lieliem panākumiem pie mums līdz šim viņš nav varējis lepoties. Šī gada albums „My Beautiful Dark Twisted Fantasy” nopelnīja atzīmi 9/10 un pamatoti tika nominēts balvai Gada Labākais Albums. Savukārt uz labākā gada singla godu pretendēs dziesma „Runaway”, kas arī novērtēta ar 9/10. Augstus vērtējumus izpelnījās arī singli „Power” un „Monster”. Šis ir vērtējams kā triumfāls gads Vestam, un likumsakarīga ir viņa pirmā nominācija AMGmusic balvai.